altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 decembrie 2019

“Premiul Spiegelungen pentru proză scurtă 2020 / Microlite: Dincolo...


Premiul Spiegelungen pentru proză scurtă 2020 / Microlite: Dincolo ...

Posted: 10 Dec 2019 10:21 AM PST

Institutul pentru cultură și istorie germană a Europei de sud-est al Universității Ludwig-Maximilian München (IKGS) anunță Premiul Spiegelungen pentru proză scurtă în limbile germană, română și ucraineană pe anul 2020. Premiul este în valoare de 1.500 Euro pentru fiecare limbă. Textele premiate de trei jurii specializate vor fi traduse în celelalte două limbi și publicate atât în revista Spiegelungen, cât și în alte reviste literare de renume. Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la nașterea și a 50 de ani de la moartea lui Paul Celan se intenționează o redirecționare a atenției publice înspre acele lumi și culturi pe care poetul le-a făcut accesibile prin opera lui. Conform moto-ului Microlite: Dincolo de Celan urmează să fie prospectat acest spațiu de rezonanță trecând peste granițe, diferențe de limbă și decalaje în timp, la interferența dintre proză și poezie. Revista Spiegelungen – Zeitschrift für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas (Revistă de cultură și istorie germană a Europei de sud-est) se preocupă cu teme științifice, foiletonistice și literare din spațiul carpato-dunărean și schimbul reciproc de influențe cu cultura germană, respectiv central-europeană mai ales sub aspect istoric, literar, lingvistic și cultural. Multe contribuții din Spiegelungen au ca subiect migrația și schimbările din societate, treceri peste granițe și decalaje temporale, în timp ce pun întrebări în legătură cu apartenențe, identități și rupturi biografice. Autoarele și autorii pot înainta un text nepublicat în limba germană, ucraineană sau română, care nu poate depăși 3.000 de semne (inclusiv spații) și va fi anonimizat. Aplicațiile vor fi însoțite de un CV scurt și predate până la data de 29 februarie 2020.

Odată cu aplicarea, autoarele și autorii acceptă condițiile de participare: textele trebuie să fie redactate de ei înșiși (operele colective vor fi consemnate ca atare) și să nu fi fost publicate în prealabil sub nicio formă (fie tipărită sau digitală).
Odată cu aplicarea, autorii și autoarele declară că sunt de acord să-și citească textele în cadrul unor eventuale decernări de premii și să apară în medii care urmează să fie stabilite de către IKGS fără pretenții suplimentare.
Primirea textelor nu va putea fi confirmată. Colaboratoare și colaboratori ai revistei Spiegelungen, precum și ai institutului nu au drept de participare. Orice demers juridic este exclus.
Aplicația se poate trimite prin mail (PDF) sau prin poștă: spiegelungen-literaturpreis@ikgs.de
sau
Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der LMU München
Subiect: Spiegelungen-Literaturpreis
Halskestraße 15, D-81379 München

Anunț în germană, română și ucraineană.

https://spiegelungen.net/spiegelungen-preis-minimalprosa-2020-rum

 

Număr de vizualizări :67http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tVxj3wPuWL8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Ne facem bine”. O antologie de fapte extraordinare văzute și vorbi...

Posted: 10 Dec 2019 10:15 AM PST

Duminică, 15 decembrie 2019, ora 17:00, la Casa Cărții din Iași, Editura Humanitas și Librăriile Sedcom Libris Iași vă invită la o întâlnire cu Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și Cristian Leonte despre volumul „Ne facem bine. O antologie de fapte extraordinare văzute și vorbite la «România, te iubesc!»”.

„Este o carte pe care o deschidem cu optimism, ne-o dorim inspirație pentru cei care își doresc să facă binele și model tuturor celor care văd prea multe tonuri închise în viitorul României. Oamenii care fac binele sunt eroii acestei cărți. Oameni care s-au ridicat deasupra propriei condiții, unii deasupra vremurilor, și și-au dus tot mai sus visul, familia, comunitatea. Ei și ele au harul de a-i ajuta pe alții – în suferință sau în nevoie –, au darul și norocul să devină lideri în munca lor. Ei și ele sunt dovezi că se poate, că voința și munca aduc rezultate, împlinire și chiar fericirea, după 30 de ani în care prea mulți români au fost alungați din țară de lipsa oportunităților oneste, de incompetenți sau ticăloși instalați peste noapte în posturi de decizie, de proiecte veșnic neîncepute vândute ca promisiuni ferme. Volumul acesta le este închinat oamenilor care împing lucrurile înainte în jurul lor, celor care luptă să schimbe lucruri ce se încăpățânează să rămână neschimbate. Este un semn de mulțumire, și în același timp îndemn pentru veșnicii pesimiști sau demotivați. Oamenii acestei cărți merg într-o direcție pe care noi o credem din suflet bună de urmat, toți cei care avem speranță și muncim ca să ne facem bine.“ – Cristian Leonte

 

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/iCmO3srtaB0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Orizonturi culturale italo-române”, ediţia lunii decembrie

Posted: 10 Dec 2019 09:37 AM PST

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației, ediţia lunii decembrie 2019.

„Numărul din decembrie al revistei „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” inaugurează o nouă rubrică dedicată Veneţiei, ca formă de solidaritate într-unul din cele mai dificile momente cu care se confruntă renumitul oraş lagunar, lovit de cea mai semnificativă mare din ultimii 50 de ani. Nivelul excepţional de înalt al apei sau „acqua alta” a ajuns până la un vârf de 1.87 metri înălţime. Veneția pare astfel să aibă cinci anotimpuri: toamnă, iarnă, primăvară, vară și „apa înaltă”. Furtunile care marchează trecerea de la toamnă la iarnă provoacă adesea prejudicii greu, dacă nu chiar imposibil de reparat. Și creează privelişti care îți taie respirația, de parcă întreaga Lagună ar lupta alături de locuitorii săi pentru a le da speranța că vor ieși vii din tumultul de ape și vânturi. Demersul nostru îşi propune să focuseze atenţia nu doar asupra acestei situaţii problematice şi preocupante, ci şi asupra diferitelor aspecte mai puţin cunoscute care caracterizează „Serenissima”.

Coordonată de Ioana Eliad, noua rubrică intitulată „A fotografia Veneția” se deschide cu Lorianna Claudia Manzo și Davide Busetto. Cu fotografiile lor din orașul lagunar, aceştia caută perspective care depășesc cadrul tradițional banalizator, tip carte poștală. Calea „alternativă” o reprezintă, pentru Lorianna Claudia Manzo, tehnica multiexpunerii, „modus-ul expresiv privilegiat” de a capta emoțiile prin mișcare. Pentru Davide Busetto, „a fotografia Veneția este în același timp foarte ușor și foarte greu. Este ușor, deoarece fiecare cale și fiecare canal oferă un punct de plecare interesant”, mai greu este „să  decizi ce să incluzi și ce să nu incluzi în fotografie, în prezența a nenumărate detalii și frumuseți istorice”.

Ediţia română propune următoarele pagini: Eveniment editorial. Machiavelli şi învăţăturile sale (Smaranda Bratu Elian); „Ghepardul” la dezbaterea despre retraducerea literară de la Bucureşti (Doina Condrea Derer); „A fotografia Veneţia”, cu Lorianna Claudia Manzo şi Davide Busetto (Ioana Eliad); Lelia Floarea Brînda. „Drumul cânepii” în cuvinte şi imagini; Andrea Zanzotto. „Vocativ”, mică antologie poetică (traducere de George Popescu); Din povestirile lui Dino Buzzati: „Mantaua” (traducere de Anca-Domnica Ilea); Scenarii. „Hans” și câteva întâmplări ale unui personaj năuc (Sandra Bazavan).

Ediţia italiană prezintă pagini precum: Evento editoriale. Finalmente in romeno «Le Deche» di Machiavelli (Smaranda Bratu Elian); Romania e Portogallo, le «osservate speciali» del Pisa Book Festival (Mauro Barindi); «Fotografare Venezia», con Lorianna Claudia Manzo e Davide Busetto (Ioana Eliad); Tormentato da Dio. In dialogo con Mirko Integlia sul Cioran mistico (interviu realizat de Rodrigo Inácio Ribeiro Sá Menezes); Le relazioni tra la Romania di Ceauşescu e l’Italia (recenzie de Armando Rotondi); Lelia Floarea Brînda. «La via della canapa» tra parole e immagini (traducere de Elena Di Lernia); Carducci, una poesia per sempre (Roberto Pasanisi); Doppia ricorrenza nella Giornata di studi in Brasile dedicata a Cioran (Rodrigo Inácio Ribeiro Sá Menezes).

Numărul 12/decembrie 2019 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută!”


Afrodita Carmen Cionchin, director al revistei

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-q9xE1qqAIo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiile Academiei Române pentru anul 2017

Posted: 10 Dec 2019 07:31 AM PST

Joi, 12 decembrie 2019, va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai reprezentative creații științifice și culturale realizate în anul 2017. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 11. Premiile vor fi înmânate de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, în prezența Biroului Prezidiului și a membrilor Adunării Generale. Vor fi decernate 70 de premii, care recompensează performanța culturală și științifică românească a anului 2017, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare. Premiile Academiei Române sunt în număr de 81, fiecare având numele unei personalităţi din domeniile științific și cultural reprezentate în cele 14 secții ale Academiei Române: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației.

Detalii despre istoricul Premiilor Academiei Române și Regulamentul de acordare sunt disponibile la adresa: https://academiaromana.ro/premiileAR/pag_premii.htm

 

Lista completă a premiilor Academiei pentru anul 2017 poate fi consultată mai jos.

 

Cu acest prilej, Academia Română acordă cinci diplome „Distincţia Culturală“ jurnaliștilor Mihaela Helmis, Radio România Actualităţi, și Alexandru Batali, revista „Market Watch“, regizorului Jon Gostin, directorului Editurii Mega, Cristian Sincovici, și autorilor monografiei localității Bolintin, Vasile Grigorescu, Ştefan Crudu, Marian Grigore, Ciprian Necşuţu.

 

 

 

 

  1. FILOLOGIE ŞI LITERATURĂ

 

  1. Premiul „Timotei Cipariu“

Lucrarea: Meşteşugul doftoriei. Primul tratat românesc de medicină. Studiul filologic, studiul lingvistic, ediţie, glosar şi indice.

Autoare: Lia Brad Chisacof

 

  1. Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu“

Lucrarea: Publicaţiile periodice româneşti (ziare, gazete, reviste), tom V: 1931-1935; partea I (2009), partea a 2-a (2012), partea a 3-a finală (2017)

Autoare: Cornelia-Luminiţa Radu, Maria Buturugă, Elena-Ioana Milea, Ileana-Stanca Desa* și  Iliana Sulică

 

  1. Premiul „Ion Creangă“

Romanul: Tărâmul inocenţilor

Autor: Emilian Marcu

 

  1. Premiul „Titu Maiorescu“

Lucrarea: Dimitrie Cantemir, Icoana de nezugrăvit a ştiinţei preasfinte […]; Dimitrie Cantemir, Despre numele Moldaviei […]

Autoare: Florentina Nicolae (editarea textului latinesc, aparatul critic şi indicii) și Ioana Costa (traducere din latină)

 

  1. Premiul „Lucian Blaga“
  2. a) Lucrarea: Dosar Bacovia III. Triumful unui marginal

Autor: Constantin Călin

 

  1. b) Lucrarea: Teze & cărţi

Autor: Pompiliu Crăciunescu

 

  1. Premiul „Mihai Eminescu“

Volumul: Plagiator 1962

Autor: Nicolae Coande 

 

  1. Premiul „Ion Luca Caragiale“

Volumul: Bărbatul cu trei picioare

Autor: Mircea M. Ionescu

 

  1. Ştiinţe istorice ŞI arheologie

 

  1. Premiul „Vasile Pârvan“
  2. Lucrarea: Moneda în aşezările Daciei Romane

Autor: Lucian Munteanu

 

  1. Lucrarea: Fibule de schemă La Tène din România

Autor: Vlad V. Zirra

 

  1. Premiul „Dimitre Onciul“

Lucrarea: Monede bizantine descoperite în nordul Dobrogei, secolele VII-XIII

Autor: Gheorghe Mănucu-Adameşteanu

 

  1. Premiul „George Bariţiu“

Lucrarea: Wald- und Ressourcenpolitik im Siebenbürgen des 18. Jahrhunderts

Autor: Dorin-Ioan Rus

  1. Premiul „Nicolae Iorga“

Lucrarea: Politică şi diplomaţie la sfârşitul secolului XIX. Din istoria relaţiilor româno-ruse (1878-1899)

Autor: Adrian-Bogdan Ceobanu

 

  1. Premiul „Nicolae Bălcescu“

Lucrarea: Propaganda politică în România Socialistă. Practici instituţionale şi tehnici de comunicare (1965-1974)

Autoare: Cristina Preutu

 

  1. Premiul „A.D. Xenopol“

Lucrarea: Boli, epidemii şi asistenţă medicală în Moldova (1700-1831)

Autor: Sorin Grigoruţă

 

  1. Premiul „Mihail Kogălniceanu“

Lucrarea: Gavriil Callimachi, Mitropolit al Moldovei  (1760-1786)

Autor: Ioan-Augustin Guriţă

 

  1. Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki“

Lucrarea: Diplomaţi români în slujba vieţii. Constantin I. Karadja şi salvarea evreilor-români din Europa în timpul celui de-al Treilea Reich (1932-1944)

Editori: Ottmar Traşcă și Stelian Obiziuc

 

 

III. ŞTIINŢE MATEMATICE

 

  1. Premiul „Simion Stoilow“

Grupul de lucrări: Clase de cicluri numerice în geometria algebrică

Autor: Aurel Mihai Fulger

 

  1. Premiul „Gheorghe Ţiţeica“

Grupul de lucrări: Teoria schemelor, D-module şi teoria invarianţilor

Autor: Claudiu Raicu

 

  1. Premiul „Gheorghe Lazăr“

Grupul de lucrări: Grupuri fundamentale pentru varietăţi algebrice

Autori: Daniela Anca Măcinic şi Radu-Clement Popescu

 

  1. Premiul „Grigore C. Moisil“

Lucrarea: From conventional to institution-independent logic programming

Autor: Ionuţ Ţuţu

 

  1. Premiul „Spiru Haret“ – Nu se acordă

 

  1. Premiul „Dimitrie Pompeiu“ – Nu se acordă

 

 

  1. ŞTIINŢE fizice

 

  1. Premiul „Constantin Miculescu“
  2. a) Grupul de lucrări: Studiul proprietăţilor optice neliniare ale unor structuri cuantice semiconductoare sub acţiunea unor câmpuri externe în prezenţa sau absenţa impurităţilor

Autoare: Cristina Stan

 

 

  1. b) Grupul de lucrări: Studiul sistemelor mesoscopice în rotaţie

Autor: Victor Ambruş

 

  1. Premiul „Dragomir Hurmuzescu“

Grupul de lucrări: Prepararea prin tehnici laser, caracterizarea structurală şi spectroscopică

şi funcţionalizarea filmelor subţiri de materiale dielectrice şi a punctelor cuantice în materiale semiconductoare

Autori: Valentin Crăciun şi Doina Crăciun

 

  1. Premiul „Ştefan Procopiu“
  2. a) Grupul de lucrări: Studiu teoretic şi experimental al propagării interacţiunilor elastice în magneţii moleculari cu tranziţie de spin

Autor: Laurenţiu Stoleriu

 

  1. b) Grupul de lucrări: Sinteză asistată de plasmă de nanomateriale şi filme subţiri cu activitate fotocatalitică în lumina vizibilă şi activarea cu plasmă a suprafeţelor de oxid de siliciu

Autor: Lucel Sîrghi

 

  1. Premiul „Horia Hulubei“

Grupul de lucrări: Studii privind estimarea Tritiului legat organic

Autoare: Anca Mirela Melintescu

 

  1. Premiul „Radu Grigorovici“

Grupul de lucrări: Contribuţii la dezvoltarea şi promovarea de noi soluţii conceptuale de fabricare şi testare in vitro fidel biomimetică a structurilor implantologice de volum (scaffold-uri poroase) sau cu dimensionalitate redusă (straturi subţiri), având performanţe superioare şi costuri de fabricaţie mici

Autor: George Stan

 

 

  1. ŞTIINŢE CHIMICE

 

  1. Premiul „Costin D. Neniţescu“

Grupul de lucrări: Procese fotofizice în baze Schiff cu proprietăţi de fotocomutare

Autoare: Mihaela Iuliana Avădanei

 

  1. Premiul „I. G. Murgulescu“
  2. a) Grupul de lucrări: Interacţia oxidului de carbon cu suprafaţa unor materiale oxidice semiconductoare. Aplicaţii în depoluare

Autoare: Veronica-Dalia Brătan

 

  1. b) Grupul de lucrări: Materiale biocompatibile cu compoziţie controlată sau suprafaţă modificată, cu stabilitate ridicată şi proprietăţi electrocatalitice

Autoare: Maria Marcu

 

  1. Premiul „Gheorghe Spacu“

Grupul de lucrări: Dezvoltarea de metode noi pentru determinarea mercurului în alimente prin combinarea derivatizării fotoinduse cu detecţia în surse de microplasmă

Autor: Tiberiu Frenţiu

 

  1. Premiul „Nicolae Teclu“

Grupul de lucrări: Susţinerea magnetizării hiperpolarizate pentru studiul interacţiilor moleculare

în apă, dincolo de membrana celulară

Autor: Paul Vasos

 

  1. Premiul „Cristofor I. Simionescu“

Grupul de lucrări: Materiale avansate pentru eliminarea poluanţilor chimici din apele contaminate Autori: Corneliu Cojocaru şi Petrişor Mugurel Samoilă

 

  1. ŞTIINŢE BIOLOGICE

 

  1. Premiul „Emil Racoviţă“

Suita de lucrări 2010-2017, cu tema: Sistematica, taxonomia, morfologia şi filogenia suprafamiliei Platygastroidea (Hymenoptera)

Autor: Ovidiu Alin Popovici

 

  1. Premiul „Grigore Antipa“

Suita de lucrări 2011-2017, cu tema: Simularea de înaltă eficienţă a sistemelor biologice la nivel molecular

Autor: Laurenţiu Spiridon

 

  1. Premiul „Nicolae Simionescu“

Lucrarea: The Phisics of the Mind and Brain Disorder

Autori: Ioan Opriş şi Manuel F. Casanova**

 

  1. Premiul „Emanoil Teodorescu“ – Nu se acordă

 

 

VII. ŞTIINŢE GEONOMICE

 

  1. Premiul „Grigore Cobălcescu“

Lucrarea: Resursele minerale ale Romȃniei – Minerale metalice și minereuri (vol.II)

Autori: Nicolae Anastasiu***, Emil Constantinescu*, Gheorghe C. Popescu*, Denisa Jianu*, Izabela Mariș, Antonela Neacșu, Alexandru Pătruți și Victor Răducă

 

  1. Premiul „Ludovic Mrazec“
  2. a) Lucrarea: The mafic-ultramafic dykes in the Yanbian terrane (Sichuan Province, SW China): record of magma differentiation and emplacement in the Emeishan large igneous province

Autori: Marian Munteanu, Wilson H. Allan (Africa de Sud), Gelu Costin (SUA), Yao Young (Africa de Sud), Lum Enone Jullieta (Africa de Sud), Jiang Shao-Yong (China), Fred Jourdan (Australia), Gordon Chunnett (Africa de Sud) și Cioacă Mihaela Elena

 

  1. b) Lucrarea: Boron, lithium and nitrogen isotope geochemistry of NH4-illite clays in the fossil hydrothermal system of Harghita Băi, East Carpathians, Romania

Autori: Iuliu Boboș* (Portugalia) și Lynda B. Williams (Portugalia)

 

  1. Premiul „Gheorghe Munteanu-Murgoci“

Lucrarea: Cretaceous sedimentation in the outer Eastern Carpathians: implications for the facies model reconstruction of the Moldavie basin

Autori: Relu-Dumitru Roban*, Csaba Krézsek și Mihaela C. Melinte-Dobrinescu*

 

  1. Premiul „Ştefan Hepites“
  2. a) Lucrarea: Seismic scattering and absorption mapping from intermediate-depth earthquakes reveals complex tectonic interactions acting in the Vrancea region and surroundings (Romania)

Autori: Felix-Victor Laurențiu Borleanu, De Siena Luca (Germania), Tomas Christine (Germania), Mihaela Popa* și Mircea Radulian*

 

  1. b) Lucrarea: Core surface sub-centennial magnetic flux patches: characteristics and evolution

Autori: Cristiana Ştefan, Venera Dobrică* și Crișan Demetrescu***

 

  1. Premiul „Simion Mehedinţi“
  2. a) Lucrarea: Așezările din Munții Apuseni

Autori: Vasile Surd, Veronica Constantin și Alexandru-Sabin Nicula

 

  1. b) Lucrarea: Procese și forme periglaciare din Carpații Meridionali. Abordare geomorfologică și geofizică

Autor: Alexandru-Lucian Onaca

 

  1. c) Lucrarea: Morfodinamica actuală, riscuri și hazarde ȋn Masivul Piatra Craiului

Autoare: Anca Victoriana Munteanu

 

 

VIII. ŞTIINŢE tehnice

 

  1. Premiul „Aurel Vlaicu“
  2. a) Lucrarea: Proiectarea tehnologiilor și a matrițelor pentru prelucrarea tablelor metalice

Autori: Lucian Lăzărescu, Dan Sorin Comșa* și Dorel Banabic***

 

  1. b) Lucrarea: Oboseala conductoarelor liniilor electrice aeriene

Autori: Anghel Cernescu și Ion Dumitru

 

  1. Premiul „Traian Vuia“
  2. a) Grupul de lucrări: Fluide nagnetoreologice nano-microstructurate

Autoare: Daniela Susan-Resiga

 

  1. b) Grupul de lucrări: Mișcarea orbitală a corpurilor

Autor:  Daniel Condurache

 

  1. Premiul „Henri Coandă“

Lucrarea: Solar heating and cooling systems: fundamentals, experiments and applications

Autori: Ioan Sȃrbu și Călin Sebarchievici

 

  1. Premiul „Constantin Budeanu“

Grupul de lucrări: Metode multimodale, multirezoluție de percepție a mediului pentru sisteme autonome mobile

Autori: Arthur Daniel Costea şi Robert Varga

 

  1. Premiul „Anghel Saligny“

Grupul de lucrări: Ȋmbinări de ȋnaltă rezistență dintre grindă și stȃlpi tubulari compuși oțel-beton

Autori: Cristian Vulcu, Aurel Stratan, Adrian Ciutină şi Dan Dubină***

 

  1. Premiul „Petre Sergescu“ (Istoria știinţelor şi tehnicii)
  2. a) Lucrarea: Electronica românească, o istorie trăită – volumul 4: Telecomunicaţii. Electronica aplicată

Autoare (coordonator): Nona Millea

 

  1. b) Lucrarea: 100 de inovatori români

Autori: Mihai Vişinescu, Sorin Avram, Emanuel Bădescu şi Cristian Român

 

 

 

 

 

 

  1. ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE

 

  1. Premiul „Ion Ionescu de la Brad“

Lucrarea: Almăjul de ieri, de azi și de mȃine

Autori: Florina Maria Băcilă, Florina Nica, Ana Neli-Ianăș, Maria Vȃtcă, Gheorghe Popovici, Cosmin Sălășan, Caius Goșa, Dănilă Oberșterescu,  Dacian Rancu și Daniel Alic

 

 

  1. Premiul „Traian Săvulescu“
  2. a) Lucrarea: Dializa peritoneală la animale de companie

Autori: Bogdan Alexandru Vițălaru şi Alina Ștefănescu

 

  1. b) Lucrarea: Tratat de semiologie medicală veterinară

Autor: Ionel Papuc

 

  1. Premiul „Marin Drăcea“ – Nu se acordă

 

  1. Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“

Lucrarea: Convergence of Romanian and Europe Union Agriculture – Evolution and Prospective Assessment

Autori: Andreea Feher*, Vasile Gosa*, Miroslav Raicov,  Daniela Harangus şi Bogdan Condea

 

 

  1. ŞTIINŢE Medicale

 

  1. Premiul „Iuliu Haţieganu“ – Nu se acordă

 

  1. Premiul „Daniel Danielopolu“ – Nu se acordă

 

  1. Premiul „Gheorghe Marinescu“

Lucrarea: Impactul terapiei farmacologice asupra calității vieții ȋn depresia geriatrică

Autori: Octavian Vasiliu, Victor Voicu*** și Daniel Vasile

 

  1. Premiul „Victor Babeş“

Lucrarea: Metastazarea limfatică ȋn cancerul bronhopulmonar

Autori: Natalia Motaș, Cezar Motaș şi Teodor Horvat*

 

  1. Premiul „Constantin I. Parhon“

Lucrarea: Genetica medicală

Autori: Mircea Covic, Dragoș Ștefănescu și Ionel Sandovici

 

  1. Premiul „Ştefan S. Nicolau“ – Nu se acordă

 

 

  1. ŞTIINŢE ECONOMICE, JURIDICE ŞI SOCIOLOGIE

 

Ştiinţe economice

  1. Premiul „Petre S. Aurelian“

Lucrarea: România şi aderarea la zona euro. Întrebarea este în ce condiţii!

Autori: Daniel Dăianu***, Ella Kallai, Gabriela Mihailovici şi Aura Socol

 

  1. Premiul „Virgil Madgearu“

Lucrarea: Austerity plan announcements and the impact on the employees’ wellbeing

Autoare: Alina Botezat

 

  1. Premiul „Victor Slăvescu“

Lucrarea: A concepe, a redacta şi a publica un articol ştiinţific. O abordare în contextul cercetării economice

Autori: Vasile Dinu, Gheorghe Săvoiu şi Dan-Cristian Dabija

 

  1. Premiul „Nicolas Georgescu Roegen“ – Nu se acordă

 

Sociologie

  1. Premiul „Dimitrie Gusti“

Lucrarea: Istoria Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu. De la origini până în anul 2017

Autor: Cosmin-Crăciun Crucia

 

  1. Premiul „Henri H. Stahl“

Lucrarea: Francisc Iosif Rainer. Biografia unui proiect de viaţă (1874-1944)

Autor: Adrian Majuru

 

Ştiinţe Juridice

  1. Premiul „Nicolae Titulescu“ – Nu se acordă

 

  1. Premiul „Simion Bărnuţiu“

Lucrarea: Acţiunea colectivă ca mijloc de reparare a prejudiciilor în masă. O analiză  din perspectiva dreptului comparat

Autor: Ioan Ilieş Neamţ

 

  1. Premiul „Andrei Rădulescu“ – Nu se acordă

 

 

XII. filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie

 

  1. Premiul „Constantin Rădulescu-Motru“

Lucrarea: Școlile Năsăudului: 1635-2015, 3 volume

Autor: Gheorghe Pleș

 

  1. Premiul „Mircea Florian“

Lucrarea: Fundamentele sociale ale cunoașterii

Autor: Alfred Bulai

 

  1. Premiul „Ion Petrovici“

Lucrarea: Romania at the United Nations General Assembly

Autor: Ion C. Popescu

 

  1. Premiul „Vasile Conta“

Lucrarea: Simbol și recunoaștere la Mircea Eliade: Semnificații religioase, politice și estetice

Autoare: Lorena Stuparu

 

  1. Premiul „Dumitru Stăniloaie“

Lucrarea: Sacrul și profanul ȋn perspectivă ontologică, la Mircea Eliade

Autor: Nicolae Șofelea

 

 

 

 

 

 

 

XIII. ARTE, ARHITECTURĂ ŞI AUDIOVIZUAL

 

Creaţie muzicală

  1. Premiul „George Enescu“ – Nu se acordă

 

Muzicologie

  1. Premiul „Ciprian Porumbescu“

Lucrarea: Cuvinte despre muzică și muzicieni

Autor: Mihail Cozmei

 

Istoria artei

  1. Premiul „George Oprescu“

Lucrarea: Artiștii romȃni ȋn străinătate 1830-1940. Călătoria, ȋntre formația academică și studiul liber

Autori: Adrian Silvan Ionescu*, Virginia Barbu, Ioana Beldiman, Ramona Caramelea și Olivia Nițiș

Coordonatori: Ruxanda Beldiman, Ioana  Vlasiu* și Corina Teacă

 

Artă plastică

  1. Premiul „Ion Andreescu“

Lucrarea: Expoziţia Mysticosmidea (Centrul de Cercetare și Documentare „Constantin  Brȃncuși“, Muzeul „Alexandru Ștefulescu“ – Tg. Jiu)

Autor (sculptor): Panaite Chifu

 

Etnografie şi folclor

  1. Premiul „Simion Florea Marian“

Lucrarea: Obiceiurile agrare din Moldova raportate la spaţiul național

Autoare: Silvia Ciubotaru

 

Creaţie arhitectonică

  1. Premiul „Duiliu Marcu“

Lucrarea: Restaurare și reabilitare „Colonia Pictorilor din Baia Mare“

Autori: Arh. Ștefan Paskucz și Arh. Ildiko Mitru

 

Artele spectacolului

  1. Premiul „Aristizza Romanescu“
  2. a) Fals tratat de mȃntuire a sufletului

Autor (regizor):  Nicolae Mărgineanu

 

  1. b) Lucrările:

 Dacă am gȃndi cu voce tare, de Adnan Lugonić, regia Radu Afrim, Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova (premieră 2017)

 Măcelăria lui Iov, de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ Iași (premieră 2017)

 Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte, scenariul și regia RaduAfrim, Teatrul Național Tȃrgu-Mureș – Compania „Tompa Miklós“ (premieră 2017)

 Wolfgang, adaptare după Yannis Mavritsakis de Radu Afrim, regia Radu Afrim, Teatrul Tineretului Piatra Neamț (premieră 2017)

Autor (regizor): Radu Afrim

 

 

 

 

 

 

 

XIV. ŞTIINŢA ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI

 

  1. Premiul „Grigore Moisil“

Lucrarea: Real-Life Applications with Membrane Computing

Autori: Gexiang Zhang (Xihua University, Chenghdu, China), Mario J. Pérez-Jiménez (Sevilla University, Spania), Marian Gheorghe (Bradford University, Marea Britanie)

 

  1. Premiul „Mihai Drăgănescu“
  2. a) Grupul de lucrări: Smart-Pockets – Body-deictic gestures for fast acces to personal data during ambient interactions

Autor: Radu-Daniel Vatavu

 

  1. b) Grupul de lucrări: Soluții digitale pentru asigurarea stării de sănătate ȋn contextul orașelor inteligente

Autoare: Adriana Alexandru și Marilena Ianculescu

 

  1. Premiul „Tudor Tănăsescu“
  2. a) Grupul de lucrări: On Turing Instability in Nonhomogeneous Reaction-Diffusion CNN’s

Autori: Liviu Goraş și Paul Ungureanu

 

  1. b) Grupul de lucrări: Metode Soft Computing cu aplicații ȋn automatizări

Autoare: Valentina Emilia Balaș

 

  1. Premiul „Gheorghe Cartianu“

Grupul de lucrări: Distributed systems and cloud computing

Autor: Ion Stoica

 

 

 

____________

* A mai primit un Premiu al Academiei Române

** Editor din străinătate

*** Este membru al Academiei Române

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hv4saHQ2Rsc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Peste 700 de spectatori, la premiera din Viena a documentarului des...

Posted: 10 Dec 2019 07:24 AM PST

Filmul „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un cadou“, care prezintă povestea artistului de origine română Daniel Spoerri, forțat să părăsească România după pogromul de la Iași din 1941 în care i-a fost ucis tatăl, a avut premiera austriacă vineri, 6 decembrie, la care au participat peste 700 de spectatori, la cinematograful Stadkino im Künstlerhaus din Viena. La eveniment au fost prezenți regizoarea Anja Salomonowitz, artistul Daniel Spoerri, Walter Haffner, ambasador al Elveției în Austria, și Norman Shetler, director general al companiei de distribuție cinematografică Stadtkino Filmverleih. Proiecția a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Documentarul urmărește cum artistul de origine română Daniel Spoerri dă o nouă viață obiectelor, în paralel cu nararea, inclusiv de către copilul de 10 ani al regizoarei, a celor mai importante evenimente din viața sa, printre care și părăsirea României după uciderea tatălui în pogromul de la Iași. Astfel, cea mai mare parte a acțiunii se desfășoară în studioul artistului.

Pornind de la ideea ciclului etern al vieții, astăzi, Daniel Spoerri lucrează cu obiecte pe care le găsește la târgul de vechituri: căni, capete de păpuși din porțelan, unelte sau linguri, cu care își compune tablourile. Prin intermediul filmului, regizoarea Anja Salomonowitz oferă la rândul ei un cadou artistului ce a dat o noua viață unei inimi de porțelan primită de la tatăl recent trecut în neființă: „《Tu, inima tatălui tău. Uite, am făcut un tablou cu tine astăzi. Este al tău》. Am fost pur și simplu copleșită de simțul lui despre ceea ce contează cu adevărat în viață. Și atunci m-am gândit: acum îi voi da ceva înapoi, în cuvintele mele, și anume ca un film. Acest film”.

În deschidere, după cuvântul introductiv al domnului Norman Shetler, directorul general al companiei de distribuție cinematografică Stadtkino Filmverleih, ambasadorul Elveției în Austria, domnul Walter Haffner, a relatat publicului prezent despre amiciția sa cu artistul de origine română, care s-a mutat în urmă cu 13 ani din Elveția în Austria, la Viena. Daniel Spoerri, considerat în lumea artistică un geniu internațional, la aproape 90 de ani, a primit cei peste 700 de spectatori cu căldură, oferindu-le un veritabil cadou prin prezența sa.

Pentru promovarea acestui film documentar cu și despre artistul internațional de origine română Daniel Spoerri, a mai fost organizat un eveniment special de prezentare pe 8 decembrie, la cinematograful Stadtkino im Künstlerhaus, urmat de o discuție cu Alexander Horwath (istoric de film) și Anja Salomonowitz. Vor mai urma, pe 9 decembrie, de la ora 18.30, la cinematograful Rechbauerkino din Graz, Gerald Lamprecht (Centrul de Studii Evreiești al Universității din Graz) în dialog cu regizorul Anja Salomonowitz, pe 11 decembrie, de la ora 19.30, la cinematograful Stadtkino im Künstlerhaus, Julia Kaldori (redactor-șef WINA – revista evreiască) în dialog cu Daniel Spoerri și pe 12 decembrie, de la ora 18:30, la cinematograful Kino im Kesselhaus din Krems, Christoph Keller (Landesgalerie Niederösterreich) în dialog cu Anja Salomonowitz.

De asemenea, începând cu 6 decembrie 2019, filmul poate fi vizionat de publicul larg în cinematografele austriece.

Daniel Spoerri (născut în Galați, 27 martie 1930), scriitor, balerin, regizor de teatru și film experimental, dar mai ales artist vizual consacrat la nivel mondial, are lucrări la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York sau Muzeul Tate din Londra. Când a împlinit 60 de ani, Centre Pompidou din Paris i-a prezentat, timp de două luni, lucrările. În România a fost prezent cu lucrări originale în patru expoziții de grup, la Muzeul Național de Artă Contemporană București, între 2007 – 2012. O singură expoziție i-a fost dedicată în exclusivitate în România, la Sfântu Gheorghe, în 2018.

Este inventatorul curentului Eat Art ce include Snare-picture (tablou capcană). „Obiecte care se regăsesc ordonate aleatoriu sau dezordonate sunt fixate acolo unde se află (masă, cutie, sertar etc.) în constelația în care sunt găsite. Prin declararea rezultatului drept tableau, orizontalul devine vertical. De exemplu: resturile unei mese sunt fixate pe aceasta iar masa este agățată pe un perete.” – Daniel Spoerri

Împreună cu Jean Tinguely și Yves Klein, a pus bazele curentului artistic Nouveau Réalisme, prin care obiectele din realitatea de zi cu zi sunt transpuse artistic.

 

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YL-gr7aOwwk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii

Posted: 10 Dec 2019 07:19 AM PST

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREȘTI anunță a doua sesiune de lucru din cadrul proiectului „Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii  ce va avea loc sâmbătă, 14 decembrie 2019, ora 10:30, la Primăria Sectorului 2 (intrarea principală).

În cadrul celei de-a doua sesiuni vor participa nume de referință din diferite domenii, personalități care îi vor introduce pe participanți în tainele profesiei alese:

  1. Gabriela Szabó – Sportiv
  2. Octavia Geamănu – Prezentator TV și blogger
  3. Ioana Ginghină – Actriță de teatru și film
  4. Florin Dobre – Designer
  5. Mihaela Zgripcea – Avocat
  6. Laurențiu Hopu – Colonel

Proiectul este realizat în parteneriat cu Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Centrul Cultural „Mihai Eminescu” Sector 2 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

 „Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii se desfășoară în perioada anului şcolar 2019 – 2020 și se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, elevi înscriși în instituțiile de învățământ din Sectorul 2.

Pentru ca activitatea de consiliere vocațională să aibă succes, este nevoie de o cunoaștere reală a personalității elevului, în acest sens s-au utilizat mai multe metode de investigare precum chestionarul, observația, convorbirea. Pe baza răspunsurilor unui chestionar de interese și aptitudini, fiecare instituție de învățământ a întocmit o listă restrânsă de elevi care vor participa în cea de-a doua parte a proiectului, și anume în atelierele de lucru.

În cadrul atelierelor, trainerii – specialiști în domeniile respective – vor susține o prezentare sintetică a unui număr de aproximativ 5-6 meserii, în scopul informării, consilierii și alegerii/orientării către o profesie. Atelierele se vor desfășura în Filialele Bibliotecii Metropolitane București din Sectorul 2. Atât elevii incluși în proiect, cât și unitățile de învățământ participante vor primi diplome de participare.

Următoarele sesiuni vor avea loc în februarie 2020, aprilie 2020, mai 2020, sesiuni în care vor participa alte personalități din domeniile de interes ce au fost menționate de elevi în chestionarele de interese și aptitudini.

Mulțumiri tuturor partenerilor, profesorilor și trainerilor implicați!

Detalii despre proiectele și evenimentele Bibliotecii Metropolitane București puteți găsi pe www.bibmet.ro .

 

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București publice, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.       

 

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/K45lg-1O1-M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Alături de copiii din orfelinate – concert caritabil susținut de mu...

Posted: 10 Dec 2019 07:17 AM PST

Duminică, 15 decembrie 2019, de la ora 18:00, elevii școlii de muzică Sonore vor susține un concert de colinde în Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB (str. Lipscani, 84 – 90, Hanul Gabroveni), în scop caritabil.

Unele dintre cele mai frumoase colinde din repertoriul românesc și internațional vor fi interpretate, fie cu vocea sau la pian, de 40 de muzicieni ai școlii, care, în același timp, își vor dona o parte din hainele și jucăriile lor pentru cei mai puțin norocoși. Concertul de Crăciun al școlii de muzică Sonore, intitulat ,,A Christmas Story”, este al doilea eveniment caritabil organizat în cei 3 ani de activitate și sprijină campania ,,Dar din dar se face Rai” a Fundației GSL Grup (Grupul de susținere locală).

 

Perioada sărbătorilor de iarnă dezvăluie întotdeauna povești de viață impresionante, dar și dureroase în același timp. Anul acesta, în prag de sărbători, copiii școlii de muzică Sonore și-au propus să fie spiridușii lui Moș Crăciun și să facă tot posibilul ca prin muzică să le ofere copiilor abandonați, din orfelinate, un Crăciun magic. În România au mai rămas aproximativ 6000 de copii în instituțiile de tip vechi, care au nevoie de atenția și de sprijinul nostru. Prin urmare, elevii școlii de muzică Sonore s-au gândit că cel mai frumos mod prin care îi pot ajuta pe copiii abandonați și care se simt singuri este prin intermediul muzicii. Toți cei care vor urca pe scena Sălii Mari a Centrului Cultural – ARCUB vor dona o parte din hainele și jucăriile lor. Donațiile vor pleca către două centre de plasament din municipiul Făgăraș, jud. Brașov: Casa Maria și Floare de colț, unde locuiesc copii cu vârste cuprinse între 7 – 21 ani, care provin din medii familiale defavorizate și copii cu dizabilități. De asemenea, o parte dintre donații vor ajunge și la secția de pediatrie a Spitalului Municipal Dr. Aurel Tulbure din Făgăraș unde copii cu vârste cuprinse între 1-7 ani se află în grija asistenților sociali.

 

,,Am fost întotdeauna sensibili la orice cauză în care sunt implicați copiii. Ne-ar plăcea ca fiecare dintre ei să aibă o copilărie normală și să se bucure de un start fericit în viață. De aceea, am simțit că este și de datoria noastră să facem ceva, să încercăm să oferim un zâmbet celor care nu zâmbesc prea des. Și cum altfel dacă nu prin muzică” – a declarat Teodora Cotruță, Director al școlii Sonore.

 

Toți cei care doresc și pot dărui hăinuțe, jucării, rechizite, dulciuri și alte bunuri copilașilor lipsiți de posibilități materiale și financiare, o pot face în cadrul evenimentului sau între 16 – 20 decembrie, la sediul Sonore Music School, strada George Enescu, nr. 8. (Piața Romană).

Școala de muzică Sonore (www.school.sonore.ro) este o comunitate artistică unde toți elevii sunt încurajați să se dezvolte prin muzică. Misiunea școlii este de a crea legături puternice între oameni, prin muzică, de a-i ajuta pe elevi să se descopere pe ei înșiși prin cursurile oferite, dar și de a oferi posibilitatea fiecăruia să se exprime prin intermediul muzicii.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4V1TQT07Iak?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul lectură ”Proiectul Revoluția”

Posted: 10 Dec 2019 05:20 AM PST

Dramaturgul româno-american Saviana Stănescu a venit de la New York să dezvolte un proiect unicat despre ce înseamnă pentru cei din diaspora întoarcerea acasă, la Kilometrul Zero al Revoluției din Decembrie 1989.  Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 16 decembrie 2019, ora 16.00, în Sala Mare a Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București (ARCUB), din Strada Lipscani 84-90, la spectacolul forum-lectură cu Proiectul Revoluția, o nouă piesă de Saviana Stănescu și în regia acesteia, despre cel mai fierbinte moment din istoria noastră recentă. Participă actorii: Ioana Bugarin, Ioana Flora, Ioana Pavelescu și Filip A. Condeescu. Cu sprijinul Ioanei Gonțea, producător asociat la Platforma Internațională de Teatru București. Lectura scenică va fi urmată de discuții cu publicul, într-un forum în care spectatorii își pot împărtăși impresiile despre spectacol și/sau istoriile personale de la Revoluția din 1989. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București (ARCUB).

 

INTRAREA LIBERĂ

_____________________

Proiectul Revoluția își propune să adauge o perspectivă românească imaginii globale existente despre evenimentele întâmplate în 1989 în România și în Estul Europei. Textul constă într-o parte de teatru documentar urmată de o parte de ficțiune, menită a arăta cum dramaturgul se inspiră din realitate pentru a crea o piesă de teatru cu personaje fictive, ancorate în real.

 

Saviana Stănescu a scris și dezvoltat textul dramatic în România în timpul acestui semestru sabatic petrecut la București, ca scriitoare în rezidență la Muzeul Național al Literaturii Române. Ea este un dramaturg apreciat în SUA, cu multiple producții în teatre de prestigiu ca La MaMa, The Hangar Theatre, sau Women’s Project. A absolvit un masterat în Studii Performative și unul în Scriere Dramatică la New York University, unde a și predat timp de 8 ani. În prezent lucrează ca profesor titular de dramaturgie și teatru contemporan la Ithaca College, Theatre Arts, o facultate de teatru de top din America.

 

Prima etapă a dezvoltării Proiectului Revoluția a constat în colectarea poveștilor actorilor din generații diferite despre Revoluție și dramatizarea lor prin intermediul unui atelier de teatru.

Saviana Stănescu a lucrat inițial cu actorii Ioana Pavelescu, Ioana Flora, Ioana Bugarin și Nicholas Cațianis jr., iar prima prezentare cu public a avut loc în luna octombrie, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #6, cu tema Revoluția Mea, curatoriată de criticul de teatru Cristina Modreanu.

 

www.saviana.com

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/b1t1zT_MbKk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiile „Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Is...

Posted: 10 Dec 2019 05:17 AM PST

Trei specialişti în domeniul culturii de la Istanbul, dr. Mehtap Demir (conferenţiar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat, Universitatea Istanbul, și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor), Mümin Yıldıztaş (scriitor, arhivist, cercetător şi director adjunct la Direcția județeană de Cultură și Turism Istanbul) şi Nermin Mollaoğlu (director Agenția Literară Kalem din Istanbul), vor fi recompensaţi joi, 12 decembrie 2019, ora 19.00, cu premiile „Dimitrie Cantemir”, acordate pentru prima dată anul acesta, în cadrul unui eveniment care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Istanbul.

Distincțiile „Cantemir” nu se vor limita doar la premierea unor persoanlități care studiază sau au aprofundat opera cantemiriană, ci și la acele nume de seamă care, prin activitatea lor, contribuie la promovarea limbii și culturii române, în variile sale domenii. ICR Istanbul intenţionează ca odată cu acordarea acestor premii să recunoască meritele personalităților care activează în mediul academic și  prin strădania lor contribuie la promovarea și revalorificarea operei lui Cantemir și a culturii române.

Astfel, anul acesta, Premiile „Cantemir” – ediţia I vor fi acordate pentru „consistentele cercetări în domeniul istoriei comune, pentru cercetările și publicațiile în domeniul muzicii cantemiriene și pentru promovarea literaturii române contemporane”.

Premiile „Dimitrie Cantemir” au ca obiectiv principal consolidarea dialogului între cultura română şi cea turcă, resuscitând totodată notorietatea prințului român în memoria căruia a și fost înfiinţat Institutul de la Istanbul.

Intenția ICR Istanbul este aceea de a institui și decerna aceste distincții în semn de apreciere acelor personalități din mediul local turc care au o contribuție consistentă la promovarea culturii și civilizației românești, iar aceste premii să devină consistente din punct de vedere valoric, propunerile urmând a fi riguros selectate, în favoarea contribuției aduse culturii române.

Programul va fi urmat de un mini recital de muzică turcească veche, care va cuprinde compoziții cantemiriene susținute de Ansamblul de Muzică Sazedenler din Istanbul.

Muzicienii Ansamblului de Muzică Sazedenler din Istanbul vor fi: Oğuzhan Uç  – artist tambur, Süheyl Tuce – artist lăută și İsmail Atilla Özkök – artist kanun.

Dr. Oğuzhan Uç, artist tambur, este doctor în Muzicologie, Conservatorul de Stat din Turcia, Universitatea Tehnică İstanbul. A semnat o serie întreagă de lucrări, dintre care amintim: „Teorii ale unității melodice din muzica clasică otomană”; „Arta interpretativă a operei”; „Armonia nealterată a muzicii turcești”; „Polifonie instinctivă în muzica populare turcească”; „Canto – Dicția și articulația fonetică”. În prezent, colaborează cu Taksim Masters și Academia de Muzica Kanlıca.

Süheyl Tuce – artist oud/ lăută s-a născut în anul 1962, în Ankara. În anul 1982,  a absolvit Academia Militară. După retragerea din armată, principala preocupare a început să fie muzica turcească. A luat lecții de lăută și de teoria muzicii, metodică și solfegiu de la renumiți instrumentiști ca Udi Sevgican Güngör, Udi Jankat Eser și Udi Barış Gök.

Süheyl Tuce a fost membru al Ansamblului Meclis-i Meşk, care își desfășoară activitatea muzicală în cadrul Ansamblului de Muzică Turcească Clasică al Universității Tehnice Ortadoğu şi al unui grup fondant de Sevgican Güngör în Ankara.

İsmail Atilla Özkök, artist kanun, este născut în 1979, în Gaziantep. A luat lecții de la Tonguç Erol, artist de kanun și lutier vestit. În calitate de interpret kanun, a avut multe colaborări cu diverse coruri și orchestre. A urmat cursuri de teorie muzicală, metodică și repertoriu cu Oğuzhan Uç, iar în prezent colaborează ca artist lăută și corepetitor cu OCEMUT (ansamblul muzical de muzică etnică polifonică), Grupul Muzical Belgesel Alaturka, Ansamblul Muzical Sazendeler, Ansamblul Muzical Makam și cu Ansamblul Darüşşifa.

 

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dt7iGfw4B1M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Reîntâlnire cu Shakespeare, Cehov şi David Doiashvili la TNB

Posted: 10 Dec 2019 05:15 AM PST

Două dintre cele mai apreciate montări ale Teatrului Naţional din Bucureşti, ”Regele Lear” şi ”Livada de vişini”, ambele purtând semnătura regizorului georgian David Doiashvili revin în scenă la finalul acestui an, aducând şi câteva schimbări importante.

În prima reprezentaţie din actuala stagiune cu ”Regele Lear”, programată pentru 19 decembrie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari, doi dintre actorii teatrului se vor întâlni pentru prima dată cu personajele lui Shakespeare văzute de acest surprinzător regizor georgian. Rolul Cordeliei, deţinut până în prezent de Crina Semciuc, va fi jucat de aici înainte şi de Alexandra Sălceanu, cele două actriţe remarcându-se şi evoluând, încă din vremea studenţiei, într-o complementaritate artistică armonioasă. Rolul Regelui Franţei îi prilejuieşte lui Mihai Munteniţă, recent cooptat în trupa TNB, întâlnirea cu o nouă partitură şi cu o nouă viziune regizorală. Ei se alătură distribuţiei în care îi veţi regăsi pe Mihai Constantin, Marius Manole, Ioan Andrei Ionescu, Gavril Pătru, Istvan Teglas, Monica Davidescu, Raluca Aprodu, Tudor Aron Istodor, Lari Giorgescu, Silviu Mircescu, Rareş Andrici, Pavel Ulici.

Livada de vişini, spectacol a cărui premieră internaţională a devansat-o pe cea naţională, invitat fiind la acea vreme, în octombrie 2017, la Tbilisi International Festival, este o montare de succes, aplaudată deopotrivă la sediu şi peste hotare. La TNB, de la premieră şi până în prezent, publicul a putut asista la surprinzătoarea montare din mijlocul acţiunii, chiar de pe scenă, aşezat pe gradene. Începând din această stagiune, spectacolul câştigă 250 de spectatori pe seară, prin mutarea spectacolului de pe scena mare la Sala Studio, în formula „italiană”, care este şi cea mai familiară pentru majoritatea spectatorilor.

Ludic prin excelenţă, spectacolul pus în scenă de David Doiashvili este unul în care jocul actoricesc se pliază perfect pe propunerea regizorală, rezultatul fiind o Livadă inedită, pe care fie aţi citit-o diferit, fie aţi văzut-o în montări clasice, fie abia acum o descoperiţi.

Şi în acest spectacol semnalăm câteva schimbări de distribuţie. În rolul Aniei va evolua şi Alexandra Sălceanu, Lari Giorgescu îi va da viaţă lui Epihodov, iar Ionuţ Toader va fi Trofimov.

Livada de vişini  se joacă pe 21 și 22 decembrie 2019 (cu Monica Davidescu și, respectiv, Irina Movilă în Ranevskaia, rolul principal feminin).  Ambele reprezentaţii încep la ora 19.00. Aşadar, din această stagiune, Livada de vişini se joacă la Sala Studio!

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete TNB, din foaierul Sălii Mari, precum şi online, pe www.mystage.ro.

Vizualizări: 293

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor