altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 15 iunie 2020

“Ultima săptămână de prezență on-line a TNB: comemorarea lui Emines...


Ultima săptămână de prezență on-line a TNB: comemorarea lui Eminesc...

Posted: 14 Jun 2020 06:42 AM PDT

În contextul în care, începând cu 15 iunie 2020, activitatea TNB se va desfășura, din nou, pe o scenă REALĂ, cea de la AMFITEATRUL de pe acoperișul clădirii, difuzările on-line, de conferințe și spectacole, se vor opri la finalul acestei săptămâni care se anunță, din nou, marcată de momente pline de interes și de reîntâlnirea cu personalități ca Ilina Gregori, Ion Caramitru, Matei Vișniec, Mihai Șora și Radu F. Alexandru.

”În ziua comemorării lui Mihai Eminescu, luni, 15 iunie 2020,  vă invităm să urmărițidouă momente distincte dedicate omagierii poetului  național: în premieră la TNB on-line, poemul LUCEAFĂRUL, într-o versiune inedită, de 18 minute, susținută de 21 de cunoscuți actori ai Naționalului  – începând cu ora 10.00, iar de la ora 14.00 – o conferință extrem de interesantă, susținută de Dr. Ilina Gregori și intitulată Când a fost secolul al XIX-lea? Eminescu și modernitatea.

Vă invităm să fiți alături de toate aceste evenimente, amitindu-vă adresele unde ne puteți găsi:

– canalul nostru de youtube-https://www.youtube.com/c/TeatrulNaţionalILCaragialeBucureşti
– pagina de facebook a TNB- https://www.facebook.com/TNB.Ro/
– website-ul TNB, pe pagina https://www.tnb.ro/ro/livestreaming-tnb

  • 21 de voci ale Naționalului recită LUCEAFĂRUL eminescian …

În ordinea apariției, ei sunt actorii : Richard Bovnoczki,  Ovidiu Cuncea,  Silviu Biriș, Brândușa Mircea, Lari Giorgescu, Tomi Cristin, Amalia Ciolan, Liliana Hodorogea, Mihai Calotă,  Eduard Adam,  Ada Galeș,  Fulvia Folosea,  Aylin Cadîr,   Răzvan Popa, Magda Catone,  Ioan Andrei Ionescu,  Axel Moustache,  Monica Davidescu, Irina Movilă,  Răzvan Oprea,  Mihai Munteniță .

Creat în perioada pandemiei de Coronavirus, în intervalul aprilie-mai când actorii Teatrului Național I.L. Caragiale au acceptat să rămână acasă în concediile de odihnă,  pentru a putea juca pe timpul acestei veri, când – speră cu toții – se va putea relua activitatea teatrelor, proiectul recitalului colectiv cu poemul LUCEAFĂRUL al lui Eminescu a fost inițiat și creat de actorul Axel Moustache .

În ideea unui produs artistic comun, care să adune împreună  cât mai mulți colegi din trupă, pentru a oferi ceva inedit spectatorilor, Axel a reușit să  mobilizeze acești colegi cărora le-a împărțit strofe din poemul  eminescian, trase la sorți,  ținând cont ca Luceafărul și Cătălin să fie interpretați de actori, iar Cătălina de actrițe. Povestitorii și Creatorul au distribuție mixtă. Totul a fost filmat cu telefonul, în casele actorilor, unii dintre ei fiind la prima experiență de acest gen! A urmat o muncă intensă pentru a transforma materialul filmat într-un produs cât mai cinematografic (montaj Cornel Ionescu), iar ceea ce veți vedea este faza la care s-a ajuns după nu mai puțin de cinci variante ! În final, compozitorul Călin Țopa a creat muzica originală pentru fundal.  O premieră în adevăratul sens al cuvântului! Recitalul va fi difuzat luni, începând cu ora 10.00.

 

De marți până joi continuă difuzarea Conferințelor TNB on-line după următorul program:

    marti, 16 iunie – Ion Caramitru – Limitele așteptării (conferința a avut loc la data de 28 ianuarie 2007)

    miercuri, 17 iunie – Matei Visniec – Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului (8 ianuarie 2017)

    joi, 18 iunie – Mihai Șora – 101. Dialog cu Mihai Șora (21 ianuarie 2018)

 

  • Week-end cu piesa românească LUMINIȚA, DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

 

Vineri 19 iunie (ora 16.00) sâmbătă 20 iunie și duminică 21 iunie (ora 18.00) vă dăm întâlnire cu : Luminița, de la capătul tunelului – piesa din 2008 a unuia dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani, Radu F. Alexandru, în  regia lui Mircea Cornișteanu, artist redutabil, bun și atent cunoscător al dramaturgiei naționale.

O satiră desprinsă parcă dintr-un film documentar. Îi dau viaţă actori cunoscuţi: Constantin Cotimanis (Virgil Neacșu), Iuliana Moise (Delia Neacșu), Dragoş Stemate (Doru Maxim) şi … Alexandra Poiană (Luminiţa!). Două cupluri în care ordinea se face-desface-reface pe ritmuri ameţitoare.

Cum autorul este un fin observator, scenarist şi dramaturg familiarizat cu sforăria culiselor parlamentare, cu jocurile actorului politic, cu ideologiile pre şi post, dar mai ales cu lentoarea … monstrului pus de-a curmezişul drumului, îl numește „cașalotul” dincolo de care nu se poate trece, din sintagma de odinioară, devenită clişeu, nu mai lipsea decât… o virgulă! Scriitorul a aşezat-o, spre deliciul dumneavoastră, cu sarcasm şi umor, pe fruntea unei scrieri ce surclasează vechile dileme din… țara în care „batem pasul pe loc, în ritm de horă”, așa cum observa și regizorul.

„Radu F. Alexandru ne-o prezintă pe Luminița, de la capătul tunelului care ne răpește orice speranță. Din nefericire, are dreptate. Mai avem ani mulți de bâjbâit prin tunelul întunecat prin care avem senzația  că înaintăm spre capătul luminos dinspre care răzbat până la noi acordurile Odei bucuriei. Aiurea, batem pasul pe loc, în ritm de horă! Râdem, dar nu-i de râs!”, Mircea Cornișteanu.

„Pentru mine, Luminița este un mesager al „noului val”. Are calitățile pe care noi le prețuim  cel mai mult și sunt sigur că ea și cei ca ea ne vor călăuzi mâine pe drumul viitorului. S-o urmăm cu toată încrederea, merită! Sunt optimist!”, Radu F. Alexandru.

Să o urmărim așadar, în acțiune, pe Luminiţa, de la capătul tunelului!  Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi, cu ce rezultat?

Spectacolul rămâne în repertoriul curent al teatrului și va putea fi văzut și în sală, inclusiv cu Monica Davidescu în rolul doamnei Neacșu.

Așadar, LuceafărulLuminiţa, de la capătul tuneluluiLimitele așteptării și multe alte titluri incitante, on-line, pe canalele TNB, și în săptămâna care începe de luni, 15 iunie! ”- transmite TNB.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7tv_Px16kUc?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

ALIAJ, alianță și comunitate artistică

Posted: 14 Jun 2020 02:03 AM PDT

Dacă anul trecut reducerea considerabilă a bugetelor pentru cultură a zguduit condiția și așa precară a artistului contemporan din România, pandemia nu a făcut decât să alimenteze și mai mult o stare de incertitudine și nesiguranță, care presupune găsirea de noi soluții în ceea ce privește producția artistică și activitatea expozițională. În mod surprinzător și încurajator, însă, câteva proiecte interesante au apărut în ciuda vicisitudinilor lockdown-ului, asocierea spațiilor artist-run din București (ALIAJ) și primul eveniment al acesteia numărându-se printre ele. În plus, inițiativa se raliază unei tendințe mai ample apărute la nivel global drept consecință socială și economică a efectelor pandemiei, anume crearea de comunități. Însoțită de un text curatorial semnat de Marius Tănăsescu, expoziția „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” a avut loc online în perioada 9 mai – 12 iunie 2020 și s-a bucurat de o foarte bună audiență, pe de o parte datorită retragerii majorității oamenilor în privat, precum în perioada Biedermeier, pe de altă parte datorită participării unui număr impresionat de artiști locali și internaționali.

Pregătirile pentru lansarea ALIAJ-ului, alianța spațiilor artist-run din București, erau în plină desfășurare la momentul decretării stării de urgență în Romania, la începutul lui martie 2020, însă restricțiile de deplasare și condițiile de distanțare socială nu au împiedicat transpunerea în online a evenimentului de deschidere, care a adus împreună lucrări a peste 40 de artiști propuși de cele patru spații membre: ALERT studio, ATELIER 030202, Diptych Art Space și ETAJ artist-run space. Planul inițial prevedea un circuit al spațiilor pe modelul Noaptea Albă a Galeriilor, care ar fi urmat să se încheie cu un mare party, însă artiștii s-au adaptat situației lockdown-ului și au recurs la vernisarea pe rețelele de socializare a expoziției al cărei titlu „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” s-a dovedit oarecum premonitoriu. Din partea fiecărui membru al ALIAJ-ului au expus artiștii coordonatori și cei afiliați sau apropiați celor patru spații. Astfel, ALERT studio a propus lucrări recente semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Lilian Theil, Maria Pop Timaru, Cătălin Burcea, Radu Carnariu, Ciprian Ciuclea, Loredana Stancu și Marius Tănăsescu.

Selecția de la ATELIER 030202 a fost alcătuită din : Arina Bican, Mihai Coșulețu, Ileana Pașcalău, Dan Perjovschi, Saint Machine, Theodor Moise, Cosmin Paulescu, Laurian Popa, Bogdan Rață, Claudia Rădulescu & Bruno Hellenbosch, Stella von Rohden, Gabi Stamate, Andrei Șendrea, Luciana Tamaș, Aurel Tar, Simona Vilău și Mihai Zgondoiu.

Din partea Diptych Art Space au expus: Maria Balabaș, Dragoș Burlacu, Mitoș Micleușanu, Alexandra Mureșan, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Pinczehelyi Sándor, Florin Darie, Josef Wurm și Zoltán Béla, în timp ce ETAJ artist-run space a adus împreună lucrări ale artiștilor Dumitru Gurjii, Modreanu Mircea, Radu Nastasia, Pandele Radu, Ilina Schileru, Andrei Tudoran și Ruxandra Tudoran.

Lăsând la o parte hibele inerente oricărui proiect transpus în mediul online în perioada de carantină, demersul se arată promițător prin perspectiva faptului că generează network, potențând coagularea unei comunități, tendință care se prefigurează utilă și necesară în aceste „vremuri interesante”. Inițiatorii ALIAJ-ului și-au dat seama că împreună pot face proiecte „de o mai mare anvergură în raport cu posibilitățile fiecărui spațiu privit independent”.

Ana-Daniela Sultana-Cipariu

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor