altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 16 decembrie 2019

“Scriitoarea Magda Cârneci a primit medalia ”Legiunea de onoare, în...


Scriitoarea Magda Cârneci a primit medalia ”Legiunea de onoare, în ...

Posted: 15 Dec 2019 02:27 PM PST

 Joi, 12 decembrie 2019, la Ambasada Franței din București , scriitoarea Magda Cârneci a primit medalia ”Legiunea de onoare, în grad de cavaler”, acordată de Statul Francez. „Aţi făcut şi încă faceţi multe lucruri pentru răspândirea francofoniei în România, pe care o reprezentaţi remarcabil. Personalitate respectată, artist talentat, traducătoare cunoscută şi fin analist al vieţii politice româneşti, v-aţi preocupat întotdeauna, din dragoste pentru ţara noastră şi pentru limba franceză, să faceţi ca Franţa şi cultura sa să strălucească în România. Sunteţi una dintre acele personalităţi remarcabile române care sunt o punte între Franţa şi România şi de aceea Republica Franceză a decis să vă onoreze”, a declarat ambasadoarea Michèle Ramis.

Magda Cârneci (poet, eseist, critic și teoretician de artă român) a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București în 1979. În 1997 a obținut un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A obținut de asemenea numeroase burse de cercetare pre și postdoctorale în străinătate. În epoca studenției a frecventat cenaclurile literale Amfiteatru și Cenaclul de luni din București, condus de criticul Nicolae Manolescu. A activat ca cercetător științific la Institutul de Istoria Artei din București și ca președintă a boardului Centrului Internațional pentru Artă Contemporană (CIAC) din București. A fost și co-director al revistei de arte vizuale Artelier. Între 2001-2005 a fost lector invitat la Institut National des Langues et Civilisations Orientales 9INALCO) din Paris. Între 2007-2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris. În prezent este profesor asociat la Universitatea Națională de Artă din București, redactor cultural la revista 22 și redactor-șef al revistei de arte vizuale ARTA din București.

Debutul poetic are loc în 1975 în revista România literară, sub pseudonimul Magdalena Ghica, pe care îl va folosi până în 1989. Debutul editorial se produce în 1980 cu volumul Hipermateria, Editura Cartea Românească. A publicat numeroase grupaje de versuri în revistele literare din țară și în diferite reviste din străinătate.

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OvE5aq3NhKE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Copiii se întâlnesc cu scriitorii contemporani la ”Poveşti sub brad...

Posted: 15 Dec 2019 02:00 PM PST

În săptămâna 16-22 decembrie 2019 pășim din mansarda Librăriei Cărturești Verona în Țara Magică a Poveștilor de Crăciun. Copiii sunt invitaţi să participe la evenimente de lectură alături de patru autori contemporani: Cristina Andone, Alexandra Rusu, T.O. Bobe şi Liana Alexandru. După lectură, copiii fac schimb de rol cu scriitorii şi vor crea propriile lor personaje şi poveşti în sesiuni de scriere creativă susţinute de reprezentanţii Asociaţiei 7 ARTE.  Intrarea este liberă, iar Moș Crăciun, ceaiul cu scorțișoară și biscuiții gustoși vor da aromă intensă experienței.

Prima poveste sub brad se spune marţi, 17 decembrie, de la ora 18:30. Începe în Orașul Sunetelor alături de scriitoarea Cristina Andone și a ei „Poveste muzicală de Crăciun”.

 

Miercuri, 18 decembrie, tot de la 18:30 traversăm Valea Râsetelor împreună cu Alexandra Rusu. Vizităm castelul imens și întortocheat în care se fac jucăriile și trăim „Viața și aventurile lui Moș Crăciun” văzute de la înălțimea imaginației lui Frank Baum.

 

Joi, 19 decembrie, aceeași oră, ajungem în Orașul din Preajma Crăciunului unde descoperim „Darul lui Moș Crăciun” cu T. O. Bobe și deschidem scrisorile pe care le primește Moșul.

 

La o zi distanță, sâmbătă, 21 decembrie, ora 11:30, ajungem cu Liana Alexandru în Orașul Visurilor Care se Adeveresc, pe strada pe care poveștile cresc binele din oameni. O să-l cunoaștem pe „Băiatul care nu credea în Moș Crăciun” și o să-l ducem într-o poveste numai a lui.

 

Vârsta recomandată este între 6 şi 12 ani. Înscrierile se fac pe adresa liviarosca at gmail.com, sau la 0732003051.

 

Parteneri: Humanitas Junior, Editura Nemi, Editura Vellant.

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/F1F-qA9rxsw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru”- edi...

Posted: 15 Dec 2019 02:17 AM PST

Editura Omonia anunță apariția volumului ”Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru”- ediție bilingvă, de Periklis Mihailidis. Traducere din limba greacă: Christina CHRISTODOULOU-TODEA. Cuvânt-înainte: Andreas Kl. SOFOKLEOUS. Epilog: Charalambos CHRISTODOULOU.

Cea mai recentă apariție a Editurii Omonia reproduce un manual de geografie a Ciprului pentru învățământul gimnazial  tipărit în 1887 la Tulcea. Autorul, Periklis Mihailidis (1836/1837-1905), este un profesor cipriot sosit în 1863 la Galați, unde conduce o școală elementară de băieți. În paralel cu  lucrările bilingve de învățare a limbii grecești pentru români și a limbii române pentru greci – printre primele de acest fel apărute la noi, Periklis Mihailidis redactează, așa cum mărturisește în prefață, o carte de geografie, „fiind stimulat, pe de o parte, de ideea că nu există un manual de predare în şcolile Ciprului analog cu cel al altor ţări civilizate, şi, pe de altă parte, din dragoste de patrie, pentru a fi pe cât posibil util tinerei generaţii”.

Dincolo de valoarea sa ca mărturie de dragoste a unui cipriot trăind departe de patrie și dornic să o cunoască mai bine și să o facă cunoscută și unui public mai larg, dat fiind că este „una dintre cele mai mari insule din Marea  Mediterană şi cu siguranţă că ar prezenta un material de studiu bogat şi interesant”, volumul apărut acum 132 de ani este o radiografie a insulei la aproape un deceniu de la transferarea Ciprului sub administrație britanică (act consfințit prin „Convenția Ciprului” din 4  iunie 1878), după o ocupație otomană de trei secole.  Totodată, manualul este revelator și pentru principiile pedagogice de predare a acestei discipline în a doua jumătate a secolului 19. Dascălul cipriot insistă asupra importanței desenului la geografie, „putând fi comparat”, în opinia sa, „cu cheia care deschide o cameră, sau cu ochiul clar văzător”. De aceea nu a „precupeţit niciun efort şi nicio cheltuială, îmbogăţind această ediţie cu patruzeci de desene, fiind convins că imaginea are un efect puternic asupra elevilor”. Într-adevăr, efortul se dovedește salutar, volumul reprezentând o performanță tipografică a vremii.

În prefața sa la ediția românească, regretatul profesor de Științele Comunicării și Mass-Media de la Universitatea Ciprului din Nicosia,  Andreas Kl. Sofokleous (1940-2018), stăruie asupra contribuției lui Mihailidis la presa cipriotă – fondator, la întoarcerea în patrie,  al publicației „Evagoras”,  „primul ziar grecesc din Nicosia” –, întregind astfel personalitatea fostului dascăl și gimnasiarh de la Galați.

Retipărirea manualului lui P. Mihailidis, la 125 de ani de la moartea acestuia, reprezintă un act de recunoștință adus dascălului care a predat,  timp de 27 de ani, la școli din portul dunărean. Inițiativa aparține tot unui cadru didactic cipriot, profesorul de matematică Charalambos Christodoulou, atașat, la rându-i, de România, prin soția sa. Româncă stabilită în Cipru în 1962,  traducătoare din literatura cipriotă și semnatara versiunii românești a Geografiei politice, ambasadoare a culturii române în patria de adopție, Christina Christodoulou-Todea este sufletul Alianței Românilor din Cipru, pe care a fondat-o în 1995 la Nicosia și în fruntea căreia se află de atunci. Geografia politică a lui P. Mihailidis este a șasea carte tradusă în limba română de Christina Christodoulou-Todea. Între lucrările a căror versiune românească poartă semnătura Christinei Christodoulou-Todea figurează Istoria Ciprului de Katia Hatzidemetriou (apărută în două ediții) și romane aparținând unor străluciți reprezentanți ai prozei actuale cipriote (Yannis Katsouris, Panos Ioannidis, Elli Paionidou Vivian Avraamidou-Ploumbi).

Manualul lui Mihailidis va stârni, sperăm, curiozitatea profesorilor și elevilor celor șase școli românești din Cipru, ai școlii românești din Atena sau ai școlii grecești „Athena” de la București, dar și interesul  comunității științifice din cele două țări, care va avea un material de studiu, până acum inedit,  asupra unui moment revelator pentru relațiile româno-cipriote din a doua jumătate a secolului 19.

 

Originar dintr-un sat din apropierea Nicosiei,  Periklis Mihailidis (1836/1837-1905) şi-a făcut studiile în capitală şi apoi la Atena (absolvent al Şcolii Regale Normale „cu nota de eminent”). Învăţător, timp de  şapte ani, în localitatea Xylokastron de lângă Corint, în Grecia, se stabileşte apoi în Principatele Dunărene, ca profesor de limba greacă la şcoli din oraşele dunărene unde  înfloreau puternice comunităţi greceşti. La Galaţi deschide în 1863 o şcoală de băieţi și o librărie. În tipografia „Apollon” deţinută de tatăl său (A. P. Mihailidis) la Tulcea tipăreşte în 1887 lucrarea Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru.  Din 1890 se stabileşte  la Nicosia, unde se îndeletniceşte cu jurnalistica (editor al ziarului „Evagoras”, 1890-1905).  La Varosi (lângă Famagusta), unde îl găsim  în ultimul an de viaţă, fondează o tipografie (sub numele de „Evagoras al Salaminei”) după modelul celei de la Tulcea, o legătorie de carte şi o librărie. Soţia sa, Arghyri, era grecoaică din România.

 

 

Periklis Mihailidis, Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru

Ediție bilingvă

Editura OMONIA, București, 2019, 150 p.

 

 

Editura OMONIA, fondată în 1991 la București, singura casă de editură din România care publică exclusiv traduceri din literatura neoelenă sau cărți (elaborate de specialiști greci și români) despre Grecia, Cipru și elenismul din România, a publicat, în cei 28 de ani de activitate, aproape 200 de titluri, dintre care 25 în ediție bilingvă. 12 volume sunt traduceri din literatura cipriotă sau cărți despre elenismul cipriot și relațiile româno-cipriote (Suflet cipriot. Antologia nuvelei cipriote, 1997, Elena Lazăr, Panorama literaturii cipriote, 1999, Andreas N. Mitsidis, Scurtă istorie a Bisericii din Cipru, 1999, Un cărturar cipriot la București. Epaminondas Frangoudis, Discursuri, 2014,  Romanian-Cypriot Relations. An Illustrated History, 2016 etc.).

Vizualizări: 85

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor