altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 noiembrie 2018

“Spectacolul ”Funky Depresia”, la Colegiul Național „Mihai Viteazul...


Spectacolul ”Funky Depresia”, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”...

Posted: 06 Nov 2018 08:18 AM PST

Miercuri, 7 noiembrie 2018, la ora 19:00, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, Asociația Culturală Philmys vă invită pe la spectacolul ”Funky Depresia”. Spectacolul face parte din proiectul ”Mind The Gap” – Percepția tinerilor asupra depresiei.  ”Funky Depresia” are ca temă centrală fenomenul depresiei în rândul generației milenare. Generația tinerilor care în căutarea propriei individualități, este in permanentă luptă cu o societate care îi dictează sufocant etapele modelului omului de success. Construit pe un fond comic, spectacolul dezbate asupra modului în care este percepută depresia în secolul al XXI-lea și efectele dezarmante ale acesteia, mai ales în rândul tinerilor. Textul este scris de Sabina Grădinaru, în regia  Andreei Iacomiță, iar din distribuție fac parte actorii Sabina Grădinaru, Iasmina Petrovici, Alexandru Iordache și Corina Ivanov. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Proiectul „Mind the Gap” cuprinde mai multe activități printre care: realizarea spectacolului Funky Depresia, ateliere de teatru forum, realizarea unei instalații de artă colectivă pe tema depresiei și un program de coaching și implicare activă, prin care tinerii vor beneficia de experiența și susținerea specialiștilor din domenii precum: business corporate, anteprenoriat, artă, educație, tehnologie etc.

 

Proiectul Mind The Gap este cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural (AFCN).

La toate activitățile din cadrul proiectului, participarea va fi gratuită.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește programul activităților din cadrul proiectului, intrați pe pagina de facebook Philmys Production.

 

vizualizari: 22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/a6dxQe4_1gY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției ”LICENȚĂ – TIMIȘOARA 2018”, la Galateea Conte...

Posted: 06 Nov 2018 08:15 AM PST

Miercuri, 14 noiembrie 2018,  ora 18.00, Galateea  Contemporary Art vă invită  la vernisajul expoziției ”LICENȚĂ – TIMIȘOARA 2018”. Expun absolvenții: Cristescu Emanuela, Faur Melanie, Kozma Szidonia, Opincă Oana, Pavel Daliana, Tîrziu Daniela, Țăroi Decebal Gabriel. Curator : Nicolae Moldovan, Galateea Group. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 noiembrie – 12 decembrie 2018 . Intrare este liberă. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Expoziţia LICENȚĂ – TIMIȘOARA 2018 prezintă lucrările de licenţă ale studenţilor de la specializarea Arte Decorative – Ceramică, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Cu o factură vizuală eterogenă prin tematica abordată şi având materialul ceramic ca element comun, lucrările expuse sunt un summum al experienţei, abilităților și predilecţiilor artistice derivate din colaborarea dintre student şi profesorul coordonator.

Fiecare lucrare este rezultatul unui traseu specific în care se reunesc atât coordonatele tehnologice ale lucrului cu materialul ceramic, cât și partea exploratorie, de profunzime și trăire artistică”.
                                                                                                Lect.univ.dr.Ion Gherman

În data de 12 decembrie 2018, ora 18 va avea loc și un finisaj al expoziției LICENȚĂ – TIMIȘOARA 2018 în prezența rectorului Universității de Vest Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Parteneri media: Observator Cultural, Modernism, Radio România Cultural, Senso TV – ArteAgenția de Carte, CulturaArt Clue

vizualizari: 18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9NpL3hxr-ns?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiul Pen România 2018 – lista scurtă

Posted: 06 Nov 2018 07:10 AM PST

Premiul PEN România se acordă anual unei cărți apărute în anul precedent, care exprimă în paginile sale, indiferent de genul abordat dar de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului etc, idei susținute pe plan mondial de organizația PEN Internațional. Juriul 2018 – alcătuit din Bogdan Crețu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Simona Sora – a selectat lista scurtă a nominalizărilor.

Nominalizările sunt (în ordine alfabetică):

Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, proză, Humanitas, 2017

Cristian Fulaș, Cei frumoși și cei buni, proză, Polirom, 2017

Cornel Jurju – Doina Cornea – dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism, eseu, Editura Argonaut, 2017

Claudiu Komartin, Maeştrii unei arte muribunde, poezie, Ed. Cartier, 2017

Mihaela Miroiu, Cu mintea mea de femeie, eseu, Cartea Românească, 2017

Ioana Nicolaie, Pelinul negru, roman, Humanitas, 2017

Marta Petreu, Supa de la miezul nopții, roman, Polirom, 2017

Ana Maria Sandu, Pereți subțiri, proză, Polirom, 2017

Radu Vancu – Zodia Cancerului. Jurnal 2012 – 2015, jurnal, Humanitas, 2017

Elena Vlădăreanu, Bani. Muncă. Timp, poezie, Nemira, 2017

 

Câștigătorul premiului PEN România va fi anunțat în data de 16 noiembrie 2018, în cadrul târgului de carte Gaudeamus de la București.

 

vizualizari: 17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OnOCRAQhhPk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Un hotel ce se deschide abia de sub copertă: Odiseea Angelei

Posted: 06 Nov 2018 07:10 AM PST

Când vezi o pisica de Chesire nu îi priveşti de fapt decât zâmbetul. Şi zâmbetul poetei Angela Baciu este remarcabil, l-am detectat într-o seara chiar şi la Sulina, despre ale cărei istorii ne scrie acum, i-am văzut zâmbetul de pe partea cealaltă a Străzii 1, stradă cu numere ca la americani, pe unde treceam fără să bănuiesc surpriza de a o întâlni tocmai acolo, în Europolis. Cred că stătea acolo, zâmbind bine, anume ca să se înţeleagă cât mai frumos cu cartea sa…

 

 Cu zâmbeul său-magnet, poeta momeşte, precum strigătele sirenelor, pe iubitorii clipelor generoase, pe cei care „şurubăresc” fără tupeu la micile monumente de hârtie vârstate cu înţelesuri din cerneală. Poeta Angela Baciu are vechime în scris şi debuta deja publicistic în ”Amfiteatru”, în 1987, într-o vreme în care, partea bună a vieţii literare, nu se admiteau nici măcar puţine greşeli de tipar şi, în astfel de reviste, nu se îngăduiau improvizaţii literare.

Viaţa ca turneu literar, pe care poeta o practică, bărbăteşte, de ani şi ani, prin oraşe bine luminate, în  Capitală, în cercuri selecte, ori blânde paradisuri provinciale din ţară, merge şi prin străinătate, respectându-şi astfel, cu trudă, „arma” scrisului. Acest periplu continuu, în care o carte „se vede” cu publicul, mereu pentru prima oară, de mai multe ori, este o descoperire a neobositei poete gălăţence, care este de admirat tocmai prin modul în care îşi promovează cărţile, precum aceasta, prin ţară. De parcă le-ar creşte, le-ar antrena şi le-ar da la Facultatea Cărţilor…

A cam dispărut la noi instituţia prezentărilor de carte-turneu, a cam dispărut şi istorica instituţie a lecturii publice, onorată la vremea lor de scriitori mari precum Dickens, întreprindere firească şi astăzi în tot Occidentul…

 

Ca un revolver d-ala vechi, cu butoiaş, cu patul placat cu sideful Poeziei, şi lansările Angelei Baciu se rotesc, se tot se rotesc, ”foc cu foc”, în oraşe mari şi mici. Şi aceasta înseamnă – puteţi să vă imaginaţi! – un efort fizic şi o încercare de suflet cu repetiţie, o reîntâlnire cu emoţia, cu ochii şi urechile unui public mereu nou,  pentru care trebuie sa ai „muşchi” de Sisif, nu glumă! Un Sisif itinerant, care nu-şi scapă rostogolul din mână!

În 1994, Angela îşi scotea prima sa carte de versuri şi de atunci nu s-a mai oprit. A scris apoi şi proză, şi interviu, a încercat până şi o dramaturgie specială.

Chiar în anul Revoluţiei, poeta primea premiul pentru poezie la festivalul-concurs de muzică tânară ”Baladele Dunarii”, fondat la Galaţi de fratele meu, Florin Doru Cilinca, directorul Clubului Tineretului – altă instituţie de cultură care a pierit în anii de după…  Poeta primea apoi chiar Premiul de Onoare al Festivalului de poezie ”Lucian Blaga”, în ´94, şi tot atunci era premiata la Sighetul Marmaţiei, la Festivalul de poezie ”Nichita Stănescu”. Urmau premiul Gazetei de Transilvania şi, atenţie, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, pentru „cel mai bun volum de poezie”, volum postfaţat de regretatul Laurenţiu Ulici.

A scris despre poezia sa chiar academicianul Mihai Cimpoi, au scris poeţi şi cunoscuţi critici literari precum George Vulturescu, Lucian Vasiliu, Gellu Dorian, Constantin Trandafir, Radu G. Ţeposu, şi alţii.

A publicat în multe reviste din România.  Apare, alături de buni declamatori şi oameni pe note,  în adevărate spectacole de poezie şi muzica, pe care, de obicei, chiar ea le organizează şi invită lume. Ea dă cu generozitate speranţe celor din jur, poeţi buni, bunicei şi autori aspiranţi, de toate vârstele, care au doar nevoie de un sprijin, de o familie literară pe care o găsesc de-a gata la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, unde poeta organizează întâlniri de suflet şi evenimente scriitoriceşti calde, dar şi ateliere educationale si de asistenţă socială, pentru copii nevoiasi, de exemplu, ori cluburi creativ-sociale pentru vârstnici, inventează evenimente cu nume speciale şi atmosferă de bon-ton, ori strânge fonduri pentru campanii umanitare şi câte nu mai face.

 

Angela Baciu a publicat şi mai multe volume de interviuri cu personalităţi literare marcante, de la regretatul prieten al Galaţilor Fanuş Neagu ori Nicolae Manolescu, la Norman Manea, Ana Blandiana sau Nora Iuga, de care o leagă o vastă prietenie, un lipici de suflet, soldată şi cu scrierea unor volume ”în două”, inclusiv unul de teatru…

 

”Hotel Camberi” rămâne o carte de versuri neaşteptată, aparte în lirica ei, dacă nu ţinem cont de senzuala „anticameră” poetică dintr-un volum anterior, elegant editat şi acela, superbul ”Charli. Rue Sainte-Catherine 34”, dovadă a unui simbolism perpetuu. Ei, încă mai simt parfumul baghetelor de pâine din dimineaţă pariziană aşternută în versuri de poetă!

 

”Hotel Camberi” este un amalgam de vieţi descojite de poeta-călătoare, adulmecate, iscodite şi stivuite-n rafturi liniate, culese în mai multe veri si toamne de refugiu la Sulina, acel loc unde Cimitirul Marin a fugit de capu´ lui, an după an, de la malul Mării, tot mai spre inima oraşului-port, un decor cu monumente în care trecutul încă mai fumegă, bun pentru pansat suflete romantice, ţintirimul internaţional, în care cei duşi se înţeleg pe dedesubt în toate limbile pământului, „muzeul cu morminte vechi” strecurându-se, înceeet, tot mai aproape de ochiul şi de mâna poeţilor…

Angela scrie poeme despre oameni care povestesc înduioşător de simplu cum e să trăieşti într-o lume care stă pe apă şi în jurul căreia se învârte Soarele,  sau despre oameni care nu mai sunt demult, despre un hotel-fantoma, cândva o bijuterie vintage… Poemul care are chiar numele cărţii ne spune de pildă că ”în camera cu numărul 13 doamna chiriachiţa/ născuta katanulis/ priveşte pe fereastra hotelului camberi/ în faţa dunărea umflată şi grasă/ ca burta unui peşte/ marinari ţanţoşi cu chipiurile trase pe frunte/ soarele încă arde// barcagiul strigă furios că i-a fugit nevasta/ cu altul la tulcea/ un căpitan de vas/ n-o să mai manânce hamsii”.

Sau, nu departe, în poemul intitulat ”covrigii lui moise”: ce poveşti mai spui şi tu, moise waiss/ ştiu ca ai fost bun şi drept/ m-am aşezat la crucea ta/ din cimitirul vechi”…

Ori în cinematograficul poem  ”satul de pescari”, cităm: „în faţa fiecărei case câte o barcă întoarsă/ copii blonzi cu pielea arsă de soare/ aleargă care-ncotro/ cu o roată uriaşă”.

Cu emoţia reîntâlnirii cu istoria reala, am cetit şi poemul dedicat celor două trupuri îndrăgostite, logodite, ne atinse încă unul cu altul, neîntinate, acum păstrate din veac, veşnic tinere, sub monumentele în formă de raclă din Cimitirul Marin descris atât de bine de Jean Bart: ”se cunună/ roaba lui dumnezeu margaret ann pingle/ cu robul lui dumnezeu william webster…” Un poem despre încercarea absurdă, dar cât de frumoasă, a dragostei tânărului englez ce nici măcar nu ştia înotul, însă ştia că nu-l ştie, dar tot a sărit în apa neagră spre a-şi salva logodnica alunecată în valuri, cei doi fiind cununaţi însă abia în adâncuri…acolo, jos.

Găsim în volum, lucru neobişnuit într-o carte de poezie, chiar şi note explicative, de pildă pentru arborele frangipani, originar din Caraibe, sau o notă despre ruseasca rubaşca, purtată şi de lipoveni – alte elemente simboliste, desigur.

 

Cine ştie să privească Aşa în trecut printr-o fereastră-fantomă are întotdeauna pregătite şi lacrămi pentru vieţile irosite, fără păreri de rău, ale altora, mai are lacrămi de dat de pomană, aşa cum dai de sufletul morţilor colivă şi cozonac şi o cană plină cu lacrămi roşii, ori cum plăteai sacagiului, odinioară, două parale pentru cana de lut cu apa pentru care trebuia să spui frumos bogdaprosti.

Şi poate cândva, într-o lume cu tot mai multă poezie, dar şi tot mai mult strigăt, ca din Munch, aşa cum  o să spunem bogdaprosti şi pentru câte un rând, pentru un gând dăruit…

 

Victor Cilinca – dramaturg, jurnalist

Noiembrie 2018, Galați

 

Copertă și fotografii: Simona Andrei

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KaxMtTaV4eM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Arta urbană ia tramvaiul în Capitală

Posted: 06 Nov 2018 07:05 AM PST

Începând de luni, 12 noiembrie 2018, peisajul bucureștean va fi colorat, timp de un an, de două tramvaie speciale. Aspectul inedit al celor două vehicule este rezultatul colaborării României, Greciei, Spaniei și Suediei la realizarea proiectului de artă urbană „Călători printre culori” şi înfățișează diverse elemente culturale specifice acestor țări. Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă şi ambasadele Spaniei şi Suediei la București, în parteneriat cu Societatea de Transport București şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin PROEDUS, și se înscrie în seria evenimentelor derulate de clusterul EUNIC ROMANIA.

Iniţiativa îşi propune să promoveze imaginea şi patrimoniul cultural al celor patru ţări prin intermediul artei urbane şi, totodată, să familiarizeze publicul Capitalei cu acest nou fenomen, care contribuie semnificativ la revitalizarea estetică a oraşului.

Bucureştenii sunt invitaţi în număr cât mai mare să descopere diversitatea culturală a statelor participante într-un spaţiu mai puţin obişnuit, acolo unde liniile de tramvai intersectează imaginaţia şi originalitatea artiştilor urbani.

Alegerea tramvaiului ca suport pentru realizarea picturilor nu este întâmplătoare. Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a încuraja călătoria cu acest vehicul nepoluant, care poate transporta atât călători, cât şi creaţii artistice, aducând astfel arta mai aproape de oameni, în general, şi de publicul tânăr, în special. În acest sens, elevi ai Liceului de artă „Dimitrie Paciurea” din Capitală vor avea posibilitatea de a deprinde tehnica pictării cu graffiti în cadrul atelierelor care se vor desfăşura pentru decorarea celor două tramvaie.

Tramvaiele, care vor circula pe liniile 1 şi 10, vor fi pictate de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti români în domeniu. Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată, va picta unul dintre cele două tramvaie, fiind autorul imaginilor reprezentative pentru Grecia şi România.

Cel de-al doilea tramvai, chiar dacă nu se va opri nici în Spania, nici în Suedia, va oferi călătorilor o plimbare imaginară prin ţările respective, prin intermediul lucrărilor realizate de colectivul de artişti urbani Sweet Damage Crew şi Ovidiu Mihai, cu numele de artist Obie Platon.

Aşadar, bucureştenii şi turiştii, de la mic la mare, sunt invitaţi sã se bucure de varietatea culturală a Europei printr-o călătorie cu tramvaiul în Bucureşti.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/282142542641231/

                       

vizualizari: 40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eJ43ZNbZb0o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Analia Selis și ArgEn Tango, la Biblioteca Națională

Posted: 06 Nov 2018 06:54 AM PST

Luni, 5 noiembrie 2018, Biblioteca Națională a României a găzduit un recital excepțional, o demonstrație de patriotism cultural, un spectacol unic în care soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi au readus în atenția spectatorilor entuziasmați creația poetică si muzicală de la 1918. Volumul VI al Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, este programat a-și impresiona spectatorii luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 17.30,  în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național. De această dată va fi un spectacol pe cât de surprinzător, pe atât de spectaculos,  pentru că Analia Selis, împreună de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango: violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul. Vor răsuna atât cu tangouri tradiționale argentiniene, cât și tangouri celebre din repertoriul românesc. O atracție în plus va fi prezența perechii de dansatori Raluca Aldea – Csongor Kicsi. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri valoroase. Majoritatea partiturilor aparţin Editurii “Ţicu I. Eşanu”, cu ilustraţii prezentându-i pe cei care au lansat melodiile (Maria Tănase, Jean Moscopol, Virginica Popescu, Constantin Lungeanu etc.). Majoritatea melodiilor au fost lansate în cadrul spectacolelor prezentate la Teatrul de Revistă “Alhambra”.

 

Partitura tangoului El Choclo – este o ediţie Salabert şi conţine explicaţiile teoretice ale acestui dans, realizate de maestrul de balet Louis Robert.

 

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi: Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

 

Ansamblul ArgEnTango este alcătuit din:

ANALIA SELIS. După bine cunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcționează activitatea către muzica argentiniană autentică – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place tango?, cât și proiectul de mare succes Tango Simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, o exprimare artistică veritabilă a unui argentinian. www.analiaselis.com

RĂZVAN SUMA.Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. www.razvansuma.com

MARIANO CASTRO.Împreună cu Narcotango, Mariano Castro – în triplă calitate: interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. www.marianocastro.ro

OMAR MASSA.Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia. Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. www.omarmassa.com

RAFAEL BUTARU. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler și mulți alții.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 7 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 26 noiembrie, de la ora 17:30, atunci când cei mai valoroși tineri muzicieni, laureați al Concursului “Drumul spre celebritate” ediția a IX-a, desfășurat la începutul lunii la Palatul Mogoșoaia, vor evolua în fața marelui public, într-o gală care nu trebuie ratată.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

vizualizari: 23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5rvRu0dw4Vw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Pianistul JOSU DE SOLAUN, laureat al Concursului Internațional ”Geo...

Posted: 06 Nov 2018 05:29 AM PST

Miercuri, 14 noiembrie 2018, ora 19.00, publicul din România va avea șansa de a-l asculta la Sala Radio pe pianistul spaniol JOSU DE SOLAUN, care în 2014 câștiga premiul I la secțiunea pian a Concursului Internațional ”George Enescu”, distincție extraordinară obținută anterior de pianiști legendari, precum Radu Lupu, Elisabeth Leonskaja și Dmitri Alexeev. Concertul-eveniment va fi susținut de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CONSTANTIN GRIGORE, dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală.

Josu de Solaun, singurul pianist spaniol care a câștigat atât Concursul Enescu, cât și Concursul Internațional de Pian José Iturbi – ediția a XV-a – desfășurat în Praga, va interpreta la Sala Radio Beethoven – Concertul nr. 3 pentru pian si orchestră în do minor. Concertul lui Beethoven a avut premiera în aprilie 1803 cu Beethoven însuși ca solist, lucrarea fiind inspirată din Concertul de pian nr. 24 semnat de Mozart.

În partea doua a serii veți asculta o altă lucrare beethoveniană – Simfonia a VII-a în La major, a cărei premieră a fost dirjiată de Beethoven, la Viena, pe 8 decembrie 1813, într-un concert de caritate pentru soldații răniți în bătălia de la Hanau (în care fusese implicată armata lui Napoleon). Programul concertului cuprinde și lucrarea compozitorului român Dan Dediu  Elegia minacciosa.

 

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul CONSTANTIN GRIGORE a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului. A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat ”Banatul” din Timișoara” etc.) cât şi de peste hotare (Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow etc.). În 2009, cu ocazia Sarbătorilor Pascale, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat  Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar în 2013 a fost ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România. În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liège (Belgia), unde a susținut o serie de 7 concerte în Liège (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur.

 

JOSU DE SOLAUN a fost invitat în remarcabile serii de concerte din întreaga lume, având apariții notabile la Veneția (Teatro La Fenice), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinsky), Washington, DC (Centrul Kennedy), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Centrul Southbank), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann Haus), Taipei (Novel Hall), Mexico City (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Palatul Nostitz), Roma (Academia de España), Menton (Festival International de Musique) și în toate orașele mari din Spania. A înregistrat lucrările complete pentru pian ale lui George Enescu pentru NAXOS Grand Piano și Les Noces de Stravinsky, pentru aceeași casă de discuri, cu Joann Falletta în calitate de dirijor.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

             Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

            Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

vizualizari: 17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2PP8xo3Bjl8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan, la MNLR

Posted: 06 Nov 2018 03:23 AM PST

Joi, 18 noiembrie 2018, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8) va avea loc o întâlnire cu Mircea Mihăieș și Ilie Stepan  pentru a lansa și dezbate împreună cartea unui dialog inedit, o retrospectivă ce așează cititorul într-un orizont de așteptare complex în care se developează imagini ale copilăriei, ale rezistenței prin muzică, în care se inserează subtil importanța valorilor, a demnității șiprezenței artistului pe scenă și în afara ei.  Evenimentul, moderat de Andrei Partoș, va fi trasmis în direct prin vlogul FOC DE P.A.E. pe Facebook (Andrei Partoş) și pe Youtube (Psihologul muzical). Cartea va fi lansată pe 14 și pe 21 noiembrie, la Timișoara, la Librăria La Două Bufnițe și, respectiv, la Aula Magna a Universității de Vest, iar pe 17 noiembrie, la Târgul de carte Gaudeamus. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Se poate trăi fără compromis, fără să te înjoseşti? Se poate, aşa cum s-a putut şi în comunism. Nu toţi au făcut compromisuri. Se fac şi azi compromisuri jenante, dizgraţioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcând arta în care crezi. Sigur că aş fi tentat să-i spun unui tânăr artist de azi să meargă înainte şi să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără niciun compromis. I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. Dacă atunci când te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce ştii, atât cât ştii să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ţi drumul! (Ilie Stepan)

MIRCEA MIHĂIEȘ (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatură engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara. Între 2005 şi 2012 a fost vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Redactor-şef al revistei Orizont. Volume publicate: De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Femeia în roşu (1990, în colaborare cu Adriana Babeţi şi Mircea Nedelciu), Cărţile crude. Jurnalul intim şi sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005),Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus în Statele Unite în 2014), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha (2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător (2014), Ulysses, 732.Romanul romanului (2016). A publicat şase volume în colaborare cu Vladimir Tismăneanu. Lucrează la o biografie ficţională a personajului Molly Bloom.

ILIE STEPAN (n. 24 noiembrie 1953), compozitor, chitarist, instrumentist (vioară, pian, blockflöte, percuţie, midi-programming), inginer de sunet, orchestrator, autor şi producător de proiecte muzicale. Membru fondator şi lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation. Iniţiator, împreună cu Horea Crişovan, al proiectului de chitară acustică „Anotimpurile ghitării”. A compus muzică pentru peste 100 de spectacole de teatru şi peste 50 de filme documentare şi de televiziune. Peste 1.000 de concerte cântate în întreaga carieră, în diferite formule. În premieră în România, a realizat cu PRO Musica prima operă folk (Creanga de cireş), primul concert rock în aer liber într-un spital de psihiatrie (Jebel, 1980), primul concert rock în aer liber într-un penitenciar (Timişoara, 2015). Primul muzician din România care, pe 20 decembrie 1989, a cântat (alături de Vasile Dolga) la Timişoara împotriva regimului dictatorial al lui Ceauşescu. Este autorul cântecului „Timişoara”, considerat „Imnul Revoluţiei Române” de la Timişoara, devenit ulterior imnul municipiului Timişoara. Piesa sa Şahul păcii (1988) este imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. Este membru de onoare al Societăţii „Timişoara”, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.

Volum apărut cu sprijinul SAI Erste Asset Management S.A.
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

vizualizari: 11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7iHgfJ2vhlA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întâlnire prin Skype cu scriitoarea britanică Anna Hope despre „Sal...

Posted: 06 Nov 2018 03:09 AM PST

Miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas Fiction vă așteaptă  la lansarea romanului ”Sala de bal” de Anna Hope, considerat replica britanică la” Zbor deasupra unui cuib de cuci”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonat de Denisa Comănescu în traducerea Irinei Bojin. Pe fundalul verii caniculare a anului 1911, la sfârșitul epocii edwardiene, ”Sala de bal ”proiectează o poveste de iubire pe un tărâm potrivnic – azilul Sharston din Yorkshire, unde o mână de oameni are puterea de a decide cine poartă stigmatul nebuniei și cine îndeplinește criteriile normalității. Scriitoarea britanică Anna Hope va participa prin Skype la acest eveniment. Vor prezenta cartea Ana Barton,scriitoare, Simona Preda, scriitoare, doctor în istorie și Vlad Stroescu, psihiatru, iar moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

„Anna Hope combină în mod fericit cercetarea istorică cu inteligența emoțională pentru a explora, cu delicatețe și intuiție profundă, tensiunile și încercările inerente condiției umane.“ – New York Times

Scriitoarea britanică reușește să dea viață unei realități istorice puțin cunoscute într-un roman intens și subtil, care nu devine nici o clipă sentimental. O fată sparge geamul halei sufocante în care lucrează, ca să lase lumina și aerul să pătrundă. Gestul ei, mai degrabă simbolic, are consecințe dramatice, disproporționate. În azilul în care este internată, femeile și bărbații au dreptul să se întâlnească doar vinerea, în somptuoasa sală de bal, unde valsează pe dalele lucioase ale pardoselii nesfârșite, în timp ce orchestra de pe scenă interpretează Strauss și Debussy. Anna Hope construiește o poveste neliniștitoare, spusă din trei puncte de vedere, ale celor trei personaje principale Ella Fay, fata de condiție modestă, de o frumusețe și o putere de care nu e conștientă, John Mulligan, pacientul traumatizat de drama familiei lui, și, contrapus lor, Charles Fuller, medicul obsedat de eugenetică.

„O poveste de dragoste răscolitoare, plină de sensibilitate.“ – Observer

Scriitoare și actriță, Anna Hope s-a născut în 1974 la Manchester. A studiat literatura engleză la Wadham College din Oxford, apoi a absolvit cursurile de actorie ale Royal Academy of Dramatic Art din Londra. După câțiva ani în care s-a făcut cunoscută mai ales pentru roluri din seriale și miniserii de televiziune (ShakespeaRe-Told, Dr Who, Coronation Street), a urmat un masterat de scriere creativă la Birkbeck College din Londra. Un timp a predat ea însăși scriere creativă la universități britanice. Romanul ei de debut, Wake, a fost publicat în 2014 de Doubleday în Marea Britanie și de Random House în SUA. Bestseller internațional, s-a bucurat de atenția criticii, fiind selectat pe lista scurtă la National Book Awards și pe lista lungă la Walter Scott Prize. Cel de-al doilea roman al scriitoarei, Sala de bal (The Ballroom; Humanitas Fiction, 2018), ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în peste zece țări, a apărut în toamna anului 2016. În Franța, unde a fost publicat de Gallimard, i s-a acordat în 2018 Grand Prix des Lectrices al revistei Elle. În prezent, Anna Hope se dedică exclusiv scrisului.

Romanul Sala de bal este recomandat de Revista Elle și Radio Digi FM. Accestul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări  prin eventbook.ro

 

Vizualizări: 226

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor