altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu - 2 septembrie 2023 Sala Palatului ora 19.30

ORCHESTRA TEATRULUI CAPITOLE DIN TOULOUSE

 Datesâmbătă, 2 septembrie 2023
 Time7:30 PM - 10:00 PM

ORCHESTRA TEATRULUI CAPITOLE DIN TOULOUSE
CORUL ACADEMIC RADIO
JOSEP PONS dirijor
CIPRIAN ȚUȚU dirijorul corului
NONA CIOBANU, PETER KOŠIR regizori multimedia

Berlioz Simfonia fantastica op. 14

Berlioz Lélio ou le Retour à la Vie op. 14b
        LAMBERT WILSON narator
        MATHIAS VIDAL tenor
        VINCENT LE TEXIER bariton

Creată în anii 1960, în urma fuziunii dintre Orchestra Capitoliului și Orchestra Simfonică din Toulouse-Pyrénées, Orchestra Națională a Capitoliului a căpătat rapid o nouă dimensiune datorită activității lui Michel Plasson, dirijorul său până în 2003. În 1981, Orchestra  Capitoliului a obținut eticheta „națională”. Din 2005 până în 2022, Tugan Sokhiev a dat un nou impuls celor 125 de muzicieni ai săi și a permis acestei orchestre să fie una dintre cele mai renumite din Franța și din Europa. De la 1 septembrie 2024, Tarmo Peltokoski va fi director muzical desemnat pentru prima stagiune și va ocupa apoi funcția de director muzical până în august 2029. În această poziție, el va exercita o influență esențială în consolidarea reputației deja strălucitoare a Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse pe scenele muzicale franceze și internaționale în următorii ani.

De la sediul său istoric din Halle aux Grains, Orchestra Națională a Capitoliului oferă o bogată stagiune simfonică, alături de stagiunile de operă și de balet și dans. 

În Franța, Orchestra Națională a Capitoliului concertează în mod regulat în cele mai distinse locuri pariziene – inclusiv la Filarmonica din Paris și la Théâtre des Champs Élysées – și, de asemenea, în regiunea Occitanie, consolidându-și astfel înrădăcinarea locală și deschiderea către noi categorii de public. În acest sens, orchestra a conceput un program educațional care constă în concerte pentru familii și școli (peste 25.000 de copii participă la concerte generale sau educative în fiecare stagiune) și este implicată în special în proiecte simbolice, și anume proiectul DEMOS și programul „Tous les matins d’orchestre”. 

Creația muzicală se află în centrul acestor diverse sezoane. Orchestra Națională a Capitoliului a stabilit relații speciale cu muzicieni precum Bruno Mantovani, Qigang Chen și Benjamin Attahir și a creat mai multe dintre lucrările acestora. 

Orchestra Națională a Capitoliului este invitată în mod regulat să cânte în cele mai prestigioase săli de concerte în timpul turneelor internaționale, inclusiv la Musikverein din Viena, la Filarmonica din Berlin, la Teatrul Bolshoi din Moscova, la Teatro Colón din Buenos Aires și la Suntory Hall din Tokyo. De asemenea, apare la festivaluri precum Festivalul de la Granada, Festivalul Internațional de la Colmar, Quinzaine Musicale de Saint Sébastien, Chorégies d’Orange, Festivalul Radio France Occitanie Montpellier, Festivalul de Paște de la Aix-en-Provence, Festivalul Beethoven de la Bonn, Festivalul Berlioz de la Côte Saint André și multe altele. A efectuat numeroase turnee internaționale, cântând în Germania, Austria, Italia, Irlanda, Spania, Regatul Unit, Țările Baltice, Polonia, China, Rusia, Japonia, America de Sud, Coreea de Sud, Arabia Saudită și multe altele.

În plus, de mai mulți ani implementează o politică de înregistrări activă și apreciată de critici în tandem cu Warner Classics. Orchestra a cultivat legături strânse cu Mezzo TV, Medici, Radio Classique și France Musique.

Considerat ca fiind cel mai important dirijor spaniol al generației sale, Josep Pons a legat relații puternice cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra din Paris, Orchestra Simfonică NHK din Tokyo, Orchestra Simfonică Germană de Cameră  din Bremen și Orchestra Simfonică BBC – aceasta din urmă incluzând mai multe apariții la BBC Proms. 

În stagiunea 2022/23, Pons va reveni la Orchestra Sinfonică RTVE, Orchestra Națională a Spaniei, Orchestra Națională Bordeaux Aquitaine, Orchestra Națională a Capitolului din Toulouse, la Filarmonica Germană Radio, acompaniat de violonista spaniolă Leticia Moreno, la Orchestra Sinfonică din Castilla y León și la Orchestra Filarmonică din Monte Carlo cu violonistul francez Renaud Capuçon, precum și la debutul său la Opera din Paris. 

La finalul stagiunii 2020/21, Pons și-a reînnoit contractul ca director muzical al Gran Teatre del Liceu până în 2025/26. Mandatul său a început în 2012, iar de atunci a dirijat o serie de producții la Barcelona în fiecare stagiune, cele mai recente fiind Ariadne auf NaxosOedipus RexPelleas et MelisandeWozzeck și un concert cu Castelul lui Barbă Albastră la Opéra Bastille. În ultimele stagiuni a dirijat: Don Giovanni, Lecții de dragoste și violențăKáťa KabanovaRodelindaRoméo et JulietteElektra și premiera mondială a noii opere a lui Casablancas, L’Enigma de Lea.

În această stagiune, va susține spectacole de operă cu Don PasqualeMacbeth și Parsifal. De asemenea, deține funcția de dirijor onorific al Orchestrei Naționale a Spaniei, după ce anterior a fost directorul artistic al acesteia timp de nouă ani, timp în care a crescut substanțial profilul internațional al orchestrei. Este, de asemenea, dirijor onorific al Orchestrei Orașului Granada. 

Discografia lui Josep Pons, care numără peste 50 de CD-uri și DVD-uri, majoritatea lansate de Harmonia Mundi și Deutsche Grammophon, include înregistrări din de Falla și din repertoriul francez, considerate interpretări de referință și care au câștigat numeroase premii. Înregistrarea Noches en los jardines de España cu Javier Perianes a primit un Choc de la Musique, Melancolía cu Patricia Petibon a primit un Gramophone Editor’s Choice, iar colaborarea sa cu Tomatito i-a adus un Grammy Latin. Înregistrarea sa cu Sinfonia de Berio și 10 Frühe Lieder de Mahler/Berio cu Orchestra Simfonică BBC și Matthias Goerne, a câștigat premiul BBC Music Award, Choc de la musique, premiile ECHO Klassik și Télérama Ffff. Cea mai recentă lansare a sa la Harmonia Mundi este înregistrarea live a operei lui Granados, Goyescas, cu Orchestra Simfonică BBC.

Josep Pons și-a început formarea muzicală la prestigioasa Școala din Montserrat. Tradiția seculară și studiul intens atât al polifoniei, cât și al muzicii contemporane din acest centru i-au marcat dezvoltarea ulterioară atât din punct de vedere muzical, cât și intelectual. În 1999 a primit Premiul Național de Muzică din Spania pentru activitatea sa remarcabilă în domeniul muzicii secolului XX. În 2019, Pons a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Autonome din Barcelona.

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor