altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 12 decembrie 2019

“Profesorii și încrederea: Baza sistemului educațional din Finlanda...


Profesorii și încrederea: Baza sistemului educațional din Finlanda

Posted: 11 Dec 2019 11:42 AM PST

Miercuri, 11 decembrie 2019, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I”, Ambasada Finlandei la Bucureşti împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării au organizat un workshop pe teme de educaţie cu participarea a doi dintre dintre cei mai cunoscuţi experţi finlandezi în domeniul educaţiei, dl. Jouni Kangasniemi şi dl. Ari Pokka. Specialist al Agenţiei Naţionale de Educaţie din Finlanda, reponsabil de politicile curriculare, de reformă şi de inovaţie, dl. Jouni Kangasniemi, a acordat consultanță unui număr foarte mare de țări care au demarat reforma sistemelor educaționale. Ambii specialişti finlandezi sunt cunoscători ai sistemului de învăţământ din țara noastră. Printre alte subiecte, miracolul finlandez în această privință  a fost analizat din perspectiva structural-organizațională dar și al evoluției istorice începând cu anii 1970.  

La eveniment a participat directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, București, Conf. Univ. Dr. Mireille Rădoi, Secretarul de Stat din partea Ministerului Educației și Cercetării Kovacs Irina, reprezentanți ai unor partide politice, dar și din ONG-uri și mediul de afaceri, experți și personalități preocupate de schimbarea mentalităților și creșterea performanțelor sistemului educațional din România. Dezbaterile au fost însuflețite, iar cei mai activi fiind: Tudor Chirilă, Mireille Rădoi, Oana Moraru, Ștefan Pălărie și Dragoș Anastasiu.

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/880Kw2QYScg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Condiția mesianică în romanul crepuscular”, de Andreea Heller-Ivan...

Posted: 11 Dec 2019 11:39 AM PST

La Editura Tracus Arte va apărea volumul ”Condiția mesianică în romanul crepuscular”, de Andreea Heller-Ivancenko.

Andreea Heller-Ivancenko (n. 1975, Cluj-Napoca) a obţinut titlul de doctor în filologie în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în anul 2017. A scris cronică literară, studii şi eseuri în Revista SteauaTransilvaniaThe Journal of Romanian Literary Studies (JRLS) şi Caietele Echinox.

La origine, o excelentă lucrare doctorală, Condiţia mesianică în romanul crepuscular este nu doar o carte de referinţă pentru comparatismul literar de la noi, ci şi un stimulator de reflecţie mai larg, oferit de dubla deschidere propusă de lucrare: una teoretică (aşteptarea şi funcţia mesianică) şi alta de câmp al cuprinderii (romanul crepuscular). Formaţia profesională complexă a Andreei Heller-Ivancenko, interesul său pentru un studiu sistematic în domeniul filosofiei şi teologiei, validează fundamentul ideatic pe care se construieşte interpretarea romanelor a patru mari autori de limbă germană: Robert Musil, Hermann Broch, Franz Kafka şi Heinrich Böll.

Articulând fenomenul aşteptării şi al funcţiei mesianice cu modernitatea literară, critică şi teoretică a romanului crepuscular, în contexte istorice distincte, această cercetare developează clar şi expresiv, printr-o adecvare metodologică optimă şi cu o mare capacitate speculativă, o dimensiune inconturnabilă a literaturii europene din secolul XX.  Adriana Babeţi

Lucrarea de față, foarte rafinată și racordată la bibliografia filosofică în domeniu, este stratificată pe paliere și dosare aplicate, gândite ca niște studii de caz laborioase. Cititorul are la îndemână un mozaic elevat și suplu, cu impact filosofic, teoretic și literar. Travaliul autoarei este unul impresionant ca anvergură speculativă. Predilecția sa pentru filosofie și arsenal conceptual a coagulat atât o sinteză teoretică remarcabilă, cât și o analiză minuțioasă, chiar abisală uneori. – Ruxandra Cesereanu

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2019/12/11/conditia-mesianica-in-roman...

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/u0KwUednuZs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul Național, preferatul publicului din București

Posted: 11 Dec 2019 11:36 AM PST

Un studiu de marketing cu două componente de analiză, realizat de Teatrul Național I.L. Caragiale în perioada 13 mai – 30 octombrie 2019, arată faptul că instituția situată la Km 0 al Bucureștiului se află pe primul loc în topul preferințelor publicului rezident în capitală și nu numai.

Prima componentă a studiului comandat de TNB se bazează pe analiza publicului care a mers cel puțin o dată la TNB în ultimul an, intervievat, parțial, prin intermediul unei platforme performante on-line,  prietenoasă și ușor de completat, programată de compania Novel Research și afișată pe website-ul www.tnb.ro (eșantion de 601 respondenți, din care 243 au completat chestionarul on-line).

A doua componentă a studiului a fost realizată pe baza analizei răspunsurilor unui eșantion de 800 respondenți-public general, cu vârste între 18-64 ani, rezident în Municipiul București.

Studiul arată faptul că cel mai mare procent din publicul rezident în București, din segmentul de vârstă precizat, este reprezentat de spectatorii TNB – 45%. Publicul altor instituții teatrale din București este reprezentat de doar 13 % dintre respondenți, 6% fiind public neinteresat direct de teatru.

Rezultatele studiului ne oferă un profil general al publicul TNB – un public  foarte activ din punct de vedere cultural, cu circa 6 din 10 spectatori care au frecventat, în ultimul an, mai mult de 6 evenimente artistice diverse: spectacole de teatru, muzee, expoziții, filme, concerte. Mai mult de jumătate din publicul TNB a declarat că a mers, în ultimul an, la circa 5 instituții teatrale: Teatrul Național din București, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Două treimi din publicul TNB participă la spectacole de teatru pentru că preferă acest tip de artă, în timp ce motivația pentru 60% dintre spectatori este dorința de îmbunătățire a cunoștințelor și de a vedea celebrități-artiști.

Genul de teatru preferat de 51% din publicul TNB este comedia, iar pentru 16%, genul preferat este drama. Publicul Teatrului Național din București este un public dinamic, apreciază valoarea confirmată și integrează arta, ca parte esențială în viețile lor. Din punct de vedere demografic, publicul TNB este ușor feminizat, echilibrat însă pe segmente de vârste, având, preponderent, studii superioare. Circa 40% dintre spectatorii TNB au venituri între 3000-6000 lei, cei mai mulți dintre spectatori având gospodării mici (1-3 persoane) și fiind, în general, mulțumiți de viața pe care o au.

Studiul realizat în Municipiul București relevă faptul că cel mai frecventat teatru de către consumatorii de teatru din capitală și zonele limitrofe este Teatrul Național, circa 80% dintre respondenți  declarând că anul trecut au fost la TNB cel puțin o dată. În ordinea preferințelor publicului, Teatrul Național din București este urmat de Teatrul Bulandra, Teatrul Notara și Teatrul Mic.

În ceea ce privește activitățile desfășurate de TNB, acestea sunt foarte apreciate de publicul acestei instituții.

37 % din publicul Teatrului Naţional a declarat că a vizionat repertoriul TNB, iar 95 % dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de piesele vizionate. Evenimentele și spectacolele găzduite de TNB în cadrul Programului TNB – Teatru Gazdă sunt apreciate, de asemenea, de publicul chestionat, 94% din acesta având o părere foarte bună despre aceste activități.

Referitor la atracțiile originale pe care spectatorii le pot găsi doar la TNB, 68% dintre spectatorii TNB participanți la studiu au o părere foarte bună despre Amfiteatrul TNB în aer liber, 14 % dintre spectatori au declarat că au participat la Turul Ghidat prin TNB,  88 % dintre aceștia declarându-se mulțumiți, în timp ce 90% dintre spectatori au o părere foarte bună și se declară mulțumiți de Programul 9G la TNB – program al Centrului de Creație și Cercetare Teatrală ”Ion Sava”, dedicat tinerei generații de creatori de teatru. Un procent de 92% dintre spectatori au o părere foarte bună despre Conferințele TNB (desfășurate duminica, din două în două săptămâni, în timpul stagiunilor TNB) și despre expozițiile organizate în foaierele teatrului, în cadrul Programului TNB Parateatral. Programul TNB Parateatral cuprinde evenimentele conexe ale teatrului, altele decât spectacolele de teatru: expoziții, concerte, lansări de carte, conferințe, etc.

În clasamentul evaluărilor făcute de public instituțiilor teatrale din București, TNB ocupă tot primul loc, spectatorii acordându-i nota 10 în procent de 38% , nota medie acordată Teatrului Național de publicul intervievat fiind  8,74. Pe următoarele locuri în acest clasament se află,  în ordinea notelor medii date de public: Teatrul de Comedie(8,53), Teatrul Nottara(8,31), Teatrul Bulandra(8,30), Teatrul Mic (8,19) , Teatrul Excelsior (8,15), Teatrul Odeon (8,10), Teatrul Metropolis (8,02), Teatrul Evreiesc de Stat (7,89), teatre independente (7,54), etc.

Dintre spectacolele repertoriului TNB vizionate,  cele mai des citate de publicul participant la studiu sunt: Dineu cu proști (16%), Take, Ianke și Cadâr(6%), Visul unei nopți de vară(3%),  Revizorul (2%), Idolul și Ion Anapoda(2%), Micul Infern(2%), Regele Moare(1%), Pădurea Spânzuraților(1%), Preșul(1%), Livada de vișini(1%).

Cele mai importante aspecte apreciate de public în evaluarea spectacolelor TNB au fost: distribuția (27%), interpretarea actorilor(22%), genul de teatru(8%), subiectul/tema (6%), decorul (5%), costumele (3%), regia(3%), piesa(3%), atmosfera(2%), emoția(1%), pasiunea actorilor (1%), etc.

Din punctul de vedere al atributelor acordate de publicul spectator, Teatrul Național din București este considerat un teatru cu tradiție de către 71% dintre respondenți, un teatru inovativ (41%), un teatru cu ofertă variată de evenimente culturale (56%), teatrul marilor actori/regizori/mari nume din domeniu (69%), teatrul unde pot fi văzuți mulți actori tineri (28%), teatrul unde se găsesc, în principal, piese consacrate(68%), un teatru conservator (35%), un teatru pentru tineri (32%).

În ceea ce privește sursele de informare prin intermediul cărora spectatorii au declarat că află despre spectacolele de teatru, acestea sunt evaluate de spectatori în următoarea ordine: afișele, panourile și bannerele outdoor din oraș (cele mai importante pentru 59% dintre respondenți), paginile de socializare(59%), presa on-line(56%), TV/Radio(52%), website-uri ale instituțiilor de artă sau diverse website-uri (52%), membri ai familiei, prieteni, cunoștințe (45%), newslettere, email-uri informative (37%), pliantele răspândite de organizatori (30%), etc.

Concluziile acestui studiu arată faptul că activitățile și evenimentele oferite de TNB sunt foarte bine primite de public. Peste jumătate din publicul TNB a auzit despre și/sau a participat la aproape toate activitățile oferite de instituție, de la repertoriul TNB, la Programele TNB Parateatral și 9G la TNB, iar circa 90% dintre aceștia au părere bună/foarte bună despre toate aceste evenimente

Studiul cuprinde și alte concluzii interesante, referitoare la comportamentul publicului în raport cu artele, în general și cu teatrul, în special.

Rezultatele complete ale celor două variante de studiu:

  1. TNB în rândul consumatorilor de teatru-Studiu de marketing realizat în rândul publicului TNB și
  2. TNB în rândul consumatorilor de teatru-Studiu de marketing realizat în Municipiul București

pot fi vizualizate pe site-ul www.tnb.ro, la adresa: https://www.tnb.ro/ro/tnb-in-randul-consumatorilor-de-teatru

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/aNK-SFfHS_k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzică veche românească cu Ansamblul Anton Pann, la Festivalul EURO...

Posted: 11 Dec 2019 11:27 AM PST

Muzica Principelui Cantemir va fi interpretată  de către Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann, în faţa publicului european, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, prin intermediul unui turneu absolut special – „Cantemir Melo by Anton Pann Ensemble”. Concertele vor avea loc în perioada 13 – 15 decembrie 2019, după cum urmeză: vineri, 13 decembrie, ora 20.00, la De Centrale, Ghent (Belgia), sâmbătă, 14 decembrie, ora 20.00, la Le Phénix Valenciennes (Franţa), şi duminică, 15 decembrie, ora 19.30, la Salle Breughel Vieux, Genappe (Belgia). Pentru interpretarea pieselor vor fi utilizate fotocopii după manuscrisele lui Dimitrie Cantemir, precum şi variantele de transpunere din notaţia creată de principe. Instrumentele folosite sunt oud, kanun, daire, bansuri, duduk, dar şi instrumente specifice orchestrelor de cameră – vioară, violoncel şi flaut.

Integrala compoziţiilor muzicale sub semnătura Principelui Dimitrie Cantemir a fost înregistrată, în premieră în România, de către Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann. A rezultat dublul CD, Cantemir Melo, care a fost lansat într-o ediţie princeps, la sfârşitul anului 2018. „Este pentru prima dată în România când se înregistrează integrala pieselor care sunt atestate de toţi cercetătorii că aparțin, cu siguranţă, Prinţului Dimitrie Cantemir. Ca în toate proiectele noastre, am combinat o muncă minuţioasă de documentare şi cercetare de manuscrise, pentru o recuperare istorică necesară, cu provocarea şi bucuria de a recrea pentru publicul de azi sound-ul secolului al XVIII-lea, pe care îl vom şi aduce pe scenă”, spune Constantin Răileanu, doctor în muzică, dar şi în teologie, iniţiatorul proiectului şi coordonatorul Ansamblului de Muzică veche Anton Pann.

La concertele Cantemir Melo din cadrul Festivalului EUROPALIA România, alături de Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann (Constantin Răileanu – voce, percuţie – daire, kanun, dirijor şi orchestrator, Sabin Penea – vioară, Alexandru Stoica – oud, Issam Garfi – flaut bansouri şi ney, Andrei Niţescu – violoncel), se va afla pe scenă invitatul special Emmanuel Hovhannisyan (Armenia, duduk/flaut armenesc) şi alţi invitaţi, precum Ziya Tabassian, percuţie, şi Leonidas Palaskas, oud.

„Este o onoare şi o responsabilitate să fim parte din agenda acestui festival ca reprezentanţi culturali ai ţării noastre. Participarea Ansamblului Anton Pann în cadrul Festivalului EUROPALIA România reprezintă o recunoaştere a evoluţiei artistice ascendente a grupului şi, în acelaşi timp, un moment propice pentru iniţierea unui dialog inter-cultural într-un cadru adecvat mult mai extins. Avem astfel ocazia să susţinem şi să îmbogăţim prin participarea noastră oferta şi demersurile culturale iniţiate de Institutul Cultural Român în afara graniţelor”, afirmă Constantin Răileanu. Coordonatorul ansamblului înfiinţat în anul 2004 precizează: „Pentru seria de concerte din cadrul Festivalului EUROPALIA România, am propus mai multe proiecte din care a fost selecţionat „Cantemir Melo” – un proiect de revalorificare interpretativă prin viziunea artistică românească a operelor muzicale aparţinând principelui moldav Dimitrie Cantemir. Programul va cuprinde o selecţie de compoziţii ale acestui intelectual rafinat şi constituie o fereastră culturală spre trecutul nostru intelectual din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, prin intermediul căreia publicul audient va putea corecta anumite informaţii posibil eronate sau distorsionate despre ţara noastră.”

Muzica Ansamblului Anton Pann îşi are sursele în manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locaşurilor de cult, cât şi din codexurile şi culegerile unor compozitori consacraţi, precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli sau George Ucenescu.

„Din experienţele anterioare, am observat uimirea pozitivă a publicului din diverse state europene când a descoperit bogăţia sonoră pe care o posedăm noi românii, precum şi exotismul intelectual muzical la care nu avuseseră acces până atunci. Există, din păcate, o tendinţă de şablonare şi etichetare, pe care noi am reuşit să o contracarăm într-o oarecare măsură prin concertele pe care le susţinem în afara graniţelor, dar, prin astfel de participări internaţionale, sperăm să reuşim o capitalizare de atenţie şi de interes mult mai mare decât până acum. Sperăm că publicul european va primi muzica veche românească cu acelaşi interes pe care îl acordă muzicii de calitate savante sau nişate din alte zone ale lumii”, consideră Răileanu.

Coordonatorul Ansamblului de Muzică veche Anton Pann alătură muzicii imagini reprezentative pentru ţara noastră: „Colaborarea cu Muzeul Naţional de Artă al României constă în preluarea de la muzeu a unor imagini emblematice pentru creaţiile artistice vizuale specifice culturii vechi româneşti şi proiectarea video a acestora în cadrul concertelor noastre, pentru a oferi o combinaţie facilă de accesare a informaţiilor culturale ce vor fi prezentate în cele trei seri de participare a ansamblului nostru. Imaginile sunt diverse şi sunt specifice profilului cultural românesc şi sud-est european.”

 

 

 

 

Ansamblul Anton Pann a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică. Pentru a crea o experienţă cât mai bogată pentru audienţă, concertele Anton Pann sunt adesea însoţite de proiecţii video, jocuri de lumini, inserţii actoriceşti. Unele concerte se bucură de prezenţa unor muzicieni internaţionali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserţiuni electro şi jazz.

Dimitrie Cantemir (1673-1723), pe lângă activităţile sale politice, filosofice, teologice, geografice şi literare, a fost cea mai importantă figură a culturii muzicale din sud-estul european şi otoman din secolele XVII-XVIII. Polimat şi poliglot, el realizează primul tratat ştiinţific al muzicii laice din vremea sa şi lasă posterităţii cea mai bogată colecţie de opere muzicale (365 de melodii, din care 20 de compoziţii proprii). Dincolo de minunatul tezaur pe care l-a colecţionat, Cantemir oferă informaţii importante despre stil, act componistic, interpretare şi principii de realizare şi funcţionare a modurilor muzicale din vremea sa şi din tradiţie.

—————————

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BXWm1Jybhhc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința „Leonardo da Vinci, anatomistul”

Posted: 11 Dec 2019 11:23 AM PST

Joi, 12 decembrie 2019, ora 18.30, Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința „Leonardo da Vinci, anatomistul”, susținută de Dr. Octavian Buda. Evenimentul va avea loc la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Coordonator conferință: Cătălin D. Constantin.

Muzeul Municipiului București marchează prin această conferință 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci.

 

Leonardo şi-a căpătat primele noţiuni de anatomie pe când îşi făcea ucenicia în atelierul lui Andrea del Verrocchio. I s-a acordat permisiunea de a face disecţie pe cadavre la Spitalul Santa Maria Nuova din Florenţa, şi ulterior la spitalele din Milano şi Roma. Între 1510-1511 a colaborat cu medicul Marcantonio della Torre. Leonardo da Vinci a devenit un deschizător de drumuri în anatomia topografică realizând peste 240 de desene extrem de detailate, organizate în 153 de planşe pe care le-a descris în peste 12.500 de cuvinte, în vederea publicării unui tratat de anatomie. Opera postumă a rămas la elevul său Francesco Melzi, care a intenţionat să o publice, dar se pare că fost depăşit de complexitatea proiectului, în special datorită scrisului lui da Vinci. Gravurile au ajuns până la urmă în Anglia sub numele de Codex Windsor, cel mai probabil în timpul regelui Carol I.

 

Octavian Buda este profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, unde conduce Catedra de Istoria medicinei. Studiile sale acoperă aspecte variate ale istoriei medicinei româneşti şi universale, interrelaţia dintre medicină şi filozofie, antropologie culturală, bioetică, psihiatrie. Publicaţiile recente includ cărţi (editate şi capitole de carte) apărute în Anglia, Germania şi Olanda.

 

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Yb2CouQNs_Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Fidelitate” de Marco Missiroli – O iubire pusă la încercare

Posted: 11 Dec 2019 11:21 AM PST

Câștigător al prestigiosului premiu Strega Gionvani 2019, publicat în 13 țări și în curs de adaptare pentru Netflix, Fidelitate, cel de-al șaselea roman al scriitorului italian Marco Missiroli, este o carte care are forța de a explora zonele cele mai intime ale relației de cuplu și de a extrage de acolo adevăruri universal valabile. Bestseller-ul italian tradus la noi de Editura Pandora M, parte a grupului editorial Trei, Fidelitate spune o poveste aparent simplă. Carlo, un profesor de creative writing și Margherita, o arhitectă devenită agentă imobiliară, sunt un cuplu tânăr și, la prima vedere, solid. Fidelitatea este un angajament care face parte din căsnicie, însă dincolo de aceasta pot exista dorințe reprimate, emoții intense, care nu pot fi mărturisite, dar și întrebări fără răspuns. După ce a fost observat într-o postură ambiguă cu Sofia, una dintre studentele sale, Carlo se justifică în fața rectorului, colegilor și soției: „Fata s-a simțit rău”. Acest mic incident are puterea de a zdruncina temelia relației dintre Carlo și Margherita. Pe de altă parte, Margherita este prinsă în vârtejul unor dileme de aceeași natură cu cele ale soțului ei: dacă suntem fideli față de noi înșine, față de dorințele profunde, cât de infideli devenim în raport cu ceilalți? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune într-o dimineață, după o ședință de fizioterapie cu Andrea, bărbatul care devine subiectul fanteziilor sale intime.

 

     Marco Missiroli impresionează prin capacitatea sa de a extinde analiza unei relații de cuplu până la a o transforma într-o radiografie a dilemelor unei generații. De fapt, noțiunea de fidelitate, așa cum este înțeleasă de scriitorul italian, se referă la modul în care ne folosim de propria libertate. „Astăzi  avem aproape o hiperlibertate, care este o iluzie, pentru că ne cufundă în vârtejuri de gânduri care nu ne eliberează”, spune scriitorul.

Marco Missiroli a scris romanul Fidelitate timp de trei ani, câte șase ore și jumătate zilnic. A conceput această carte în barul Refeel din Milano: „Mi-a fost teamă să stau singur să scriu”, mărturisește autorul.

Missiroli și-a ascultat vocea interioară, poveștile prietenilor și ale cunoscuților, care s-au decantat în istoria de viață prezentată în Fidelitate. „Este o carte onestă, care respectă sensul existenței” ne asigură scriitorul. Și, de asemenea, ne mai spune că există în roman părți acut autobiografice. Un singur exemplu: manipularea și jocul erotic dintre Margherita și fizioterapeutul Andrea au la bază o confesiune făcută scriitorului chiar de soția sa. „Totul este adevărat. Este adevărat locul, atmosfera, cum a decurs momentul, pregătirea, emoția și sentimentul meu de profanare a unei femei, aproape dorit. Am ascultat toate acestea pentru că era fericită atunci când mi-a povestit”, mai spune scriitorul.

În Fidelitate nu impresionează doar dorința autorului de a reda întâmplări adevărate, ci faptul că adevărurile surprinse de el se regăsesc în cele mai intime zone ale multor relații de cuplu.

Prin autori ca Elena Ferrante și Marco Missiroli, literatura italiană pare să-și fi găsit vocația de a sonda în zone atât de adânci ale psihicului încât de multe ori nu suntem conștienți de ele. Dar, până la urmă, marea literatură are acest rol: de a ne călăuzi pe drumul spre noi înșine.

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mS9QybBEOl4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Doi mari violonceliști români: MARIN CAZACU și RĂZVAN SUMA cântă VI...

Posted: 11 Dec 2019 11:16 AM PST

Doi dintre cei mai mari violonceliști români: MARIN CAZACU și RĂZVAN SUMA, a căror întâlnire profesională a dat naștere unei frumoase relații de mentor-discipol, se vor regăsi pe scena Sălii Radio miercuri, 18 decembrie 2019, ora 19.00, într-un concert prezentat de ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului FERENC GABOR. Absolvent al studiilor de dirijat la Academia de muzică Hanns Eisler din Berlin, Ferenc Gábor a diirjat pe scene din toată lumea, la pupitrul unor orchestre mari, ansambluri de operă, dar și formații mai mici.Cei doi vor interpreta pe scena Sălii Radio două partituri superbe ale barocului muzical: Concertele pentru două violoncele și orchestră semnate de HÄNDEL și VIVALDI (celebrul creator al Anotimpurilor). Seara va debuta cu Trei piese pentru orchestră de coarde, lucrare ce aparține unuia dintre marii muzicieni români ai secolului XX: compozitorul și dirijorul CONSTANTIN SILVESTRI, de la a cărui dispariție s-au împlinit 50 de ani. Un talent muzical dovedit din primii ani ai vieții, la 17 ani acesta debuta ca dirijor chiar la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și un moment istoric al carierei sale este dirijarea primei montări a capodoperei enesciene Oedipe în România, în 1958. Evenimentul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 1, creație a lui BEETHOVEN, un preambul la suita de evenimente speciale pe care Orchestrele și Corurile Radio România le vor oferi spectatorilor în 2020, moment aniversar marcat internațional la împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui creator.

Născut in România, FERENC GÁBOR a studiat viola la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și și-a continuat apoi studiile la Tel-Aviv. Între 1986 și 1994, a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci prim violist la Konzerthausorchester Berlin. Printre ansamblurile pe care le-a dirijat se numără: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Națională Costa-Rica, Kammerphilharmonie Potsdam, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Tg. Mureș și Oradea, Orchestra Simfonică din Istanbul, Orchestra Presidențială din Ankara. În anul 2007 a înființat formația Solistenensemble Ligatura Berlin, a cărei activitate este centrată în special pe premierele de lucrări aparținând compozitorilor tineri. Multiplele premiere absolute ale unor opere și lucrări orchestrale aparținând secolelor XX și XXI l-au impus pe Ferenc Gábor ca un excepțional interpret și cunoscător al muzicii contemporane.

 

Unul dintre cei mai apreciați violonceliști români, MARIN CAZACU cântă pe un instrument de colecție: un violoncel Lorenzo Ventapane (1820). Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad. Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Veneţia.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu și cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului, și în anul 2012 a primit Premiul Radio România Cultural.

 

Cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, violoncelistul RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi muzicieni români. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

Solist al Orchestrelor și Coru­rilor Radio România, Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor sale naționale, prezentate începând cu anul 2012: Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, Vă place CELLO? ș.a. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă și Seară Britanică și turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla – O poveste autentică și Tango LA CETATE. Pe lângă prezenţa sa con­stantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în 2013, când una dintre piesele al­bumului Acustic a fost înregistrată ală­turi de Răzvan Suma.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hzHnOJtKGhI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

2.400 de spectatori au întâmpinat sărbătorile de iarnă alături de C...

Posted: 11 Dec 2019 11:12 AM PST

Magia celor trei concerte extraordinare de Crăciun susținute pe 7, 8 și 10 decembrie 2019, la Ateneul Român, de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a ridicat sala în picioare, în ropote de aplauze, în fiecare seară. Bucuria celor peste 2.000 de spectatori de a participa la tradiționalul spectacol al renumitului ansamblu, care de peste jumătate de secol aduce spiritul Crăciunului în sufletele românilor, a dus la epuizarea biletelor în doar câteva zile de când au fost scoase la vânzare. Concertul de Crăciun al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, va fi transmis pe postul de televiziune Digi 24 în seara de Crăciun, 25 decembrie, începând cu ora 22:00.

Mă bucur că am avut privilegiul de a participa la concertul Corului Madrigal. Ceea ce am văzut și ascultat a fost incredibil: pe de o parte, este vorba despre calitatea și puritatea sonorității ansamblului, iar finalul, acel moment extraordinar când sute de copii au pătruns în sală și au cântat alături de cor, a fost extrem de emoționant. O idee minunată și un eveniment de Crăciun încântător care m-au impresionat incredibil de mult”, a declarat Michèle Ramis,  Ambasadorul Republicii franceze în România.

 

Eleganța festivă a decorului – șase brazi au străjuit clădirea Ateneului Român și alți trei s-au aflat în interior, împodobiți în aceeași manieră rafinată – cât și propunerea celor mai emoționante lucrări specifice sărbătorii Nașterii Domnului, selectate atât din repertoriul clasic românesc, de inspirație folclorică sau religioasă, dar și pagini muzicale internaționale, din registrul modern, interpretate în premieră de un ansamblu coral românesc au îmbrăcat în haine de sărbătoare cele trei concerte extraordinare de Crăciun.

 

Concertul de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este cel mai longeviv și consecvent eveniment cultural din România. De 56 de ani, în fiecare lună decembrie, Corul Madrigal aduce Crăciunul în casele românilor. Vă invit ca în preajma sărbătorilor de iarnă să încercăm să lăsăm grijile deoparte, să ne adunăm în jurul bradului alături de sunetul Madrigalului și vocile copiilor din Programul Național Cantus Mundi și să ne bucurăm de lumina pe care ne-o aduce nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Corul Madrigal și echipa Cantus Mundi vă urează Sărbători fericite!”  Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin

Atmosfera de poveste a celei mai dragi sărbători, Crăciunul, recreată pe scena Ateneului Român prin sunetul îngeresc al Corului Madrigal – pe 7 și 8 decembrie, dirijat  de Anna Ungureanu, iar pe 10 decembrie de Cezar Verlan, dirijorul secund al ansamblului –  a fost întregită prin prezența a 1.500 de mici coriști din Programul Național Cantus Mundi. Sosiți din toată țara, copiii, coordonați de Cezar Verlan și Lăcrămioara Pauliuc, au întâmpinat publicul în fiecare seară în pauza concertului cu o surpriză muzicală, iar în sala Ateneului, la finalul spectacolului, Corul Madrigal a interpretat ultimele patru colinde alături de copii, dar și de publicul copleșit de emoție.

Momentele muzicale susținute de tinerii coriști din Programul Național Cantus Mundi au pătruns în casele a peste 50.000 de spectatori, fiind transmise în direct pe conturile de social media  –  Corul Madrigal și Cantus Mundi România.

 

Pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anul 2019 a însemnat un parcurs complex artistic și de diplomație culturală. În ianuarie, a deschis concertistic evenimentul inaugural dedicat preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În aprilie, a lansat proiectul video „Florilegiul bizantin”, în interpretarea magistrală a Corului Madrigal și a 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijați de Anna Ungureanu, care a fost preluat de 19 posturi de  televiziune naționale și regionale, 19 televiziuni locale și 15 posturi de radio din România. În luna mai a celebrat vizita istorică a Papei Francisc la București, susținând în fața a mii de pelerini un recital în Piața Ateneului Român, alături de coruri din Programul Cantus Mundi. Noiembrie a fost luna în care partidele de voci feminine (sopran și alto) ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” au susținut în Hamburg (Germania) un concert vocal-simfonic alături de Orchestra Simfonică din Hamburg, avându-l la pupitru pe maestrul Ion Marin.

 

Parteneri media: Digi 24, Europa Fm, Adevărul, agențiadecarte.ro, Agerpres, Avantaje, Bookhub, ceascadecultura.ro, I-tour.ro, femeiintendinte.ro, miscareaderezistenta.ro, movienews.ro, Revista Cariere, ziare.com, Zile și Nopți București.

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gN9sxcJYXYI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

,,Verde traversând amiaza”, de Mihai Păcuraru

Posted: 11 Dec 2019 10:47 AM PST

La Editura ,,ePublishers” va apărea volumul de poezie ,,Verde traversând amiaza”,de Mihai Păcuraru.

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-fYgMH_vzGU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

În premieră la Timișoara – ”Dragostea Durează 3 ANI”

Posted: 11 Dec 2019 06:47 AM PST

Dragostea pentru acest spectacol durează o viață, dacă ajungi să îl vezi la Timișoara, 20 ianuarie 2020, în două reprezentații (18:00 și 20:30). Fundația Artmedia, prin noua conducere a Adrianei Cnejevici și a Anei Maria Popa, a decis să readucă la viață un proiect drag publicului, Randevu Teatral, întâlniri teatrale altfel, în spații neconvenționale pentru spectacole și încep anul cu o piesă genială, comedie 100%.

  • 99,99% dintre spectatori trăiesc povestea spectacolului deși nu au curajul să recunoască
  • un spectacol … CU MULTA IRONIE ȘI UMOR…
  • râzi de mori 1 h 45 min și dupa care plângi o viață întreagă!
  • un spectacol care nu te lasă indiferent
  • dacă ești căsătorit ai toate șansele să divorțezi.
  • dacă încă nu te-ai căsătorit…poate că nu o să o mai faci niciodată.
  • dacă ești divorțat…îți reamintești cum a fost când erai căsătorit….iar dacă nu ești în nici una din cele trei situații… tot o să te regăsești cu siguranță în această piesă.

 

Distributia :

  • Tudor Istodor – Marc Marronier / proaspăt divorțat
  • Mirela Zeta – Anne Marronier / soția trădată
  • Andreea Sovan/ Alice / amanta
  • Vlad Logigan – Jean Georges / prietenul lui Marc

 

Un spectacol de : CHRIS SIMION- MERCURIAN

 

REPLICI DIN PIESĂ…posibile și în viață

“In primul an cumperi mobila, in al doilea an muti mobila, in al treilea an imparti mobila”

“Cand nevasta iti devine prietena, e cazul sa propui unei prietene sa iti devina nevasta”

“Adevarul e ca dragostea incepe cu apa de trandafiri si se termina cu laturi”

“Cand imi place o fata, vreau sa ma indragostesc de ea, vreau s-o sarut. Cand o sarut, vreau sa ma culc cu ea, cand ma culc cu ea, vreau sa traim impreuna intr-un apartament mobilat, cand traim impreuna intr-un apartament mobilat, vreau sa ma insor cu ea, dupa ce ma insor cu ea, intalnesc o alta fata care imi place”.

 

Părerea autorului după premiera spectacolului

Este prima dată când accept să mi se regizeze un roman. Am mai avut propuneri în Franța dar am refuzat. Am avut rețineri și de această dată. Mai ales când am auzit că regizoarea este femeie. Acum, după ce am văzut piesa, sunt mândru că am acceptat. Are un singur defect. Durează prea puțin. Ar trebui să dureze 3 ani, nu doar 1h 30 min. Cartea pe care am scris-o are un subiect trist. Ceea ce este extraordinar în acest spectacol este că se tratează cu mult umor, o poveste tristă. E un spectacol la care se râde. Mi-a plăcut și ideea că petrecerea de divorț a lui Marc Marronnier devine cadrul întâlnirii personajelor mele. Este un spectacol viu, neconvențional. La fel ca și cartea. Va avea un mare succes.” – Frederic Beigbeder

 

Biletele în valoare de 70lei (acces general) și 45lei (pensionari, elevi, studenți) s-au pus în vânzare la Agenția Operei Naționale și pe iabilet.ro

Vizualizări: 129

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor