altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 noiembrie 2018

“Centenar la Teatrul “Stela Popescu”: ”Mareşalii”” plus 9 more


Centenar la Teatrul “Stela Popescu”: ”Mareşalii”

Posted: 08 Nov 2018 06:57 AM PST

Joi, 15 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor, va avea loc premiera spectacolului ”Mareşalii” de Constantin Venerus Popa, în regia lui Alexandru Bindea, scenografia Mihaela Popescu, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul Stela Popescu realizată cu prilejul Anului Centenar. Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră pe 11 noiembrie, de la ora 17. În distribuţie se află Amalia Ciolan – Regina Maria, Ionuţ Ciocia – Carol al II-lea, Cătălin Frăsinescu – Von Czernin, Marcelo Cobzariu – Mareşalul Averescu, Dan Aştelean – Mareşalul Prezan, Marius Bodochi – Ferdinand, Alexandru Bindea – Brătianu.

Piesa Mareșalii este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Bazată pe o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmăreşte în linii mari evenimente din desfasurarea Primului Război Mondial. Titlul piesei este dat de două mari personalități care au luptat în război; mareșalul Prezan și mareșalul Averescu, care împreună cu Regina Maria au fost “artizanii” realizării Marii Uniri. Concepția regizorală va pune în evidență adevărul istoric, în primul rând, apoi textul dramaturgului Constantin Venerus Popa, realizat după o idee a actorului Nicolae Pungă.”, declara regizorul spectacoului, Alexandru Bindea, înainte premierei.

Povestea expusă în această piesă are în centru realitatea istorică din care reiese că Primul Război Mondial a adus în prim plan figurile multor ofiţeri români străluciţi. Generali precum Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Eremia Grigorescu, Constantin Christescu, Constantin Scărişoreanu, Henri Cihoski, Ion Popescu, Arthur Văitoianu au contribuit enorm la organizarea rezistenţei în faţa trupelor Puterilor Centrale în Moldova neocupată. Ei, alături de alţi numeroşi ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi simpli au înfăptuit miracolul militar cunoscu azi drept „Luptele de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oiutz”, din vara anului 1917, încleştări care au reuşit să împiedice trupele germane şi austro-ungare să cucerească şi Moldova şi astfel să schimbe poate soarta războiului. Doi dintre aceşti generali, Averescu şi Prezan, s-au remarcat în mod deosebit, motiv pentru care în anul 1930 Regele Carol al II-lea a hotărât că merită înaintarea la gradul de mareşal.

Autorul textului, Constantin Venerus Popa, afirmă : ”Piesa Mareşalii este o scurtă trecere în revistă a unor momente extrem de tensionate desfăşurate în preajma capitulării României din 1918. Este prezentată atitudinea patriotică a Generalului Averescu, care, în dublă calitate de general şi Prim Ministru a fost confruntat cu cererile ultimative ale Puterilor Centrale. Fermitatea, dar și diplomaţia dovedită de Averescu pot deveni oricând modele de comportament pentru un om politic confruntat cu situaţii limită. Generalul Prezan, în calitate de Şef al Marelui Cartier General, este înfăţişat într-o manieră strict militară, nevoit să traducă în terenul confruntărilor armate deciziile politice. Piesa îmbină amintirile Reginei Maria, legate de aceste evenimente, relatările unor contemporani şi se bazează pe o serioasă documentare.

Biletele pentru spectacolul Maresalii se găsesc online pe  www.bilet.rowww.startickets.ro si mystage.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.

 

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/JhJO8HOUvTo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Campanie inedită de promovare a lecturii la Gaudeamus: „Ziua în car...

Posted: 08 Nov 2018 06:43 AM PST

Editura Gama le propune cititorilor prezenți la Gaudeamus 2018 (14-18 noiembrie) o campanie inedită de promovare a lecturii și jocului: alegerea unei zile în care suntem provocați să renunțăm la dispozitivele electronice.  Derulată sub sloganul „Ziua în care avem timp”, campania debutează la ediția din acest an a târgului de carte Gaudeamus cu o dezbatere amplă, plănuită pentru data de duminică, 18 noiembrie, ora 13.30, la Sala Cupola din cadrul Romexpo, și o tombolă. Dezbaterea, având tema „Copilăria și noile oferte de divertisment: între digital, carte și joacă în aer liber”, reunește nume cunoscute din sfera educației și parentingului, precum: Mirela Retegan – autoare, creatoarea fenomenului Gașca Zurli, Dana Papadima – director educațional Avenor College, Daria, prietenă cu cărțile – booktuber de succes, Mircea Toma – coordonator de programe educaționale, jurnalist, Diana Mocanu – directoarea generală a Editurii Gama. Gazda dezbaterii va fi Daniela Palade Teodorescu, autoare, redactor-șef al revistei CARIERE.

În contextul în care dispozitivele digitale invadează tot mai mult spațiul copilăriei, oraganizatorii au plănuit un dialog sincer despre relația copiilor noștri cu multitudinea dispozitivelor electronice, cu acest întreg univers virtual care îi fascinează încă din primii ani de viață și care le dă, însă, atât de mult de gândit părinților și dascălilor. Un dialog despre dreapta măsură în educația copilului, despre noi metode de parenting și despre nevoile și dorințele celor mici.

 

„Considerăm că tema dezbaterii de la Gaudeamus este una importantă și, împreună cu invitații noștri – voci cunoscute în domeniul cărților și al parentingului –, ne dorim să venim cu soluții viabile pentru părinți și copii”, a declarat Diana Mocanu, directoarea generală a Editurii Gama, inițiatoarea acestei campanii.

 

La finalul dezbaterii, inițiatorii proiectului vor vorbi și despre „Ziua în care avem timp”, plănuită a fi sărbătorită pe data de 2 decembrie 2018. O zi în care suntem provocați să renunțăm la dispozitivele electronice, petrecând timp în compania cărților sau a jocurilor educative. Tot cei care aleg să celebreze această zi au șansa de a câștiga o excursie la munte în familie, la începutul lui 2019. Tot ceea ce trebuie să facă cei care doresc să se încrie în competiție este să încarce pe Facebook fotografii care „documentează” cum au petrecut ziua de 2 decembrie, cu tag către Editura Gama. Ulterior, prin tragere la sorți live pe Facebook, va fi ales un câștigător.

 

Dezbaterea are loc în ultima zi de Gaudeamus, însă cititorii vor fi informați despre campania „Ziua în care avem timp” chiar din prima zi de târg, prin materialele promoționale pregătite de Editura Gama și tombola special gândită pentru ei: cititorii sunt invitați să achiziționeze cărți și jocuri educative de la oricare expozant prezent la Romexpo, apoi să le fotografieze și să le încarce pe Facebook cu tag către Editura Gama. În săptămâna de după încheierea târgului de carte, va fi ales un câștigător, prin tragere la sorți live pe Facebook, care va fi recompensat cu un pachet consistent de cărți din oferta Editurii Gama.

 

Editura Gama este recunoscută pe piața de carte pentru copii drept un specialist în educație. Cu o experiență în editarea de carte de peste 20 de ani, Editura Gama le propune cititorilor volume și produse educative cu o componentă instructivă consistentă.

 

Pentru Gama, una dintre cele mai bune ocazii ale editurii de a sta față în față cu cititorii săi este târgul de carte și învățătură Gaudeamus: „Pentru noi, Gaudeamus e o mare sărbătoare an de an, fiindcă ne dă ocazia să comunicăm direct cu cititorii noștri, copiii și părinții acestora. Ne reîntâlnim în standul editurii cu vechi prieteni și cunoaștem alții noi. E un prilej extraordinar de a prezenta titlurile nou create și viziunea noastră despre educație – și, mai ales, de a înțelege nevoile micuților cititori și evoluția acestor nevoi în mediul contemporan, extrem de dinamic. Doar fiind strâns conectați cu publicul nostru putem crea titluri actuale și foarte utile”, a mărturisit Diana Mocanu.

 

Conceptul de la care pornesc cele mai multe dintre colecțiile originale ale editurii este învățarea prin joc. La ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Editura Gama (standul 8, nivelul A0) vine cu o ofertă de peste 700 de titluri și reduceri care pornesc de la 20% și ajung până la 80%. Titluri noi în colecțiile bestseller („Învăț să citesc!” sau „Bebe puzzle”), noi colecții proprii care urmează principiul învățării prin joc („Triopuzzle”, „Flippo”, „Bingoletto” sau „EduKit” ar fi cele mai recente), dar și câteva serii care vin din tipografie direct pe rafturile de la Gaudeamus: „Povești aniversare” – cărți-cadou în format mare, integral ilustrate, ce conțin povești, versuri, fabule și basme repovestite, pline de haz și tâlc; „O zi în lumea animalelor” – cărți ilustrate educative despre meserii, „Eu citesc cu tine” – o colecție de deprindere a cititului de la vârste mici, precum și seria de ficțiune pentru copii „Ivy Pocket” – care a făcut deja mare vâlvă peste hotare, fiindcă este scrisă de un autor incredibil de talentat, dar complet misterios!

 

vizualizari: 23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LfB8k75LZKk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Compozițiile lui Dinu Lipatti într-o abordare inedită

Posted: 08 Nov 2018 06:30 AM PST

În perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, lucrări semnate de compozitorul român Dinu Lipatti au fost interpretate în premieră de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în cadrul unui amplu turneu de prezentare și promovare a proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”. Inițiativa celor doi muzicieni a adunat peste 1000 de oameni în sălile de concert din orașele Brăila, Giurgiu, Focșani, Cluj, Satu Mare și București, iar compact – discul rezultat din acest proiect va ajunge gratuit în 500 de instituții de cultură și învățământ din țară și din străinătate, scopul final fiind ca muzica lui Lipatti să devină familiară unui public cât mai larg, mai cu seamă tinerilor. 

 

Prin structura și consistența activităților desfășurate, autorii proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”, și-au propus să contribuie la repoziționarea ipostazei componistice a ilustrului muzician în context românesc și universal. Înregistrarea materialului discografic cu lucrări semnate de Dinu Lipatti, o parte dintre ele aflându-se la o primă imprimare, a fost cea dintâi etapă din cadrul proiectului, căreia i-a urmat amintita serie de recitaluri. Publicul prezent în sălile de concert a aplaudat inițiativa celor doi artiști, bucurându-se de prezența și interpretarea lor de excepție. A treia etapă a proiectului se află în plină desfășurare, cele 500 de exemplare ale compact – discului fiind în curs de distribuire în școli, licee, biblioteci și instituții de cultură din țară și străinătate. Ca element de noutate, programele de sală și afișele care au fost distribuite în cadrul turneului național au conținut un cod QR care a permis accesarea gratuită a repertoriului prezent pe disc.

 

În încheierea turneului, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi prezenți vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 16:00, în Sala Auditorium din clădirea Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București, la un panel de discuții dedicat lui Dinu Lipatti – compozitorul. Vor fi abordate temele ,,Premiere discografice dedicate lui Dinu Lipatti” și ,,Dinu Lipatti – Mereu un subiect de actualitate”, iar cei doi muzicieni vor prezenta selecțiuni din repertoriul inclus pe compact – discul recent realizat. Discuția va fi moderată de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, inițiatori ai primului website dedicat lui Dinu Lipatti.

 

Proiectul cultural ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră” a fost inițiat de cei doi muzicieni protagonişti ai imprimărilor împreună cu tânărul compozitor Vlad-Răzvan Baciu, organizat de Asociația ,,Heart-Core” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijinul Radio România Muzical.

 

Parteneri media: OZB, Observatorul Cultural, Bookhub, Business24, Ziare.com, Agerpres, Ceașca de Cultură, Agenția de Carte, 4arte.ro.

 

vizualizari: 9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cleMEPpgBOk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

60 de copii și tineri au participat la prima Tabăra Cantus Mundi de...

Posted: 08 Nov 2018 06:24 AM PST

În perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2018 s-a desfășurat prima Tabăra Cantus Mundi, care a reunit  60 de copii și tineri aparținând celor 18 comunități etnice din România. Timp de 5 zile, la Casa Pelerinul din Durău, județul Neamț, copiii și tinerii au luat parte atelierele educativ-culturale și activitățile recreative incluse în programul taberei: ateliere de dicție, ateliere de cor și de creație, proiecții video, teatru de improvizație și drumeții. Participarea a fost gratuită. Evenimentul a fost organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi, în parteneriat cu Departamentul Pentru Relații Interetnice, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.

Tabăra Cantus Mundi s-a încheiat prin Spectacolul „Scena talentelor” realizat în întregime de către cei 60 de copii și tineri. Toți participanții au pregătit un moment artistic, prilej de a evidenția ceea ce au învățat alături de specialiști ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Spectacolul a cuprins momente muzicale, scurte reprezentații de teatru și o expoziție a desenelor și a obiectelor de design realizate în timpul atelierelor de creație.

În perioada 21 – 25 noiembrie, la Brașov, va avea loc cea de a doua Tabără Cantus Mundi prin care se continuă promovarea diversităţii lingvistice şi etnoculturale, cultivarea valorilor comune, a toleranţei şi a dialogului intercultural. Aceste proiecte fac parte din strategia de intensificare a activității Programului Național Cantus Mundi prin care se dorește realizarea a cât mai multor evenimente cultural-educative dedicate copiilor și tinerilor din România. În acest sens, Turneul Național de Crăciun, pe care Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” îl va desfășura în perioada 8 – 20 decembrie va aduce pe marile scene din România mii de copii și tineri din rețeaua Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela aproape 1.000 de coruri. 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

 

vizualizari: 20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zeNxq6WKaHA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Alice T.” în regia lui Radu Muntean, în cinematografe

Posted: 08 Nov 2018 06:22 AM PST

„Alice T.”, cel mai recent film regizat de Radu Muntean, a funcționat ca un adevărat declanșator de energii pentru tinerii aflați în sală la proiecția organizată la Les Films de Cannes a Brașov, pe 2 noiembrie 2018, în cadrul Școala altfel. La sfârșitul unei proiecții la care au participat peste 300 de adolescenți, spectatorii și-au luat inima în dinți și au intrat într-un dialog deschis despre probleme lor și despre raportul cu lumea adulților – punctând nevoia unor filme care să vorbească astăzi celor tineri pe limba lor – fără false pudori și fără corectitudini politice. Conversația a fost catalizată de prezența Andrei Guți, interpreta care, la primul ei rol în cinema, la nici 19 ani, a primit premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno. De altfel, Andra a generat în urma proiecției peste 200 de follows pe paginile ei de social media.

„Alice T.” a avut premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiției internaționale a Festivalului de la Locarno iar din 9 noiembrie va fi lansat în cinematografele din România.

 

După avanpremierele cu participarea echipei, din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest și  Les Films de Cannes à Brașov, regizorul Radu Muntean, actrița Andra Guți și scenaristul Răzvan Rădulescu vor participa la două proiecții speciale în țară, pe 9 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureș, și pe 10 noiembrie, la Cinema Modern din Suceava – în cadrul Les Films de Cannes à Suceava.

 

Filmul este scris de Radu Muntean împreună cu Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu, continuând colaborarea celor trei autori, inițiată la Hîrtia va fi albastră. „Lucrez de mai bine de 10 ani cu aceeași echipă principală. Suntem prieteni, avem cam același gust pentru cinema, am încredere în opinia lor și le apreciez foarte mult implicarea în proiectele mele.”, spunea regizorul într-un interviu pentru Suplimentul de Cultură.

 

„Alice T.” spune povestea unei adolescente aflată la vârsta la care încă își caută reperele și sensul în drumul către maturizare, totul în contextul relației cu mama adoptivă. „Exasperarea şi suspiciunea, autoritatea şi altruismul, pedeapsa şi recompensa, iată câteva repere ale unei relaţii pentru care nu există răspunsuri şi reacţii preambalate şi care invită la o continuă, epuizantă adaptare. O realitate pe care Alice T. o surprinde eficient şi care ar putea, dacă părinţii şi adolescenţii văd împreună filmul, să deschidă o discuţie mai mult decât constructivă despre dificilul tango dintre cele două generaţii.”, citim în cronica filmului din Cinemagia

 

Distribuit de Voodoo Films, filmul a primit ratingul N-15 – nerecomandat publicului sub 15 ani.

 

Sinopsis: Alice Tarpan (Andra Guţi) are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), a aflat de toate astea.

 

Filmul va rula din 9 noiembrie în:București: Cinema City Afi Cotroceni, Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema Digiplex, Movieplex, Cinema Elvire Popesco (din 17 nov.), Cinema PRO (30 nov.), Cinema Muzeul Țăranului (din 21 nov.), Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cine Grand Titan. În țară, în rețeaua Cinema City: Cinema City Cluj Iulius Mall, Cinema City Constanța Park, Cinema City Ploiești Afi, Cinema City Timișoara Nepi, Cinema City Suceava și Cinema City Brăila. Iași: Ateneul din Iasi, Cluj: Cinema Victoria, Constanța: Cinema Cityplex Tomis (în curând), Brașov: Cinema One (din 16 nov.), Cinemateca Patria (din 16 nov.), Lugoj: Cinema Bela Lugosi, Suceava: Cinema Modern, Botoșani: Cine Globe, Pitești: Cinema București (din 18 nov.), Cinema Trivale, Târgu Mureș: Cinema Arta, Reșița: Cinema Dacia, Caransebeș: Cinema Luna, Vulcan: Cinema Luceafărul, Oravița: Cinema 3D, Slobozia: Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, Sf. Gheorghe: City Plex (în curând), Arad: Cinema Arta.

 

Proiecții speciale în prezența echipei, în țară:

Târgu Mureș, Palatul Culturii, 9 noiembrie, ora 18:15, Proiecție specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE 26, în prezența echipei: Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Andra Guți + q&A

Suceava, Cinema Modern, 10 noiembrie Proiecție specială în cadrul Les Films de Cannes a Suceava, în prezența echipei: Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Andra Guți + q&A

 

Alice T., 2018, 105 min., România-Franța-Suedia. Regia: Radu Muntean. Scenariul: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu. Producător executiv: Dragoș Vîlcu. Imaginea: Tudor Lucaciu RSC. Scenografia: Anca Lazăr. Montaj: Andu Radu. Sunet: Electric Brother. Inginer de sunet: André Rigaut. Colorist: Mats Holmgren C.S.I. Mix sound: Fredrik Dalenfjäll. Costume: Eliza Frone. Asistent regie: Constantin Bazga. Script supervisor: Elena Văncică. Production manager: Dragoș Potop. Producători: Dragoș Vîlcu, Oana Iancu. Co-producători: François d’Artemare, Tomas Eskilsson, Jon Mankell, Katarina Krave. Cu: Andra Guti, Mihaela Sîrbu, Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu, Maria Popistaşu. Produs de Multi Media Est, Les Film de l’apres-Midi, Chimney, Film i Väst cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei România, EURIMAGES, CREATIVE EUROPE PROGRAMME – MEDIA OF THE EUROPEAN UNION în colaborare cu Cofinova 14, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE co-finanțat de McDonalds Romania, Next Advertising Achiziții, BV McCann Erickson, Mediaedgeci Romania, Mindshare Media, Mediacom Romania, Heineken Romania, Publicis Group Media Bucharest, Provident Financial Romania IFN, Vodafone România, Unicredit Țiriac Bank, Graffiti Public Relations, Bancpost. Distribuit în România de Voodoo Films. Parteneri: McDonalds România, Banca Transilvania. Cu sprijinul: CNC, DACIN SARA, Blitz TV, Apollo 111. Parteneri media: Rock FM, Adevărul.

 

Facebook: https://www.facebook.com/alicetfilmul/

Instagram: @alicetarpan

Trailer: https://youtu.be/lpEGA84U9wU

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=QaeC_go7whc

 

vizualizari: 16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Wwl4B6z05Ec?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Stagiunea aniversară a Filarmonicii „George Enescu”- 150 de ani de ...

Posted: 08 Nov 2018 06:00 AM PST

În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.  Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni  2018-2019. Filarmonica „George Enescu”, cea mai importantă și reprezentativă instituție muzicală a României,  programează în cadrul acestei „Stagiuni centenare” o serie de concerte, care vor reflecta drumul parcurs de România în ultima sută de ani, o călătorie muzicală împletită cu istoria Filarmonicii și a Ateneului.   Seria de concerte  – „Concertele Centenarului la Ateneu“ –  propune publicului bucureștean  o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. O frescă muzicală, de această dată, completând, în plan sonor, imageria epopeică a picturii lui Costin Petrescu din Sala Mare a Ateneului Român.

 

În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, cât și întreaga stagiune aniversară,  prezintă câteva teme importante, precum „Creația Enesciană” – în cadrul căreia vom interpreta mai multe dintre lucrările simfonice ale Maestrului, „Titani ai muzicii clasice“  –   concerte care vor înfățișa atât pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cât și pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referință culturală în ultimii o suta de ani, „Un secol de muzică românească“ și „Generația secolului XXI“ – cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.

CONCERTELE CENTENARULUI LA ATENEUL ROMAN

22/23 Noiembrie 2018   – „Sfârșitul inocentei”

Dirijor – Christian Badea

Solist – Valeriy Sokolov

Alessandrescu – Poemul Acteon ( 1915)

Strauss – Don Juan

Brahms – Concertul pentru vioară şi orchestră

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

 

Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donația sa substanțială pentru orga din sala de concert, primele audiții ale unor capodopere  precum Simfonia a  IX a de Beethoven şi Parsifal,  dar mai ales premiul pentru compoziție înființat în 1913, au făcut ca muzica României să depășească vârsta inocenței și să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câștigători ai concursului de compoziție a fost Alfred Alessandrescu. Poemul simfonic Acteon, compus în 1915, l-a încântat pe Enescu care l-a prezentat apoi în țară și în străinătate. Azi e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, însă Acteon continuă tradiția postromantică, în perfectă consonanță cu creația lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.

6/7 Decembrie 2018   –  „Omagiu francofoniei”

Dirijor – Christian Badea

Solist – David Grimal

Berlioz – Uvertura Carnavalul roman

Lalo – Simfonia spaniolă

Debussy – Marea

Ravel – Bolero

 

Aceste concerte sunt un omagiu adus Franţei şi culturii franceze, în anul care marchează 100 de ani de la moartea lui Claude Debussy. În contextul aniversării Centenarului, contribuţia Franţei la realizarea statului român modern este onorată printr-o selecţie de lucrări compuse de cei mai cunoscuţi compozitori francezi moderni – Debussy şi Maurice Ravel. De la Napoleon al III-lea, cel care a sprijinit Unirea Principatelor de la 1859, şi până la Generalul Henri Berthelot, coordonator activ al eforturilor româneşti pe Frontul de Est din Primul Război Mondial, şi Georges Clemenceau, preşedintele francez care la Conferinţa de la Paris a susţinut Marea Unire, Franţa a reprezentat în mod tradiţional un punct esenţial de sprijin politic, dar şi un model cultural pentru România. Nu doar muzica, dar şi solistul vor reprezenta Franţa, în persoana ilustrului violonist David Grimal.

Alte concerte din seria  „Concertele Centenarului la Ateneu“

Concert de gală  de Ziua Națională –  30 noiembrie

Dirijor – Christian Badea

Solist – Daniel Ciobanu – pian

În program :

Enescu – Rapsodia română nr. 2

Alessandrescu – Poemul „Acteon“

Rahmaninov  –   Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră

Bizet – Suita Carmen (fragmente)

Enescu – Rapsodia română nr. 1

 

Concert de gală de aniversare a 150 de ani ai Filarmonicii  „George Enescu“ -15 decembrie

Dirijor – Horia Andreescu

Solistă – Khatia Buniatishvili

Dediu – lucrare comandată pentru eveniment, p.a.a.

Ceaikovski – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră

Beethoven – Simfonia nr. 5

 

 

vizualizari: 2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ryukfAUU9Uw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzică și dansuri tradiționale românești, la Istanbul

Posted: 08 Nov 2018 05:54 AM PST

Vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un spectacol inedit de dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare dobrogene” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Spectacolul va avea loc la Sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, aparținând Primăriei Atașehir, din partea asiatică a Istanbulului.  

”Instituție cu tradiție în domeniul educației permanente, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” are un rol deosebit de important la nivelul întregului județ, atât prin varietatea activității pe care o desfășoară, cât și prin numărul mare de beneficiari, indiferent de vârstă, pregătire și statut social. Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” derulează o serie de activități structurate pe două coordonate, respectiv un program de pregătire și educație și un altul de valorificare și promovare a valorilor identitare.

Începând cu anul 2016, în cadrul centrului își desfășoară activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”, al cărui obiectiv principal constă în valorificarea și promovarea diversității folclorului dobrogean, cât și a celui din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Repertoriul coregrafic se îmbină armonios cu cel muzical şi cuprinde melodii şi jocuri populare din diverse zone etnofolclorice ale ţării: Dobrogea, Oaş, Muntenia, Moldova, toate prezentate în costumele specifice. Deşi este un ansamblu recent înfiinţat, „Izvoare Dobrogene” a avut privilegiul de a colabora cu nume de marcă ale cântecului popular românesc precum: Elisabeta Turcu Juverdeanu, Petrică Mîţu Stoian, Maria Dragomiroiu, Nineta Popa.

Ansamblul a fost apaludat și ovaționat frecvent, mai ales prin participări la diverse evenimente și emisiuni tv.

Primăria Atașehir și Centrul Cultural Mustafa Saffet se află în zona asiatică a Istanbulului și aparține de Municipalitatea Atașehir. Centrul Cultural Mustafa Saffet are mai multe săli de concert, spații expoziționale, săli de proiecție filme etc. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii, dar și festivaluri internaționale de la muzică sau teatru, până la dans și film.

Programul artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Izvoare Dobrogene” din Constanța va cuprinde cântece folclorice tradiţionale româneşti și dansuri tradiţionale atât dobrogene, cât și din celelalte zone ale țării.

Evoluția dansatorilor și a muzicienilor deopotrivă, vine să marcheze astfel Centenarul Marii Uniri, aducând laolaltă muzica și costumele populare din toate zonele culturale românești, dar continuă și susținerea circulației valorilor naţionale ale culturii române prin promovarea folclorului românesc. Este un prilej optim pentru dezvoltarea de activităţi specifice în beneficiul culturii, civilizaţiei naţionale şi imaginii României în lume, dar și pentru consolidarea şi amplificarea relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare”,  transmite ICR Istanbul

 

vizualizari: 28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/azmVIquQKyQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, de Doina Papp, lansare la Tim...

Posted: 08 Nov 2018 05:50 AM PST

Marți, 13 noiembrie 2018, ora 15:00, La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara) va avea loc lansarea volumului „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, de Doina Papp, Editura Tracus Arte. Invitat: Robert Șerban alături de George Mihăiță. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Ce cuvinte, întâmplătoare sau alese, pot să cuprindă istoria pământeană a unui om? Niciunele.
Ce cuvinte pot să măsoare lungimea, lățimea, înălțimea, talentul, râvna, teama, spaima, spusele și nespusele unei alcătuiri omenești în goana ei de a-și împlini rostul? Niciunele.
Cu atât mai greu când este vorba de un actor. Și parcă și mai greu când vine vorba de un mare actor: GEORGE MIHĂIȚĂ.
Restul e tăcere.”  HORAȚIU MĂLĂELE

„Când vine vorba de George, mă gândesc la bunicul meu când se făcea grâu mult: «E bogăție mare, copiilor, luați și mâncați. Dar vedeți cum faceți, să nu-l risipiți».”  MARCEL IUREȘ

Doina Papp este critic și istoric de teatru, publicist, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) și al UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din România). Susține cronică teatrală la revista 22, în Teatrul azi, Adevarul.ro. Este autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naționale.

A publicat volumele monografice Treptele iubirii (Silvia Popovici), Viața pe o scândură (Teatrul Nottara), Un destin spulberat (Dan Micu), O poveste cu Horațiu (Horațiu Mălăele), precum și lucrări de istorie și critică teatrală, De la cortina de fier la teatrul fără perdea (ediția I – 2013, ediția a II-a – 2015) și Clipe de teatru, cronici și eseuri teatrale. Membră în jurii naționale și internaționale, a obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER, în 2006 și 2017.

 

vizualizari: 27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YVmzep8xKVU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacole din străinătate, pe scena Festivalului Internațional de ...

Posted: 08 Nov 2018 04:10 AM PST

Anul acesta, programul celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad este întregit de prezența a două trupe din Ungaria, de la Teatrul Naţional din Pécs și Teatrul Cetății „Gyula”.

Teatrul Naţional din Pécs are deja publicul său în Arad, spectacolele sale fiind apreciate și așteptate. După ce, în 2016, a prezentat la FITCA „Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, anul acesta Naționalul din Pécs vine la Festival cu spectacolul „12 oameni furioși” de Reginald Rose, în regia lui László Méhes. Doisprezece jurați trebuie să decidă soarta unui tânăr acuzat de a-și fi omorât tatăl. Un excelent pretext ales de dramaturg pentru a scoate la iveală cele mai ascunse cotloane ale firii omeneşti, dar şi o lume plină de prejudecăți, mereu actuală. Un spectacol de suspans, o poveste pasionantă despre dreptate, justiţie, temei, un spectacol despre oricare dintre noi.

Reprezentația este programată în a doua zi de Festival, vineri, 16 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic din Arad și are traducere în limba română.

 

Cea de-a doua prezență internațională în cadrul Festivalului de Teatru Clasic Arad este spectacolul „Rosencrantz și Guildenstern sunt morţi” după Tom Stoppard, pus în scenă de Tapasztó Ernő (director artistic al companiei de teatru Aradi Kamaraszínház) și programat duminică, 25 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare.

Spectacolul este o coproducție Teatrul Cetății „Gyula” (Ungaria), Compania de teatru Aradi Kamaraszínház și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad.

 

Distribuția spectacolului este formată din actori ai celor trei instituții partenere: Tege Antal, Gulyás Attila, Megyeri Zoltán, Lung László Zsolt, Alexandra Gîtlan, Köleséri Sándor, Éder Enikő, Lovas Zoltán și Iulia Pop.

Pentru rolul Rosencrantz, actorul Tege Antal a primit prestigiosul premiu „Őze Lajos” pentru Cel mai bun rol masculin la Festivalul Shakespeare din Gyula (Ungaria).

În ultima seară de Festival, două personaje secundare shakespeariene, pe care dramaturgul și scenaristul britanic Tom Stoppard  le-a scos din anonimat în 1967, vă invită la un spectacol deopotrivă comic şi filosofic.

Spectacolul are traducere în limba română și este recomandat tinerilor peste 16 ani.

 

A mai rămas o săptămână până la începutul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, timp de plăcută așteptare, dar și timp pentru a vă cumpăra bilete. Revenim cu noi informații și povești despre cele 11 zile pline de teatru la Arad.

 

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI

 

Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad

Parteneri: BavariaCarsArad, MedLife, Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Mix Studio, Hueman Advertising

Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Yorick, INARAD.TV, Radio Arad, TV Arad, Pro FM, Glasul Aradului, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ – ştirile care te deşteaptă, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, Party Arad, News-AR, LiterNet, Modernism, bookhub, Agenția de Carte

 

vizualizari: 14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9iOHpMvI--Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Caravana EUB, la Facultatea de Litere

Posted: 08 Nov 2018 03:30 AM PST

În zilele de vineri, 9 noiembrie 2018, şi sâmbătă, 10 noiembrie 2018, începând cu ora 09:30, Caravana EUB se va afla în sediul din Edgar Quinet, etajul 1, lângă Departamentul de Lingvistică.

Prezenţa Caravanei este prilejuită de Conferinţa Internaţională în Studii Culturale şi Ştiinţe ale Comunicării, organizată de Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, anul acesta cu tema FERICIRILE: CĂILE LOR / HAPPINESS; ITS WAYS / BONHEURS; LEURS VOIES.

Volumele EUB prezentate în Caravană vor acoperi o largă paletă de domenii socio-umane.

 

Vineri, 09 noiembrie, în intervalul orar 13:00-13:30 va avea loc lansarea volumelor Călători şi călătorii. Palimpsest pe harta reprezentării (Editura Universităţii din Bucureşti, 2017) şi Teritorii, graniţe, comunităţi (Editura Universităţii din Bucureşti, 2018).

 

 

Vizualizări: 270

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor