altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 noiembrie 2018

“Gala Laureaților Concursului „Drumul spre celebritate”” plus 8 more


Gala Laureaților Concursului „Drumul spre celebritate”

Posted: 21 Nov 2018 07:35 AM PST

Luni, 26 noiembrie 2018, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22), se va încheia ediția a II-a a Stagiunii de Colecție, parte a proiectului „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național. În ultimul recital, care va începe la ora 17.30, vor evolua patru dintre cei mai buni muzicieni, recent remarcați în cadrul Concursului “Drumul spre celebritate”, ediția a IX-a, de la Palatul Mogoșoaia. În această gală a tinerelor talente îi veți putea asculta pe Andra Maria Mărgineanu – Gavrilescu – pianistă, pe baritonul Juhász-Boylan Pál-Károly, câștigători ai trofeelor “Drumul spre celebritate”, dar și pe trompetistul Radu Mihai Ghebaură și pianistul Ștefan Pretuleac, laureați cu premiile I la competiția amintită. Aceștia vor interpreta opusuri de: Jules Levy, Frederich Chopin, Wolfgang Amadeus Mozart, Adrian Pop și Claude  Debussy. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri deosebite: un facsimil al Studiului Op. 10, nr. 3 de Frederic Chopin, aparţinând „Robert Owen Lehman Foundation”, după originalul lui Alfred Cortot şi o ediţie  de studiu a Sonatelor alcătuită tot de Cortot, aparţinând Editurii „Maurice Senart”; facsimile ale Baladelor aparţinând „Institutului Chopin”, cu semnătura şi portretul compozitorului; 12 Studii de Claude Debussy, apărute în anul 1904 la Editura Durand & Fils, cu o prefaţă a compozitorului și reducţia cu pian a operei „Don Giovanni” de Mozart şi versiunea în limba română, larg revăzută de Alfred Alessandrescu în 1936.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi: Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

 

 

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

 

vizualizari: 7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/r2t5KRCag-s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

România, la Festivalul Internațional de Fotografie din Tel Aviv

Posted: 21 Nov 2018 04:46 AM PST

În perioada 22 noiembrie – 1 decembrie 2018, la Tel Aviv, în Golf Complex (str. Pinchas Rozen nr. 57), va avea loc Festivalul Internațional de Fotografie. Ajuns în acest an la ediția a VI-a, a cărei tematică este relaționarea individuală – Relations, Festivalul reprezintă cel mai important eveniment de profil din Israel. România participă pentru a treia oară la acest eveniment, pentru ediția din 2018 organizatorii Festivalului Internațional de Fotografie de la Tel Aviv selectându-l pe fotograful român Hajdu Tamás. Lucrările semnate de Hajdu Tamás vor face parte din expoziția Greatest Clicks, prezentată în cadrul programului internațional al Festivalului.

Programul de vizitare al Festivalului:
22.11 – 17:00-22:00
23.11 – 10:00-16:00
24.11 – 10:00-22:00
25.11 – 17:00-22:00
27.11 – 29.11 – 17:00-22:00
30.11 – 10:00-15:00
1.12 – 10:00-22:00

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, Hajdu Tamás va participa la două dintre evenimentele centrale ale Festivalului: ”International Afternoon”, în data de 23 noiembrie, la ora 13:00, în Golf Complex (str. Pinchas Rozen nr. 57), precum și la ”Gallery Talk”, în data de 24 noiembrie, ora 11:30, în Golf Complex (str. Pinchas Rozen nr. 57).

Intrarea la evenimente se face pe bază de bilet: https://eventbuzz.co.il/lp/event/qeull

Artistul român selecționat de Festival se bucură de aprecierea publicului de specialitate, cât și de popularitate pe mijloacele de social media.

De cele mai multe ori când trecem prin decorurile cotidiene, atenţia ni se toceşte. Aproape că nu mai înregistrăm nimic din cum se desfăşoară locurile şi oamenii din jurul nostru. Hajdu Tamás însă este un vânător a cărui vigilenţă pentru detaliile acunse dincolo de învelişul aparentei banalităţi pare să se ascută cu fiecare ieşire din casă. În fotografiile lui, realitatea îşi dezvăluie misterele, poezia, cacofoniile, absurdul şi jocurile subtile, pe care numai privirea ce transformă observaţia în artă le poate recupera din efemeritate.

Andra Matzal – TOTB.ro

Hajdu Tamás face fotografie cu inserții de umor absurd uneori, în spații în care pare că nu se întamplă nimic: o alee pustie, grădinile dintre blocuri, curți interioare, zone mai puțin populate de oameni. Atent la detalii, la lucrurile mărunte care se pierd în (in)consistența zilei, Hajdu Tamás reînvie o lume rămasă prizonieră în timp, atât ca spațiu eminamente fizic, cât și ca univers cultural. Fiecare fotografie pe care o face poartă o amprentă unică prin poveste și maniera de execuție. Poveștile sale sunt când hazlii și ironice, când triste și revelatoare. Nu forțează însă limitele în nici o imprejurare. Nimic nu biciuie în fotografiile sale: umorul e autentic și reconfortant, ironia e bine stăpânită, iar absurdul, tandru. Surprinzător prin viziune și stil, Hajdu Tamás este unul dintre cei mai activi și apreciați artiști ai noului val în fotografia românească. Un alchimist în căutarea pietrei filozofale, care piatră nu stă ascunsă nicidecum în palate regale, ci mai degrabă în debaraua locuinței fiecăruia dintre noi.

De formaţie medic veterinar, dar incitat de când se ştie de artele vizuale, Hajdu Tamás spune că s-a apucat serios de fotografie din 2005. De atunci, documentează viața oraşului unde locuieşte (Baia Mare), iar obiectivul foto i-a devenit un soi de extensie. Un organ de simţ prin care arhivează inconfundabil spiritul unei lumi care, la adăpostul impresiei de stagnare, deschide nenumărate poveşti. Fotografiile sale au apărut în publicații importante precum The Independent, The Guardian sau La Repubblica, precum și în Punctum, Practical Photography, LensCratch, Feature Shoot, The Independent (UK), The Guardian (UK), La Republica (Italia), Vice etc. și pe zeci de site-uri de profil. De asemenea, Hajdu Tamás a fost finalist la Sony World Photography Awards 2013 și LensCulture Exposure Awards 2015.

Florin Șipoș – Mondorama.ro

 

vizualizari: 30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HTzMUtyqpYY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cristian Preda despre ”Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi ex...

Posted: 21 Nov 2018 04:28 AM PST

Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19.00, la Casa Paleologu (str. Armenească 34), va avea loc lansarea volumului Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice”, de Cristian Preda, apărut de curînd la Editura Polirom. Vor vorbi, alături de autor: Theodor Paleologu, Cătălin Avramescu. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru întîlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, în țări dintre cele mai exotice. În prima parte a volumului, el relatează experiențele sale din state aflate în plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kîrgîzstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildeș, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale și aspecte ale vieții politice prea puțin cunoscute europenilor, schițînd portretele unor politicieni specializați în lovituri de stat, schimbări de constituții sau manevre care au aruncat țări întregi în haos. A doua parte reunește două extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 și 2012, cînd au avut loc cele două suspendări ale lui Traian Băsescu, o perioadă de mari frămîntări și incertitudini politice. Împreună, cele două secțiuni ale cărții ne arată – cu exemple concrete – cît de greu se construiește o democrație și, odată obținută, cît de ușor poate fi pusă în pericol.

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. Este autorul mai multor volume despre evoluţia gîndirii politice româneşti: Modernitatea politică şi românismul (1998); Occidentul nostru (1999); Staulul şi sirena. Dilemele unui marxist român (2002); Contribuţii la istoria intelectuală a politicii româneşti (2003). A scris, de asemenea, despre istoria liberalismului: Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938-1960 (2000); Liberalismul (2003); Mic dicţionar de gîndire politică liberală (2004). A publicat mai multe studii despre sisteme electorale şi politica românească: Tranziţie, liberalism şi naţiune (2001); România postcomunistă şi România interbelică (2002); Partide şi alegeri în România postcomunistă (2005); Regimul, partidele şi sistemul politic din România (în colab., 2008). La Editura Polirom i-au apărut două cărţi:Introducere în ştiinţa politică (2010, 2013) şi Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 pînă în prezent (2011).

vizualizari: 53http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1CJYJMQIebQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Lecturi basarabene pentru copii”, la Biblioteca Națională a României

Posted: 21 Nov 2018 02:05 AM PST

Luni, 26 noiembrie 2018, ora 15.00, la Biblioteca Națională a României, va avea loc activitatea ”Lecturi basarabene pentru copii”, inițiată și organizată de scriitorul Petre Crăciun, în cadrul proiectului ”Lecturile Regatul Cuvintelor”.

”Întâlnirea din ziua de 26 noiembrie, cea de a șasea a proiectului, este dedicată Centenarului Marii Uniri și are ca invitați patru scriitori importanți din Republica Moldova: Arcadie Suceveanu (poet și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova), Claudia Partole, Sergiu Afanasiu și Alexandru Plăcintă.

”Lecturile basarabene pentru copii” se bucură de prezența excepțională a poetei Ana Blandiana.

Toți scriitorii invitați vor citi elevilor de la mai multe licee și școli din Capitală din creațiile lor.

Va cânta muzică veche românească artista Doina Lavric-Parghel.

Adriana Ene, realizatorul emisiunii pentru copii ”Bucuria poveștilor”, de la Radio Trinitas, va oferi publicului una dintre povestirile scriitorului basarabean Spiridon Vangheli, cel mai tradus scriitor de literatură pentru copii de pe ambele maluri ale Prutului.

Prezența grupului de autori basarabeni este una cu adevărat istorică, fiind pentru prima data când valoroasa literatură pentru copii de la Chișinău are prilejul de a se face auzită și cunoscută, la un nivel atât de înalt, publicului din Capitala României.

Întâlnirea se bucură de sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, căruia îi mulțumim.

Activitatea va avea loc la parterul Bibliotecii Naționale, din  Bulevardul Unirii nr. 22. Intrarea este liberă.

Informații suplimentare la telefonul 0747779034.

*

Revista cultural-educativă ”Regatul Cuvintelor”, destinată copiilor în vârstă de 7-14 ani, condusă de scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun, a dedicat, în primul său număr, pagini importante scriitorilor de peste Prut. Numărul al doilea, în curs de apariție, continuă acest demers cu noi și noi nume de autori basarabeni.

Petre Crăciun este autorul a 22 de volume pentru copii și este membru al Uniunii Scriitorilor. Deține premiul Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea ”Carte pentru copii și tineret”, este directorul revistei ”Regatul Cuvintelor” și al portalului ”Literatură copii”. De patru ani este președintele juriului national al concursului de creație literară pentru copii ”Tinere condeie”, organizat de Ministerul Educației Naționale.”

Editura ZORIO

Editor al revistei ”Regatul Cuvintelor”

vizualizari: 32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xF-tPgMET9w?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Origini. Povestea științifică a creației” de Jim Baggott – lansare...

Posted: 21 Nov 2018 01:56 AM PST

Nu există o versiune „autorizată” sau „oficială” a poveștii științifice a creației, dar dacă ar exista, ea ar semănă cu cartea ”Origini. Povestea științifică a creației” de Jim Baggott. Volumul, care ne poartă de la big bang la apariția conștiinței umane, a fost publicat recent în colecția de știință a Editurii Humanitas și va fi lansat luni, 26 noiembrie 2018, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu.

”Ne oprim asupra a trei dintre domeniile importante ale științei din care provin rezultatele cercetărilor discutate în cartea lui Jim Baggott, într-o dezbatere la care vor participa Dr. Florina Raicu (genetician și antropolog, Asistent Universitar Catedra de Genetică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Cercetător Științific la Institutul de Antropologie al Academiei Române), Prof. Dr. habil. Mihai Emilian Popa (paleontolog, Universitatea din București, Facultatea de Geologie și Geofizică) și Dr. Octavian Micu (fizician, Cercetător Științific Gradul I la Institutul de Științe Spațiale, Măgurele). Moderatorul acestei întâlniri va fi Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știintă a Editurii Humanitas.

 

Publicată inițial la Oxford University Press, cartea a fost tradusă în limba română de Tudor Avram.

 

„Există numeroase versiuni ale poveștii creației. Cartea de față prezintă versiunea conformă cu știința modernă. Ea e rezultatul unui efort care a implicat (și continuă să implice) mii de oameni de știință, care pun laolaltă piesele unui imens puzzle, lansând mereu speculații și ipoteze, testând, dezbătând și revizuind. Acești oameni de știință se străduiesc să se asigure că piesele puzzle-ului sunt fiecare în parte coerente și consistente. Dar pentru ca povestea să fie unitară și inteligibilă, piesele trebuie să se și potrivească între ele, de la scara mare a universului la Homo sapiens, la cele mai mici microorganisme și la particulele elementare din care e alcătuită întreaga substanță materială. E o constrângere puternică.“ – Jim Baggott

 

Universul nostru a apărut cu aproape 14 miliarde de ani în urmă; forțele fundamentale s-au separat, s-au format atomi, galaxii și stele, iar Soarele și planetele din sistemul nostru solar s-au condensat dintr-un nor de reziduuri nucleare. În oceanele Pământului a apărut viața, care, în ciuda câtorva extincții catastrofale, a devenit tot mai complexă și mai diversă. Printre numeroasele ființe care au evoluat, o specie de maimuțe a început să-și pună întrebări legate de lumea din jurul ei.

 

Care este natura lumii materiale? Cum funcționează ea? Ce e universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebările pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional.

 

Jim Baggott a fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință și va fi unul dintre invitații seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte între 23 și 27 februarie 2019 la Ateneul Român. Origini. Povestea științifică a creației este la al doilea volum al său publicat în colecția de știință a Editurii Humanitas, după Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“.

 

În colecția de știință au mai fost publicate recent volumele Matematica zeilor și algoritmii oamenilor de Paolo Zellini, în traducerea lui Liviu Ornea, și Cunoașterea. Cum poate fi reclădită civilizația după un cataclism de Lewis Dartnell, în traducerea Iuliei Arsintescu.

 

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-origini. ”, anunță editura Humanitas.

 

 

 

vizualizari: 24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Nsp1ilvXiuI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ana Blandiana conferențiază la TNB

Posted: 21 Nov 2018 01:53 AM PST

Duminică, 2 decembrie 2018, de la ora 11.00, la Sala Pictura, în cadrul Conferințelor Teatrului Național, Ana Blandiana prezintă conferinţa cu tema ”Centenarul, un exerciţiu de exorcizare”.

“Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare. Suntem urmaşii românilor care au înfăptuit România Mare şi suntem urmaşii românilor care i-au întemniţat şi i-au îngropat în Cimitirul Săracilor din Sighet pe aceştia. Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care ne obligă şi ne dă şansa să optăm pe cine vrem să continuăm, cui vrem să semănăm în continuare, care sunt modelele pe care vrem să le urmăm. Dar asta presupune înainte de toate cunoaşterea conţinutului celor 100 de ani şi asumarea istoriei pe care o cuprind”- Ana BLANDIANA

 

 

Despre Ana Blandiana

Ana Blandiana este originară din Timişoara, unde s-a născut în 1942. La naştere se numea Otilia Valeria Coman, iar după căsătoria cu scriitorul Romulus Rusan a devenit Otilia Valeria Rusan. Cei apropiaţi îi spun Doina, însă “porecla” schimbată în renume este pseudonimul Ana Blandiana. (Poeta l-a compus preluând numele melodios al satului – Blandiana, din judeţul Alba – în care s-a născut mama ei şi desprinzând din el şi un prenume.)

După ce urmează cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj (1962-1967), Ana Blandiana se stabileşte la Bucureşti, unde lucrează ca redactor la Viaţa studenţească şi Amfiteatru (1968-1974), bibliotecar la Institutul “N. Grigorescu” din Bucureşti (1975-1977), redactor la Uniunea Scriitorilor (1977-1979).

Încă dinainte de a fi studentă, debutează cu poezia Originalitate în revista Tribuna din Cluj (1959). Între 1960-1963 i se interzice însă să mai publice, din motive politice. Începând din 1964 semnătura ei poate fi întâlnită din nou în presa literară, în special în Contemporanul,unde i se încredinţează o rubrică săptămânală de însemnări (Antijurnal). Tot în 1964 publică prima sa carte de versuri, Persoana întâia plural, care o aduce în centrul atenţiei criticii literare. Când se stabileşte, deci, la Bucureşti, nu este o necunoscută. În 1969 primeşte, de altfel, Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor (primul dintr-o lungă listă de premii: Premiul pentru Poezie al Academiei Române, 1970, Bucureşti, Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Premiul Internaţional Herder, Viena, 1982, Premiul “Opera omnia”, 1994, Premiul Naţional de Poezie, 1997, Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor, 2000 etc.).

Cărţile de poezie care îi apar la fiecare doi-trei ani (şi care i se şi traduc în străinătate), numeroasele articole de critică literară care i se consacră, activitatea publicistică (rubrica sa Atlas din România literară devine un eveniment săptămânal), călătoriile întreprinse în străinătate (începând cu o bursă de studii de şase luni în SUA în 1973-1974), siguranţa cu care debutează în proză (Cele patru anotimpuri, 1977) îi conferă Anei Blandiana un prestigiu ieşit din comun.

Nesupusă ca un personaj responsabil, şi nu ca unul recalcitrant, Ana Blandiana citeşte la întâlnirile cu publicul în perioada de apogeu a dictaturii lui Ceauşescu poeme-manifest care electrizează asistenţa: “O să vină ea,/ Nu se poate altfel,/ O să sosească/ Şi ziua aceea/ Amânată de veacuri,/ O să vină/ Se apropie,/ Se şi aude/ Pulsul ei bătând/ Între zări,/ O să vină ea,/ Se simte în aer,/ Nu mai poate întârzia,/ Nu vă îndoiţi, o să vină/ Ziua aceea/ Orbitoare ca o sabie/ Vibrând în lumină.” (Dies ille, dies irae). În 1985, o suită de poeme ale ei încărcate cu dinamită politică, apărute în revista Amfiteatru, alertează autorităţile. Iar în 1988, după ce publică volumul de versuri  Întâmplări de pe strada mea, cu numeroase trimiteri sarcastice la adresa dictaturii, i se interzice, ca pedeapsă, să mai publice în România.

Valul revoluţiei din decembrie 1989 o aduce în echipa eterogenă de conducere a ţării, Consiliul Naţional al Frontului Salvării Naţionale. Mai devreme decât alţi intelectuali, Ana Blandiana părăseşte gruparea. Înfiinţează şi conduce Alianţa Civică, la care aderă o mare parte din societatea civilă românească, creează la Sighet, cu eforturi supraomeneşti şi sacrificii, împreună cu soţul ei, Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conduce PEN Clubul Român. Are o contribuţie decisivă la impunerea ca om politic a lui Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, dar nu se sfieşte să-i critice lipsa de fermitate în promovarea valorilor democraţiei.  –    Biografie de Alex Ștefănescu

 

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021.314.71.71 (Agenţia de bilete)

Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro

 

vizualizari: 11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HuGYkJDHvR4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Războiul hărților” – o nouă expoziție temporară la Muzeul Hărților

Posted: 21 Nov 2018 01:50 AM PST

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00 , Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București, vă invită la vernisajul expoziției ”Războiul hărților”. Expoziția este deschisă în perioada 28 noiembrie — 16 decembrie 2018. Expoziția ”Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri, prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

Conferința de Pace de la Paris, ce a urmat Primului Război Mondial s-a desfășurat în perioada 1919 – 1922. Ea a fost formată dintr-o serie de întruniri între delegații din diverse state și a redesenat harta Europei, plecând de la principiul autodeterminării; conform acesteia fiecare nou stat se constituia în jurul unei singure națiuni, care avea dreptul să dețină teritoriul în care elementul său etnic era majoritar. În acest context, hărțile etnografice au jucat un rol esențial, fiind instrumentul prin care putea fi aplicat principiul autodeterminării.

”Cine vrea serios să soluționeze problema naționalităților, trebuie să caute soluția în harta etnografică…” spunea, încă din 1906, omul politic ardelean Aurel C. Popovici. Expoziția deschisă la Muzeul Hărților urmărește să evidențieze rolul pe care hărțile etnografice l-au avut la sfârșitul Primului Război Mondial.

Expunerea hărților “în oglindă” ne ajută să înțelegem ce sunt hărțile etnografice, de ce diferă unele de altele, cum se creau și cum erau utilizate cum s-au trasat granițele cu ajutorul acestora.

Expoziția reunește un număr de 14 lucrări care provin de la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului Belgrad – Serbia, Universitatea Bordeaux – Montaigne, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și colecția privată Silviu Anghel. Printre acestea se numără harta lui Emmanuel de Martonne – Répartition des Nationalités dans les pays ou dominent les Roumains, Pál Teleki – Ethnographical Map of Hungary based on the Density of Population, Jovan Cvijic – Carte ethnographique des regions septentrionales Yougoslaves, A.D. Athanasiu – Carte ethnographique du Banat de Temesvar d’après la Carte ethnographique de la Hongrie orientale, par Pál Balogh, et les statistiques officielles.

Spațiul care găzduiește expoziția a fost conceput pentru a găzdui harta în diversele sale forme și contexte. Acesta dă vizitatorului posibilitatea de a descoperi harta nu doar ca obiect material (cum a fost creată, tehnologiile folosite, suportul și condițiile de producție) ci și ca obiect cultural (cine este creatorul ei, în ce context și pentru ce uz a fost creată, care au fost implicațiile sociale și culturale ale producerii ei).

***

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituție culturală din România și printre puținele din lume cu acest specific. Muzeul deține o colecție de peste 1000 de hărți vechi și gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei și Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

***

 Program vizitare expoziție:

Miercuri-Duminică: 10.00-18.00

Preț bilet: 5 lei

 

vizualizari: 27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/iQB5V4flgPo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București

Posted: 21 Nov 2018 01:17 AM PST

În perioada 23 noiembrie – 9 decembrie 2018 se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul festivalului.

”În ciuda numărului fatidic și a pisicii negre de pe afiș, anul acesta vom avea unele dintre cele mai colorate și interesante concerte de până acum. Publicul este așteptat în spații culturale interesante ale Bucureștiului, precum Biblioteca Națională, Teatrul Național, Biserica Anglicană sau Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, să descopere muzici dintre cele mai diverse, de la cântece sefarde cu origini medievale, până la capodopere ale Barocului Târziu, toate menite să ilustreze deviza Festivalului: „Descoperă noutatea Muzicii Vechi!”.

În anul Centenarului Marii Uniri nu puteau lipsi evenimentele dedicate acestei sărbători, având totuși o abordare mai amplă, europeană, a momentului marcat. De asemenea, este un moment bun pentru a celebra diferitele influențe pe care muzica, sub diversele ei forme, le-a avut de-a lungul timpului. Vom asculta muzică sefardă, piese scrise de Cantemir, muzică tradițională românească, lucrări de Couperin (un sărbătorit al acestui an), Schutz, Forqueray, Rameau, Bach și mulți alții.

Cele 7 evenimente aduc la București nume sonore din universul muzicii vechi: ansamblul „Le Poème Harmonique” și Vincent Dumestre, ansamblul „Capella Cracoviensis” și Jan Tomasz Adamus, Emillio Villalba și Sara Marina, Ketil Haugsand, Raluca Enea și grupul „Trei Parale”.

Toate concertele ediției a XIII-a a Festivalului de Muzică Veche București reprezintă un cadou oferit publicului care ne-a fost alături în toți acești ani. Accesul la evenimente se face în baza unei rezervări realizate la numărul de telefon 0725 223 396, prin email, la adresa office@medievalpraxis.ro, sau pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival.

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva, Medieval Praxis, în colaborare cu Primăria Capitalei prin Arcub. Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Polonez, Institutul Francez, Biblioteca Națională a României, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, REMA, Capella Cracoviensis, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc. Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dacia, Kvint, Apriori. Parteneri Media: Radio Guerilla, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Trinitas, RFI, Radio Clasic, România Liberă, Observator Cultural, Agenția de Carte, Modernism.ro, Informateca, Phoenix Media.”, anunță organizatorii.

 

***

Programul Festivalului de Muzică Veche București, ediția a XIII-a

“Leçons de ténèbres” – ansamblul Le Poème Harmonique Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19, Biblioteca Națională a României, Sala Symposium

“Independence. Schütz • Pękiel • Bach” – ansamblul Capella Cracoviensis Marți, 27 noiembrie 2018, ora 19, Teatrul Național București, Sala Media

“The 1700s in their prime” – clavecinista Raluca Enea Joi, 29 noiembrie 2018, ora 19, Biserica Anglicană

“Divanul lui Cantemir” – Emilio Villalba și Sara Marina Miercuri, 5 decembrie 2018, ora 19, Biserica Anglicană

“Sephardica” – Emilio Villalba, Sara Marina și Ángeles Núñez Joi, 6 decembrie 2018, ora 19, Teatrul Evreiesc de Stat

“Harpsichord Fireworks” – clavecinistul Ketil Haugsand Sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 19, Palatul Suțu

“România. 100 de minute” – grupul Trei Parale Duminică, 9 decembrie 2018, ora 19, Palatul Suțu

Toate concertele ediției a XIII-a a Festivalului de Muzică Veche București reprezintă un cadou oferit publicului care ne-a fost alături în toți acești ani. Accesul la evenimente se face în baza unei rezervări realizate la numărul de telefon 0725 223 396, prin email, la adresa office@medievalpraxis.ro sau pe Facebook, pe pagina Bucharest Early Music Festival.

 

 

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1TZd6ZNrdvo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Violonistul Valeriy Sokolov și dirijorul Christian Badea, într-un n...

Posted: 21 Nov 2018 01:07 AM PST

Pe 22 şi 23 noiembrie 2018,  Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat  un nou eveniment, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu”. Dirijor este Chistian Badea, iar  solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.

„Prezentăm două poeme simfonice similare compuse la aceeași vârstă – 23 și 24 de ani – de către Alfred Alessandrescu și Richard Strauss, Acteon şi, respectiv, Don Juan.  Poemul simfonic Acteon de Alfred Alessandrescu  este un moment important în compoziția românească. Compus în 1915, l-a încântat pe Enescu, acesta promovându-l în țară și în străinătate. Solistul din Concertul de Brahms este violonistul Valeriy Sokolov, un fascinant reprezentant al generației secolului XXI”, declară Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.

În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Seria  de evenimente extraordinare – „Concertele Centenarului la Ateneu“ –  propune publicului bucureștean  o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional.  Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donația sa substanțială pentru orga din sala de concert, primele audiții ale unor capodopere  precum Simfonia a  IX a de Beethoven şi Parsifal,  dar mai ales premiul pentru compoziție înființat în 1913, au făcut ca muzica României să depășească vârsta inocenței și să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câștigători ai concursului de compoziție a fost Alfred Alessandrescu. Acteon e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, care continuă tradiția postromantică, în perfectă consonanță cu creația lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.

Filarmonica “George Enescu” 150
„Concertele Centenarului la Ateneu”

Joi, 22 noiembrie 2018
Vineri, 23 noiembrie 2018
Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor
Christian Badea

Solist
Valeriy Sokolov

Program

Alfred Alessandrescu
Poemul „Acteon“

Richard Strauss
Poemul simfonic „Don Juan“

Johannes Brahms
Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77

Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri media:  Adevărul, Historia, Dilema Veche, Radio România Muzical, Actualitatea Muzicală

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Marţi  – Vineri, 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesaţi site-ul 
www.fge.org.ro

 

VALERIY SOKOLOV

Născut în 1986 la Harkov, Valeriy Sokolov este unul dintre cei mai proeminenţi violonişti din Ucraina din ultimele două decenii. A părăsit ţara natală la vârsta de 13 ani pentru a studia cu Natalia Boyarskaya la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Anglia.

Evoluează frecvent ca solist al unor orchestre de prestigiu: Philharmonia Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchestra Zurich, Rotterdam Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra, Tokyo Symphony, Moscow Philharmonic Orchestra, Seoul Philharmonic, NAC Ottawa, Orchestre National de France şi Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. De asemenea, printre dirijorii cu care colaborează se numără personalităţi precum Vladimir Ashkenazy, David Zinman, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Peter Oundjian, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko, Herbert Soudant, Juraj Valcuha.

A fost invitat al unor festivaluri renumite, cu sunt cele de la Verbier, Lockenhaus şi Lucerna şi a concertat pe scene importante de pretutindeni; amintim aici Theatre du Chatelet, Wigmore Hall, Lincoln Center, Mariinsky Theatre, Prinzregenten Theatre in Munich, Musikverein Viena.

Valeriy Sokolov a realizat numeroase înregistrări pentru casa Erato Records. În 2009 apare discul cu Sonata nr. 3 de Enescu. De curând, Valeriy Sokolov a evoluat alături de ansambluri de prestigiu: Filarmonica din Skt. Petersburg, NDR Elbphilharmonie Orchester, Orchestre de Paris, Philharmonia Orchestra, Singapore Symphony, Bournemouth Symphony. De asemenea, a realizat un turneu avându-i ca parteneri de muzică de cameră pe Lisa Batiashvili şi Gautier Capuçon cu recitaluri la Paris, Viena, Koln, Amsterdam, Londra şi încheiat tot la Paris, în concert cu Orquestre Philharmonique de Radio France. Stagiunea curentă cuprinde la rândul său debuturi cu Filarmonica din Oslo, Berlin Konzerthausorchester, precum şi un turneu în China.

În prezent îşi continuă studiile cu Felix Andrievsky, Mark Lubotsky, Ana Chumachenko, Gidon Kremer şi Boris Kushnir. Valeriy Sokolov a câştigat Premiul I la Concursul internaţional George Enescu din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.

 

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). 
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019.  De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.

Vizualizări: 152

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor