altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 noiembrie 2019

“Care Santos la București. Lansarea romanului „ Tot binele și tot r...


Care Santos la București. Lansarea romanului „ Tot binele și tot ră...

Posted: 10 Nov 2019 02:21 AM PST

Marți, 12 noiembrie 2019, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld.Regina Elisabeta nr.38), editura Humanitas Fiction vă invită  la o întâlnire cu îndrăgita scriitoare Care Santos, prilejuită de lansarea romanului Tot binele și tot răul, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu. La lansare vor participa, alături de Care Santos, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare și jurnalistă culturală, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro și Jana Balacciu Matei, traducătoarea cărții. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Discuția se va desfășura în limbile română și catalană, cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și o sesiune de autografe.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

După bestsellerurile Poftă de ciocolată și Jumătate de viață, Care Santos publică în 2018 Tot binele și tot răul, un roman actual, în care lumina reflectorului cade asupra fragilității relațiilor de familie.

„Reina îi citește pe oameni cum citesc alții cărți. Putem minți cu vorbele, dar nu cu gesturile sau expresia feței.“
Ce a fost bun și ce a fost rău în deciziile Reinei Gené, care și-a croit o solidă carieră internațională? Cât bine și cât rău este dispusă să facă pentru a-și proteja fiul de 17 ani a cărui tentativă de sinucidere îi împarte viața între un înainte și un după? Blocată de viscol în aeroportul Henri Coandă din București, legată de lumea ei doar prin prețiosul telefon mobil, pragmatica și ambițioasa psiholoagă din Barcelona își descoperă vulnerabilitatea, obligată să navigheze prin meandrele unui trecut pe care îl crezuse încheiat și uitat. Specialistă în detectarea minciunii sau a neconcordanțelor dintre vorbele și gesturile aspiranților la cele mai înalte posturi din mari firme, Reina Gené se află la București spre a-l alege din cincisprezece candidați de top pe viitorul director juridic al unei multinaționale farmaceutice. Vestea cutremurătoare despre tentativa de sinucidere a fiului ei o determină să-și abandoneze misiunea, dar viscolul, „Bestia din Est“, o blochează aproape 24 de ore în aeroport. Între dialoguri bulversante cu cei de acasă și flashback-uri rapide, în încercarea de a descifra gestul copilului ei, descoperă mai ales întrebări despre ea însăși. Totul pe un fundal muzical obsedant, melodia care evocă „Tot binele și tot răul“ din viață, cu speranța în norocul pe care i-l va purta mărțișorul, amuleta de a cărei existență află acum.

Care Santos s-a născut în 1970, în orașul Mataró din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câștigând prima competiție literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiția familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Și-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacțiile cotidienelor ABC și El Mundo. Colaborează cu critică literară la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo și coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociației Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei președintă a fost timp de opt ani. A debutat în 1995 cu volumul Cuentos cítricos. E autoarea a numeroase romane și volume de proză scurtă, a două volume de poezii, precum și a multe cărți pentru copii și adolescenți, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără Intemperie (1996, povestiri), Aprender a huir (2002, roman), El dueño de las sombras (2006, roman), La muerte de Venus (2007, roman), Cel mai frumos loc din lume e chiar aici (El mejor lugar del mundo es aquí mismo, 2008, roman semnat împreună cu Francesc Miralles; Humanitas Fiction, 2017). Roman ambițios și scris admirabil, în castiliană, Încăperi ferecate (Habitaciones cerradas; Humanitas Fiction, 2013) a apărut în 2011, având o carieră internațională spectaculoasă. Aerul pe care îl respiri (El aire que respires, 2013; Humanitas Fiction, 2014) pendulează între prezent și trecut, consemnând istoria unei librării barceloneze care o reflectă deopotrivă pe cea a familiei, dar și pe cea a marelui oraș. În 2014, Care Santos publică, în catalană, romanul Poftă de ciocolată (Desig de xocolata; Humanitas Fiction, 2016), devenit imediat bestseller și recompensat cu Premiul Ramon Llull, iar în 2015, romanul Diamant blau. Bestsellerul Jumătate de viață (Media vida; Humanitas Fiction, 2018) apare mai întâi în castiliană în 2017, fiind distins cu Premiul Nadal. În 2018 publică, în catalană și castiliană, un nou roman de succes, Tot binele și tot răul (Tot el bé e tot el mal; Humanitas Fiction, 2019). Opera lui Care Santos este tradusă în peste 20 de țări.

Romanul Tot binele și tot răul de Care Santos este recomandat de Serial Readers și de Digi FM.

Un eveniment desfășurat în parteneriat cu Institutul Cervantes.

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/a9OdXoWJKW4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

3000 de zile într-o oră

Posted: 10 Nov 2019 01:53 AM PST

Teatrul devised sau creația colectivă, cum este numit în cultura americană, este, încă, o noutate în România. Acest tip de spectacol se află la granița dintre teatru și arte performative și este bazat pe mai multe forme de improvizație și, mai ales, pe colaborarea actorilor. Premiera producției „Dincolo de salcâmi”, regizată de Ana Crăciun Lambru, a adus în fața spectatorilor, pe scena Teatrului Arte dell’Anima, povestea artistei Lena Constante, într-un mod captivant și inedit. Deși tehnica punerii în scenă este inovativă, experimentală, cel puțin în spațiul cultural românesc, spectacolul este omogen, intuitiv, pătrunzător. Într-o sală intimă, jocurile de lumini și umbre, tehnicile cinematografice sau teatrul de păpuși au fuzionat în redarea unei povești despre limitele umane. Lena Constante, interpretată de Daniela Ruxandra Mihai, a fost o cunoscută artistă și unul dintre fondatorii Teatrului Țăndărică, condamnată în 1950 la 12 ani de închisoare, în procesul Pătrășcanu. Piesa este o adaptare după cartea „Evadare tăcută”, pe care Lena Constante a scris-o în urma eliberării și reabilitării și în care descrie trăirile la limita supraviețuirii fizice și psihice din cei 12 ani de închisoare.

Spectacolul „Dincolo de salcâmi” redă o perioadă de 3000 de zile din detenția artistei Lena Constante, perioadă în care personajul este torturat, înfometat și terorizat psihic. Tactica anchetatorilor comuniști din obsedantul deceniu este tulburătoare prin cruzimea cu care împinge către limită toate resursele umane, aducând așa-zișii acuzați în pragul nebuniei sau aproape omorându-i prin înfometare, înfrigurare, privarea de somn și odihnă. Lena Constante reușește să găsească unele momente de scăpare doar cu ajutorul imaginației, detașându-se de trupul înlănțuit, de „această carne care nu e decât durere” și evadând în poezie și în brațele imaginare ale iubitului, Harry Brauner, de asemenea întemnițat.

Cheia rezistenței de care dă dovadă Lena Constante este tocmai această speranță a minții și sufletului, care găsește metode de supraviețuire și alimentare chiar și în cele mai crâncene și disperate situații: „am reușit să desființez timpul, închisoarea, pe mine însămi”.

Cruzimea anchetatorului e de neînchipuit, zidește cuibul păsărilor de la fereastra celulei, apoi taie salcâmul care putea fi întrezărit, astfel încât să rupă orice legătură exterioară a deținutului. Dar, la fel ca Iona, Lena Constante pare că abia după aceste pierderi sfâșietoare găsește adevărata eliberare în înfățișarea unui crâmpei de cer.
Povestea Lenei Constante este halucinantă, iar Daniela Ruxandra Mihai o trăiește și o redă autentic, alături de actorul Ciprian Chiricheș.
O oră de spectacol în care sunt refăcute 3000 de ore de detenție comunistă, într-un mod cu totul surprinzător, „Dincolo de salcâmi” este o piesă care se asamblează live, pe scenă, ceea ce merită neapărat văzut!

 

Tudor VOICU

***

Distribuție:

Daniela Mihai – Fetița, Lena Constante
Ciprian Chiricheș – Tatăl, Anchetatorul, Harry Brauner, Fotograful

Regie: Ana Crăciun Lambru

Light & Sound design: Traian Marin

Scenografie: Çilem Türköz

Compozitor: Cári Tibor

Adaptare text: Ana Crăciun Lambru

Durată: 1h

**

Următoarea reprezentație: marți, 26 noiembrie, ora 19.00

https://www.artedellanima.ro/dincolo-de-salcami/

https://www.mystage.ro/spectacole/dincolo-de-salcami-2123

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YjkDrRTHfsw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Performance digital, artă figurativă şi abstractă, prezentată de ar...

Posted: 09 Nov 2019 10:17 PM PST

Vernisajul expoziţiei „Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches” a avut loc vineri, 8 noiembrie 2019, în Complexul Muzeal Idel Ianchelevici (MILL), din oraşul belgian La Louviére, în cadrul Festivalului EUROPALIA. Participarea României la EUROPALIA este coordonată de ICR.

Alături de un public numeros, la eveniment au participat oficialităţi şi artişti, printre care s-au numărat Koen Clement, general manager al Festivalului EUROPALIA, Jacques Gobert, primarul oraşului La Louviére, Leslie Leoni, coordonatorul  local al departamentului de cultură şi custodele muzeului, deputatul valon Michel Di Matia, curatorul Adrian Bojenoiu,  şase dintre cei 18 artişti prezenţi în expoziţie,  Lia Perjovschi, ALB, Cristina David, Róbert Pál Kötele, Silvia Amancei&Bogdan Armanu, şi Daniela Soroş, şef Serviciu Marile Programe ICR. Expoziţia  va putea fi vizitată în perioada 9 noiembrie 2019 – 9 februarie 2020.

„EUROPALIA nu reprezintă numai tradiţia, ci are deschidere spre arta modernă. Suntem încântaţi să expunem aici pe unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti din România. Am avut o colaborare excelentă atât cu echipa Complexului Muzeal MILL, dar şi cu artiştii şi partenerii din România”, a declarat Koen Clement.

„Rethinking The Image of The World: Projects and Sketches” scoate în evidenţă evoluţia artistică din România ultimului deceniu, datorată tinerei generaţii de artişti, şi subliniază conectarea mediilor artistice din România cu mediile internaţionale. Lucrările de artă contemporană din cadrul expoziţiei sunt semnate de: ALB, Apparatus 22, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Anca Benera & Arnold Estefan, Geta Brătescu, Cristina David, Mihai Iepure-Gorski, Nona Inescu, Mi Kafchin, Róbert Pál Köteles, Andrei Nacu, Iulia Nistor, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Taietzel Ticalos, Iulia Toma, Mona Vătămanu & Florin Tudor.

„Expoziţia reprezintă relaţia pe care artiştii o au cu imaginea în construirea propriei identităţi. Sunt  artişti din noua generaţie, alături de Geta Brătescu şi Lia Perjovschi, care au avut un discurs updatat”, a spus curatorul Adrian Bojenoiu.

„Subiectul expoziţiei este comunismul românesc, fragmentat, un discurs cu subiecte culturale: arta performativă şi abstractă, discursul critic în sfera imaginii şi politicii. Aceste direcţii reprezintă relaţia pe care artiştii o au cu imaginea lor în construirea propriei identităţi. Relaţia dintre a atinge şi a vedea este esenţială în această epocă digitalizată. Producţia şi distribuţia de imagine, consumul de imagine sunt noul cod cultural în raport cu textul”, a precizat curatorul Adrian Bojenoiu.

Expoziţia surprinde lucrări eclectice, performance-uri vizuale, trimiteri spre cataclismele sociale şi politice din toate colţurile lumii.  Filmul „Automatism” de Geta Brătescu vorbeşte despre violenţa contemporană interrelaţională.

Universul Liei Perjovschi este fragmentat, cu simboluri diferite, de la umbrele la diagrame.  „Am adus cu mine în valize un muzeu imaginar, după cum spunea André Malraux.  E important să înţelegem lumea mai bine în ansamblu, noi suntem antrenaţi să vedem detalii din experienţă. Folosesc o cronologie de cultură generală, aduc elemente din viaţa de zi cu zi. Am creat, pe câţiva pereţi, o cronologie a artei contemporane de la modernism până azi, cu diagrame, fotografii luate de pe Facebook, vederi de prin muzeele lumii. Am şi un balon gri, dezumflat, cu tricolorul, kituri de emigrare şi de încălzire globală. Am departamente cu referinţe la pământ, artă, cultură, univers, ştiinţă, cunoaşterea de azi şi un puzzle cu toată instalaţia”, a spus Lia Perjovschi.

Dan Perjovschi, la rândul său, are în expoziţie o Coloană a infinitului din bărcuţe, realizate din bancnote cu imaginea lui Brâncuşi, de 500 de lei, din anul 1995. De asemenea, el expune vederi cu Palatul Parlamentului, pe care îl colorează în negru.

O lucrare care reflectă coming-out-ul ca femeie transgender este cea a artistului Mi Kafchin, care a avut expoziţii personale la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă din Cluj Napoca, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi în unele galerii din Fabrica de Pensule. „Imaginarul suprarealist descrie în profunzime experienţa corporală transgresivă. Mi Kafchin lucrează cu imaginea propriei identităţi” , a spus curatorul Adrian Bojenoiu despre lucrarea acestuia.

Artistul Róbert Pál Köteles e prezent, în expoziţie, cu două lucrări, „C-AIR2” şi „One!”, cu şapte pătrate împărţite în diagonale, o pictură pe pânză cu spray şi, respectiv, o sculpură din polistiren, sub formă de basolorief de 2 metri pe 2 metri. „Împărţirea ne face umani, împărţim tot ce  e în jurul nostru, ne folosim de cuvinte şi  separăm lumea în milioane de lucruri şi idei”, a spus el.

„Eu deconstruiesc picturile şi fac instalaţii în mişcare. Nu reprezinţi ceva, pictura însăşi se reprezintă. Realizez un performance sub formă de artă vizuală-film”, a declarat artista ALB.

La rândul ei, artista Cristina David a relevat distanţa de la punctul A la punctul B, în mai multe camere, prin beţe de vată de zahăr lipite unul de celălalt şi agăţate deasupra celorlate lucrări pe tavan. „E vorba de o distanţă de 30 de cm între beţe şi această distanţă poate fi calculată printr-o linie frântă. Am lucrat într-o simbioză cu lucrările celorlaţi colegi şi cu spaţiu. E o linie continuă lipită, formată de 220 de beţe alăturate”, a povestit Cristina David.

La parterul muzeului, sunt sculpturile figurative ale lui Idel Ianchelevici (1909-1994), sculptor şi pictor franco-belgian de origine română, stabilit din 1928 în Belgia. El a lăsat o moştenire artistică de mare valoare, în arta secolului XX şi pentru viitor. Eseistul Ionel Jianu spunea: „Aşa cum lemnul nu ştie că poate deveni o vioară, marmura nu ştie că poate deveni o sculptură de Ianchelevici”. Artistul plastic Idel Ianchelevici aparţine atât României, cât şi civilizaţiei europene şi a lumii, iar belgienii se laudă cu lucrările sale din Complexul Muzeal MILL.

Proiectul expoziţional din La Louviére face parte dintr-un program mai larg, coordonat de Asociaţia Centru de Cultură Contemporană Club Electroputere, a cărui primă etapă, Romanian Cultural Resolution, iniţiată în 2010, a fost prezentată un an mai târziu în cadrul Bienalei de la Veneţia.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, ţara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vBr4yWOEn1k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”RosenKabarett”, la Teatrul Evreiesc

Posted: 09 Nov 2019 09:24 PM PST

Marți, 12 noiembrie 2019, ora 19, la Teatrul Evreiesc de Stat(Str. Iuliu Barasch, nr. 15) va avea loc spectacolul ”RosenKabarett”.

”RosenKabarett”, noul spectacol a colectivului inter-generațional „Vârsta4”, pornește de la cele mai pregnante amintiri ale performerilor vârstnici – de la experiențele personale, comunitare sau politice care le-au marcat existența. O bunică pe care nu ai cunoscut-o niciodată; un tată arestat de peste 50 de ori; o slujbă ținută de bunicul tău la sinagogă; ultima scrisoare trimisă de bunica ta din ghetou; ziua în care ai câștigat o mașină; ziua când ai sărit de la balcon; ziua în care ai devenit invalid; boala care nu te lasă să mergi nici la școală, nici la serviciu; o iubire de-o viață; o viață fără iubire. „RosenKabarett” investighează raportarea vârstnicilor la trecut, la familie și identitate, la dragoste și la boală, la memorie și la uitare. Totul într-un cabaret-colaj de mărturii, documente, cântece și dans.

În august 2009, un grup interdisciplinar de artiste_i a venit în vizită la „Moses Rosen” – căminul pentru persoane vârstnice al comunității evreiești, cu intenția de a-i cunoaște pe rezidenți și de a le propune să vizioneze un spectacol de teatru. Zece ani mai târziu, artiștii și rezidenții formează un colectiv închegat – au participat împreună la activități artistice dintre cele mai diverse (ateliere de story-telling, teatru, dans, film, fotografie, colaj, desen etc.), au pus bazele programului de artă comunitară „Vârsta4” și au realizat nouă spectacole de teatru și dans.

Echipa: Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Anuța Brill, Ioseph Cotnăreanu, Margareta Eschenazy, Mathilda Iaroslavitz, Marius Rădulescu, Lippa Baroti Segal, Marcu Solomon, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch, Vlad Arghir, Carmen Coțofană, Paul Dunca, Irina Gâdiuță, Alice Monica Marinescu, Lucia Mărneanu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz, Maria Sgârcitu.

O producție Vârsta4 & Asociația ADO

Parteneri: Căminul „Amalia și șef rabin dr. Moses Rosen”, FCER – DASM, Centrul Național al Dansului, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Evreiesc de Stat.

Spectacolul va fi urmat de o discuție cu publicul. Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de rezervare la:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeWTDeD4KMs8K8XtCiDFdgUsjX...

Pentru informații, sunați la: 0724353559

Evenimentul face parte din proiectul „Vârsta4: primul deceniu – dansăm comunitar de 10 ani”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/DNuLs5HRgAU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră la Teatrul Arte dell’Anima: „Referințele la Dali mă excită”

Posted: 09 Nov 2019 09:10 PM PST

Duminică, 17 noiembrie 2019, de la orele 19:00, Teatrul Arte dell’Anima vă invită la sediul din strada Făinari, nr 17D, la premiera spectacolului „Referințele la Dali mă excită” de Jose Rivera, regia Răzvan Enciu!  Spectacolul se mai joacă și în datele de 22, 23 și 25 noiembrie.

Realismul magic se împletește armonios cu o viziune proaspătă, tânără, a unor artiști ce reușesc să construiască un basm, o poveste desprinsă din alte vremuri, de pe alte meleaguri…

Gabriela și Benito întâmpină probleme în căsnicia lor când Benito, militar, se întoarce din teren și își găsește soția aparent deconectată de lumea reală. Visele și închipuirile au acaparat-o până la punctul în care are mai multă încredere în ce spune Luna de pe cer decât în soțul ei din realitate. Vecinul ei de 14 ani, Martin, o urmărește și îi oferă romantismul pe care și l-ar dori de la Benito, iar Pisica ei și Coiotul din deșert îi reamintesc în mod dureros ce înseamnă o relație sinceră și fără complicații.

„Referințele la Dalí mă excită” e un spectacol despre singurătate în doi, speranțe neîmplinite și despre cum evadarea în vis poate fi un drum fără cale de întoarcere.

Distribuție:

Gabriela – Bianca Cuculici

Benito – Denis Hanganu

Luna – Alecsandru Dunaev

Martin – Robert Onofrei

Pisica – Carla Mihai

Coiotul – Alexandru Cătănoiu

Regie: Răzvan Enciu

Ilustrație muzicală: Răzvan Enciu

Decor: Andrei Șova

Costume: Iolanda Mutu Jr.

Traducere: Cristina Juncu & Răzvan Enciu

Durata: 1h 30`

Adresă: Strada Făinari, nr. 17D, sector 2, București

Rezervările se fac pe pagina de Facebook: Teatrul Arte dell’Anima, la nr. de tel.: 0733060033 sau prin e-mail: teatru@artedellanima.ro.
*Biletele sunt disponibile în rețeaua MyStage aici: 
https://www.mystage.ro/spectacole/referintele-la-dali-ma-excita-214... și la Casa de Bilete a Teatrului Arte dell’Anima. 

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/siAG0rjc5sc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

FEST – FDR2019 la final

Posted: 09 Nov 2019 09:01 PM PST

FEST – FDR2019 intră pe ultima sută de metri. Ultimele trei zile ale FEST-FDR aduc în sălile Teatrului Național din Timișoara o serie de spectacole de neratat, evenimente efervescente care preiau tema  centrală a acestei ediții a FEST-FDR și o redau din cele mai interesante perspective.O nouă zi de festival.

Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11, în foaierul Sălii 2, FEST-FDR debutează cu o dezbatere pe o temă care – prin perspectiva evoluției teatrului – desenează traseul unei societăți aflate într-un moment de bilanț: România 30: comunismul între istorie și fobie, într-o întâlnire moderată de Mihai Brezeanu.

 

Tot sâmbătă, de la ora 18, în Sala Mare, publicul are ocazia să intre în contact cu spectacolul Feminin de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu, o producție a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Așa cum nota regizorul spectacolului, Eugen Jebeleanu, „…textul lui Elise Wilk se focusează pe cazul unei fete care este subiectul bullyingului în școală (…). Spectacolul se dezvoltă ca o anchetă sensibilă asupra cazului, văzut din perspective diferite și ridică întrebări despre mediul educațional și familial. Care sunt raporturile de forţe dintre oameni? Cât din intimitatea noastră ne (mai) aparține și o putem proteja și cât de stăpâni suntem pe identitatea noastră virtuală?”.

 

De la ora 20, la Sala 2, în cadrul FEST-FDR 2019,  Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe prezintă un spectacol de o intensitate specială: Despre oameni și cartofi, pe un text de Radu Afrim.  Un demers documentar căruia i se suprapune cel artistic, sublimându-l, spectacolul Despre oameni și cartofi urmărește și recreează  poveștile de viață ale unor familii lovite de aceeași tragedie cu șase ani în urmă: un accident  de muncă în care nouă oameni, zileri romi, și-au pierdut viața, eveniment care, atunci, a trecut aproape neobservat de mass media și de opinia publică.

 

Penultima zi de festival, duminică, 10 noiembrie, este, în sine, o întâlnire istoria: cu cea „mare”, brutală, invazivă, și cu cea „mică”, personală, modelată de trecut și modelatoare a viitorului. Astfel, de la ora 18, la Sala Mare este programat spectacolul Experimentul P., pe  un text de Radu Dragomirescu, o producție a Teatrului ”Al. Davila” din Pitești. Spectacolul, care poartă amprenta regizorului Alexander Hausvater, parcurge drumul de la idealul utopic al atingerii armoniei universale indiferent de metode până în mijlocul terifiantului exercițiu de supunere și de remodelare a omului la nivelele primare ale conștiinței pe care literatura concentraționară a numit-o „Experimentul Pitești”, într-un preaplin de sens și de imaginație.

 

De la ora 20,30, în Sala Teatrului German de Stat, publicul are ocazia reîntâlnirii cu un spectacol construit din fragmente autobiografice, din întâlniri ale protagonistelor cu locurile din Timișoara care le-au marcat și pe care, la rândul lor, prin arta lor, le marchează. Este vorba despre spectacolul Jurnal de România. Timșoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu, un spectacol al Teatrului German de Stat Timișoara.

 

Prima zi a unei noi săptămâni, ultima zi de festival. Luni, 11 noiembrie, cu începere de la ora 18, în Sala 2,  FEST-FDR2019 deschide ultima zi a festivalului cu un spectacol – eveniment: Pescărușul de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban, o producție a companiei unteatru. Spectacolul a devenit un reper pentru teatrul românesc al sezonului 2018 -2019 având cele mai multe nominalizări la premiile UNITER 2019 (5 nominalizări), cu mențiunea că nominalizarea pentru cea mai bună actriță în rol principal a revenit actriței Naționalului timișorean, Claudia Ieremia, interpreta celebrului rol Arkadina în acest spectacol.

 

În sfârșit, ultimul spectacol al FEST-FDR2019 se adresează, încă o dată, libertății spirituale, curajului  de a cerceta și inovației. Astfel, de la ora 21, la Studio „Uțu Strugari”, Asociația Reactor din Cluj prezintă spectacolul În umbra marelui plan, un spectacol de Catinca Drăgănescu. În umbra marelui plan este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii – crearea omului nou, urmărind o istorie de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime, ȋntr-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

 

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

 

FEST-FDR2019 a fost organizat de Teatrul Național din Timișoara și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Timișoara, alături de UNITER.

Echipa de realizatori mulțumește partenerilor FEST-FDR2019 și publicului și îi așteaptă la FEST-FDR2020.

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ytwUMi2EJJ4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Dincolo de salcâmi”, la Teatrul Arte dell’Anima

Posted: 09 Nov 2019 08:06 PM PST

În datele de 26 și 29 noiembrie 2019, de la orele 19:00, Teatrul Arte dell’Anima vă invită la sediul din strada Făinari, nr 17D, spectacolul „Dincolo de salcâmi” – scris și regizat de Ana Crăciun Lambru, adaptare după „Evadarea Tăcută” de Lena Constante.

Produs în urma celei de-a șaptea ediții a concursului „Anima pentru societate”, spectacolul “Dincolo de Salcâmi”, împletește crâmpeie din viața Lenei Constante, artista care a petrecut 3000 de zile în închisorile comuniste, pentru a dezvălui felul în care forța minții poate aduce salvarea sau poate duce la pierzanie.

Un fragment de 10 minute din spectacol a fost dezvoltat de Ana Crăciun-Lambru cu doi actori americani în cadrul Conferinței Naționale de Teatru de Păpuși, susținută la Teatrul Eugene O’Neill din Statele Unite ale Americii.

 

„Tehnicile cinematografice sunt combinate live cu teatrul de umbre și elemente de teatru de păpuși  pentru a crea tablouri vizuale imersive. Lumina, culoarea și întunericul se îmbină în feluri neașteptate în această poveste despre supraviețuire.

Lena Constante a petrecut 12 ani în închisoare ca deținut politic. După eliberarea și reabilitarea ei, Lena a scris cartea “Evadarea Tăcută”, în care vorbește despre momentele de tortură grea, de înfometare forțată, despre clipele de solitudine ce au adus-o de multe ori în pragul disperării, dar mai ales despre “cheia evadării”.

 

Teatrul este locul în care moravurile societății întâlnesc o oglindă și locul în care regăsim echilibrul sufletului, iar povestea Lenei Constante își are locul pe scenă. Cunoscându-ne trecutul, ne putem proteja viitorul. ” – Ana Crăciun Lambru, regizor.

 

Distribuție:

Daniela Mihai – Fetița, Lena Constante

Ciprian Chiricheș – Tatăl, Anchetatorul, Harry Brauner, Fotograful

Regie: Ana Crăciun Lambru

Scenografie: Çilem Türköz

Compozitor: Cári Tibor

Adaptare text: Ana Crăciun Lambru

Light & Sound design: Traian Marin

      

          Durata: 1h 

Rezervările se fac la numărul de telefon: 0733060033 sau pe pagina de Facebook: Teatrul Arte dell’Anima.

Biletele sunt disponibile în rețeaua MyStage aici: https://www.mystage.ro/spectacole/dincolo-de-salcami-2123 și la Casa de Bilete a Teatrului Arte dell’Anima.

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor