altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 27 noiembrie 2018

“Teatrul EXCELSIOR a intrat în Cartea Recordurilor” plus 9 more


Teatrul EXCELSIOR a intrat în Cartea Recordurilor

Posted: 26 Nov 2018 11:09 AM PST

Reprezentanții Guinness World Records au omologat recordul stabilit de Teatrul EXCELSIOR. Astfel, instituția devine primul teatru din România care stabilește un record la nivel mondial! Distincția a fost acordată pentru cea mai mare gradenă rotativă din lume. Aceasta a fost construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, eveniment organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR, cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Adrian Găzdaru, managerul Teatrului EXCELSIOR: „Este o mare onoare și bucurie să fim în Cartea Recordurilor. Pentru noi, este cu atât mai important cu cât recunoașterea a venit pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, un proiect special, dedicat Centenarului Marii Uniri, la care a lucrat cu responsabilitate și dedicare o echipă formată din peste 700 de artiști și tehncieni. Cred că, alături de aplauzele publicului, această recunoaștere este cea mai mare bucurie pe care Teatrul EXCELSIOR și-o putea dori în acest moment aniversar.”

Primăria Capitalei, prin Teatrul EXCELSIOR, a organizat unul dintre cele mai așteptate proiecte de pe agenda Centenarului Marii Uniri: „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru. Spectacolul a făcut parte dintr-o producție-eveniment care și-a propus să ofere o experiență teatrală complexă, desfășurată pe parcursul unei zile întregi, ambientată în secolul al XIV-lea, în contextul domniei lui Vlaicu Vodă. Evenimentul s-a desfășurat în Piața Constituției din București, în perioadele 8 – 10 iunie și 22 – 26 august 2018, între orele 10:00 și 22:30.

Satul medieval construit în mărime naturală pentru acest eveniment a evocat, în cele mai mici detalii, fascinanta lume de acum șase veacuri. Nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meșteșugari, un han și o biserică (interpretare după biserica Sân Nicoară, Curtea de Argeș), sute de costume și măști populare, zeci de muzicieni (instrumentiști, cor și ansamblu arhaic), alături de săteni, străjeri, călăreți, meșteșugari (olari, pielari, sculptori în lemn și țesătoare) au reconstituit, exact ca odinioară, atmosfera tipic medievală.

 

Mai multe detalii şi noutăţi despre programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe site-ul http://www.teatrul-excelsior.ro

 

vizualizari: 8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/M5v1aqnXkEc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția unui artist sârb, Milorad Stajčić, la Atelier 030202

Posted: 26 Nov 2018 11:00 AM PST

Marți, 27 noiembrie, 2018, între orele 19.00 – 23.00,  Atelier 030202 (Sala Nouă – Teatrul de Comedie), Str. Sfânta Vineri nr. 11, București, vă invită la vernisajul expoziției unui artist sârb, Milorad Stajčić. Un proiect în parteneriat cu Funnel Contemporary Art. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 noiembrie – 27 decembrie 2018. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Prin titlul primei sale expoziţii solo în străinătate, Mica Stajčić analizează posibilitatea reprezentării identităţii naţionale în artă. În acelaşi timp, el priveşte contextul în care se produce arta contemporană ca pe un mijloc de poziţionare pe scara autenticităţii expresiei personale. Trăsăturile cheie ale expresiei artistice a lui Stajčić sunt provocarea şi umorul. Prin opera sa, el încearcă să sublinieze anumite fenomene sociale într-un mod care este în acelaşi timp plăcut şi intrigant, dar și să provoace reexaminarea valorilor dominante convenţionale, atât colective cât și individuale. Opera sa abundă în simboluri din tema consumerismului şi a culturii pop. Scopul principal al artei lui este cel de a transforma lumea într-un loc mai bun, eliberand-o de prejudecăţile şi de fricile care se regăsesc în dogmele sociale, politice, culturale şi în ideologiile moderne. Această expoziţie reprezintă o selecţie de opere multimedia din creaţiile ultimilor ani. Sculptura este forma principală de exprimare a lui Stajčić, deşi în opera sa regăseşti adesea fotografia, arta video, instalaţia, dar şi numeroase intervenţii în spaţiul public.

Milorad Mica Stajčić s-a născut în 1977 la Belgrad, oraş în care încă locuieşte şi creează. Obţine o diplomă de licenţă în tehnologia informaţiei de la Facultatea de Ştiinţe Organizatorice, dar şi o diplomă de licenţă în sculptură de la Facultatea de Arte din Belgrad. A avut până în prezent şase expoziţii solo şi mai multe expoziţii de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. În 2015 a fost nominalizat la premiile “Politika’s Award” pentru cea mai bună expoziţie a anului (Galeria Centrului Cultural din Belgrad, « Visele unui om îngheţat »). În 2017 fondează galeria “X Vitamin” din Belgrad.

http://www.mravorad.com

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt
Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Radio România Cultural, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, Revista Zeppelin, ArtWall, Feeder.ro
Sponsor: Rose Mary

vizualizari: 6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gmNm65Pbg2c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare de carte: „Rânduri pentru Astrid”, de Diana Mihailopol

Posted: 26 Nov 2018 10:56 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe),  Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a volumului Dianei Maria Mihailopol, „Rânduri pentru Astrid”, apărut la Oscar Print Editură și Tipografie. Cu participarea extraordinară a actriței Oana Pellea. Prezintă Loreta Popa. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Diana Maria Mihailopol s-a născut la 15 octombrie 1974 şi a vrut să fie mereu pe picioarele sale, drept urmare nu a ales meseria mamei (Rodica Mandache), actoria, şi nici arta tatălui (Aurel Mihailopol), fotografia. A devenit regizor, unul cu forţa extraordinară de a crea metafore. Acum câțiva ani, tot la Oscar Print, lansa volumul său de debut ,,Rugămintea unui măr”, care pentru cei care o cunoșteau nu a reprezentat deloc o surpriză. Despre poeta Diana Maria Mihailopol, Clara Mărgineanu scria în Jurnalul Național: „A turnat în poezie o parte din viaţă, trăită acut, până la sânge şi ne-a arătat că versul nu este doar despre cuvinte şi rime, ci despre iubire, tumult, preaplin, îngenunchere şi zbor”.

„În general, după ce a fost concepută o carte, cel care a scris-o simte nevoia să o dedice cuiva, negru pe alb, pentru ca gândul său către acea persoană sau către acel colectiv să echivaleze cu opera pe care scriitorul a făurit-o. Nu sunt rare nici cărțile ale căror dedicații sunt transmise mai departe, mult mai departe, celor care au plecat dincolo. O astfel de carte este și aceasta. Din dorința unui devotament răsărit din orgolii, dar și din grija organică a perioadelor demult trecute, am hotărât ca această carte să-i fie dedicată unui om de vârsta mea, din copilăria mea, o perioadă cu spațiu și timp care s-a petrecut în viața mea. Aceeași vârstă, același sex, aceleași capricii. Acum ea e dincolo, în lumea celor drepți, eu sunt aici, în lumea asta. Textele din această carte sunt scrise într-o vreme în care încă nu știam că Astrid nu mai aparține acestei lumi, iar dorința de a-i dedica acest volum, acest titlu, așadar, această dorință a planat deasupra sufletului și minții dintr-un imbold stângaci de a forța neuitarea”, scrie Diana Maria Mihailopol pe coperta a IV-a a volumului ei de texte, ilustrat cu lucrările artiștilor fotografi Aurel Mihailopol (1928-1982) și Lucian Olteanu.
Imaginile cu Astrid Ilie sunt din arhiva personală a tatălui ei, Ilie Valentin, artist plastic din Noua Zeelandă, cunoscut sub numele de Valentin D’Angelo.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

vizualizari: 9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PGZ9wNFVltY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Scriitoarea Ioana Pârvulescu trece Oceanul după recentul triumf eur...

Posted: 26 Nov 2018 10:53 AM PST

Proaspăt laureată cu unul dintre cele mai importante premii literare ale Uniunii Europene, scriitoarea Ioana Pârvulescu se va afla în Statele Unite, la prima ieșire internațională după noul său triumf european, pentru a participa, ca invitat special, la o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la New York împreună cu mai multe importante organizații culturale și academice new-yorkeze. Deținătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) din 2013, pentru romanul ”Viața începe vineri”, Ioana Pârvulescu sosește peste Ocean cu o nouă recunoaștere a talentului său – Marele Premiu al Juriului în competiția aniversară ocazionată de împlinirea celor 10 ani de existență a EUPL, pentru povestirea ”O voce”, dedicată Monicăi Lovinescu.

Periplul american începe la Universitatea Columbia, în 27 noiembrie, unde cunoscuta romancieră și eseistă va purta un dialog cu cititorii într-o întâlnire co-organizată de ICRNY, Institutul Harriman și Est-Central European Center ale celebrei instituții de învățământ superior americane. Discuția va fi moderată delect. univ. dr. Mona Momescu, de la Catedra „Nicolae Iorga“ din cadrul Universității Columbia, iar în deschidere vor lua cuvântul Dd.Christopher J. Caes, directorul Est-Central European Center, și Dorian Branea, directorul ICR New York.

În zilele următoare, 28-29 noiembrie, Ioana Pârvulescu va participa la cel mai mare festival new-yorkez dedicat literaturii în traducere și unul dintre cele mai mari evenimente literare europene din Statele Unite, New Literature from Europe, organizat de mai multe institute din țările Uniunii Europene reunite în clusterul EUNIC New York, unde este invitată să citească din opera sa recentă și să dialogheze cu alți scriitori europeni importanți pe teme stringente precum globalizarea, fenomenul migrației și alte provocări ale lumii contemporane.

Invitata din România va participa la secțiunile „Voci europene în direct”, alături de Bruno Vieira Amaral, Theodora Bauer, Gabija Grušaite, Vladimir Poleganov, Ferenc Temesi, Chiara Valerio (moderator: Sean Bye), și „Identități în formare”, împreună cu Brit Bildøen, Gabija Grušaite, Sarah Meuleman (moderator: Violeta Kelertas). Lecturile vor continua cu discuții la care sunt așteptați să ia parte admiratori ai literaturilor europene, editori și critici de specialitate.

Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar din 1996 predă literatura română modernă la aceeaşi facultate. A obținut doctoratul în anul 1999, cu teza Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la revista „România literară”. A publicat volumele: Întoarcere în Bucureştiul interbelic (Humanitas, 2003); În intimitatea secolului 19 (Humanitas, 2005); În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale(Humanitas, 2007), Viața începe vineri (roman, Humanitas, 2009), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (Humanitas, 2011), Viitorul începe luni (roman, Humanitas, 2012), Cum continuă povestea (poezie, Humanitas, 2014), Inocenții (roman, Humanitas, 2016), Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor (Humanitas, 2018). Romanele Viața începe vineri și Viitorul începe luni au apărut în limba engleză la editura britanică Istros Books, bucurându-se deopotrivă de cronici favorabile și succes de public.

Pentru mai multe detalii despre programul ICR New York, vă invităm să vizitați website-ul https://www.icr.ro/newyork şi pagina de Facebook a Romanian Cultural Institute New York.

 

 

 

vizualizari: 19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/brl3htHK5TE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Emisiunea comună de mărci poștale România – Franța: ”Generalul Bert...

Posted: 26 Nov 2018 10:39 AM PST

În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia marchează relațiile cordiale dintre România și Franța, țară care ne-a sprijinit în toate momentele importante ale istoriei, prin emisiunea comună de mărci poștale ”Generalul Berthelot, pe frontul românesc”. Emisiunea este alcătuită din două timbre, câte unul pentru fiecare țară. Pe timbrul României, cu valoarea nominală de 5 lei, este reprodusă o fotografie de front, în care generalul Berthelot decorează un grup de ofițeri români, la Onești. Pe timbrul Franței, cu valoarea nominală de 8,50 lei, este ilustrat un portret al lui Henri Mathias Berthelot, având pe fundal schița conacului din jud. Hunedoara care a aparținut generalului. Emisiunea filatelică dedicată generalului Berthelot deschide Sezonul cultural România-Franța (27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019).

Generalul Henri Mathias Berthelot s-a născut la 7 decembrie 1861, în localitatea franceză Feurs. A urmat exemplar etapele carierei ostășești, fiind absolvent al Școlii Militare de la Saint-Cyr (1883) și al Școlii Superioare de Război din Paris (1890). Berthelot a făcut stagiul de pregătire militară în Algeria (1883), unde a activat ca ofițer subaltern. S-a perfecționat în arta războiului în teatrele de operațiuni din Vietnam, unde a participat la campaniile pentru cucerirea Tonkinului (1883-1885). După ce s-a întors în Franța, a ocupat funcții pe lângă Marele Stat Major. În preajma izbucnirii Primului Război Mondial s-a ocupat de trasarea planului de operații cu care Franța s-a angajat în conflagrație, alături de mareșalul Joseph Joffre. Generalul Berthelot a luptat pentru apărarea frontierelor nordice ale Franței, în bătăliile de la Marna 1, Verdun etc.

 

Relațiile cordiale dintre Henri Mathias Berthelot și România au început în 1916, când a fost numit șef al Misiunii Militare Franceze. Corpul expediționar avea ca obiectiv să refacă armata română, înfrântă și cu moralul căzut după campania din vara și toamna anului 1916. Generalul, împreună cu 1.500 soldați francezi, a ajuns în România în octombrie 1916. Traseul a fost anevoios, misiunea militară fiind nevoită să ajungă în Moldova, prin Rusia. În marșul său, generalul Berthelot s-a întâlnit cu țarul Nicolae al II-lea, care i-a spus că era dispus să sacrifice teritoriul României, în războiul cu germanii.

 

Odată ajuns la Iași, Henri Mathias Berthelot a început reorganizarea armatei române, fiind acceptat de regele Ferdinand I ca principal sfătuitor. Generalul a avut o relație excelentă cu Familia Regală, o prietenie care va ajuta România și după război, în timpul negocierilor de pace.

În primele luni la Iași, generalul Berthelot a studiat situația frontului. Instruirea efectivă a armatei române a început în ianuarie 1917, iar dăruirea manifestată i-a îmbărbătat pe ofițerii și soldații români. Ostașii țărani îl priveau cu simpatie, alintându-l „gheneralul Burtălău”, deoarece le era imposibil să pronunțe numele francezului.

 

Henri Mathias Berthelot s-a ocupat personal de instalarea legăturilor telefonice între punctele de comandă și unitățile de pe front, rețea care lipsea României când a intrat în război. Au fost organizate două armate române, cu câte 400.000 de oameni, care au fost intercalate cu armatele rusești. Într-un raport trimis superiorilor din Franța, generalul Berthelot aprecia că: „Soldatul este bun, foarte puternic, foarte rezistent, mărșăluitor, nu se plânge niciodată. Românului nu îi este frică de gloanțe. Atacă plin de vitejie în pofida mitralierelor și salvei de focuri a inamicului, cât despre ofițeri, cu câteva excepții, au dat dovadă de curaj și devotament, mai ales ofițerii militari”.

 

Drept recunoștință pentru eforturile sale, Parlamentul l-a desemnat pe generalul Berthelot, în data de 21 mai 1917, drept „cetățean de onoare al României”. Contribuția sa la refacerea armatei române s-a observat cu ocazia glorioaselor bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara anului 1917. Revoluția bolșevică din Rusia a schimbat însă situația frontului, iar România a fost nevoită să negocieze pacea cu Puterile Centrale. Generalul Berthelot a părăsit Iașul în martie 1918.

 

În Franța a participat la bătăliile de la Marna 2, din iulie 1918, iar în toamnă a fost trimis în Balcani. A condus un marș triumfal, pornit de la Salonic și până la București, prin care generalul a eliberat regiunea de rămășițele armatelor Puterilor Centrale. La 1 decembrie 1918, Henri Mathias Berthelot a intrat în București împreună cu Familia Regală, într-un gest simbolic care consacra victoria României în Primul Război Mondial.

 

Generalul Berthelot le-a fost alături Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Tot în octombrie 1922, printr-un gest de recunoștință, Parlamentul i-a oferit generalului un conac și un teren agricol în localitatea Fărcădinul de Jos, jud. Hunedoara. În anul următor, localitatea și-a schimbat denumirea, până astăzi, în comuna General Berthelot. Academia Română a recunoscut, de asemenea, contribuția lui Henri Mathias Berthelot la făurirea României Mari, generalul fiind ales membru de onoare, la data de 5 iunie 1926.

 

Generalul Berthelot a murit la Paris, la 28 ianuarie 1931. Prin testament a lăsat Academiei Române domeniul din jud. Hunedoara, împreună cu depozitele din băncile românești. Banii trebuiau folosiți „fie pentru studii și cercetări într-o universitate franceză, fie pentru cheltuieli de întreținere pentru completarea studiilor într-o mare școală franceză, civilă sau militară”.

 

Romfilatelia mulțumește Bibliotecii Academiei Române pentru suportul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni comune de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale Generalul Berthelot, pe frontul românesc va fi disponibilă începând de Marți, 27 noiembrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul „prima zi” a emisiunii, numerotat și obliterat cu ștampila „prima zi”. Emisiunea de mărci poștale este machetată în coală de 32 timbre, minicoală de 8 timbre + 1 vinietă și bloc de două timbre nedantelate.

 

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 exemplare și este echipat cu blocul de 2 timbre nedantelate al emisiunii și plicul „prima zi”, ambele produse având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio și fiind numerotate de la 001 la 245.

 

vizualizari: 8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/VLmSbShfC4s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Irina Ionescu prezintă volumul „Management de proiect și elemente d...

Posted: 26 Nov 2018 10:14 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 19.00, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București) va avea loc o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o dezbatere pe marginea cărții „Management de proiect și elemente de marketing în artele spectacolului“ de Irina Ionescu. Invitați: Irina Ionescu. Evenimentul se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

 

Volumul „Management de proiect și elemente de marketing în artele spectacolului“ de Irina Ionescu este o carte scrisă, în cheie practică, pentru tinerii cu studii umaniste/artistice, lucrare în care autoarea încearcă să explice, într-o formă succintă, de ce managementul de proiect este un instrument foarte eficient, care poate conduce la succese și schimbări remarcabile. O schemă logică și de bun simț, deci accesibilă și ușor de înțeles/folosit.

 

Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu declară la rândul său: „M-am aplecat asupra cărții din curiozitate și trebuie să mărturisesc că nu am lăsat-o din mână până nu am citit-o. Este una dintre cele mai interesante cărți pe care le-am găsit în limba română despre ceea ce înseamnă management cultural, leadership, dezvoltare de proiecte pe termen lung în zona antreprenorială. Este un demers riguros, cu o bibliografie foarte serioasă și cu referințe la zi asupra unui domeniu în care avem atât de puțini specialiști în România.“

 

Irina Ionescu este lector univ. dr. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Lucrează de peste 15 ani în domeniul administrației culturale, la Institutul Cultural Român. A urmat diverse cursuri/stagii de formare și dezvoltare profesională, cele mai importante la: Institutul Diplomatic Român (2016 și 2013), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (2014), ENCATC Academy (2012), Goldsmiths University of London (2010), Utrecht University (2010), King’s College London (2009), Institutul Naţional de Administraţie (2007), Central European University (2007), Felix Meritis Foundation (2005), The Amsterdam-Maastricht Summer University (2004 și 2003), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (1997).

 

vizualizari: 9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/SWcYoUvZYDo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare Rediviva la Institutul Italian de Cultură din Bucuresti: “I...

Posted: 26 Nov 2018 10:06 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 18:30, Universitatea din București, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din București organizează o prezentare a volumului bilingv de poezie “Imn existenţei – Inno all’esistenza” (Edizioni Rediviva, Collana Phoenix, Milano, 2018) de Elena Liliana Popescu, cadru didactic al Universităţii din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Italian de Cultură (Str. Aleea Alexandru, nr. 41).

Cartea, apărută recent la Editura Rediviva din Milano, în traducerea lui Antonio Buozzi și Luca Cipolla, cu o prefaţă semnată de lingvistul argentinian de origine italiană, Raúl Lavalle, profesor la Universitatea Catolică din Buenos Aires, și o postfață de Antonio Buozzi, conține patru imnuri: Imn Existenței, Imn Vieții, Imn Libertății și Imn Tăcerii și îi este dedicată lui Mihai Eminescu. Un text-introducere pentru Imn Existenței, scris acum 21 de ani de profesorul Dan Slușanschi, reputat lingvist care a plecat dintre noi acum 10 ani, însoțește această ediție bilingvă în drumul ei atât spre cititorii de limbă română, cât și cei de limbă italiană.

Cartea va fi prezentată de Antonio Buozzi, prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu, Andrei Novac, director al Centrului Național al Cărții și prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Roxana Utale, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine și se va încheia cu o scurtă lectură poetică.

„Atotcuprinzător, Imn Existenţei învăluie şi dezvăluie totodată, o întreagă poetică a Creaţiunii, o Cosmogonie, în viziunea Autoarei, care dezghioacă, acum mai declarat decât oricând, în curgere poematică, imbricarea ştiinţei cu taina în contemplarea, pe de o parte, a numerelor, iar pe de alta, a fibrelor esenţiale ale Sinelui şi ale Existenţei pe care o străbate Fiinţa-Om, tânjind, nesfârşit, către clipa de adâncime şi de odihnă întru Tot, adică întru Adevăr: Atunci când eram Unul, cuprinşi în nemurire/ și împlinit Cuvântul, de viaţă ziditor…”(Dan Slușanschi)

„Şi în această carte, în Imn Vieţii, autoarea arată că noi căutăm profunzimea şi în ea ne găsim mulţumirea: Ne-atrage veşnic Mareadin marea NeuităriiNe-atrage Depărtareadin depărtarea Zării. Este superfluu atunci să spun că mă bucur cu adâncă încântare de versurile Lilianei, ele fiind reflecţii asupra fiinţei, şi asupra întrebărilor şi răspunsurilor fiinţei”. (Raúl Lavalle)

„Ca în poemul lui Dante, Elena Liliana Popescu face o călătorie înapoi, la originile lumii şi istoriei, în acea realitate fără formă şi diferenţe pe care şi-o imaginează ca fiind o unitate înainte de creaţie. Ecourile şi referinţele la tradiţia filosofică şi religioasă greacă, precum şi la sincretismul acelui univers cultural cu creştinismul, una din manifestările sale dintre cele mai importante fiind gnosticismul, atât creştin, cât şi păgân, sunt pretutindeni şi reprezintă fundalul conceptual al unei reflecţii asupra existenţei care capătă în poezie caractere noi şi originale”. (Antonio Buozzi)

 

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qDwsJD7pWCw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Liliana Corobca despre ”Capătul drumului” și ”Caiet de cenzor”, la ...

Posted: 26 Nov 2018 10:04 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași, va avea loc lansarea romanelor ”Capătul drumului” și ”Caiet de cenzor”, de Liliana Corobca, ambele apărute la Editura Polirom, în colecțiile „Fiction LTD”, respectiv „Ego. Proză”. Vor vorbi, alături de autoare: Șerban Axinte și Doris Mironescu.

Capătul drumului
Familia Anei Blajinschi, o femeie de aproape 90 de ani, decide să o mute pe aceasta la un cămin de bătrîni. O strănepoată primeşte misiunea delicată de a merge la ea ca s-o convingă să accepte această soluţie. Însă vizita ia o turnură neaşteptată cînd octogenara începe să-i povestească fetei despre perioada de coşmar din tinereţe, cînd a fost deportată în stepele Kazahstanului. După o călătorie cumplită, alături de mii de oameni înghesuiţi în vagoanele pentru vite, în timpul căreia a crezut la un moment dat că şi-a găsit dragostea, pentru Ana au urmat zece ani de viaţă grea, pe timp de război şi foamete, însă credinţa în Dumnezeu şi speranţa că va supravieţui i-au dat putere. Străbunica îşi deapănă amintirile dureroase, străpunse pe alocuri de raze de lumină, căci „povestea are putere, povestea alungă necuratul, dar alungă şi moartea”. Bazat şi pe mărturii reale, romanul Lilianei Corobca este o călătorie în întuneric, cu întîmplări cutremurătoare, în care doar în ultimul moment descoperim ce se află la capătul drumului.

 

Caiet de cenzor are ca punct de plecare corespondenţa fictivă dintre autoare şi şefa Biroului Documente Secrete din temuta Direcţie Generală a Presei şi Tipăriturilor (Cenzura), care în anii ’70 mergea personal la fabrica de hîrtie să ateste arderea sau tocarea caietelor de cenzori (considerate secrete de stat) şi care, înainte să fugă din ţară în 1974, a sustras unul dintre aceste caiete. Acum, după patruzeci de ani, îl pune la dispoziţia cercetătoarei. Întreaga activitate a unui cenzor – meserie ingrată, despre care era interzis să vorbeşti – este rezumată în acest caiet-jurnal, ce dezvăluie nu doar structurile instituţiei cenzurii, ci şi viaţa de culise, cu frămîntările, revoltele şi culpabilizările celor care decideau soarta cărţilor. Sînt doar cinci luni din viaţa cenzoriţei Filofteia Moldovean, dar atît de dense, încît ne dau imaginea aproape completă a acestei instituţii misterioase. De profesie cititori şi vînători de greşeli ideologice, asaltaţi de sute de manuscrise, de termene drastice de predare şi sancţiuni ameninţătoare, cenzorii îşi pierd identitatea şi, măcinaţi adesea de nevroze şi alte boli, îşi caută vindecarea inclusiv prin scris. „Operele” lor – caietele de cenzor –, autocenzurate sau nu, trebuiau obligatoriu să dispară. Nu s-a păstrat niciun asemenea document în arhive, încît Caietul de cenzor al Lilianei Corobca este reconstituit din cenuşa tuturor la un loc.

 

Liliana Corobca s-a născut la 10 octombrie 1975, în satul Săseni, raionul Călăraşi, Republica Moldova. A debutat cu romanul Negrissimo (Arc, 2003; Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România literară, Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) şi cu Personajul în romanul românesc interbelic (teză de doctorat, 2003). A publicat romanele Un an în Paradis (Cartea Românească, 2005, tradus în italiană şi germană), Kinderland (Cartea Românească, 2013; Polirom, 2015, tradus în germană şi slovenă, bestsellerul Editurii Cartea Românească la Tîrgul de carte Bookfest 2013, distins cu Premiul Radio România Cultural, secţiunea Proză, şi cu premiul Crystal la Festivalul Internaţional de la Vilenica, Slovenia, în 2014), Imperiul fetelor bătrîne(Cartea Românească, 2015), Caiet de cenzor (Polirom, 2017). A scris şi un monolog în trei acte, Cenzura pentru începători, apărut în Austria în 2014. A publicat volume ştiinţifice despre cenzura comunistă, exilul literar şi bucovinenii deportaţi în Siberia. A beneficiat de burse şi rezidenţe de creaţie în Germania, Austria, Franţa şi Polonia.

 

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5WMZmwWa_Ws?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”De 1 Decembrie la Muzeul Satului”

Posted: 26 Nov 2018 09:54 AM PST

Între 30 noiembrie și 2 decembrie 2018, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, la seria de evenimente dedicată Zilei Naționale a României, ”De 1 Decembrie la Muzeul Satului”. Programul va debuta cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. De 1 Decembrie vom afla, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești. Spectacolul va începe la ora 12:00 și va avea loc în sala Victor Ion Popa. De la ora 13:00 vom primi onorurile membrilor Asociaţiei Tradiţia Militară în uniformele militare din Primul Război Mondial și vom afla cum se pregăteau soldații de război acum 100 de ani. De asemenea, vom cunoaște poveștile celor care au luptat pe front vizitând expoziția-concept ”Eroi de război. 100 de portrere”. Ziua se va încheia cu o serie de ateliere pentru copii, ”Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia”, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial.

În An Centenar, sunteți așteptați cu mic, cu mare, în satul din inima Capitalei, pentru a serba Ziua Națională a României.

 

Mai multe informații: http://muzeul-satului.ro/eveniment/de-1-decembrie-la-muzeul-satului/.

 

vizualizari: 16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZCOEAj9lEaM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena ist...

Posted: 26 Nov 2018 09:41 AM PST

Vineri, 30 noiembrie 2018, de la ora 19.00, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu Filarmonica „George Enescu”, organizează pe  la Ateneul Român, pe scena cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identităţii şi culturii noastre,  un Concert dedicat Centenarului Marii Uniri. La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis naţional, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va oferi un concert extraordinar, ai cărui protagonişti vor fi reprezentanţii a două generaţii de mari muzicieni români, una a consacrării, cealaltă a afirmării. Orchestra va fi condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist va apărea Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.  

”Suntem bucuroşi ca, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, să prezentăm un Concert de Gală, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel”, subliniază maestrul Christian Badea, consilier artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Programul Concertului Centenarului la Ateneul Român  va cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal, în spiritul zilei de sărbătoare. Cele două Rapsodii de George Enescu nu puteau lipsi, compozitorul nostru naţional fiind prezent în program cu două dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, care vor marca începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic Acteon. Pe lângă acestea, programul va cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală – Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet. Daniel Ciobanu va interpreta îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

Filarmonica George Enescu este onorată să organizeze Concertul Centenarului la Ateneul Român. De jur-împrejurul sălii, Fresca Ateneului prezintă geneza şi evoluţia poporului român, momentele sale de glorie şi afirmare naţională, care culminează cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în ultima evocare în culori. Sub cupola roşie, pe care ies în evidenţă numele celor mai ilustre personalităţi româneşti ale trecutului, a avut loc la 29 decembrie 1919 întrunirea Parlamentului României Mari,  pentru ratificarea unirii provinciilor româneşti într-un stat naţional, suveran şi independent. Pe 30 noiembrie vom asculta sonorităţi încântătoare într-un concert de gală pentru  o aniversare a noastră, a tuturor românilor, în care cei prezenţi vor fi martorii unui eveniment emoţionant, de neuitat. La Mulţi Ani, România!”, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii George Enescu.

 

Filarmonica “George Enescu” 150
„Concertul Centenarului la Ateneu”

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“
Vineri, 30 noiembrie 2018
Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Solist – DANIEL CIOBANU

Program

George Enescu – Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Alfred Alessandrescu – Poemul simfonic Acteon

Serghei Rahmaninov – Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43

Georges Bizet – Suita Carmen (selecţiuni)

George Enescu – Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

 

DANIEL CIOBANU

Daniel Ciobanu, născut în Piatra Neamț, a început studiul pianului la vârsta de nouă ani. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner”, avându-i profesori pe Cosma Magdolna, Iulian Arcadi Trofin și Mihaela Spiridon. A câștigat o bursă de studii  „Constantin Silvestri”, care a constat în studiul timp de un an la colegiul privat „Stewarts Melville College” din Edinburgh. A avut timp de șase ani bursă și a  absolvit cu „magna cum laude” Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow.  A obținut distincții prestigioase, printre care se numără „Tânărul Muzician al Anului 2008” oferit de Rotary Club Edinburgh,  Bursa „Yamaha Europe Foundation” 2010  și două diplome de excelență  – „Tehnica și Execuție” și „Pianist-Concertist” –  ambele obținute la „Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot” din Paris.

De asemenea, a obținut Premiul I la „Morocco Philharmonique” în Casablanca (Maroc) , „UNISA International Piano Competition” în Pretoria (Africa de Sud), „BNDES International Piano Competition” în Rio de Janeiro (Brazilia) și Premiul al doilea la Concursul internațional de pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel) .  În urma acestor premii, a susținut concerte pe scene faimoase  precum „Mozarteum Concert Hall” în Salzburg, Royal Festival Hall în Londra, Salle Cortot în Paris, Tsinghua University în Beijing, Teatro Municipal în Rio de Janeiro, Baxter Hall în Cape Town, Charles Bronfman Auditorium în Tel-Aviv, Teatro Verdi în Trieste și Toyosu Civic Centre în Tokyo.  Pe lista celor mai recente activități concertistice se află debuturile la Carnegie Hall în New-York, Konzerthaus în Berlin , Teatro Massimo în Palermo, Elbphilharmonie în Hamburg, Gewandhaus Grosser Saal în Leipzig și City Hall în Taipei.  În prezent, tânărul pianist urmează al doilea masterat în Berlin la „Universitat der Kunste” sub tutelajul renumitului pianist francez  Pascal Devoyon si al pianistului german Markus Groh.

 

 

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019.  De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.

 

Vizualizări: 182

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor