altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 29 noiembrie 2018

“Întâlnire cu Dan Lungu la București și Iași: lansarea romanului ”P...


Întâlnire cu Dan Lungu la București și Iași: lansarea romanului ”Pâ...

Posted: 28 Nov 2018 08:36 AM PST

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, în Mansarda Librăriei Cărturești Verona din București (Str. Arthur Pictor Verona 13-15), va avea loc lansarea romanului ”Pâlpâiri”, de Dan Lungu, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”. Vor vorbi, alături de autor: Luminița Corneanu, Cosmin Ciotloș. Fragmente din roman în lectura actorului Victor Rebengiuc. Va modera: Mirela Nagâț. Joi, 6 decembrie, ora 17.00, Dan Lungu își va întîlni cititorii din Iași, la Cafeneaua Meru (Bulevardul Carol I nr. 3). Vor vorbi, alături de autor: Bogdan Crețu, Doris Mironescu. Fragmente din roman în lectura actorului Horia Veriveș. Va modera: Cătălin Sava.

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

 

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

 

 

Dan Lungu (n. 1969) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, cărţi ale sale fiind publicate în limbile franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, croată, bulgară, greacă, macedoneană şi turcă. La Editura Polirom a mai publicat volumele de proză scurtă Băieţi de gaşcă (ed. I, 2005; a II-a, 2013) şi Proză cu amănuntul (ed. a II-a, 2008), precum şi romanele Raiul găinilor (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010; ed. a IV-a, 2012); Sînt o babă comunistă! (ed. I, 2007; ed. a II-a, 2011; ed. a III-a, 2013; ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea; ed. a IV-a, 2017); Cum să uiţi o femeie (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010; ed. a III-a, 2011); În iad toate becurile sînt arse (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2014) şi Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu (ed. I, 2014; ed. a II-a, 2016; ed. a III-a, 2018). Tot la Editura Polirom a coordonat volumele colective Tovarăşe de drum. Experienţa feminine în comunism (2008, în colaborare); Str. Revoluţiei nr. 89 (2009, în colaborare); Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism (2014, în colaborare) şi Cartea copilăriilor (2016, în colaborare). În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

 

vizualizari: 3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/z5AYowsUrbg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului „Tatuatorul de la Auschwitz“de Heather Morris, b...

Posted: 28 Nov 2018 08:25 AM PST

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas Fiction vă invită  la lansarea romanului ”Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris, tradus în limba română de Luana Schidu, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu. Roman bazat pe incredibila poveste adevărată a slovacului Lale Sokolov, tatuator la Auschwitz-Birkenau și a Gitei, femeia pe care a iubit-o, cartea lui Heather Morris s-a vândut în peste un milion de exemplare în doar nouă luni de la apariție (ianuarie-septembrie 2018).

Vor prezenta cartea criticul literar Tania Radu, alături de scriitorii și jurnaliștii Ioana Bâldea Constantinescu și Radu ParaschivescuDenisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.

„ Tatuatorul de la Auschwitz“ este romanul cel mai bine vândut în Marea Britanie și Irlanda în 2018. Tradus deja în peste 35 de țări, cartea a devenit bestseller în SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Olanda, Portugalia, Ungaria, aflându-se în topul unor publicații prestigioase  ca Sunday Times,New York TimesSunday Times, Saturday TimesThe Northern Eco.

Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască, deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita. Atât e de ajuns ca ea să devină raza de lumină care îl ghidează în întunericul nesfârșit. Tânăra nu vrea să spună mai nimic despre sine, de parcă nesiguranța viitorului pune sub semnul întrebării chiar și existența trecutului. Iubirea se înfiripă în cele mai vitrege condiții, iar Lale îi face Gitei o promisiune: va veni o vreme în care vor fi liberi, învingând ororile lagărului șI moartea.

„Această carte va fi citită și peste o sută de ani.“ ˜– Jeffrey Archer

„Istoria lui Lale și a Gitei demonstrează că nu există loc pe lume în care iubirea să nu poată învinge.“ – Il Mattino

„Un roman vindecător despre dragoste și altruism.“ – The Times Literary Supplement

Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevărată a lui Lale și a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri ieșite din comun, cărora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, și chiar și numele le-au fost înlocuite cu numere.“ ˜– The Irish Times

Heather Morris l-a cunoscut pe Lale Sokolov în 2003 și prima formă a poveștii lui s-a constituit într-un scenariu cu care autoarea a câștigat International Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut și de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiției, l-a rescris ca roman. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz  cunoaște un succes fulminant, fiind nominalizat în Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award. Sincronicity Films a cumpărat drepturile de ecranizare, iar lansarea seriei TV este proiectată pentru ianuarie 2020, spre a marca cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz. 

Heather Morris s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. Și-a început studiile universitare la Canterbury University, în 1986, iar după ce s-a mutat în Australia, la Melbourne, le-a finalizat la Monash University, în 1991. Din 1995 până în 2017 a lucrat în cadrul Departamentului de asistența socială al Monash Medical Centre din Melbourne. În 1996 s-a înscris la un curs pentru scenariști profesioniști la Australian College of Journalism. A urmat apoi mai multe workshopuri și seminare de scenaristică, atât în Australia, cât și în Statele Unite. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) constituie debutul său literar. În prezent, scriitoarea lucrează la un nou roman.

Romanul Tatuatorul de la Auschwitz este recomandat de Blogul unei cititoare de cursă lungă și de Radio Guerilla.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealibile prin eventbook.

 

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lvuRy5TQ6ZA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră oficială „MARGO”, la Teatrul Dramaturgilor Români

Posted: 28 Nov 2018 08:16 AM PST

Duminică, 2 decembrie 2018, ora 19.00, la Teatrul Dramaturgilor Români va avea loc premiera oficială a spectacolului cu piesa ”MARGO”  de Alina Suărășan în regia lui Alexandru Maftei. Textul ”MARGO” a fost desemnat cel mai bun text în cadrul concursului “Unirea în destine individuale”, proiect inițiat de Teatrul Dramaturgilor Români cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București și a avut ca scop promovarea culturii, istoriei și valorilor naționale prin dramaturgia românească.

Regia spectacolului este semnată de Alexandru Maftei, regizor premiat în prima ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane pentru spectacolul Nina sau despre fragilitatea pescărușilor împăiați de Matei Vișniec (Teatrul de Comedie), iar scenografia îi aparține lui Vali Ighigheanu.

Noul spectacol de la Teatrul Dramaturgilor Români prezintă cu sensibilitate povestea unor vieți trăite între frumusețe, fragilitate și iluzie. Despre MARGO, Alexandru Maftei spune: Doi copii ai căror părinți sunt plecați din țară să muncească în străinătate încearcă să supraviețuiască alături de bunicul lor în România anilor ’90. Când bunicul nu mai poate avea grijă de ei, Margo, un personaj lunatic, marginalizat de societate, încearcă să îi ajute în felul ei antrenându-i pe copii într-o lume iluzorie care riscă să se dezintegreze la impactul cu realitatea. Cum se va termina acest joc al minciunii care se petrece pe muchie de cuțit și fără plasă de siguranță veți afla într-un spectacol emoționant susținut de partituri actoricești memorabile: Dana Voicu, Cătălina Oance, Andrei Iordache, Vasile Toma, Paul Chiribuță, Cristian Ioniță.

Biletele se pot achiziționa pe www.bilet.ro sau pot fi rezervate la 0756 021 106.

Detalii despre programul și evenimentele TDR: www.teatruldramaturgilor.ro

Teatrul Dramaturgilor Români este o instituție publică de cultură subvenționată de Consiliul General al Municipiului București.

 

vizualizari: 7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_DlFmPA-eH8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

A opta secvență 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Constanța

Posted: 28 Nov 2018 06:05 AM PST

Marți, 27 noiembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul de Stat din Constanța (Bulevardul Ferdinand, nr.11), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a opta secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. La Constanța, invitată specială a fost scriitoarea Andra Rotaru. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

 

Spectacolul a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit cu piesele ”Născut în România” și ”Caii din Pădurea Letea”.

 

Mike Godoroja: ” Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, suntem într-adevăr la noi acasă, eu am dreptul să spun asta după doi ani de colaborare cu acești grozavi prieteni și parteneri care au adus cu ei romantismul, versurile lui Ovidiu, licoarea tămăduitoare pentru nemurire din magazia personală a lui Tibi Duțu și acordurile nemuritoare care ne aduc aminte că viața noastră are mai multe explorări și nu se oprește doar aici. În seara asta este unul dintre acele repaosuri pe care sufletul nostru l-a dorit mult.”

 

Mike Godoroja  a prezentat formația: ”Dorian Pârvu, la claviaturi, este un romantic. Tibi Duțu, chitară bas. La tobe, este unul dintre cei mai inventivi și foarte bun coleg, de 20 și ceva de ani suntem împreună, Vali Vătuiu. Formația noastră are și un tânăr care nu are iphone, nu are cont pe facebook, comunicăm cu el prin porumbei, cântă la multe instrumente cu coarde, îl cheamă Alin Păun. Nu mică este bucuria și onoarea de a mă reîntâlni aici pe scenă cu cel cu care am reușit să facem un album pe care eu îl consider de referință pentru cariera noastră, Cei mai frumoși ani, la chitară, de la Kripton, Eugen Mihăescu. Este o serată care are doi vinovați, unul care se ocupă cu notele, unul care se ocupă de cuvinte, vinovatul fără vină, unul dintre cei mai importanți poeți ai generației tinere, unul dintre cei mai rebeli și unul dintre cei mai mari luptători pentru poezie, îl cheamă Dan Mircea Cipariu. ”

 

”Sunt foarte bucuros că în sală se află și câțiva poeți. O salut pe Amelia Stănescu, poetă și un bun manager cultural. Pentru că poezia ca și bluesul și jazzul înseamnă multă improvizație, îl rog pe domnul Eugen Mihăescu să facă câteva acorduri pentru că m-am gândit să fac o mică improvizație”, a spus Dan Mircea Cipariu.

 

Când Cipariu își arată colții aprigi de temut / Mike Godoroja cu surâsu-i nevăzut /  și în Dunărea mamă /  cad cadravele pe rând, / Mike Godoroja trece surâzând. Draga mea, am avut o soră  Tanța / și-am trimis-o la Constanța  /și s-a-ntors cu ceas la mână și cu poezia bună.

 

 

 

DMC: ”Invitați în antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA sunt 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografii literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane.”

 

Dan Mircea Cipariu a citit din antologie: ”Tehnici de camuflaj” de Robert Șerban, ” Fără șansă” de Bogdan O. Popescu, ”Singurătatea” de Ioan ES Pop.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat ”Amintiri din Vama Veche”, ”o melodie scrisă ca protest la faptul că nu mai există Costinești-ul de altădată, o piesă scrisă la sugestia fetei mele, Ana Maria”, a spus Mike Godoroja.

A urmat piesa ”Fabrici și uzine”, piesă cu care a fost salutat cel mai mare muzicuționist pe care îl are țara noastră, Marcian Petrescu.

”Blues-ul Casei Poporului” a fost piesa cu care a fost continuat show-ul semnat Mike Godoroja & Blue Spirit. A urmat piesa” Curaj, iubito!”.

 

Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe scenă pe Andra Rotaru: ”Andra Rotaru este fondatorul revistei multimedia și multilingve Crevice (www.crevice.ro ). Intersecția dintre arte a fost dintotdeauna o preocupare majoră a sa. A inițiat colaborări crossmedia – poezie și coregrafie (performanceul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa), poezie & ficțiune & video (documentarul All Together, realizat în perioada rezidenței The International Writing Program, 2014, la Universitatea din Iowa), fotografie (Photo-letter pairing, care a implicat comunitatea din Iowa și scriitorii IWP).”

”Pe lângă faptul că e plăcută de generația tânără, ca să spun mai concret, copiii mei o citesc, are acele resorturi ale gesticii și ale mișcării, are resorturi muzicale”, a spus Mike Godoroja despre Andra Rotaru.

Aceasta a citit câteva poeme din antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA printre care ”Ce pornește din coapsă”, ”Aurora”, ” Tarantule”.

 

A urmat Marius Mihalache despre care Mike Godoroja a spus: ”este copilul minune al țambalului, a cântat la cele mai importante festivaluri ale Europei, ale lumii, este autor de muzică de film și mai nou este masterand la compoziție muzică de film în Statele Unite, este un tip fabulos și un prieten să-l pui la inimă, Marius Mihalache. Îl avem în această seară aici și pe unul dintre cei mai talentați percuționiști, Lorin Mihalache”

 

Sala Teatrului de Stat din Constanța a răsunat în acordurile țambalului lui Marius Mihalache acompaniat de fiul său, Lorin Mihalache.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Tudor Arghezi, ”o provocare pentru Dorian Pârvu”, a spus Mike Godoroja.

Momentele lui Dorin Pârvu, la claviaturi și  Vali Vătuiu, la tobe au ridicat publicul în picioare.

Rareș Totu a fost următorul muzician care a bucurat constănțenii prezenți la Teatrul de Stat.

 

 

 

Spectacolul s-a încheiat cu melodiile ”Mă doare”, ”Vă rog să aveți o viață frumoasă!” și cu o sesiune de autografe date de artiști pe antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, primită gratuit de toți cei prezenți în sală.

 

 

***

 

 

 

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2018, ora 15.00.

***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

vizualizari: 74http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dI7H9LSUYoI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Dincolo de colind“, concert de colinde contemporane iniţiat de ICR

Posted: 28 Nov 2018 02:18 AM PST

Miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 19.00, în sala “George Enescu”a Universității Naționale de Muzică București, Institutul Cultural Român,  în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, organizează un concert de colinde contemporane. Evenimentul este dedicat tinerilor compozitori români şi încheie proiectul „Dincolo de colind“ iniţiat de ICR în anul 2018. Vor fi asculte, în primă audiție, lucrări semnate de zece tineri compozitori români, inspirate  din colinde românești  compuse de  Béla Bartók,  în interpretarea ansamblului de muzică nouă SonoMania.

 

Program:

 

Aurelian Băcan – Variațiuni de colind(d)at:1. Colind original, 2.Voalat, 3. Pe fugă, 4. Cadență, 5. Capricios, 6. De joc – pentru oboi, clarinet, violă, pian

Bogdan Pintilie – Reconstruction –pentru vioară, violoncel şi pian

Alexandru Sima – weave.tear –pentru clarinet, vioară, violă, violoncel

Sebastian Androne – Luminous –pentru vioară, violă şi violoncel

Vlad Răzvan Baciu – Let it Ring –pentru oboi, clarinet şi pian

Áron Török-Gyurkó – Plai de munte –pentru ansamblu

DanDe Popescu  – Creşte-mi, Doamne, creştiu –aranjament şiÎndrea– pentru ansamblu

Sebastian Țună  – Perpetuum –pentru oboi, clarinet, vioară, violă, violoncel

Alexandru Ștefan Murariu  – Colind-meditațiedupă colinda laică „Pă dealu cu stînjenile” – pentru ansamblu

Andrei Petrache – Colindomania –pentru ansamblu

Ansamblul SonoMania

Dirijor: Simona Strungaru

Raluca Stratulat (vioară),Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

 

Ce se află “dincolo de colind”? Compozitorii români au fost fascinați de farmecul şi încărcătura expresivă a vechilor colinde româneşti, folosindu-le fie ca material brut de explorare, fie într-o manieră stilizată, subtilă, care a fost inițiată de George Enescu la începutul secolului XX. În explozia de curente, genuri şi tehnici de scriitură, interesul pentru colinde a devenit însă din ce în ce mai puțin vizibil în creația muzicală românească în doua jumătate a secolului XX.

 

Proiectul “Dincolo de colind” urmărește să readucă în atenția publicului colindele tradiționale româneşti, reinterpretate de noua generație de compozitori prin prisma propriului limbaj muzical și cu ajutorul tehnicilor contemporane.

 

În primăvara anului 2018, Institutul Cultural Român a organizat un concurs dedicat tinerilor creatori români, în urma căruia comisia alcătuită din compozitorii Dan Dediu, Doina Rotaru și Călin Ioachimescu a selectat zece candidați din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Acestora le-au fost comandate câte o lucrare camerală având ca punct de plecare colecția lui Béla Bartók, care a armonizat pentru pian în 1918 douăzeci de colinde româneşti de Crăciun. Rezultatul este unul proaspăt şi divers, care acoperă o paletă largă estetică şi expresivă, de la meditație sau clopote nostalgice la joc frenetic, de la melancolia ritmului parlando-rubato, la optimismul dansant al ritmului giusto.

 

Concertul, organizat în luna colindelor de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, va prezenta cele zece lucrări noi în primă audiție în interpretarea ansamblului de muzică nouă SonoMania (director artistic Diana Rotaru), un ansamblu care a stimulat şi promovat tânăra generație de compozitori români încâ de la înființarea sa în anul 2012. Ansamblul SonoMania caută să se implice mereu în proiecte non-convenționale şi incitante care să apropie publicul de muzica contemporană, “Dincolo de colind” fiind unul dintre ele.

 

vizualizari: 6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/iV-zsDcX_BA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) iese din muzeu

Posted: 28 Nov 2018 01:00 AM PST

O expoziție de la MNAC despre rasismul la români își începe călătoria prin districtele de business ale capitalei cu  Electronic Arts Romania: People, Games & Careers –  prima companie care va găzdui la sediul său Muzeul Nomad de Artă Contemporană și le va oferi oportunitatea celor 1000 de angajați ai săi să descopere arta în afara muzeului. Muzeul Nomad de Artă Contemporană (MNomAC) este un muzeu pop-up care călătorește cu o misiune: să apropie emoțional două lumi care nu se întâlnesc niciodată – cea a turnurilor înalte din sticlă și cea a comunităților marginale.    

Când: Vernisaj – joi, 29 noiembrie 2018, ora: 19:00

Unde: sediul Electronic Arts România, AFI Park 2, Bulevardul General Vasile Milea 4.

Invitați specialiClubul de Educaƫie Alternativã din Ferentari.

ATENȚIE – Teaser video MNomAC!

 

Perioada expoziției: 29 noiembrie – 10 decembrie 2018.

Scopul acestei inițiative derulate de MNAC în mediile corporate este de a crea o punte de dialog între comunitățile vulnerabile social-economic și clasa activă financiar în vederea creșterii gradului de conștientizare a problemei discriminării, apel la solidaritate și la adaptarea culturilor organizaționale la o etică responsabilă social.
Expoziția este împrumutată gratuit de MNAC companiilor ce doresc să aducă arta mai aproape de angajații lor și poate fi chemată folosind platforma muzeulnomad.ro.

 

Expun:
Claudiu Cobilanschi – So Dashti Te Keras? (Ce este de făcut?), video
George Vasilescu – Imaginea Celuilalt, video
Simona Constantin, Suzana Dan, Cosmin Filișan – Autogol, instalație

 

Muzeul Nomad de Artă Contemporană este un proiect al programului MNAC de Community Outreach ce are ca obiectiv dezvoltarea publicului muzeului prin derularea unor proiecte educaționale și intervenții artistice in place dedicate unor comunități țintite. Astfel, muzeul devine o agora pentru dezbatere a temelor care prin dialog între membrii societății pot fi înțelese mai bine prin spargerea limitelor impuse de prejudecată.

 

Proiect desfășurat în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare proiecte culturale II/2018, aria Arte Vizuale.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

vizualizari: 1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lNe7iQMTzDE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Emisiunea de mărci poștale intitulată ”Sfințirea Altarului Catedral...

Posted: 28 Nov 2018 12:10 AM PST

În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată ”Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului” (”Catedrala Națională”) dedicată unui important eveniment pentru creștinii ortodocși.

Pe timbrul emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcașului de cult.

Colița dantelată a emisiunii de mărci poștale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei și macheta Catedralei. Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălțarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naționale.

 

Sfințirea Altarului și a Catapetesmei Catedralei Naționale – lăcaș de cult ridicat în memoria tuturor eroilor și martirilor români cărora le datorăm România modernă, dar și apărarea valorilor creștine ale acestei țări – , cu doar câteva zile înaintea sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie, Ziua Națională a tuturor românilor, reprezintă momentul care a marcat în modul cel mai vizibil, emoționant și luminos, Anul Centenar.

 

În ziua sfințirii, duminică, 25 noiembrie 2018, apoi în „zilele sfințirii”, așa cum sunt numite zilele premergătoare sărbătoririi primului hram al Catedralei, Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), mii de credincioși și-au anunțat participarea la toate programele religioase legate de acest eveniment istoric spiritual al Ortodoxiei Neamului Românesc.

 

Slujba de sfințire a altarului și a catapetesmei noii Catedrale a avut loc în prezența tuturor ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cărora li s-a alăturat Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Mitropolitul Hrisostom de Patras din Grecia, care a adus cu acest prilej, spre cinstire, Mâna Sfântului Apostol Andrei.

 

Ziua a început cu slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale, care a fost urmată de Sfânta Liturghie. După citirea Sfintei Evanghelii, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a rostit omilia (explicarea, pe înțelesul tuturor, a pasajelor Noului Testament), iar la sfârșitul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulțumire și binecuvântare. Începând cu ora 18.00 a fost programată oficierea slujbei Privegherii închinată Sfântului Apostol Andrei.

 

Un eveniment foarte important îl constituie sărbătorirea primului hram al noii Catedrale, în data de 30 noiembrie 2018, ziua Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Sfânta Liturghie din această zi va fi oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

„Împlinirea unui ideal al românilor, vechi de peste 130 de ani”, după cum spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, adică ridicarea Catedralei (promulgată de Regele Carol I drept Biserică Catedrală Națională sau Patriarhală și considerată de Regele Ferdinand I drept „simbol al unității sufletești a întregului neam”) devine, pe măsură ce ne apropiesm de finalizare, un timp de puternică manifestare a spiritualității credinței neamului, păstrătoare de istorie și iubire de țară.

 

Zilele de sfințire a Catedralei Naționale închinate Sfântului Apostol Andrei și Eroilor români din toate timpurile vor rămâne în memorie și conștiință prin amploare și însemnătate, un eveniment de prim rang cu multe manifestări duhovnicești, liturgice și culturale, al căror punct culminant îl va reprezenta pelerinajul credincioșilor la moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

 

Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului va fi disponibilă începând de joi, 29 noiembrie  2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul  prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 20 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și coliță dantelată.

 

vizualizari: 1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-XfFoua31Uw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„CU TENDA”– POVEȘTI CU AROMÂNI, în Italia

Posted: 28 Nov 2018 12:05 AM PST

Ultima oprire a expoziției itinerante „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI va avea loc în Italia, în localitatea Tricase, la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito, în fosta Abație Dominicană, din 2 decembrie 2018, până pe 31 ianuarie 2019. Expoziția, concepută de Muzeul Național al Țăranului Român, organizată în parteneriat cu O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro studi, politiche e ricerche sociali și găzduită de asociația Liquilab din Tricase, propune o incursiune în imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturală a Balcanilor. Pe parcursul unui an, expoziția a fost vizitată de peste 6000 de vizitatori din cele trei țări (România, Bulgaria, Macedonia), fiind una dintre activitățile principale ale proiectului european CU TENDA” („călătorind cu cortul”) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019).

Echipa proiectului, alături de primarul localității Tricase, Carlo Chiurin, și de consilierul cultural din Tricase, Nicola Peluso, dar și de profesorii universitari Eugenio Imbriani și Monica Genesin, vor prezenta publicului proiectul în cadrul unei conferințe de presă în data de 30 noiembrie 2018, la ora 11.00, la Sala della Grottesca (Rettorato, University of Salento, Piazza Tancredi, Lecce IT). Concepută sub forma unui eseu vizual, expoziția „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI reconstruiește simbolic și fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte și elemente de patrimoniu material și imaterial, imaginarul lumii aromânești ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mișcare.

 

Vernisajul, care va avea loc la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito (Fosta Abație Dominicană), duminică, 2 decembrie, începând cu ora 18.30, include și un concert de improvizație cu sunete din Balcani susținut de susținut de grupul de muzică experimentală multumult, care reciclează fonduri sonore din Balcani.

 

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi precedat de o vizionare a unui documentar de etnografie vizuală – „A via du Mitu -, pe care partenerul italian l-a realizat în urma documentării comunității Mito. Proiecția va avea loc la ora 17.30, în Sala Tronului a Primărei (sala del Trono di Palazzo dei Principi Gallone) și va fi urmată de un concert al artistei locale Anna Cinzia Vilani și de un concert itinerant pe străzile orașului către galerie.

 

Publicul din localitatea Tricase este invitat să descopere până pe 31 ianuarie 2019 povești cu aromâni, imagini și sunete în cadrul expoziției CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI.

 

Curator / coordonator: Lila Passima, Asistent curator: Cosmin Manolache

Perioada de derulare: 2 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019

Program de vizitare: zilnic, în programul 10-12 și 17-20

 

Expoziția itinerantă „CU TENDA”– POVEȘTI CU AROMÂNI este unul dintre produsele culturale de referință ale proiectului european „CU TENDA” („călătorind cu cortul) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019), derulat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație [comunicare] reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi ținută la răspundere pentru orice utilizare care poate fi făcută a informațiilor conținute.

 

vizualizari: 1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UR7aoEoJ2YA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ioan Nemțoi reprezintă România la Bienala internațională de artă pe...

Posted: 28 Nov 2018 12:00 AM PST

Pentru a doua oară consecutiv, Ioan Nemțoi participă la Bienala internațională de artă pe sticlă în perioada 1 – 9 decembrie 2018, la centrul cultural comunitar Den Breughel din Haacht (Belgia), cu concursul Institutului Cultural Român Bruxelles. Ioan Nemțoi va expune două lucrări la această manifestare internațională: Adam și Eva, respectiv Embracing, o lucrare concepută special pentru Centenarul Marii Uniri. Vernisajul va avea loc vineri, 30 noiembrie, ora 20:00.

„Este o mare onoare să îl avem din nou invitat pe Maestrul sticlar Ioan Nemțoi, la Bienala Internațională de Sticlă, cu lucrările sale unice, dar și culturale, grație diversității și dimensiunii artistice.

Prin lucrările sale, Maestrul Nemtoi creează o lume dincolo de formele în care culoarea înflorește în lumină și spațiu. Sensul general al operei sale poate fi definit prin comuniunea dintre un element material complementar cu un element luminos, creat și unit în timpul unei călătorii de emoții. ”, a declarat Maurice Van der Speeten, directorul artistic al bienalei, pentru ICR Bruxelles.

 

Ioan Nemțoi (n.1964, Botoșani) este supranumit adeseori Brîncuși al sticlei. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a lui Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. etc.

Unicitatea operei artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemțoi este cunoscut în întreaga lume pentru Roşul de Nemţoi, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave, similar Roșului de Pompei sau Albastrului de Voroneț.

 

Bienala este organizată de Art Foundation “Kunststichting Perspektief vzw” și reunește 35 de artiști de gen din întreaga lume, într-un concept artistic curatoriat de Maurice Van der Speeten și Danielle Van Belle. Ediția din acest an îl are ca invitat special pe artistul sticlar Kazumi Tai din Japonia.

 

În decursul celor patru ediții, Bienala de la Haacht a căpătat o reputație de forum artistic de talie internațională care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen.

 

Art Foundation “Kunststichting Perspektief vzw” se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști naționali și internaționali și susținător al artei contemporane care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de arte vizuale: sticlă, ceramică, textile și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber, în luna mai.

 

Perioada : 1-9 decembrie 2018

Loc: Gemeenschapscentrum Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht

Program:

Luni – Sâmbătă: 13.00 – 18.00

Duminică: 11.00 – 18.00

Intrare 6 euro (http://www.artksp.be/)

 

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles::bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

 

vizualizari: 3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xWY37eZbRo8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului...

Posted: 27 Nov 2018 11:28 PM PST

Deschiderea Sezonului România-Franța a avut loc marți, 27 noiembrie 2018, la Paris. Peste 400 de oficiali, personalități ale mediului cultural, economic și politic au participat la evenimentele desfășurate pe tot parcursul zilei la Domul Invalizilor și Centrul Georges Pompidou. Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintelui Franței, Emmanuel Macron. Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Sezonului de parte română, a fost reprezentat de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, ambasadorul României în Franța Luca Niculescu, comisarul general Andrei Țărnea și delegația oficială.  

Primul eveniment de deschidere a fost dedicat celebrării celor două centenare: cel al creării României moderne și cel al sfârșitului Primului Război Mondial. Evenimentul a avut loc la Domul Invalizilor, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis și a ministrului francez al apărării, Florence Parly. În prima parte, armata franceză a oficiat ceremonia militară de comemorare a soldaților români și francezi care au luptat în Primul Război Mondial. În cea de-a doua parte, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ansamblul Instrumental din Paris au interpretat „Requiem” de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului franco-român Christian Ciuca. Catedrala St. Louis des Invalides a găzduit astfel un concert în același timp comemorativ, dar și simbolic pentru complementaritatea și profunzimea relației dintre România și Franța, pe care Sezonul le va valorifica în următoarele 8 luni. Cu această ocazie, a fost lansat timbrul comun, realizat de Romfilatelia și Groupe La Post, cu efigia Generalului Berthelot, cel care a contribuit semnificativ la parcursul militar al României în Marele Război.

Inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis și președintelui Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou. Oficialii au vizitat expozițiile din cadrul „Sezonului României la Centrul Pompidou” și au susținut alocuțiunile de deschidere în clădirea devenită un reper absolut al artei moderne și contemporane la nivel mondial. Cei doi au subliniat importanța deosebită a acestui proiect bilateral de diplomație publică și culturală atât pentru cele două societăți, cât și pentru promovarea valorilor europene comune. De asemenea, și-au exprimat încrederea în potențialul Sezonului de a deveni un catalizator pentru cuplul franco-român într-un nou Centenar.

Timp de 6 luni, „Sezonul României la Centrul Pompidou” va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund. Prin câteva figuri fondatoare ale modernității artistice și avangardelor, muzeul va dezvălui bogăția istoriei în expoziții, instalații și parcursuri tematice. Atelierul Brâncuși este unul dintre spațiile principale ale Sezonului cu o instalație a lui Mihai Olos (1940 – 2015). O expoziție inedită va prezenta dialogul creat între Matisse și Pallady în jurul „Bluzei românești”, iar peste 50 de opere ale lui Andrei Cădere (1934 – 1978) vor fi expuse în colecțiile permanente. În paralel, parcursul Ponctuations va fi marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Brătescu, Brudașcu sau Grigorescu. Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu. În continuare, vizitatorii vor descoperi o instalație semnată Adrian Ghenie, ale cărui opere au revoluționat scena artei contemporane la nivel mondial. În primăvara anului 2019, vor fi inaugurate alte două expoziții Ciprian Mureșan și Şerban Savu la Atelierul Brâncuși, dar și monografia operei lui Isidore Isou (1925 – 2007). Publicul larg va putea vizita „Sezonul României la Centrul Pompidou” începând cu 28 noiembrie 2018.

Pentru mai multe informații, puteți accesa: www.sezonulromaniafranta.ro

 

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

 

***

SEZONUL ROMÂNIEI LA CENTRUL POMPIDOU

Expozițiile inaugurate pe 27 noiembrie 2018

 

MATISSE-PALLADY „În jurul bluzei românești”, doi artiști sub cenzură

Prieteni de multă vreme, încă din timpul formării lor în atelierul lui Gustave Moreau, Matisse și Pallady au păstrat legătura și au continuat să își scrie de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, până la reîntoarcerea în țară a artistului român pentru a-și organiza expoziția retroactivă la Ateneul român (2 – 30 mai 1940). Pallady nu va mai putea obține viza de ieșire din țară. Matisse îl încurajează să reziste și să continue să lucreze, iar în această perioadă pictează „La Blouse roumaine” (Bluza românească) și „La Dormeuse” (Visul).

Matisse îi trimite lui Pallady schițele reprezentând diversele etape ale realizării picturii sale, ca și portretele pe care i le face prietenului său român. La rândul său, Pallady realizează un portret al lui Matisse, mai multe autoportrete și picturi, urmând sfatul prietenului său francez. Expoziția va prezenta, deci, operele ambilor artiști prieteni realizate în această perioadă, scrisorile ilustrate, păstrate în arhivele Matisse, ca și la Biblioteca Națională a României și, nu în ultimul rând, fotografii reprezentând demersul lui Matisse.

Curator Doina Lemny (muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă)

MIHAI OLOS – ATELIER BRÂNCUȘI 

În colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București.

Creator prolific, sculptor, pictor, desenator neobosit, arhitect vizionar, poet  și artist carismatic, Mihai Olos (1940 – 2015) rămâne una dintre figurile remarcabile din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Asimilând moștenirea lăsată de Brâncuși, va ști să conceapă un univers al unor forme și concepte ce comprimă logica imuabilă a elementelor tradiționale specifice spațiului din regiunea sa natală, Maramureș, și o proiectează în construcții moderne, ce integrează lecția constructivistă și cinetică. Structură esențială a vocabularului său, modulul geometric complex devine semn încărcat de o matrice universală, înmulțită la infinit și capabilă să înglobeze lumea înconjurătoare într-un veritabil „Olospolis”. Printr-o întreagă instalație dedicată, această expoziție revine asupra energiilor pline de forță conținute în formele și semnele esențiale, într-un mod savant concepute de un artist complet.

Curatori Doina Lemny (muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă modernă), Mica Gherghescu (Consilier servicii de cercetare, Biblioteca Kandinsky) și Călin Dan (Director MNAC, București).

ANDREI CĂDERE – PAS CU PAS 

O expoziție cu un caracter inedit ce sugerează personalitatea lui Andrei Cădere (1934-1978). Proiectul acestui artist nomad invită la o plimbare printre colecții. Român, născut la Varșovia, Cădere se va stabili în 1967 la Paris, unde va avea o întâlnire importantă cu Isidore Isou, urmată de cea cu avangarda pariziană a momentului (Le Gac, Boltanski, Sarkis…). În 1972, elaborează prima sa Bară din lemn rotunjit, baston de pelerin, pictat în culori vii, după o combinație minimalistă unică, pe care îl poartă cu sine peste tot în peregrinările sale, inventând, în trecere, un nou tip de expoziție și de intervenție artistică. Operele lui Cădere vor fi dispersate în parcursul permanent al colecțiilor, discrete, dar omniprezente.

Curator Frédéric Paul (Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă)

 

GHERASIM LUCA – HÉROS-LIMITE

Născut în România, într-un mediu evreiesc, Gherasim Luca (1919-1994) intră în contact cu limba germană și cea franceză în anii 30. Îl întâlnește pe Victor Brauner, care îl apropie de suprarealiști. Părăsește definitiv România pentru a se stabili la Paris, în 1952, unde trăiește cu statutul precar de apatrid. Gherasim Luca este considerat unul dintre cei mai mari poeți ai secolului al XX-lea, dar creează și o operă plastică, mai ales prin seria Cubomanii, creații regândite prin deconstruirea operelor majore din istoria artei (Holbein, Piero della Francesca, Zurbaran, Ingres…).

Curator Mica Gherghescu (Consilier servicii de cercetare, Biblioteca Kandinsky)

 

CIPRIAN MUREȘAN ȘI SERBAN SAVU – L’ ENTRETIEN INFINI

Ciprian Mureșan (născut în 1977) și Șerban Savu (născut în 1978) și-au terminat studiile în 2001 la Universitatea de Artă și Design Cluj. Îi leagă o prietenie solidă și încă împart în Cluj același atelier. De altfel, în ciuda aparențelor, operele lor prezintă multe puncte comune. Primul tinde să compileze istoria artei într-un indescifrabil palimpsest. Cel de-al doilea surprinde prin sursele sale de inspirație care se întrepătrund de la realismul socialist până la pictura religioasă. Amândoi scrutează mediul în care trăiesc zi de zi cu o precizie de astronom. Prezentarea lor împreună va arunca o lumină asupra contrastelor și afinităților lor.

Curator Frédéric Paul (Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă)

 

ADRIAN GHENIE – THE DARWIN ROOM, 2013-2014

Figură majoră a școlii de la Cluj, Adrian Ghenie (născut în 1977) este pictor și arheolog al picturii. Sursele sale de inspirație sunt marea istorie a artei, dar și istoria recentă, pe ai cărei funești protagoniști, precum Hitler și Ceausescu, îi pune în scenă alături de mari figuri intelectuale, așa cum sunt Freud și Darwin. Muzeului Național de Artă Modernă i-a fost donat în 2014 un important tablou semnat de Ghenie (Pie Fight Interior 11, 2014), extrem de reprezentativ pentru stilul său expresionist și pentru tehnica sa sofisticată, caracterizată de colaje, suprapuneri și glisarea culorii. Artistul oferă astăzi o instalație ce pleacă de la tabloul lui Rembrandt expus la Louvre: „Filosof meditând”, 1632. Cele două opere vor intra și rămâne într-un veșnic dialog la Centre Pompidou.

Curator Bernard Blistène (Director Muzeul Naţional de Artă Modernă)

 

PONCTOATIONS

Colecțiile Muzeului sunt străbătute și impregnate de prezența românească: Brâncuși, Tzara, Brauner, Lotar, Herold, sau Janco. Dar și artiștii contemporani au îmbogățit recent această panoramă: Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Mureșan, dintre cei din generația tânără, ca și Bratescu, Brudascu, Grigorescu, din generațiile mai vechi, dacă e să enumerăm doar câteva nume. Expunerea permanentă a acestor colecții reflectă prezența lor determinată.

Curator Nicolas Liucci-Goutnikov  (Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă)

 

Vizualizări: 291

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor