altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 mai 2020

“Prelungire termen concurs de ilustrație și design pe paharele 5 To...


Prelungire termen concurs de ilustrație și design pe paharele 5 To Go

Posted: 12 May 2020 11:01 AM PDT

Muzeul Național de Artă Contemporană anunță prelungirea termenului limită de participare la concursul de ilustrație și design pentru paharele 5 To Go în contextul în care partenerii de la Dialogue / 5 To Go vor oferi proiectului câștigător un premiu în bani în valoare de 500 euro.

”Pune MNAC pe harta orașului! După carantină, patru etaje de artă vizuală și explorări experimentale în film, muzică și arte performative își așteaptă vizitatorii. 5 To Go pune la dispoziție peste 50.000 de pahare pentru a face mai cunoscută amplasarea MNAC. Descarcă desfășurătorul paharului de pe www.mnac.ro și ilustrează-l!

 

„Pentru că, în aceste vremuri dificile zona artistică are nevoie de suport mai mult decât oricând, am hotărât împreună cu partenerii noștri de la Bristot România să oferim câștigătorului un premiu în valoare de 500 de euro și un goodie bag 5 To Go.” (Lucian Bădilă, cofondator 5 To Go)

 

Mulțumim ilustratorilor care și-au înscris deja propunerile și reamintim că nu există o limită la numărul de proiecte înscrise.

 

NOUL TERMEN LIMITĂ: joi, 28 mai 2020, ora 23:59

 

 

Deși au trecut 16 ani de când Muzeului Național de Artă Contemporană s-a mutat în Casa Poporului, vocea muzeului răzbate cu greu dintre zidurile celei mai mari clădiri administrative din lume.

 

Folosește-ți imaginația și talentul pentru a pune cel mai important spațiu dedicat artei contemporane din România pe harta Bucureștiului. Aflat în inima orașului, și totuși atât de izolat, MNAC se confruntă de 16 ani cu o mare provocare – aceea de a-și face mai cunoscută amplasarea.

 

PREMIUL 1: Câștigătorul va primi un premiu de 500 de euro și un goodie bag 5 to go cadou, precum și colecția de cataloage ale expozițiilor MNAC, iar ilustrația va fi imprimată în peste 50.000 de exemplare pe paharele 5 To Go.

PREMII: expoziție colectivă la MNAC, cu o selecție de 20 de proiecte înscrise în concurs. Lucrarea câștigătoare va apărea pe afișul expoziției ce se va deschide odată cu lansarea noului sezon expozițional MNAC.
Curator: Mihai Zgondoiu

NOUL TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIERI: joi, 28 mai, ora 23:59
Trimite ilustrația ta adaptată desfășurătorului paharului 5 To Go ce poate fi descărcat mai jos până la data de 29 mai 2020 pe adresa info@mnac.ro (jpg/png, max. 5MB).

 

Juriul este format din colectivul curatorial MNAC, Mihai Zgondoiu – curatorul expoziției GoToMNAC și un reprezentat 5 To Go. Președintele juriului: Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

 

CALENDAR

28 mai 2020, ora 23:59 – termenul limită pentru trimiterea înscrierilor pe info@mnac.ro (jpg/png, max. 5MB).

2 iunie 2020 – anunțarea câștigătorilor
Ilustrația care va fi imprimată în peste 50.000 de exemplare pe paharele 5 To Go și o selecție a celor mai apreciate 20 de propuneri ce vor face obiectul expoziției colective la MNAC.

10 iunie 2020 – inaugurarea expoziției la etajul IV al muzeului, odată cu lansarea noului sezon expozițional MNAC și redeschiderea muzeului.” – anunță MNAC

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0_z65AsT0c8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O nouă apariție editorială Rediviva: “România. Un itinerariu printr...

Posted: 12 May 2020 10:58 AM PDT

Editura Rediviva anunță apariția volumului: ”Romania. Un viaggio nella memoria. 1957-1967 un decennio difficile. Paesaggi e figure” [România. Un itinerariu printre amintiri. 1957-1967 un deceniu dificil. Peisaje și personalități], 323 pagini, colecția Quaderni romeni.  Volumul reprezintă, în mare măsură, o întoarcere în timp la perioada din tinerețe a autoarei, Ida Garzonio, milaneză de origine, ajunsă astăzi la frumoasa și venerabila vârstă de peste 80 de ani. Este o întoarcere la decada anilor ’60, dar mai ales o rememorare legată de o veche și nostalgică pasiune: România și cunoașterea valorile ei culturale, un cufăr azi plin cu amintiri, care înseamnă și zeci de traduceri realizate în italiană, din poezia și literatura română, unele publicate în acea perioadă, iar altele care văd doar acum lumina tiparului.

 Ida Garzonio este, poate, printre ultimii studenți italieni care au beneficiat de cursul de limba română de la Universitatea de Studi din Milano. Urmând Facultatea de Litere, tânăra studentă Ida Garzonio optează la acea vreme, pentru studiul limbii române din cadrul catedrei de limbă română, condusă de profesoara Rosa del Conte. “Ținea atunci – amintește autoarea – lectoratul de limba română profesoara Rosetta Del Conte (1907-2011) și eu, atrasă de dorința de a aborda o limbă romanică mai puțin studiată […], am început să particip la cursul ei. Modul ei de lucru mi s-a părut extraordinar: pleca de la lectura unui text și ne conducea, pe baza acestuia, la dobândirea unor elemente de gramatică, apelând la cunoștințele noastre lingvistice generale și, în special, la limba latină. În felul acesta ne făcea repede să ne apropiem de câte un mare poet, oferindu-ne informații generale […]. Sosită în România în 1957, ca bursieră pentru studiul limbii române, Ida Garzonio avea să cunoască realitățile românești, așa cum erau ele prezentate de autoritățile de la București, interesate de propagandă și de construirea unei imagini pozitive, care să vină în sprijinul noilor interese ale guvernului.  În pofida unei deschideri aparente manifestate față de Occident, în România erau promovate doar acele realități care se încadrau noii viziuni a guvernului, astfel încât studenților străini ajunși în România, nu li se prezentau, de pildă, autori precum Mircea Eliade, Emil Cioran sau chiar Mihai Eminescu, interzis în anumite perioade. O altă Românie autoarea o descoperise oarecum singură, prin ceea ce aflase la Milano sau din cărțile pe care și le procurase singură din anticariatele bucureștene la venirea în țară. Prezența ei în România în acei ani, stârnea pe de o parte interesul în special din partea intelectualilor, doritori să afle vești despre realitatea din Occident, dar și un soi de rezervă, din partea celor care “trăiau socialismul”. A fost o pasiune pe care autoarea a cultivat-o în ciuda contextului existent. Eram în căutarea propriei identități – scrie autoarea – și eram convinsă că am găsit-o în această limbă și cultură de frontieră, care a reușit să reziste în fața valurilor de asimilare […].

           Autoarea face parte dintre prietenii italieni care au cunoscut România în acea tristă perioadă, care iubește țara noastră și se emoționează ori de câte ori are ocazia să vorbească despre ea. De aici și străduința și bucuria cu care avea să publice la Milano în decada anilor ’60 -‘70, numeroase traduceri din poezia și literatura română, în diferite reviste literare italiene, inclusiv un mic volum de colinde românești traduse în limba italiană (apărut la Milano în 1966) sau continua sa străduință de a organiza diferite conferințe despre România.  Aceste traduceri, multe din autori pe care îi cunoscuse personal, se regăsesc în partea a doua a prezentului volum. În baza legăturii cu Grupul milanez Poiesis, Ida Garzonio publică în italiană poezii din Nina Cassian, Anatol E. Baconsky, Mihai Beniuc, Maria Banuș în revistele literare: Uomo e immagini, Nuove dimensioni, Nuovi spazi ș.a. În 1966, profesoara Rosa del Conte îi încredințează autoarei, traduceri din opera lui Mihail Sadoveanu. Așa, apar în 1966, Il bosco incantato (din volumul Cozma Racoare), Edizioni Paoline, 1966; povestirea: La fontana della gioventù, tot la aceiași editură etc. O ocazie foarte importantă pentru publicarea unor autori români s-a dovedit, pentru Ida Garzonio, fondarea la Milano a revistei literare Il Canguro, unde avea să publice în 1967 în traducere italiană un număr de 13 poezii din Tristan Tzara, de altfel primele poezii ale poetului apărute în această limbă.  Amintirile autoarei despre România se opresc, așa cum cititorii vor afla, aproape brusc, la anii ’70, urmând o lungă perioadă de timp intitulată sugestiv în carte: Uitarea și câteva mici licăriri de interes. Pe fondul deteriorării raporturilor culturale dintre cele două țări, nici contextul românesc și nici cel italian al acelor ani, nu mai favorizau deloc cultivarea acestei pasiuni și nici concretizarea unor inițiative de acest fel.

Emoțiile și amintirile trăite în timpul celor trei călătorii de studii în România (1957-1963), pe care Ida Garzonio le-a transpus cu multă sinceritate în paginile acestui volum, evocă situații, persoane și prietenii care au alcătuit, în acei ani, micul și îndepărtatul său “univers românesc”, cu aspectele lui pozitive și negative. Autoarea privește cu seninătate perioada “românească” din viața ei, rămasă în scrinul cu amintiri, necunoscută chiar și celor mai apropiați prieteni italieni din cercurile literare sau muzicale milaneze.

După terminarea Universității și imposibilitatea de a continua în mod constant raporturile cu România, în special activitatea de traduceri literare, Ida Garzonio va fi profesor de latină și italiană la prestigioase licee milaneze. Pasiunea pentru muzică, dar și pregătirea paralelă în acest domeniu, o vor duce la organizarea în anii ’80, a unui important grup coral: Corul Polifonica Ambroziana din Milano, iar, din 1994, va ocupa diverse funcții artistice și organizatorice în Asociația Nuova Polifonica Ambrosiana, pentru care a editat producții de înregistrări și volume documentare, însoțite de zeci și sute de concerte în Italia.

Titlu: Romania – Un viaggio nella memoria 1957-1967 un decennio difficile. Paesaggi e figure

Colecția: Quaderni romeni

© 2020 by Rediviva, Milano www.rediviva.it

ISBN: 978-88-97908-57-9

Euro, 14 00

www.rediviva.it

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IaMTvhziZLA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Liberté, égalité, sororité- despre fertilitatea paradoxală a constr...

Posted: 12 May 2020 09:05 AM PDT

Sororitatea LOCOMOTIVE este o colectivă formată de 14 artiste din România: Elena Andrei, Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Selma Dragoș, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Mirela Trăistaru, Em Sun (Mihaela Biolan), Nona Șerbănescu, Sabina Ulubeanu. Având o poziționare feministă în contextul artei contemporane, sororitatea se concentrează asupra promovării drepturilor și intereselor artistelor. Temele explorate includ fără a se limita la discriminare, stereotipizare, opresiune și patriarhat. Interesul comun este evidențierea calitativă și cantitativă a artei feminine și feministe în România și recunoașterea ei ca valoare intrinsecă a artei contemporane românești.

Prima manifestare artistică, care marchează și debutul sororității în această formulă, este expoziția Liberté, égalité, sororité, demarată pe 15 mai, ora 00:00, online și offline la Atelier 35 (Șelari 13).

Este propusă o lucrare video colectivă ce va rula timp de trei zile și trei nopți în spațiul public unde va putea fi văzută de către trecători și locuitorii zonei.

 

Deschiderea expoziției NU este un vernisaj iar publicul NU este invitat la deschidere.

Cu toate acestea, sperăm că în plimbările pe care bucureștenii le vor putea face în primul weekend după relaxare – acum și fără declarație – vor alege centrul istoric și respectiv strada Șelari, unde la numărul 13 îi așteaptă în fereastră prima lucrare publică a sororității LOCOMOTIVE.

 

 

Despre fertilitatea paradoxală a constrângerii

 

Unde te duci, când lumea nu îți mai e permisă? Cine mai ești, când nu poți să îți pui un costum elegant să te duci la evenimente? Cum mai muncești, când uneltele muncii nu îți mai sunt la îndemână, când trebuie să faci un slalom printre declarații și polițiști până la atelier, și când timpul ți-e invadat de obligații care cândva erau considerate nu-muncă? Cum comunici, când nu ai acces la corpul celuilalt și la corpul tău să transmită ceea ce limba nu poate spune, când ești redus la cuvinte pe un ecran și o bidimensionalitate în Zoom? Cine îți rămâne alături, când nu mai poți întâlni oamenii? Cum mai poți fi singur, când nu îți e îngăduit să te pierzi nici în mulțime nici în parc, cum mai poți fi împreună, când nu ai voie să te regăseși în căldura grupului, corp lângă corp? Cine ești, când viața ta veche și distragerile dispar dincolo de granița unei date în calendar, botezate ”Ordonanța Militară Nr. 1”? Unde te refugiezi, când prudența și grija pentru ceilalți devin zidurile izolării sociale?

 

Înăuntru.

 

[…]

 

Acum aceste artiste-surori vă invită la un ritual de eliberare, care să transforme miezul nopții care este granița dintre 14 și 15 mai în lumina paradoxală a libertății, prin proiecția creațiilor lor alăturate. Rupând regulile obișnuițelor vechi, vernisajul lor are loc exact la 0:00, oră simbolică a ridicării unor constrângeri. Ele au invins deja acele constrângeri, transformându-le în instrumente artistice – și vă invită acum să vă alăturați lor, regăsind lumina din noi în noaptea din jur. Opera lor comună e o punere împreună ce transgresează separațiile tehnicilor, mijloacelor, perspectivelor artistice – și chiar limitele genului. Suroritatea lor se deschide dincolo de convenții, tuturor celor care se regăsesc în ea.

 

Și privită prin lentila acestei lumini imposibile de la miezul nopții, carantina – și orele dinaintea proiecției-vernisaj – devine o gestație, o așteptare fertilă.

 

Acesta este doar începutul. Primăvara a venit tărziu anul acesta, închisă dincolo de ferestre – dar vine, și nimic nu o poate opri.

Em Sun

București, 10 Mai 2020

 

Sororitatea LOCOMOTIVE este un proiect artistic independent.

 

Parteneri ai proiectului: Atelier 35, ALERT studio, ARTHUB Bucharest, Modernism.ro

 

 

Detalii despre eveniment sau proiect la:

Email: sororitylocomotive@gmail.com

Facebook: LocomotiveArtSorority

Instagram: LocomotiveArtSorority

 

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor