altmarius

cultură şi spiritualitate

O initiativa a presedintelui in functie de a declansa un referendum pe tema crearii unui parlament unicameral, a ridicat mai multe probleme, atit de natura juridica si constitutionala, cit si de natura istorica, poltica si morala. Sa le luam pe rind:
1. Un parlament bicameral nu poate fi controlat de alte institutii, detinatoare ale puterii executive. Puterea legislativa este exercitata de cele doua camere, aceste camere aflindu-se uneori in antagonism, dar controlindu-se reciproc. Presedintia sau guvernul nu poate exercita nici un fel de influenta (aici, trebuie reamintit ca Marea Adunare Nationala, singura camera legislativa in timpul epocii comuniste a fost sub controlul fie al Partidului Comunist, fie al lui Nicolae Ceausescu personal)
2. Numarul de deputati si senatori poate fi redus - dar nu aceasta este economia de salarii la Bugetul de Stat, atita timp cit bugetele Ministerelor - guvernate politic - sunt aproape necontrolabile
3. Conform normativelor europene, in anul 2013, Romania va trebui sa creeze O camera Parlamentara a Regiunilor. Oare nu transformarea, in 2013, a Senatului in aceasta Camera a Regiunilor ar rezolva problema?

Va rugam sa participati la dezbaterea acestei teme, si sa aduceti argumentele pro sau contra parlamentul;ui unicameral

Vizualizări: 133

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Si acum iata parererea mea despre tema enuntata de altmarius:ar fi o greseala renuntarea la parlamentul bicameral din urmatoarele motive.Pana in 1989 tara noastra a fost condusa de Marea Adunare Nationala, un for politic usor manevrabil prin conducatorul unic al acestuia, care in mod "democratic" oferea posibilitatea elogierii marelui conducator. Am apucat acele vremuri cand alegerile "democratice" si cercetarile de opinie ale populatiei de tip Referendum s-au rezumat la a stampila sigura rubrica "Da" posibila.In elanul nostru tineresc de altadata ne-am gandit ce ar fi sa scriem NU... dar pana in '89 nu am facut-o.Imi aduc aminte ca de la fabrica unde lucram dupa astfel de evenimente - inainte de numararea voturilor!- se trimiteau telegramele de felicitare pentru reusita marelui conducator.Ei, aceste vremuri "glorioase" se pot intoarce usor daca optam pentru parlamentul unicameral.Ce frumos ar fi sa mai picatam si alte portrete cu diademele iubirii nemargiite fata de conducatorul drag....Doamne fereste-ne!Dar, am divagat de la subiect.Sunt impotriva unor astfel de decizii chiar si in an de criza - pe care se mizeaza! - fiindca ar aduce posibilitatea presedintiei sa reduca la tacere parerile ce pot fi contradictorii si ar oferi un control de o singura mana celor interesati.Deci, ar fi o mare greseala.
Ma declar impotriva unui sistem unicameral, fiindca istoria a dovedit ineficienta lui.Cred ca ar da nastere la o serie de inadvertente functionale, asa cum s-a intamplat si in trecut, pornind de la manipulabilitate si terminand cu posibilitati multiple de fraudare a opiniei parlamentare.In structurile europene, parlamentele sunt tot bicamerale de traditie, fiindca aceasta forma si-a dovedit eficienta.Punctul trei al argumentarii initiale ne pune pe ganduri si mai mult.In 2013 va fi nevoie de o noua structura ,o camera parlamentara a regiunilor, care nu va mai putea fi infiintata in sistem unicameral.As mai adauga ca in traditia politica a Romaniei bicameralitatea este considerata un factor traditional ce asigura o decizie coerenta.
Am fost foarte mirata de aparitia acestui grup in Altmarius- cultura, unde pana acum partrunse doar CULTURA in adevaratul sau sens.Apoi am inteles intentia administratorului de a da un exemplu clasei politice si tuturor care creeaza azi o politica construita pe mizerii interpersonale sau atac la persoana, ca adevarata politica se bazeaza pe argumentare logica, persuasivitate, politete si o doza uriasa de respect fata de parerile interlocutorului. Ceea ce vedem in tlak-show-urile televizate este mult prea departe de aceste criterii, fiindca in loc de argumetare auzim zbieraturi, in locul persuasivitatii exista doar foc continuu verbal, despre respect.... sa nu mai vorbim.Pledeaza ura fata de parerile celuilalt prin grosolanitate, intoleranta.Eu personal invit prietenii nostri sa-si expuna parerile politice in felul care ne caracterizeaza de cand am devenit membri acestui forum al CUVANTULUI EXPUS LIBER, cu conditia sa respectam cerinta forumului latin: "audiatur et altera pars" adica a-l asculta si pe celalalt.
As merge chiar mai departe cu propunerile: stiu ca acestea sunt irealizabile, din perspectiva Uniunii Europene, dar mi-ar placea o Camera Superioara (=Senat), cu senatori alesi pe viata, care sa aiba atributii complet separate de cele ale Camerei: vegherea Constitutionalitatii (prin asta desfiintindu-se Curtea Constitutionala, care este politizata), si care Senat sa nu aiba decit initiatica legislativa in domeniile majore ale functionarii Statului. Aceasta initiativa legislativa nu ar fi dezbatuta decit in Camera (deputatilor, alesi o data la 4 ani, cu imposibilitatea parasirii Partidului din care au facut parte la alegeri).
Prin Constitutie as legifera desfiintarea ordonantelor de urgenta - care au ajuns sa desfiinteze activitatea parlamentara in Romania) si institutia asumarii responsabilitatii guvernamentale. Este o tema foarte serioasa de discutie, si este pacat ca in Romania nu se organizeaza discutii pe aceasta tema, ci se fac referendumuri in perfecta necunostiinta de cauza
Ce inseamna Parlament unicameral am vazut de curand cand Guvernul Boc 1, deoarece Boc 2 nu a mai apucat, si-a asumat raspunderea unor legi controversate , legi importante de care depinde viata noastra. Totul facut la repezeala, un fel de Hei Rup.
A fost suficient sa se certe cele doua partide pe ministerul de interne ca sa vedem si noi de fapt ce inseamna un parlament.
Sincer? Ma bucur ca s-au certat inainte de aprobarea legii pensiilor. ganditi-va ce inseamna sa lucrezi ca femeie pana la 60 de ani si inchpuiti-va cum vom arata la 65 de ani in campul muncii.
Doamna Geambasu, aveti perfecta dreptate. Eu am deja 35 de ani vechime neintrerupta, din care 25 in grupa a II-a de munca, iar cf. legii nou propuse ar trebui sa mai lucrez inca 5 pina la 8 ani!!!
Dar am rugamintea sa nu mai faceti nominalizari! Nu vreau sa se transforme acest NING intr-un cimp de batalie, asa cum se intimpla in toata mass-media romaneasca. Vreau sa facem un teren de dezbatere a politicii nu asa cum este ea in momentul de fata, ci cum ar trebui sa fie! Nu persoanele conteaza aici, ci principiile. daca ne conducem dupa principii gresite, gresit vom trai toata viata!
Raspuns intirziat pentru Judy
Toate tarile cu un sistem democratic bine consolidat (demos = populatie, crtos = putere, puterea poporului) au, in majoritate, parlamente bicamerale, in care se exercita controlul reciproc. Un parlament dintr-o singura camera (eu ii spun garsoniera) poate scapa controlul asupra puterii executive, si nu numai atit, poate scapa controlul si asupra puterii reprezentative (presedintia). Mai repede aceste doua puteri isi vor putea exercita o influenta extrem de puternica asupra legislativului, si acest lucru nu este de dorit.
De aceea, ar fi de dorit instaurarea unei republici parlamentare. Atunci, numirea presedintelui de catre o majoritate aleasa ar fi benefica pentru situatia actuala a Romaniei
să reinventăm MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ,ca să...reducem cheltuielile!
Da, domnule Grecu - in loc de a cheltui banii pe un referendum absolut inutil (nu poate avea consecinte juridice), mai bine s-ar fi lansat o dezbatere publica asupra celor doua variante de Parlament in discutie. Dezbaterea ar fi putut fi facuta de mijloacele mass-media, dar acestea sunt mai preocupate de scandalurile din lumea politica decit de "luminarea" populatiei, care va vota in absoluta necunostiinta de cauza. Ceea ce facem noi aici este doar o picatura nesemnificativa intr-un ocean...
Raspuns intirziat Persidei:
Nu numai ca bicameralitatea are traditie in istoria parlamentarismului romanesc, ci este si benefic. S-a dovedit in repetate rinduri ca o decizie gresita a uneia dintre Camere a fost corectata imediat de cealalta Camera
Desigur se urmareste o solutie mai usor manevrabila pe plan politic noi ca re suntem mai in varsta am trait asta
@Doamna Gavriloiu
Cu atit mai mult, trebuie sa avertizam asupra pericolelor unor asemenea derapaje, iar lumea sa isi exprime votul (sau nu) in cunostiinta de cauza

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor