altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 decembrie 2019

“„Șapte” artiști într-o expoziție colectivă inedită de pictură, scu...


„Șapte” artiști într-o expoziție colectivă inedită de pictură, scul...

Posted: 05 Dec 2019 07:20 AM PST

Marţi, 10 decembrie 2019, începând cu ora 18.00, Biblioteca Metropolitană București vă invită la vernisajul unei expoziții colective inedite de pictură, sculptură și artă decorativă, care face parte din Stagiunea Permanentă de Artă Plastică „Temeiuri”, intitulată sugestiv „Șapte”.Artiștii care semnează expoziția, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, sunt nume afirmate ale simezelor actuale și vor putea fi întâlniți la deschiderea evenimentului: Gheorghe Butnaru, Georgeta Hlihor, Mihai Hlihor, Dan Munteanu, Gheorghe Mosorescu, Cristian Olteanu și Vasile Soponariu. Expoziţia este curatoriată de reputatul critic de artă, domnul dr. Radu George Serafim și de doamna Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice, care vor prezenta publicului un nou val de artiști români. Expoziţia de artă poate fi vizitată în perioada 10 decembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, gratuit, conform programului Artotecii BMB, la adresa Șoseaua Mihai Bravu, nr 4 (vizavi de Primăria Sectorului 2).

 

Informații suplimentare pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://www.bibmet.ro/filiale/filiale-sector-2/artoteca/ .

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București publice, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.       

 

 

Număr de vizualizări :0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pMGBSQxPIqo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Zilele Filmului Kazah, ediția a V-a

Posted: 05 Dec 2019 07:13 AM PST

Ambasada Republicii Kazahstan în România, în parteneriat cu KMG International, prezintă Zilele Filmului Kazah, eveniment aflat la cea de-a cincea ediție. Două filme de artă lansate în 2019, opere reprezentative pentru cinematografia kazahă, vor fi prezentate publicului român, în cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de acest tip, găzduit de cinematograful Elvire Popesco, pe 11 și 12 decembrie, de la 20:30. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul proiecțiilor.

Cooperarea pe plan cultural este esențială pentru dezvoltarea relațiilor dintre state. Acest eveniment este o oportunitatea foarte bună de a prezenta cultura kazahă, istoria și tradițiile noastre publicului cinefil român. Organizăm Zilele Filmului Kazah în preajma celebrării a 28 de ani de independența pentru Republica Kazahstan întrucât ne dorim să aducem cele două națiuni cât mai aproape una de cealaltă.”- a declarat Excelența Sa Dl. Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

 

Parteneriatul cultural româno-kazah reprezintă una dintre principalele direcții de implicare pe care compania noastră l-a dezvoltat în ultimii 11 ani. Am susținut numeroase proiectele culturale  conexe culturii românești și kazahe și continuăm să contribuim la dezvoltarea armonioasă a generațiilor viitoare prin susținerea educației prin cultură.” – Alexey Golovin, director departament juridic și afaceri corporative al Grupului KMG International.

 

Pe durata celor două zile de festival, vor fi vizionate următoarele filme:

Miercuri, 11 decembrie, 20:30 – Hanatul Kazah: Tronul de Aur (2019)

Joi, 12 decembrie, 20:30 – Fântâna adâncă

Trailer-ul evenimentului poate fi urmărit aici (https://youtu.be/y3nAvo-x7FA).

 

La sfârșitul proiecțiilor, criticul de film Irina Margareta Nistor se va alătura publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Partenerii evenimentului sunt Institutul Francez/Cinematograful Elvire Popesco și Studioul Kazakhfilm.

Biletele, în valoare de 10 lei, pot fi achiziționate de la casieriile cinematografului Elvire Popesco sau online de pe site-urile de vânzare bilete. Accesul publicului este gratuit pe 11 decembrie, la gala de deschidere a festivalului.

 

Parteneri media: Adevărul, Agenția de carte, A List Magazine, Bookhub, Cațavencii, Ceașca de cultură, Modernism.ro, e-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, Femei în tendințe, i-tour, Radio România Cultural, România liberă, Scena9, Zile și nopți.

 

De mai bine de 12 ani, KMG International dezvoltă proiecte ce promovează cultura și identitatea românească în Kazahstan (prin intermediul parteneriatului cu Asociația Dacia – fondată de kazahii de origine română, care trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), precum și cultura kazahă în România, prin evenimente precum Festivalul Filmului Kazah (a cincea ediție în 2018), Festivalul orașului Astana, găzduit de Muzeul Satulului “Dimitrie Gusti”. Grupul susține și promovează, prin parteneriatul său cu organizatorii Concursului Internațional George Enescu – tinerele talente, laureați ai Concursului Internațional George Enescu de origine kazahă (Erzhan Kulibaev – vioară, Amir Tebenikhin – pian).

 

Despre Kazahstan

 

Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburile nomade au început popularea regiunii, dar abia la începutul secolului al XV-lea a luat naştere identitatea kazahă. Cultura kazahă a fost puternic influenţată de stilul de viaţă nomad al populaţiei, de tradiţii islamice şi turceşti, precum şi de alte culturi (rusă şi chineză) ce au contribuit la dezvoltarea sa.

 

În prezent, Republica Kazahstan se situează pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cele mai întinse suprafeţe, având o populaţie diversă, cu peste 130 de grupuri etnice şi peste 18 milioane de locuitori. Kazahstan este de asemenea cea mai puternică economie din Asia Centrală, deţinând 60% din PIB-ul regiunii. Capitala sa, Nur-Sultan, este unul dintre cele mai modernizate oraşe din regiune şi găzduieşte numeroase clădiri futuriste proiectate de arhitecţi renumiţi.

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1O9yoLdvEfo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferință „Cornel Medrea, un destin artistic de excepție” – găzdui...

Posted: 05 Dec 2019 06:52 AM PST

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, ora 11.00, Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința cu tema „Cornel Medrea, un destin artistic de excepție”, care va fi susținută de Felicia Raetzky, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38). Cuvântul de deschidere al conferinței va aparține doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului București, Departamentul de Artă, inițiatoarea seriei de conferințe periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei românești și a artei universale.Conferința își propune să readucă în discuție moștenirea culturală lăsată de maestrul Cornel Medrea. Cine a fost acest sculptor? Cât de mare este impactul formării sale la Budapesta? Care sunt cele mai importante influențe în viața artistului și cum își pun acestea amprenta în creația sa? De ce Cornel Medrea este un pilon important în dezvoltarea artei românești? Cât de importantă este contribuția sa în formarea noilor generații de sculptori care îi succed? Câteva dintre întrebările directoare de la care vor pleca discuțiile noastre.

Sculptorul Cornel Medrea (1888-1964), remarcat prin talentul său, frecventează cursurile Școlii de Arte și Meserii de la Zlatna, apoi la Universitatea Regală Maghiară de Arte Decorative din Budapesta. Va lucra în atelierul sculptorului György Zala pentru „Monumentul Mileniului” din Budapesta, loc care îi va cultiva simțul monumentalului.

Premiat cu Diploma de Onoare la Expoziția Internațională de la Barcelona (1929), Grand Prix la Expoziția Internațională de la Paris (1937), pentru basorelieful „Dragoș și Zimbrul”, Premiul Internațional la Expoziția internațională de la New York (1939), pentru alto-relieful „Cultura”, iar în 1957 primește titlul de Maestru Emerit al Poporului.

Secolul al XX-lea marchează profunde schimbări de ordin politic și social, iar asta face ca istoria acestui destin artistic să fie un real studiu de caz, doar prin simpla prezență sau eventuala sa absență din istoriografia românească.

Felicia Raetzky are la bază studii de Istoria Artei absolvite la Universitatea București în cadrul Facultății de Istorie, secția de Istoria Artei. În prezent este muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Municipiului București.

Taxa de acces este de 5 lei sau 2 lei pentru persoanele care beneficiază de reducere, taxă care presupune și posibilitatea de a vizita Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.

Ilustrația de pe afiș: Cornel Medrea în Muzeul Cornel Medrea, datată 1960, hârtie fotografică, 15×21 cm, Arhiva MMB, Colecția Cornel Medrea (detaliu).

 

 

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BBr3ck-CSKw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Emisiunea de mărci poștale „Uniformele regalității românești (I)”

Posted: 05 Dec 2019 06:47 AM PST

În semn de recunoaștere a importanței familiei regale românești pentru istoria României atât din punct de vedere politic cât și militar, Romfilatelia îi dedică emisiunea de mărci poștale „Uniformele regalității românești (I)”, ce va fi introdusă în circulație joi, 5 decembrie 2019, alcătuită din 4 timbre și o coliță dantelată, reunindu-i pe toți regii României. Promotor și ambasador al țării, timbrul este mai mult decât un produs, reprezintă imagine, tradiție, istorie, identitate culturală, iar călătoriile prin intermediul acestui simbol oferă povești fascinante despre trecut, prezent și de ce nu, despre viitor. Cea mai nouă emisiune de mărci poștale prezintă o parte impresionantă a istoriei naționale – respectiv cea a regalității în România și felul în care tradiția militară s-a împletit cu monarhia.

De la instaurarea în România, în anul 1881, monarhia a fost caracterizată de prezența a cinci simboluri (regalia României): coroana regală, sceptrul, mantia regală, pavilionul regal și cifrul regal. Însă, dacă a existat un element specific tuturor reprezentărilor portretelor Regilor României, acela a fost prezența uniformei regale, purtată cu demnitate atât de Carol I, de Ferdinand I „Întregitorul”, Carol al II-lea, cât și de Mihai I.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei îl ilustrează pe Regele Carol I (1839 – 1914), domnitorul Principatelor Române (1866) și primul rege al României (1881), membru și președinte de onoare al Academiei Române. Domnia Regelui Carol I a fost cea mai lungă din istoria țării. Domnitorul Carol I prefera să se afișeze cu uniforma de mică ținută în aproape toate împrejurările, cu excepția evenimentelor deosebite, când protocolul impunea purtarea uniformei de mare ținută.

Regele Ferdinand I (1865 – 1927) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei. Suveranul este cunoscut și sub numele de Ferdinand I Întregitorul, Rege al României Mari („de la Nistru până la Tisa”), precum și membru și președinte de onoare al Academiei Române. În timpul domniei sale s-a consolidat statul național unitar român și s-au adoptat măsuri fundamentale dezvoltării țării, precum votul universal și reforma agrară.  Regele Ferdinand I purta uniforma regală chiar și la întâlnirile particulare. După război, Regele a adoptat o ținută „civilă” la întâlnirile de la curte, la ceremoniile oficiale optând pentru ținuta militară.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei îl redă pe Carol al II-lea (1893 – 1953), Regele României și membru de onoare al Academiei Române.  Deși a renunțat la prerogativele sale de moștenitor al Coroanei de câteva ori, iar domnia lui nu a fost lipsită de controverse, în perioada guvernării sale România a cunoscut cel mai mare avânt economic din perioada interbelică.

Fascinat de eleganța uniformelor militare englezești, Carol al II-lea a modernizat concepția vestimentară a militarilor români. Modificările cele mai spectaculoase au fost cele din domeniul ținutelor de gală și de ceremonie, începând cu anul 1930.

Timbrul cu valoarea de 11,50 lei îl înfățișează pe Mihai I (1921 – 2017), ultimul Rege al României. Prima sa domnie a fost inaugurată la vârsta de 6 ani, când tatăl său a renunțat la prerogativele de moștenitor al Coroanei. A doua domnie a început în unul dintre cele mai dramatice momente din istoria României, după pierderile teritoriale din anul 1940. Regele Mihai I a condus țara într-o perioadă critică alături de Ion Antonescu, general al Armatei Române și președintele Consiliului de Miniștri.

 

Emisiunea de mărci poștale este completată de o coliță dantelată omagială ce amintește de aniversarea a 180 de ani de la nașterea Regelui Carol I, timbrul coliței înfățisându-l într-o pictură în care călărește în uniformă militară, având valoarea nominală de 28,50 lei.

Pe plicul „prima zi” este ilustrată pictura „Regele Carol I cu suita” de Carol Popp de Szathmáry, o cromolitografie din vasta operă a primului fotograf român de artă.

 

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național Peleș, Bibliotecii Academiei Române, Casei Regale a României, Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național Cotroceni și Muzeului Municipiului București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 519 exemplare și este echipat cu un bloc special (o colița nedantelată și cele 4 timbre nedantelate ale emisiunii) precum și setul de două plicuri „prima zi” având ștampila aplicată în clar cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 519.

 

Emisiunea de mărci poștale „Uniformele regalității românești (I)” va fi disponibilă începând de joi, 5 decembrie 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1oLJuDTzSNk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Jos Ceaușescu!”- Proiecție de film, prezentare de carte și masă ro...

Posted: 05 Dec 2019 06:02 AM PST

Luni, 16 decembrie 2019, începând cu ora 18.00, Institutul Cultural Român la Budapesta, împreună cu Editura L’Harmattan, organizează, la Cafeneaua Három Holló (Piarista köz nr. 1) din Budapesta, un eveniment dedicat celebrării a 30 de ani de la Revoluția română. În cadrul evenimentului, scriitorul Dragomán György va prezenta cel de-al 3-lea volum al trilogiei „Orbitor” – Aripa dreaptă a scriitorului Mircea Cărtărescu. Volumul urmează să apară la editura L’Harmattan, în traducerea Gabriellei Koszta.

Pornind de la subiectul romanului Aripa dreaptă, vorbitorii vor aprofunda importanța anului 1989, atât pentru România, cât și pentru restul Europei Centrale și de Est printr-o dezbatere, la care au fost invitați doi specialiști în istoria recentă: Constantin Iordachi și Trencsényi Balázs, profesori la Universitatea Central-Europeană (CEU). Moderatorul va fi Váradi Péter, redactorul șef al editurii L’Harmattan.

 

La începutul evenimentului, publicul va fi introdus în atmosfera acelor vremuri prin filmul de scurt metraj „Înainte și după 22/12/1989”, al regizorului Andrei Cohn (2009).

 

Filmul va fi proiectat în limba română, cu subtitrare în limba engleză iar discuțiile se vor desfășura în limba maghiară.

 

 

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4qC-yLRPRhk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul ca Rezistență- ”Kit de supraviețuire în comunism”

Posted: 05 Dec 2019 05:55 AM PST

Expoziția performativă ”Kit de supraviețuire în comunism” aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie 2019 (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății.

Împreună ne vom aduce aminte, la 30 de ani de la Revoluție, de un stil de viață auster, plin de greutăți și de lipsuri, dar și de “evadări” personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct, și despre care alții abia dacă au auzit. Deschidem arhivele teatrelor din Timișoara, arhiva Direcției de Cultură Timiș și arhiva CNSAS și încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate și împărțite în două categorii, arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, să vă activăm imaginația și să reconstituim pentru scurtă vreme o ”felie” de viață în comunism.

Conversația publică va fi deschisă pe 15 decembrie de la ora 11.00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) când tema Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost?  va fi dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori. Vom viziona împreună o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

Vă așteptăm, așadar, în fiecare seară între 15 și 21 decembrie (cu excepția zilei de luni, 16 decembrie), în stația de tramvai Libertății de la ora 19 de unde vom porni pe un traseu special, înapoi în timp, ca să testăm împreună Kitul de supraviețuire în comunism, alături de actorii Christine Cizmaș, Ionuț-Marian Pârvulescu, Ioan Codrea și Armand Iftode.

Accesul la expoziția și spectacolul Kitul de supraviețuire în comunism este gratuit, rezervările se fac la: 0751 892 340.

Co-curatorii expoziției demonstrative sunt Cristina Modreanu și Ovidiu Mihăiță, care a scris și scenariul performativ. Cu această ocazie va fi lansată și a treia ediție a fanzinului Teatrul ca Rezistență, cu grafică și desene  originale de Lucian Popovici.

Mulțumiri Societății de Transport Public Timișoara S.A. pentru sprijinul acordat!

***

Proiectul Teatrul ca rezistență/Theater as Resistance, care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, arhive publice, precum și colecții private pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019) din perspectiva relației lor cu teatrul.

Vor rezulta în faza finală o expoziție multimedia și un film documentar, precum și – pe parcurs – o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin cu apariție regulată, video instalații în spații publice. Toate pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.

 

Teatrul ca Rezistență este un proiect realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a proiectului european Heritage Contact Zone, co-finanțat prin programul Europa Creativă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

 

Proiectul este coprodus cu Auăleu Teatru (Timișoara), care lucrează în strânsă asociere cu instituțiile teatrale majore ale orașului: Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret Merlin.

 

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NtbCMVur2C8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Târg de Sfântul Nicolae, la Muzeul Național al Țăranului Român

Posted: 05 Dec 2019 03:59 AM PST

Peste 100 de meșteri mari, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori… vin din toate zonele țării la Muzeul Național al Țăranului Român, cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, pe care le-au meșterit peste an. Sunteți așteptați la Târgul de Sfântul Nicolae, de vineri, 6, până duminică, 8 ale lunii lui Undrea, de la orele 10 de dimineață, până la 6 seara.

Puteți admira și cumpăra: jucării, nuielușe, măști, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, străchini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, pipernițe, găvane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănuși, oale, scăunașe, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, clopoței, zurgălăi, dar și turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, ciocolată de casă, halviță, plante medicinale, țuică, fructe și legume.

 

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

 

Organizatorul târgului: Muzeul Național al Țăranului Român / coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu (Secția Educație muzeală)

 

 

Sfântul Nicolae face parte dintre sfinții cu mare ținere. Iarna începe, după unii, în această zi. Când își scutură barba sfântul, începe să ningă.

Mai important decât toate este faptul că Sfântul Nicolae reprezintă o geană de nădejde. Poate că nu se sfârșește lumea, poate că vine primăvara iar…

Sfântul Nicolae ajută fetele sărace. Obiceiul de a dărui copiilor dulciuri și o nuielușă este o inovație a orașului, o prefigurare a lui Moș Crăciun cel atoatedăruitor.

Ghidul sărbătorilor românești, de Irina Nicolau

 

***

 

Sfântul Ierarh Nicolae, Sân Nicoară și Moș Nicolae… Mă mir din nou. Ce au în comun sfântul numit în cărți „lăcaș curat al faptelor bune“ cu paznicul graniței apusene de pe cer și moșul care pune în ghetele copiilor o nuia și dulciuri? Ultimii doi sunt variante populare ale sfântului recunoscut de toți creștinii. Sân Nicoară este o creație a satului, și Moș Nicolae una a mediului urban. Diferențele dintre cele două variante sunt enorme. Sân Nicoară este patronul soldaților, al marinarilor, al fetelor sărace, despre el există legende, oamenii îi adresează rugăciuni. Moș Nicolae doroforul anticipează cadourile care urmează să vină de Crăciun. Imageria lui este săracă și neoriginală. Se știe puțin despre el. A apărut atunci când orașul a schimbat statutul copilului, transformându-l în personaj privilegiat. Moș Nicolae există dacă vine și, dacă vine, trebuie să aducă neapărat cadouri. Așa ceva nu poate fi imaginat în sat. Acolo nu se fac cadouri, se dau daruri. Iar darul se întoarce, reciprocitatea este obligatorie. O formulă de primire a darului din Bihor spune explicit: „Mulțumesc până oi întoarce“. În sat, nici Moș Ajun, nici Moș Crăciun nu fac daruri. Copiii sunt răsplătiți, deci plătiți, pentru serviciul ritual pe care îl fac gospodarilor colindându-i. Răsplata se face în mâncare: mere, nuci, alune, colaci. Banii au intrat târziu.

 

Bătrânii de iarnă, de Irina Nicolau

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.onlinegallery.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/XnN1HPTozW8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Serialul Vikingii revine la HISTORY® pentru al șaselea și ultimul s...

Posted: 05 Dec 2019 02:15 AM PST

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii revine, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie 2019, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.

Cele 20 de episoade ale ultimului sezon Vikingii vor fi difuzate în două părți, astfel că ultima parte va avea premiera la sfârșitul anului 2020. În plus, printre noutățile acestui sezon se numără și debutul regizoral al actriței Katheryn Winnick, cea care interpretează și personajul Lagertha.

Sezonul al șaselea continuă imediat după „bătălia dintre cei doi frați”, din care a ieșit victorios Bjorn, devenit un erou pentru oamenii aflați pentru atât de mult timp sub stăpânirea tiranică a lui Ivar Fără-de-Oase. În calitate de nou rege al Kattegatului, Bjorn se străduiește să reinstaureze domnia târzie a tatălui său, însă se confruntă cu tot mai multe dileme, fiind chinuit de ideea că puterea este deasupra moravurilor.

Între timp, Ivar aflat în căutarea unui nou drum care să-l separe de trecutul său, călătorește singur de-a lungul Drumului Mătăsii care îl duce, în cele din urmă, în Rusia. Pe de altă parte, Lagertha are propria agendă – să trăiască o viață mai liniștită și mai ferită de ochii celorlați, în propria fermă, însă noi pericole stau să bată la ușă.

În acest sezon, vikingii continuă cucerirea Scandinaviei, în timp ce Ubbe (Jordan Patrick Smith) și Torvi (Georgia Hirst) călătoresc în Islanda pentru a descoperi misterul dispariției lui Floki (Gustaf Skarsgard), iar Hvitserk (Marco Ilsø) urmărește vendetta personală împotriva lui Ivar.

Drama Vikingii face parte din seria unor producții de succes, apreciate de critica internațională, dar și de publicul din întreaga lume, ale creatorului şi scenaristului Michael Hirst, laureat şi nominalizat la premiile Emmy şi Golden Globe.

Distribuția din sezonul al șaselea include actori cunoscuți precum Katheryn Winnick (Lagertha), Alexander Ludwig (Bjorn), Alex Høgh Andersen (Ivar Fără-de-Oase), Georgia Hirst (Torvi), Jordan Smith (Ubbe) și Marco Ilsø ( Hvitserk).

Cu ocazia premierei, HISTORY® organizează un eveniment dedicat fanilor serialului, partenerilor și presei, care se va desfășura în paralel cu difuzarea la TV a serialului, într-o atmosferă cinematografică, la Baneasa Shopping City, cu participarea excepțională a două dintre personajele principale ale serialului, Ubbe și Torvi.

 

 

 

 

 

 

Despre HISTORY®

Televiziunea HISTORY®, în prezent existentă în peste 302 milioane de locuinţe din toată lumea, priveşte istoria dintr-o perspectivă diferită, celebrând oamenii cu iniţiativă care ies din mulţime şi îşi lasă amprenta asupra lumii. Aceşti oameni, prezenţi în vasta diversitate de emisiuni difuzate de HISTORY®, sunt nonconformişti care înfruntă riscul, aduc schimbarea, modifică drumurile deja bătătorite şi împing limitele mai departe.

HISTORY este principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK®. HISTORY a aderat la ARMA în februarie 2013, când a lansat un feed de transmisie localizat, putând astfel asigura grile de programe personalizate pentru România. Televiziunile HISTORY şi HISTORY HD sunt disponibile prin Akta-DCS, Digi, iNES IPTV, Orange TV, Telekom și UPC.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa site-ul oficial HISTORY România, pagina de Facebook HISTORY România sau canalul local de YouTube.

Vizualizări: 113

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor