altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 4 septembrie 2021

“Adrian Cioroianu, numit manager interimar al Bibliotecii Naționale...


Adrian Cioroianu, numit manager interimar al Bibliotecii Naționale ...

Posted: 03 Sep 2021 04:45 AM PDT

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a semnat în data de 1 septembrie 2021 ordinul de numire a noului manager interimar al Bibliotecii Naționale a României. Această funcție va fi ocupată de Adrian Cioroianu, istoric, autor, jurnalist și om politic român, fost ministru al afacerilor externe în perioada 2007-2008. „Îi doresc mult succes domnului Adrian Cioroianu, care are o misiune aparte în peisajul cultural actual. Am încrederea că numirea dumnealui, datorită erudiției și experienței vaste, va crea o punte coerentă între instituție și publicul cititor, un nou raport cu societatea”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

 

Cu o carieră impresionantă, viitorul manager interimar al BNaR a ocupat funcția de europarlamentar (2007), ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, iar în perioada 2012-2015 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București, unde susține cursuri și în prezent, având gradul didactic de profesor.

A absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea București, în anul 1993, și are un masterat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997), „Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies”. Cursurile de doctorat în istorie le-a urmat la aceeași universitate din Quebec, Canada (1997-2002), pe care le-a încheiat cu teza de doctorat „Mitul, Imaginea și Cultul liderului în România comunistă”.

Activitatea sa include și domeniul presei și al audiovizualului. Astfel, a fost redactor la revista „Dilema veche” și a publicat numeroase studii și articole în ziare și reviste, așa cum sunt „Adevărul”, „Ziua”, „România liberă”, „Cotidianul”, „Evenimentul Zilei”, „Suplimentul de Cultură”, „Scrisul românesc”, „Gazeta sporturilor” etc. În televiziune și-a lăsat amprenta realizând emisiunile „5 minute de istorie”, „Ciocnirea civilizațiilor”, „Ora de istorie”, „Chiasma. Dialoguri PAX”, „Totul la vedere” etc.

 

// anunță Ministerul Culturii (www.cultura.ro)

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-pmx2tUtrVQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cel mai eficient medicament, cea mai dulce tortură

Posted: 03 Sep 2021 04:43 AM PDT

E greu să scrii despre Radu Țuculescu. E vorba despre un scriitor care a debutat înainte de ‘89, care deja e foarte cunoscut ( mai mult în străinătate, decât în țară, cum spune el cu amărăciune), care este tradus și ultradiscutat, comentat și apreciat. Este un scriitor cu un fin simț al umorului, uneori cu o ironie spumoasă, un rafinat cunoscător al artei culinare, un gurmand și un om căruia îi place lumea, un veșnic îndrăgostit de frumusețe, atât în partea ei văzută cât mai ales în cea nevăzută. Pentru că da, pot adăuga la aceste insuficiente caracterizări faptul că Radu Țuculescu este un scriitor din categoria „lunaticilor” ( cu sensul de selenar) , adică romanele sale și, în general, proza sa ( are și cărți de proză scurtă, nuvele) mustesc de poezie. Poate și din acest motiv îmi este apropiat și din momentul în care am citit prima pentru prima oară o carte scrisă de el – s-a nimerit să fie „Umbra penei de gâscă” (apărută la Editura Dacia, 1991), am intuit în scrierile sale fascinația spre inefabil, spre mister. În romanul „Măcelăria Kennedy” (apărut în anul 2017, tot la Polirom) chiar se petrece acțiunea în localitatea Luna de Jos, o  localitate de altminteri foarte reală. Radu Țuculescu este, de asemenea, un alchimist care este în căutarea formulei aurului prin intermediul scrisului său, alchimia fiind de altfel un motiv și o preocupare a sa constantă ( a se vedea, de exemplu, preocupările Maraiei, eroina principală din “Femeia de marțipan”, colecționara de lacrimi, dar și unul dintre motto-urile de la începutul cărții: „Cel mai eficient medicament este iubirea”, Paracelsus). 

 

Într-o astfel de lume pătrundem și în cel mai recent roman al său, “Femeia de marțipan”, apărut la Editura Polirom într-un context mai puțin fericit, cel al pandemiei. Cu toate că nu a beneficiat de lansări în sensul clasic al cuvântului, având în vedere distanțarea socială, limitarea adunărilor, imposibilitatea de a călători, lucruri care au împiedicat o mare parte a activităților culturale să se desfășoare în sens normal, cartea s-a bucurat de un real succes în on-line. Și având în vedere adaptabilitatea lui Radu Țuculescu, aș putea spune că acest lucru a fost un avantaj și chiar un beneficiu pentru scriitor pentru că, iată, literatura de calitate a făcut un nou salt pentru a se promova.

Despre „Femeia de marțipan”, scriitorul Paul Farkas scrie în revista „Apostrof” (nr. 3/2021, 370):  „De zeci de ani, Radu Ţuculescu ne-a obişnuit deja cu neobişnuitul. Şi acest ultim roman, Femeia de marţipan, are doar un singur numitor comun cu celelalte romane scrise de-a lungul anilor – dulcele – atribuit într-o manieră fizică sau mai puţin fizică femeilor, eroinelor creionate şi zămislite după calapoadele cele mai fanteziste ori realiste ale autorului. Însă romanul acesta apărut la finele lui 2020 la Polirom nu poate fi pus în oglindă cu niciunul din cele precedente, cel puţin pentru a găsi numitoare comune sau pentru a fi comparate.” Eu, însă, sunt de părerea lui Raul Popescu care spune în cronica sa din „Viața românească” (nr. 3/ 2021) că în „Femeia de marțipan” putem să-l redescoperim pe „autorul unor volume  ca Măcelăria Kennedy sau Uscătoria de partid – ultimul, un volum de flash fiction, sau de blitz proze, cum le-a numit autorul, scris într-o notă dulce-amară…”

„Femeia de marțipan” este, fără îndoială, un roman de dragoste, o dragoste a cărei poveste începe chiar din subteranul unei toalete publice și se extinde apoi în ciudate întorsături de situații, pe parcursul unei călătorii pline de condimente, gusturi și imagini carnavalești, totul brodat pe o intrigă polițistă, având în vedere că în ultimul capitol intrăm în lumea stranie a unor crime ce au comun păpușile de marțipan.. Dar să începem cu începutul.

Primul capitol, “Să-mi calc umbra!”, mi-a adus cumva aminte de atmosfera anilor 90. În toaleta publică unde s-a angajat tânărul Martin Breda, viitor detectiv criminalist, mișună  o faună bogată și se pescuiește în ape tulburi. Se învârt pe acolo persoane care te invită să te înscrii în partide, femei abuzate de soți, vânzători ambulanți de medicamente, creatori de modă și boemi de toate categoriile. Organizarea paradei de modă din toaleta publică și protestul izbucnit spontan pe stradă, al celor care nu au mai avut loc la paradă și care la un moment dat nici nu mai știau de ce protestează, taxează un întreg comportament social de ocazie:  „Și așa, din seninul unui cer de vară, într-o după-amiază călduroasă – parada începuse la ora 18.30 – se porni o manifestație în centrul orașului.  Întîi câțiva oameni. Rapid s-au alăturat alți trecători, ieșiți de prin magazine ori din localuri. Apoi apărură, naiba știe cum, și pancarte cu lozinci incitante. Coloana protestatarilor devenea tot mai lungă și mai groasă în timp ce se rotea în jurul catedralei impunătoare. Un vierme uriaș care vocifera…”.(…) „Peste câteva zile, Puiu Pașca mi-a destăinuit adevărul. Aveam bănuieli încă din seara paradei. – Băieții care au provocat manifestația sunt cunoștințe de-ale mele. Am făcut un pariu cu ei pe o sumă onorabilă…” Vă sună cunoscut, nu? Nimic mai mult decât scena tragi-comică a unei manipulări „onorabile”. Repetate la schema macro, aceste lucruri devin universale, căci unde altundeva poți filozofa mai bine despre condiția umană, decât la o toaletă publică. „La budă nu există diferențe sociale, la budă toți sunt egali.” A se vedea și cartea cu care de altfel nu întâmplător își face intrarea Maraia în scenă, „Elogiul nebuniei  sau discurs despre lauda prostiei”, Erasmus din Rotterdam.

Expresia „Să-mi calc umbra”, folosită de personajul principal, Martin Breda în diverse situații, hilare, comice, grotești, cu care se confruntă, e aceea a autodepășirii și cum poți să te autodepășești altfel decât prin dragoste? În capitolul al doilea, „Călătoria”, cei doi îndrăgostiți, Martin și Maraia ( femeia de apă), întâlniți după 7 ani (cum altfel ?) au parte de o de o călătorie multidimensională. O călătorie spirituală prin orașe de poveste, Viena, Praga, Amsterdam, Basel, unde se întâlnesc cu Iohann Strauss tatăl și fiul, Bohumil Hrabal, Kafka, Rembrandt, ca ghizi, o călătorie inițiatică, o călătorie de dragoste și de cunoaștere, o călătorie a simțurilor. Detalii pitorești, întâmplări amuzante și lucruri stranii te întâmpină pretutindeni. Detaliile și deliciile aparțin fiecărui cititor. Vreau doar să subliniez o particularitate comună și incitantă a scrisului lui Radu Țuculescu. Erotismul lui Radu Țuculescu este o sărbătoare a simțurilor, nelipsind clasicele deja asocieri ale trupuri și scenele erotice cu cele mai variate arome culinare și desfătări bahice, ca să exemplific cu numai două scurte pasaje: „M-am vîrît lîngă Maraia cu mare grijă, să nu-i sparg trupul gol de porțelan. Adormise. Abia îi dibuiam respirația. Mirosea a lalele, a țipari afumați, a iaurt cu usturoi, a bere Amstel amestecată cu gin. A ienupăr și a fum albastru de țigară.”, „Aroma de lavandă fraterniza cu cea a strugurilor roșii striviți în teasc. Ne-am întors în camera noastră. Pe măsuță ne aștepta o sticlă cu vin roșu și un coșuleț argintiu, în care se zăreau niște bile verzi. Maraia a luat una, a mirosit-o și a mușcat jumătate cu precauție. -Deliciu! Marțipan cu fistic!”  Vasul de croazieră cu care călătoresc din Amsterdam spre Basel Martin și Maraia este un bun prilej pentru a reîntregi laolaltă într-o fină țesătură personajele din primul capitol, de altfel aici poți recunoaște cu un pic de noroc persoane din viața reală a lui Radu Țuculescu, personaje pitorești din boema clujeană la care se adaugă de exemplu, un Bob obiectofilul, îndăgostit de o mașină de cusut. (Aici mi-am adus aminte, dacă  tot e vorba de eros și obiecte, de un moment hazliu, cu unul dintre membrii de vază ai show-bizului românesc de după Revoluție, care a spus la un moment dat că în tinerețe era poreclit Ileana, după celebra mașină de cusut, creând momente hilare într-o emisiune TV).

În ultimul capitol, „Crime pe malul Rinului”, caracterizat și de antecesorii cronicari  ca fiind miezul polițist al cărții, ne aflăm față în față cu două paradoxuri, des întâlnite de altfel în lumea criminalilor în serie. Se întâmplă ca omul cel mai insignifiant și inofensiv să ascundă mari și întunecate surprize, apoi relația tainică între dulce (eros) și moarte, personificată în cazul de față prin fiecare păpușă de marțipan lăsată  de criminal lângă femeile pe care le ucide. Desigur că ne întrebăm cu toții și așteptăm să vedem cine comite aceste fapte. În același timp asistăm o sondare a patologiei umane în fațetele ei extreme. Lumea toată se transformă într-un carnaval în care suntem puși cu toții să descifrăm sensurile propriilor existențe și eventual să ne învăluim suferințele în marțipan. Închei prin a cita din articolul  profesorului și poetului israelian Moshe B. Itzhaki, dedicat tot „Femeii de marțipan” ( Viața românească 7/2021): „romanul pare a fi o poveste simplă, dar pe fiecare pagină a cărții și în fiecare episod vom găsi legături umane complexe, simboluri și metafore, structuri profunde care împreună creează o simfonie plină de armonie sau câteodată lipsită de armonie, cu pasaje captivante între părțile simfoniei, dar care este dirijată cu multă măiestrie de autor.” Și chiar mi se pare o idee foarte bună să-mi tatuez și eu un bazilisc, dar locul tatuajului va rămâne secret.

 

Irina Lazăr

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/laJGXy6yhgw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, la Muzeul Național al Ț...

Posted: 03 Sep 2021 04:37 AM PDT

Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește în ajunul zilei de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului țărănesc. Aflat la a XX a ediţie, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri oferă publicului timp de trei zile, de vineri, 10 septembrie până duminică, 12 septembrie 2021, noi întâlniri, ateliere și demonstrații cu artiști și meșteri iconari. Preocupat de valorificarea și revitalizarea patrimoniului cultural țărănesc, Muzeul Țăranului păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural cu rol formator şi educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari.

 

 

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere frumusețea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.

Continuăm noua formulă de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor micro-instalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un nou dialog cu publicul vizitator și fidel acțiunilor noastre de la începuturi.

 

Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinși din cetele îngerești – Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

 

Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, zacuscă, miere și prăjituri de casă.

Scoatem din lada de zestre a muzeului – albume, cărți poștale, scrieri și ziceri țărănești, revista Martor, caiete de meșteri, cataloage de expoziții – oferite spre vânzare publicului interesat.

 

Ateliere / întâlniri

 

După experiența pozitivă a atelierelor – demonstrații din cadrul edițiilor anterioare, continuăm întâlnirile cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului, a căror abordare dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei și o raportare adecvată la canon și tradiție. Adresăm astfel copiilor, dar și adulților, invitația de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau icoanele, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.

 

Vineri, 10 septembrie

orele 14.00 – 15.00 şi 16.00 – 17.00 – Ateliere de pictură cu Radu Dincă

 

Sâmbătă, 11 septembrie

orele10.30 – 12.00 – Ateliere de pictură cu Angela Ludoșanu

orele 13.00 – 15.00 – Ateliere de încrustat în lemn cu Vasile Moldoveanu

 

Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com / cost atelier: 25 lei / persoană

 

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei. Elevii beneficiază de intrare liberă la târg, pe perioada vacanțelor școlare.

 

Coordonator târg: Lila Passima // lilapassima@yahoo.com

Contact / comunicare / detalii organizare: Monica Chiorpec // chiorpecmonica@gmail.com

Contact ateliere: Monica Chiorpec // chiorpecmonica@gmail.com

 

Parteneri media ai MNȚR: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gjSxq2HFCew?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Classic for Teens” revine cu ediția a II-a, la Focșani

Posted: 03 Sep 2021 04:34 AM PDT

În a doua decadă a lunii septembrie, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani va găzdui un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, eveniment pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând de anul trecut, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia. Editia a doua a Festivalului „Classic for Teens” se desfasoara sub motto-ul: „You don’t have to be perfect to be amazing”. Festivalul Classic for Teens revine între 11 și 20 septembrie 2021, la Focșani, cu o a doua ediție, într-o nouă formulă, urmându-și menirea de a aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au cea mai mare nevoie de ea. ”Classic for Teens”  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și nu în ultimul rând, un mesaj de speranță pentru întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place și ne reprezintă și trebuie să găsim alternative pentru a continua să fim cine suntem, indiferent de condiții. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Actuala ediție  festivalului Classic for Teens are în program vernisajul a două expoziții – una de pictură și una de fotografie, trei concerte și trei mastercalssuri. În privința artelor vizuale, cele două titluri care vor putea fi admirate pe toată durata festivalului după vernisajele din 11 septembrie, sunt Expozitia de fotografie Lockdown Italia – văzut de presa străină”, curatoriată de Chris Warde-Jones și Expoziția de pictură “Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”, de Florian Doru Crihana. Programul concertistic se deschide pe 12 septembrie de la ora 19, cu un concert inaugural susținut de Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu. Al doilea concert este programat pe 16 septembrie, de la ora  19, urmând a fi susținut de Thanos Mitsalas (Grecia). Ultimul concert, din 18 septembrie, ora 19, îi are ca invitați pe Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța), acest al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” fiind organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

Proiectul Classic for Teens urmăreşte dincolo de stimularea interesului publicului tânăr și foarte tânăr din judetul Vrancea pentru arta si muzica clasică, deschiderea orizonturilor culturale și îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu Sindrom Down, prin intermediul artei si al muzicii.

            Proiectul Classic for Teens își propune și să completeze procesul educativ muzical desfășurat în Focșani cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. De aceea manifestarea are în program și o serie de masterclass-uri susținute de muzicieni consacrați cu o prezenţă importantă pe scenele lumii, care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare. Cursurile de măiestrie din acest an vor fi susținute de Leontina Văduva / canto, pe 12 septembrie, Thanos Mitsalas  / chitară pe 15 şi 17 septembrie și Ramona Horvart / pian, pe 19 septembrie.

Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile, că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață.

Program

Clasic for Teens ediția a II-a

11.09.2021. ora 12:00 

Vernisaj Expozitie de fotografie – „Lockdown Italia – văzut de presa străină” curatoriată de Chris Warde-Jones – jurnalist și membru al Asociației Presei Străine în Italia și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualități în Italia și secretar general al Asociației Presei Străine în Italia; O călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în același timp, dorește să aducă un omagiu atât curajului și rezilienței arătate de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât și profesioniștilor din lumea informației, care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta.

Grădina Publică. Expoziția va rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

11.09.2021, ora 18:30 

Vernisaj Expoziție de pictură “Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”,

Operă ilustrată după un libret de Florian Doru Crihană;

Foaierul Ateneului Mr.Gh.Pastia

Expoziția rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

12.09.2021, ora  19:00

Concert inaugural Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu; cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu.

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

16.09.2021, ora 19:00

   Concert de chitară Thanos Mitsalas (Grecia)

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

 

 

 

 

18.09.2021, ora 19:00

Concert de jazz Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța); al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”; Eveniment organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din Bucuresti sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

Prezintă : Roxana Lupu şi Silviu Biriş

Coprezentator  Vlad Negoiţă

Cursuri de măiestrie 

Masterclass de artă vocală – Leontina Văduva

Data: 12.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de chitară – Thanos Mitsalas

Data: 15 şi 17.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de pian – Ramona Horvath

Data: 19.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

În deschiderea fiecarui eveniment vor fi prezentate scurte videoclipuri cu realizările și progresele copiilor din asociația ABC Down și vor fi realizate momente artistice de dans contemporan, balet și de interpretare instrumentală, realizate de copiii afectați de Sindromul Down, pasionați de artă.

Classic for Teens – ediția a II-a promovează şi adaugă identitate imaginii județului Vrancea, transformându-l pentru câteva zile, împreună cu municipiul Focșani, care va găzdui manifestările într-un centru cultural național, prin participarea  unor artiști și muzicieni români și străini din patru țări europene (Franța, Italia, Grecia, Romania). Prin cooperarea culturală internațională, festivalul aduce împreună artiști plastici și muzicieni de renume internațional, care creează  noi oportunități si posibilități de afirmare pentru tinerii artiști și muzicieni în devenire care studiază la instituțiile de învățământ din Focșani, generând focare de cultură în zone aflate în afara circuitului muzical tradițional, în paralel atrăgând atenția asupra unui subiect sensibil, copiii cu Sindrom Down.

Intrarea la evenimentele din cadrul Clasic for Teens este liberă.

 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

Organizatori: Asociatia ABC Down, Asociatia PropatriaVox, Hubart Agency.

Cu patronajul:

Pentru Expo Leontina Vaduva: Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București și Ambasada Regatului Spaniei în România

Pentru Expo LockDown Italia: Ambasada Italiei la Bucuresti, Centrul Cultural Italian,

Colaboratori: Primăria Municipiului Focsani, Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia, Asociatia pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația culturală româno-italiană Propatria, Asociația Pro Contemporania, Odv din Roma, Liceul de Arte Gh.Tattarescu din Focsani, Colegiul Național Unirea, Școala gimnazială Al. Vlahuță din Gugești, Asociatția Presei Străine în Italia, Kaufland.

Parteneri Media: Agerpres, TVR Internațional, Radio Trinitas, Radio Romania, Realitatea de Vrancea, Atlas Tv, Vrancea 24, Ziarul de Vrancea, Radio Clasic, Revista Tango – Marea Dragoste, Revista Femeia, Ediția de Dimineață, spotmedia.ro, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Bookhub, Catchy, Literomania, Agentiadearte.ro, Verbs describe us, PRwave, SensoTV, Jurnalul de Afaceri, 4arte.ro, InOras.ro, Onlinegallery.ro, Bucureștii vechi și noi, Orasulmeu, Bucharest Cultural Events, Promenada Culturală, Bună dimineața București, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Bună ziua Iași, Autentici.info, București City News, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Jurnal de București.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ysQTHE_a6Tk

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/e8slLujfLjo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lost Interferences, Bucharest Garden Ars Electronica 2021

Posted: 03 Sep 2021 04:27 AM PDT

Proiect 2 în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9 și UNATC „I.L. Caragiale”, prin Centrul CINETic, participă în cadrul secțiunii Kepler’s Gardens a festivalului Ars Electronica cu instalația de sunet interactiv Lost Interferences. Conceptul Kepler’s Garden, inițiat în 2020 de cel mai important festival de artă digitală din Europa, Ars Electronica, a reunit grădini din 120 de locații de pe întregul glob. În 2021, sub eticheta „A New Digital Deal”, în cadrul unei noi ediții globale a Grădinilor lui Kepler vor fi explorate teme precum Umanismul Digital, Școala Viitorului, Gândire prin artă, NFT, AI, Feminism Digital, în expoziții, conferințe și performance-uri și tururi ghidate în peste 70 de țări.

 

 

(https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/en/program/online/).

 

Instalația interactivă Lost Interferences este construită prin colectarea de povești despre pierdere și va fi vernisată pe data de 8.9.2021 la Rezidența BRD Scena9 în strada Ion Luca Caragiale nr. 32 București, la ora 19:00. Puteți contribui cu experiențe despre pierdere prin site-ul http://lostinterferences.eu/, poveștile trimise urmând a fi incluse în cadrul instalației. Sunetul instalației redă experiențele despre pierdere colectate și compoziția generativă multicanal realizată pe baza acestora de compozitorul Constantin Basica prin programare și asistare AI.

 

Interferențe Pierdute 

 

Am pierdut obiecte.

Am pierdut informație.

Am pierdut prieteni.

Am pierdut oameni dragi.

Pierdem speranțe, celule, memorie și, uneori, simțim că pierdem viitorul.

Ne pierdem.

Când pierdem ceva, uneori devenim disperați, uneori devenim singuri, ne izolăm.

 

Am vrut să știm cum s-au simțit oamenii când au pierdut ceva. Am colectat povești, experiențe, exprimate în scris, desene, fotografii, clipuri video / audio și am construit Lost Interferences.

 

În Lost Interferences arta telematică este chemată să vindece, în mod tehnologic, pierderea corpului nostru, pierderea simțurilor, pierderea sensului, într-un format hibrid, telematic.

Sperăm că, prin conectarea la Interferențe pierdute, pe care nu le-am auzit niciodată, în viețile noastre, și în toate posibilitățile pierdute, publicul se va alătura performerilor în a da sens lucrurilor pierdute. Sperăm că, prin conștientizarea pierderii, ne vom vindeca și că, împreună, printr-un corp conectat digital, vom descoperi un sine colectiv.

 

Poveștile despre pierdere vor sta la baza unui performance transmis live în cadrul festivalului Ars Electronica și la fața locului la Rezidența BRD Scena9 din București (strada I.L.Caragiale nr. 32) în data de 11 septembrie, de la ora 19.

Instalația Lost Interferences va fi expusă în perioada 8-25 septembrie în Bucharest Garden, Rezidența BRD Scena9.

 

Mai multe informații pe site-ului proiectului lostinterferences.eu și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/Lost-Interferences-109356218067014, sau scriind la lostinterferences@gmail.com.

 

Compoziție și performing: Constantin Basica (US&RO)

cu: Maia Morgenstern (RO) și Romeo Cornelius (RO), Irina Margareta Nistor (RO)

Regizor mixare realități:  Alexandru Berceanu (RO)

Instrumente  Deep Learning: Prateek Verma (US)

Grafică: Alexandru Ponoran (RO)

Instrumente web : Grigore Burloiu (RO)

Documentare foto video: Andrei Gîndac (RO)

Sonorizare: Sorin Grigoreanu (RO)

Suport tehnic: Cristi Simon, Crewart Multimedia Shows si Paradigma

Transmisie live: Cosmin Tița, Prisma

Produs de Proiect 2 RO. Proiect 2 este o inițiativă culturală a asociației Teatru 2.0

Parteneri:

Rezidența BRD Scena9 București RO

Center for Computer Research in Music and Acoustics Stanford (CCRMA) USA

UNATC IL Caragiale București, Centrul CINETic RO

Reactor-Cluj RO

Proiect realizat cu sprijinul Valrom.

Co-finanțat AFCN RO

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe informații despre festivalul Ars Electronica la https://ars.electronica.art/press/en/.

Partener media: Radio România Cultural

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/heqEHasnJpE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cunoscutul scriitor și dramaturg András Forgách, la București

Posted: 03 Sep 2021 04:18 AM PDT

Miercuri, 8 septembrie 2021, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din capitală au șansa de a-l întâlni la sediul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) pe András Forgách – scriitor, dramaturg, traducător, considerat una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi. Cu această ocazie, va avea loc lansarea ediției în limba română a romanului ”Dosarele mamei mele”, o carte-eveniment care a redeschis dezbaterile despre rolul statului polițienesc în Ungaria, și vernisajul expoziției inspirate de povestea din carte, un proiect semnat de fratele autorului, artistul vizual Péter Forgács. Alături de autor, la evenimentul din seara de 8 septembrie vor mai lua parte Iulia Popovici – critic de artele spectacolului și curator, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii – și scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu – coordonatorul colecției ANANSI. World Fiction; moderatoarea dialogului: scriitoarea și jurnalista culturală Alina Purcaru. 

În martie 2014, András Forgách şi fratele său, Péter Forgács, s-au confruntat cu o realitate inedită din viaţa mamei lor, privind unele întâlniri secrete şi călătorii în străinătate din perioada 1975-1985. Această confruntare a generat un document cutremurător, şi anume cartea intitulată Dosarele mamei mele de András Forgách, respectiv expoziţia la fel de tulburătoare a lui Péter Forgács. Volumul lui András Forgách a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2015, ediţiile următoare îmbogăţindu-se cu noi capitole care completează povestea familiei cu noi întâmplări-mozaic.

Dosarele mamei mele, o poveste puternică în care familia și politica se ciocnesc în timpul prăbușirii regimului comunist maghiar, o scrisoare de dragoste deopotrivă întunecată și tandră către o mamă victimă a istoriei.

Ediția în limba română a cărții, apărută în primăvara acestui an, este realizată după cea mai recentă versiune în limba maghiară a cărții și poartă semnătura scriitorului Andrei Dósa. 

Romanul lui András Forgách care prezintă portretul mamei este parte integrantă a expoziţiei semnate de fratele său, Péter Forgács, a cărui metodă de lucru o reprezintă prelucrarea arhivei private. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul lui András Forgách constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană.

Expoziţia va fi deschisă până pe data de 24 septembrie 2021.

 

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de protecție privind sănătatea în contextul actual.

ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Q9dEIHFK1VM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Peste 300 de creații artistice la Concursul de Creație Literară TIM...

Posted: 03 Sep 2021 04:14 AM PDT

Primăria Municipiului București (PMB) prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) a desfășurat în perioada 1 aprilie – 31 iulie 2021, prima ediție a Concursul de Creație Literară adresat seniorilor bucureșteni cu tema „Timpul”. Acest concurs s-a bucurat de mare succes: 46 de seniori au trimis 323 de creații literare, proză și poezie!

 

Membrii juriului, artiști, scriitori, poeţi, editorialişti au avut și au o misiune dificilă, aceea de a alege textele literare cele mai valoroase şi a-i alege pe câştigătorii următoarelor categorii:

  • Non-ficțiune (eseu);
  • Ficțiune (nuvelă);
  • Poezie;
  • Text de graniță (memorii, amintiri).

Din juriu fac parte actorii Alexandru ARȘINEL și Alexandra VELNICIUCRodica Elena LUPU (poet, prozator, editor, textiermembră a Uniunii Scriitorilor din România și UCMR), Virginia Elena DAVID, referent de specialitate Biblioteca Metropolitană București (Serviciul Comunicare. Marketing. Coordonare şi dezvoltare proiecte) și Oana GEORGESCU, scriitor, jurnalist, inspector de specialitate Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (Biroul Marketing și Relații cu Publicul).

Criteriile evaluării stabilite de către organizatori au avut în vedere următoarele aspecte: tematica abordată, originalitatea și contribuţia personală a autorului, structura textului, exprimarea coerentă (registrul lingvistic, stilul, lexicul), corectitudinea exprimării (ortografie, punctuație) și adecvarea conţinutului la stilul promovat de acesta, elementele de tehnică și particularitățile de compoziție (valenţele stilistice ale textului, elementele de creativitate cu figuri de stil, imagini artistice, procedee retorice), dar și așezarea în pagină, paragrafele și respectarea normelor de tehnoredactare solicitate.

Rezultatele vor fi anunţate pe data de 13 septembrie 2021, pe site-urile şi pe paginile oficiale de Facebook şi Instagram ale Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti şi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

 

Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate în volumul „Antologie de creaţii literare”, din seria „Literatura fără vârstă”, care va apărea în varianta online, sub egida Editurii Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Festivitatea de premiere și prezentarea volumului „Antologie de creații literare” vor avea loc în acest an, data exactă și locul desfășurării evenimentului fiind comunicate din timp.

Acest demers își propune să încurajeze creația literară în rândurile persoanelor vârstnice, talentate, cu reale înclinații către scris, fie proză (nuvelă, eseu, memorialistică), fie creație poetică. Proiectul are ca scop încurajarea celor de vârsta a treia, care pot împărtăși generațiilor tinere talentul scriitoricesc, imaginația și dragostea față de literatură și poezie. Concursul s-a desfăşurat online și cum creativitatea nu a intrat în carantină, nu este o coincidență faptul că, în vremuri grele, cu mari restricții, tensiuni și presiuni, oamenii caută modalități de relaxare și de evadare din cotidianul obișnuit.

Înaintarea în vârstă nu înseamnă pierderea tinereții, ci o nouă etapă de oportunități, Concursul de Creație Literară „Timpul” fiind menit să îi descopere pe cei mai talentați seniori ai Capitalei, scriitori și poeți, care au posibilitatea să se afime și să depășească astfel inconvenientele generate de situația pandemică actuală – izolare, lipsă de comunicare, singurătate.

Succesul de care s-a bucurat acest concurs iniţiat de Biblioteca Metropolitană București și Centrul pentru Seniori al Municipiului București i-a determinat pe organizatori să anunțe o a doua ediție, națională!

 

Biblioteca Metropolitana București

Website: www.bibmet.ro

 

Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Website: www.cs-mb.ro

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0-h-fXfpyI8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marius Mihalache & Band revine pe scena Teatrului Godot

Posted: 03 Sep 2021 04:12 AM PDT

După o reprezentaţie full house în luna august, „Săftița”, proiectul pop-folk al lui Marius Mihalache, distins cu premiul UNITER în 2019, revine sâmbătă, 4 septembrie 2021, ora 20:00, la Teatrul Godot.  Povestea femeilor românce, identitatea istorică şi autenticitatea poporului român, sunt portretizate cu sensibilitate şi originalitate de cântecul dulce al ţambalului lui Marius Mihalache, acompaniat pe scenă de instrumentişti valoroşi din band-ul său. 

 

„Săftița” aduce povestea femeilor românce în inima publicului, portretele acestora, inspirate din istoria poporului român, fiind prezentate prin cântecul ţambalului lui Marius Mihalache şi  instrumentiştilor care îl acompaniază.  Femeia puternică și devotată ne aminteşte de Regina Maria a României, în timp ce diverse tipologii ale româncelor, fie ele mame, fiice, iubite sau luptătoare, sunt povestite de către artist în acest proiect, parcurgând împreună stările euforice ale Săftiței noastre.

 

„Situat departe de frazele cleioase şi de alte sfătoşenii sau aroganţe, Marius Mihalache a cucerit prin autenticitate: jovial, curtenitor, profund magnetic. Grație suavei lelițe și a instrumentiștilor din arenă, Marius Mihalache a demonstrat că simplitatea directă, muzicalitatea fără cusur şi dozajul irezistibil de forţă autentică şi sprinteneală sunt atribute ale unui proiect de succes: Săftița”.(Mădălina Dumitrache, Bel Esprit – Săftița deschide portița către FolkLand – Săftița )

 

Interpret,și compozitor original și revoluționar, Marius Mihalache abordează diferite stiluri muzicale, pe care le îmbină cu o fluidita specifică, interpretând la țambal muzică clasică, folclor, muzică romanes, jazz și etno jazz. Marius Mihalache a reuşit într-adevăr să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile:

 

„Cine a crezut că țambalul este doar un instrument acompaniator specific tarafurilor ori formațiilor de lăutari se înșeală! La țambal se poate cânta Bach (cum zicea cineva), iar Marius Mihalache este unul dintre puținii (poate chiar singurul) care pot face acest lucru(…)” (Dănuţ Deleanu, Mişcarea de rezistenţă – Festivalul de Teatru „Ștefan Iordache”. Spectacolul „Săftița” – Marius Mihalache și țambalul său fermecat)

Marius Mihalache feat. Lorin Mihalache live @ National Theatre Bucharest

https://www.youtube.com/watch?v=PKSOQ5CE9rQ

 

Colaborarile lui Marius Mihalache cu artiști prestigioși precum: Chick Corea, Gloria Gaynor, Nina Simone, Nigel Kennedy, Steve Vai,  Kitaro, Blood Sweat and Tears, Francis Ford Copolla, i-au adus recunoaştere internaţională, în timp ce originalitatea sa în interpretarea diferitelor stiluri de muzică la țambal a impus acest instrument chiar și în marile orchestre de muzică clasică. La doar 17 ani, Marius Mihalache cânta la Scala din Milano, iar la 20 de ani a fost ales personal de către marele muzician, Chick Corea, pentru a susține un recital în deschiderea concertului său din România.

 

Artistul s-a specializat în muzică de film și songwriting la Colegiul de Muzică din Berklee(Boston, SUA), semnând coloana sonoră pentru numeroase filme românești precum Filantropica; Garcea și Oltenii; Ticăloșii; Marilena; La urgență; America, Venim!. 

 

Marius Mihalache a lansat ma multe albume, sondând diverse stiluri musicale, printre care amintim: „Eclipse”(1998),„Rădăcini”(Doina: Omagiu Maria Tănase, 2002), „Performance – Live in Germany”(2002), „Ges Romano – Viața la țigan”(2005), „Cei mai frumoși ani”(2006); „World Symphony”(2007), Back to  Swing ) 2014. 

 

Vă aşteptăm la Teatrul Godot, sâmbătă, 4 septembrie ora 20:00, la un concert extraordinar cu Marius Mihalache & Band.

 

Biletele se pot achiziționa de pe site-ul teatrului: teatrulgodot.ro şi mystage.

*

Teatrul Godot s-a redeschis din iunie 2021 într-o nouă locație, Palatul Bragadiru, clădire de patrimoniu fondată în 1905, şi aflată la doar câteva minute de Centrul Istoric al Bucureștiului, pe Calea Rahovei 147-153. Noul spaţiu dispune de o sală de spectacole generoasă de 140 de locuri, precum şi de o Grădină de Vară, unde au loc spectacole de teatru şi concerte de muzică jazz, nu jaz, jazz manouche, blues, pop-folk, artiştii invitaţi până în acest moment pe scena Teatrului Godot fiind : Le Hot Club de Bucharest, Irina Sârbu & Band, Jazzy Jo Experience, Marius Mihalache & Band, în timp ce Maria Răducanu va concerta vineri, 6 august, de la ora 19:30.

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IVEtIT0pznI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

FEST – FDR 2021 – SEMINȚE intră pe ultima sută de metri

Posted: 03 Sep 2021 04:11 AM PDT

Ultimele trei zile de festival aduc în sălile Teatrului Național din Timișoara o serie de spectacole și evenimente efervescente care preiau tema  centrală a acestei ediții a FEST-FDR și o redau din cele mai diverse perspective.

 

O nouă zi de festival. Vineri, 3 septembrie, de la ora 11, în foaierul Sălii 2 din Parcul Civic, proiectul Teatru – lectură în Parcul Civic din cadrul CND 2021 continuă cu spectacolul-lectură Copiii nopții de Radu Andrei, în interpretarea actorilor Matei Chioariu, Victor Manovici, Roberta Popa, Iuliana Crăescu, Bogdan Spiridon și Andrei Chifu, coordonați de regizorul Ion-Ardeal Ieremia. Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Participarea este liberă, iar evenimentul va fi transmis în live-streaming.

 

Primul spectacol FEST-FDR al zilei este programat de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național unde Teatrul „George Ciprian” din Buzău prezintă spectacolul Despre iubire sau așa ceva… de Cosmin Pană, în regia lui Vlad Trifaș, o poveste plasată într-o lume „aflată la granița dintre real și imaginar, dintre posibil și probabil”, în care personajele caută și găsesc iubirea în cele mai neașteptate feluri, în cele mai neașteptate locuri, în cele mai neașteptate situații.

 În aceeași zi, are loc primul episod al unei aventuri teatrale deosebite, propuse de Teatrul Dramaturgilor Români (București): Trilogia minelor de Csaba Székely, în regia lui Horia Suru, „o incursiune cu tente horror-comice în lumea rurală transilvăneană”. Trilogia minelor începe cu episodul Flori, programat vineri, 3 septembrie de la ora 21, în Sala 2 și va continua sâmbătă, 4 septembrie de la aceeași oră, în aceeași sală de spectacol cu episodul 2. Beznă, și duminică, 5 septembrie, cu episodul 3. Apă. Cei cinci actori care joacă toate rolurile celor trei episoade, reușesc să construiască o lume care ne este foarte aproape, pe care o intuim, dar pe care prea puțini o cunosc în resorturile ei profunde. Spectacolele pot fi văzute atât independent, ca istorii de sine stătătoare, cât și în ansamblul lor, în cadrul trilogiei.

 

Sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 19, seria de evenimente Teatru-lectură în Parcul Civic continuă cu lectura publică a piesei Noul profet de Radu Popescu, în citirea actorilor Romeo Ioan și Alecu Reus, coordonați de regizorul Sabin Popescu. Participarea și intervențiile în discuțiile care vor urma sunt libere, iar evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de YouTube a Teatrului Național.

 

Tot sâmbătă, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, FEST-FDR vă invită la Rosto, o întâlnire cu lumea schițelor lui Caragiale, privită prin lupa critică și ludică a regizorului Alexandru Dabija, o producție Teatrul ACT (București). Spectacolul Rosto reprezintă, totodată, o nouă întâlnire cu actorul Marcel Iureș, acestuia alăturându-i-se Ionuț Toader și Dan Rădulescu.

Penultima zi a festivalului se încheie cu episodul 2. Beznă din Trilogia minelor de Csaba Székely, în regia lui Horia Suru, spectacol programat de la ora 21, la Sala 2. Reprezentația este urmată, de la ora 22,30, în foaierul Sălii 2, de cel de-al treilea dialog din cadrul Studio FEST-FDR, un bun prilej de a intra în dialog cu regizorul și actorii care alcătuiesc distribuția acestui triptic teatral inedit și cât se poate de provocator.

 

Duminică, 5 septembrie. Ultima zi de FEST-FDR debutează la ora 10, în Parcul Civic, în foaierul Sălii 2, cu cea de-a patra și ultima lectură publică din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, intitulată Medeea: Furie  Actorii Alina Ilea, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Laura Avarvari și Ana-Maria Pandele Andone vor da voce piesei dramaturgului Radu Popescu, în coordonarea regizoarei Mihaelei Lichiardopol. Participarea la eveniment este deschisă tuturor celor interesați să intre în contact cu piese care ajung la public în premieră absolută, în formule de lucru, ca rezultat al Atelierelor CND în care textele au fost prelucrate de echipele formate din regizor, actori și dramaturg. Atât lectura, cât și discuțiile care vor urma vor fi transmise în direct pe pagina de YouTube a Teatrului Național.

 

Tot duminică, 5 septembrie, de la ora 12, tot în foaierul Sălii 2, va avea loc dezbaterea Încotro 2021?, pe o temă care – prin perspectiva evoluției instituțiilor de spectacol – pune în discuție traseul unei societăți aflate într-un moment de bilanț. Dezbaterea se va axa pe necesitatea modificărilor legislative pentru instituțiile de spectacol publice și private, ca demers esențial pentru viitor. La eveniment va participa secretarul de stat în Ministerul Culturii, dl Demeter András István. Dezbaterea poate fi urmărită pe pagina de YouTube a Teatrului Național, în transmisiune directă.

 

Ultima zi de festival continuă cu spectacolul 2+2=5 , după Crimă și pedeapsă de Dostoievski, o producție a Teatrului Mic. Reprezentația programată de la ora 19, în Sala Mare, îl readuce în universul FEST-FDR pe Radu Iacoban, în triplă ipostază de autor al adaptării pentru scenă a romanului, regizor al spectacolului și actor.

 

În sfârșit, ultimul spectacol al FEST-FDR 2021 închide atât festivalul, cât și Trilogia minelor de Csaba Székely, în regia lui Horia Suru, cu ultimul episod, Apă, prezentat în Sala 2 de la ora 21.

 

FEST-FDR 2021 – SEMINȚE este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara și susținut de Primăria Municipiului și Casa de Cultură a Municipiului, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș. Echipa de realizatori mulțumește publicului și partenerilor FEST-FDR2021 și îi așteaptă la FEST-FDR 2022.

 

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, zilnic între orele 11 și 19.

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Zcg5qANzG1o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Povești din Herăști”

Posted: 03 Sep 2021 04:05 AM PDT

În perioada 4-5 septembrie 2021, la Școala Elina Basarab din comuna Herăști,  județul Giurgiu, va avea loc evenimentul ”Povești din Herăști”. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

 

Sâmbătă (11.00-17.00) 

Ora 11 – deschiderea expozițiilor Istoria Herăștiului și Modele tradiționale pe ia de Vlașca Ora 15 – Pe cine să alegem ca Domn? Scenetă jucată de elevii școlii. Urmată de o dezbatere șezătoare cu locuitori prezenți despre istoria culturală a comunei

Ora 16 – Prezentarea a patru produse gastronomice tradiționale din Herăști

Pe parcursul zilei copiii din comună vor avea la dispoziție pânze și culori acrilice pentru a-și  picta un motiv tradițional Vlașca și ațe colorate în culorile Vlașca pentru a-și face brățări.  Elevii voluntari în proiect, împreună cu coordonatoarea lor, vor culege istorii locale și rețete  tradiționale de la vizitatorii expozițiilor.

Duminică (10.00-13.00) 

Ora 12 – prezentarea a trei obiceiuri specifice Herăști, jucate de elevii școlii Ora 13 – Încheierea evenimentului.

Evenimentul are loc în cadrul unui proiect care are ca scop să pună în valoare elementele de  identitate culturală și trecut istoric ale comunei, prin implementarea de activități culturale şi  educative alternative ce promovează memoria culturală. În mod inedit, activitățile din  comună au fost gândite și organizate de nouă elevi ai școlii Elina Basarab, sub coordonarea  managerului de proiect.

Comuna Herăști, județul Giurgiu, se află la 30 de km de București în sud. Aici a locuit familia  boierilor Năsturei, cel mai important membru al său fiind Udriște Năsturel, considerat un  mare învățat al Țării Românești. El a avut un rol important la dezvoltarea culturii slavone și  românești și o contribuție de seamă la introducerea limbii române în biserică. Sora lui, Elina, a fost soția domnitorului Matei Basarab. Doamna Elina Basarab și-a susținut soțul în  ctitorirea de biserici și a jucat, alături de Udriște Năsturel, un rol important în cultura  română, prin traduceri în română și, mai ales, prin sprijinirea tipografiilor din Țara  Românească. Elina primise o educație aleasă, ea știa, ca și Udriște, slavonă, latină și greacă,  fiind pasionată de artă, istorie și literatură.

Udriște construiește în Herăști Palatul de piatră, o construcție civilă deosebită, ce a atras  atenția lui Paul de Alep, secretar al patriarhului Macarie al Antiohiei aflat în trecere prin Țara  Românească, care o aseamănă cu palatele din Franța. Tot în comuna Herăști se află și  biserica ctitorită de Elina și frații săi în 1644. Ambele monumente au fost restaurate în anii  1960-1980. Palatul a fost retrocedat în 2013.

Proiectul Povești din Herăști este coordonat de Asociația Transcena, în parteneriat cu Școala  Elina Basarab, Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” Giurgiu, Muzeul Național al Țăranului  Român și Muzeul Municipiului București.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.  AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele  proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului  finanțării.

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor