altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 noiembrie 2019

“Prezumția de nevinovăție și dovada de profesionist” plus 9 more


Prezumția de nevinovăție și dovada de profesionist

Posted: 08 Nov 2019 10:13 AM PST

Propunerea de a (re)numi secretar general al ICR un liberal cu vechi state de manager cultural stârnește, iată, controverse politice și jurnalistice. Cristian Vasile Petcu a reformat, în cei trei ani de directorat, Administrația Fondului Cultural Național și a adus pentru prima dată în contul pentru proiecte culturale milioanele de lei pe care trebuia să le vireze Loteria Română. Am avut și opinii diferite, chiar un articol critic la adresa lui Cristian Vasile Petcu, dar, dincolo de subiectivitățile inerente, evaluarea lui de coordonator eficient la AFCN, Ministerul Culturii, unde a fost secretar de stat, la Institutul Național al Patrimoniului sau chiar la Institutul Cultural Român, e pe plus, consacrându-l ca un profesionist pentru ICR sau Ministerul Culturii. Acuzele publice despre plagiatele pe care le-ar fi făcut cel ce este iarăși propus să preia secretariatul general al ICR ar trebui să plece de la prezumția de nevinovăție. Până la o soluționare definitivă a justiției, profesionistul ar trebui să fie creditat!

 

Răspunsul tranșant va fi dat în dosarul nr. 4737/2/2019 aflat pe rolul Curții de apel București. Acest dosar a fost înregistrat ca urmare a acțiunii formulate de Cristian Vasile Petcu prin S.C.A. Dragne și Asociații în vederea anulării în tot a Deciziei Consiliului General al CNATDCU nr. 15009/15365/05.06.2019, a Deciziei Consiliului General al CNATDCU nr. 15365/27.12.2018, precum și a tuturor actelor întocmite în cadrul procedurii demarate în baza sesizării la UEFISCDI nr. 570/28.02.2018. Adică a acelor acte în baza cărora se afirmă că Cristian Vasile Petcu ar fi plagiat tezele sale de doctorat în teologie și istorie. Până la o soluție definitivă, telejustiția ar trebui să facă tot mai puține victime!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qmjZRTnvRcU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiul Pen România 2019 – lista scurtă

Posted: 08 Nov 2019 01:52 AM PST

Premiul PEN România se acordă anual unei cărți apărute în anul precedent, care exprimă în paginile sale, indiferent de genul abordat dar de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului etc, idei susținute pe plan mondial de organizația PEN Internațional. Juriul 2019 – alcătuit din Iulian Boldea, Bianca Burța-Cernat, Magda Cârneci, Caius Dobrescu și Alex. Goldiș  – a selectat dintr-un an editorial foarte bogat, o listă de 14 titluri. Nominalizările sunt (în ordine alfabetică): Constantin Abăluță, Mai sincer ca Himalaya. Poeme politice, Casa de Edit. Max Blecher, 2018; Gabriela Adameșteanu, Fontana di Trevi, roman, Polirom 2018 ; Romulus Bucur, Odeletă societății de consum, poezie, Tracus Arte, 2018; Ruxandra Cesereanu, Scrisoare către un prieten și înapoi către țară, poezie, Paralela 45, 2018; Liliana Corobca, Capătul drumului, roman, Editura Polirom, 2018; Diana Geacăr, Cine locuiește la subsol, proză scurtă, Paralela 45, 2018; Vasile Gogea, 65. Ani și propoieziții, poezie, Editura Școala Ardeleană, 2018; Florina Ilis – Cartea Numerilor, Polirom, 2018; Nora Iuga, Alături cu drumul, poezie, Casa de pariuri literare, 2018; Dan Lungu, Pîlpîiri, roman, Polirom, 2018; Cosmin Perța, Cântec de leagăn pentru generația mea, poezie, Paralela 45, 2018; Andreea Răsuceanu, O formă de viață necunoscută, roman, Humanitas, 2018; Radu Vancu, Transparența, roman, Humanitas, 2018; Ion Vianu, Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru, Polirom, 2018.

Câștigătorul premiului PEN România va fi anunțat în data de 22 noiembrie 2019, în cadrul târgului de carte Gaudeamus de la București.

Număr de vizualizări :56http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/54Sb30gcz_0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Polirom: lansarea colecției ”Biografii romanțate”

Posted: 08 Nov 2019 01:48 AM PST

Vineri, 8 noiembrie 2019, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea colecției „Biografii romanțate”, cel mai recent proiect editorial Polirom, care a debutat cu volumele: Moni Stănilă, Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare; Bogdan-Alexandru Stănescu, Caragiale. Scrisoarea pierdută; Dan Coman, Enescu. Caiete de repetiții. Moni Stănilă, Bogdan-Alexandru Stănescu și Dan Coman vor citi fragmente din cele trei volume și vor oferi autografe. Evenimentul va fi moderat de Mirela Nagâț. Colecția „Biografii romanțate” va fi lansată și la Gaudeamus 2019 – sîmbătă, 23 noiembrie, ora 17.00, la standul Polirom, pavilionul B2, Romexpo – , prilej cu care vă veți putea întîlni și cu Simona Antonescu și cu volumul său Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos.

Mai multe detalii, aici.

 

„Biografii romanțate” este un proiect editorial ce se adresează tuturor celor interesați de viețile marilor personalități culturale române.

 

Sculptori, pictori, compozitori, cîntăreți, dramaturgi, poeți, prozatori ș.a. sînt protagoniștii acestor romane biografice, povestea fiecăruia dintre ei fiind spusă, în mod inedit, de reprezentanți ai noii generații literare. Polirom pregătește pentru acest an și biografia romanțată a lui Eugen Ionescu, scrisă de Liliana Corobca.

 

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook: https://eventbook.ro/other/rezervari-biografii-romantate

Cele trei volume pe siteul editurii:

https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7079
https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7080
https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7086

 

Moni Stănilă

Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare

„Atelierul lui e o lume. El nu mai trăieşte în Franţa. O lume mică şi albă în care realitatea se schimbă, trupurile groase cad şi corpurile îşi dezvăluie sufletele, esenţa. Charon e mic, cu ochi vii. Mîini puternice îi piaptănă barba desprinsă din Vechiul Testament. Şi, dacă vrea, te invită să treci pragul. Şi, dacă se înfurie, te poate arunca afară. Cu şuturi în fund. Şi, dacă e fericit, aprinde focul în forjă, fierbe o supă, scoate găina şi o frige direct pe jar. Pereţii albi ascund drumurile lumii. Scările de funie urcă pînă la patul ascuns. Sculpturile stau exact la distanţa de care au nevoie ca să vorbească între ele. Ca să vorbească în capul lui. Fumul gros de ţigară şi praful alb de ghips se poartă deasupra lor. Şi piatra cîntă.”

Moni Stănilă s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş, 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău şi conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarţi cu nimeni (Charmides, 2017) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013). La Editura Polirom a mai publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018). O parte dintre poemele sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ş.a.

 

Bogdan-Alexandru Stănescu

Caragiale. Scrisoarea pierdută

„Eram încongiurat de poezie proastă prin redacţii şi-n tipografii, curgea cerneala ieftină ca apa Dîmboviţei şi atîta m-a scîrbit excesul acesta de prost-gust şi oh şi ah şi istorie naţională măreaţă, că am început s-o iau la forfecat şi-am descoperit că-i mult mai pe structura sufletului meu s-o parodiez şi s-o iau în derîdere decît să mimez a poetiza.”

 

„Nu-i limbă pe lumea asta cu înjurături mai frumoase şi mai pline de fantezie cum e daco-romana, puiule. Şi cum să nu isbucneşti cu Paştele şi anafura, cînd tu îi dai boului să culeagă «Libertăţile publice au fost cîştigate cu preţul…» şi cornuta halitoare de tutun culege «Libaţiile pubice»? Zi matale, căci eşti philologos!”

 

„Te vei fi întrebând, Herr Doktor, ce se întîmplase. Se întîmplase că mîna lungă şi vînjoasă a lui Bachus se amestecase în fericirea noastră. Corespondentul, paştele şi anafura lui, se luase de cu seara la băut cu nişte muscali şi, după cîteva sticle bune de votkă, ăia-i dăduseră asigurări, în batjocură, că în chiar timp ce ei se veseleau, Osman-Paşa depunea steagurile în faţa celor două armate aliate. Spre dimineaţă, ăsta, mort de beat, dă fuga şi ne trimite telegrama blestemată. Din nefericire, Médoc nu era încă fini, nici Votca şi Tzuica încă nu erau dedans!”

 

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor

„Prima mea…” de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. În 2017 a publicat romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom), pentru care a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2018, a fost nominalizat pe lista  scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019, şi este în curs de traducere în Franţa (Phébus), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45), Croaţia (Fraktura) şi Macedonia (Antolog). Din 2012 este doctor în filologie, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster şi Daniel Mendelsohn.

 

Dan Coman

Enescu. Caiete de repetiții

„Cînd, seara tîrziu, se pornise ploaia, bărbatul apăruse cu cutia aceea mică în mînă, arătîndu-i-o încîntat. Am luat-o din Dorohoi, de la librăria lui Bercovici. E sîrguincios şi e un copil cuminte, o merită, a zis el. Maria s-a repezit la cutie cu praf dezinfectant şi, cu mişcări scurte, a şters vioara de opt ori. Să nu i-o dai decît mîine-dimineaţă, altfel nu doarme toată noaptea, a zis ea. Cînd a intrat să-l verifice, băiatul dormea. Dimineaţa, după ce a făcut focul în sobă, Costache a mai deschis o dată cutia, trecîndu-şi degetele peste vioara cu trei corzi – un fel de instrument de jucărie, dar un instrument perfect pentru un băiat de nici cinci ani. A aşteptat cu nerăbdare ca George să se trezească, să se spele şi să mănînce, apoi, după ce a închis fereastra şi ropotele ploii au scăzut în intensitate, a luat cutia şi i-a întins-o. Băiatul era aşezat pe scăunelul de lîngă vatră – a deschis cutia şi, după ce a privit vioara cîteva secunde, a ridicat-o şi, cu o mişcare scurtă, a aruncat-o direct în foc. Maria înlemnise în picioare, în spatele lui Costache – bărbatul rămăsese cu zîmbetul împietrit pe faţă, fără replică. Am zis că îmi doresc o vioară, nu o jucărie, a zis băiatul, ridicîndu-se calm. O vioară cu cinci strune, la care să cînt, nu să mă joc, a zis aproape şoptit, ca pentru sine, apoi a părăsit încăperea.”

 

Dan Coman s-a născut pe 27 iulie 1975 la Gersa, Bistriţa-Năsăud. A debutat cu volumul de poezie anul cîrtiţei galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009) şi Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori). În 2004 primeşte Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima, şi Premiul de Debut  al Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 obţine Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural, iar în 2011, Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A publicat de asemenea volumele de proză Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012; Polirom, 2017), Căsnicie (Polirom, 2015, 2016) şi aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Polirom, 2019). Textele sale sînt incluse în antologii din România, Suedia, Franţa, SUA, Serbia, Ungaria, Slovenia, Canada.

 

Număr de vizualizări :57http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hQeU1DkD3-0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

450 de exponate din peste 30 de muzee din România arată originile E...

Posted: 08 Nov 2019 01:44 AM PST

Expoziţia „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“ a fost deschisă oficial astăzi, 7 noiembrie, printr-o conferinţa de presă organizată la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia. Publicul va putea admira exponatele din 8 noiembrie 2019 până la 26 aprilie 2020. Evenimentul, parte a participării României la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA, s-a  desfăşurat în prezenţa unor oficialități din România și Belgia, precum: Jean Pierre Hupkens, consilierul municipal al oraşului Liège, Pierre Paquet, directorul muzeelor oraşului Liège, Dirk Vermaelen, directorul artistic al Festivalului EUROPALIA, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Corina Borş, curator al expoziţiei din partea MNIR, și Geoffrey Schoefs, curator al expoziţiei din partea Muzeului Le Grand Curtius. Alături de aceștia, ICR a fost reprezentat de președintele interimar, Mirel Taloș, directorul reprezentanței de la Bruxelles, Liliana Țuroiu, șefa Serviciului Marile Programe, Daniela Soroș, și expertul Alexandru Roman.

Expoziţia, care reuneşte peste 450 de bunuri culturale și seturi de artefacte arheologice preistorice de primă importanţă descoperite pe teritoriul României, este organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Le Grand Curtius din Liège, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu alte 30 de instituții muzeale și de cercetare din țară.

”În cadrul EUROPALIA, România prezintă tot ce are mai bun cultural și istoric, iar expoziția de astăzi este una de marcă. Spaţiul românesc a fost tot atât de reprezentativ pentru Europa ca și celelalte centre culturale și de civilizație din acea perioadă, contribuind ca un tot unitar la ceea ce suntem astăzi”, a declarat președintele interimar al ICR, Mirel Taloș.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie”, a explicat că expoziția aduce în atenția publicului și a specialiștilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României: ”Sunt piese de o frumusețe și sensibilitate aparte care ne reprezintă. A fost un efort de doi ani al tuturor partenerilor să putem organiza această expoziție, pe care o vom aduce, alături de <Dacia Felix>, cealalată expoziție de istorie din cadrul EUROPALIA, și în România în 2020”.

El a adăugat că expoziția de la Liège este un amplu și inedit periplu prin civilizațiile și culturile arheologice preistorice documentate în cuprinsul spațiului românesc actual, prezentând în premieră o serie de importante descoperiri arheologice din ultimele două decenii, precum: figurinele antropomorfe de la Vitănești, printre care „Gânditorul” cu ochi de scoică, vasul antropomorf de la Seciu și cel zoomorf de la Mălăieștii de Jos, masca de la Uivar, podoabele din aur din necropola eneolitică de la Pecica.

”Suntem încântați să avem această expoziție într-unul dintre cele mai frumoase palate din Belgia. Am fost impresionați de exponatele aduse din România, de eforturile tuturor partenerilor, ale Muzeului Național de Istorie a României, ale celorlalte muzee din România și ale Institutului Cultural Român”, a declarat și Dirk Vermaelen, directorul artistic al Festivalului EUROPALIA.

“Muzeul Le Grand Curtius este una dintre cele mai importante atracții culturale ale Valoniei, găzduind diverse colecții ale căror cronologie cumulează șapte milenii de preistorie și istorie. Astfel, vizitatorul poate descoperi în frumosul palat al Renașterii Mozan un Muzeu al Armelor, Muzeul Sticlei, Muzeul de Arheologie și Arte Decorative și Muzeul Artei Religioase și Mozan”, a precizat Alexandru Roman, coordonatorul expoziției din partea ICR.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi jurnaliști, o delegație de experți din ICR, directori ai unor muzee din România, partenere ale MNIR în acest amplu proiect expoziţional, respectiv: LacrămioaraStratulat – Complexul Național Muzeal „Moldova” – Iași, Ramona Mocanu – Vaslui, Mariana Popa – Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, Daniel Costache – Muzeul Județean Buzău,  Claudiu Ilaş – Timișoara, Theodor Zavalaş-Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Zoltan Soos – Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș, Tiberiu Rustoiu -Muzeul Național al Unirii,  Alba Iulia.

Curatorii expoziției „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“ sunt: Corina Borș, Katia Moldoveanu, din partea Muzeului Național de Istorie a României, și Geoffrey Schoefs, din partea Muzeului Le Grand Curtius. Coordonatorii acestui proiect cultural din cadrul Festivalului EUROPALIA  sunt istoricii și specialiștii Ernest Oberländer-Târnoveanu, Cornel Ilie,  Corina Borș,  Oana Ilie,  Katia Moldoveanu (MNIR), Jean-Marc Gay și Geoffrey Schoefs (Muzeul Le Grand Curtius), Alexandru Roman (Institutul Cultural Român).

Expoziția este structurată pe trei paliere majore: Formă, însemn, simbol – o prezentare a principalelor stiluri ceramice ale perioadelor preistorice amintite; Artă și spiritualitate – o selecție a unor artefacte de excepție, mărturii unicat ale credințelor oamenilor preistorici; Putere și prestigiu – un grupaj al unor obiecte reprezentative, din materii prime rare, care oferă prilejul cunoașterii și înțelegerii unor concepte și valori ale societăților timpurii.

Proiectul expozițional va fi completat de un program cultural conex, care va include o serie de conferințe publice susținute de specialiști români în domeniul arheologiei preistorice, ghidaje curatoriale, dar și concerte. Detalii despre aceste evenimente culturale asociate acestei expoziții vor fi anunțate pe website-ul Muzeului Național de Istorie a României (www.mnir.ro) și cel al Muzeului Le Grand Curtius din Liège (www.grandcurtius.be/index.php/fr/le-musee).

Despre Festivalul Artelor EUROPALIA

Festivalul Artelor EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International din Bruxelles, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

 

Număr de vizualizări :54http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vi-UqhVfOEA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Antoine de Saint-Exupéry”, de Virgil Tănase

Posted: 08 Nov 2019 01:40 AM PST

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Antoine de Saint-Exupéry, de Virgil Tănase.

Încetul cu încetul, pe bâjbâite, încercând doar „să facă lucrurile cât mai bine1”, cum spune în una din ultimele scrisori, s-a clădit pe sine profitând de circumstanţe care, diferite, ar fi putut să-l ducă în cu totul altă parte, la mii de leghe de literatură şi de aviaţie. Dar care nu l-ar fi putut împiedeca să încropească din materialele pe care întâm-plarea i le-ar fi pus la îndemână un destin la fel de presti-gios. Cel al unui om convins că viaţa nu merită trăită decât închinând-o unei datorii absolute, unei evidenţe indiscuta-bile, cea de a te pune în slujba celorlalţi. Este ceea ce numeam altădată onoare. – Virgil Tănase

Autor și regizor de teatru, distins cu diferite premii și titluri, Virgil Tănase trăiește din 1977 la Paris unde s-a stabilit când, după ce publicase acolo un roman interzis în România, i s-a impus să părăsească ţara. Devenit scriitor francez, a publicat peste treizeci de volume, traduse pe mai multe continente. Rescrise în română, cărţile sale au apărut și în România după 1989. A adaptat și pus în scenă Micul Prinț, un spectacol care s-a jucat în Paris și în diferite țări din lume timp de doisprezece ani.

 https://edituratracusarte.ro/2019/11/07/antoine-de-saint-exupery-d...

 

Număr de vizualizări :49http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/G84URjMheOg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Filip și întunericul”, de Mihai Măniuțiu

Posted: 08 Nov 2019 01:36 AM PST

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Filip și întunericul, de Mihai Măniuțiu.

― De ce tremuri? întreabă Filip, fără să ştie prea bine pe cine întreabă.

Spre surprinderea lui, o voce mică şi vătuită îi răspunde:

― Tremur pentru că sunt mic.

― Cât de mic? Mai mic decât mine?

― O, mult, mult mai mic.

― Cum te cheamă?

― N-am nume. Sau am… dar am un nume pe care îl poartă mulţi, foarte mulţi. Eu sunt… Vocea s-a împuţinat şi mai tare. Eu sunt întunericul. Mă cheamă, dacă vrei, Întunericul cel mic. Sunt cel mai mic întuneric care există pe pământ. (fragment din volum)

 

Regizor de teatru şi scriitor, Mihai Măniuţiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1978. A montat în teatre importante din România şi străinătate, creaţiile sale primind numeroase premii pentru cea mai bună regie, originalitate şi cel mai bun spectacol al anului. Ca scriitor, a publicat mai multe volume de poeme, între care, la Editura Tracus Arte: Tu (2016), Avionul fantomă (2017), urmuz. 23 noiembrie 1923 (2018), precum şi volume de povestiri cu tentă onirică şi fantastică: Un zeu aproape muritor (1982), Opiniile unui călător nedemn de încredere (2011). În anul 2015, la Humanitas, i-a apărut romanul Aventurile hingherului în Balkanya, iar în 2017, culegerea de proze Fuga cu Henri. În anul 2018, Editura Tracus Arte i-a publicat microromanul Fantome în Las Vegas.

 https://edituratracusarte.ro/2019/11/07/filip-si-intundericul-de-m...

 

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QEb4ExHG2Pg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Omagiu adus filozofului și antropologului Miguel León-Portilla

Posted: 08 Nov 2019 01:34 AM PST

Ambasada Mexicului în România și Muzeul Național al Literaturii Române aduc un emoționant omagiu istoricului Miguel León-Portilla pentru a comemora stingerea sa din viață la 1 octombrie 2019. Astfel, marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 18:00 va avea loc o conferință despre viața și opera antropologului mexican susținută de către E.S. Domnul Ambasador Guillermo Ordorica și găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Grivitei 64-66, parter, Sala Iosif Naghiu).

Miguel León-Portilla s-a născut pe 22 februarie 1926 în Mexico City. A fost profesor la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) din 1957 și, fără îndoială, unul dintre cei mai recunoscuți cercetători, atât în țară, cât și în lume. De-a lungul vieții, a primit peste treizeci de titluri Doctor Honoris Causa de la numeroase universități din Mexic, America Latină, Statele Unite, Europa și Israel.

Timp de mai bine de 60 de ani, filologul și filozoful mexican s-a dedicat studiului popoarelor din Mexicul precolumbian și modern. Prin operele sale, a făcut ca literatura și filozofia acestei țări să fie apreciate în întreaga lume, opere precum: Conchistadorii prin ochii aztecilor (1959), Anticii mexicani prin cronicile și cântecele lor (1961), Treisprezece poeți ai lumii aztece (1967), Literatura indigenă din Mexic (1992) și Cincisprezece poeți ai lumii náhuatl (1994), printre multe altele.

Omagiul face parte din activitățile culturale ale Ambasadei Mexicului în România.
_______________________

La Embajada de México en Rumania y el Museo Nacional de la Literatura Rumana tienen el honor de rendir un emotivo homenaje al historiador Miguel León-Portilla para conmemorar su fallecimiento del pasado 1 de octubre de 2019.
Para este fin, el martes, 12 de noviembre, a las 18:00 horas se llevará a cabo una conferencia sobre la vida y obra del antropólogo mexicano impartida por S. E. Embajador Guillermo Ordorica en el Museo Nacional de la Literatura Rumana (Calea Grivitei 64-66, parter, Sala Iosif Naghiu ).

Miguel León-Portilla nació el 22 de febrero de 1926 en la Ciudad de México. Fue profesor de la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) desde 1957 y, sin duda, uno de investigadores más reconocidos, tanto en el país como en el mundo. Recibió a lo largo de su vida más de tres decenas de doctorados Honoris Causa de universidades de México, América Latina, Estados Unidos, Europa e Israel.

Por más de 60 años, el filólogo y filósofo mexicano se dedicó al estudio de los pueblos del México precolombino y moderno. Posicionó en el mundo a la literatura y filosofía de este país con su vasta obra, como: La Visión de los Vencidos (1959)Los antiguos mexicanos a través de sus crónicas y cantares (1961), Trece poetas del mundo azteca (1967),  Literaturas indígenas de México (1992) y Quince poetas del mundo náhuatl (1994), entre muchas otras.

El homenaje es parte del programa cultural de la Embajada de México en Rumania.

Număr de vizualizări :46http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/74mSV9WOnXw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar „Vioara lui Enescu”, susţinut de Gabriel Croit...

Posted: 08 Nov 2019 01:31 AM PST

Turneul ”Vioara lui Enescu” a revenit în această toamnă pe scenele din România, un concert extraordinar susţinut de Gabriel Croitoru şi Horia Mihail fiind programat pe 15 noiembrie 2019 la Sala Patria din Braşov. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail au avut în această toamnă recitaluri programate pe 11 scene din ţară, cu trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Gabriel Croitoru : „Este al optulea an în care facem turneul “Vioara lui Enescu”, iar acest moment reprezintă pentru noi, protagoniștii acestui demers cultural, în primul rând ideea de continuitate a demersului de promovare a culturii, muzicii  și tradiției inițiat de Maestrul George Enescu. Cred cu tărie că sunetul acestei viori se potrivește oriunde. Felul deosebit în care instrumentele trăiesc alături de cei care le mânuiesc face ca publicul să se simtă părtaș la actul interpretativ, însuflețindu-l, la propriu. Faptul că nu suntem la prima ”abatere” face ca aceste turnee să devină un lucru important în viețile noastre, iar atunci când un lucru ți se pare esențial în viață, cu siguranță nu vei percepe acel lucru ca fiind greu, ci dimpotrivă. Există deja afinități între noi, instrumentele pe care le mânuim și publicul din orașele pe care le străbatem, bucuria revederii fiind la fel de mare de ambele părți. Nu știu dacă muzica noastră reușește să vindece, dar, cu siguranță aduce un strop de culoare, un moment de respiro, de meditație în viața celor care vin să ne asculte.”

  Din anul 2012, împreună cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu atunci când străbătea ţara în timpul primului război mondial, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi. Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la “Catedrala”, celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Dacă la primele ediţii sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi evident, la Sala Radio, dar şi ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia şi lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoționând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

De 8 ani, fără întrerupere, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă aşa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta i-a dus pe Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Piteşti, Caracal, Bârlad, Bistriţa, Timişoara, Deva, Ploieşti şi, evident, Bucureşti, la Sala Teatrelli şi la Sala Radio.

 

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

 

https://youtu.be/biD5vQDrB34

 

Program muzical :

 

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian

 

ITINERAR

 

VIOARA LUI ENESCU 2019

 

Gabriel Croitoru – vioara

Horia Mihail – pian

 

18 septembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 – Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

20 septembrie, ora 19 – Piteşti, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 – Caracal, Teatrul Naţional

22 septembrie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul „Marcel Guguianu”

23 septembrie, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 – Timişoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii

15 noiembrie, ora 19 – Braşov, Sala Patria

 

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul Naţional „George Enescu”

 

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Pitești, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primăria Bârlad, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica din Timişoara, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Filarmonica de Stat din Braşov.

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/55CYKlpDkAU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mircea Tiberian, la Round Table Sibiu

Posted: 08 Nov 2019 01:29 AM PST

Unul dintre cele mai cunoscute nume ale jazzului românesc și formator a numeroase generații de muzicieni, Mircea Tiberian este invitatul care încheie acest sezon al spectacolelor – conferință Round Table Sibiu. Evenimentul va avea loc marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Gong (Str. Alexandru Odobescu nr. 4). Despre începuturile sale în lumea jazzului, întâlniri, întâmplări care și-au pus amprenta asupra artei sale și despre multe altele publicul este invitat să afle din dialogul purtat cu jurnalista Oana Ciucă Lázár. Seara va fi completată de recitalul de pian susținut de Mihai Pîțan, unul dintre muzicienii la a căror formare a contribuit inclusiv Mircea Tiberian.

Intrarea va fi liberă, prin rezervarea solicitată la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

Despre Mircea Tiberian

 

Cu o carieră în muzică de peste 40 de ani, Mircea Tiberian este pianist, compozitor, dar și profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București unde a fondat, și coordonează în prezent, Departamentul de jazz. Este vicepreședintele Asociației Române de Jazz și, totodată, autorul unui „Curriculum de Jazz” pentru liceele de muzică din România. Mircea Tiberian a început studiul pianului de la vârsta de 4 ani, iar la 14 ani a obținut premiul special al juriului la un concurs de pian. Întâlnirea cu Johnny Răducanu este una dintre cele care i-au marcat drumul în cariera impresionantă dedicată muzicii jazz.

Seria de conferințe Round Table își propune să aducă mai aproape de public personalități valoroase ale României care s-au remarcat prin excelelență în domeniul lor de activitate. Round Table Sibiu este un proiect inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

 

Round Table Sibiu s-a desfășurat în acest sezon prin patru ediții lunare, în perioada august – noiembrie 2019. Au fost invitați Lamia Beligan, Caroline Fernolend, Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, iar înregistrările avându-i protagoniști se regăsesc pe YouTube pe canalul EnjoyTV Romania. Evenimentul dedicat lui Mircea Tiberian va fi transmis în direct prin intermediul televiziunii culturale online EnjoyTV Romania, pe Facebook și YouTube.

 

Seria spectacolelor – coferință Round Table București a luat naștere la inițiativa UCIMR în toamna anului 2015 și a ajuns în prezent la Sezonul 8. Începând cu anul 2017, sub titlul de „Round Table România”, au fost organizate ediții în Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov.

 

Întreaga arhivă a celor peste 30 de evenimente, dedicate unui număr și mai mare de personalități valoroase ale României, este disponibilă integral pe canalul de YouTube al EnjoyTV România. Au fost invitate personalități precum Maia Morgenstern, Dumitru Prunariu, Ofelia Popii, Ioana Pârvulescu, Ada Solomon, Tiberiu Soare, Adrian Titieni, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Luiza Zan, Gabriel Bebeșelea, Vava Ștefănescu, Șerban Surdza ș.a. cu toții oglindind o parte esențială din viața culturală actuală.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CYON51OvzIg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începe Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, Ediţia...

Posted: 08 Nov 2019 12:33 AM PST

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, începe ediţia cu numărul 25 a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad.

”Declarăm deschisă seria de întâlniri ale publicului cu poveştile teatrale venite din toate colţurile ţării şi din afara graniţelor. Vor fi zece seri de teatru clasic la Arad, împărtăşite cu emoţie şi bucurie publicului fidel care a făcut din Festival ceea ce este astăzi.

 

În anul în care celebrăm împreună 25 de ani de existenţă, venim în întâmpinarea publicului cu o ofertă teatrală valoroasă, de neratat, demnă de o ediţie aniversară.

Zece trupe din Bucureşti şi din ţară vor veni la Arad pe parcursul Festivalului: Teatrul ACT Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români,Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, unteatru, Teatrul „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.

 

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, organizatorul şi gazda evenimentului, deschide Festivalul cu o premieră, Scufiţa Verde în regia lui Ştefan Lupu, studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca vin la Arad cu două spectacole create chiar de ei, iar muzicianul Cári Tibor alege să celebreze cei 15 ani pe care i-a dedicat muzicii de teatru tot pe scena FITCA.

Două spectacole din străinătate vor veni la Arad: „Cum vă place”, regia Nikita Milivojević, coproducție Teatrul Naţional Niš şi Teatrul din Kruševac, Serbia şi „Jocuri în castel”, regia Méhes László, producție a Teatrului Naţional Pécs, Ungaria.

Cei 25 de ani de Festival ne responsabilizează şi avem convingerea că universurile create de  Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Ștefan Lupu, Alexandru Mâzgăreanu, Mihai Bendeac vor suscita interesul unui public mereu în căutarea poveștilor de viață spuse prin intermediul teatrului.

 

Sâmbătă, 9 noiembrie, ora 18.45, în foaierul Sălii Mari, pătrundem în universul Festivalului cu fragmente din spectacolul de Commedia dell’Arte, Un’Anima, al studenţilor-actori de la Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj.

 

De la ora 19.00, vă prezentăm o poveste  incitantă, ce tratează teme esențiale precum cea a morții sau a sexualității – Scufiţa Verde: „O poveste care se desfășoară într-un spațiu aparte – pădurea. Este un spațiu periculos, inițiatic, poate să fie foarte… dark sau poate să fie foarte luminos, iar jocul acesta de umbre și lumini în pădure are o simbolistică profundă și aparte”. (Ştefan Lupu, regizor).

Premiera Teatrului arădean îi are în distribuţie peZoltan Lovas, Cecilia Lucanu-Donat, Alina Vasiljiević, Oana Kun, Angela Petrean Varjasi, Robert Pavicsits, Carmen Vlaga Bogdan, Andrei Elek, Ștefan Statnic, Marian Parfeni, Carmen Butariu.

 

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Studio, revin studenţii clasei prof.univ.dr.habil. Miklós Bács, lect.asoc. Irina Wintze, asist.dr. Camelia Curuțiu-Zoicaș, Tudor Lucanu, Ciprian Scurtea, cu un scenariu colectiv pe texte de William Shakespeare şi Christopher Marlowe. Se numeşte The Crown / Coroana şi, preţ de aproape două ore, vă vor purta prin universurile unor personaje celebre precum Ioana d’Arc, Richard al III-lea, Henric al VI-lea, Lady Grey, Lady Macbeth, Margaret, Arthur, Duce de Bretania, sau Lady Constance.

 

La ora 19.00, o întâlnire mult aşteptată: Legături primejdioase de Christopher Hampton după romanul lui Choderlos de Laclos, în regia lui Cristi Juncu, decorul şi costumele Cristina Milea, creaţia muzicală Ada Milea. Un spectacol într-un cadru feeric, un joc de intrigi amoroase produs de Teatrul Mic din Bucureşti. Cu Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Cezar Grumăzescu, Silvana Mihai, Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Beatrice Peter, Ionuț Vișan.

 

Ziua de luni, 11 noiembrie, are în tolbă alte două spectacole pe texte clasice.

De la ora 15.00, în Sala Mare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă un spectacol non-verbal în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, pornind de la piesa lui Mihail Sebastian. Steaua fără nume e o oază de linişte într-o lume a comunicării generalizate, pe multiple canale și prin diverse tipuri de limbaj. Actorii îşi asumă, alături de regizor, ideea că exprimarea corporală poate fi un mod sincer de a-ți comunica atitudinile și sentimentele, de a crea o altă lume.

„Cu toții ne-am pus într-un «disconfort» creativ din care să rezulte o performanță artistică. Prin acest tip de limbaj, spectacolul se distanțează ușor de piesa lui Mihail Sebastian, punând în valoare o latură stranie și deosebit de poetică. Plecând de la replica «Nicio stea nu se abate din drumul ei», am construit un spectacol despre o lume mică, rămasă în loc și condamnată la stagnare.” (Alexandru Mâzgăreanu)

 

Seara, de la ora 20.30, tot la Sala Mare – un spectacol bazat pe textul primei comedii originale a lui Vasile Alecsandri: Salba dracului, creat de regizorul Alexandru Dabija la Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi. „Este un spectacol de atitudine. Vorbește despre o temă universală, despre o temă foarte veche – rușinea să aparţii unei civilizații extrem de diferite, mai primitivă decât societatea occidentală. Când diferențele sunt atât de mari, se cultivă o stare a rușinii, care are ca revers un tip de fudulie și un tip de revoltă a populației respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune?! (…) Să vină lumea și să se bucure. E ceea se cheamă un spectacol popular, de distracție.” (Alexandru Dabija)

 

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad împlineşte în acest noiembrie 25 de ani de la prima ieşire la public. Un public care l-a primit cu braţele deschise şi alături de care a crescut şi a devenit un loc al experienţelor teatrale de neuitat. Vă așteptăm, aşadar, seară de seară la Festival pentru a vă împărtăși din magia și resursele inepuizabile ale teatrului! ” anunță Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU CLASIC ARAD

9-18 noiembrie 2019

ediția a 25-a

 

PROGRAMUL

 

9 noiembrie, ora 18.45, Foaier Sala Mare

Fragmente din spectacolul commedia dell’arte Un’Anima

textul și scenariul colectiv

Spectacol al clasei Prof. Univ. dr. habil. Miklós Bács, Lect. asoc. Irina Wintze, Asist. dr. Camelia Curuțiu-Zoicaș, Tudor Lucanu, Ciprian Scurtea

Producător:Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

 

9 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Duo balet susținut de Monica Fotescu (prim-solist) și Javier Cacheiro Aleman (prim-solist), Opera din Dortmund, Germania

 

Scufița verde de Claudiu Sfirschi Lăudat (premieră)

Regia: Ștefan Lupu

Scenografia: Adrian Damian

Costumele: Bianca Ilonca și Veronica Tamaș

Producător: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Durata: 1h30min (fără pauză)

16+

 

10 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio

Coroana/The crown

scenariu colectiv pe texte de William Shakespeare şi Christopher Marlowe

Spectacol al clasei Prof. Univ. dr. habil. Miklós Bács, Lect. asoc. Irina Wintze,

Asist. dr. Camelia Curuțiu-Zoicaș, Tudor Lucanu, Ciprian Scurtea

Producător:Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

Durata: 1h45min (fără pauză)

 

10 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare 

Legături primejdioase de Christopher Hampton

după romanul lui Choderlos de Laclos

Regia: Cristi Juncu

Scenografia: Cristina Milea

Muzica: Ada Milea

Producător: Teatrul Mic, București

Durata: 3h15min (cu pauză)

14+

(spectacol cu publicul pe scenă)

 

11 noiembrie, ora 15.00, Sala Mare

Steaua fără nume

un spectacol nonverbal după piesa lui Mihail Sebastian

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Decorul: Raluca Alexandrescu

Costumele: Alexandra Mâzgăreanu

Video: Mihai Păcurar

Coregrafia: Attila Bordas

Ilustrația muzicală: Alexandru Mâzgăreanu

Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Durata: 2h (fără pauză)

16+

(spectacol cu publicul pe scenă)

 

11 noiembrie, ora 20.30, Sala Mare

Salba dracului, după texte de Vasile Alecsandri

Adaptarea, dramatizarea, regia și scenografia: Alexandru Dabija

Coregrafia: Elena Anghel

Light Design, Sound Design: Alexandru Dabija

Producător: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Durata: 1h50min (fără pauză)

16+

Spectacolul conține scene de nuditate non-sexuală

 

12 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio 

Fata morgana de Dumitru Solomon

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Decorul și costumele: Adriana Grand

Ilustrația muzicală: Andrei Huțuleac

Producător: Teatrul Dramaturgilor Români, București

Durata: 1h45min (fără pauză) // SOLD-OUT!

 

12 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Cum vă place de William Shakespeare

Regia și scenografia: Nikita Milivojević

Durata: 1h50min (fără pauză)

Co-producție: Teatrul Național Niș Serbia și Teatrul din Kruševac Serbia

*Spectacol în limba sârbă, cu supratitrare în limba română

 

13 noiembrie, ora 18.00, Sala Studio

Mihăiță. Reconstituirea unei vieți

One-man show cu George Mihăiță

Producător: Teatrul de Comedie, București

Durata: 1h10min (fără pauză)

 

13 noiembrie, ora 19.30, Sala Mare 

Colivia cu nebune de Jean Poiret

Dramaturgia: Adrian Nicolae

Versiunea scenică și direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Decorul și costumele: Adriana Grand

Coregrafia: Krista Sandu

Direcția muzicală: AndreeaCsibi

Producător: Teatrul Metropolis, București 

Durata: 2h45min (cu pauză)

16+

 

14 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Căsătoria de N.V.Gogol

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Decorul: Andreea Săndulescu

Costumele: Alexandra Mâzgăreanu

Producător:  Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

Durata: 1h45min (fără pauză)

 

15 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Nunta lui Krecinski, după A.V. Suhovo-Kobîlin

Regia: Mihai Bendeac

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Efecte speciale: Vlad Grigorescu

Muzica: Carla`s Dreams

Soundtrack: Mihnea Irimia

Producător: Teatrul de Comedie, București

Durata: 2h45min (cu pauză) // SOLD-OUT!

 

16 noiembrie, ora 18.00, Sala Mare

Jocuri în castel de Ferenc Molnár

Regia: Méhes Lászlós

Scenografia: Rózsa István

Costumele: Horváth Kata

Producător: Teatrul Național Pécs, Ungaria

Durata: 2h 40min (cu două pauze)

*Spectacol în limba maghiară, cu supratitrare în limba română

 

16 noiembrie, ora 21.00, Sala Studio 

Nouă piese de teatru remixate

Concert one-man show cu Alex Ștefănescu

Producător: unteatru, București

Durata: 1h30min (fără pauză)

 

17 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare 

Moș Nichifor, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă

Adaptarea şi regia: Alexandru Dabija

Costumele: Manuela Pungan

Producător: Teatrul ACT, București

Durata: 1h10min (fără pauză)

12+

 

17 noiembrie, ora 21.00, Sala Studio

Muzica teatrului – 15 ani

Concert  Cári Tibor

Durata: 1h15 min

 

18 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare 

Familia Addams

Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice

Muzica și versurile: Andrew Lippa

Regia, coregrafia și costumele: Răzvan Mazilu

Decoruri: Sabina Spatariu

producător: Teatrul Excelsior, București

Durata: 2h30min (cu pauză)

12+

 

 „Se spune că, la 25 de ani, cuplurile care trec testul timpului merită să celebreze „nunta de argint”. Este și cazul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad, care sărbătorește în 2019 un sfert de veac de existenţă, o căsnicie durabilă între Teatru și Publicul său. Cu înţelepciune, trăinicie, demnitate și maturitate. Și, ca-n orice căsnicie, avem de toate: iubire și ură, râs și plâns, bucurii și primejdii. Asta și încearcă să reflecte selecţia celei de-a XXV-a ediţii FITCA, în care se regăsesc o sumedenie de povești de dragoste și viaţă: de la idile de tinereţe până la nunţi sau căsătorii. Și o varietate de forme artistice, mergând de la spectacol non-verbal până la musical, de la one-man show până la mult căutata complexitate a trupei de teatru. Se mai spune, în unele mituri egiptene, că oasele zeilor sunt din argint, iar carnea din aur. Întracolo tinde și Festivalul nostru: să-și păstreze puritatea argintului și să capete strălucirea aurului.” 

 

Maria Zărnescu,critic de teatru,

Vizualizări: 178

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor