altmarius

cultură şi spiritualitate

Era prin 1982, cred cand au fost alegerile pentru "Frontul democratiei socialiste"....Era o zi lunga...pentru uni! Pentru noi a fost scurta si plina de invataminte! Masina de partid a actionat promt, sigur si cu eficienta! "Masina"...era formnata din oameni ! Am fost sculati toti cazatii caminelor de studenti de la Tg Mures , pe la ora 6 dimineata si incolonati in strada, in fata caminelor. Intre timp s-au dat steaguri...etc...nici nu mai stiu ce...Apoi am plecat la sectia de votare care se afla cam la 100m...Acolo am asteptat cuminti si am intrat in cabinele de vot. Era un exercitiu de democratie extraordinar ! Noi fiind straini de oras, de cei propusi si de orice ar fi propus "Frontul"...am votat constiincios...unii dupa cum le-a placut un nume, altii, dupa nationalitatea numelui, dupa situarea numelui pe buletinul de vot(pozitia 1 a fost avantajata)....Nici unul nu a anulat...pt ca "daca se afla?"
Deci recapitulam: ne era frica si frica asta s-a transmic si dupa 89...La primele voturi s-a dus cat mai multa lume...pt ca "nu se poate sa nu mergi". Ceausescu nu murise inca: era multiplicat in miioane de votanti !
In Elvetia se practica una-doua un referendum ! Eu si alti, stim ca acest referendum nu duce la schimbare..mai ales ca apoi se discuta de catre parlamentul, pe care tocmai l-am contestat!...DAR, daca nu acum, CAND? Trebuie doar sa mergem frumos incolonati la vot? Si e obligatoriu? Sincer ma bucur ca se poate discuta! Din 82 pana oin 89 nu am comentat acel vot!...Din pacate acum deceaba il comentez ca nu se prea schimba nimic! Discutia continua!

Vizualizări: 72

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Domnule Cretu, intotdeauna am fost de parere ca discutiile in contradictoriu - mai ales pe teme vitale, sociale sau politice duc inevitabil la progres. Pina in anul 1989, aceste discutii nu puteau fi niciodata in contradictoriu ("daca se afla"?)
- da, acele alegeri pentru FDUS au avut loc in 1982!
Dar acum, sunt nevoit, cu parere de rau, sa va contrazic din nou: intr-adevar, in Elvetia au loc 1-2 referendumuri anual - dar acestea nu vizeaza constitutia federala, ci numai probleme cantonale, si sunt facute in conditiile in care majoritatea absoluta a cetatenilor sunt in cunostiinta de cauza. Dar la noi? Omul pune automat stamplia unde i se indica (la tara, procentajul de analfabetism este infiorator de mare, mai ales in anumite regiuni), iar problemele fine nu au nici o relevanta.
istoria m-a invatat intotdeauna ca se repeta. Nu vreau sa se repete sub masca luptei impotriva comunismului un regim autoritar, reprezentat de un parlament unicameral.
Nu inteleg de ce ar trebui- asa cum spune dl.Cretu - sa ne fie frica de referendum? Referendumul nu este altceva decat o sondare a opiniei publice, mult mai costisitoare decat un sondaj obisnuit, si care aduce apa la moara unor politicieni care isi simt "barca" inecandu-se.La noi, mai nou, asta se intampla: cand politicienii isi vad inecandu-se punctele in opinia publica, comanda repejor un referendum la sefie, ca sa se simta iar in forta, indiferent cat ar costa jocul acesta politic, bani ce ne sunt scosi din buzunare sub o forma sau alta.Ca sa raspund intrebarii puse, noi nu ne temem de o astfel de sondare ,decat din perspectiva buzunarelor noastre, ce se golesc la fiecare intrerventie politica de acest gen. Nu incercati sa-mi explicati ca banii respectivi vin de la buget, ca exista o finantare anume pentru asa ceva, fiindca acele sume nu vin din cer, ci tocmai de la noi, sub forma unor majorari platite pe ici-colo(ca doar avem criza financiara), pe la ghiseele unde ne simtimi atat de bine...Consider ca sentimentul apartenentei la o ideologie politica sau simpatia fata de un "partizan"al ei ,nu trebuie sa ne intunecea atat de tare judecata, incat sa cadem de fiecare data in capcana a vorbelor frumoase, venite de ori de cat de sus si sa acceptam fara clipire enormitatile ce se agata de gatul poporului, doar de dragul sclipirilor de moment al celor mai sus amintiti.Respect elanul cuvintelor dlui Cretu, fiindca razbate un crez de neclintit fata de forma parlamentara propusa , insa nu vad de ce atata agitatie?Asa cum dumnealui crede cu trarie in parlamentul unicameral, tot asa cu tarie sunt si eu adeptata parlamentului bicameral, idee explicata tot pe aici in grup, insa mult mai domolit ,decat adeziunea dumnealui.Amintirea, ca un laitmotiv, al regimului apus de acum 20 de ani ca justificare a crezului personal fata de referendum, creeaza o atmosfera nefireasca de lipsa de idei probatoare chiar daca ele sunt legate intr-un final de starea de fapt al cantoanelor elvetiene.Dorinta noastra de a le semana lor este o fabulatie, ce intrece fantezia marilor nostri povestitori, deoarece acel nivel de cultura politica il vom atinge peste foarte multa vreme, timp in care cine stie ce vor mai nascoci domniile lor! Si ca sa-mi inchei polemia in termenii acestui mult ravnit nivel de cultura politica, trebuie sa va atrag atentia asupra constructiei pledoariei dvs. domnule Cretu.Sarind atemporal in istorie de la un eveniment la altul, dovediti incoerenta logica, la fel ca si acei politicieni pe care ii sustineti cu tarie, si nu ma puteti convinge asupra dreptatii, dimpotriva, creeati o aura de impenetrabilitate doctrinala ,ce aduce a inflexibilitate si in acest fel, in loc sa fiti persuasiv, pierdeti punctele dobandite prin energia intolerantei.Din punctul meu de vedere, aceasta discutie a ajuns intr-un punct la care va trebui schimbati ceva: armele, doctrina sau modul de abordare...Nu, discutia nu continua.
Ce "aud " acum...ca ar trebui sa fim "in cunostiinta de cauza".............pai daca de 20 ani avem parlament bicameral....cu multi, prea multi parlamentari...care se pare ca nu sunt ei in cunostiinta de cauza...(adica de ce sunt ei acolo..)....revin: deci, daca de 20 ani avem parlamentul (cu p mic) pe care-l avem...cred ca suntem in cunostiinta de cauza! Pe de alta parte in 89 nu ne-a intrebat nimeni ce vrem! Am iesit printre primii 20 afara in 22 dec 1989...(intr-un oras din Romania)(nu sunt revolutionar!) si am strigat "Jos Ceausescu !"...nu "Jos comunismul"....fiindca nici eu nici cei din jurul meu nu-si inchipuiau ce ne asteapta...Vroiam sa scapam de Ceausescu....UNII au stiut ce vor...si asa a aparut o Romanie noua cu Parlament bicameral...si celelalte! In 90, intr-un oras(...) la un targ m-am scapat sa intreb si eu...-"Ce vrea si nenea Nelu?"...Raspuns:-"Mai baiete.....(interzis urechilor)."..-"Pai ce daca i-am zis, nenea Nelu, lui Ceausescu nu i-am zis"Nea Nicu?"..Raspuns:-"Tu sa nu vorbesti asa de domnul Iliescu.......(interzis urechilor)."..Deci sunt unele lucruri pe care nu ni le putem inchipui ca se pot intampla: ca de exemplu ca cineva sa ne intrebe ceva si sa avem pareri diferite...si sa nu ne batem ! INCA SUNTEM DEPARTE E DEMOCRATIE ! Sunt de acord cu toti cei care spun ca referendumul nu rezolva nimic, cu specificatia ca totusi, parlamentul asa cum este...se pare ca nu e bun! Pe de alta parte la tara, la sate, nu se intelege nimic nici dintr-o alegere de primar (in unele sate, si ma refer numai la unii...). A scapat un reportaj de la tara , nu mai stiu la care post, unde cei intervievati,,,care conducea o carura, care era pe la poarta...nu stia nici sa inteleaga ce scria pe afisele electorale( de citit le-au silabisit..) De ce suntem departe de democratie? Pentru ca, sunt de acord cu tine Marius, analfabetismul sau "analfabetismul" este prea mare....Nici noi nu stim ce ne trebuie...d'apoi aia care nu stiu sa citeasca sau sa inteleaga,,,Inaintea alegerilor din SUA , am urmarit ceva reportaje de pe strada din SUA.La intrebarea cu cine, sau ce vor vota, au fost doar 2 tipuri mai de raspunsuri: 1. "Votez cu democratii pt ca nu mai doresc vagabonzi, infractionalitate pe strada si servicii de sanatate numai pt cei bogati !" si 2." Votez cu rtepublicanii pt ca doresc ca banii mei, munca mea sa-mi revina mie si nu la cei ce nu muncesc, care stau ani in somaj, ajutoare sociale..etc"
Nici unul nu a zis"Votez pt o viata mai buna...(Si alte slogane).Pe de alta parte au avut taria (erau niste oameni obisnuiti) sa-si zica preferinta fata de un partid...La noi...nu intru in amanunte pt ca se cunoste stlul de raspunsuri, de atitudini....L-am omorat pe Ceausescu si s-au nascut circa 20 milioane de ceausesti mai mici..............S-a inceput aici o discutie despre parlamentul bi-uni...Dar as sugera un referendum despre campaniile partidelor, despre fondurile de campanie...si sa vedeti atuncea ! Inchei azi discutia cu propunerea unui amic , mai mucalit: "Sa fie unicameral si cat o debara, sa incapa in ea doar 5 parlamentari...Si asa s-ar reusi sa se amane cate o decizie luni si luni de zile !" Astept comentarii ! PS: Nu cred cu tarie nici intr-un sistem de parlament ....
Domnule Cretu,
Suntem in aceasta situatie pe pozitii diametral opuse. Grecii antici au inventat agora, ca o forma de parlamentarism avant la letrre, Senatul roman era si el dublat de o Adunare Populara ( e drept fara putere de decizie), iar parlamentul a fost intotdeauna format din doua camere. Parlamentul unicameral este o inventie sovietica din anul 1922 (stalinista), caci Senatul era Camera Superioara, si, nu-i asa, trebuiau desfiintati oamenii care faceau parte din aceasta camera (in general, oameni cu o pozitie superioara in societate). Inventia sovietica a fost adusa pe tancuri in Romania in anul 1946, si ea s-a numit Marea Adunare Nationala! Ati desfiintat-o pe baricade in 1989, si dupa 20 de ani vreti s-o reinviati???? Nu zic ca socialismul a fost neaparat ceva rau, dar zic ca parlamentul unicameral a dat drumul tendintelor dictatoriale.

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor