altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 noiembrie 2018

“Gala de Decernare a premiilor Festivalului Dramaturgiei Românești ...


Gala de Decernare a premiilor Festivalului Dramaturgiei Românești C...

Posted: 12 Nov 2018 09:07 AM PST

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români, a organizat cea de-a doua ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane în perioada 5-11 noiembrie 2018. Proiectul a reunit 12 spectacole din din 9 teatre din București și din țară: Teatrul de Comedie,  Teatrul ACT, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul Național „Marin Sorescu” (Craiova), Teatrul „Sică Alexandrescu” (Brașov), Teatrul Municipal „Matei Vișniec” (Suceava), Teatrul „Tudor Vianu” (Giurgiu) și nu în ultimul rând spectacolele Teatrului Dramaturgilor Români.

Astfel, în urma vizionării spectacolelor din secțiunea IN, juriul format din George Mihăiță,  Horia Gârbea, Ioan Cristescu, Radu Herjeu și Carmen Dominte a decis acordarea următoarelor premii:

  • Premiul pentru Critică teatrală i-a fost acordat poetului și cronicarului ION COCORA;
  • Premiul special al Juriului a fost acordat spectacolului „SALVATORII MELCILOR” (text și regie Bogdan-Cristian Drăgan, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova);
  • Premiul pentru Cel mai bun actor a fost oferit de către Marius Bodochi, câștigătorul primei ediții, actorilor: ADRIAN NICOLAE (pentru rolul Directorul hotelului din spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români) și ALEXANDRU ION (pentru rolul Mike din spectacolul „Numitorul comun” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, producător Teatrul de Comedie);
  • Premiul pentru Cea mai bună actriță a fost oferit de către Maia Morgenstern actrițelor: NADINA SĂLĂGEAN (pentru rolul Sofia din spectacolul „Numitorul comun” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, producător Teatrul de Comedie) și IOANA NICHITA (pentru rolul Mădălina din spectacolul „Kebab” de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan, producător Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava);
  • Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost oferit de către doamna viceprimar Tomnița Michaela Florescu scenografei ADRIANA GRAND (pentru spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români);
  • Premiul pentru Cea mai bună regie a fost oferit de către Radu Preda, consilier PMB, lui VICTOR IOAN FRUNZĂ (pentru spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, producător Teatrul Dramaturgilor Români);
  • Trofeul pentru Cel mai bun spectacol a fost oferit de către Lucia Verona spectacolului FATA MORGANA (de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români).

De asemenea, în urma lecturării și analizării pieselor din cadrul Concursului Național de Dramaturgie Românească, juriul alcătuit din Ioan Cristescu, Horia Gârbea și Lucia Verona a decis acordarea următoarelor premii:

  • Premiul pentru ea mai bună piesă: O poveste de la capătul lumii de ȘTEFAN CARAMAN;
  • Mențiune: Întâlnire de gradul 0 într-o cafenea care deschide târziu de BOGDAN HRIB;
  • Mențiune: Binele care face rău de CLAUDIA DIONISE.

Teatrul Dramaturgilor Români mulțumește Primăriei Municipiului București, tuturor participanților și  felicită laureații celei de-a doua ediții a Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane.

 

vizualizari: 14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hCJOnqwcDh8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziţia „Românii din jurul României. Chipuri de români din Basara...

Posted: 12 Nov 2018 07:15 AM PST

Joi, 15 noiembrie 2018, de la ora 18:00, în Sala Mare a ICR (Aleea Alexandru, nr.38), Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Institutul „Frații Golescu”, vernisează expoziţia de fotografie „Românii din jurul României. Chipuri de români din Basarabia, Bucovina și Maramureșul istoric”.Evenimentul propune publicului o incursiune, prin intermediul imaginilor, în universul comunităţilor de români din vecinătatea imediată a ţării.

Instantaneele surprinse oglindesc fragmente identitare ale comunităţilor româneşti din Bucovina, Herţa, Maramureşul din dreapta Tisei, Basarabia şi Ucraina şi provin din expoziția „Românii din jurul României”, deschisă anul trecut, la Palatul Parlamentului.

Iulia Modiga şi Gheorghe Marina, doi dintre autorii ilustraţiilor, vor susține o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul, iar Mihai Nicolae, preşedintele Institutului „Fraţii Golescu”, va prezenta o prelegere despre proiect.

„Istoria nu a fost și nu este blândă cu Basarabia istorică. Trecută prin legi străine, prin diferite manevre care au încălcat tratate internaționale, teritoriul și populația cuprinse astăzi între Nistru, Republica Moldova, Delta Dunării și Marea Neagră rezistă cu dificultate politicii de deznaționalizare și asimilare. În incursiunea pe care am avut-o în localitățile românești din sudul Basarabiei am fotografiat dispariția, locul faptei și mărturiile unor oameni peste umerii cărora atârnă greu trecutul și prezentul zbuciumat și al căror viitor nu prevestește ieșiri”, îşi descrie jurnalista Iulia Modiga experienţa din teren.

Nu m-am gândit niciodată că aceste fotografii vor fi prezentate într-o expoziţie, dar ştiu ca sunt o comoara”, spune, la rândul său, Gheorghe Marina,  realizatorul fotografiilor din Maramureșul de nord.

Printre expozanţi se numără Dan Bârcea, absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Viena, cineast independent şi colaborator al televiziunilor din Germania şi Austria. Portofoliul său cuprinde filme artistice, documentare şi filme publicitare, realizate atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite.

La rândul său, Vasile Bâcu, realizatorul fotografiilor din Herța, este editor, poet, publicist, epigramist, președintele Societății „Mihai Eminescu”, redactor-șef al publicației „Gazeta de Herța”.

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3j2klt6wnfM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția de fotografie ”Arbori Bătrâni” a artistului Florin Ghenade

Posted: 12 Nov 2018 06:21 AM PST

În perioada 17 noiembrie 2018- 13 ianuarie 2019, la Muzeul Național al Țăranului Român, poate fi vizitată expoziția de fotografie ”Arbori Bătrâni” a artistului Florin Ghenade. Galeria Posibilă, alături de Muzeul Național al Țăranului Român, organizatorii expoziției ”Arbori Bătrâni”, invită publicul la vernisaj, vineri, 16 noiembrie, ora 18:00, la sala Tancred Bănățeanu, la o expunere îndreptată spre fotografie ca mediu al artei contemporane, dar și spre valorile subiectului fotografiat. Căutarea lui Florin Ghenade de a înțelege subiectul fotografiat – arborii bătrâni – precum și atenția acordată documentării acestora, subliniază colaborarea dintre Muzeul Național al Țăranului Român și Galeria Posibilă.

 

Florin Ghenade a călătorit timp de 6 ani prin țară fotografiind arborii seculari: i-a documentat pe întuneric, în peisajul lor natural, iar pe lumină a întâlnit comunitatea din jurul acestora, printre care și un tânăr cioban ale cărui vorbe așază subtitlul expoziției: Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

 

„Lumină, pentru că fotografiile lui Florin Ghenade sunt directe, arată nemijlocit ce vor să comunice – arborii, noaptea -, dar și întuneric pentru că acestea se dezvăluie vizitatorului pe măsură ce cunoaște părțile adiacente – sertare, povești, experiența artistului. Această relație dintre lumină și întuneric, ascuns și arătat (specifice, de altfel, mediului fotografiei) determină căutarea și atenția noastră pentru ceea ce nu se vede. Expoziția din noiembrie te lasă să descoperi și să te pierzi cu privirea, să observi fotografia.” Alexandra Manole, curatoare

 

Loc: Sala Tancred Bănățeanu, Muzeul Național al Țăranului Român

Vernisaj: 16 noiembrie 2018, ora 18.00

Dată: 17 noiembrie 2018 – 13 ianuarie 2019

Organizator: Galeria Posibilă

Co-organizator: Muzeul Național al Țăranului Român

Sponsor: Dedeman

Parteneri: Fundația Ștefan Câlția, World Wide Fund Romania, Arbori Remarcabili România

Parteneri media: Igloo, Observator Cultural

Proiect cultural co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

vizualizari: 28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/g7-JcMEAuK8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Se deschide Festivalul RadiRo cu ”Rapsodia nr. 1” de Enescu

Posted: 12 Nov 2018 06:16 AM PST

Numărătoarea inversă a început: mai sunt doar 6 zile până la startul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018). Duminică, 18 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio, ansamblu ce împlinește în acest an 90 de ani, are onoarea de a deschide la Sala Radio a IV-a ediție a unicului festival din lume dedicat orchestrelor radio, cu ”Rapsodia nr. 1” semnată de Enescu și un atractiv program francez Ravel/Debussy. Deschiderea festivalului îl aduce la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pe dirijorul francez Jean-Claude Casadesus, care a fondat  în 1976 Orchestra Națională din Lille (Franța),  alături de care a înregistrat peste 30 de albume discografice și a susținut turnee în 32 de țări.

Programul serii va debuta cu celebra Rapsodie nr. 1 semnată de George Enescu și va continua cu lucrări create de compozitorii francezi Maurice Ravel (Concertul în Sol pentru pian și orchestră, Pavană pentru o infantă defunctă și Suita Daphnis si Chloé) și Claude Debussy (Preludiu la după amiaza unui faun). Evenimentul extraordinar îl are ca invitat special și pe pianistul spaniol Javier Perianes aplaudat în cele mai mari săli de concert ale lumii, precum Carnegie Hall – New York, Barbican Hall – Londra, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Suntory Hall – Tokyo, Teatro Colón – Buenos Aires. Concertul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).

 

Miercuri, 21 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio va prezenta cel de-al doilea concert în cadrul Festivalului RadiRo, de această dată sub bagheta altui important dirijor francez – Frédéric Chaslin, director muzical al Orchestrei Simfonice din Ierusalim. A fost asistent al lui Daniel Barenboim la Paris şi Bayreuth și în 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain. Distins cu prestigiosul ”German Echo Klassik Prize”  pentru înregistrarea concertelor lui Bach, pianistul francez David Fray va putea fi aplaudat de publicul de la Sala Radio interpretând Concertul op. 54 în la minor pentru pian şi orchestră semnat de Schumann. Programul serii mai cuprinde încă două creații celebre :  Ceaikovski  uvertura-fantezie Romeo şi Julieta și Rimski – Korsakov   Suita simfonică Șeherazada.

 

Agenda Festivalului RadiRo, organizat și produs o dată la 2 ani de Radio România, cuprinde 8 concerte simfonice la Sala Radio și, în premieră la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României). Cea mai veche orchestră radio europeană – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) revine în România cu 2 concerte extraordinare (19 și 20 noiembrie) și 3 ansambluri celebre sunt prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera italiana – Lugano (Elveția) și RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda). Secțiunea de jazz o aduce la București pe Aura Urziceanu și 3 formații de jazz europene – Danish Radio Big Band (Danemarca), premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informaţii legate de  RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

 

Producător: Radio România

Coproducător: Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale

Coproducător artistic : TVR, TVR 3

Organizator : Artexim

Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB și MNAR (Muzeul Național de Artă al României)

Transportator oficial: Dacia

 

Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librăriile Humanitas, Florăria IRIS, Aqua Carpatica

 

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Cariere, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Unica, Avantaje, TV Mania, Psychologies, Eva.ro

 

 

vizualizari: 26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ey5v5HOUhYE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Profesor dr. Dumitru Borţun conferențiază la TNB

Posted: 12 Nov 2018 03:37 AM PST

Duminică, 18 noiembrie 2018, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, profesor dr. Dumitru Borţun prezintă conferinţa cu tema ”România – o enigmă, un miracol și un paradox. Sarcinile următoarei generații”.

Despre conferinţă

După 1989, în România s-a conturat un singur consens generalizat care poate fi considerat interes public: integrarea României în structurile euro-atlantice. În 2018, exact în anul Centenarului, unele personalităţi politice au început să-şi manifeste nemulţumirea faţă de insistenţa cu care Uniunea Europeană ne cere să respectăm standardele pe care ne-am angajat să le respectăm. Dar integrarea în Uniunea Europeană este doar un mijloc; scopul este finalizarea procesului de modernizare a României – proces care a început în secolul al XIX-lea. Nu avem ce căuta în Uniunea Europeană cu ţărani care ară cu calul şi îşi cresc gâştele pe marginea drumului, cu muncitori care trag chiulul şi fură din fabrici, cu medici şi profesori şpăgari, cu elevi şi studenţi care copiază la examene, cu jurnalişti agramaţi şi iresponsabili, cu poliţişti şi magistraţi corupţi, cu funcţionari publici opaci la nevoile cetăţenilor, cu cetăţeni apolitici, fără conştiinţă civică şi cu politicieni cinici, amorali şi apatrizi. În condiţiile actuale, aderarea la Uniunea Europeană s-a dovedit un bumerang: în perioada post-aderare am asistat la tensiuni, contradicţii şi conflicte – pe scurt, la o integrare conflictuală, care poate genera o reacţie anti-occidentală, de respingere a valorilor Uniunii Europene şi a integrării în Uniunea Europeană.
România nu este doar „o enigmă şi un miracol”, cum a scris George Brătianu. Îndrăznesc să spun că ea este şi un mare paradox. Înainte de a părăsi România, fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a făcut o afirmaţie cât o sentinţă: „România este o ţară pe care cu cât o cunoşti mai bine, cu atât o înţelegi mai puţin”. Privită cu luciditate, România apare ca o ţară plină de contradicţii de nedepăşit, de dileme morale, de conflicte ideologice, de fracturi între grupuri mari ale societăţii. La prima vedere, cauzele acestora sunt economice; în viziunea mea, ele sunt culturale, ţin de idealurile, valorile şi norme care ne reglementează viaţa. Pentru a înţelege conceptul de modernitate, primul pas este identificarea „valorilor modernităţii”, pe care le voi prezenta, pentru claritatea expunerii, în opoziţie cu valorile pre-moderne. Resetarea culturală a României este una dintre sarcinile următoarei generaţii. Aşa cum spunea Karl Popper, fiecare generatie poate conferi un sens istoriei, prin formularea propriilor sale scopuri. Alegerea scopurilor nu poate fi dictată nici de natură, nici de un presupus „sens al istoriei”; ea poate fi făcută de noi înşine, ca fiinţe responsabile. În acest sens, voi face nişte sugestii pentru următoarea generaţie de cetăţeni ai României. (Prof. univ. dr. Dumitru Borţun – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative).

 

Despre conferenţiar

Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”. La Facultatea de Management din cadrul SNSPA predă cursul „Etică în afaceri şi responsabilitate socială corporativă”. În 2009, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.
În 2015 a primit tilul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink – Casa Europei.
A publicat peste 130 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum şi al cărţilor Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002), Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012), Responsabilitatea socială corporativă: de la relaţii publice la dezvoltare durabilă, coordonator (Tritonic, 2012) , Bazele epistemice ale comunicării – ediţia a II-a, revizuită şi adăugită (Tritonic, 2013), Mareea neagră: limba română sub asediu. Greşeli de exprimare în mass media din România (Tritonic, 2015), Meanings & co.The interdisciplinarity of communication, semiotics and multimodality, ed. (Springer International Publishing AG, 2018). Este membru în consiliul de redacţie al mai multor publicaţii de specialitate, precum şi în comitetul ştiinţific al unor conferinţe internaţionale. Din 2016 este preşedintele Comitetului de organizare al Conferinţei Internaţionale Semiosis in Communication, organizată o dată la doi ani de SNSPA, în colaborare cu International Association for Semiotic Studies – IASS. Este membru fondator al Asociaţiei Române de Relaţii Publice – ARRP (din 1995). Adunarea Generală din 2 martie 2005 l-a ales Preşedintele ARRP, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 2008. În prezent este Preşedintele Juriului de Onoare al ARRP.

 

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021.314.71.71 (Agenţia de bilete)

Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro

 

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/t18x7YCUaSA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Bucharest Gaming Week”, ediția a doua

Posted: 12 Nov 2018 03:31 AM PST

În perioada 4 – 9 decembrie 2018, Primăria Capitalei prin ARCUB în parteneriat cu Asociația Gaming Week, organizează cea de-a doua ediție a evenimentului ”Bucharest Gaming Week” dedicat industriei de gaming și pasionaților de jocuri video din România. După ce primul eveniment a adunat peste 10.000 de participanți, de la pasionați de esports, gameri dedicați și dezvoltatori de jocuri din România până la specialiști din industria de game development, cea de-a doua ediție va prezenta publicului noile jocuri create în România, oportunități tentante ale industriei și cele mai tari competiții de esports. Pe parcursul săptămânii, ”Bucharest Gaming Week” se va manifesta prin numeroase evenimente conexe, dedicate industriei dezvoltatoare de jocuri din România, printre care: expoziții de artă care evidențiază talentul și creativitatea artiștilor români; conferințe despre stadiul și oportunitățiile industriei de game development; workshop-uri de game design dedicat liceenilor bucureșteni; competiții în cele mai populare gaming pub-uri din Capitală.

Evenimentul central va avea loc la Romexpo, pavilion B2, în weekendul 8 – 9 decembrie, și va reuni jucătorii pasionați cu cei mai populari streameri și vloggeri din România, oferindu-le ocazia de a descoperi proiecte la care lucrează studiourile de game development din România și de a participa la diverse competiții organizate de parteneri.
Mai multe activități surpriză vor fi anunțate pe parcurs, iar programul complet al evenimentelor din cadrul Bucharest Gaming Week va fi dezvăluit treptat, pe site-ul www.bucharestgamingweek.rowww.arcub.ro precum și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achizițonate de pe www.arcub.rowww.bilet.rowww.entertix.ro și www.myticket.ro precum și din magazinele partenere acestora sau de la casa de bilete ARCUB din str. Lipscani, nr. 84-90.
Biletele care asigură accesul pentru o singură zi sunt disponibile la prețul de 25 lei, iar abonamentele valabile pentru ambele zile pot fi procurate la prețul de 40 lei, până la data 15 noiembrie.

Începând cu data de 16 noiembrie, prețul biletelor pentru o singură zi va fi de 35 lei, iar abonamentul va fi de 55 lei.

Bucharest Gaming Week este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Asociația Gaming Week.

 

 

vizualizari: 37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jz-Z7Zat_N0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

100 de ani de la unirea Bucovinei cu Țara, sărbătoriți de Academia ...

Posted: 12 Nov 2018 03:30 AM PST

Conducerea și membri ai Academiei Române vor fi prezenți vineri, 16 noiembrie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava, pentru a celebra împreună 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Evenimentul va fi onorat la cel mai înalt nivel de către membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, preşedinte, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți. Vor participa de asemenea acad. Eugen Simion, președinte al Secției de filologie și literatură, acad. Dorel Banabic, președintele Secției de științe tehnice, acad. Constantin Toma, profesorii Ionel Cândea, Constantin Zălinescu și Sergiu Nedevschi, membri corespondenți ai Academiei Române.

Manifestarea este organizată de Muzeul Bucovinei și Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu Academia Română. Coorganizator: Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava.

 

Sesiunea solemnă va avea loc la Muzeul de Istorie din strada Ştefan cel Mare, nr. 33, cuvântul de întâmpinare fiind adresat de dr. Constantin-Emil Ursu, director general al Muzeului Bucovinei, iar Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, va rosti un cuvânt de salut.

 

Lucrările sesiunii omagiale vor fi deschise de preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop. În cadrul evenimentului vor susține prelegeri: acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. Alexandrina Cernov, Universitatea din Cernăuți, și scriitorul Vasile Tărâţeanu, ambii membri de onoare al Academiei Române și fondatori ai Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“ din Cernăuți. De la Chișinău va fi prezent acad. Viorel Prisăcaru, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Va lua de asemenea cuvântul prof.univ.dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

 

Bucovina de Nord va fi reprezentată la evenimentul de la Muzeul Bucovinei din Suceava de o delegație românească alcătuită din 12 membri de la Cernăuți.

 

Pe data de 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, organ format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Ducatul Bucovinei, imediat după înfrângerea și destrămarea Austro-Ungariei la sfârșitul Primului Război Mondial, vota în unanimitate unirea cu Regatul României.

În Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, sub președinția lui Iancu Flondor, decreta: „Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.“

Congresul a trimis o telegramă omagială regelui Ferdinand I, numit „Rege și Domn Liberator și Purtător de grijă al Bucovinei“, iar Iancu Flondor venea la Iași, în fruntea unei delegații de 15 bucovineni, pentru a prezenta autorităților române mesajul unirii Bucovinei.

Actul unirii va fi ratificat de către regele Ferdinand în 18/31 decembrie 1918, prin decretul nr. 3744, publicat în „Monitorul Oficial“ o zi mai târziu. Iancu Flondor și Ion Nistor vor fi numiți miniștri secretari de stat fără portofoliu în guvernul central.

În anul 1919 începea procesul diplomatic de recunoaștere a făuririi României Mari pe baza tratatelor internaționale. Chestiunea Bucovinei va fi prezentată și susținută pe 1 februarie 1919 de către prim ministrul Ion I. C. Brătianu la Conferința de pace de la Paris.

 

vizualizari: 0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/RzxSTdJ7EfI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Magia sărbătorilor de iarnă începe cu spectacolul ,,Poveste de Crăc...

Posted: 12 Nov 2018 03:30 AM PST

Marți, 4 decembrie 2018, Sala Polivalentă din București va găzdui cel mai frumos spectacol al iernii – ,,Poveste de Crăciun” – în regia maestrului Cristian Mihăilescu. Organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), a patra ediție a acestui spectacol mozaic va aduce pe scena Sălii Polivalente momente speciale cu artiștii lirici și Baletul Operei Comice pentru Copii, dar și cu mulți invitați surpriză.

Programul de anul acesta al ,,Poveștii de Crăciun” se anunță a fi unul cu totul special, cu invitați de marcă, momente de balet clasic și modern, momente muzicale susținute de coruri de copii din toată țara și o mulțime de alte surprize care vor marca începutul sărbătorilor de iarnă. La edițiile trecute au încântat publicul Felicia Filip și IRIS, Mihai Mălaimare și Teatrul Masca, Mario Hossen, Kristian Benedikt, Monica Petrică și Răzvan Mazilu, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band, Alina Eremia, Orchestra Simfonică București, Corurile Cantus Mundi București, Școala de Balet ,,Jaqueline”, Lotul de Gimnastică Ritmică al UNEFS București, alături de soliștii și Baletul Operei Comice pentru Copii.

 

În weekend-ul care s-a încheiat a avut loc la Sala Mare premiera spectacolului de balet ,,Prinț și Cerșetor” în regia și coregrafia lui Cătplin Caracaș, care a fost primit cu multe aplauze la scenă deschisă de către spectatori de toate vârstele. La avanpremiera baletului de vineri, 9 noiembrie, au fost prezenți și 15 mici jurnaliști care au luat parte, după reprezentație la turul în spatele cortinei și la conferința de presă cu regizorul spectacolului și cu balerinii din rolurile principale. Aceasta a fost a IX-a ediție a programului ,,Micii Jurnaliști”, organizat de agenția Quartz Media cu sprijinul Sloop, program la care au luat parte, până în prezent, peste 120 de copii. Baletul ,,Prinț și Cerșetor” poate fi văzut în zilele de 17, 18, 24 și 25 noiembrie.

 

Târgul ,,Poveste de Crăciun” – distracție de sărbători pe 8.000 de metri pătrați

 

Din 29 noiembrie, Opera Comică pentru Copii va deschide porțile celei de-a treia ediții a Târgului ,,Poveste de Crăciun” în curtea interioară a instituției din Calea Giulești nr. 16. Pe tot parcursul lunii decembrie și până în 15 ianuarie, copiii, însoțiți de familiile lor, sunt invitați să se întâlnească cu personajele lor favorite din spectacolele OCC și să se bucure de Patinoarul Copiilor. Pe cei aproape 8.000 de metri pătrați, suprafața pe care se întinde Târgul ,,Poveste de Crăciun”, cei mici vor putea să petreacă, zi de zi, momente de distracție și veselie la cel mai mare patinoar dedicat exclusiv copiilor, Atelierele Spiridușilor, Caruselul cu jucării, Salonul lui Moș Crăciun, Cutea Renilor, Magazinul brazilor împodobiți și Scena Cantus Mundi. Echipa Operei Comice a pregătit și alte surprize pentru copiii de toate vâstele: derdelușul OCC, tărâmul oamenilor de zăpadă și o mulțime de cadouri și produse culinare delicioase de sezon. Colinde și cântece tradiționale de Crăciun vor răsuna, pe tot parcursul Târgului, pe Scena colindătorilor. Târgul va fi deschis de luni până vineri între orele 16:00 – 21:30, iar sâmbăta șu duminica între orel 10:00 – 22:00. Intrarea este liberă.

 

„Joc și Rock” – 5 reprezentații de gală, cu cadouri

 

În anul Centenarului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii sărbătorește ziua națională a României cu 5 reprezentanții de gală ale spectacolului „Joc și Rock”, adaptare după opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Vasile Alecsandri. Spectacolul se va juca pe scena Sălii Mari a OCC, în zilele de 30 noiembrie (ora 18:30) și 1 și 2 decembrie (orele 11:00 și 15:00). La fiecare bilet cumpărat la aceste reprezentații, indiferent de categorie, spectatorii vor primi câte un cadou ce constă într-un DVD cu spectacolele OCC sau o cană personalizată, la alegere. Biletele, cu prețuri începând de la 20 de lei, pot fi achiziționate de pe bilete.ro: https://www.bilete.ro/joc-si-rock/

 

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar aproape 15.000 de spectatori, iar în stagiunea 2018-2019 are programate peste 600 de reprezentații, dintre care 11 premiere.

 

vizualizari: 4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jE7Omy3CNpI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „Publicațiile de bandă desenată ale Muzeului Municipiului...

Posted: 12 Nov 2018 03:13 AM PST

Marți, 13 noiembrie 2018, ora 17.00, la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București vă invită să participați la vernisajul expoziției „Publicațiile de bandă desenată ale Muzeului Municipiului București”. Cu această ocazie, organizatorii vor anunța și deschiderea primei biblioteci publice de benzi desenate din România. Un apel național va încuraja iubitorii și colecționarii de bandă desenată să participe la realizarea unei arhive de benzi desenate românești și străine care să poată fi studiate astfel de toți doritorii în regim gratuit.

Istoria benzilor desenate a urmat diferite căi, în diferite culturi. Cercetătorii consideră că primele benzi desenate datează încă din preistorie, dând exemplu picturile din peștera Lascaux, Franța. Până la mijlocul secolului al XX-lea, benzile desenate s-au dezvoltat în special în Statele Unite, Europa de Vest (mai ales în Franța și Belgia) și Japonia.

Nu există un consens între teoreticieni și istorici cu privire la definirea benzilor desenate; unii subliniază combinația de imagini și text, alții secvențialitatea lor sau alte relații de imagine, și alte aspecte istorice, cum ar fi reproducerea în masă sau utilizarea de caractere recurente.

Expoziția va putea fi vizitată între 13 și 30 noiembrie 2018.

 

vizualizari: 22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5eyz-50dDLI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Radio România Cultural este din nou pe frecvența Gaudeamus

Posted: 12 Nov 2018 03:10 AM PST

Târgul Internaţional ‘’Gaudeamus – Carte de Învăţătură’’, ajuns la ediția cu numărul 25,  se va desfășura în perioada 14 – 18 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Este o ediție triplu aniversară, fiind dedicată de asemenea Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 90 de ani de la prima transmisiune a Radio România. Radio România Cultural este, ca la fiecare sfârşit de toamnă, prezent cu toate forţele la această sărbătoare a cărții și nu numai. Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale, vor aduce din nou atmosfera târgului în casele ascultătorilor, oriunde s-ar afla.

Din studioul special amenajat vor fi  transmise în direct pe frecvențele din toată țara și pe www.radioromaniacultural.ro, emisiunile: Vorba de cultură (de miercuri, 14  noiembrie, pâna vineri, 16 noiembrie, între 12:00 și 12:30) , Știința în cuvinte potrivite (de miercuri, 14 noiembrie până vineri, 16 noiembrie, între 13.20 – 14.30), Timpul prezent (de miercuri, 14 noiembrie până vineri, 16 noiembrie, între 18.00 la 18.55), Arte frumoase (sâmbătă, 17 noiembrie, între orele 18.30 și 19.00), Revista literară radio (duminică, 18 noiembrie, de la 12:00 la 13:00).

’Cu femei care fac știință, despre femei care au făcut știința’’ este tema Cafenelei de științăde la Gaudeamus, care va avea loc joi, 15 noiembrie, la Cafeneaua Bernshutz, între 15.00 – 16.00. Dezbaterea va fi înregistrată și difuzată în data de 3 decembrie, între orele 19.00 și 20.00, la Radio România Cultural. Realizator și moderator: Corina Negrea.

Sâmbătă, 17 noiembrie, la Bursa de contacte, Mirela Nicolae – realizator Radio România Cultural, moderează finala din acest an a Concursului  Naţional de Lectură “Mircea Nedelciu”, numit astfel în memoria scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internaţional GAUDEAMUS. Iniţiat şi organizat din anul 2002, cu scopul de a stimula şi încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu şi reuneşte anual câţiva dintre cei mai bine pregătiţi şi mai talentaţi tineri din întreaga ţară. Finala naţională a concursului aduce faţă în faţă, în competiţia Lecturii, câştigătorii etapelor zonale desfăşurate pe parcursul anului.

Sâmbătă, de la ora 16.30, Mădălina Corina Diaconu, reporter Radio România Cultural, moderează, la standul Radio România o dublă lansare:

Volumul ”Povestea unui steag tricolor – 1918” spune povestea steagului delegaţiei comunei Lupşa, judeţul Alba, participantă la adunarea de la Alba-Iulia, 1918. Pânza tricoloră a steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa, într-o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Clapă Sebastian, unul dintre participanţii la adunare, de unde a trecut la directorul Muzeului de Etnografie din Lupşa, Albu Pamfilie. Povestea a fost culeasă în 1980 de Ioan Ion Diaconu, cunoscut istoric şi om de radio, fiind reprodusă în cartea ”Povestea unui steag tricolor – 1918”.

Apoi, tot la standul Radio România, va avea loc lansarea volumului ENIGMA OTILIEI în benzi desenate – volumul II din proiectul Comics Didactic. Autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu a demarat în anul 2012 acest proiect educaţional susținând ateliere de benzi desenate în școli, licee, muzee și festivaluri, având drept subiecte, poveștile și personajele din literatura română. În 2017 a publicat primul volum al proiectului conținând “O scrisoare pierdută”, “Bubico” și fabula “Câinele și cățelul” în benzi desenate. Anul acesta continuă cu volumul 2 ce conține “Enigma Otiliei” și “Hagi Tudose” în pagini de bandă desenată, păstrând textele originale. La lansare Mihai Ionuţ Grăjdeanu va desena live. Si tot el va susține, pe datele de 16, 17 si 18 noiembrie, intre orele 11.00 și 13.00, atelierele „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi” la Salonul de Carte pentru Copii ‘’Ion Creangă’’.

 

Vizualizări: 172

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor