altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 28 noiembrie 2018

“România, la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław” plus 9 more


România, la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław

Posted: 27 Nov 2018 08:57 AM PST

România va fi prezentă, pentru al treilea an consecutiv la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław. Ediţia din acest an, a XXVII-a, se desfășoară în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2018, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului al XX-lea şi cea mai faimoasă lucrare a modernismului din Wrocław. La standul românesc, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l proaspăta serie „România astăzi”, inițiată de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducătorului și istoricului literar, Jakub Kornhauser.

Pe parcursul a cinci ani (2018-2022), editura și-a propus un program ambițios, cu câte cinci cărți românești publicate în fiecare an.

Primele lucrări apărute sunt: Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga, Despre limită, de Gabriel Liiceanu, Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, Soldații. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop.

La standul românesc nu vor lipsi alte noi volume, publicate în acest an în Polonia: Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, finalist în acest an la Premiul „Poetul European al Libertății”, Vizuina luminată, de Max Blecher, Toate bufnițele, de Filip Florian, Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, de Adrian Cioroianu, Diavolul în istorie, de Vladimir Tismăneanu, Dracula, de Matei Cazacu, sau volumul intitulat Insula latină. Antologia nonficțiunii românești, publicat de Fundația Karta în toamna acestui an. Lucrarea cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu.

Vor fi disponibile, de asemenea, două reeditări ale unor cărți deosebit de apreciate în Polonia, ale căror ediții precedente s-au epuizat complet: colecția de eseuri Sacru-Mit-Istorie, de Mircea Eliade, și De ce este România altfel?, de Lucian Boia, dublu volum conținând De ce este România altfel? și România, țară de frontieră a Europei.

În data de 2 decembrie, ICR Varșovia îl va avea invitat la stand pe scriitorul Filip Florian, cu ocazia lansării celei mai noi cărți, traduse în limba polonă, Toate bufnițele. Cartea este apărută la Editura Amaltea din Wrocław, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

 

vizualizari: 5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YsMZTA0VsqA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

London Philharmonic Orchestra sărbătorește, la Londra, Ziua Naționa...

Posted: 27 Nov 2018 08:19 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 19.30, Institutul Cultural Român din Londra organizează, la Royal Festival Hall din cadrul prestigiosului Southbank Centre, un concert de gală susținut de London Philharmonic Orchestra și dedicat unei duble aniversări: Ziua Națională a României şi Centenarul Marii Uniri. Din program fac parte mereu populara Rapsodie română nr. 1 de George Enescu, Concertul pentru pian și orchestră în la minor de Edvard Grieg, Simfonia nr. 4 de Bohuslav Martinů şi vestitul La Valse de Maurice Ravel. Evenimentul va fi deschis de E.S. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, și de Magda Stroe, coordonatorul activității ICR Londra.

Alături de prestigioasa orchestră, binecunoscută publicului din România prin intermediul numeroaselor prezențe la Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, seara îi are ca protagoniști pe renumitul dirijor Andrés Orozco-Estrada, viitorul director muzical al Orchestrei Vienna Symphony, pe violonisa Viktoria Mullova şi pe violoncelistul Matthew Barley.

În urma eforturilor de promovare pe care ICR Londra şi Festivalul Enescu le-au derulat de-a lungul anilor, creaţiile enesciene își fac tot mai simțită prezenţa în programele celor mai importante trei orchestre britanice. Astfel, în ultimii trei ani, lucrări ale compozitorului român au fost interpretate de London Philharmonic Orchestra şi Royal Philharmonic Orchestra, anul acesta urmând ca şi London Symphony Orchestra să prezinte, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, „Rapsodia română” nr. 1, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu ICR Londra la Barbican Centre.

Fondată în anul 1932, London Philharmonic Orchestra este una dintre cele mai vestite orchestre simfonice din lume, caracterizată printr-un echilibru perfect între vechea sa istorie şi capacitatea de a se implica în proiecte contemporane dintre cele mai îndrăzneţe.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și despre programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/

 

 

vizualizari: 14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PuGAW9RpP3k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Reveries. Concert jazz A-C Leonte, la Biblioteca ASTRA

Posted: 27 Nov 2018 08:16 AM PST

Luni, 3 decembrie 2018, de la ora 19:00 publicul sibian este așteptat la concertul care încheie itinerariul tematic al evenimentelor din Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA pe anul 2018. Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va găzdui în seara zilei de luni concertul „Reveries” susținut de una dintre cele mai în vogă formații de jazz din România: A-C Leonte Band.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, doar prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastra2@gmail.com

Iubitorii muzicii bune vor descoperi un concept muzical distinct, marcat de originalitatea compoziției și a mixului de stiluri jazz cu inflexiuni alese.  A-C Leonte este considerată la ora actuală una dintre cele mai bune voci feminine ale scenei de jazz românesc, dar și din zona muzicală underground în care s-a impus prin recentul său album „Angel minus Wings”. A lansat, în 2014, albumul său de debut intitulat „Secret Lover”, considerat primul album de autor creat de o solistă de jazz din România.

„Sub genericul «Reveries» sunt prezentate o serie de compoziții menite să contureze o stare aparte de visare lucidă, aceasta reprezentând nu doar o încercare de a evada, ci mai degrabă de a invoca, atât în conștiința muzicienilor, cât și în cea a ascultătorilor, ideea de transcendență, de relaționare cu ceea ce este mai presus și dincolo de starea de spirit necesară pentru simpla supraviețuire în lumea materială,” sunt cuvintele prin care artiștii caracterizează conceptul evenimentului.

A-C Leonte –  ”Reveries” – un concept jazz / electro / psihedelic. Vor concerta A-C Leonte – voce, vioară & fx, Albert Tajti – claviaturi, Alex Arcuș – saxofon alto & fx, Michael Acker – bas și Tavi Scurtu – baterie.

 

Expoziție specială pe tema muzicii jazz

Pentru a readuce în atenția publicului muzica de jazz, Biblioteca Județeana ASTRA Sibiu a pregătit, cu prilejul evenimentului, o expoziție care aduce la lumină o serie de materiale imprimate și audiovizuale din colecțiile bibliotecii. Aceasta are menirea de a pune în evidență eclectismul acestui gen de muzică. Se remarcă în mod deosebit colecția de CD-uri „Ladies in Jazz”, DVD-ul „The Ladies Sing the Blues”, albume semnate de Mircea Tiberian și discuri de vinil care cuprind jam sessions ale unor mari muzicieni. De asemenea, iubitorii de lectură sunt invitați să consulte lucrări precum: „Dicționar de jazz” de Adrian Andrieș, „Notes on Music and Music Notes” de Mircea Tiberian sau „De la muzica de jazz la muzica simfonică”, volum semnat de Aurel Popa.

 

Despre Ana Cristina Leonte

A traversat o varietate de experiențe muzicale care au contribuit la evoluția sa ca artist și ca muzician: de la cântatul la vioară în orchestră, muzică de cameră sau trupe de rock, la propriul cvintet de jazz (Ana-Cristina Leonte Quintet/ Javra – alături de pianistul Albert Tajti, toboșarul Tavi Scurtu, saxofonistul Alex Munte și basistul Michael Acker) sau colaborarea cu cei mai importanți artiști ai jazzului românesc și internațional (Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Juhász Gábor, Cristian Soleanu, George Dumitriu, Alexandru Arcus, Ciprian Pop, etc), de la cântatul într-un grup acappella (Blue Noise, Jazzappella), la primele explorări electronice alături de artiști ca Electric Brother.

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri principali: Exces Music, programul „Oportunități la tine acasă” (inițiat de UCIMR), Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wine

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural.

Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.



 

vizualizari: 5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/yInABVkXCsY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Madrid

Posted: 27 Nov 2018 08:11 AM PST

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi în contextul Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie 2018, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută.Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care se va desfășura în impozanta sală de concerte a  Ateneului din Madrid. Programul concertului, intitulat simbolic “100 de ani de muzică românească”, va cuprinde piese de Isaac Albéniz, George Enescu, Pascal Bențoiu, Cornel Țăranu, Adrian Iorgulescu, Vlad Ulpiu, Diana Rotaru ș.a. Evenimentul se va încheia cu o degustare de vinuri și produse românești oferite de Senator Wine, Ferma Cățean și Restaurantul Acasă din Alcalá de Henares. În continuarea concertului, în data de 30 noiembrie, pianistul va susține o clasă magistrală la Real Conservatorio Superior de Música din Madrid.

Seria evenimentelor va fi încheiată de prezentarea expoziției “România în Primul Război Mondial” la  Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziția, organizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a României, cu Primăria din Coslada și cu  Asociația Obatalá din Coslada, va fi deschisă publicului  în perioada 3-28 decembrie 2018.

 

Expoziție “România în Primul Război Mondial” prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române,  cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri și fapte. Colecția de obiecte aparținând familiei “Herranz-Teodorescu” completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte și fotografii din perioada Marelui Război, și încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i astfel acestuia să cunoască realitatea vieții din timpul Marelui Război.

 

Cristian Niculescu

Cunoscutul pianist român, stabilit în prezent în Germania, a debutat cu Orchestra Națională Radio din București, sub bagheta maestrului Josif Conta (1987) și cu un recital de pian la Ateneul Roman (1988), a concertat în repetate rânduri cu Orchestra Simfoniă a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio București, precum și cu alte orchestre din România.

Este invitat să colaboreze ca solist sau în cadrul stagiunilor de muzică de cameră ale unor orchestre de renume, din Germania, SUA, precum și la festivaluri internaționale de mare prestigiu din România și Italia. Este inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de muzică de cameră “Kammermusiktage Ahrenshoop” care se desfășoară în Germania.

Printre premiile câștigate amintim Premiul Criticii muzicale la Concursul “Gh. Dima” din Cluj, Premiul 1 la Concursurile Naționale din România și Premiul de onoare la Concursul International Maria Canals din Barcelona.

 

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook: IcrMadridInstituto Cultural Rumano

 

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6ymduN9nWi8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Gama, dezbatere la Iași, despre relația copiilor cu cartea,...

Posted: 27 Nov 2018 08:09 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 18.00, Editura GAMA îi invită pe cititorii ieșeni la Căturești Palas, la un dialog sincer despre relația copiilor cu dispozitivele electronice, cu acest întreg univers virtual care îi fascinează pe cei mici, încă din primii ani de viață și care le dă, însă, atât de mult de gândit părinților și dascălilor. Evenimentul face parte din lista proiectelor care compun arhitectura campaniei inedite de educație pentru lectură și joc, cu tema ZIUA ÎN CARE AVEM TIMP. La întâlnirea de miercuri, cu tema intitulată „Copiii și timpul lor: între cărți, mediu digital și joacă în aer liber”, vor lua parte: Irina Pacurariu – jurnalistă, Serinella Zara – profesor de limba română, fondator al Clubului „Logos”, Andreea Ignat – blogger de parenting, Diana Mocanu – directoarea Editurii Gama și Mihail Ciprian Zvâncu – inițiator Coder Dojo Iași; amfitrion: Anca Baciu, specialist în comunicare.

„De 156 ori / zi se uită oamenii la telefonul lor mobil” –  așa rezultă dintr-o cercetare recentă. Nu știu dacă a contorizat cineva de câte ori ne privim copiii în ochi sau cât de des ne lăsăm luați de către ei la întrebări, deși poate ar trebui. Cam despre asta e pentru mine o discuție despre timpul pe care îl avem de dăruit: există, dar îl spulberăm fără folos și fără glorie”, a mărturisit Irina Păcurariu, jurnalist, mama,și mamă, unul dintre participanții la dezbatere.

 

Editura Gama, recunoscută drept un specialist în educație, are peste douăzeci de ani de experiență pe piața de carte. Preocuparea pentru relația copiilor cu cartea este, așadar, firească: în contextul în care dispozitivele digitale invadează tot mai mult spațiul copilăriei, Editura Gama a inițiat campania „Ziua în care avem timp”, pentru a încuraja părinții și copiii să petreacă împreună timp de calitate, departe de ecranele televizoarelor, calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor. Astfel, ziua de 2 decembrie va deveni „ziua în care avem timp” și în care citim, jucăm jocuri educative sau ieșim la plimbare. Toți cei care aleg să sărbătorească această zi au șansa de a câștiga o excursie la munte în familie, în luna ianuarie a anului viitor. Tot ceea ce trebuie să facă este să încarce pe pagina lor de Facebook fotografii care „documentează” cum au petrecut ziua de 2 decembrie, cu tag către Editura Gama și hashtagul #ZiuaInCareAvemTimp, până pe 10 decembrie, inclusiv.

 

Lansarea campaniei „Ziua în care avem timp a avut loc în cadrul ediției de anul acesta a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, iar interesul stârnit de dialogul specialiștilor care au participat la evenimentul din Capitală le confirmă organizatorilor ca tema propusă este una mai mult decât actuală, iar întrebările ridicate necesită răspunsuri și rezolvări atât din partea specialiștilor în educație, cât și din partea părinților.

Editura Gama este recunoscută pe piața de carte pentru copii drept un specialist în educație. Cu o experiență de peste 20 de ani în editarea de carte de peste 20 de ani, Editura Gama le propune cititorilor volume și produse educative cu o componentă instructivă consistentă. atât materiale de învățare, cât și volume de ficțiune cu puternice valențe educative.

Conceptul de la care pornesc cele mai multe dintre colecțiile originale ale editurii este învățarea prin joc.  Mai multe detalii despre colecțiile și seriile editurii  găsiți pe www.edituragama.ro .

 

vizualizari: 15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NWpVlH0UN6I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

CNDB prezintă primul recital al Școlii performative pentru copii

Posted: 27 Nov 2018 08:08 AM PST

Centrul Național al Dansului București (CNDB) prezintă publicului larg primul spectacol autohton de dans contemporan cu interpreți de vârsta școlii primare. „Dansuri Mici” – recitalul Școlii performative pentru copii CNDB, ajunsă la a doua ediție – e performat de micuți cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani și coregrafiat de artiștii Raluca Adomnicăi, Catrinel Catană, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru, Momo Sanno, Cosmin Vasile și regizoarea Amalia Olaru.

Punerea în scenă are și o componentă umanitară: spectacolul contribuie la susținerea terapiei pentru copiii care suferă de autism, spectatorii având posibilitatea de a face o donație către asociația HELP Autism (www.helpautism.ro). „Dansurile Mici” vor avea loc joi, 20 decembrie 2018, de la ora 18.00, la Sala „Stere Popescu” din B-dul Mărășești 80-82. Intrarea este gratuită, iar înscrierile pentru participare se pot face, în limita locurilor disponibile, aici.

 

„Școala performativă asigură cadrul pentru a genera un tip individual de acuitate a observației și a întrebuințării resurselor corporale, dezvoltarea plăcerii de a utiliza bagajul intuitiv cu care toți copiii sunt înzestrați, activarea imaginarului corporal și vizual al copilului în structurarea unui discurs artistic propriu, dar și un antrenament corporal complex care se relaționează cu alte domenii artistice și expresii culturale actuale”, spune Vava Ștefănescu, manager CNDB și fondatoare a Școlii performative pentru copii.

Școala performativă pentru copii CNDB este un program integrat de dans contemporan, practici corporale și educație artistică, o oportunitate unică în domeniul creativ din România care nu se regăsește în acest moment în oferta educațională a școlilor de profil și a instituțiilor publice sau private. Acest proiect de lungă durată constă în cursuri și ateliere săptămânale, precum și activități opționale de educație artistică. Cursurile și atelierele sunt susținute de coregrafi, artiști vizuali și pedagogi cu o bogată experiență în zona dansului, a artei contemporane și a artelor performative. Programul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani.

 

Mai multe detalii pe www.cndb.ro

Facebook: https://www.facebook.com/CentrulNationalalDansuluiBucuresti/

Instagram: https://www.instagram.com/centrul_dansului/

 

Organizator: CNDB & Școala performativă pentru copii

Cauza socială: Asociația Help Autism

Parteneri media CNDB: AGERPRES, B-Critic, Bucharest City App, Dilema Veche, Feeder.ro, Graphic Front, Radio România Cultural, RFI – Radio France International, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista Atelierul, Revista CARIERE,  Revista Zeppelin, Liternet, Orașulm.eu, Onlinegallery, Șapte Seri, Scena.ro, SUB25, TANĂNANA, Umblat.ro, Veioza Arte, Zelist

 

vizualizari: 8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6B_ZNJa9pjo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

ICR Istanbul prezintă expoziția ”George Enescu – decenii de nemurir...

Posted: 27 Nov 2018 08:00 AM PST

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul şi Consulatul General al României la Istanbul anunță organizarea unei expoziții inedite, ”George Enescu – decenii de nemurire”. Expoziția aparține Muzeului Național „George Enescu” din București, iar pe parcursul acestui an, ICR Istanbul a prezentat-o deja în cadrul unor evenimente majore de diplomație culturală derulate la Ankara și Izmir.  Vernisajul va avea loc miercuri, 28 noiembrie 2018, în salonul de protocol al CVK Bosphorus, de la ora 19.00. Printre invitații care și-au confirmat prezența se numără reprezentanți ai consulatelor generale și onorifice acreditate la Istanbul, înalți oficiali, autorități, reprezentanți ai administrației locale, reprezentanți ai centrelor culturale străine din Istanbul, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai mediului economic privat și membrii ai comunităților de români.

În cele aproximativ 20 de panouri, expoziția George Enescu – decenii de nemurire surpinde imagini grăitoare ale ascensiunii personalității polivalente a lui George Enescu, în spectaculoasele sale cariere de violonist, compozitor, dirijor și profesor, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan.

Culmea absurdului în recunoașterea compozitorului la vârsta de 20 de ani s-a produs tocmai prin succesul uluitor de rapid al Rapsodiilor Române care l-au plasat, în mod eronat, în rândul creatorilor de repertoriu „lejer” orchestral, prestigiul artistic aducându-i-l cariera de virtuoz violonist.

Schimbarea de atitudine estetică în recunoașterea personalității artistice a muzicianului român în ierarhia valorilor universale  a venit odată cu premiera tragediei lirice „Oedipe” de la Paris, în anul 1936 și reluările acestei copodopere la Bruxelles, București, Saarbrücken, Weimar, Kassel, Berlin și Viena, între anii 1956-1997.

Descoperirea și valorificarea unor ample partituri simfonice (Vox Maris, Isis, Simfoniile nr. 4 și nr. 5, Capriciul român pentru vioară și orchestră) au conturat post-mortem un compozitor de anvergură.

În sfârșit, concursurile din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” de la București (1958-2015) au impus o literatură muzicală enesciană pentru vioară, pian, violoncel și voce care a dus la redescoperirea unui original creator de muzică de cameră.

Astfel s-a produs o „răsturnare” a echilibrului dintre compozitorul-Enescu și virtuozul interpret-Enescu, amplificat de impunerea „post-mortem” a generației de copii-minune îndrumați la primii pași de profesorul-Enescu, fapt care a schimat radical dimensiunea artistului de geniu și plasarea numelui muzicianului român în vârful ierarhiei personalităților artei universale.

Expoziția propusă de ICR Istanbul vizează în principal celebrarea Zilei Naționale a României și, totodată, prezentarea unei părți infime a valorilor naționale. Este, de altfel, cel mai original mod de promovare a unui reprezentant de seamă al școlii românești de muzică, George Enescu, și o introducere, prin imagini, pe teritoriul muzicii clasice autentice românești, într-un context internațional. –  transmite ICR Istanbul

 

 

vizualizari: 17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MlkXnFD97rc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Luiza Zan, invitată la “100 de ani de în 100 de concerte”

Posted: 27 Nov 2018 07:45 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, la Teatru74 și Liceul Vocațional de Artă, vor avea loc ultimele evenimente din stagiunea „100 de ani în 100 de concerte” desfășurată la Tîrgu Mureș. De la ora 19.00, la Teatru 74 din Cetatea Medievală Tîrgu-Mureș invitata serii va fi artista Luiza Zan care va prezenta un proiect surpriză. Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Asociația Neumarkt Events.  

 

„Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte muzica Luizei. New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat „King” Cole. Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan ,Erykah Badu. Hip hop & R&b inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.

Toate sunt trăsături ale unei voci pline de forţă şi trăire.

 

A cântat cu nume sonore de la noi și de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr, Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Bandul Radio și mulți alții, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band și alții.

 

A scris muzică de film, pentru producțiile „Carambol”, „Circul Vesel” (o producție HBO) și „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno în martie 2013).

 

A scris muzică de teatru – pentru spectacolul Năpasta – regia radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.

 

Intrarea este liberă!

 

Tot la Teatru 74, în 28 noiembrie, de la ora 17.00 va avea loc „Atelierul de voce” cu aceeași Luiza Zan destinat elevilor, studenților și vocaliștilor interesați de tehnica vocală în jazz și pop, în cuprinsul atelierului fiind discutate tehnici interpretative pentru piesele românești de gen.

Număr de locuri disponibile la atelier: 25, de asemenea cu intrare liberă!

 

De la ora 11.00 la Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș va avea loc un atelier de arta actorului destinat elevilor de la Liceul Vocațional de Artă secția „arta actorului” cu tema  „Dramaturgia Românească Contemporană”

 

Organizator :

UCIMR

 

Proiect co- finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Identității Naționale

 

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”

 

Parteneri: Exces Music, EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă.ro

Parteneri Locali : Asociația Neumarkt Events, Municipiul Tîrgu Mureș, Teatru 74, Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș, Teatrul Ariel, Cotidianul „Zi de Zi”, agentiadecarte.ro

 

vizualizari: 15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/bNMmdkfY5PE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Maksay – o emblemă a artei fotografice româneşti”, la Galați

Posted: 27 Nov 2018 07:40 AM PST

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 14.00, în preajma aniversării a 100 de ani de la făurirea României Mari, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi organizează pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” – structură a Şcolii Gimnaziale nr. 18 Galaţi, o întâlnire cu istoria locală şi naţională din epoca Primului Război Mondial şi a Marii Uniri.

 

        Există momente în realitatea prezentă când glasul memoriei se impune a fi auzit şi astfel, identificarea, cunoaşterea şi perpetuarea experienţelor pozitive ale istoriei, ale modelelor umane şi existenţiale demne de urmat sunt benefice şi instructive.

Expunerea Maksay – o emblemă a artei fotografice româneşti, susţinută de muzeograful dr. Elena Ingrid Bahamat, va aduce în prim plan imagini – document, adevărate repere istorice, imortalizate de fotografii gălăţeni George şi Jean Maksay, cu o armonioasă îmbinare între  tehnica şi arta fotografică.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

 

vizualizari: 6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/s3-2X14nJMY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Atelierul sculptorului / The Sculptor’s Studio”- expoziție Alexand...

Posted: 27 Nov 2018 07:33 AM PST

Vineri, 30 noiembrie 2018, ora 18:00, la Muzeul de Artă Arad, Sala Ovidiu Maitec (strada Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4), va avea loc vernisajul expoziției ”Atelierul sculptorului / The Sculptor’s Studio”- Alexandru Rădvan . Curator Simona Vilău. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 noiembrie 2018 – 20 ianuarie 2019. Program de vizitare: marți – duminică 9:00 – 17:00 (închis în perioada sărbătorilor legale).

Periplul artistului Alexandru Rădvan prin “insulele” mitologiei grecești este un exercițiu continuu de poziționare a discursului său față de prețioasa moștenire a trecutului, pe care o suprapune fără ezitare cutumelor prezentului.

 

În seria de lucrări deja consacrată dedicată lui Ulise, expusă secvențial în perioada 2011-2012 și încununată prin expoziția personalăEpic de la Anaid Art Gallery din București, artistul urmărește firul narativ al întoarcerii acasă a eroului, în insula Itaca și îl împletește iscusit cu instanțe contemporane, inspirate din realitatea sa înconjurătoare.  Finalul acestei serii, dedicate întoarcerii către familiar, către casă, către interioritate și către partea feminină, anima jungiană, rămâne deschis și dezvoltă preocupări similare, și anume investigarea relației masculin-feminin, a raporturilor de putere între activ (artistul) și pasiv (modelul), precum și interminabila discuție despre diferențele dintre bărbați și femei.

 

Actul de curaj prin care un bărbat artist pune tranșant în discuție gândirea patriarhală și stereotipurile reprezentărilor feminine în istoria artei dublează efectul erotismului exacerbat și îl transformă în diatribe cinice.

Astfel, raportul de putere dintre bărbat și femeie se inversează, artistul (aici, sculptorul) solitar, interiorizat, amorf și obsedat de detalii, se ascunde timid de erotismul exagerat, grotesc, ieftin al modelelor femei. Totul este obiectual, pietrificat, cumva teatral, dar în același timp serios și profund, iar linia sigură de excelent desenator a lui Alexandru Rădvan transformă scene apropiate de ridicol, vulnerabile din punct de vedere emoțional în adevărate bijuterii. În seria “Artistul și modelul” pune accentul pe confuzia generată de inversarea rolurilor dintre sexe, în care femeia e prădător și bărbatul e pradă și creează instantanee moderniste nelipsite de umor, cu cadraje ce amintesc formal de opere semnate de Pablo Picasso, Georg Grosz sau Saul Steinberg.

 

Seria “Pygmalion”, inspirată din Metamorfozele lui Ovidiu, în care un sculptor cipriot o roagă pe Afrodita să însuflețească o statuie din fildeș, Galateea, creată de el însuși și de care s-a îndrăgostit, este un amestec inedit între întoarcerea acasă a lui Ulise și intimitatea relației dintre artist și model. Atelierul sculptorului devine o incintă a perfecțiunii raportului dintre cele două forțe, masculin și feminin, un loc izolat de lume în care se pot vedea imperfecțiunile și limitele relației dintre creator și obiectul creației sale, care e inert, non-responsiv și deformat, rezultatul unui moment de înflăcărare artistică. Din punct de vedere sexual, Galateea are tot ce i-ar trebui, la modul ideal, unui bărbat. Mai puțin viață. Ea este un obiect al dorinței și atât, iar diferențele dintre cei doi, punctate de artist prin fizionomie, trunchiere și abstractizare, creează adevărate scenarii ale frustrării, în care disperarea artistului de a fi ratat “forma perfectă” este vizibilă prin încăpățânarea cu care se agață de ce a mai rămas. Alexandru Rădvan potențează mesajele diatribelor sale prin diverse texte – hashtags sau bule de bandă desenată și, prin aceste serii de desene, critică necruțător stereotipurile artei moderne și miturile despre artă și artiști. În subsidiar, operele sale sunt moralizatoare, reușind cu blândețe să detroneze mitul picassian al bărbatului “Barbă albastră”, precum și antipodul său, femeia-păianjen, devoratoare, feministă și războinică, subliniind vulnerabilitatea oamenilor aflați în situații delicate, intime, fără ieșire. (text de Simona Vilău, curator)

 

Alexandru Rădvan (născut la 16 mai 1977, București) este lector în cadrul Departamentului de Pictură al Universității Naționale de Artă din București și doctor în litere. Lucrează în diverse medii – desen, pictură, sculptură, gravură și colaj, este foarte activ atât în țară, cât și în străinătate și colaborează cu Anaid Art Gallery București/Berlin din 2005.

www.instagram.com/alexandruradvan

www.artsy.net/artist/alexandru-radvan

Vizualizări: 105

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor