altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştirile Ziarului Metropolis - 22 iulie 2022

Link to Ziarul Metropolis

Artiștii sibieni militează pentru solidaritate și împotriva violenț...

Posted: 22 Jul 2022 03:00 AM PDT

Cover foto: Născut in 2000 (Gligor Nicolae)

Artiștii BIS Teatru și Interakt Arts deschid Agenda de Tineret din acest an cu două proiecte inedite în peisajul cultural sibian, care militează pentru ideea de solidaritate și împotriva violenței domestice. „Solidart”, un proiect BIS Teatru și „Spunem NU violenței domestice”, un proiect Interakt Arts, sunt cele două evenimente derulate în acest an de tinerii artiști ai scenei independente de teatru din Sibiu, pe Agenda de Tineret a Sibiului, în perioada iulie – septembrie 2022. Ambele proiecte sunt cofinanțate de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda de Tineret.

 

„Solidart”, îndemnul BIS Teatru la solidaritate 

 

„Până în martie 2022, societatea românească nu s-a confruntat realmente cu problema migrației. Pentru noi acest subiect a fost mai degrabă o chestiune teoretică, o probabilitate, o statistică. Din nefericire, peste noapte, românii au fost nevoiți să se izbească în plin de acest fenomen, iar teoria și statistica s-au transformat în oameni vii, cu poveștile lor, cu suferința lor. Fenomenul migrației din Ucraina spre țări din Europa și din lumea întreagă de abia acum începe. Societatea civilă a reacționat admirabil, în acord cu dezideratele general umane și cele europene. Dar ce se va întâmpla odată cu trecerea timpului? Ce se va întâmpla când fenomenul va prinde mai multă amploare, când entuziasmul inițial se va eroda, când vor apărea alte și alte probleme care țin de integrarea refugiaților?” Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

 

Proiectul „Solidart” căută un răspuns la aceste întrebări, încercând în același timp să educe tineretul în spiritul civic al solidarității asumate, de lungă durată. În acest sens va apela în primul rând la latura emoțională, prin prezentarea publică a unor  produse artistice care dezbat probleme precum: migrația, războiul, toleranța, conviețuirea. Pe lângă asta, proiectul va consta într-o serie de dezbateri pe această temă, pentru a clarifica anumiți termeni, pentru a contextualiza din punct de vedere istoric, geopolitic și social problema migrației și nevoia reală de solidaritate.

 

Proiectul „Solidart” debutează duminică, 24 iulie 2022, de la ora 21:00, la Grădina BIS (Strada Ștefan cel Mare, nr. 56) cu un dublu eveniment: spectacolul-instalație „MUTAT DE LA NOI – Work in progress”, urmat de dezbaterea „Migrant versus refugiat”, dezbatere la care vor participa actori civici importanți ai comunității sibiene alături de emigranți care s-au integrat în comunitate. Dezbaterea va fi moderată de Smaranda Bălan, printre participanți aflându-se istoricul Răzvan Pop, Managerul Bibliotecii Județene Astra, dar și echipa de creație a spectacolului.

Song for Freedom, cu DJ Natty Ned Selekta & MC Paco Ziyou” este cel de-a doilea eveniment programat în această vară în cadrul proiectului „Solidart”, miercuri, 3 august 2022, de la ora 19:00, pe terenul de baschet în aer liber al Sălii Transilvania. Timp de patru ore, BIS Teatru transformă terenul de baschet în aer liber al Salii Transilvania         într-un spațiu de socializare și de propagare, într-o atmosferă relaxată, a mesajului proiectului „Solidart”.


Caseta artistică a spectacolului „Mutat de la noi”

MUTAT DE LA NOI – work in progress

performeri: Shama Leah, Charlie Fălămaș, Alex Romescu/ Bogdan Constantin, Dumitru

Stegărescu / Viky Olar.

Scenografie / instalații: Alexandra Budianu

Script & concept: Bogdan Sărătean

Muzică originală: Charlie Fălămaș

Video: Alexandru Radu

Tehnic: Alex Ciubăr, Andy Boncea

„MUTAT DE LA NOI – work in progress” este forma incipientă a unui spectacol-instalație

pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul proiectului „Solidart”, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS), la numărul de telefon 0746088049.

„Spunem NU violenței domestice!” – un proiect Interakt Arts

Proiectul își propune conștientizarea și sensibilizarea publicului tânăr cu privire la tema violenței domestice, de multe ori încă un subiect tabu, în societatea românească, cu speranța depășirii unor prejudecăți și inițierii unor schimbări la nivel de mentalitate. Activitățile propuse publicului tânăr de artiștii Interakt Arts au menirea de a ajuta tanara generatie să conștientizeze existența acestei probleme la nivelul societății, dar mai ales să dezvolte sentimentul empatiei. Proiectul „Spunem Nu violenței domestice!” debutează joi, 28 iulie 2022, de la ora 20:00, la Grădina BIS, cu spectacolul „NĂSCUT ÎN 2000”, care va fi urmat de dezbaterea „Ce este violența domestică și cum pot lupta împotriva ei?” La dezbatere vor participa, alături de actrițele din distribuția spectacolului, un psihoteraput și un expert juridic cu preocupări în aria legislației specifice violenței domestice.

Textul spectacolului NĂSCUT ÎN 2000 a fost generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea, abuzurile și violența domestică.

Caseta artistică a spectacolului „NĂSCUT ÎN 2000”

În distribuție: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș, Shama Leah

Scenariul & regia: Bogdan Sărătean

Scenografia: Alexandra Budianu

Univers sonor: Alexandru Radu

Sound design: Alex Ciubăr

Asistente de proiect: Oana Șchiau, Flavia Ranf

*

NĂSCUT ÎN 2000 este parte din Trilogia BIS Teatru, “Născut în România”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS) la numărul 0746088049.

Articolul Artiștii sibieni militează pentru solidaritate și împotriva violenț... apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Picnic, copaci, muzica @Weekend Sessions

Posted: 22 Jul 2022 02:55 AM PDT

Detalii despre program  www.weekendsessions.ro

PROGRAMUL WEEKEND SESSIONS

23&24 iulie la Grădina Botanică a Universității din București
*ultimul weekend înainte de vacanță*

La umbra copacilor sunt programate sesiuni muzicale cu Jah Guidance HI-FI & invitați special (reggae & dub), Ana Dubyk si Albert Tajti (jazz), pe 23 iulie, urmate pe 24 iulie de sesiuni cu Alma Nicole & Ciprian Iacob (pop indie) și ORKID (post-traumatic blues). În ambele zile, participanții vor putea lua parte la sesiuni de poezie contemporană cu Cosmin Perța și Iulian Morar, sesiuni de yoga cu Alexandra Bociu, ateliere creative pentru copii (sărituri cu coarda, desene cu cretă, lectură, atelier de pictat căsuțe) și proiecții de film de la UNATC și un film din selecția Bucharest Film Awards în cel mai mic cinema din Grădina Botanică.

Weekend Sessions la Grădina Botanică, Șoseaua Cotroceni, 32
Sâmbătă și duminică, de la 16.00 la 21.00
Copiii sub 12 ani au intrarea gratuită
detalii pe www.weekendsessions.ro

WEEKEND SESSIONS :: 4 luni la Grădina Botanică
picnic :: sesiuni de jazz :: poezie contemporană :: muzică clasică :: pop indie :: artiști locali :: regizori tineri :: cinema în aer liber :: ateliere :: yoga :: mindfulness :: wellness space :: cortul terapeutic :: expoziții :: târg :: antreprenori locali :: sesiuni de lectură :: lansări culturale :: performance :: explorare :: descoperiri :: invitați speciali :: parteneri culturali :: întâlniri :: natură urbană

https://www.ziarulmetropolis.ro/wp-content/uploads/2022/07/mail-3.jpg" alt="" width="750" height="537" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

Ne putem vedea și la:
Mezanin Market – un program anual de 20 de târguri cu mici antreprenori din diferite domenii la Palatul Universul, avem aproape 100 de mici antreprenori și așteptăm peste 20.000 de oaspeți
Roditor Food Market – o scenă de prezentare a micilor antreprenori printr-un market place dedicat www.roditorfoodmarket.ro și 40 de evenimente pe terase și spații frumoase din București sub Pop-Up Roditor

Articolul Picnic, copaci, muzica @Weekend Sessions apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, mu...

Posted: 22 Jul 2022 02:48 AM PDT

Pentru membrii comunității din Alexandria, evenimentul (re)creează contextul întâlnirilor cu artiștii invitați în orașul lor între 15 și 21 august.

Cu un program complex și divers, ediția cu numărul #17 le va oferi tuturor șansa de a se (re)uni în același spațiu, pentru a se bucura împreună de experiențele artistice gândite să inspire publicul de toate vârstele: spectacole de teatru profesionist, proiecții ale celor mai premiate filme românești din ultimul an, discuții cu actori și regizori și activități pentru copii.

Mai multe detalii despre experiențele pregătite de organizatorii festivalului cu ocazia (re)venirii în Alexandria, vor fi disponibile în curând pe www.ideoideis.ro.

https://www.ziarulmetropolis.ro/wp-content/uploads/2022/07/mail.jpg" alt="" width="750" height="750" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

La Ideo Ideis #17, Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria va fi locul de întâlnire al pasionaților de povești spuse-n scenă. Aici, serile de festival vor oferi publicului ocazia să descopere cinci spectacole de teatru profesionist și tot atâtea viziuni unice asupra unor teme relevante pentru societatea contemporană. Luni, pe 15 august, de la ora 20:00, explorăm universul absurd al succesului online și urmărim sacrificiile pe care tinerii le fac pentru a deveni influenceri la Sara/Mara, o producție Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, cu Ioana Bugarin, Mădălina Stoica, Alexandru Ion, Ramona Niculae și Carol Ionescu.

8 tați, producția care i-a adus regizoarei Irisz Kovacs o nominalizare la Premiile UNITER, la secțiunea Debut, a cucerit deja publicul Teatrului de Stat din Constanța cu povestea unei adolescente care parcurge toate etapele maturizării fără să-l aibă pe tatăl sau alături. Marți, de la ora 20:30, spectacolul îi va readuce la Alexandria pe Theodor Șoptelea, și Florin Aioane – doi dintre alumnii Ideo Ideis, care vor (re)peta experiența de festival, de data aceasta în calitate de actori profesioniști.

La rândul lor, Oana Jipa și Ionuț Vlad Popescu, participanți la edițiile anterioare, pe vremea când erau încă liceeni, se întorc la această ediție în Efecte secundare. O producție unteatru despre modificările chimice care se produc în organismul nostru atunci când ne îndrăgostim, spectacolul poartă semnătura lui Vlad Bălan, participant la ediția din 2013 a festivalului, și i-a adus Oanei Jipa Premiul UNITER pentru Debut în 2022. La Ideo Ideis se va vedea miercuri, pe 17 august, de la ora 20:00.

O inițiativă ce își propune să devină tradiție pentru festivalul de teatru tânăr, seria de spectacole comunitare prezentate la Ideo Ideis aduce în scenă poveștile orașului, cu ajutorul unui mix de actori profesioniști și neprofesioniști din Alexandria. Anul acesta, propunerea festivalului este Am făcut ce s-a putut, o producție regizată de Matei Lucaci-Grunberg, pe care publicul este invitat să o descopere în premieră vineri, de la ora 20:30.

https://www.ziarulmetropolis.ro/wp-content/uploads/2022/07/289043604_10159937427284910_466055878224483367_n.jpg" alt="" width="750" height="500" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

Un concept care a făcut înconjurul lumii, Iepurele alb, iepurele roșu este un exercițiu de improvizație nonconformist și o adevărată provocare artistică, la care Șerban Pavlu a acceptat să participe sâmbătă, pe 20 august, de la ora 20:30. Pe o scenă fără decor – fără repetiții și fără să fi citit textul în prealabil, actorul va oferi tuturor celor prezenți o experiență de vizionare care nu se va mai repeta niciodată.

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecție de 6 titluri noi și foarte apreciate, semnate de regizori români invitați la Alexandria în perioada festivalului. Proiecțiile din programul Cinemateca târzie vor avea loc în Parcul Vedea, acolo unde pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole și activități creative pentru întreaga familie.

Mai multe detalii despre spectacolele și proiecțiile incluse în programul Ideo Ideis #17, precum și informații despre bilete și rezervări, vor fi disponibile în curând.

Articolul Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, mu... apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Cinci filme de autor de văzut vara asta la cinema

Posted: 21 Jul 2022 09:05 AM PDT

Alcarràs (2022, Spania) – Carla Simón

Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film poate fi ultimul în care cele 3 generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert.

Filmul a obţinut Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în acest an.

Distribuit de Bad Unicorn.

Grota / Il buco (2021, Italia) – Michelangelo Frammartino

În timpul boomului economic din anii 60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulţi tineri speologi se avântă într-una din cele mai adânci peşteri din lume, la al cărei capăt, la 700 de metri sub nivelul solului, nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acţiunile acestor temerari, dar bătrânul păstor îi observă îndeaproape. Şi curând el va fi trup şi suflet alături de ei.

Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Veneţia.

Distribuit de Independenţa Film.

Evenimentul / L’événement (2021, Franţa) – Audrey Diwan

O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne (Anamaria Vartolomei), o tânără care decide să avorteze pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are doar puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar sarcina creşte rapid.

„Evenimentul” a fost recompensat cu Leul de Aur la ediţia de anul trecut a Festivalului de Film de la Veneţia.

Distribuit de Independenţa Film.

Pentru mine tu eşti Ceauşescu (2021, România) – Sebastian Mihăilescu

La limita dintre ficțiune și documentar, filmul aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale.

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” a fost desemnat cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est şi a câştigat premiul pentru imagine la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava şi a fost ales cel mai bun lungmetraj de debut (New Talent Award) la Festivalul DocLisboa. De asemenea, a câştigat premiul secțiunii What’s Up, Doc? la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

Distribuit de Bad Unicorn.

Din zori până în zori / Between Two Dawns (2021, Turcia) – Selman Nacar

După ce un muncitor este rănit grav în fabrica de textile a familiei sale, tânărul Kadir este forțat să ia decizii morale care vor avea un impact major asupra visurilor sale, a familiei sale și a soției muncitorului accidentat. Filmul este un portret tulburător al Turciei contemporane, în care onoarea familiei este, în continuare, mai presus de orice.

Distribuit de Transilvania Film.

Articolul Cinci filme de autor de văzut vara asta la cinema apare prima dată în Ziarul Metropolis.

A patra ediție a Festivalului SoNoRo Musikland pune în valoare prin...

Posted: 21 Jul 2022 07:21 AM PDT

În cadrul Festivalului SoNoRo Musikland concertele sunt susținute în biserici fortificate săsești și case care au intrat în circuitul turistic din zona Transilvaniei. Aceste case reprezintă moștenirea saxonă a vechilor locuințe țărănești, cu elementele de arhitectură care au fost integrate armonios în structura modernă a noilor spații.

În ediția a IV-a, festivalul revine în unele locuri ale primelor ediții, dar adaugă și spații noi, semnificative pentru patrimoniul architectural din zonă.

HUB 2068, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Brașovului – palatul din strada Mureșenilor, nr. 27 – revine la viață după mai bine de 150 de ani de la construcție și 23 de ani de abandon. Palatul a fost construit în 1869 de arhitectul Peter Bartesch, iar clădirea are 36 de încăperi.
Un alt spațiu nou în istoricul festivalului este Biserica fortificată din Prejmer, situată în cadrul Cetății Prejmer – una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din județul Braşov. Construcţia acesteia a fost începută de către cavalerii teutoni în 1218, iar după expulzarea lor a fost finalizată de către cistercieni. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Și Conacului Heldsdorf, cu un nume care provine chiar de la denumirea localității în care este situat (Heldsdorf înseamnă Hălchiu în limba germană), este un loc nou în care va răsuna muzica unui concert SoNoRo. Acest conac reprezintă un fost hambar metamorfozat în spațiu de evenimente, caracterizat de o simplitate și o eleganță în stil shabby chic. Materialul utilizat predominant pentru decorul curții și al interiorului acestui conac este lemnul combinat cu fierul forjat.

„Bine v-am regăsit la o nouă ediție a festivalului nostru, care crește precum Făt-Frumos din poveste! Nici nu ar putea fi altfel, căci zona Transilvaniei, cu un istoric impresionant și de o frumusețe desăvârșită, ne-a primit cu brațele deschise și este din nou pregătită pentru o ediție plină de muzică, în locuri excepționale, care merită descoperite și incluse pe harta călătoriilor culturale. Anul acesta deschidem festivalul cu un concert în Piața Sfântul Ioan din Brașov, un spațiu urban recâștigat de oraș pentru evenimente culturale în aer liber, iar apoi vom continua cu trei spații noi: HUB 2068 din Brașov, Biserica fortificată din Prejmer și Conacul Heldsdorf, din satul Hălchiu, județul Brașov.

De asemenea, Bastionul Țesătorilor, Biserica fortificată din Criț, Biserica fortificată din Meșendorf, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara, Meșendorf Gasthaus, Pensiunea Viscri 125, Cross Country Farm din Prod și Biserica fortificată din Viscri reprezintă spațiile unde revenim cu bucurie și în care cei 12 muzicieni de renume internațional vor crea momente muzicale unice. Prin urmare, vă invit să călătoriți împreună cu noi în Transilvania!” – declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta la Festivalul SoNoRo Musikland se numără violoniștii Nicolas Dautricourt, Clémence de Forceville și Jesús Reina, violiștii Răzvan Popovici, Mihai Cocea și Liisa Randalu, violonceliștii Justus Grimm, Benedict Klöckner și Radu Nagy, pianiștii Diana Ketler și Gustavo Carvalho, precum și clarinetistul Thorsten Johanns.

„Muzica este parte din viața noastră, și mai mult, parte din identitatea noastră! Avem nevoie de muzică în toate momentele importante, pentru a sărbători victoriile și veștile bune; tot muzica ne vine în ajutor când avem nevoie de mai mult curaj sau de mai mult calm. SoNoRo Musikland creează un spațiu în care muzica devine parte din momentele de explorare ale satelor și orașelor din ținutul Transilvaniei.

Pentru noi, oamenii din BRD, muzica clasică este un simbol pentru angajament, diversitate, armonie colectivă, dar mai mult decât orice, este un simbol al generozității și al felului în care împărtășim cu alții momente unice. SoNoRo Musikland este un astfel de moment și ne dorim sa ne întâlnim cu cât mai mulți dintre dumneavoastră la concertele din această vară”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare.

Rezervările se fac pe https://musikland.sonoro.ro/, în pagina dedicată fiecărui concert.

Programul SoNoRo Musikland 2022 este următorul:

CONCERT DE DESCHIDERE – Vineri, 22 iulie 2022, ora 19:00, Piața Sf. Ioan, Brașov
HYMNE À L’AMOUR – Sâmbătă, 23 iulie 2022, ora 19:00, HUB 2068, Brașov
DE LA RĂSĂRIT LA APUS – Duminică, 24 iulie 2022, ora 17:00, Biserica fortificată Prejmer, Brașov
SUMMERTIME – Luni, 25 iulie 2022, ora 19:00, Bastionul Țesătorilor, Brașov
DE PE STRADĂ ADUNATE – Marți, 26 iulie 2022, 19:00, Conacul Heldsdorf, satul Hălchiu, județul Brașov
IN LOVE AGAIN / DIN NOU ÎNDRĂGOSTIȚI – Miercuri, 27 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Criț, județul Brașov
HEIMATKLÄNGE / SUNETE DE ACASĂ – Joi, 28 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Meșendorf, județul Brașov
JAMSESSION 1 – Joi, 28 iulie 2022, ora 21:30, Meșendorf Gasthaus, județul Brașov
FREUDE / BUCURIE – Vineri, 29 iulie2022, ora 18:00, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara
JAMSESSION 2 – Vineri, 29 iulie 2022, ora 21:30, Pensiunea Viscri 125, județul Brașov
AVANTI – Sâmbătă, 30 iulie 2022, 19:00, Cross Country Farm, sat Prod, comuna Hoghilag, județul Sibiu
FINALE – Duminică, 31 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Viscri, județul Brașov

Articolul A patra ediție a Festivalului SoNoRo Musikland pune în valoare prin... apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Festivalul Cinemascop ajunge la a cincea ediție

Posted: 21 Jul 2022 04:26 AM PDT

Festivalul Cinemascop a apărut în 2018, când grădina de vară din Eforie, ce fusese abandonată timp de 14 ani, a fost redeschisă la inițiativa Centrului Ceh. Între timp, festivalul nu doar că a continuat an de an, însă grădina a primit numeroase îmbunătățiri, iar din 2021, mulțumită Asociației Forumul Artelor Vizuale, prin proiectul Eforie Colorat, aceasta a reintrat în circuitul cultural și este deschisă pe toată perioada verii. Festivalul rămâne un element tradițional la început de august, completând programul divers și consistent pus la punct în cadrul Eforie Colorat.

Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecțiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

Festivalul se deschide și anul acesta cu un film polonez, „Șarlatanul” (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), ce spune uluitoarea poveste a unui om înzestrat cu abilități curative excepționale, care încearcă să își croiască drum în totalitarismul anilor 1950. Filmul este oferit de Institutul Polonez. Pe 2 august, Institutul Cultural Român vă invită la „Berliner” (r. Marian Crișan, România, 2020, 93 min), ce ne prezintă un politician de nivel înalt care întâlnește un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și face echipă cu acesta în campania pentru alegerile europarlamentare.

A treia zi de festival vine cu povestea copilăriei pline de peripeții a lui Hans Peter Kerkeling, unul dintre cei mai iubiți comedianți germani contemporani, în filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București. Joi, proiecțiile continuă cu „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), un film din partea Institutul Francez, ce ne face cunoștință cu un trio improbabil și aiurit ce se încheagă cu ocazia unei excursii spontane, cu interese romantice la mijloc, prin Franța rurală.

Weekendul începe pe 5 august cu filmul ucrainean „Fortăreața” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), oferit cu generozitate de Film UA Group, în care o eclipsă solară deschide un portal magic în timp, prin care Vit’ko, un elev de școală generală, călătorește o mie de ani în trecut. În sâmbăta de 6 august veți putea vedea un film suedez, „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), despre o femeie de 63 de ani care abandonează o căsnicie eșuată și se angajează într-un orășel dărăpănat, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de juniori. Iar pe 7 august, Cinemascop se încheie cu „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), un film ceh care spune povestea transformării lui Václav Havel din dramaturgul boem al anilor 1960, în activistul pentru drepturile omului și prizonierul de conștiință al anilor 1970 și 1980 și, în final, în primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste, în decembrie 1989. Filmul vine din partea Centrului Ceh.

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, puteți vedea un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educațional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Spațiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep și atelierele de creație pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta și realiza colaje, cu ajutorul materialelor oferite de Koh-I-Noor Hardtmuth România, parteneri ai festivalului încă de la prima ediție. Între timp, vizitatorii ce nu participă la ateliere pot vedea trei expoziții aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziție de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziție de design de la Ambasada Suediei și una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziția celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up și o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului. La proiecțiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii.

Articolul Festivalul Cinemascop ajunge la a cincea ediție apare prima dată în Ziarul Metropolis.

„Gașca Animăluțelor DC”, de pe 26 iulie la Cineplexx Băneasa

Posted: 21 Jul 2022 04:16 AM PDT

Avanpremiera specială a animației Gașca Animăluțelor DC, marți, 26 iulie, la Cineplexx Băneasa, începând cu ora 18:00. Filmul va fi redat în varianta 2D, dublat în limba română, iar înainte de proiecție, cei mici vor fi întâmpinați în foyerul cinematografului cu jocuri, ateliere de creație și premii originale.

Cele mai râvnite filme ale anului și popcornul mereu cald vor susține divertismentul atât de dorit de cinefili. În cea mai călduroasă perioadă a anului, nu ai cum să nu fii vesel, relaxat și predispus la distracție și socializare!

În perioada 1 iulie – 8 septembrie, readucem pe marele ecran cele mai bune filme ale anului la doar 10 lei prețul unui bilet în super campania verii – VARA DE 10. Maratonul filmelor de vară se va desfășura în toate cele cinci cinematografe Cineplexx – Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș.

Fie că sunt comedii romantice, drame sau aventuri, noi am pregătit câte ceva pentru toți pasionații de filme. La început de vară, cea mai mai distractivă destinație este la cinema, iar Cineplexx face tot ce poate pentru a lecui plictiseala.

In săptămâna 22.07 – 28.07 filmele care intră în promoție sunt:

BELLE
DOCTOR STRANGE ÎN MULTIVERSUL NEBUNIEI
JUJUTSU KAISEN 0
SONIC THE HEDGEHOG 2
MĂRITĂ-TE CU MINE
MOARTE PE NIL
FABRICA DE VISE
UNCHARTED

Vara asta, dă şezlongul de pe plajă pentru scaunul confortabil de la cinema.
Hai să petreci VARA DE 10 la Cineplexx!
Ia-ți bilet acum!

Articolul „Gașca Animăluțelor DC”, de pe 26 iulie la Cineplexx Băneasa apare prima dată în Ziarul Metropolis.

110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE concert...

Posted: 21 Jul 2022 02:17 AM PDT

Inițiativa muzicienilor din Republica Moldova și a maestrului Gabriel Bebeșelea este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului European al Tineretului.

În cadrul proiectului vor fi organizate cinci concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu.

Agenda evenimentelor:

22 iulie 2022, Sala cu Orgă din Chișinău – Concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R.Moldova/ Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un instrument Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei.
23 iulie 2022, Open Air Butuceni – Concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov, va avea același repertoriu ca și cel de la Sala cu Orgă.
27 iulie 2022, Open Air Digital Park, Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
30 iulie 2022, Open Air Cetatea Tighina, dirijat de maestrul Andriano Marian. Concert în două părți: în prima parte va fi prezentată o selecție de muzică din filme din competiția pentru premiul Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk.
1 august 2022, Open Air Sibiu, dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
Mai multe detalii: www.icr.ro

Articolul 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE concert... apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Românii au donat peste 1.600.000 de lei pe platforma Galantom în pr...

Posted: 21 Jul 2022 02:13 AM PDT

Astfel, în prima jumătate a anului, pe platforma Galantom au fost susținute 153 de ONG-uri și 279 de proiecte comunitare implementate de acestea, iar cea mai mare donație făcută a fost în valoare de 15.500 de lei.

• Pe platforma de fundraising Galantom s-au strâns donații de peste 1.600.000 de lei în prima jumătate a anului 2022;
• În total, în primele 6 luni ale anului, au fost sprijinite cu donații 279 de proiecte implementate de 153 organizații non-profit, menite să vină în sprijinul comunității;
• Au fost făcute 10.707 donații dintre care, cele mai multe, o treime, au fost direcționate către proiecte din domeniul sănătății;
• Cea mai mare donație făcută pe platformă a fost de 15.500 de lei.

22% din donații au mers către proiecte care vizau ajutorul umanitar, acest domeniu fiind, pentru prima dată în istoria platformei, cel mai susținut din punct de vedere al valorii donațiilor făcute. La suma de 482.766 lei care a fost strânsă în total, au contribuit semnificativ și cele 22 de proiecte menite să sprijine refugiații din Ucraina. Totodată, ca procent, cele mai multe donații făcute pe galantom.ro, 33% din numărul total, au mers către proiecte din domeniul sănătății.

Cea mai populară modalitate de implicare pe platformă a rămas dăruirea zilei de naștere, cu peste 45% din valoarea totală a donațiilor, dar cei care vor să se implice o pot face și prin alte modalități precum participarea la evenimente sportive, renunțarea la un obicei nesănătos sau dăruirea altor evenimente importante din viața lor.

Cu toate că cifrele arată în continuare o implicare notabilă din partea românilor, ele sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021. Astfel, numărul de donații a scăzut cu 27%, iar valoarea donațiilor cu 12%.

„Trăim vremuri tulburi și experimentăm cu toții o oboseală psihică care ne face să fim mult mai atenți cu felul în care ne folosim atât resursele financiare cât și timpul. Este o reacție normală și un răspuns natural la provocările aduse de ultimii ani care are ca efect și o scădere a implicării în susținerea cauzelor sociale. Cu toate acestea, există în continuare mulți oameni de bine care își asumă rolul de galantom și în vremuri complicate, mobilizându-și prietenii și cunoștințele pentru cauze aproape de inima lor. Anul acesta ne așteptăm la o creștere a numărului de galantomi care se vor implica prin evenimente sportive, odată ce se reia organizarea acestora datorită ridicării restricțiilor”, spune Andrei Chirtoc, cofondator al asociației One Kind și Project Manager galantom.ro.

Începând cu decembrie 2021, Galantom are și sprijinul ING Bank, care a decis să se alăture proiectului pentru a contribui la creșterea digitalizării donațiilor din România. Dincolo de dezvoltarea platformei, ING Bank susține introducerea sub umbrela Galantom a altor două componente: dezvoltarea unui formular de donații pentru site-urile ONG-urilor și a unei aplicații de donații prin POS.

„ Experiența recentă, dacă vorbim despre implicarea clienților și colegilor noștri în cauze caritabile prin HomeBank sau galantom.ro, ne-a arătat încă o dată că atunci când oamenii au o opțiune la îndemână prin care să facă un bine, ei nu vor ezita. Digitalizarea filantropiei contribuie la construirea sănătății financiare pentru societatea civilă, dar înseamnă în primul rând să donezi în siguranță și cu minim de efort. Fundraisingul digital ajută donatorul, dar e în egală măsura un sprijin pentru organizațiile non-guvernamentale, mai ales în perioade dificile, ele având un mijloc suplimentar prin care să colecteze fonduri ce contribuie la rezolvarea unor probleme sociale.” Alexandra Maier, Sustainability Manager, ING Bank Romania.

De la înființare și până acum, o mulțime de oameni generoși și-au susținut cauzele în care cred prin intermediul platformei Galantom, printre ei numărându-se și oameni cu povești extraordinare, pe care Galantom îi prezintă cu mândrie prin intermediul proiectului Portret de Galantom, pentru a-i sărbători și pentru a-i inspira și pe ceilalți să se implice.

Poveștile celor 20 de participanți din ediția a doua a proiectului Portret de Galantom vor putea fi citite începând cu această lună pe blogul galantom.ro, dar și pe pagina de Facebook Galantom. Aceștia au strâns bani pentru domenii precum sănătate, cauze umanitare și persoane din medii defavorizate și educație, atât prin intermediul instrumentului Dăruiește ziua ta, cât și prin diferite provocări sportive realizate. Fotografiile din cadrul proiectului Portret de Galantom sunt realizate de Cristian Șuțu.

Articolul Românii au donat peste 1.600.000 de lei pe platforma Galantom în pr... apare prima dată în Ziarul Metropolis.

„Imposibil de urmărit”, tragedii personale dintr-un trecut stalinist

Posted: 21 Jul 2022 02:08 AM PDT

Publicat într-un moment când întreaga planetă pare a fi cu ochii pe factorii de decizie politică din Rusia, Imposibil de urmărit, cel de-al cincilea roman al celui mai apreciat scriitor rus din tânăra generație, Serghei Lebedev, a surprins printr-un subiect îndrăzneț și foarte actual. Ce gândește oare o persoană care își dedică întreaga viață fabricării unei arme chimice perfecte, nedetectabile? Ce sistem de valori poate avea, cum iubește, cum interacționează cu oamenii, ce visează? Cititorii romanului Imposibil de urmărit publicat de Editura Trei sunt introduși de scriitor în lumea celor care colaborează cu serviciile secrete, a creatorilor armelor chimice, o temă extrem de actuală, care-l fascinează pe scriitor, după cum mărturisește acesta, mai ales după ce mulți disidenți ruși au devenit victimele agenților neurotoxici.

Imposibil de urmărit este un roman despre natura răului, o carte în care este dezvoltată tema cunoașterii și puterii, a poveștii întunecate de dragoste dintre totalitarism și știință în secolul 20, a explicat scriitorul rus într-un interviu acordat publicației The New York Times. Lebedev a început să scrie romanul în 2018, inspirat de povestea fostului spion rus Serghei V. Skripal și a fiicei sale Iulia, otrăviți cu neurotoxina Noviciok. După ce a aflat că otrava a fost dezvoltată în Shikhany, un mic oraș de pe Volga, scriitorul rus mărturisește că a exclamat în sinea sa: Această poveste duce departe în trecut, chiar la originile armelor chimice! Scriitorul rus cunoștea foarte bine tema colaborării militare între Uniunea Sovietică și Germania din anii ‘20 și ‘30, din documentarea realizată pentru un roman precedent. Cu o pronunțată latură etică și filozofică, în Imposibil de urmărit, Lebedev urmărește povestea chimistului Kalitin, „părintele” unei neurotoxine cunoscute sub numele de Neofitul, o armă perfectă, nedetectabilă. După căderea Uniunii Sovietice, Kalitin părăsește țara și se ascunde în Germania sub o identitate falsă. Însă, după ce este deconspirat, agenți ai serviciilor secrete pornesc pe urmele sale cu intenția de a-l anihila tocmai cu arma pe care a creat-o.

Istoria de viață a personajului principal din Imposibil de urmărit reconstituie întâmplări dintr-un trecut istoric ce se perpetuează în prezent. Cercetările și testările de arme chimice din laboratoarele naziste și sovietice nu sunt străine de metodele de anihilare a adversarilor politici din zilele noastre. Intenția autorului de a condamna practici politice din Rusia de azi este evidentă: Nu sunt prea multe romane care să arate ce se întâmplă astăzi în Rusia, spune Lebedev în interviul pentru The New York Times. Se scrie foarte mult despre trecutul stalinist și despre alte perioade istorice, dar tragediile și problemele momentului sunt cumva ignorate sau evitate. Mi-am dorit să scriu un roman de acest gen pentru publicul larg, explică scriitorul.

„Între 1917 și 1991, securitatea statului a scris povestea familiei mele. Am pierdut în jur de 20 de oameni”

Povestea din romanul Imposibil de urmărit are câteva nuanțe profund personale, a mărturisit scriitorul rus într-un interviu pentru publicația britanică The Guardian: Între 1917 și 1991, securitatea statului a scris povestea familiei mele. Am pierdut în jur de 20 de oameni, spune Serghei Lebedev. Autorul dezvăluie că, după căderea Zidului Berlinului, bunica sa l-a dus la cimitirul german din Moscova și i-a dezvăluit câteva dintre secretele familiei. Unul dintre ele – în familia sa existau descendenți germani, emigrați în Rusia în secolul 19. Aceștia au fost uciși în timpul persecuțiilor bolșevice alături de alte rude ale scriitorului, între care se numărau preoți ortodocși sau nobilime de provincie.

Însă, istoria de familie a scriitorului rus include și persoane aflate de cealaltă parte a baricadei. După cum mărturisește acesta pentru The Guardian, cel de-al doilea soț al bunicii sale a fost colonel NKVD, poliția secretă din timpul lui Stalin. Iar un prieten al familiei are o poveste de viață similară celei a unchiului Igor din Imposibil de urmărit: acesta se bucura de o viață independentă, liberă, în plin coșmar sovietic, iar slujba sa consta în dezvoltarea armelor biologice. Dualismul moral al unor astfel de personaje constituie o altă temă importantă a romanului. Într-o lume a secretelor, răul devine mai profund tocmai prin faptul că uneori ia chipul binelui. Simți că trăiești în două universuri contradictorii, spune Serghei Lebedev. Deci, să scriu romane este modul meu de a mă vindeca.

Articolul „Imposibil de urmărit”, tragedii personale dintr-un trecut stalinist apare prima dată în Ziarul Metropolis.

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor