altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 24 noiembrie 2018

“Cartea „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Lo...


Cartea „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Lon...

Posted: 23 Nov 2018 06:49 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român, va fi lansat volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Longin. Volumul publicat la Editura Hyperliteratura este o panoplie a marilor personalități care au făurit statul național român, părinții fondatori ai Marii Uniri. Alături de autoare, la lansare vor participa Andrei Ruse, scriitor și managerul editurii Hyperliteratura , prof. dr. Dumitru Preda, istoric, Ioana Diaconescu, scriitoare, Theodor Hossu-Longin, coordonatorul volumului.

„Știam din episoadele pe care le-am dedicat închisorii de la Sighet, ca spațiu concentraționar pentru elita autohtonă, că aici au fost exterminați marii artizani ai Unirii, începând cu Iuliu Maniu, Alexandru Lapedatu, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, generali ai Marelui Război, printre care Henry Cihosky, istorici ca Ion Nistor și Ioan Lupaș, care au auferit ani grei de detenție. Academicianul Ioan Lupaș a fost literalmente bătut la Sighet. Peste viața și faptele lor s-a așternut lespedea uitării. Doar câteva muzee județene de la Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Baia Mare, Sighet, Alba Iulia mai păstrează săli ale generației eroice, ale generației care ne-a dat o țară. Așa s-a născut proiectul Oamenii mari care au făcut România Mare, unind documente și mărturii din muzee rurale (Băsești, Șișești, Săliște, Bădăcin, Sântimbru, Giulești, Rășinari, Ciucea, Agriș), vocile unor compatrioți care își amintesc biografiile părinților fondatori, ale istoricilor prestigioși care vin în întâmpinarea Centenarului cu lucrări și cercetări noi“, mărturisește autoarea Lucia Hossu-Longin.

Din 1991, Lucia Hossu Longin a început  realizarea serialului documentar „Memorialul Durerii” , care a ajuns în prezent la peste 200 de episoade difuzate, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului. Serialul a fost achiziționat și de Arhivele Hoover din SUA și de Biblioteca Congresului din Washington. Episoade din serial, dar şi alte filme documentare ale autoarei au fost selecţionate la marile festivaluri de televiziune de la Monte Carlo, Biarritz, Prix Europe sau Prix Italia. Episoade din „Memorialul Durerii” au fost difuzate și pe TV5, în Franţa, la Videoteca din Paris sau de Televiziunea Franco-Germană ARTE.

A realizat numeroase documentare care au fost selecţionate la festivaluri internaţionale: „Hobiţa lui Brâncuşi”, „România versus Cheng”, „Visul” (portret Liviu Ciulei), „21 de fotograme care au intrat în istorie”, „Cardinalul Iuliu Hossu”, „Sebastian” (selecţie la Prix Italia – 2006), „Regele nu moare” (selecţie la Festivalul internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa – 2009, Prix Italia – 2009 şi Premiul special al Juriului UCIN – 2009). Documentarul „Regele nu moare” a fost proiectat, în premieră, două seri consecutiv la Paris, în Teatrul „La Huchette”, unde se joacă de 50 de ani neîntrerupt Eugen Ionescu.

Volumul „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală” şi colecţia de 36 de DVD-uri conţinând 36 de filme au apărut în aprilie 2007 la Editura Humanitas, prin colaborarea cu IICCR şi TVR Media. În iunie 2009 a tipărit volumul „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” la Editura Humanitas, iar în luna septembrie a aceluiași an i-au apărut cartea şi colecţia de 8 filme „Memorialul Durerii – Seria neagră” la TVR Media. În noiembrie 2013 a publicat „Memorialul Durerii – Întuneric şi Lumină” şi colecţia de 58 de DVD-uri editată de TVR Media şi TVR 2, la Editura Humanitas. Volumul prezent, „Oamenii mari care au făcut România Mare” este o nouă filă a proiectului „Memorialul Durerii” și are la bază o serie de emisiuni dedicate personalităților istorice care au contribuit enorm la Unirea din 1918.

 

Mai multe informții aici:

https://www.icr.ro/pagini/cartea-oamenii-mari-care-au-facut-romania...

 

vizualizari: 21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CFLmm_zagWo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spațiu, timp și jazz. Concert Ana Maria Galea Trio, la „Cartografii...

Posted: 23 Nov 2018 06:37 AM PST

Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” din această toamnă se încheie cu un eveniment special programat marți, 27 noiembrie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39). Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai bun artiști ai momentului, dar și alături de tinere talente aflate în plină afirmare. Închiderea stagiunii pe 2018 va fi dedicată hărții „Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii”, realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne și publicată la Paris în anul 1919. În prima parte a evenimentului, Despina Hașegan, muzeograf, va prezenta această hartă esențială pentru stabilirea granițelor României Mari. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului:

http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-ma...

 

Seara se va continua prin concertul jazz „Pasărea măiastră” susținut de Ana Maria Galea Trio, omagiu adus istoriei muzicii jazz românești. Iar, dacă istoria este strâns legată de spațiu și timp, constante de referință reflectate în cartografii, jazzul le va intersecta și va pune în lumină prin acest concert calități sensibile și sufletești ale societăților care s-au succedat până în prezent.

.

Formula îi aduce împreună pe  actriţa şi cântăreaţa Ana Maria Galea, Daniel Csikos la pian și Simon Kalker (Olanda) la contrabas, pentru a explora teritoriul unor teme celebre din muzica românească a ultimei sute de ani, al compoziţiei şi al temelor standard. De altfel, titlul proiectului este titlul unei compozitii semnate de Anca Parghel și Mircea Tiberian, una dintre cele mai valoroase compoziții de gen din muzica românească, lucru afirmat de criticii muzicali și susținut de alegerea artistei.

 

Harta Martonne, Paris, 1919

 

Realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne, harta intitulată Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii (Répartition des Nationalités dans les pays où dominent les Roumains) este considerată una dintre cele mai influente lucrări cartografice din 1919. Această hartă etnografică a jucat un rol important în negocierile de pace de la Paris, unde de Martonne a avut statutul de expert şi a fost una dintre cele mai însemnate voci ce au stabilit graniţa dintre România şi Ungaria. După cum arată şi titlul, lucrarea cartografiază spaţiul geografic unde românii sunt majoritari şi are scopul clar de a uşura trasarea graniţelor pe baza acestui teritoriu.

 

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe hartă.

 

 

Despre Ana Maria Galea Trio

 

Un spectacol- concert sau un concert spectacol, cam așa am putea descrie proiectul „Pasărea Măiastră” al actriței și cântăreței Ana Maria Galea.  Artista a debutat în celebrul club „Green Hours” alături de  Anca și Ciprian Parghel, prima cea mai valoroasă improvizatoare din România iar cel de-al doilea unul  dintre cei mai expresivi contrabasiști de jazz de pe scena din țara noastră.

 

Ana Maria Galea, în anul 2008, a inițiat un proiect în zona muzicii jazz standard alături de pianistul Daniel Csikos împreună cu care în anul 2014 a înregistrat  albumul “I Know you by heart” (în formula cu Michael Acker – contrabass și Tavi Scurtu – baterie), unul dintre puținele albume de jazz vocal standard apărut după revoluție despre care criticul Florian Lungu afirma:

 

 

 

„Audierea celor opt momente muzicale evidenţiază un glas de o învăluitoare căldură şi ingenuitate, angajat într-un demers interpretativ eminamente liric, încărcat de emoţia rostirii de sine. Aşa cum pare să exprime şi titlul generic al albumului, Ana Maria Galea îşi doreşte cu ardoare să ne desferece inimile cu cheia sincerităţii, a firescului – necăutat, însă conţinut într-a sa vibraţie afectivă autentică. Şi o face apelînd la mijloace şi tipuri de enunţuri diverse. Ca interpetă – dar şi improvizatoare în manieră scat precum în piesa „Moon And Sand” – ea oficiază actul de devoţiune pentru genul preferat, cu acurateţe a intonaţiei, cu expresivitate, cu un bun balans ritmic, alternînd tempo-urile mai animate cu cele medii şi lente (acestea din urmă, preponderente), alăturînd teme standard din repertoriul internaţional cu două reuşite creaţii proprii ce-i poartă autograful inclusiv în calitate de semnatară a versurilor şi a aranjamentelor.”

 

 

 

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Cartografii Sonore este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Informații suplimentare

 

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

vizualizari: 11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/obbfMSl-AMw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Finanțări europene și bune practici de cooperare, la ”Forumul resur...

Posted: 23 Nov 2018 06:31 AM PST

Biroul Europa Creativă România din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Unitatea de Management a Proiectului organizează cea de-a doua ediție a Forumului resurselor pentru organizații culturale în 26 și 27 noiembrie 2018, începând cu ora 9:30, la Impact Hub București.  Evenimentul este dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative care doresc să își dezvolte sau diversifice activitatea și să crească capacitatea propriilor organizații prin accesarea unor programe europene de finanțare nerambursabilă dedicate culturii.

În prima zi a forumului vor fi prezentate trei astfel de programe, care sunt promovate sau gestionate de Unitatea de Management a Proiectului: Europa Creativă, cu subprogramele Cultura și MEDIA, Europa pentru Cetățeni și RO-CULTURA. Agenda celei de-a doua zile include prezentarea a șapte proiecte cu participare românească cofinanțate prin Europa Creativă – Cultura. Acestea vor fi descrise de către reprezentanții organizațiilor beneficiare, astfel că participanții vor avea ocazia să afle detalii despre experiența directă în implementarea proiectelor de cooperare. Între altele, vor fi prezentate și două studii de caz ale unor proiecte dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Accesul se realizează pe baza înscrierii prealabile. Sunt așteptați să participe la eveniment aproximativ 80 de profesioniști din domenii precum artele spectacolului, arte vizuale, arhitectură, literatură, patrimoniu cultural, design, arte decorative și altele.

Detalii despre forum și program sunt disponibile pe pagina Biroului Europa Creativă România – Subprogramul Cultura, în secțiunea Noutăți (www.europa-creativa.eu/cultura).

Europa Creativă 2014 – 2020 este programul de finanţare al UE dedicat operatorilor din sectoarele culturale şi creative. Europa Creativă are două subprograme – Cultura, MEDIA – şi o componentă transsectorială dedicată garantării creditelor bancare şi cooperării în domeniul politicilor culturale. Programul este gestionat de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles, unde se trimit şi se evaluează toate proiectele. La nivel naţional, Biroul Europa Creativă România oferă informaţii şi asistenţă tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze finanțarea, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate. Biroul este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și Identității Naționale și face parte de rețeaua europeană a celor 41 de țări participante la program.

Până în prezent, prin Subprogramul Cultura au fost finanțate la nivel european 422 de proiecte de cooperare, 264 de proiecte de traduceri literare, 26 de proiecte ale unor platforme și 50 de proiecte ale unor rețele.

 

vizualizari: 16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Rnjwjz-hx80?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României în anul Centenarului Marii ...

Posted: 23 Nov 2018 06:24 AM PST

După „Sezonul cultural românesc“, desfășurat timp de 6 luni la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona și programul „Mari artiști români în marile catedrale portugheze“ desfășurat la Lisabona, Porto, Batalha, Viana do Castelo și Évora, Ambasada României și ICR Lisabona celebrează, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Ziua Naţională a României, în data de 28 noiembrie 2018, printr-un amplu ansamblu de evenimente, în parteneriat cu prestigioşi parteneri instituţionali portughezi şi români. Programul de celebrare a Zilei Naţionale a României la Lisabona se va desfăşura în intervalul orar 14:00 – 23:00 şi va debuta cu un spectacol multimedia și flash-mobs, intitulat EU-ROMANIA, realizat de Art Focus România, în Piaţa São Carlos, situată în unul dintre cele mai turistice cartiere ale capitalei lusitane.

Deschiderea oficială a celebrării Zilei Naționale, la care vor fi invitate personalităţi portugheze, autorităţi şi membrii Corpului Diplomatic acreditat la Lisabona, va avea loc la ora 19:00, cu o proiecție de tip video-mapping care va evoca istoria, tradiţiile şi personalităţile României. Atenţie specială va fi acordată personalităţilor române și portugheze care au întărit legăturile dintre cele două naţiuni cu origine latină comună.

 

Începând cu ora 20:00, la Teatrul Municipal São Luiz, va avea loc recepţia tradițională organizată de Ambasada României cu ocazia celebrării Zilei Naționale.

 

Violonistul Alexandru Tomescu, venit la Lisabona cu celebra vioară Stradivarius şi acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, va oferi, începând cu ora 21:00, în Sala Mare a Teatrului Municipal São Luiz, un recital de muzică clasică. Repertoriul concertului include piese aparţinând unor compozitori români precum Mihail Jora, Dinu Lipatti, Constantin Nottara, George Enescu şi o piesă a compozitorului portughez Federico de Freitas, pe care cei doi muzicieni o vor interpreta în semn de omagiu pentru gazdele şi publicul prezent la sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria modernă a României, realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei.

 

Între orele 20:00 – 23:00, pe fațada clădirii Teatrului São Carlos, va continua proiectarea spectacolului multimedia EU-ROMANIA.

 

Partenerii Ambasadei şi ICR Lisabona în organizarea evenimentelor sunt: Primăria Lisabonei, EGEAC, Teatrul Municipal São Luiz, Teatrul Național São Carlos, Art Focus prin proiectul EU-ROMANIA, finanțat de Ministerul Culturii din România.

 

Alexandru Tomescu este considerat pe plan internaţional drept unul dintre cei mai mari violonişti ai generaţiei sale fiind, la 41 de ani, distins cu numeroase premii şi distincţii internaţionale. Cântând în săli ca Théâtre des Champs-Élysées la Paris, Carnegie Hall din New York, Metropolitan Arts Centre din Tokio şi Ateneul Român din Bucureşti, Alexandru Tomescu şi-a dedicat cariera aducerii muzicii clasice mai aproape de public.

 

Angela Drăghicescu şi-a creat rapid o solidă reputaţie internaţională după ce a cântat la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Gaveau din Paris, Ateneul Român din Bucureşti, împreună cu Liviu Prunaru sau Alexandru Tomescu şi sub bagheta lui Maxim Vengerov.

 

Teatrul Municipal São Luiz a fost inaugurat în 1894 sub numele de Theatro Dona Amélia, sub patronajul reginei Dona Amélia, soţia regelui Dom Luís I, fiind dedicat încă de la început concertelor simfonice, dar şi spectacolelor de teatru şi de operă. Teatrul şi clădirea care îl adăposteşte au o istorie zbuciumată, din 1918 purtând numele actual. Sarah Bernardt este doar unul dintre marile nume ale teatrului prezente pe eleganta sa scenă. Aici este proiectat pe ecran, în 1896, primul film relizat în Portugalia, Boca do Inferno în Cascais. În prezent, São Luiz este una dintre locaţiile favorite în care concertează apreciata Orquestra Metropolitana de Lisboa.

 

Teatrul Naţional São Carlos este principalul teatru de operă şi balet din capitala Portugaliei. A fost construit în numai 6 luni, în 1793, în manieră neoclasică şi rococo inspirată de San Carlo din Napoli şi Scala din Milano, pentru a înlocui mai vechiul teatru distrus de marele cutremur din 1755. De la inaugurarea de către Regina Maria I a Portugaliei, pe scena sa au fost prezente, în generaţii succesive, cele mai mari personalităţi muzicale ale lumii, între care Hariclea Darclée (în 1895) şi numeroşi alţi artişti români.

 

 

vizualizari: 10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/d7GBPCN-lns?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția documentară „1918. Desăvârșirea statului național unitar ...

Posted: 23 Nov 2018 06:17 AM PST

Marți, 27 noiembrie 2018, în Sala „Theodor Pallady“, Biblioteca Academiei Române vernisează expoziția „1918. Desăvârșirea statului național unitar român“. Evenimentul va avea loc la ora 13 și va fi onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va rosti cuvântul de deschidere, și de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române. Expoziția este organizată de Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de manuscrise, carte rară, Cabinetul de stampe, fotografie, hărți și Serviciul de periodice, foi volante. Parteneri: Muzeul Literaturii Române și Fundația Excelență prin Cultură.

Vor fi expuse acte, documente și fotografii originale realizate în timpul Primului Războiu Mondial, dar și la încoronarea de la Alba Iulia, desene, acuarele și gravuri ale artiștilor români cu imagini de război, precum și un important fond documentar din arhivele Alexandru Vaida Voevod, Iuliu Maniu, General Henri Mathias Berthelot, Emmanuel de Martonne, Nicolae Iorga, I.G. Duca, Constantin Argetoianu. Între documentele ce vor fi prezentate publicului se află: Declarația mareșalului Al. Averescu în legătură cu Pacea de la București; corespondența adresată de Regele Ferdinand generalului francez Henri Mathias Berthelot; Apelul adresat românilor de generalul H.M. Berthelot pentru participarea la război; Proiectul pentru constituirea Basarabiei autonome elaborat de Comisia Constituțională a Sfatului Țării în 1918; Actul de proclamare a independenței Republicii Moldova; Actul de numire în funcția de Ministru Secretar de Stat a cernăuțeanului Ion Nistor în decembrie 1918; discursul rostit de Vaida Voevod în octombrie 1918 în Parlamentul de la Budapesta; stenogramele ședinței Comitetului Unirii ținute pe 30 noiembrie 1918 la Alba-Iulia; Indexul de nume al cetăţenilor români şi maghiari din Transilvania care au sprijinit Unirea; manuscrise autografe ale marelui istoric Nicolae Iorga și multe alte documente ce ilustrează cele mai importante momente istorice care au premers sau au succedat actului Marii Uniri. Astfel, vor fi ilustrate Războiul de Întregire a României, Unirea Basarabiei și Bucovinei cu patria mamă, unirea Transilvaniei, serbările Încoronării din 1922, propaganda unionistă a Partidului Național Român din Transilvania, aportul Familiei Regale Române, activitatea diplomatică a Guvernului, cu deosebire a prim-ministrului Ion I.C. Brătianu pentru întregirea României.

 

Cu prilejul expoziției va fi lansat volumul „Cum s-a făurit România modernă. Treptele edificiului naţional“, alcătuit de specialiștii Cabinetelor de manuscrise, carte rară și stampe fotografie, hărți, din Biblioteca Academiei Române, coordonat de Gabriela Dumitrescu. Cartea beneficiază de prefața semnată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și va fi prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

 

Expoziția de la Biblioteca Academiei Române va rămâne deschisă în perioada 27 noiembrie – 16 decembrie 2018 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-16.

 

vizualizari: 12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/SF8h2UpknF4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința „România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipe...

Posted: 23 Nov 2018 06:08 AM PST

În zilele de 23 și 24 noiembrie 2018, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151), Muzeul Municipiului București organizează Conferința internațională „România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global”. Această conferință încheie un efort sistematic și de lungă durată de a întâmpina Centenarul Marii Uniri prin mai multe (cicluri de) reuniuni academice publice, desfășurate sub diverse auspicii. În timp, coerența lor a fost asigurată prin planificarea strategică a tematicilor complementare, viziune interdisciplinară, interculturală și transnațională, precum și prin colaborare cu specialiști români și străini de cel mai înalt nivel și din mai multe generații.

Apropierea Centenarului rafinează și întărește progresiv abordările sintetice, complexe, transversale, pentru a le reuni într-o mare conferință internațională finală, programată cu câteva zile înainte de 1 Decembrie 2018, cu rădăcinile în trecut și prezent, dar ferm orientată spre viitor. Întregul proces este permanent accesibil marelui public educat – prin participarea directă la reuniuni, prin transmisii și postări pe internet, emisiuni radio-televizate, texte în publicații periodice și volume colective.

România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global” își propune o viziune complexă asupra trecutului și prezentului, bazată pe analiză și reflecție, care ne poate permite să ne gândim viitorul ca națiune. Să-l gândim, să-l prefigurăm, nu să-l prevedem. Previziunea, prognoza, prospectiva, orice speculație rațională asupra viitorului, respectă până la un punct (oricât ar încerca să se distanțeze de el) principiul profeției: extrapolarea pe baza cunoștințelor despre trecut (și prezent), vaticinia ex eventu. În cultura română, Nicolae Iorga ne-a dat (involuntar) un exemplu care demonstrează limitele previziunii: în 1899, făcând un justificat bilanț optimist al ultimelor decenii, el își exprima speranța ca Marea Unire să se realizeze până în 1999… Cu toate acestea, și nu e vorba de un paradox ori de un cerc vicios, un orizont, oricât de evanescent, trebuie mereu conturat, căutat. Mai bine zis, trebuie să ne imaginăm orizonturi, viitoruri posibile (în sensul lui Betrand de Jouvenel) pe baza cărora ne putem construi scenarii existențiale. Scenarii bine argumentate, dar flexibile și deschise, cu efect cert asupra prezentului (când trebuie să lucrăm deja în spiritul lor), cu efect plauzibil asupra viitorului (dacă acestea vor fi fost urmărite în practică și ajustate pe baza experienței și a noului, care emerge imprevizibil). Această logică, demonetizată la noi prin eșecurile așa-ziselor proiecte de țară (de fapt, nu proiecte, ci himere de țară, nici măcar utopii), trebuie relansată printr-o dezbatere critică. Centenarul Marii Uniri este prilejul ideal pentru o asemenea dezbatere.

Așa cum se observă din aluzia la IT (2.0), România Mare 2.0 este înțeleasă ca versiune globală, dinamică și postmodernă a României Mari istorice (la rândul ei, o realitate istorică deosebit de eterogenă). De fapt, aceasta e România Cea Mai Mare, mereu în statu nascendi (cu sau fără amintirea/nostalgia originilor), (auto)redefinită continuu, în flux, cu o spațialitate variabilă și discontinuă. Accentul se mută așadar de pe autopercepția statului național ca insulă de latinitate perpetuu asediată (de străinii interni și externi, cu sprijinul trădătorilor), reper imuabil într-o mare barbară și ostilă, pe imaginea unui arhipelag global de comunități românești (în sens larg, teritorial, identitar și memorial) străvechi (mai ales din Basarabia, Bugeac, Herța, Bucovina de Nord, Balcani), contemporane (diversele valuri de emigrație, diasporele de tot felul: evrei, germani, elite românești etc.) și actuale (“căpșunarii” și elitele profesionale care s-au stabilit Europa de Vest și America de Nord, interacțiunile dintre comunitățile diasporice, precum și dintre ele și spațiul natal etc.), legate în fel și chip (de la memoria traumelor și nostalgia culturii, baștinei ori împlinirilor la relații economice și reveriile și experiențele întoarcerii) de terra firma, România de azi.

Ce viitor(uri) au acestea toate? Cum ne imaginăm acest ansamblu fluid în 10, 25, 33 (o generație istorică), 50 de ani? Ce le va ține pe toate împreună? Cum? Cât de mult? Și, mai ales, cum putem gândi acest fenomen complex? Dezbaterea va oferi exact un asemenea cadru.

Conferința va fi publică, va fi transmisă live și arhivată pe canalul YouTube (www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ ). Pe baza lucrărilor, un volum colectiv va fi publicat în 2019, în două versiuni (română, engleză).

Cu prilejul conferinței, Dan Perjovschi va realiza o lucrare majoră de artă vizuală. Va fi vernisată o expoziție a lucrărilor de grafică ale lui Dan Perjovschi bazate pe conferința din 1998 și se va lansa cartea „Specificul național. Manualul utilizatorului”. Vor fi prezentate și celelalte publicații rezultate din toate conferințele care au pregătit conferința de față.

PROGRAM

Vineri, 23 noiembrie

16:00-17:45 I. Diaspore vechi și noi
Moderator: Sorin Antohi
Dumitru Sandu, Drumurile noilor diaspore românești: între aici și acolo
Monica Șerban, Bogdan Voicu, Atitudini față de emigrare. O abordare cantitativă
Cătălin D. Constantin, Identități balcanice 2.0
17:45-18:15 Pauză
18:15-20:00 II. Geopolitică, identitate, cultură
Moderator: Cătălin Stoica
Adrian Pop, Frontierele naturale în geopolitica românească
Dan Pavel, Mitul reinventării națiunii la români
Bogdan Ghiu, Est-Sud. Marea Românie și intrarea în imagine

Sâmbătă, 24 noiembrie

10:00-11:30 III. Tinerii, țara, Capitala
Moderator: Bogdan Ghiu
Cătălin Stoica, Tinerii României: griji, aspirații și valori
Liviu Chelcea, Continuități și discontinuități în transformările Bucureștiului contemporan
11:30-12:00 Pauză
12:00-14:00 IV. Trecut(uri imaginare), prezent în criză, viitoruri (im)posibile
Moderator: Dan Pavel
Daniel Barbu, Despre sfârșitul politicii și cultura iresponsabilității
Lazăr Vlăsceanu, Utopie și retrotopie la vreme de Centenar
Sorin Antohi, România Mare 2.0. Proiecte, utopii, himere.

 

vizualizari: 16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/EFmPzQJubqA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiu pentru volumul ”Patrii din cuvinte” de Bogdan Ștefănescu

Posted: 23 Nov 2018 05:00 AM PST

Editura Universităţii din Bucureşti anunță că volumul lui Bogdan Ştefănescu, ”PATRII DIN CUVINTE. O TROPOLOGIE A DISCURSURILOR IDENTITĂŢII NAŢIONALE”, a primit unul dintre Premiile Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România pentru anul 2018, la secţiunea „Teorie literară”.

Noemi Marin, cadru didactic la Florida Atlantic University şi preşedinte al Romanian Studies Association of America, remarcă în acest volum „[…] o anatomie a discursurilor naţionaliste care este verificată şi prin trimiteri comparatiste către alte culturi”, iar Radu Surdulescu, profesor emerit, Universitatea din Bucureşti, arată că lucrarea „[…] invită, prin abordarea interdisciplinară, la o nouă şi fertilă deschidere a temei către domenii de investigaţie diverse: studii culturale, retorica şi analiza discursului, istorie, ştiinţe politice, antropologie culturală”.

 

vizualizari: 6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BmopvMjzt5g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar de Ziua Națională, la Sala cu Orgă

Posted: 23 Nov 2018 02:44 AM PST

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României  în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00, la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, cu participarea extraordinară a contrabasistului Petru Iuga.

Programul concertului reunește creații ale unor mari compozitori printre care se numără: George Enescu – Rapsodia Română nr 2, Tiberiu Brediceanu –  4 dansuri românești, P. I. Ceaikovski – Rococo pentru bas si orchestră, B. Bartok – Dansuri românesti pentru bas si orchestră, P. Sarasate –  Melodii lautărești pentru bas si orchestră, O. Respighi – Suita pentru orgă si orchestră prima parte, I. Ivanovici – Valurile Dunării pentru cor si orchestră.

 Petru Iuga a început studiul contrabasului în România, unul dintre profesorii săi fiind Ioan Cheptea. La vârsta de 18 ani, la recomandarea lui  Sir Yehudi Menuhin, s-a hotărât să-şi înceapă studiile la Menuhin Music Academy International de la Gstaad (Elveția). Mai târziu şi-a continuat studiile la Universitatea de Arte din Berna și la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris. Petru Iuga a fost membru al Ansamblului Orchestral din Paris, solo contrabasist la Orchestra de Cameră din München, a colaborat ca prim contrabasist cu London Symphony Orchestra. A câștigat numeroase concursuri internaționale printre care premiul întâi la fiecare dintre competițiile internaționale Double Bass în Markneukirchen, Germania (1999) și în Capbreton, Franța (2001). Foști studenți de-ai profesorului Iuga au poziții în orchestre simfonice din Germania și Franţa. În martie 2008 s-a lansat, sub marca Denon, CD-ul care conţine înregistrarea Cvintetului Păstrăvul de Franz Schubert cu Cvartetul Carmina și Petru Iuga. În prezent, Petru Iuga este profesor la Conservatorul de Stat de Muzică și Artă din Mannheim.

 Intrarea publicului în sală va fi liberă.

vizualizari: 9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KdubAw28JmY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Weekend românesc de film la Toruń, Polonia

Posted: 23 Nov 2018 01:17 AM PST

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în parteneriat cu Kino Centrum, cinematograful Centrului pentru Artă Contemporană „Znaki Czasu” din Toruń, organizează un weekend românesc de film în perioada 23-25 noiembrie 2018.

Programul va cuprinde lungmetrajele La drum cu tata, reg. Anca Miruna Lăzărescu, Perfect sănătos, reg. Anca Damian, și Charleston, reg. Andrei Creţulescu, precum şi un grupaj de scurtmetraje, din care fac parte: Sechestrați fără voie, reg. Tudor Botezatu, Când afară ninge, reg. Conrad Mericoffer, Offstage, reg. Andrei Huțuleac, Cutia albă, reg. Mihai Păcurar, Cel mai bun client, reg. Serghei Chivirigă, Misterul unui caz simplu, reg. Vera Surăţel.

Peliculele vor fi prezentate cu subtitrare în limba polonă.

Filmul La drum cu tata, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, spune povestea unei familii din Arad din vara anului 1968. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinație tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției, granița germano-cehoslovacă se închide şi negăsind o altă soluție pentru repatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?

Filmul Ancăi Damian, Perfect sănătos, spune povestea lui Andrei (Anghel Damian), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigație se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-și definească poziția față de modelul său în viață.

Charleston, în regia lui Andrei Creţulescu, este o comedie cu accente amare. La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un “cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

 

ICR Varșovia continuă prin acest proiect seria „caravanelor” de film românesc în Polonia, în dorința prezentării publicului larg a celor mai noi realizări cinematografice românești care nu au distribuție poloneză.

Evenimentul de film vine să accentueze prezența românească la Toruń, în urma expoziției de fotografie și artă video „Copilăria”, curatoriată de Radu Stern și având-o în selecția de artiști pe Irina Botea.

 

 

 

vizualizari: 3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_spFhldXoy8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Reprezentanții Academiilor europene, la Academia Română

Posted: 23 Nov 2018 12:30 AM PST

Academia Română a organizat, în perioada 22-23 noiembrie 2018, reuniunea Consiliului consultativ științific al Academiilor europene, European Academies’ Science Advisory Council – EASAC. La eveniment au participat peste 30 de reprezentanți ai academiilor din țările membre ale Uniunii Europeane, cărora li s-au adăugat Norvegia și Elveția, precum și două academii paneuropene, Academia Europaea și ALLEA.

 

România fost reprezentată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Cristian Hera, președinte al Secției de Ştiinţe Agricole şi Silvice, și Puiu Lucian Georgescu, secretar de stat, Ministerul Cercetării și Inovării.

 

În cadrul manifestării a fost prezentat un număr de rapoarte științifice realizate de experții EASAC, printre care cel referitor la sustenabilitatea solului în Europa. Au fost luate de asemenea în discuție aspecte privitoare la mediu, bioștiințe, energie, impactul schimbărilor climatice asupra sănătății.

 

La încheierea lucrărilor, prof. Thierry Courvoisier, președintele EASAC, a rezumat reuniunea de la București prin menționarea a trei chestiuni: „În primul rând, ne propunem ca în procesul de luare a deciziilor știința să capete un rol determinant. În acest scop am prezentat rezultatele pe care le-am obținut și am luat hotărâri privind proiecte noi. În al doilea rând, reuniunea s-a desfășurat în țara care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru a ne familiariza cu perspectivele sale asupra științei. Al treilea aspect constă în intensificarea legăturilor dintre EASAC și Academia din țara dumneavoastră, unde se desfășoară întâlnirea, și am fost încântați să ne întâlnim și să discutăm cu colegii noștri de la Academia Română.

 

La rândul său, Puiu Lucian Georgescu, secretar de stat, Ministerul Cercetării și Inovării, a declarat: „Factorii de decizie trebuie să țină cont de experiența și stabilitatea unor instituții de marcă, cum este Academia Română, în așa fel încât să existe un punct de reper, o opinie științifică bazată pe competență și experiență.“

 

Christiane Diehl, director executiv al EASAC, a reiterat unul dintre principalele obiective ale întâlnirii: „Reuniunea Consiliului EASAC de la București a fost și prilejul cu care am consolidat relațiile cu Academia Română despre care știm că joacă un rol important în societatea și în știința românească. Am avut ocazia să discutăm cu academicieni și reprezentanți ai Academiei Române și pot spune că acum știm mai bine cum vom putea intensifica colaborările viitoare.

 

European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, www.easac.eu, este formată din reprezentanți ai academiilor naționale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia și Elveția la care se adaugă cei din Academia Europaea și ALLEA – All European Academies

Vizualizări: 207

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor