altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 19 noiembrie 2018

“De 10X10 magie de poezie și blues. La Sighișoara!” plus 5 more


De 10X10 magie de poezie și blues. La Sighișoara!

Posted: 18 Nov 2018 09:34 PM PST

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 19:00, la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din Sighișoara (Strada Turnului nr.1), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a cincea secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. La Sighișoara, invitată specială a fost actrița și scriitoarea  Ioana Crăciunescu. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

Mike Godoroja & Blue Spirit au deschis spectacolul cu piesele ”Născut în România” și  ”Caii din Pădurea Letea”.

 

Mike Godoroja: ” Este o serată specială care are un sâmbure de magie în ea. Eu și toți colegii mei din formație ținem în mod special să vă mulțumim pentru prezența voastră în această seară. La tobe este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei cu care am pus bazele acestui proiect, Vali Vătuiu. La chitară bas, din Constanța vine un iubitor de rock’n’roll și de blues, îi place foarte mult ceaiul Jack Daniels și gemurile din două prune, numai din Pitești, îl cheamă Tibi Duțu. În dreapta, cu o vioară în mână, este un tânăr neobișnuit, el nu are cont de facebook, nici smartphone, comunicăm cu el prin mesaje cu porumbei, îl cheamă Alin Păun. Am deosebita onoare și plăcere să mă reîntâlnesc cu cel cu care am realizat un proiect care s-a numit Cei mai frumoși ani, unul dintre cei mai importanți compozitori, aranjori, chitariști, lider de formație, cel care a înființat formația Kripton, Eugen Mihăescu. În stânga mea, este președintele camerei deputaților clapelor, singurul care a fost ales pe bune în ultimii 28 de ani, a fost votat pe bune de formație și de soția lui frumoasă care îl așteaptă la Constanța, un familist convins, îl cheamă Dorian Pârvu. Acum va intra în scenă unul dintre cei mai fascinanți poeți din generația tânără, un rebel, un luptător pentru poezie și în același timp vinovatul fără vină al acestui spectacol, Dan Mircea Cipariu.”

 

Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, ovo-lacto-bar, nepotul pieței cu același nume, Cipariu. Pe strada Timotei Cipariu din Timișoara a început revoluția română și aș mai vrea să amintesc ceva pentru că sunt aproape de Blaj, locul copilăriei mele. Timotei Cipariu, după cum bine știți, a fondat Academia Română, a scris prima gramatică a Academiei Române și. pentru că vă văd  foarte eleganți și drăguți și într-un nume atât de mare, precizez și că Timotei Cipariu a tradus și prima carte de bune maniere din spațiul românesc, în 1853, apărea la Blaj, Purtare de bună cuviință, era o traducere a Codului bunelor maniere . Astăzi suntem la 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect cu totul și cu totul special, cu 10 poeți din generații și geografii literare diferite: Rita Chirian, Dan Coman, câștigătorul Premiului Cartea de poezie a anului 2017, cu Insectarul Coman, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban. ”

 

Dan Mircea Cipariu a citit din volumul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărut la editura Tracus Arte: ”Tehnici de camuflaj”, de Robert Șerban, ”Tarantula” de Andra Rotaru, ”Fără șansă” de Bogdan O. Popescu, ”Singurătatea” de Ioan Es. Pop.

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat piesa ”Poveste din Vama Veche”, piesă ce va fi inclusă pe noul lor album.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Nichita Stănescu, în care acesta spunea ”cel mai frumos catren de-aș fi în stare să-l scriu vreodată ar avea patru versuri: Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuși”.

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat piesele ”Emigrantul Eminescu” și ”Ana, frumoasă fată”, Mike Godoroja amintind de filmul ”Ion”, în care invitata specială de la Sighișoara, Ioana Crăciunescu, a interpretat rolul Ana.

DMC a citit : ”Într-o zi de 10 mai”, de Nora Iuga, ”Lucruri blânde” de Teodor Dună, ”Centenar” de Dan Coman, ”Galeria” de Rita Chirian.

Mike Godoroja l-a invitat pe scenă pe muzicuțistul Marcian Petrescu împreună cu care a cântat o piesă special pentru publicul sighișorean, ”Blues de Sighișoara”.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Tudor Arghezi, ”o provocare pentru Dorian Pârvu”, a spus Mike Godoroja.

Dan Mircea Cipariu a invitat-o la microfon pe poeta și actrița Ioana Crăciunescu în ritm de rap.

”Străbunicii mei erau din Săliștea Sibiului, bunicii, de asemenea. Mama s-a născut la Teaca. A fost o eroare de a mă naște eu în București. De Sighișoara mă leagă și faptul că acum vreo 20 de ani  am fost angajată pentru un an făcând naveta de la Paris ca să fac un teatru pentru marii industriași și am încercat asta și chiar am reușit. Iubesc Sighișoara și iubesc că sunteți aici. Am mulți prieteni, m-am întors făcând un perciplu București- Paris. Ceea ce vă voi citi sunt câteva poeme din acest drum ocolit. Eu m-am simțit exilată la Paris, la București”, a spus Ioana Crăciunescu.

 

Printre poemele citite de Ioana Crăciunescu s-a aflat și un poem dedicat poetului Mircea Ivănescu, ”Dumbrava Sibiului”, dar și unul dedicat spectatorilor sighișoreni aflați în sala Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”, poemul ”Compoziție”, cuprins în antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

Pe scenă a fost invitat chitaristul Rareș Totu, care a cântat împreună cu Mike Godoroja & Blue Spirit”Nopți de Sânziene”.

Marius Mihalache a încântat și de această dată cu măiestria-i bine cunoscută.  Vrăjitor posedat și rafinat al țambalului, Marius Mihalache a re-citit Rapsodia Română scrisă de George Enescu cu improvizații în manieră etno-jazz, cu un mixaj de teme din hore de mână, sonuri dezvrăjite și Ciuleandra. Câteva minute a fost ovaționat și aplaudat de publicul sighișorean, ridicat în picioare.

 

”La Chilia-n port” a fost una dintre piesele pe care Mike Godoroja & Blue Spirit le-au cântat alături de Marius Mihalache.

 

”Dacă mai putem să cântăm înseamnă că mai există speranță”, a spus Mike Godoroja.

 

”Vă rog să aveți o viață frumoasă” a fost piesa de final a showului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA de la Sighișoara.

 

 

 

Toți spectatorii un primit un exemplar din antologie și au primit autografe.

 ***

 

 

 

 

 

 

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

 Itinerariu:

 Brașov, 20 noiembrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta / invitat special: Teodor Dună

 Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian

 Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru

 Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 27 noiembrie 2018, ora 15.00.

 ***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

  ***

 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu. 

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

vizualizari: 22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/o2I1cdFu02Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

GAUDEAMUS 2018 la ora bilanțului

Posted: 18 Nov 2018 09:00 PM PST

Ediţia aniversară a Târgului Internaţional GAUDEAMUS, eveniment organizat de Radio România, s- a încheiat duminică, 18 noiembrie. Evenimentele prilejuite de Centenarul Marii Uniri și de aniversarea a 90 de ani de Radio România, cele peste 900 de lansări, prezentări de carte și dezbateri, susținute de cei mai cunoscuți scriitori români ai momentului, au făcut din ediția numărul 25 a celui mai îndrăgit târg de carte din România, timp de cinci zile, centrul de atracție al vieții culturale a Capitalei. Cei peste 125.000 de vizitatori care au trecut pragul Pavilionului Central de miercuri, 14 noiembrie, până duminică, 18 noiembrie, sunt cea mai concludentă dovadă.

Tema centrală a ediției a fost România Centenar, ilustrată prin intermediul unui stand care a găzduit o colecție de câteva sute de volume dedicate acestui moment istoric și prin circa 50 de evenimente. Standul România Centenar a fost organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipiului București, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost acad. Ioan – Aurel Pop.

Premiile ediţiei 2018 a târgului, decernate duminică, 18 noiembrie, au fost:

• Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), Polirom (locul 2) şi Nemira (locul 3);

• Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Litera, pentru volumul „6 povești cu draci” de Igor Bergler;

• Trofeele Presei pe secţiunile TV, publicaţii print, online și agenții de presă au fost câştigate de: postul Pro TV, publicația Dilema Veche, Mediafax şi Agenția Națională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat. Posturile Radio România, cel mai frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu au intrat în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei;

• Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat în acest an, în premieră, mai multor edituri, „pentru admirabila lor activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri” (motivația juriului). Editurile premiate cu acest prilej au fost: Prut, Ştiinţa, Arc (din Chișinău), Cartier (din Chişinău), Şcoala Ardeleană (din Cluj) şi Casa Cărţii de Ştiinţă (din Cluj);

• Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus;

• Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie: – pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română, doamnei Vali Florescu pentru volumul Femei cu bărbaţi de Richard Ford (Editura Vellant, 2018); – pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: redacției revistei Caietele avangardei, editor Ioan Cristescu, coordonator ştiinţific Ion Pop, editată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, pentru nr. 12, 2018, cu tema Avangardă, neoavangardă, postavangardă…, pentru promovarea valorilor novatoare româneşti în lume;

• Miss Lectura pentru ediţia 2018 a Târgului Internațional GAUDEAMUS a fost desemnată domnişoara Isabel – Raluca Grigore, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Premiul a constat în echipamente multimedia oferite de InfoTouch Systems și Hidroprotect.

Proiecte Radio România – Gaudeamus

• În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XVII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, dedicat elevilor de liceu; câştigătoarele acestei ediţii au fost: locul I – Iulia Sucutardean, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara; locul II – Bianca Gabriela Antofie, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Craiova; locul III – Maria Alexandra Robu, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Premiile au fost oferite de Radio România (sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg), CEWE și InfoTouch Systems.

• Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2018, 21 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Asociația Club Lions Millennium.

• Expoziția „Gaudeamus 25”, amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale și al Display Group, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu;

• Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an, fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor ajungând la circa 1.500 de volume.

• Ziarul Târgului (5 numere) a fost realizat, pentru al cincilea an consecutiv, de către o echipă redacţională de la cunoscuta publicaţie Caţavencii.

Tombola GAUDEAMUS, derulată într-o formulă inedită – câte o extragere la fiecare 90 de minute – pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, a avut în acest an câteva zeci de premii extrem de atractive: 10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale, 10 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Optiplaza, 8 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Emex, pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems, vouchere pentru foto-cărți CEWE, echipamente sportive oferite de sportpartner.ro și echipamente multimedia oferite de Hidroprotect.

Seria evenimentelor culturale organizate de Radio România în cursul acestei luni continuă cu ediția a IV-a a Festivalului ”RadiRo”, care a debutat în această seară la Sala Radio, printr-un concert al Orchestrei Naționale Radio și desfășoară în perioada 18 – 25 noiembrie. Ediția 2018 include și o premieră – o serie de concerte de jazz susținute de Big Band-uri ale radiodifuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțeles, România.

Parteneri GAUDEAMUS 2018

Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii și Identității Naționale

Sponsor principal: BRD Groupe Société Générale Parteneri: Camerele de Comerț și Industrie din România și Romexpo, Primăria Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipiului București, Display Group.

Sponsori: CEWE România, Treasure&Co, 7Last Muse, InfoTouch Systems, Bernschutz&Co, Asociația Lions Club Millennium, Optiplaza, Emex, sportpartner.ro, IndECO Grup, Perla Harghitei, Hidroprotect

Parteneri media: TVR, Agenţia de carte, Agenția de Presă RADOR, Caţavencii, Media Trust

 

 

 

 

 

 

vizualizari: 0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xhhR1Uk0OlE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Simpozionul Naţional „IOAN PETRU CULIANU”, ediţia a XVI-a

Posted: 18 Nov 2018 08:16 PM PST

Miercuri, 14 noiembrie 2018, la Iași, Simpozionul Naţional  „IOAN PETRU CULIANU”, ediţia a XVI-a a fost dedicat Centenarului Întregirii Hotarelor României Mari.

 

”Organizatorii: Uniunea Scriitorilor – Filiala Iaşi, prin Domnul Preşedinte CASSIAN MARIA SPIRIDON şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, prin Catedra de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, preşedinte al juriului, Domnul Prof. univ. dr. NICU GAVRILUŢĂ, deopotrivă, Doamna Conf. univ. dr. NOEMI BOMHER, membru al juriului şi prieten fidel la toate cele şaisprezece ediţii ale Simpozionului ieşean adresează mulţumiri tuturor şcolilor din Iaşi şi din ţară, care s-au implicat în această acţiune amplă – atât de promovare a operei lui Ioan Petru Culianu, cât mai ales, în acest context, prin omagierea jertfei Românilor în Primul Război Mondial!

La această ediţie omagială au participat, direct, profesorii care au pregătit montaje literar-muzicale sau scenarii dramatice adecvate momentului omagial. S-au recitat versuri şi s-au interpretat cântece patriotice.

Un grup de seminarişti din Corul BASILEUS – de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi, dirijor Diacon Prof. MIHAI URSACHE, a intonat IMNUL ROMÂNIEI, urmat de alte câteva cântece patriotice. A fost un moment de înaltă vibraţie spirituală. Cu binecuvântarea Pr. Prof. dr. DRAGOŞ-CIPRIAN BAHRIM – director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi , Corul BASILEUS a fost prezent la majoritatea ediţiilor Simpozionului ieşean.

Juriul şi spectatorii au apreciat intervenţiile elevilor ieşeni, coordonaţi de inimoşii lor profesori:

Colegiul Naţional „G. Ibrăileanu” Iaşi, prin Prof. dr. CRISTINA CHIPRIAN – prieten fidel al Simpozionului; La această a XVI-a ediţie, ne-au fost alături şi elevi coordonaţi de doamnele Prof. DOINIŢA CĂRĂUŞU şi  Prof. IRINA POPEL. Felicitări, talentatelor eleve Iuliana Stângaciu, Roxana Filip, Lorena Bulei, Teodora Costin şi Maria Lincu!

Şcoala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iaşi, prin Prof. MIHAELA BURLEA – prieten fidel al Simpozionului;

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi, prin Prof. dr. CARMEN DURA – a prezentat scenariul dramatic „100 de ani”, în Sala de Festivităţi a Seminarului ieşean;

Colegiul Tehnic de Transporturi Iaşi, prin Prof. dr. CAMELIA CERNAHUZ;

Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, prin Prof. MARICICA STOICA;

Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi, prin Prof. LUMINIŢA-MARIA AGACHE.

La această ediţie omagială un rol esenţial l-au avut şi câteva licee şi şcoli gimnaziale din ţară şi care s-au dorit a fi parteneri – la distanţă – ai Simpozionului:

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, prin Prof. CRISTINA IGNAT, Prof. GEANINA BUTESCU, Prof. ANAMARIA DOROHONCIANU, Pr. Prof. IONUŢ CREŢU, Pr. Prof. TEODOR BUDACA. Cu binecuvântarea Pr. Prof. CONSTANTIN MUHA, elevii seminarişti au omagiat pe Dorohoienilor care s-au jertfit pentru România Mare, prezentând scenariul dramatic „Ospeţie Centenară”.

Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, prin Prof. MARIA TEŞU, Prof. RALUCA MUNTEANU, Prof. MAGDA CULBEC şi Prof. MARIE-JEANNE STOIAN. În cadrul lansării Proiectului „Educaţia pentru Valori”, la Cercul Metodic al Directorilor Adjuncţi şi Consilierilor Educativi din Iaşi şi din judeţul Iaşi, elevii liceului au pregătit un amplu program omagial, prin montarea scenariului dramatic „Pecete a Divinului la Templul Marii Uniri”.

Apreciem iniţiativa doamnei profesor IONELA ŞOITU care a propus Şcolilor Gimnaziale „Constantin Gh. Marinescu” şi Nr. 1 Rediu – Galaţi finalizarea unui amplu proiect instructiv-educativ de evocare a figurii filosofului român Ioan Petru Culianu şi, deopotrivă, de prezentare a eroismului înaintaşilor noştri de la Dunărea de Jos în sângeroasele lupte din timpul Primului Război Mondial. A fost o conlucrare amplă, extrem de solicitantă, la care au fost implicaţi elevi din cele două şcoli. Evidenţiem, în primul rând, acceptul şi implicarea conducerii celor două şcoli, respectiv, Prof. ANA-VIORICA HUŢANU – director, şi Prof. VALENTINA MORUN – director adjunct, de la Şcoala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu” Galaţi, respectiv, Prof. LOREDANA MUNTEANU – director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Rediu – judeţul Galaţi,  cărora le mulţumim, respectuos. Pentru finalitatea acestui proiect educativ, doamna prof. Ionela Şoitu a conlucrat, intens, cu doamnele învăţătoare MIHAELA PETREA şi GEORGETA NEICU – Şcoala Gimnazială Rediu 1 Galaţi, precum şi cu prof. MIHAI VASILE, prof. RODICA TOADER, prof. DIANA LAURA TOCILIANU şi prof. IULIA CORESCHI – Şcoala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu”  Galaţi. Elevii de la cele două şcoli, sub îndrumarea cadrelor didactice implicate, au organizat un amplu program omagial, pe durata a peste două ore, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi – prieten fidel al Simpozionului ieşean.

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Ungureni, prin prof. MIHAELA BUJOREANU – prezenţi în sala de festivităţi a Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică” Tecuci;

Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Oneşti, prin prof. EMILIA SPĂTARU – o fidelă participantă la multe din ediţiile anterioare ale Simpozionului. Având-o alături pe colega sa, IOANA RUSU, profesor la aceeaşi şcoală, împreună au finalizat un interesant proiect omagial care poate fi vizualizat pe youtube.

Mulţumim tuturor prietenilor Simpozionului Naţional „Ioan Petru Culianu”, care au dorit să participe cu versuri, montaje literar-muzicale şi scenarii dramatice, având ca unic scop, în acest an, omagierea Românilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă, pentru Întregirea Hotarelor României Mari.

 

Fondator şi coordonator: Livia CIUPERCĂ ”

 

 

 

 

vizualizari: 3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/RdaVag0nwLE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința „Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminescie...

Posted: 17 Nov 2018 11:27 PM PST

Joi, 22 noiembrie 2018, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la conferința „Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene”, susținută de criticul, istoricul literar, specialistul în ediţii critice Nicolae Georgescu, în cadrul ciclului de conferinţe ale Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„O ediţie ne varietur a poeziei antume eminesciene ridică multiple probleme, cea mai importantă fiind aceea a stabilirii voinţei auctoriale. Ediţiile de până acum – peste 25 – nu seamănă una cu alta, Titu Maiorescu însuşi oscilând între diferite variante şi semne de punctuaţie în cele 11 ediţii pe care le-a girat. Textul lui Maiorescu este diferit în multe locuri, mai ales ca punctuaţie, faţă de textul eminescian din «Convorbiri literare», acolo unde au fost publicate prima dată poeziile. O comparaţie completă nu s-a făcut, ea se impune – şi este sarcina pe care ne-am asumat-o. Dar nici textul publicat în „Convorbiri literare” nu seamănă cu textul din manuscrisele poetului, aceste diferenţe frământând îndelung mințile eminescologilor. După ani lungi de cercetare, concluzia noastră este că trebuie găsită sau stabilită o măsură fermă a lucrurilor. Vom aduce, pentru aceasta, argumente care vor arăta cum sensul unor versuri eminesciene binecunoscute devine altul în funcţie de modalităţile în care este stabilită punctuaţia sau adoptând diferite lecţiuni ale lexicului. Vrem să restabilim textul eminescian genuin, cum a fost gândit şi aşternut el pe hârtie de către poet, în coordonatele scrisului pe care le-a avut la îndemână şi pe care le-a folosit.”

Nicolae Georgescu (n. 1950) este conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific, specialist în ediţii critice şi publicist. A lucrat vreme de mai mulţi ani la serviciul „Bibliografia M. Eminescu” de la Biblioteca Academiei Române. Cărţile sale din ultimele două decenii şi jumătate – între care: A doua viaţă a lui Eminescu (1994); Cercul strâmt. Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu (1995); Eminescu şi editorii săi(2000); Moartea antumă a lui Eminescu (1883-1889) (2002); Cu Veronica prin Infern. Cartea regăsirilor (2004), Cu Veronica prin Infern. Cartea despărţirilor (2004); Un an din viaţa lui Eminescu  (martie 1881-aprilie 1882) (2007); Scrisul, ca o taină (2008); Din misterele literaturii române. Ediţiaprinceps Eminescu /Filosofia construcţiei volumului, 2 volume (2015); Eminescu după marea scanare. Eminescologia la ora de faţă. Studii, cronici şi recenzii (2016), Cronograf Eminescian (2018) – i-au asigurat o solidă reputaţie de eminescolog, întărită de numeroasele şi energicele intervenţii în presa culturală.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

vizualizari: 48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UELei3wNrcE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Evocarea scriitorului Al. Cazaban, la MNLR

Posted: 17 Nov 2018 10:59 PM PST

Marți, 20 noiembrie 2018, ora 18.00, în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evocarea scriitorului Al. Cazaban. La eveniment, realizat în colaborare cu Asociația Memorie și Speranță, iau parte ca invitați dr. Mircea Anghelescu, Ionuț Kivu, Dan-Alexandru Samarineanu Anca Cecilia Păuleț, Violetta Ștefănescu, Ecaterina Sălceanu și Radu Manolescu. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Alexandru (Alecu) Cazaban s-a născut la 23 septembrie 1872, la Iași, și a murit în 1966, la București. A fost scriitor, ziarist, editor și conferențiar. Este descendentul unei vechi familii franceze împământenite în Moldova care a dat o seamă de personalități în lumea artistică română precum actorul Jules Cazaban, compozitoarea Mansi Barberis, sculptorul Ion Irimescu, pianista Rodica Suțu, regizoarea Sorana Coroamă-Stanca. Alexandru Cazaban a fost căsătorit cu Elena I. Kovalsky și a avut o fiică, Matilda. În timpul Primului Război Mondial, Alexandru Cazaban a editat, împreună cu Rudolf Suțu, cotidianul ieșean „Dușmanul”, îndreptat contra ocupației germane. De la 1 august 1920 a fost angajat, ca șef de birou, în cadrul Direcțiunii Generale a Artelor din Ministerul Culturii și Artelor. A fost și membru în Consiliul de administrație al Societății de Difuziune Radio Telefonică din România (din 1936). I-a cunoscut pe Eminescu, Caragiale (cu care a și colaborat la „Moftul român”), Delavrancea, Dobrogeanu-Gherea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

vizualizari: 36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/L3RXKNvzzsw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dialog între regizorul Dan Pița și scriitorul Bujor Nedelcovici

Posted: 17 Nov 2018 10:00 PM PST

Joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 18,00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae  Creţulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul ”Faleze de nisip”.  Proiecţia va fi urmată de un dialog între regizorul Dan Pița și scriitorul Bujor Nedelcovici. Moderator: Manuela Cernat (istoric şi critic de film). AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Pe 31 ianuarie 1983,  la cinematograful „Scala” din București se lansa ”Faleze de nisip”, un film în regia lui Dan Pița, cu un scenariu scris de Bujor Nedelcovici după romanul „Zile de nisip” apărut în 1979 şi recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Trei zile mai târziu, filmul era scos din cinematografe și interzis.

 

”Faleze de nisip” are în centru un om care suferă patologic de nevoia de a avea dreptate, exploatează lumea din perspectiva unui sistem care se voia  intangibil. Doctorul Cristea acuză de furt un tânăr muncitor. Nici el, nici sistemul nu admit că ar putea să greșească. Medicul, trecut de prima tinerețe, își exploatează conștiința și găsește acolo convingerea că presupusul hoț e tânăr, deci e vinovat.

 

Muzica peliculei este semnată de compozitorul Adrian Enescu, costumele au fost realizate de Doina Levintza, imaginea şi montajul poartă semnătura Cristinei Ionescu şi a lui Vlad Păunescu. Filmul îi are în rolurile principale pe Gheorghe Visu, Carmen Galin, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Mircea Anghelescu şi Marin Moraru. Scenografia îi aparţine lui Călin Papură.

 

Evenimentul de la MNLR este realizat cu sprijinul CNC și al Arhivei Naționale de Film.

 

Regizorul Dan Piţa a debutat cu pelicula „Apa ca un bivol negru“ (1971), un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat împreună cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase şi Stere Gulea. Filmele sale de dinainte de Revoluţie au deranjat mereu autorităţile comuniste şi au fost supuse cenzurii. Printre acestea se numără „Faleze de nisip“ (1982), „Concurs“ (1982) sau „Dreptate în lanţuri“ (1983).

 

Bujor Nedelcovici debutează în 1970 cu romanul ”Ultimii”, colaborează la mai multe reviste și ziare și publică romanele: „Fără vâsle”, „Noaptea”, „Grădina Icoanei”, „Zile de nisip”, „Somnul Vameșului”. În 1987 părăsește România și cere azil politic în Franța. În 1992 primește Premiul Academiei Româno-Americane de Artă și Știință pentru romanul „Al doilea mesager”, care este adaptat pentru film în 1995, sub titlul „Somnul Insulei” (regia Mircea Veroiu).

 

 

Ce a fost la început,  filmul sau romanul? Cum se face trecerea de la carte la camera de filmat? Dar de la meseria de scriitor la cea de regizor?

Iată câteva întrebări la care se va răspunde într-o serie de  întâlniri intitulate CINEMACITIT care își propun să medieze dialogul cineastului cu opera literară şi să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română.

 

CINEMACITIT este susținut de Muzeul Național al Literaturii Române. Programul cuprinde proiecţii de film românesc urmate de un dialog între regizor/scenarist/actor şi o personalitate literară din România. Filmele prezentate reprezintă ecranizări remarcabile ale unor texte de referinţă din literatura română, dar şi producţii recente premiate la mari festivaluri internaţionale sau adaptări libere după romane autohtone.

Vizualizări: 246

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor