altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 20 noiembrie 2018

“Doina Ruști reprezintă România la Festivalul de Literatură din Gua...


Doina Ruști reprezintă România la Festivalul de Literatură din Guan...

Posted: 19 Nov 2018 09:41 AM PST

În perioada 18-26 noiembrie 2018, Uniunea Europeană organizează cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Guangzhou și Shenzhen, China, la care vor participa opt țări europene. Printre ţările participante la festival se numără şi România, care va fi reprezentată de Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, ”Mâța Vinerii” (”The Book of Perilous Dishes”). ”Mâța Vinerii” a apărut la Editura Polirom în două colecţii: „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018. Festivalul este patronat de The Bookworm, un cunoscut club de carte și lanț de librării din Beijing, și de mcGroupBerlin, fiind sponsorizat de Uniunea Europeană. Evenimentele se desfășoară în sudul Chinei (Guangzhou și Shenzhen) și au în centru întîlniri cu publicul chinez, cu editori și cu scriitori din China.

Mai multe detalii despre festival, aici

„Într-o scrisoare veche, am citit că un cancelar al consulatului francez din București ar fi fost vîndut la galere. Încercînd să-i dau de urmă, am constatat că bărbatul a dispărut inexplicabil din București într-o zi luminoasă de toamnă. Iar această dispariție se leagă de povestea unui bucătar fabulos. De aici începe romanul meu, Mâța Vinerii.” (Doina Ruști)

Doina Ruşti, scriitoare de primă mărime a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multi-premiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, între care amintim: Fantoma din moară (2008), Manuscrisul fanariot (2015), Lizoanca(2009), Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017). Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Pagină web: http://doinarusti.ro

 

vizualizari: 11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/h4RZc2tzrSQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ion Pop, din nou la Cafeneaua critică!

Posted: 19 Nov 2018 08:41 AM PST

Joi, 22 noiembrie 2018, orele 19.00-21.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti/ MNLR- Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER), criticul şi istoricul literar Ion Pop revine la Cafeneaua critică pentru o discuţie despre noua, monumentala sa carte ”Poezia românească neomodernistă” (Editura Şcoala Ardeleană, 2018). Unul dintre cei mai importanţi comentatori ai literaturii noastre în general şi ai poeziei în special, de-a lungul a mai bine de o jumătate de secol, Ion Pop a mai fost invitatul Cafenelei critice pentru o reconstituire a biografiei şi a carierei sale, în preajma jubileului de 75 de ani (în iunie 2016) şi pentru lansarea ediţiei anastatice a revistei avangardiste 75 HP, pe care a îngrijit-o (în iunie 2018). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

[Săptămîna trecută Cafeneaua critică s-a asociat ediţiei 2018 a Tîrgului Internaţional de Carte „Gaudeamus” (14-18 noiembrie): „cafegiii critici” au împînzit culoarele dintre standuri, au participat la lansările de noutăţi editoriale ş.a.m.d.]

 

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu)*.

 

*

 

Cafeneaua critică

joi 22 noiembrie 2018, orele 19.00-21.30

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti/ MNLR

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)

Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu); 0737-210.978 (Paul Radu)

 

_______________

* Invitaţii „stagiunii” 2018-2019 şi participanţii la discuţii: Ioan Cristescu, Mireille Rădoi, Adina Berciu-Drăghicescu, Dan Gulea, Mircea Tiberian (Centenar neconvenţional: perspectiva feministă, scriitorii căzuţi, cantata Tiberian) (ediţia a 227-a).

 

vizualizari: 20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-NLfu_dYHBA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Topul vânzărilor Grupului Editorial ALL la Târgul Internațional GAU...

Posted: 19 Nov 2018 08:27 AM PST

Așteptat cu nerăbdare de publicul pasionat de  thrillerele semnate de Guillaume Musso, romanul ”Un apartament la Paris” a dominat topul vânzărilor Grupului Editorial ALL la Târgul Internațional Gaudeamus Carte de învățătură, desfășurat în perioada 14 – 18 noiembrie 2018. Scris în stilul cu care ne-a cucerit romancierul francez, acest bestseller tulburător ne poartă în viața misterioasă a unui celebru pictor.

Veniți în număr mare la Gaudeamus pentru a-și achiziționa cea de-a XIII-a carte – Viziunea  – din noua serie Puterea celor Trei, fanii Pisicilor Războinice au plasat acest titlu pe locul al doilea în topul celor mai vândute cărți prezente în standul ALL.

Sosit de la tipar direct pe rafturile de la Gaudeamus, volumul Atingerea, de David J. Linden, ocupă locul al treilea în topul vânzărilor ALL la Gaudeamus. Într-un stil personal și prietenos demn de un romancier, autorul transformă noțiunile de neurologie în informații accesibile. Poveștile și argumentele sale uimitoare arată cum ne definește atingerea ca ființe umane, influențând alegerile pe care le facem în viață.

Gena. O istorie fascinantă s-a aflat și la Gaudeamus în topul preferințelor cititorilor noștri. Povestea uneia dintre cele mai puternice și mai primejdioase idei din lumea științei, relatată cu măiestrie de Siddhartha Mukherjee, autor distins cu Premiul Pulitzer, s-a plasat pe locul al patrulea în topul vânzărilor de la standul Editurii ALL.

The Leader in Me, cartea care a generat transformări impresionante în școlile din întreaga lume, inspirând elevii să își însușească mentalitatea de învingători, s-a aflat pe locul al cincilea în ceea ce privește vânzările Editurii ALL la Gaudeamus. Scris de expertul în leadership, Stephen R. Covey, volumul reușește să redefinească rolul școlii în evoluția noastră, propunând o soluție la criza educației cu eficiență 100% confirmată practic.

 

 

 

vizualizari: 34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Zx4LS_5dRrQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Năpasta”, o dezbatere despre Adevăr, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Posted: 19 Nov 2018 06:43 AM PST

Teatrul EXCELSIOR prezintă spectacolul ”Năpasta”, versiune regizorală a dramei omonime, scrisă I. L. Caragiale, ce poartă semnătura Andrei și Andreea Grosu. Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 24 și 25 noiembrie, respectiv 6 decembrie 2018, ora 19:00.

O femeie, trei bărbați și o crimă rămasă nepedepsită. Trei oameni care au mințit, ani la rând și care se acuză reciproc de nebunie: făptuitorul crimei se ascunde sub masca nevinovăției, inocentul condamnat pe nedrept joacă rolul vinovatului, iar văduva celui ucis devine soția ucigașului, sperând că astfel îl va deconspira pe acesta și va face dreptate. Acolo unde cercul disimulărilor se scurtcircuitează, din preaplinul minciunii, începe procesul. Un proces care se derulează în timp real, aici și acum, sub privirea spectatorilor, timp de 75 de minute.

Decupată din contextul social în care a fost plasată inițial și transpusă într-un univers atemporal, drama este esențializată, iar personajele se ciocnesc într-un punct nodal: nevoia de adevăr. Pentru fiecare dintre ei, crima neelucidată reprezintă o situație-limită și imposibilitatea de a merge mai departe. Ce bănuiește Anca, ce știe și ce va reuși să demonstreze? Spectatorii vor afla odată cu dezbaterea la care vor lua parte ca martori și ca jurați, în egală măsură.

Raporturile se reconfigurează spectaculos, de la o scenă la cealaltă. Fiecare gest reprezintă un posibil indiciu în descoperirea vinovatului, un „barometru” al impulsurilor care transformă fiecare nuanță și fiecare cuvânt rostit sau rămas nespus într-un element decisiv.

„Anca, Dragomir, Gheorghe și Ion nu sunt doar personajele lui Caragiale, ci devin subiecți pentru un experiment uman pe tema adevărului, a conștiinței și a vinei. Năpasta este un spectacol la care participi doar dacă ai curaj.” Andrei și Andreea Grosu

Spectacolul propus de Andrei și Andreea Grosu ia forma unui joc retrospectiv și introspectiv, deopotrivă, traversat de tensiune din prima până la ultima secundă. Frică, remușcare, răzbunare, suspans. Un mecanism subtil care întinde la maximum fiecare coardă a dramei și o tranșează apoi cu bisturiul conștiinței. Prin Năpasta, Andrei și Andreea Grosu propun publicului o dezbatere ce urmărește efectele pe care le produce absența adevărului.

Spectacolul se adresează publicului cu vârsta de peste 15 ani.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.bilet.ro și de la casa de bilete a Teatrului Excelsior (Strada Academiei, nr. 28).

 

NĂPASTA – premieră

de Ion Luca Caragiale
regia Andrei și Andreea Grosu
scenografia Vladimir Turturica
cu: Mihaela Trofimov, Bogdan Nechifor, Alex Popa, Doru Bem

 

vizualizari: 18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nxl3D-XCH5k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marta Petreu și Claudiu Komartin, câștigătorii Premiului PEN Români...

Posted: 19 Nov 2018 06:00 AM PST

Premiul PEN România 2018 a fost acordat ex aequo următoarelor două cărți: „Supa de la miezul nopții” de Marta Petreu și „Maeștrii unei arte  muribunde” de Claudiu Komartin.

”Premiul  PEN ROMÂNIA  2018 se acordă poetului CLAUDIU KOMARTIN pentru volumul de poezie Maeștrii unei arte muribunde, apărut la Editura Cartier în 2017.

Motivația juriului: Claudiu Komartin, mai mult decât un foarte bun poet, e un scriitor profund implicat în viața cetății, care are curajul de a rosti răspicat, fără calcule, ceea ce crede și de a-și asuma, fără ezitări, repercusiunile fermităților sale. Poezia tânără îi datorează mai mult decât oricărui critic sau oricărei instituții culturale. Volumul Maeștrii unei arte muribunde își asumă radicalizarea viziunii și mai ales a scriiturii, optând pentru o poeticitate frustă, neconvențională, sincopată, care exprimă într-un mod tulburător disperarea și speranțele societății și epocii în care trăim.

Premiul  PEN ROMÂNIA  2018 se acordă scriitoarei MARTA PETREU pentru romanul Supa de la miezul nopții, apărut la Editura Polirom în 2017.

Motivația juriului: Marta Petreu este una dintre scriitoarele de incontestabilă forță și vizibilitate din literatura română contemporană. În Supa de la miezul nopții ea are curajul, deopotrivă estetic și moral, de a ataca tema dificilă a intimității din perspective în egală măsură masculine și feminine, rezultatul fiind o narațiune care asamblează partituri distincte, dar egale și convingătoare prin vitalitatea lor debordantă. Ca poetă, eseistă, romancieră, Marta Petreu a lezat constant convențiile, a încălcat tabuurile, și mai ales a sfidat așteptările legate de „literatura feminină”,  a anunțat, preşedintele PEN România, Magda Cârneci.

vizualizari: 68http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6GQnbTWs_xQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Dragoste 1. Câine”, cel mai recent film al regizorului Florin Șerb...

Posted: 19 Nov 2018 04:44 AM PST

După „Eu când vreau să fluier, fluier”, distins în 2010 cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin și „Box”, câștigător al premiului FIPRESCI în 2015 la Karlovy Vary, regizorul Florin Șerban propune un nou proiect cultural, filmul „Dragoste 1. Câine”, primul din trilogia „Dragoste”.

Filmul va avea premiera pe 5 decembrie 2018, la Cinema „Elvire Popesco” din București, și va fi proiectat pe parcursul lunii decembrie în cinematografele bucureștene și în țară. „Dragoste 1. Câine” a obținut anul acesta două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo – Premiul ART CINEMA acordat de Rețeaua Cinematografelor de Artă din Europa (CICAE) și Premiul Cineuropa, acordat pentru calitatea artistică.

Cu Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță în rolurile principale, filmul explorează profunzimea emoțiilor trăite primar, organic, în dragoste. În alte roluri: Florin Hrițcu, Vitalie Bantaş, Mihaela Măcelaru. Regia, scenariul și montajul au fost realizate de Florin Șerban, director de imagine a fost Marcin Koszalka, unul dintre cei mai importanți directori de imagine și regizori polonezi ai momentului. Scenograf a fost Mihaela Poenaru, muzica a fost compusă de Pauchi Sasaki – o tânără compozitoare de origine japoneză, iar sound designul a fost semnat de Michal Fojcik.

Dragoste 1. Câine” este povestea de dragoste viscerală între un pădurar solitar și o femeie abandonată în pădure. O poveste izolată în timp și spațiu, care explorează iubirea izvorâtă din frică, furie și posesivitate. Frica izvorâtă din stomac și legăturile ei cu dragostea. Frica și vulnerabilitățile unei relații care se desfășoară în sălbăticie, departe de oameni, unde binele și răul capătă proporții supradimensionate. Un film în care natura și izolarea invită la contemplare, profunzime a emoțiilor și dimensiuni umane contrastante.

TRAILER: https://vimeo.com/298286446

 

„Dragoste 2. America”, al doilea film din trilogia „Dragoste”, va intra în cinematografe în 2019, iar cel de-al treilea film este încă în stadiu de idee. Filmele din această trilogie sunt independente unul de celălalt, au în centru câte un cuplu și ilustrează trei feluri de a iubi: o dragoste primară, care gravitează în jurul fricii venite din vintre, apoi povestea unui amor cerebral și o dragoste care consumă, despre o aventură a tinereții.

 

“O dramă enigmatică şi captivantă.”  Variety

“Dragoste 1. Câine are simplitatea unui western şi forţa terifiantă a unui horror.” Hollywood Reporter

 

„Ca și celelalte din trilogie, „Dragoste 1. Câine”, e despre cum știm și despre cum putem noi să iubim. În dragoste suntem curioși, anxioși, triumfători, tiranici, otrăviți și otrăvitori și multe, multe altele. Câteodată multe în același timp. Nu e chiar țac-pac, te iubesc, mă iubești, gata… Ca spectator nu cred în povești în care el o iubește pe ea, o pierde pe ea, o câștigă tot pe ea după ceva lupte cu rivali răi și urâți și gata filmul. Astfel de filme sunt bune ca sos peste popcorn, dar atât. Eu am vrut să fac un film în care arta face, așa cum ar trebui de fapt, un exercițiu de umilință în fața realității. Și atunci, hai să fim sinceri și să spunem că în dragoste suntem în foarte multe feluri.

Apoi, pentru mine ca regizor, provocarea a fost să învălui toate astea în haina unui thriller atipic. E un joc aici în care am intrat alături de toți cei din echipă. Am vrut ca intriga de amor să apară ușor de sub haina thriller-ului, apoi să îl înece cu totul și să rămână într-un final motorul principal al filmului. Cumva ca și personajul principal care iese din întuneric, se zbate în lumină, apoi încearcă să se întoarcă de unde a plecat.” Florin Şerban

 

Filmul este o coproducție româno-poloneză, și a fost produs de Fantascope Films alături de Harine Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei România, Institutul Polonez de Film, Televiziunea Română, McCann București, Studio Indie Production, Non Stop Film Service, Film District, Soundmind, The East Company, Krakow Technology Park, Axel Film Echipamente.

Parteneri:

Crama Viișoara și Crama Avincis

Romaqua Group Borsec

DPD Group

Seagate

AZERO

Radio Guerrilla, Cărtureşti

 

 

vizualizari: 18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ulnj0rx2iv4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Propunerea Palestinei la Premiile Oscar ajunge la Festivalul Filmul...

Posted: 19 Nov 2018 04:34 AM PST

Documentarul „Ghost Hunting” (2017), premiat la Berlin și propus de Palestina pentru Premiile Oscar, va putea fi văzut la Festivalul Filmului Palestinian (FFP) din România, în prezența regizorului Raed Andoni. De asemenea, alte patru filme de succes, printre care și drama multipremiată „3000 de nopți” (2015), de Mai Masri, vor fi proiectate în cadrul primei ediții a FFP. Festivalul va avea loc între 26 și 28 noiembrie la Cinema PRO din București.

 

Ales anul trecut cel mai bun documentar din secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin și selectat ulterior în numeroase alte festivaluri de prestigiu, Vânătoare de fantome („Ghost Hunting”, 2017) este al doilea film al regizorului Raed Andoni.

 

Pentru a se lupta cu demonii care îl bântuie în urma detenției, cineastul Raed Andoni adună un grup divers de foști prizonieri pentru a construi o replică a Al-Moskobiya, principalul centru de interogare israelian, unde a fost el însuși închis la vârsta de 18 ani. Astfel, pe baza amintirilor din detenție, ei reconstituie experiențele trăite și, astfel, în timp ce pereții celulelor se ridică, amintirile și emoțiile scapă de sub control.

 

Raed Andoni este regizor și producător palestinian. Și-a început cariera în industria de film în 1997, ca producător independent. La 18 ani a fost arestat lângă locuința sa din Beit Sahur, lângă Bethleem, și a petrecut un an în închisorile israeliene. A debutat în 2009 cu documentarul „Fix ME”. Vânătoare de fantome va fi proiectat la gala de închidere a FFP, miercuri, pe 28 noiembrie, iar Raed Andoni va fi prezent la București pentru o discuție cu publicul.

 

Un alt film din program este extrem de apreciatul 3000 de nopți („3000 nights”, 2015), debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizoarei Mai Masri, prezentat la festivalurile de la Toronto, Londra, Busan sau Valladolid.

 

Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea unei profesoare proaspăt căsătorite care este arestată pe nedrept și încarcerată într-o închisoare israeliană unde își naște fiul. Prin lupta sa de a-și crește copilul după gratii, filmul urmărește călătoria sa plină de speranță, rezistență și supraviețuire împotriva tuturor așteptărilor.

 

Tot de la Festivalul de la Berlin vine și Dragoste, furt și alte încurcături („Love, Theft and Other Entanglements”, 2015), debutul regizorului Muayad Alayan. Filmul are în centrul atenției un tânăr palestinian care intră într-o mare încurcătură după ce fură o mașină în portbagajul căreia descoperă un soldat israelian răpit.

 

Pentru documentarul Gaza Surf Club (2016), prezentat la festivalul de la Toronto și la festivalul Max Ophüls, regizorii germani Philip Gnadt și Mickey Yamine merg în Gaza pentru a discuta cu membrii unui club neoficial de surfing. Într-o țară prinsă între Egipt și Israel, tinerii din Gaza se lasă atrași de plajă. Epuizați de „starea de urgență” zilnică, ei caută un sens și o perspectivă vieții lor prin surfing.

 

Prima ediție a FFP se va deschide cu drama multipremiată Wajib – Invitație la nuntă (2017), regizată de Annemarie Jacir și proiectată în premieră în România. La gala de deschidere va fi prezent și cunoscutul actor Mohammad Bakri, interpretul din rolul principal. Wajib – Invitație la nuntă a avut premiera mondială în 2017 în competiția festivalului de la Locarno, unde a obținut un premiu special, iar apoi a fost ales cel mai bun film din competiția internațională la Mar del Plata, cel mai important festival de film din America Latină.

 

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

 

Programul complet și detalii despre filme pot fi găsite pe pagina oficială: www.palestinianfilmfestival.org și pe pagina de Facebook a festivalului:

www.fb.com/FestivalulFilmuluiPalestinian.

 

Abonamentele și biletele pot fi achiționate în avans din rețeaua Eventbook sau online accesând: www.eventbook.ro/program/festivalul-filmului-palestinian.

 

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene în spațiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi și își propune să crească interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multe proiecte și activități.

 

Organizat de

Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish

În parteneriat cu

Ministerul Culturii din Palestina, Ambasada Statului Palestina la București

Festivaluri partenere

Luxor African Film Festival, Alexandria Film Festival, Sharm el-Sheikh Film Festival

Parteneri

Brands International, El Unico, La Casa del Habano, S. T. Dupont, ISOPAN, AQUA Carpatica, Nespresso, Alexandrion Trading, Brave Events, Soral Concept

Hub-ul festivalului

J’ai Bistrot

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media

UTV, Music Channel, AGERPRESS, CineFAN.ro, Cinemagia.ro, Zile și Nopți, The Institute, Cineghid, Ziarul Metropolis, Munteanu, Raftul cu filme, Movie News, IQads, Feeder.ro

Bilete prin Eventbook

 

vizualizari: 13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Hkbz7R93ylI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

De Ziua Națională a României, ”ACSINTE.100”, expoziția de fotografi...

Posted: 18 Nov 2018 11:31 PM PST

”ACSINTE.100”, expoziția itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi expusă în București, în perioada 1 – 4 decembrie, la Casa Dacia.

După o călătorie prin șapte orașe din țară în mai puțin de două luni – Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca – ACSINTE.100 ajunge la București de Ziua Națională a României. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18:00, la Casa Dacia (Bd. Dacia nr. 12). Expoziția de fotografie va putea fi vizitată și în următoarele trei zile, 2 – 4 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 21:00. Intrarea este liberă.

 

ACSINTE.100 cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate deCostică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Expoziția include și o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

 

Familie, 1938

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

 

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

 

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

 

Mai multe informații pe www.controln.ro și pe www.facebook.com/controlN/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/332237787356719/

Intrarea este liberă pe toată perioada expoziției și la vernisaj.

 

Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Organizator: Asociația Culturală Control N

În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe

Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița

Sponsor: Renovatio Trading

Găzduit de: Casa Dacia (București), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” Ialomița (Slobozia), Galeria de artă ”Dana” (Iași), Muzeul de Artă Constanța (Constanța), Misc. Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca).

 

Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Radio România Cultural.

 

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

 

De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

 

În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.

 

Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

 

Casa Dacia – București, Bd. Dacia nr. 12

Până nu demult sediu al Muzeului Național al Literaturii, Casa Scarlat Kretzulescu, construită în 1830 și retrocedată moștenitorilor de drept în 2014, a fost reintrodusă în circuitul cultural al Bucureștiului, devenind The Institute Space. Primul eveniment care a readus în atenția publicului imobilul în stil neoclasic, festivalul DIPLOMA, a avut loc în prima jumătatea a lunii octombrie 2018.

 

***

Cine a fost Costică Acsinte?

 

Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți din județul Ialomița fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria.

 

La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, în  București, dar fără a obține licența de pilot. În 1913 România avea doar 20 de piloți licențiați.

 

Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi și ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.

 

A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.

După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, publică un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri.

 

În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“ unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.

 

S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.

 

A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.

 

Costică Acsinte a lăsat în urma sa peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

 

vizualizari: 29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3xbGcEZMkdU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința de Marketing Cultural – „Centenar în digital”

Posted: 18 Nov 2018 11:23 PM PST

Muzeul Municipiului București și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală îi invită pe cei interesați să participe la cea de-a cincea ediție a Conferinței de Marketing Cultural, dedicată anul acesta temei „Centenar în digital”. Conferința se va desfășura în zilele de 22 noiembrie (între orele 10:00-18:00) și 23 noiembrie 2018 (între orele 10:00-12:00), la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2, sector 3).

Această nouă ediție reunește 15 profesioniști cu activitate în sectorul cultural care vor prezenta proiecte derulate pe parcursul acestui an în muzee de stat, ca inițiative private sau în parteneriat. Prezentările din prima zi lansează o serie de provocări actuale ale domeniului: Care sunt cele mai ofertante canale de promovare, care sunt cele mai eficiente principii de storytelling, care este măsura în care comunicarea culturală se poate muta în spațiul virtual și care este misiunea instituțiilor culturale tradiționale într-un context de comunicare aflat în continuă schimbare?

Conferința va fi deschisă de Adrian Majuru (manager, Muzeul Municipiului București) și Carmen Croitoru (manager, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Temele abordate sunt: „Patrimoniul cultural în era digitală” – Radu Puchiu, consultant în politici publice și guvernare; „Accesibilizarea imaginilor pentru nevăzători” – Dorin Moldoveanu și Dan Patzelt, Asociația pentru dezvoltare urbană; „Enciclopedia digitală 1918” – Radu Jugureanu, Siveco; „100 portrete de țărani” – Gabriela Radoiu Les, Muzeul Etnografic al Transilvaniei; „Istorii despre Marea Unire” – Horia Iova (Muzeul Municipiului București) și Ciprian Făcăeru (Augmented Space Agency); Platforma digitală „Acum 100 de ani” – Radu Olteanu, inițiator proiect; „Poartă în hartă și aplicațiile Muzeului Hărților” –  Ioana Zamfir, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; „Pe drumul spre Marea Unire – expoziție multimedia interactivă” – Valer Rus, Muzeul Casa Mureșenilor, Brașov; „Muzeul Memoriei” – Smaranda Pasnicu și Catrinel Bejenariu, co-fondatoare Asociația Punctart; „Istoria României spusă în 100 de obiecte de design românesc” – Sabina Baciu, Asociația Oricum; „Centenarul femeilor din arta românească în digital” – Cosmin Năsui, Postmodernism Museum; „Comunicare digitală inspirată de anul Centenarului pentru Centrul Expozițional Documentar al UAUIM” – Claudia Popescu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; „Declarăm sectorul de carte din România în incapacitate de marketing?” – Mirela Matyas, Blue Masters Marketing. De asemenea, va fi prezentat proiectul HERITART (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

A doua zi a conferinței este dedicată unor aplicații practice referitoare la proiectul Istorii despre Marea Unire, participanții fiind invitați apoi la o vizită ghidată în expoziția tematică „Fizionomii unificatoare, «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”, găzduită de Palatul Suțu.

 

Conferința se adresează unui public divers, format din persoane interesate de oferta culturală pe tema Centenarului, entuziaști ai tehnologiilor digitale, studenți sau specialiști ai sectorului cultural în căutare de noi idei și oportunități de parteneriat.

 

Participarea la conferință se face prin înscriere via e-mail către adresa:  conferinte@muzeulbucurestiului.ro .
Intrarea este liberă după confirmarea înscrierii, în limita locurilor disponibile.

 

Evenimentul face parte din seria întâlnirilor anuale începută în 2014 cu tema „Identitate vizuală în marketingul muzeal” și continuată cu temele „Educația muzeală – de la concept expozițional la activități educative” (2015), „Publicuri și organizații culturale: practici și tendințe” (2016) și „Revalorizarea patrimoniului cultural – dezvoltarea de noi audiențe” (2017).

Conferinţa de Marketing Cultural (a V-a ediţie) este realizată sub atenta coordonare a unui Consiliu Științific alcătuit din: Dr. Carmen Croitoru, Dr. Anda Becuț Marinescu (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), Dr. Alexandra Zbuchea (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), Dr. Adrian Majuru, Drd. Angelica Iacob și Drd. Horia Iova (Muzeul Municipiului București).

Comitetul de Organizare al simpozionului este alcătuit din: Angelica Iacob, Horia Iova și Eliana Radu (Muzeul Municipiului Bucureşti), Alexandru Avram (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Vizualizări: 191

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor