altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 14 decembrie 2019

“Oameni de radio pe scena Teatrului Național din Craiova, în specta...


Oameni de radio pe scena Teatrului Național din Craiova, în spectac...

Posted: 13 Dec 2019 05:40 AM PST

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop va avea premiera în acest sfârșit de săptămână, în 14 și 15 decembrie 2019, ora 19:00. Pentru fiecare reprezentație, regizorul va invita câte un nume relevant din FM-ul românesc pentru a fi parte din producție. Primele două spectacole îl vor avea drept special guest star pe BOGDAN ȘERBAN, cunoscut publicului pentru emisiunile sale de la Radio Guerrilla. Deloc întâmplătoare alegerea, deoarece Bogdan Șerban a jucat, în urmă cu mulți ani, la Craiova, în spectacolul DANAIDELE regizat de Silviu Purcărete.

Mă întorc la Naționalul din Craiova după mai bine de 25 de ani. Este spațiul unde am debutat ca actor în spectacolul Danaidele, regizat de Silviu Purcărete, iar acum, un sfert de secol mai târziu, mulțumită lui Bobi Pricop, este locul în care găsesc două lucruri sacre din viața mea: scena și radioul. 

Bogdan Șerban

 

Cu peste 20 de ani de experiență în radio, Bogdan Șerban este una dintre cele mai cunoscute voci din FM-ul românesc. Bogdan și-a început cariera ca actor în anii ’90 cu spectacolul Danaidele de Silviu Purcărete. În aceeași perioadă a început să lucreze la Minisat, un post de radio din Târgoviște, și pentru o perioadă a făcut radio în paralel cu spectacole și turnee de teatru. Pentru că a realizat că are două pasiuni care îi trezesc interesul în egală măsură, dar că pe niciuna nu o practică cât de bine ar putea, a ales să se dedice radioului și la scurt timp de la decizie a ajuns să fie directorul postului din Târgoviște. Din 2004 poate fi ascultat pe Radio Guerrilla, unde are drept scop să susțină și să promoveze cultura și muzica alternativă, prin emisiunile Avanpost Radio Guerrilla și GuerriLIVE Radio Session cu Bogdan Serban. Despre rolul unui om de radio, Bogdan spune că este mai mult decât să fie doar un DJ care schimbă piese muzicale, ci un om care creează o legătură între artiști și ascultători.

 

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, scenografia Nikola Toromanov, vorbește despre nevoia fiecăruia dintre noi de a fi vocea lumii sale.

În America anilor ′80, radioul era cea mai importantă platformă pentru libertatea de exprimare. Emisiunile TV aveau niște reguli destul de stricte, dar FM-ul putea deveni terenul de joacă al celor mai îndrăznețe și nepopulare opinii, scena pentru cele 15 minute de faimă, comunitatea tuturor celor care voiau să se facă auziți, spațiul sonor în care nimeni nu se simțea singur.

Dramaturgul american Eric Bogosian alege tocmai o astfel de frecvență pentru piesa sa, un post de radio neconvențional, unde oricine are ceva de spus poate intra în direct cu națiunea. Ca maestru de ceremonii al acestei microlumi, în care fiecare vrea să își spună adevărul, îl pune pe Barry Champlain (Sorin Leoveanu), controversatul realizator al emisiunii „Night Talk”. Și spectacolul vocilor unei națiuni confuze poate să înceapă.

Bobi Pricop, unul dintre cei mai inovativi și suprinzători tineri regizori, candidat, începând cu anul trecut, la Premiul Europa pentru Teatru, este la cea de-a patra montare la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, după PROFU′ DE RELIGIE de Mihaela Michailov, ILUZII  de Ivan Vîrîpaev și AUTORUL de Tim Crouch.

Piesa RADIO a fost publicată de Eric Bogosian în 1987 (când a fost nominalizată la Premiul Pulitzer). În 1988, Oliver Stone a adus-o pe marile ecrane în filmul TALK RADIO (în care Bogosian juca rolul lui Barry), iar în 2007, dramaturgul a adaptat-o pentru Broadway.

Alături de Sorin Leoveanu, din distribuția spectacolului mai fac parte: Gabriela Baciu, Ștefan Cepoi, Constantin Cicort, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoș Măceșanu, Cătălin Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru. 

 

Prețurile biletelor:  45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenți/seniori) la Agenția teatrală, și 44, 34, 24 lei pe platforma online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677.
Program:
Luni-Vineri 11:00-19:00
Sâmbătă-Duminică 12:00-19:00

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AA-_YuomC94?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Haydn, Mozart şi Beethoven, în interpretarea Orchestrei Filarmonici...

Posted: 13 Dec 2019 05:34 AM PST

Vineri, 13 decembrie 2019, ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, va avea în program lucrări de Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven. Solistă în programul Mozart va fi pianista Mihaela Manea. Concertul a fost susţinut şi joi seară în Sala Mare a Ateneului Român, concertmaistrul de la aceste două concerte fiind Natalia Colotelo.

Compusă în 1787, între ciclurile pariziene şi londoneze care aveau să-i întărească lui Haydn notorietatea dar şi să-i umple buzunarele,Simfonia nr. 88 se remarcă prin detalii care astăzi pot părea minore, dar care au făcut furori în epocă. De exemplu, folosirea timpanilor şi a trompetelor în partea a doua, lentă.  (…) Contraste subite, treceri de la stilul galant melodic  la cel sofisticat polifonic, dialoguri delicate între instrumente soliste şi izbucniri viguroase în tutti, care capătă o tuşă ironică prin suspendarea seriozităţii în acelaşi orizont ludic caracteristic lui Haydn şi care îi asigură şi după mai bine de două secole priza la public”, apreciază muzicologul Mihai Cojocaru, în caietul program al Filarmonicii „George Enescu”.

Concertul în re minor pentru pian şi orchestră, KV 466,  de Wolfgang Amadeus Mozart, este primul din cele două concerte scrise de Mozart într-o tonalitate minoră şi, în acelaşi timp, poate cel mai furtunos, mai intens şi mai sumbru în atmosferă şi expresivitate.  „Concertul în re minor etalează încă de la început un aer romantic, debutând cu un gest muzical orchestral fără o temă conturată, descris doar de atmosfera sumbră şi agitată a sincopelor care îl definesc. Intrarea pianului aduce cu sine plăcerea dialogului, o conversaţie când serioasă, când fermecătoare între solist şi orchestră, iar pianistul este pus în situaţia de a jongla între pasajele tehnic strălucitoare şi expresivitatea simplă a cantilenelor mozartiene. Momentele pline de patos, de sumbră resemnare alternează cu cele în care discursul muzical se luminează. Partea a doua este o romanţă de o serenă cantabilitate, în care nu mai e de găsit agitaţia şi tumultul părţii întâi. Pianul deschide partea a treia a concertului, un final plin de ambiguităţi, de surprize, de asimetrii. Spre sfârşit, Mozart renunţă la tonalitatea minorului şi o înlocuieşte cu o concluzie în luminosul re major, ca o rază de soare ce ne trimite înapoi spre atmosfera prietenoasă de curte a concertelor anterioare”, punctează muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kOcjfzz8Lm4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Academia Română a acordat premiul „Henri H. Stahl” istoricului Adri...

Posted: 13 Dec 2019 05:26 AM PST

Premiul Academiei Române, secțiunea XI, Secția de științe economice, juridice și sociologice, categoria sociologie „Henri H. Stahl” a fost acordat anul acesta pentru lucrarea „Francisc Iosif Rainer. Biografia unui proiect de viață (1874-1944)”, autor Dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București, istoric, antropolog și jurnalist. Academia Română a organizat joi, 12 decembrie 2019, ceremonia de decernare a premiilor pentru cele mai reprezentative creații științifice și culturale realizate în anul 2017. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.00, premiile fiind înmânate de Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, în prezența Biroului Prezidiului și a membrilor Adunării Generale. Premiile Academiei Române reprezintă cea mai prestigioasă recunoaștere a valorii intelectuale din toate domeniile creației în România și recompensează performanța culturală și științifică românească a anului 2017, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare.

Adrian Majuru este licențiat în istorie la Universitatea din București, unde a obținut și un doctorat în geografie umană (2004). Între anii 2011-2012 a finalizat Școala postdoctorală în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie Francisc Rainer – Academia Română. Ca rezultat al acestui stagiu a publicat lucrarea „Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Rainer” (2012). Adrian Majuru coordonează Revista de Antropologie Urbană publicată începând cu anul 2012 la editura Oscar Print și predă antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. A colaborat cu ziarele Adevărul, Cotidianul, Ziarul Financiar, precum și cu revistele Adevărul literar și artistic, Capital, Time Out București, Cultura, Observatorul Cultural. În prezent colaborează la blogul ziarului Adevărul. Este cunoscut publicului larg îndeosebi prin numeroasele sale cărți despre București. Începând cu anul 2014 este manager al Muzeului Municipiului București.

În prefața lucrării „Francisc Iosif Rainer. Biografia unui proiect de viață (1874-1944)”, publicată de Editura Oscar Print, Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici menționează: „Una din strategiile lui Francisc Rainer era multi- și interdisci-plinaritatea. Adrian Majuru a identificat foarte bine acest aspect. Ceea ce știu despre Rainer și ceea ce am scris se bazează pe contactele mele directe cu el. Însă autorul se bazează pe o minuțioasă cercetare a arhivei pe care doamna Trancu Rainer a dăruit-o Institutului de Antropologie. A căutat fără să-l cunoască să decripteze personalitatea și opera sa și evident că a reușit mult mai bine decât mine. Am citit cu mult interes această carte și am descoperit multe aspecte despre Rainer pe care nu le-am cunoscut. De asemenea fotografiile cu care își înviorează textul sunt interesante și multe din ele sunt necunoscute. Ele evocă o lume care a dispărut, dar care, cel puțin pentru mine, este plină de farmec și mi-a trezit o mare nostalgie căci erau vremuri în care reperele morale erau altele și prețuirea valorilor era semnificativ diferită. Rainer a murit la timp ca să nu vadă nenorocirile ce s-au abătut asupra noastră.

Marea lecție pe care ne-a lăsat-o Rainer este că profesorul trebuie să fie, mai ales dacă predă o disciplină foarte telurică, un om cu o viziune largă multidisciplinară și umanistă. Pentru aceasta îi trebuie și o cultură mare, dar și o disciplină severă atât în chivernisirea vieții sale și a relațiilor sale cu familia și cu restul societății cât și o metodologie riguroasă. Cred că acestea pot fi concluziile acestei cărți deosebite”.

Lucrarea este amplă, în cele 231 de pagini ale sale autorul include biografia profesorului Rainer, o mare personalitate a vremii sale, integrată în contextul european al învățământului românesc al anilor 1850-1900. Societatea și personalitatea științifică din etapa consolidărilor (1894-1914) îl vor afirma pe Francisc Rainer ca personalitate științifică în anii 1914-1944, în carte fiind descrisă perspectiva sa asupra vieții și tehnicile sale de echilibru afectiv. Un capitol aparte este denumit „Suflet și spirit la Francisc J. Rainer, relațiile de familie și raporturile sociale ale profesorului Rainer. Viziunea sa asupra lumii și lumea despre personalitatea sa”. De asemenea, autorul prezintă Școala raineriană de gîndire și metodele de cercetare ale acestei școli. Apoi este menționată Școala raineriană de anatomie și este descris felul în care a luat ființă Institutul de Antropologie de la București și este menționată reflectarea personalității raineriane în amintirea contemporanilor. După această integrare în contextul în care a creat și s-a edificat personalitatea marelui profesor, urmează capitole dedicate imaginii și interpretării în metoda predării, valoarea antropologică în general, dar și a patrimoniului muzeistic. Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Josif Rainer are, de asemenea, dedicat un capitol aparte în care este prezentată metoda de cercetare raineriană precum și modalitatea în care metoda și școala raineriană continuă prin elevi. Se adaugă, în premieră, o fișă biografică completă a profesorului Rainer și a publicațiilor sale.

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7oXDlbn0fjQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului „Deborah” de Cătălin Mihuleac

Posted: 13 Dec 2019 05:19 AM PST

Luni, 16 decembrie 2019, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, Editura Humanitas vă învită la lansarea romanul ”Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani, coordonată de Andreea Răsuceanu.  Deborah este un roman alimentat de studiul evenimentelor și jurnalismului din epoca interbelică, care imaginează apoi destinele întortocheate ale personajelor în comunism și în perioada postcomunistă și care nu ignoră nimic din ce este uman și surprinzător în noi, chiar și umorul, ironia sau erotismul și chiar în cele mai dureroase și de neînțeles dintre situații. La eveniment vor vorbi: Cătălin Mihuleac, Tania Radu și Radu Paraschivescu.

Cartea comprimă câteva intervale esențiale din istoria României – între 1918 și 2018 –, concentrate în jurul poveștilor de viață ale unor evrei din Bucovina, unul dintre fire urmărind chiar viața lui Deborah, născută la Câmpulung și deportată împreună cu membrii familiei într-un sat ucrainean de peste Nistru. Prigoana evreilor e văzută prin ochii lui Deborah, în scene foarte puternice, ca și episoadele care surprind deportările în Transnistria, într-un tablou de epocă ce reunește personaje memorabile. Antisemitismul românesc din perioada interbelică, prea puțin discutat, este reprezentat prin câteva personaje centrale sau episodice inspirate din realitate – pamfletarul care aprinde violența naționalismului extremist sau studentul legionar care acționează omorând și care este disculpat de întreaga societate.

 

„Există eroine de roman care intră între coperte greu, ca într-un corset. Pe altele, capitolele flutură fără grație, aidoma hainelor uzate pe o sperietoare din lanul de grâu. Nu-i cazul lui Deborah. Deplasându-se – în pantofi cu talpă de lemn, pe tocuri sau în baston – de la o perioadă istorică la alta, în cei aproape o sută de ani ai săi de viață, ea nu este o simplă eroină de roman. Ea este o femeie-roman, ea este un veac de femeie, ea este o istorie vie. Îmbolnăvitoare și tămăduitoare, brutală ca un sloi și tandră ca un gheizer, umană și inchizitoare, perversă și naivă, bine-venită și regretabilă, imprevizibilă și descifrabilă, montană și oceanică, Deborah face din cititor ceea ce a făcut în timpul scrierii romanului din autor – un gigolo de conversație, un secretar de plictiseală, un sparring partner de polemică, un bursier de insomnii.

Suferind cronic de nesomn, Deborah este un personaj la care scriitorul și cititorul visează într-o deplină solidaritate.“ – Cătălin Mihuleac

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-deborah-catalin-mihuleac

 

La fel ca cele două volume anterioare ale proiectului lui Cătălin Mihuleac, Deborah nu este o carte tipică a literaturii Holocaustului. Un lucru bine observat de presa din Austria, Germania sau Elveția, odată cu traducerea în limba germană a romanului America de peste pogrom, cu titlul Oxenberg & Bernstein, numit pe rând „o dramă emoționantă”, „o tragedie impresionantă”, „melodramă rece” sau „basm ironic”. „Limba scriitorului Cătălin Mihuleac vădește o plăcere barocă de a povesti, ideile sale sunt nu arareori drastice până la acerbe, iar acțiunea atinge o temă neîndrăgită în Europa de Est: antisemitismul din țările socialiste. Că lui Mihuleac i-a reușit un roman de un comic debordant în ciuda acestui fundal serios dovedește măiestria lui de povestitor.”, spune Sigfried Schibli în cronica din Basler Zeitung. Iar Andreas Platthaus scrie pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung: „romanul se dovedește o confruntare de neuitat cu istoria: nu doar că este istorisită crima uriașă, pe exemplul unui pogrom în general necunoscut, cu o vizualitate pe care o știam numai de la cei mai mari, de la Primo Levi, Imre Kértesz, Jean Améry, Robert Antelme; dar este oferită și o schiță sumbră a României de după revoluția din decembrie 1989 și a tuturor ciudățeniilor sociale și comerciale ale deceniilor care i-au urmat.”. Iar Gabriel Rath declara în Die Presse am Sonntag:„Nu există nimic comparabil cu istorisirea lui Mihuleac, decât poate romanul „Nouă cufere” al lui Béla Zsolts. […] Pur și simplu totul se potrivește, fiecare personaj, fiecare frază, fiecare cuvânt. Cătălin Mihuleac a compus o capodoperă. O carte mai bună nu veți citi în acest an.”

 

În următoarea săptămână sunt programate alte trei întâlniri cu scriitorul Cătălin Mihuleac, la Brașov, Galați și Iași, în turneul de lansare a romanului „Deborah”.

-sâmbătă, 14 decembrie, ora 18:00, CenaKLUb Tiuk (nr. 136), cu Cătălin Mihuleac,  la Librăria Humanitas Brașov. Invitați, alături de autor, Anca Zaharia și Mihail Vakulovski.

-marți, 17 decembrie, ora 18:00, Lansare a romanului „Deborah” în Librăria Humanitas Galați. Alături de Cătălin Mihuleac vor fi Doru Căstăian și Cezar Amariei.

-miercuri, 18 decembrie, ora 18:00. Cătălin Mihuleac în dialog cu Maria Florea, jurnalist senior TVR Iași, la Librăria ”Orest Tafrali” din Iași.

 

O recomandare de lectură de la Radu Paraschivescu înainte de lansare: ”O aventură răscolitoare şi totodată un pariu: acela de a scrie despre lucruri cumplite mobilizând, printre altele, resursele unui comic de situaţie şi de limbaj greu de găsit în literatura română de azi.”

 

 

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LHCHD28RUIU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Iubesc ...

Posted: 13 Dec 2019 05:17 AM PST

Joi, 12 decembrie 2019, la Cercul Militar Național, a avut loc festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Iubesc orașul București! Premiul Literarium”. Elevii merituoși și profesorii îndrumători și-au primit cu emoție răsplata muncii depuse. În cadrul festivității a fost lansată antologia „Literarium”, în care apar textele elevilor bucureșteni participanți în concurs, alături de schițele artiștilor din gruparea Romanian Urban Sketchers.

În această antologie de texte literare, intitulată în mod sugestiv „Iubesc orașul București! Premiul Literarium”, adolescenții bucureșteni și-au exprimat într-un mod creativ gândurile lor despre orașul în care trăiesc și învață. Citindu-le creațiile, am descoperit împreună cu ei o altă viziune a vieții în București, o viață plină de înțelesuri, iubire, dar și de temeri și singurătate.” Ramona Ioana Mezei, Director General al Bibliotecii Metropolitane București.

 

Într-o atmosferă de cordialitate, dar plină de eleganță, sensibilitate și rafinament intelectual, patru elevi bucureșteni au fost distinși cu premii care dovedesc talentul, măiestria și dăruirea lor:

Marele Premiu Literarium: Mihail Tasici, Clasa a XI-a A, Colegiul Național Ion Neculce

Premiul I: Andrei Dumitriu, Clasa a XII-a E, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu

Premiul al II-lea: Lucia Corina Păsărar, Clasa a XI-a F, Colegiul Național Grigore Moisil

Premiul al III-lea: Liviu Mihai Șimo: Clasa a IX-a, Liceul Teoretic Bulgar Hristo Botev

De asemenea, au fost acordate 15 Mențiuni, iar alți 13 participanți la concurs, precum și profesorii îndrumători au primit diplome de participare.

”Am fost onorați de prezența domnului Ioan Cristescu – Director general al Muzeului Național al Literaturii Române care a înmânat Marele Premiu Literarium, doamnei Maria Ștefania Manea – Inspector Școlar General Adjunct, doamnei Mihaela Daniela Cîrstea – Inspector Școlar de Limba și literatura română și literatura universală și a domnului Mugur Popa, inițiatorul mișcării Romanian Urban Sketchers.

Partea artistică a programului a cuprins un recital de muzică folk al trupei Omnis, interpretarea piesei de teatru „Exploziv” a trupei de adolescenți „Start”, iar marea surpriză a reprezentat-o prezența actorului George Mihăiță, binecunoscut susținător al tinerei generații.

Evenimentul a fost prezentat de Andra Soceanu, prezentator Matinalul TVR 1.

Pe această cale, dorim să mulțumim Editurii For You și Editurii Corint pentru darurile oferite.

Concursul de creaţie literară „Iubesc oraşul Bucureşti! Premiul Literarium”, adresat liceenilor bucureşteni, a fost iniţiat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Capitalei, cu intenţia de a descoperi şi promova tineri care au aptitudini artistice. Acesta se dorește o încurajare pentru tânăra generație de a-și dezvolta abilitățile literare, inventivitatea și dorința de a inova.

Detalii despre proiectele și evenimentele Bibliotecii Metropolitane București puteți găsi pe www.bibmet.ro .” – anunță Biblioteca Metropolitană București

 

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.       

 

                                                                                                                              

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2dTDjto1OnM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ultimele spectacole din an cu ”Maya și Elfie” la Teatrul „Stela Pop...

Posted: 13 Dec 2019 05:16 AM PST

”Maya și Elfie”, o poveste de Crăciun în regia şi coregrafia Ioanei Macarie este spectacolul cu care Teatrul Stela Popescu aduce pe scenă magia cu care luna decembrie vine în viața tuturor, mai ales, în viața copiilor, care va fi prezentat pe 16 şi 17 decembrie 2019, ora 10 la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor. Producţie a Primăriei Municipiului București, prin Teatrul „Stela Popescu”, spectacolul Maya și Elfie, o poveste de Crăciun este povestea unei fetițe de 6 ani constrânsă de părinți să respecte rigorile societății și să-și trăiască bucuriile cu măsură. În seara de 30 noiembrie, Maya primește cadou un calendar de Advent care să o însoțească până în seara de Crăciun. În noaptea care urmează, calendarul și tot ce ascunde el în spatele fiecărei uși, prind viață, magia coboară în camera și în sufletul fetiței și aduce toate bucuriile pe care trebuie să le trăiască un copil în așteptarea Crăciunului. Descoperirile sunt surprinzătoare, personaje fantastice, magicieni, animale incredibile, voci minunate, o mulțime de aventuri prin labirintul lui Decembrie, prieteni de neuitat și o echipă de bucurie de coordonat.

Aceasta este aventura Mayei, în lupta ei cu maturizarea și în căutarea universului uitat și magic al Crăciunului. Va reuși Maya să își convingă părinții să i se alăture? Va reuși Elfie să îi rămână alături în acceastă aventură?

     În distribuţie : Maya – Silvia Maurițiu, Elfie – Alexandru Floroiu, Mama – Alexandra Dogaru, Tatăl / Moș Nicolae – Andrei Dogaru, Edy, ursul de pluș – Cătălin Frăsinescu, Steaua – Irina Cărămizaru, Decembrie – Sandu Aurel Sorin, Dulceața – Ana Maria Ivan, Șef echipă bucurie – Cristina Marin Neagu, Echipa de bucurie – Ștefan Rebeja, Alexandra Dogaru Andrei Dogaru, Ioana Petric, Moș Crăciun / Frigul – Cristian Neacşu. Cu participarea magicianului Costin Teodorescu şi  a Corului de copii Alternativ, dirijor – Răzvan Rădos, la pian – Magdalena Faur.

Un spectacol minunat, în regia și coregrafia Ioanei Macarie, scenografie Oana Drăghici, asistent scenografie – Livia Vișănescu, vă aşteaptă pe scena Teatrului Stela Popescu, în luna decembrie.

Ultimele spectacole ale anului sunt programate pentru 16 şi 17 decembrie la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, începând cu ora 10.

Pentru acreditări de presă : Simona Iordache 0753174618, florentina.iordache@teatrulstelapopescu.ro.

Bilete online:  www.startickets.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5tas8lIx7zU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Adrian Preda expune ”Distanţă şi durată”, la Muzeul Național al Hăr...

Posted: 13 Dec 2019 05:13 AM PST

Miercuri, 18 decembrie 2019, ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la vernisajul expoziţiei lui Adrian Preda, intitulată „Distanţă şi durată”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Artistul expune o serie de picturi și lucrări de grafică, alături de instalația de sunet Reflexii atmosferice, parte a proiectului Moduler, realizat de sound – designerul Dinu Ivancu. Expoziţia este deschisă în perioada 19 decembrie 2019 – 2 februarie 2020, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Prin titlul „Distanţă şi durată” sunt denumite cele două coordonate teoretice prin care Preda interacționează cu hărțile și principiile cartării. Lucrările aparțin unei noi etape care lărgește interesul artistului pentru spațiul cosmic și cartografierea simbolică a unei vaste cuprinderi, explorată mai puțin în sensul tradițional al termenului și mai mult cu ajutorul științei și tehnologiei. Deși pornește de la redarea minuțioasă a suprafeței Lunii sau a lui Ceres, o planetă pitică, Preda amintește și de momentul în care descoperirea unui nou teritoriu se făcea cu mijloace rudimentare, dar încă simbolice pentru călătorie și cartografiere.

Interesul pentru corpurile cerești a început în 2015 în expoziția On Heavenly Bodies, cu imaginea asteroizilor sau a spațiului cosmic, o continuare firească a preocupării pentru mediul înconjurător care se extinde treptat în afara spațiului terestru. Ecologia sau felul în care funcționează lumea rămân probleme esențiale, pe care Preda le izolează și relochează într-un nou spațiu de desfășurare. Poluarea, consumul excesiv, suprapopularea și exploatarea de noi resurse, sunt doar câteva dintre temele pe care artistul le observă sub lentila unui spațiu nou, în care civilizația umană ar putea să o ia de la capăt, sau să continue în aceeași direcție distructivă. În rest, lucrările sale sunt niște peisaje în sensul clasic al termenului. Preda aplică regulile genului, într-un spațiu extraterestru, monocrom și arid doar prin comparație cu imaginea colorată a Pământului, în care apa și vegetația modelează relieful și geografia. Morfologia unei planete ca Ceres, îl ajută pe artist să construiască granițe și simboluri, aplicate artificial, ca niște logo-uri, așa cum făcea în proiectul său Fashion Pray.

„Am creat reprezentări ale unor obiecte care curbează spațiul și timpul sau simboluri scrijelite pe suprafața unor corpuri stâncoase necunoscute, fără atmosferă, de mult pustii, asemănătoare cu liniile Nazca. Regizând astfel de scene, am privit spațiul extraterestru ca pe un mediu extins. Ca orice teritoriu nou și acesta este supus scrutării și cartării; într-un exemplu tipic de acțiune umană, lumea înconjurătoare este explorată și înțeleasă, cu scopul de a putea fi exploatată în mod eficient”, explică Adrian Preda.

Adrian Preda (n. 1985) este preocupat de relația dintre om și celelalte specii ale regnului animal, relație definitorie pentru dezvoltarea animalului uman, de la făurirea uneltelor și armelor de vânătoare până la manifestările spirituale și artistice. Artistul explorează natura și cosmosul în sens extins, fiind interesat de tipare de creștere și evoluție. „Preocuparea mea centrală care se reflect în lucrări reprezintă o privire de ansambul asupra evoluției; se referă la fenomene care se manifestă în istorie și în natură ca un întreg”, explică Preda  www.adrianpreda.ro

Ioana Marinescu (n. 1988) este istoric de artă, curator și drd. la Universitatea Națională de Arte București, interesată de biografia artistică și cercetarea artistică. Lucrează de peste 12 ani la Galeria H’art, una dintre primele galerii private de artă contemporană deschise în România. Interesele ei combină istoria și teoria artei cu practica concretă de a lucra cu artiști activi pe scena contemporană.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NqpL1h-v8zw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Război pe băncuța dintre blocuri. Roman-pamflet din anul Centenar”...

Posted: 13 Dec 2019 05:09 AM PST

Editura Berg anunță apariția volumului ”Război pe băncuța dintre blocuri”, de Călin Hentea.

Cunoscut publicului larg, dar mai ales pasionaților de istorie, pentru volumele sale dedicate propagandei românești și din lumea largă, Călin Hentea încearcă să se reinventeze literar și propune un volum de pretinsă ficțiune, dar în fapt o nedisimulată satiră privind evenimentele și personajele politice ce au marcat anul Centenar al României.

Două personaje purtând nume emblematice, Ion și Gheorghe, ambii tineri pensionari, dar cu un profil diferit, stau de vorbă și-și varsă năduful politic, comentând întâmplările, zicerile și faptele din anul Centenar ale politicienilor dâmbovițeni, stând pe băncuța de pe aleea din fața blocului în care locuiesc. Când și când, pe băncuță, această pretinsă agoră de cartier bucureștean, li se alătură alte personaje simbolice fie din categoria semidocților atoateștiutori sau dimpotrivă, a intelectualilor dezolați de mersul lucrurilor în România. Dialogurile sunt savuroase, adesea fără perdea, chiar dacă uneori cam lungi, pentru că autorul vrea să pună prea multe idei, opinii, atitudini tăioase și fără echivoc în vorbele personajelor sale.

Inedite și de tot hazul sunt însă poreclele atribuite personajelor politice, indexate în finalul volumului, și prin care le este schițat portretul real, cel din spatele măștii publice purtate de aceștia. Desigur, fiecare politician este ușor recognoscibil, fie că este vorba de figuri de prim rang, de jurnaliști, partide sau de posturi de televiziune. Insolite și captivante sunt și ilustrațiile de care se face „vinovat” același Călin Hentea, care încercă astfel să-și potențeze atitudinea, asumat non-neutră, față de bestiarul politic dâmbovițean. „Nu-mi fac nici o iluzie despre cât de puțini, mult prea puțini dintre cei ce au serbat cu mici, bere și aplauze prelungite Centenarul României, vor ceti această carte. Poate că și mai puțini vor fi acei români care vor simți durerea, exasperarea, dezolarea din spatele acestor rânduri, fotografii și colaje”, recunoaște autorul în cuvântul introductiv al volumului, tendențios adresat „ne-cititorului român” (…) „… din fiecare pagină răzbate o atitudine deschis asumată, vitriolând tot ceea ce (în principal) pesedismul și-a asociat și a inoculat în societatea românească timp de trei decenii post-decembriste, în continuarea celor cinci decenii pre-decembriste și anume populism, demagogie, naționalism, incompetență, agramatism, nepotism, corupție, hoție”.

Rezultă astfel o pseudo-cronică amuzant-amară a anului Centenar al României surprinsă la nivelul străzii, de românul obișnuit, dar și o radiografie virulentă a societății românești într-un an care nu a reușit deloc să fie festiv.

Tânăra editura Berg, promotoare temerară a autorilor români ne-consacrați, și-a asumat curajos riscurile publicării în condiții excelente a acestui text polemic și contondent, dar care este nu doar amuzant, ci dă de gândit… celor care încă mai citesc.

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eN2ztO-8zoQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Fântâna adâncă”, ultimul film din cadrul Zilelor Filmului Kazah

Posted: 13 Dec 2019 05:04 AM PST

Cea de-a 5-a ediție a Zilelor Filmului Kazah se încheie astăzi. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Kazahstan în România, cu sprijinul KMG International. A doua seară de film kazah aduce în atenția publicului o dramă în regia lui Zhanabek Zhetiruov, adaptare a romanul cu același nume al scriitorului Abish Kekilbayev. Fântâna adâncă (Shynyrau) prezintă povestea lui Yensep, care are puține cunoștințe despre munca dificilă de a săpa puțuri și care este decis să se îmbogățească. Pătruns de orgoliu și vanitate, acesta alege să lucreze doar pentru clienți bogați și nobili. Filmul abordează teme precum rivalitatea, mândria, dragostea, prietenia și trădarea.

Filmul a fost prezentat la Fajr Film Festival 2019 și a primit premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film din Dhaka 2019.

Biletele, în valoare de 10 lei, pot fi achiziţionate de la casieriile cinematografului Elvire Popesco sau online de pe site-urile de vânzare bilete.

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/67paVLyB3u8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiul Cartea Discretă a Anului pentru romanul „Sebastian” de Gelu...

Posted: 13 Dec 2019 05:00 AM PST

ARCCA (Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor) a decernat miercuri, 11 decembrie 2019, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Premiul Cartea Discretă a Anului (2018), aflat la prima ediție. Juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a acordat Premiul Cartea Discretă a Anului (2018) lui Gelu Diaconu pentru romanul Sebastian (Editura Cartier) și lui Ion Vianu pentru cartea Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru (Editura Polirom).

Premiul, în valoare de 10.000 de lei, are menirea de a recompensa un autor pentru un volum care, deși valoros, nu a avut parte de recunoașterea meritată. Există, din păcate, asemenea cazuri, iar „Cartea Discretă” încearcă să îndrepte într-o oarecare măsură această situație, aducând în atenția publicului un număr de cinci cărți nominalizate. Sunt luate în calcul cărți de poezie, proză, eseistică, memorialistică, teatru și critică literară. Ca orice premiu, nici acesta nu va reuși să mulțumească pe toată lumea – și nici nu își propune asta, ci doar să dea un impuls spre o mai largă circulație unor volume insuficient cunoscute și/sau apreciate. Un criteriu important ar fi ca volumele selectate să nu fi fost nominalizate/premiate (pot fi exceptate cazurile în care e vorba despre un premiu foarte puțin vizibil, care nu a ajutat la circulația mai largă a cărții). Apoi, vorbim despre cărți în mare măsură ignorate de critici. Nu notorietatea autorului este discutată, ci cazul concret al unei cărți.

 

ARCCA i-a recompensat pe ceilalți nominalizați cu un premiu de consolare de 1.000 lei:

  • Lavinia Bălulescu  Terasa Fericirii (Editura Polirom);
  • Marieva Ionescu  Spre partea cealaltă. Proza lui Gellu Naum (Editura Tracus Arte);
  • Emanuela Iurkin  Câinele de bronz (Editura Cartier).

 

 

Parteneri media: Radio România Cultural, BookHub, Filme și Cărți, Revista Accente.

 

Sebastian, de Gelu Diaconu (colecția Rotonda). 640 pag, legat.

 

„Sunt două romane, de fapt, în această carte a lui Gelu Diaconu: un roman despre infernul legionar al anilor ’30, avându-l în centru pe Sebastian, cu iubirea lui pentru Leny Caler & prieteniile lui cu Eliade, Camil, Nae etc.; și un roman despre infernul neocomunist al anilor ’90, cu o serie de personaje bine trasate și atașante care repetă, în noul context istoric, destinele marilor lor modele interbelice. (Avem chiar și un nou Ladima torturat de o Emilie neocomunistă absolut delicioasă, poate cel mai viu personaj al dublului roman al lui Diaconu.) Istoria se construiește din mitologii noi care le rescriu (uneori mai sofisticat, alteori mai rudimentar) pe cele vechi, așa încât Istoria e, de fapt, întotdeauna o re-istorisire – ăsta e credoul din inima dublă a cărții lui Gelu Diaconu. Nu atât un roman istoric, cât un roman despre Istorie, cartea lui e absolut remarcabilă.” (Radu Vancu)

 

Vizualizări: 160

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor