altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 noiembrie 2018

“Despre ”Francmasoneria – idealuri şi simbolistică”, la Cluj Napoca...


Despre ”Francmasoneria – idealuri şi simbolistică”, la Cluj Napoca

Posted: 05 Nov 2018 01:25 PM PST

Duminică, 11 noiembrie 2018, ora 11.30, Editura Herald şi Librăria Bookstory – Bulevardul Eroilor, Nr. 6-8, Cluj Napoca vă invită la evenimentul ”Francmasoneria – idealuri şi simbolistică”, eveniment cultural ce se înscrie în seria întâlnirilor organizate în librăriile din ţară cu cititorii Herald. Se va discuta pe marginea unei noutăţi editoriale apărută în colecţia ”Arta Regală”, la Editura Herald: ”Morala şi Dogma Ritului Scoţian Antic şi Acceptat al Francmasoneriei” de Albert Pike, alături de invitaţii: Grigore Zanc, scriitor şi filosof, şi Vasile Zecheru, doctor în economie, cadru universitar, coordonatorul colecţiei Arta Regală de la Editura Herald, specialiști care vor împărtăşi publicului clujean informaţii foarte utile regăsite în paginile cărţii mai sus menţionate şi vor vorbi despre fenomenul Francmasoneriei la nivel naţional şi internaţional. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”Care este înțelesul tainic al Masonoriei?

Cum putem atinge starea de iluminare?

Putem vorbi despre mituri, simboluri şi ritualuri în Francmasonerie?

Ce se poate menționa, în esență, despre simbolistica și ritualurile Francmasoneriei – instrumentele consacrate prin care îi sunt insuflate aspirantului credința în Dumnezeu și în nemurirea sufletului uman?

 

Iată întrebări la care, cu siguranţă, vom găsi răspunsuri pe parcursul unei seri pe care ne-o dorim specială.”- editura Herald

 

„În natură nu există risipă, fie că e vorba de materie, forță, acțiune sau gândire. Un gând este tot atât de mult scopul vieţii ca şi o acțiune. O singură idee poate să ducă uneori la rezultate mai bune decât o revoluție. Așadar, gândirea nu ar trebui să fie despărțită de acțiune. Gândirea autentică este o gândire vie. Gândirea înțeleaptă generează acțiunea. […] Cunoaşterea căpătată cu prețul unor mari eforturi stimulează gândirea profundă, cugetarea, chibzuința. Această cunoaștere trebuie să fie neapărat una de calitate superioară. Cei mai mulți oameni nu o pot dobândi; ei pot doar să atingă nivelul ei inferior. Ea este incompatibilă cu preocupările obișnuite, indispensabile vieţii.”  Albert Pike

Morala si Dogma Ritului scotian vechi si acceptat al francmasoneriei de Albert Pike a fost vreme de un secol cartea cea mai respectata in masonerie. Si aceasta pentru ca autorul, cu o eruditie remarcabila si o profunda experienta in ordin, a cautat sa sistematizeze ritualul punandu-l in acord cu vechile misterii, si sa redea simbolurilor intelesurile primare, dezbarandu-le de adausurile moderne.

Parteneri: Herbagen, VivaNatura, Deja Vu Natural, Itsy Bitsy, Realitatea Tv, Gold FM, Radio România Cultural, București FM, TANĂNANA, Radio 7, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș, Radio Iași, Radio Brașov, TVR Timișoara, Mix TV Brașov, Radio Brașov, Antena 1 Pitești, Radio 3Net „Florian Pittiș”, România Liberă, AdPlayers.ro, Bio Life & Style Expo, 4arte, Agenția de carte, Bookaholic, Bookuria, Bookblog, Bookhub, Booknation, Drumul spre centru, Filme-Cărți, Literatura pe tocuri, Fundația Calea Victoriei, IQool, LiterNet, Povești de călătorie, PRwave, Rabbit Media, Gratuitor, Raftul cu idei, România Pozitivă, Serial Readers, Sfatul părinților, GOKID!, SuntPitic, Trăiește conștient, Gazeta de știri, ZMEU București, Andreea Ignat, Belva.ro,  Aventuri în Parenthood, Diana Vijulie, Cărti, Cafea și Tutun, Cinemagia, Shape, Edu-News.

 

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HJGKsCrbl0o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, de Liviu Pavelescu, lansare la...

Posted: 05 Nov 2018 01:16 PM PST

Miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius) va avea loc lansarea volumului „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, de Liviu Pavelescu, Editura Tracus Arte, 2018. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Să faci poezie cu rimă și ritm în era versului liber poate părea sinucidere curată, dar nu și atunci când această poezie se dovedește capabilă să dea naștere unui catren precum „De unde mi-e firea? Pe unde mi-e sabia,/ S-o nalţ ca pe-un șarpe în duh diamant,/ Să sfârtec furtuna, să mântui corabia/ Uitată-n amurguri cu prora-n ne-ant?”, ce se adaugă numeroaselor reușite ale acestui volum în care autorul se exprimă cu voluptate și iscusință. Turnând lichidul textual într-o albie deja croită, poetul are garanția unui control sporit asupra tendințelor entropice ale acestuia și din buna lor strunire rezultă un echilibru vizual și sonor ce trimite spre poezia ultimului Ion Barbu sau spre cea a lui Daniel Turcea.
Lumea din aceste texte este plină de semne adesea greu de descifrat, de cores-pondențe, de trimiteri la scene și personaje biblice, de referiri la pietre de hotar ale literaturii universale (Dante, Shakespeare, Eminescu), sugerând nu doar amploarea lecturilor autorului, ci și capacitatea acestuia de a le asimila și sublima în propria poezie: „Dar de despici în noapte cu nările, pădurea,/ Iar graiu-ţi se-mpletește cu fire de argint,/ Cum printre pleoape rare se-ntoarce amintirea,/ Venită fără voce, cu pasul în colind,/ Vei înţelege roibii, tăiaţi din curcubeie/ Și praful sub copite cum se desprinde-n vis,/ Lăsând pământul searbăd, o urmă de scânteie/ Ce-a fulgerat neantul cu sângele deschis.// Lumini peste lumină din timp întrevăzut,/ Cuvântul ne lovește cu flăcări pe timpan,/ Puterea ni-i străină și pieptul prefăcut…/ Ce va fi spus în Patmos Evanghelistul Ioan?”
Liviu Pavelescu este un poet lipsit de complexe și stăpân pe arta lui. – Ioan Es. Pop

Volumul se găsește aici:

http://www.tracusarte.ro/poezie/880-ascunde-mi-mintea-nu-privi-%C3%...

 

vizualizari: 14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1FMFh3oCH1I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

A XIII-a ediție a ”Săptămânii Filmului Românesc la Budapesta”

Posted: 05 Nov 2018 01:14 PM PST

În perioada 15 – 19 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român Budapesta organizează, împreună cu Cinematograful de Artă „Uránia”, cea de a XIII-a ediție a unuia dintre cele mai importante programe culturale ale sale, „Săptămâna filmului românesc la Budapesta”. Pe parcursul a cinci zile, publicul budapestan va avea ocazia să vizioneze, în premieră în Ungaria,  opt dintre cele mai recente și premiate producții ale cinematografiei românești.

 

Invitatul special al acestei ediții este actorul Vlad Ivanov, care va participa, în data de 15 noiembrie, de la ora 18.00, la un dialog cu criticul de film Zsolt Gyenge. În urma discuției  publicul este invitat să vizioneze filmul de deschidere al evenimentului, „Un pas în urma serafimilor” care  îl are ca protagonist pe actorul Vlad IvanovPrimul lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, care prezintă viața tinerilor înscriși într-un seminar ortodox, a primit nu mai puțin decât opt premii Gopo și alte șapte nominalizări și a câștigat și premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

 

Actorul român Vlad Ivanov (n. 1969, Botoşani) a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A interpretat roluri principale în producţii premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film, pentru rolurile din filmele: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (Palme d’Or și Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat de Asociaţia criticilor de film din Los Angeles), „Poliţist, adjectiv”, „Concertul” sau „Principii de viaţă”, în România obținând mai multe premii UNITER și Gopo pentru rolurile din filmele „Un pas în urma serafimilor”, „Câini”, ”Poziția copilului” sau „Poliţist, adjectiv”. În teatru, Vlad Ivanov s-a remarcat prin rolurile interpretate în spectacole regizate de Andrei Șerban, Mihai Mănuțiu sau Alexandru Tocilescu.  Printre cele mai recente apariții ale sale pe marele ecran se numără rolurile din filmul „Napszállta”, în regia lui Nemes László (2018), sau cel din filmul „Tegnap”, al regizorului Kenyeres Bálint (2018), împreună cu memorabile interpretări din producții precum: „Dark Crimes” (2016), „Snowpiercer” (2013) sau „In the Fog”  (2012).

 

Programul acestei ediții a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta” prezintă o diversitate atât în temele abordate, cât și în genuri, dar este inedit și prin faptul că aduce în prim plan câteva femei-regizor: pe lângă creația premiată la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Aur a Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, publicul va putea urmări două alte creații ale unor tinere regizoare. Primul lungmetraj a Ivanei Mladenovic se petrece în Ferentari, cartierul cel mai sărac al Capitalei, iar cel de-al treilea film al Anei Lungu, „Un prinț și jumătate”, abordează dinamica dintre trei artiști tineri.

Publicul va putea urmări două filme documentare în programul acestei ediții: cunoscutul regizor al noului val Corneliu Porumboiu („Polițist, adjectiv”, „Comoara”) a realizat un film documentar intitulat  „Fotbal infinit”, care, ca de obicei, invită la reflecții neobișnuite. Al doilea documentar, „Brașov 1987 – doi ani prea devreme”, în regia lui Liviu Tofan,  va marca aniversarea primului protest de masă din istoria comunistă a României, petrecute acum 31 de ani, la 15 noiembrie.

Inspirat de evenimente reale este și drama regizată de Cătălin Saizescu, „Scurtcircuit”, care pornește de la incendiul produs la spitalul de nou-născuți de la Giulești.

Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful de Artă „Uránia” (Budapesta 1088, Calea Rákóczi, nr. 21) și vor beneficia de subtitrare în limba maghiară. Organizarea evenimentului a fost sprijinită de Ministerul Resurselor Umane și Fondul Cultural Național al Ungariei.

Program:

 

Joi, 15 noiembrie 18:00

Întâlnire cu actorul Vlad Ivanov. Moderator: Gyenge Zsolt, critic de film

Discuția va avea loc în limba română, cu traducere simultană în limba maghiară.

 

Joi, 15 noiembrie 19:00 – Proiecția de deschidere

Un pas în urma serafimilor

Regizor: Daniel Sandu, 150’, 2017

Distribuția: Vlad Ivanov, Ștefan Iancu, Ali Amir, Cristian Bota, Toto Dumitrescu

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2uc7TJNk3hU

 

Vineri, 16 noiembrie 18:00

Fotbal infinit

Regizor: Corneliu Porumboiu, 70’, RO, 2018

Distribuția: Laurențiu Ginghină, Corneliu Porumboiu

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_WpBkvQmbYM

 

Vineri, 16 noiembrie 19:30

Capace

Regizor: Sorin Marin, 80’, 2017

Distribuția: Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Adrian Păduraru, Diana Cavallioti

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QoMH5pIKQGM

 

Vineri, 16 noiembrie 21:00

Soldații. Poveste din Ferentari

Regizor: Ivana Mladenovic, 119’, RO/RS/BE, 2017

Distribuția: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WuMW679lnNE

 

Sâmbătă, 17 noiembrie 15:00

Un prinț și jumătate

Regizor: Ana Lungu, 105’, 2018

Distribuția: Iris Spiridon, Marius Manole, Téglás István, Mátray László

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5_mzNHmJdX0

 

Duminica, 18 noiembrie 15:00

Scurtcircuit

Regizor: Cătălin Saizescu, 109’, 2017

Distribuția: Maruca Băiașu, Magda Catone, Andrei Ciopec, Maia Morgenstern,

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=EmJpridqsNU

 

Luni, 19 noiembrie 18:30

Brașov 1987 – doi ani prea devreme

Regizor: Liviu Tofan, 90’, 2017

Distribuția: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BXcmaXiT6MM

 

Luni, 19 noiembrie 20:15

Nu mă atinge-mă

Regizor: Adina Pintilie,125’, RO/DE/CZ/BG/FR, 2018

Distribuția: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Dirk Lange, Hermann Mueller

Distribuitor în Ungaria: Vertigo Media.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fQ8IKnYwK1I

 

vizualizari: 15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6vjVAYN9QJE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ceramista Arina Ailincăi expune la MNLR

Posted: 05 Nov 2018 01:05 PM PST

Marți, 6 noiembrie 2018, ora 18.00, la sediul Muzeului Național Literaturii Române din Calea Griviței 64-66 are loc vernisajul expoziției ”Semne pentru circumscris absența” a ceramistei Arina Ailincăi din Cluj-Napoca. Expozitia este prima dintr-o serie ce însumează artiști premiați în cadrul Bienalei de Carte Bibliofiă și de Carte Obiect, a cărei prime ediții s-a desfășurat anul acesta la Muzeul Național al Literaturii Române. Expoziția poate fi vizitată în perioada 6-22 noiembrie 2018. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Istoricul Arinei Ailincăi este unul bogat. Absolventă a Universității de Artă din Cluj-Napoca și a Universității Canadiene, secția de Artă, a participat la numeroase expoziții și rezidențe internaționale de pe toate continentele lumii, a susținut conferințe și demonstrații la mai multe Universități de prestigiu, a fost distinsă cu numeroase premii internaționale care atestă profesionalismul și calitatea lucrărilor, este membră a Academiei Internaționale de Ceramică din Geneva și face parte din comitetul de organizare al Bienalei Internaționale de Ceramică din Cluj-Napoca.

Selecţia de lucrări face parte dintr-un demers consecvent, exersat de mai mult timp, care tematizează, prin metafore sculptural-antropomorfe problema fundamentală – etern polemizată – a relaţiei dintre cele două dimensiuni din care este alcătuită şi între care se dezbate misterul existențial al fiinţei umane; lumea sensibilă, materială, perceptibilă a trupului, supusă devenirii, eroziunii timpului, şi lumea interioară în care sunt depuse lucrările spiritului şi ale conştiinţei.

Suntem, pe de o parte, înclinaţi să focalizăm atenţia şi interesul privirii asupra expresivităţii camăşii exterioare a trupului, a bogăţiei sale de manifestări, dar pe de altă parte, intuim mereu că lumea noastră interioară, arhetipală, ascunde un univers fabulos în care spiritul caută neobosit căi de transcendere a efemerului existenţei noastre. Prin urmare, am dorit ca fiecare lucrare să devină un poem tridimensional despre condiţia umană, ce surprinde ipostazele acestei permanente strădanii de trecere de la exterior la interior, corpul devenind un loc al intersecţiei celor două lumi, brăzdat de ritmica amalgamată, densă, a unui uriaş palimpsest, depozitar al spiritualităţii universale.

„Pentru a articula plastic acest mesaj, am ales ca vehicul formal mulajul corpului uman surprins în diferite ipostaze, prelucrat, modelat, fragmentat şi texturat cu scriituri gravate, pe care l-am transpus în materiale ceramice cu ardere la temperaturi înalte precum porţelanul şi gresia. Privitor la această referinţă tehnologică, vreau să precizez că în ceramică se impune inerent o relaţionare anticipată a naturii materialului (pasta sau barbotina lichidă), în stare naturală, şi a metamorfozei sale chimice şi de agregare decurse din supunerea la diverse regimuri termice. În acest proces alchimic misterios domneşte permanent un suspans în care duhul focului are ultimul cuvânt pe care artistul, pregătit pentru orice surpriză – fie ea neplăcută – îl aşteaptă cu emoţie şi smerenie. De ce am ales acest material? Pentru simplul motiv al excelenţei sale plastice atestate de milenii şi, nu în ultimul rând, pentru valoarea sa simbolică sacră prezentă în geografia marilor tradiţii spirituale. Suntem făcuţi din pământ şi în pământ ne întoarcem, ne spune tradiţia creştină, iar sapienţa taoistă vine să definească trupul, materialul lumesc al vieţii, drept Marele bulgăre de lut.
Vehiculul formal folosit este mulajul corpului uman, replică fidelă în lut, pezent ca exterioritate, o  scoică goală efemeră, ce cuprinde și conține interiorul nostru sufletesc complex, la fel ca personala și universala istorie. Pereții interiori ai cestui corp-vas, deseori acoperiți cu scriitură, devine un palimpsest al existenței umane: prezente și trecute. Diminuarea contrastului dintre detaliile naturaliste exterioare și metaforica scriitură interioară, diluează linia fină ce separă imaginarul de real. Explorările mele fotografice, cu imaginile printate/ manipulate, desen sau serigrafie ceramică, trecând frontierele dintre discipline, sunt făcute pentru a sintetiza bi- și tridimensionalul într-un limbaj artistic încărcat cu semnificații.

De ce corpul uman? Pentru fiecare din noi corpul este evenimentul său de a fi, e mai mult decât forma pe care o ia existența și care confirmă legăturile sale cu lumea, e o metaforă a universului și a potențelor sale de existență.”

 

vizualizari: 19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5DvVU9Z008o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Laureat al Concursului Internațional de Dirijat ”Gustav Mahler” (Ge...

Posted: 05 Nov 2018 01:01 PM PST

Vineri, 9 noiembrie 2018, ora 19.00, tânărul dirijor de 32 de ani KAHCHUN WONG, născut în Singapore într-o familie de origine chineză, primul muzician asiatic care a câștigat prestigioasa competiție internațională de dirijat ”Gustav Mahler” (Germania, 2016) este invitat să dirijeze la Sala Radio. Artistul a debutat în martie 2015, alături de Singapore Symphony Orchestra și începând de atunci a dirijat pe 4 continente ansambluri de prestigiu ca Los Angeles Philharmonic, Berlin Konzerthaus Orchestra sau Sankt Petersburg Symphony Orchestra și, din toamna acestui an, este dirijor principal al orchestrei germane Nuremberg Symphony Orchestra. La Sala Radio, Kahchun Wong se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și alături de alt invitat special: pianistul polonez PAWEŁ KOWALSKI, care a concertat în săli celebre din întreaga lume, ca National Philharmonic – Varșovia, Salle Pleyel – Paris, Tonhalle – Zurich, Konzerthaus – Berlin, Palau de la Musica – Valencia ș.a. În concertul de la București, Paweł Kowalski va interpreta Chopin – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, lucrare creată la doar 20 de ani de compozitorul polonez. Premiera absolută a avut loc în 1830 la Varșovia, cu Chopin însuși ca solist!

Pe afișul serii se regăsesc și lucrarea compozitorului român Alfred Alessandrescu: Amurg de toamnă și Simfonia nr. 1, creație a compozitorului rus Vasili Kalinnikov. Evenimentul este prezentat în colaborare cu Institutul Polonez din București.

 

După ce a câștigat Gustav Mahler Conducting Competition (2016), KAHCHUN WONG a fost invitat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel (care a obținut aceeași distincție în 2004!) să dirijeze Filarmonica din Los Angeles în stagiunea 2016-2017! În Asia a dirijat ansambluri ca China Philharmonic, Shanghai Symphony sau Tokyo Philharmonic, Tokyo Symphony, New Japan Philharmonic, Osaka Symphony, Hiroshima Symphony etc. Pentru anul 2019, agenda sa cuprinde numeroase colaborări cu cele mai prestigioase ansambluri ale lumii: în februarie va dirija Filarmonica din New York și apoi va colabora cu Royal Liverpool Philharmonic, German Radio Philharmonic Orchestra, Moscow State Symphony, Hamburger Symphoniker, Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse etc.

PAWEL KOWALSKI a debutat în Varșovia, interpretând un concert de pian abia compus la momentul respectiv de Witold Lutosławski, compozitorul însuși fiind dirijor al concertului! Pianistul polonez a studiat la Cologne, Varșovia și Vancouver, cu sprijinul unei burse primite din partea compozitorului Witold Lutosławski. Repertoriul său este foarte larg și divers și cuprinde lucrări semnate de Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Paderewski, Ravel, Rachmaninov, Gershwin ș.a., dar și muzică de cameră sau jazz. Popularitatea sa a fost accentuată de ipostaza de comentator pentru Televiziunea Publică Poloneză în timpul Competiției Internaționale de Pian ”Chopin” – Varșovia, 2015.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

             Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

            Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

 

vizualizari: 16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/iKZ5MoODpcU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului „Închisoarea cu uşile deschise” (Jurnal epistola...

Posted: 05 Nov 2018 01:00 PM PST

Duminică, 11 noiembrie 2018, ora 11.00, la Palatul Memorial „Al. I. Cuza” din Ruginoasa, jud. Iaşi, va avea loc lansarea volumului „Închisoarea cu uşile deschise” (Jurnal epistolar), al autoarei Petronela Angheluţă. Volumul va fi prezentat de profesor Magda Ungureanu. La eveniment sunt invitaţi scriitorii Emilian Marcu şi Vasile Fluturel. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Momentul liric prezentat de Mălina Balcan şi Florin Gorgos, studenţi la Universitatea Naţională de Arte  „George Enescu” Iaşi – Facultatea de teatru şi improvizaţiile pianistului Alex Marinescu vor completa întâmplarea culturală de la Palatul Ruginoasa.

Evenimentul va fi moderat de Rodica Rodean-preşedinte al Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, iar amfitrion va fi  drd. Simona Ionescu-director la Palatul Ruginoasa.

Organizator: Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Palatul Memorial „Al. I. Cuza” Ruginoasa.

 

„Sunt miracole care s-au petrecut sub ochii mei, ca fiinţă normală, minuni pe care altădată, poate, nu le-aş fi sesizat. Am sufletul împăcat pentru toţi aceşti ani care s-au prăbuşit peste mine năvalnic şi dacă ar fi să fac un bilanţ al acestor douăzeci de ani de singurătate, ar fi unul singur: fără regrete. Dacă ar trebui să o iau de la capăt, aş face la fel: aş merge pe drumul drept, fără ezitare, trăind aceleaşi clipe fericite sau mâhnite.” (fragment din volum)

 

vizualizari: 7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wuEpfiQPl-Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Bucharest Gaming Week”, a doua ediție

Posted: 05 Nov 2018 12:58 PM PST

Primăria Capitalei prin ARCUB în parteneriat cu Asociația Gaming Week, organizează cea de-a doua ediție a evenimentului Bucharest Gaming Week dedicat industriei de gaming și pasionaților de jocuri video din România, ce va avea loc în perioada 4 – 9 decembrie 2018. După ce primul eveniment a adunat peste 10.000 de participanți, de la pasionați de esports, gameri dedicați și dezvoltatori de jocuri din România până la specialiști din industria de game development, cea de-a doua ediție va prezenta publicului noile jocuri create în România, oportunități tentante ale industriei și cele mai tari competiții de esports.

Pe parcursul săptămânii, Bucharest Gaming Week se va manifesta prin numeroase evenimente conexe, dedicate industriei dezvoltatoare de jocuri din România, printre care:

  • expoziții de artă care evidențiază talentul și creativitatea artiștilor români;
  • conferințe despre stadiul și oportunitățiile industriei de game development;
  • workshop-uri de game design dedicat liceenilor bucureșteni;
  • competiții în cele mai populare gaming pub-uri din Capitală.

Evenimentul central va avea loc la Romexpo, în weekendul 8 – 9 decembrie, și va reuni jucătorii pasionați cu cei mai populari streameri și vloggeri din România, oferindu-le ocazia de a descoperi proiecte la care lucrează studiourile de game development din România și de a participa la diverse competiții organizate de parteneri.

Mai multe activități surpriză vor fi anunțate pe parcurs, iar programul complet al evenimentelor din cadrul Bucharest Gaming Week va fi dezvăluit treptat, pe site-ul www.bucharestgamingweek.ro, https://arcub.ro/bilete-online/ precum și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achizițonate de pe www.arcub.ro, www.bilet.ro, www.entertix.ro și www.myticket.ro precum și din magazinele partenere acestora sau de la casa de bilete ARCUB din str. Lipscani, nr. 84-90.

Biletele  care asigură accesul pentru o singură zi sunt disponibile la prețul de 25 lei, iar abonamentele valabile pentru ambele zile pot fi procurate la prețul de 40 lei, până la data 15 noiembrie.

Începând cu data de 16 noiembrie, prețul biletelor pentru o singură zi va fi de 35 lei, iar abonamentul va fi de 55 lei.

Bucharest Gaming Week este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu  Asociația Gaming Week.

 

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festivals internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

vizualizari: 14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/X2ISi5fxzTg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Arthur sărbătorește 10 ani

Posted: 05 Nov 2018 12:55 PM PST

Editura Arthur în 10 ani înseamnă peste 600 de cărți, peste 200 de autori străini, 20 de autori români, 63 de ilustratori, 18 colecții. Luna noiembrie marchează împlinirea a zece ani de când Editura Arthur a început să le aducă tinerilor cititori români cele mai bune cărți din literatura lumii. Din 2008, sigla Arthur a apărut pe copertele a peste șase sute de cărți: cărți amuzante, cărți despre aventuri, despre momente importante ale istoriei, despre lumi imaginare și despre lumea din noi. Dacă primii autori publicați au fost dintre cei clasici – Mark Twain, Lewis Carroll, Michael Ende, Roald Dahl, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, A.A. Milne, Tove Jansson, Maurice Sendak, Dr. Seuss, treptat, au fost traduși și cei mai cunoscuți autori din zilele noastre, precum: J.K. Rowling, Neil Gaiman, Jeff Kinney, Cornelia Funke, Rick Riordan, Michelle Cuevas, Katherine Applegate și mulți, mulți alții.

Trofeul Arthur, colecția Cărțile mele, concursul și tabăra de creație pentru copii “Locuiește în poveste!” și revista “Ordinul Povestitorilor” sunt proiectele speciale prin care Editura Arthur susține noile generații de scriitori și ilustratori români.

 

Din 2012, autorii debutanți sau deja consacrați se înscriu la concursul anual de manuscrise, sunt premiați cu Trofeul Arthur și publicați. Florin Bican a fost câștigătorul Marelui Premiu la prima ediție a concursului cu volumul Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc. Au urmat Adina Popescu cu O istorie recentă a Țării Vampirilor. Cartea Pricoliciului (2013), Irina Dobrescu cu Povestea unui lup jucător de poker (2014), Gabriel H. Decuble cu Cei trei măgăruși și cartea fermecată (2015), Raluca Poenaru cu Pericol (2016).

 

Sunt și autori care au scris pentru prima oară chiar pentru acest concurs sau poate acest concurs a fost prima ocazie de a-și face cunoscute textele pe care le păstrau în sertar: Lavinia Braniște (Rostogol merge acasă), Laura Grünberg (Să creştem mici), Alis Popa (Aventurile piratului Ket), Ana Rotea (Dosarul Popcorn), Cornel Vlaiconi (Domnul Papuzek), Corina Dascălu (Alfred, un monstru mult prea simplu).

 

În taberele de creație pentru copii – “Locuiește în poveste!” – organizate anual, câștigătorii concursului participă la atelierele coordonate de scriitorii și artiștii care au adus valoare proiectului: Florin Bican, Ioana Nicolaie, Adina Popescu, Laura Grünberg, Simona Popescu, Ana Rotea, Alex Moldovan, Horia Corcheș, Irina Dobrescu, Mircea Pop. Lucrările rezultate au fost publicate în antologiile: Ce poți face cu două cuvinte, Care-i faza cu cititul? Cui i-e frică de computer? Uite cine vorbește, Cel mai mult și mai mult.

 

Un rol important în portofoliul Arthur îl au seriile internaționale care se află în topurile celor mai vândute cărți pentru copii. Câteva exemple:

  • Seria Harry Potter, de J.K. Rowling, într-o nouă traducere din engleză de Florin Bican, Tatiana Dragomir, Radu Paraschivescu și Alex Moldovan. Volumul care încheie seria, Harry Potter și Talismanele Morții, apare la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2018.
  • Seria Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis. Cele 7 volume au fost traduse din engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu.
  • Jurnalul unui puști, de Jeff Kinney, cartea care a convins milioane de copii că cititul este o bucurie. Din 2010 până în prezent, au fost traduse 13 volume. Cel mai recent, Dezghețul, se află printre noutățile de la târgul Gaudeamus 2018.
  • Percy Jackson şi Olimpienii, de Rick Riordan, este seria prin intermediul căreia noile generații de cititori s-au îndrăgostit de mitologia greacă.

3 motive pentru care cititorii fideli sunt așteptați pe site-ul editurii Arthur în luna noiembrie, dedicată aniversării de 10 ani

  • Toate cărțile editurii au o reducere exclusivă de 30% pe site, până la 30 noiembrie.
  • Top 100 cele mai iubite cărți Arthur – cititorii sunt invitați să-și voteze cartea preferată într-o pagină specială pe site-ul Arthur.
  • Mai mulți autori și ilustratori români își împărtășesc gândurile despre Arthur pe blogul editurii. Scriitorul Florin Bican dă tonul cu Zece versuri pentru Arthur.

 

vizualizari: 11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/798Qk7TP3pM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „Marked Territories” a artistei Ile Ștefi, la Bruxelles

Posted: 05 Nov 2018 12:51 PM PST

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță expoziția „Marked Territories” a artistei Ile Ștefi (Ileana Ștefănescu) care va avea loc în perioada 6-30 noiembrie 2018, la ArtAtrium, Covent Garden Building din Bruxelles.Vernisajul va avea loc marți, 6 noiembrie, în prezența artistei și a curatoarei Simona Tărtăcuță.

„Loc? Amprente? Pământ primordial?” reprezintă o parte din întrebările chestionate de artista Ile Ștefi în această expoziție dedicată memoriei și evoluției.

 

“Eu caut permanent urmele lăsate de noi toți în univers și uneori le descopăr în interiorul fiecăruia : fărâme de memorie, amintiri care construiesc identități și teritorii. Și atunci simt nevoia să le restitui și celorlalți, să spun povestea fără sfârșit a existenței inefabile, așa cum o văd eu prin jocul plastic cu materii inedite, pe care le explorez și le modelez cu energia și bucuria copilăriei curioase“, descrie Ile Ștefi demersul său artistic.

 

“Interogația propusă de Ile Stefi ne conduce pe drumul sinuos, adesea obscur, al memoriei și evoluției. Aflată în căutarea propriei terra incognita, artista inițiază un demers al cartografierii, delimitând teritorii, și invită privitorul la contemplarea genezei : apele primordiale dau naștere cerului și pământului, efortul creației se matematizează în forme exacte, repetate metaforic.

Preocupată de amprenta lăsată de ființa umană antrenată în mișcarea universală perpetuă, artista investighează mecanismul mobilității colective din diverse perspective: de la distanța cosmică și până la tentația microscopului, urmele lăsate de noi în trecerea prin spațiu și timp sunt privite ca transformare a haosului in ordine. Frontierele apar și dispar, surprinse în jocul luminii cu întunericul, teritoriul se metamorfozează într-o ființă care își arată cicatricile cu bucurie explozivă, într-un dialog poetic cu omul, la rândul sau transfigurat de fenomenul trecerii.

Privitorul devine explorator, cuceritor sau trecător prin locuri necunoscute, reamintindu-și propriul drum către prezent“, descrie curatoarea expoziției, Simona Tărtăcuță.

 

Ile Stefi (Ileana Ștefănescu) s-a născut la București în 1969 și a fost atrasă de artele vizuale încă din adolescență. După absolvirea Universității Politehnică București, Ile și-a dedicat timp și energie acestei pasiuni, artelor vizuale, și s-a înscris la Universitatea Națională de Arte din București. A absolvit în anul 2008, la clasa de pictură a profesorului Florin Ciubotaru. Din 2004, lucrările sale au fost apreciate constant, atât în cadrul unor expoziții personale, cât și în proiecte de grup, în România și în străinătate. Printre cele mai recente expoziții se numără: Kolner Liste Contemporary Art Fair (Koln, 2017), “Lieu/ Empreint” (Le Point K Gallery, Frejus, France, 2017), Art Safari Exhibition (București, 2016), 6th Beijing International Art Biennale (China, 2015).

Organizarea acestei expoziții a fost posibilă grație sprijinului companiei Atlassib.

 

Data : Marți, 6 noiembrie, 18:00

Loc: ArtAtrium, Covent Garden building, 16, place Rogier, 1210 – Bruxelles

 

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles::bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

 

vizualizari: 9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nQaoaVsAm54?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dezbaterea ”Valori morale în Anul Centenarului”, la ICR

Posted: 05 Nov 2018 07:08 AM PST

Marţi, 6 noiembrie 2018, de la orele 18.00, în Sala Mare a ICR (Aleea Alexandru, 38), Institutul Cultural Român în parteneriat cu Universitatea din București, prin Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, organizează, dezbaterea ”Valori morale în Anul Centenarului”. Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti, Valentin Mureșan (Facultatea de Filosofie, UB), prof. univ. dr. Viorel Vizureanu (Facultatea de Filosofie, UB), conf. univ. dr. Cristian Iftode (Facultatea de Filosofie, UB), lect. univ. dr. Emilian Mihailov (director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată).

Dezbaterea va fi un excelent prilej de reflecţie asupra progresului şi a valorilor morale care au marcat parcursul istoric al României în ultimii o sută de ani. Cu această ocazie, participanţii la discuţie vor evoca legătura intimă dintre Centenarul Marii Uniri şi problematica valorilor morale, o legătură ce reflectă dimensiunea dublă a idealului Marii Uniri, nu doar politică, ci și profund morală. Totodată, dezbaterea va constitui şi o provocare de reflecție asupra prezentului românesc, la 100 de ani de la Marea Unire. Întrebarea sub care va sta întregul eveniment este: „Cât de mult am învăţat împreună în ultima sută de ani, unde suntem acum şi, mai ales, care sunt perspectivele morale ale societăţii româneşti”.

 

Intrarea este liberă.

 

Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună universitatea drept una dintre instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie din țară ce figurează în topul primelor 600 de universităţi din lume.

 

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București este singura instituție din țară unde se studiază discipline etice, de la teoriile morale clasice, la bioetică, etica viitorului, etica noilor tehnologii și managementul eticii în organizații. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile și de a încuraja reflecția rațională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală. Modalitatea de a ne împlini scopurile este una socratică, evitând orice fel de tendințe „misionare” de a impune ori dicta o anumită abordare. https://www.icr.ro/pagini/valori-morale-in-anul-centenarului

Vizualizări: 246

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor