altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 septembrie 2021

“Regizorul Cristi Puiu vine la Întâlnirile SpectActor” plus 6 more


Regizorul Cristi Puiu vine la Întâlnirile SpectActor

Posted: 05 Sep 2021 06:44 AM PDT

Regizorul Cristi Puiu, una dintre figurile cele mai importante ale filmului românesc și internațional, vine la Întâlnirile SpectActor, prima ediție după doi de ani de întrerupere a acestui eveniment cultural. Nicolae Coande va intra în dialog cu aclamatul regizor al filmelor ”Marfa și banii”, ”Aurora”, ”Moartea domnului Lăzărescu”, ”Sieranevada”, ”Malmkrog” – despre film, viață, implicare. Evenimentul va avea loc la sala „Amza Pellea”, sâmbătă, 11 septembrie 2021, ora 18,oo. Biletele sunt puse în vânzare la agenția teatrului.

 

*

Născut în 1967, la Bucureşti, Cristi Puiu a urmat cursurile Ecole Supérieure d’Arts Visuels din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996, cu documentarul 25.12. Bucharest, North Railway Station. În 1995, Before Breakfast, un scurtmetraj de școală, a fost selecționat la Festivalul de Film de la Locarno. Debutul său cu lungmetrajul Marfa și banii (2001) coincide cu începuturile Noului Cinema Românesc. Filmul a concurat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, la Festivalul de la Cannes, și fost premiat la festivaluri precum Salonic, Cottbus, Trieste.  În 2004, scurtmetrajul Un cartuș de Kent și un pachet de cafea a fost distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Cel de-al doilea lungmetraj, Moartea domnului Lăzărescu (2005), a avut premiera mondială la Cannes, unde a obținut trofeul secțiunii Un Certain Regard, premiu urmat de numeroase alte distincții la festivaluri și gale internaționale.

În 2011, a lansat – în triplă ipostază, de scenarist, regizor și actor – filmul Aurora, selecționat în Un Certain Regard la Cannes și recompensat cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun film. În 2016 a realizat filmul Sieranevada.

Cristi Puiu este co-scenarist la Marfa și banii și Moartea domnului Lăzărescu, alături de Răzvan Rădulescu. În colaborare cu Răzvan Rădulescu, a mai scris scenariul pentru Niki Ardelean, colonel în rezervă (r. Lucian Pintilie, 2003). În 2005, regizorul german Didi Danquart a realizat filmul Offset după un scenariu scris de Cristi Puiu. În 2020 a realizat filmul Malmkrog, “o dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte” (Peter Bradshaw, The Guardian) Scenariul este inspirat din cartea „Trei dialoguri despre sfârșitul istoriei universale”, de Vladimir Soloviov.

 

Am vrut să fac un film cu dialogurile lui Platon. Cred că dialogul este foarte important, e parte din noi,ne defineşte. Problema e că tot uităm că dialogul e o parte din noi. Tindem să credem că dialogul e doar un pasaj dintre mine şi mine, iar în timpul acestui pasaj trebuie să schimb idei, gânduri, trăiri cu altcineva, care nu e eu, deci e plictisitor, să mă întorc la mine. Asta e ceva ce aparţine erei facebook-ului. Asta e ceva ce trebuie pus la îndoială, aparţine internetului şi erei selfie-ului. Dialogul este parte din noi, din cultura noastră, şi este sensul ei. Cred că sensul cinemaului este dialogul după proiecţie. – Cristi Puiu, Adevărulonline

„Dacă există ceva mai greu de vândut decât un film românesc făcut de un regizor necunoscut, atunci acela este un film românesc de un regizor necunoscut căruia îi ia 2 ore şi jumătate pentru a spune povestea unui pensionar de 62 de ani care face o ultimă călătorie la spital. Poate ajuta cu ceva faptul că Moartea domnului Lăzărescu este marea descoperire a ultimului festival de la Cannes şi, în multe privinţe, cel mai remarcabil film recent care iese pe ecranele newyorkeze în această primăvară? (…) Filmul are un scenariu foarte elaborat, dar e filmat ca un documentar. Cinematografic, este un tur de forţă, cu Puiu simulând cu succes – sau, mai degrabă, orchestrând – textura instituţională a unui vérité semnat Frederick Wiseman. (…) Printre altele, hiperrealitatea pusă în scenă oferă o dialectică surprinzătoare a dramei şi artificiului. Filmul oscilează între naturalism şi alegorie. (…) M.d.L. e cât se poate de visceral.

– J. Hoberman, Village Voice

„Dacă această dramă ar fi fost lansată în 2005, ar fi fost printre primele trei din Top Ten-ul meu – într-atât Lăzărescu este un film bogat şi pasionant despre mici momente umane universale şi uriașul eșec al sistemului.”

–  Liza Schwarzbaum, Entertainment Weekly

“Este omul care a schimbat fața cinematografului românesc. Pentru cei de afară, Puiu este cel care ne-a pus pe hartă. Altă formulă mai sintetică nu-mi vine: Puiu a pus sămânța, Porumboiu a udat locul, iar Mungiu a cules roadele […] Puiu e tipul genialoid: neliniștit, incomod, zburlit, în război cu toată lumea, incomod cu el însuși…”.

–          Alex Leo Șerban, Liternet

 

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fR2Et_7Iw9E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

FITS 2021: Cea mai complexă ediție derulată până în prezent

Posted: 05 Sep 2021 06:38 AM PDT

Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurată în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, a însemnat cea mai complexă ediție derulată până în prezent și a oferit publicului peste 600 de evenimente din aproximativ 20 de categorii de manifestări din domeniul artelor spectacolului, în peste 70 de locații, cu peste 2.000 de artiști.Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, principalul finanțator fiind Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu.

 

Teatru, spectacole stradale, circ, musical, muzică, operă, ateliere, lansări de carte, concerte în biserici, conferințe, dans, documentare, expoziții, film, instalații, lecturi, proiecții, instalații, dar și Bursa de Spectacole de la Sibiu, Therme Forum, Platforma Doctorală, Platforma de arte vizuale, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural și Gala Celebrităţilor, alături de peste 200 de ore de transmisii online, însemnând evenimente în direct sau înregistrate, au însumat programul acestei ediții complexe.

„Ediția de anul acesta a reprezentat un triumf și ne bucurăm nespus că am reușit să readucem lumina, speranța, emoția, bucuria în inimile spectatorilor noștri. A fost o perioadă plină de provocări. Transmitem mulțumirile noastre Excelenței Sale, domnului Klaus Iohannis, Președintele României, care și în acest an ne-a acordat Înaltul său Patronaj. Mulțumiri Primăriei Sibiu, Doamnei Primar Astrid Fodor, și Consiliului Local Sibiu, pentru deschiderea și dialogul pe care le-au manifestat în organizarea acestui Festival. Ne-am bucurat de sprijinul Guvernului României, al Ministerului Culturii, al Ministerului Educației, al Ministerului Afacerilor Externe, al Universității „Lucian Blaga” Sibiu, cărora le mulțumim. Le mulțumim tuturor partenerilor și sponsorilor care ne-au fost alături și ne-au ajutat să construim împreună speranța. Aș vrea să mulțumesc echipei eroice pe care am condus-o în această bătălie și care a reușit să organizeze într-un mod excepțional ediția de anul acesta a Festivalului”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

 

Personalități internaționale și 12 sezoane bogate

 

Artiști consacrați ai scenei mondiale, precum Denis O’Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer, Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida au primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu.

Charlotte Rampling și Sonia Wieder-Atherton, mari nume ale dansului și ale coregrafiei mondiale – Israel Galván, Akram Khan Company, Sol Dance Company, Amir Kolben, Josef Nadj, sau Barcelona Flamenco Ballet au fost prezenți la Sibiu. Nu au lipsit nici marile instituții de cultură românești: Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Mic, Teatrul Național din Iași, Teatrul Excelsior și Teatrul Dramatic din Galați, precum și reputatul regizor Silviu Purcărete, cu un adevărat regal de spectacole ce îi poartă semnătura regizorală.

Nu mai puțin de 12 sezoane a însemnat ediția 2021 a FITS, care a avut sezoane american, austriac, belgian, britanic, elvețian, francez, german, israelian, italian, japonez, rusesc, spaniol, toate reprezentate de personalități ale artelor spectacolului din aceste țări, marcând totodată și centenarul sau jubileul unor relații diplomatice dintre România și statele respective. Invitații FITS 2021 și publicul s-au bucurat de traducerea evenimentelor din limbile română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, daneză, japoneză și chineză, asigurată de o echipă de 20 de traducători și interpreți și de trei operatori supratitrare.

Au fost organizate sute de reprezentații în aer liber, pe cele patru scene amplasate în centrul istoric al orașului sau pe străzile cetății.

Publicul FITS a avut parte de peste 20 de conferințe speciale, în format fizic sau online, care au prilejuit întâlniri esențiale între personalități de marcă ale culturii românești și universale între care Octavian Saiu în dialog cu Israel Galvan, Eugenio Barba, George Banu, Constantin Necula și Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și mulți alții. Aproximativ 30 de volume au fost lansate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și au fost vernisate zece expoziții în spații indoor și outdoor.

13 universități și academii din șase țări, 22 de spectacole, cu 170 de participanți și 1.600 de spectatori sunt cifrele finale ale Secțiunii Spectacole a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu din FITS

Platforma Doctorală a reunit 32 de mari universități din lume, majoritatea în primele 150 la nivel mondial.

Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura instituție de acest gen din țară, a reunit peste 100 de participanți fizic și online, din 26 de țări, de pe cinci continente. Au avut loc 17 conferințe, seminarii și întâlniri, în cele patru zile de desfășurare a evenimentului, la care se adaugă peste 100 de întâlniri individuale facilitate în cadrul Speed networking.

 

 

PARTENERII FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU

 

INSTITUȚII:

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, de:

TEATRUL NAȚIONAL RADU STANCA SIBIU

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU

CONSILIUL LOCAL SIBIU

 

Eveniment realizat cu sprijinul:

GUVERNULUI ROMÂNIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCAȚIEI

MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE

UNIVERSITĂȚII LUCIAN BLAGA SIBIU

 

Co-organizatori:

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

 

Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu:

CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU

 

Co- Producători:

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE

 

Parteneri Strategici:

AMBASADA FRANȚEI

INSTITUTUL FRANCEZ

AMBASADA JAPONIEI

EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE

AMBASADA SUA

AMBASADA MARII BRITANII

BRITISH COUNCIL

AMBASADA ISRAELULUI

AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA

INSTITUTUL GOETHE

CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU

AMBASADA ELVEȚIEI

SWISS SPONSORS’ FUND

PRO HELVETIA

AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE

MINISTERUL CULTURII CHINA

AMBASADA BELGIEI

WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL

AMBASADA SPANIEI

INSTITUTUL CERVANTES

ACTION CULTURAL ESPANOLA

AMBASADA REPUBLICII POLONE

INSTITUTUL POLONEZ

AMBASADA AUSTRIEI BUCUREȘTI

FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

 

FILARMONICA DE STAT SIBIU

COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL ASTRA

UNITER

 

COMPANII

 

Parteneri Oficiali:

UNICREDIT BANK

DEDEMAN

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

 

Partener Special:

JTI

 

Parteneri Principali:

LIDL

 

Partener de Tradiție:

RAIFFEISEN BANK

 

Partener al Therme Forum:

THERME BUCUREȘTI

 

Partener al Sezonului de Stradă:

BANCA TRANSILVANIA

 

Partener de mobilitate:

AUTOKLASS

 

Partener pentru sănătate:

MEDLIFE

DENT ESTET

CLINICA POLISANO

 

Parteneri:

GOOGLE ARTS&CULTURE

LENOVO

GLS

VACCIN.LIVE

 

Partener al Bursei de Spectacole

 și al Programului de Voluntariat:

ALPHA BANK

 

Berea Oficială a Festivalului:

URSUS

 

Vinurile Oficiale ale Festivalului:

CRAMA OPRIȘOR

 

SPONSORI:

AQUA CARPATICA

KEEP CALLING

CEC BANK

HEIDI CHOCOLATE

TULIPA FLOWER SHOP

CASA DENTE

ROMFILATELIA

RONDOCARTON

LIME

HAMA

 

PARTENERI MEDIA:

TV5 MONDE

RFI

EURONEWS

DEUTSCHE WELLE

DIGI24

PROPAGARTA

ZIARUL METROPOLIS

B365.RO

RADIO GUERRILLA

URBAN.RO

ELLE

AGERPRES

DCNEWS

ROMÂNIA POZITIVĂ

LIBERTATEA

REVISTA BIZ

MUNTEANU

ZILE SI NOPTI

CAPITAL CULTURAL

TURNUL SFATULUI

TRIBUNA

SIBIU 100%

ȘTIRI DE SIBIU

ORA DE SIBIU

SIBIUL ÎN IMAGINI

GOODTIME

STAR SIBIAN

MESAGERUL DE SIBIU

STRADA CETĂȚII

MONITORUL DE CLUJ

SIBIU CITY APP

MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE

 

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/29MNeS22ZsI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dumitru Budrala: Filme adevărate, pe care le poți vedea doar la fes...

Posted: 05 Sep 2021 06:33 AM PDT

Începe Sărbătoarea Filmului Documentar! Astra Film Festival debutează duminică la Sibiu și se va desfășura în aer liber, în săli de cinema și online, în perioada 5-12 septembrie 2021. Evenimentul de deschidere, care va avea loc începând cu ora 18:00, la Scena Lac din Cadrul Muzeului Astra, va fi prezentat de jurnalista Teodora Tompea, iar Tudor Chirilă va recomanda programul festivalului. Publicul va avea ocazia să vadă în premieră documentarul eveniment „Acum știi”, al regizorului Emmanuel Cappelle, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate șansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanității. Seara se va încheia cu un concert marca Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

 

Temele principale ale #AFF2021, Alerta de colaps climatic, Cupluri în ape tulburi, Procreare în noile coordonate, Moarte indecentă și Granițe, tratează unele dintre cele mai importante și mai profunde subiecte ale momentului.

 

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediție, va prezenta 200 de evenimente cinematografice, inclusiv programul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac, Bărcile de Salvare, care va prezenta proiecțiile unor filme realizate de jurnaliști de la Recorder și de la emisiunea „România, te iubesc!” (Pro TV). Plus nelipsitele surprize.

 

Evenimentele vor putea fi urmărite în săli de cinema, în aer liber și online: la Muzeul Astra (Scena Lac, Târgul de Țară, Amfiteatru, Mori de Vânt), în Piața Mică, la Astra Film Studio și la Centrul Besoiu. Programul complet, bilete, alte detalii, pe site-ul festivalului: https://astrafilm.ro.

 

Evenimente speciale în prima zi a festivalului

 

Gala de deschidere va începe la ora 18:00 pe Scena Lac din Muzeul Astra și va fi urmată de proiecția în premieră a filmului „Acum știi” (2021 – Franța, r. Emmanuel Cappelle). Este un film-șoc, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate șansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanității. Imediat după film, spectatorii sunt chemați să participe la o dezbatere moderată de jurnalista Teodora Tompea, a cărei invitat special este Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteorologice extreme. Va urma apoi, de la 21:30, concertul Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

 

Organizatorii au avut de ales din aproximativ 3.000 de filme venite din toată lumea, din India în Columbia și din Norvegia în Burkina Faso. Selecția realizată de organizatori va propune foarte multe premiere; mai mult de patru filme din cinci vor fi văzute pentru prima oară în România, iar printre ele se află numeroase premiere mondiale.

 

Astra Film Festival este cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani. Selecția oficială va confirma acest lucru, propunând filme remarcabile și foarte multe premiere. Filme pe care le poți vedea doar la Sibiu, și niciunde altundeva. Povești ale oamenilor, felul lor de a fi. Filme întotdeauna profunde, necosmetizate, care te lovesc într-un fel, poate te schimbă, și te aruncă înapoi în viața ta mai matur și mai înțelept”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

 

Vor fi patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Vest, România și DocSchool), iar premiile în valoare de 20.000 de euro sunt oferite de ICR, HBO Europe, Consulatul Germaniei în Sibiu, UCIN, Cinelabs.

 

Astra Film DokTank, programul dedicat industriei cinematografice 

 

Profilul profesional al celei de a 28-a ediții Astra Film Festival este completat de Astra Film DokTank (6-12 septembrie), un consistent program dedicat industriei de film. Va fi o ediție hibridă: unele activități se vor desfășura la Sibiu, altele online.

 

Programul Astra Film DokTank are ca scop încurajarea dezvoltării și creșterii industriei documentare românești și europene. Prin acest program selectăm și promovăm proiecte în toate etapele dezvoltării, oferindu-le regizorilor de film documentar o platformă prin care să interacționeze cu experți din industrie și să găsească potențiali parteneri pentru proiectele lor”, declară Kato Csilla, director artistic Astra Film Festival.

 

Astra Film Lab este un workshop intensiv de patru zile pentru proiectele de film, ce constă în programe de mentoring, discuții, întâlniri one-to-one și un pitch public în fața unei audiențe de experți și reprezentanți ai industriei cinemaului documentar. Astra Film Lab pune accent pe proiecte și echipe din regiune, cu scopul de a facilita schimburi internaționale. Pentru ediția din acest an au fost selectate 11 proiecte din Bulgaria, Croația, Germania, Italia, Letonia, Moldova, Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria și România.

 

De asemenea, în cadrul zilelor Dok Tank vor mai avea loc întâlniri și mese rotunde cu teme precum viitorul filmului documentar în televiziune și realizarea primului lungmetraj documentar, cu participarea studenților de la universități europene de filme și patru evenimente majore: O viață în spatele camerei, Stereotipurile și etica documentarului, Masterclass Salome Jashi și Workshop Christoph Krutzler.

 

O VIAȚĂ ÎN SPATELE CAMEREI. Pasionații de film documentar vor avea ocazia să întâlnească un invitat foarte special, Gary Clarke, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din Marea Britanie, nominalizat la Premiile Emmy. Gary Clarke va susține un masterclass, „În Căutarea Realului: Etica Documetarului Dramatizat” (miercuri 8 septembrie, 14:00) și un dialog cu Liviu Tipuriță – nominalizat la BAFTA (joi 9 septembrie, 14:00). Ambele întâlniri vor avea loc la Sala CHANGES de la intrarea principală în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

STEREOTIPURILE ȘI ETICA DOCUMENTARULUI. Scurtă istorie a documentarului și prezentarea câtorva idei care au făcut obiectul dezbaterilor de la realizarea primelor imagini în mișcare și continuă să influențeze producțiile vizuale în zilele noastre.

Prezentare de dr. Oana Ivan, profesor asistent al programului de master în film documentar al Facultății de teatru și film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

 

MASTERCLASS SALOME JASHI. Discuție cu Salome Jashi din Georgia, moderată de criticul Ionuț Mureș. Salome Jashi este unul dintre cele mai interesante nume de pe scena documentarului actual. Filmele ei au fost selectate și premiate la festivaluri precum Visions du reel din Elveția și Sundance din SUA. Acum 5 ani, a câștigat premiul Astra Film pentru cel mai bun film din Europa Centrală și de Est (cu filmul The Dazzling Light of Sunset). Anul acesta, este prezentă în selecția oficială cu un film-parabolă, Taming the Garden (Pădurea domestică).

 

WORKSHOP CHRISTOPH KRUTZLER. Christoph Krutzler, unul dintre cei mai valoroși actori de teatru şi film din Austria, va susține un workshop în limba engleză, despre influențele reciproce pe care le exercită filmul documentar şi cel de ficţiune (11 septembrie, 13.00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala „Changes”, Pavilionul de la Intrarea 1). Krutzler este invitat special la premiera documentarului #newTogether (regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac București.

 

43 de titluri din selecția oficială, prezentat și la Astra Film Online

 

Ediția din acest an va include și o componentă online, în cadrul căreia un număr de 43 de titluri din selecția oficială vor putea fi vizionate de oriunde din România.

Filmele vor deveni accesibile după proiecția lor fizică de la Sibiu și vor rămâne disponibile pe platforma festivalului timp de o săptămână după încheierea ediției fizice, adică până în 19 septembrie ora 23.59.

 

Detalii despre filmele cu programare online și modul de achiziționare a biletelor și abonamentelor vor fi disponibile pe site-ul festivalului www.astrafilm.ro începând de luni 6 septembrie 2021.

 

Concertele AFF2021 

 

Ca de fiecare dată, Astra Film Festival oferă Vibrații AFF, o serie de concerte ale unor trupe foarte apreciate de public, orice vârstă ar avea. Astfel, publicul este așteptat să câte și să danseze împreună cu artiștii de la Martyn Jacques of The Tiger Lillies: Cabinet of Dr Caligari (Cine-Concert) – duminică, 5 septembrie, 21:30 (Scena Lac). Cei trei membri ai trupei, Adrian Stout, Martyn Jacques și Jonas Golland, au dezvoltat un stil muzical propriu – o combinație originală între operă, muzică gypsy și rock experimental.

 

Alte concerte recomandate: Taraful Jean Americani și Corina Sârghi miercuri, 8 septembrie , ora 22:30 in Piata Mica ; DJ Kosta – joi, 9 septembrie, 14:00 (Târg de Țară); Mădălina Pavăl – sâmbătă, 11 septembrie, 14:00 (Târg de Țară).

 

Programul complet al festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/program-orar?date=5

Bilete și locații: https://www.astrafilm.ro/ro/bilete-si-locatii

A 28-a ediție Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, AFF Sibiu este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor, Filarmonica de Stat Sibiu

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: HBO, DPD România, Materom Autohaus, Cinelab, Ursus, Nod Pub, The Refresh, Kulinarium, Sonne Restaurant Cafe

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Scena9, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Urban,ro, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/099X2uhnlI4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Daniel Siegel – Știința și practica prezenței

Posted: 05 Sep 2021 06:29 AM PDT

Cu toții ne simțim câteodată copleșiți de ritmul alert în care decurge viața noastră de zi cu zi: sarcini și termene în plan profesional, să fim la înălțimea așteptărilor noastre în de părinte, de partener de cuplu, sau în relațiile sociale. De cele mai multe ori noastră se axează doar pe ce nu reușim să facem sau pe următoarele lucruri pe care le avem de făcut din lungă lista de activități. De ce este important să fim prezenți în gândurile noastre? • Cum să devenim observatorii propriilor noastre gânduri? • Cum putem să ne luăm mintea în stăpânire? • Ce înseamnă prezența și atenția conștientă? În perioada 2 – 2021 pe site-ul editurii Herald vei beneficia de resursele de care ai nevoie în parcursul tău spre liniște și echilibru prin intermediul unei selecții de titluri care tratează concepte precum mindsight, mindfulness, prezență și atenție conștientă.

„Ne putem menține nivelul de empatie și putem evita epuizarea psihică, dacă practicăm mindfulness.“, spune . , pionier al domeniului de studiu numit interpersonală sub umbrela căruia acesta a promovat conceptul de (oglindirea minții), o nouă abordare bazată pe mindfulness.

Prin meditație mintea poate deveni un instrument de lucru și NU o barieră în calea bunăstării și fericirii noastre. Pentru mulți oameni meditația a devenit în ultimul timp un stil de viață și nu doar o tehnică de lucru folosită de terapeuți în cabinete, a devenit o formă de igienă mintală. înseamnă în cele din urmă o îmbinare între a fi atent într-un mod conștient, prezent în propria viață, cu scop, fără judecați de valoare, fără reactivitate, dar cu empatie și compasiune.

În seria de dialoguri moderate de Sorin Lucaci, disponibilă pe pagina de Facebook și Youtube invitații vor oferi soluții care pot avea efecte benefice asupra minții, a creierului și a stării noastre de bine.

www.edituraherald.ro

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Xe_EJR8wb8c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, între Eroii Neamului Românesc

Posted: 05 Sep 2021 06:21 AM PDT

Despre Primul Război Mondial, cunoscut în istorie de întreaga naţiune română, şi nu numai, drept Războiul pentru Întregirea Neamului Românesc, s-au tot scris şi tot se vor mai scrie încă şi încă numeroase pagini de eroism şi glorie întru rememorea celor care şi-au depus jertfa lor de sânge pe altarul unei Românii Mari, măreţ ţel împlinitor al veacurilor de zbuciumată trăire pe meleagurile vechii Dacii.

Chiar şi insuficient pregătită şi precar înzestrată pentru război, România şi Guvernul ei din 1916 n-au ezitat să se alăture Puterilor Centrale ale Europei, văzând în această alianţă militară nu numai oportunitatea, dar şi singura posibilitate a atingerii scopului politic principal – realizarea statului unitar român –  prin eliberarea teritoriilor locuite de români aflate sub stăpânirea austro-ungară.

În „primul val” al luptelor din toamna lui 1916, purtate cu înflăcărare şi eroism sub imboldul „acum ori niciodată” împotriva unui inamic superior ca forţă şi tehnică militară, armata română a suferit numeroase înfrângeri pe fronturile de luptă, fiind   nevoită să cedeze rând pe rând cea mai mare parte a teritoriului României, reuşind în cele din urmă, la începutul anului 1917, să oprească înaintarea trupelor germane şi să stabilizeze frontul pe linia de apărare a Carpaţilor Răsăriteni, protejând Moldova şi oraşul Iaşi, devenit „Capitala Rezistenţei până la capăt”, unde se aflau retrase Curtea Regală, Parlamentul şi Guvernul României.

Ca urmare a izbucnirii Revoluţiei ruse, sprijinul militar al Rusiei a fost retras şi, astfel, armata română s-a văzut  rămasă de una singură în faţa agresiunii germane. Chiar şi aşa, curajul nebunesc şi eroismul fără preget ale tinerilor combatanţi români, animaţi de vitejeasca deviză, intrată în istorie, a generalului Eremia Grigorescu: „Pe aici nu se trece!” au consfinţit victoria bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz! Într-adevăr, pe acolo inamicul „n-a putut să treacă”, ba, mai mult, a fost „pus pe fugă”, netezind calea actului istoric de strălucită importanţă săvârşit la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. 

Pierderile româneşti suferite au fost impresionante. Peste 27000 de eroi, ofiţeri şi combatanţi, care s-au jertfit pentru întregirea Neamului Românesc şi-au aflat somnul de veci în Mausoleul de la Mărăşeşti, cel mai mare din Estul Europei, ridicat în 1938, „Întru slava eroilor neamului”. Poveştile despre impresionantul eroism al faptele lor vitejeşti de arme săvârşite atunci pe câmpurile de luptă au rămas pentru totdeauna în conştiinţa românilor, fiind reluate din generaţie în generaţie ca pe o biruinţă fără de seamăn.

Ori de câte ori vine vremea rememorării, manifestările pilduitoare pentru cinstirea celor care n-au precupeţit în situaţii cruciale potrivnice să se jertfească pentru cauza comună a libertăţii şi unităţii Neamului Românesc, înrădăcinate ca o expresie nepieritoare a cultului eroilor neamului nostru, au înalta menire să trezească în sufletele românilor  conştiinţa patriotică de ţară şi neam, aşa cum înălţător subliniază şi cântecul Pui de lei: „Eroi au fost, eroi sunt încă / Şi-or fi în neamul românesc!”

Dintre miile şi miile de eroi români ai Primului Război Mondial, prin jertfa cărora s-a împlinit, ca o pronie cerească, unitatea statului român, se desprinde ca un corolar al acestora, figura luminoasă a unei eroine: Ecaterina Teodoroiu, de la a cărei jertfă vitejească, din 4 septembrie 1917, pe frontul de luptă al aprigei Bătălii de la Mărăşeşti, se împlinesc, iată, 104 ani! Povestea ei de viaţă, eroism şi moarte nu este una neobişnuită, dar modul în care şi-a exercitat-o în conduita trăirii celor doar 23 de ani ai vieţii sale reprezintă, desigur,  „pecetea” inconfundabilă a unui erou. Să-i urmărim, dară, firul poveştii eroismului său, aşa cum au făcut-o cu multă aplecare şi numeroşii ei biografi: Ecaterina Teodoroiu s-a născut la 14 ianuarie 1894, în localitatea Vlădeni, azi cartier al oraşului Târgu Jiu, jud. Gorj, într-o familie modestă, Toderoiu,    Slt. Ecaterina Teodoroiu-1917

cu cinci băieţi şi două fete,  primind la naştere numele de Cătălina Vasile Toderoiu. La vremea învăţăturii a urmat cursurile şcolii primare din localitatea natală, după absolvirea cărora s-a înscris la una dintre şcolile secundare din Tg.Jiu, perioadă în care numele ei trecut în catalog a devenit Ecaterina Teodoroiu. În anul 1909 a absolvit cursurile şcolii româno – germane din Tg.Jiu, după care, dorindu-şi să devină învăţătoare, a plecat la   Bucureşti, frecventând cursurile unui gimnaziu-pension. Era perioada în care au apărut primele grupări de cercetaşi din România, astfel că în 1913 Ecaterina Teodoroiu aderă ca membră a cohortei „Păstorul Bucur”, militând din această postură la întărirea rolului acestei organizaţii nou înfiinţate.

Imediat după declanşarea Primului Război Mondial, intuind pericolul acestuia, se transferă la cohorta „Domnul Tudor” din Târgu Jiu, pentru a fi aproape de familie şi pentru a fi „gata oricând” să dea o mână de ajutor acolo unde era nevoie. În 1916, de îndată ce România a intrat în război, respectând îndatoririle cercetăşiei, Ecaterina Teodoroiu cere să activeze ca asistentă medicală pe front, „urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar  Cercetaşa Ecaterina Teodoroiu în 1916 în zonele natale din Gorj.”  Din păcatele pricinuite de războiul nimicitor, fratele său Nicolae cade în luptele înverşunate din Oltenia, după ce mai înainte şi ceilalţi fraţi înrolaţi în armată au avut aceeaşi soartă nemiloasă. Înfiorată profund de distrugerea familiei sale, în sufletul Ecaterinei Teodoroiu s-a declanşat setea răzbunării şi n-a ezitat să ceară „permisiunea comandantului Diviziei a 2-a de a fi transferată ca luptătoare activă într-o unitate de combatanţi”, după cum se menţionează în Arhivele Militare. Tot din această importantă sursă aflăm că… „soldatul Ecaterina Teodoroiu s-a aflat în prima linie a Bătăliei de la Jiu, din 10 octombrie 1916, dată de Armata I Română, condusă de generalul Ion Dragalina, prin care a fost respinsă o puternică ofensivă inamică”. Această primă luptă a Ecaterinei Teodoroiu, în noua ei calitate de combatant voluntar într-un pluton de infanterie, i-a scos în evidenţă calităţile ei de vajnică luptătoare, plină de curaj şi neînfricare în faţa morţii iminente, cu care şi-a îmbărbătat camarazii de arme în cursul acţiunilor întreprinse împotriva inamicului.

Ulterior, după o incursiune surpriză a armatei germane şi în timpul unei scurte lupte, Ecaterina Teodoroiu şi camarazii ei de pluton au fost făcuţi prizioneri, „fiind încolonaţi într-un mic convoi şi conduşi sub escorta unei santinele germane înspre Cărbuneşti”. Profitând de lăsarea serii şi de neatenţia santinelei, „Ecaterina a scos revolverul pe care-l avea în sân şi fără să aibă un singur moment de ezitare a împuşcat santinela şi astfel toţi prizonierii au putut să o ia la fugă”. Din nefericire, unul dintre gloanţele trase înspre fugari de urmăritori „a rănit-o uşor la piciorul drept”.

Însă, un adevărat ghinion a avut în ziua următoare, la 6/19 noiembrie 1916, când, aflându-se cu unitatea în zona Filiaşi, în urma unui puternic bombardament inamic, explozia unuia dintre obuze a rănit-o grav la piciorul stâng, „provocându-i fracturarea tibiei şi femurului”, fiind retrasă de brancardieri şi internată în spitalul de campanie, iar pe măsura înaintării duşmanului, a fost mutată pe rând la spitalele militare din Craiova, Bucureşti şi în cele din urmă la spitalul „Regele Ferdinand” din Iaşi.

Veştile despre faptele de vitejie de care a dat dovadă în lupte soldatul voluntar Ecaterina Teodoroiu, considerată printre ofiţeri drept „o Jeanne D´Arc a României”, s-au răspândit repede de-a lungul frontului românesc şi în spatele acestuia şi n-a fost de mirare că ele au ajuns şi la cunoştinţa Regelui Ferdinand. Impresionat, prin Înaltul Decret nr. 191, din 10 martie 1917, Regele a decorat-o cu Virtutea militară de război, clasa a II-a, „pentru vitejia şi devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă”. Decoraţia i-a fost înmânată personal de către Regina Maria, cunoscută şi prin denumirea de „mamă a răniţilor”, precum şi înainatrea ei specială la gradul de sublocotenent onorific, fără a fi îndeplinite criteriile legale de avansare. Anterior acesteia, la începutul de martie şi organizaţia de cercetaşi îi conferise Medalia de aur „Virtutea cercetăşească”, în semnul deplinei recunoştinţe faţă de faptele sale de eroism.

După ieşirea din spital şi perioada de refacere de la Codăeşti a Regimentului 43/59 Infanterie, Ecaterina Teodoroiu refuză propunerea încadrării sale la un spital mobil, cerând cu insistenţă: „Ţin cu orice preţ să iau parte la lupte!”, astfel că la 4/17 august 1917, „îmbrăcată ofiţereşte şi având asupra sa: arma, raniţa, cartuşiera cu 160 de cartuşe, 5 grenade şi un sac pentru pesmeţi, în care avea tot cartuşe (hrană pentru nemţi, cum îi plăcea să spună)”, a plecat cu întreg regimentul în marşul pe jos spre front, „dând pildă soldaţilor de rezistenţă şi bărbăţie, cu tot drumul accidentat şi noroios, adesea până la genunchi”. După 16 zile de marş forţat şi istovitor, la 20 august / 2 septembrie 1917, Regimentul 43/59 şi-a ocupat dispozitivul de luptă, intrând în tranşeele de pe Dealul Secuiului din apropierea localităţii vrâncene Muncelu, gata să dea piept cu duşmanul.

Peste două zile, în seara lui 22 august / 4 septembrie, când „militarii germani au atacat poziţiile româneşti, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu se afla la comanda unui pluton de infanterişti aparţinând Companiei a 7-a şi fiind în fruntea acestuia, având cascheta în mâna dreaptă întinsă spre direcţia inamicului şi arma în mâna stângă, a dat comanda strigând din răsputeri cu înflăcărare: Înainte băieţi, înainte, nu vedeţi că sunt între voi?!”, după cum a consemnat în Memoriul său, colonelul Pomponiu, comandantul Regimentului 43/59. Ca o fatalitate, în acel moment de încleştare a luptei: „două gloanţe trase de o mitralieră inamică au lovit-o în piept, cauzându-i moartea pe loc. Trupul ei neînsufleţit a fost retras de brancardieri la postul de comandă şi a doua zi, pe 5 septembrie, a fost înmormântată cu onoruri militare în Valea Zăbrăuciorului (Glodului n.n.), alături de mormântul căpitanului Dumitru Morjan, mort cu o zi înainte.”

Moartea vitejească a Ecaterinei Teodoroiu a fost citată prin Ordinul de Zi al Regimentului „Lupeni”: „În timpul ciocnirii de ieri noapte, pe Dealul Secuiului, a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima-i generoasă de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu, din Compania a 7-a. (…) Pentru dragostea-i de Ţară, pentru sentimentu-i rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea o misiune, până la jertfa supremă, o citez prin ordin de zi pe regiment, dând-o ca o pildă tuturor ostaşilor.”

Nu mult după terminarea războiului, la 4 iunie 1921, osemintele Ecaterinei Teodoroiu, pe deplin recunoscută ca pe o Eroină a României Mari, denumită şi „Eroina de la Jiu”,  au fost exhumate din valea Glodului, fiind depuse la 9 iunie 1921 în sarcofagul din faţa Primăriei de la Târgu Jiu, cu prilejul Centenarului Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. Primul monument din ţară ridicat în memoria „Eroinei de la Jiu” a fost inaugurat la Slatina, în 31 mai 1925, fiind realizat de către sculptorul Dumitru Măţăoanu, cuprinzând statuia în bronz a Ecaterinei Teodoroiu, înfăţişată în mărime naturală şi aflată într-o cunoscută poziţie dinamică de luptă, fiind aşezată pe un piedestal de beton în trei trepte, ornamentat în stil baroc. Alte monumente închinate Eroinei au mai fost ridicate la Brăila în 1928, Monumentul de la Slatina

la Tişiţa, în 1934 (sculptor Oskar Han), la Azuga, în 1937, la Muncelu, în 1972, la Târgu Jiu, în 1978, pe strada şi lângă şcoala ce-i poartă numele. În 1994, un bust al Ecaterinei Teodoroiu a fost amplasat pe platoul din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. 

De asemenea, din anul 1938, casa familiei Teodoroiu de la Târgu Jiu, ridicată în 1884, a fost amenajată şi a devenit astfel Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”.

Marginalizată în „perioada de tristă amintire”, datorită mişcării cercetăşeşti şi a relaţiilor cu familia regală, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu cunoaşte astăzi, la cei 104 ani ai jertfei sale, înalta preţuire a unei Eroine Naţionale care şi-a slujit şi iubit până la ultima ei suflare Ţara şi Neamul Românesc.

Ei şi lor, tuturor Eroilor Neamului Românesc, veşnică pomenire! 

 

Mihai Caba

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sXxs3d6RF6Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Laureații Galei Tânărului Actor HOP 2021

Posted: 05 Sep 2021 03:47 AM PDT

Ediţia a XXIV-a a Galei Tânărului Actor HOP s-a încheiat sâmbătă, 4 septembrie 2021, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Tema ediției a fost Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual, iar concurenții au pregătit momente inspirate de universul lui Ion Luca Caragiale: „Caragiale – o lume în mişcare”, „Ce lume! Ce lume! Ce lume!” (O scrisoare pierdută). Pentru al treilea an, directorul artistic al Galei HOP a fost coregraful şi dansatorul GIGI CĂCIULEANU.

 

Juriul concursului a fost format din IOANA BOGĂŢAN – actriţă, ALA MENȘICOV-VUTCĂRĂU – actriță, MIHAI CONSTANTIN – actor, RODICA MANDACHE  – actriță, VAVA ȘTEFĂNESCU – coregrafă.

 

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2021

 

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP 

a fost acordat actriţei OANA ANTONOVICI pentru „Caţa, Caţa, Caţaveanca”.

Premiul a fost anunțat de coregraful Gigi Căciuleanu.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual 

a fost acordat actriţei DIANA-RALUCA AMITROAIE pentru „Andrisantul Necunoscut”.

Premiul a fost anunțat de actorul Mihai Constantin.

 

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual

a fost acordat actorului MARIN LUPANCIUC pentru „Mă crezi?”.

Premiul a fost anunțat de actrița Ioana Bogățan.

 

Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori

a fost acordat trupei spectacolului „D’ale lu’ Aghiuţă”, cu STELA CORA, ANDREI CRISTEA și LĂCRĂMIOARA SOARE.

Premiul este susţinut de familia Todea, începând cu ediţia a 16-a.

Premiul a fost anunțat de actrița Ala Menșicov-Vutcărău.

 

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” – Premiul special al juriului

a fost acordat actorului PETRU MARGINEAN pentru „REPAUS”.

Premiul a fost anunțat de actorul Dragoș Ioniță, câștigătorul premiului de anul trecut.

 

PREMIILE PUBLICULUI 

Cea mai bună actriţă: ANDRADA OLTEAN

Cel mai bun actor: MARIN LUPANCIUC

Cea mai bună trupă de actori: „Memento uMori (I.L. Condoleanţe)”, cu CEZARA CREŢU,

ANDRADA OLTEAN, VLAD PELIN și ALIS PELLE

Premiile au fost anunțate de Luana Pleșea, jurnalist cultural.

 

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală – un premiu acordat de actrița Dorina Lazăr (premiu găzduit)

a fost acordat actriței ANDRADA OLTEAN pentru „Pentru faptă, răsplată”.

Premiul a fost anunțat de actrița Daniela Nane.

 

*

 

GALERIA FOTO / VIDEO GALA HOP 2021

https://galahop.uniter.ro/foto-video-2021/

credit foto: Andrei Gîndac

 

Concursul a fost transmis prin livestreaming pe site-ul Galei HOP https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

 

PARTENERII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2021

Organizatori:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Consiliul Județean Alba

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

 

Proiect cultural finanțat de:

Ministerul Culturii

 

Parteneri:

Primăria Sector 5 Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”

Institutul Cultural Român

ITI – Institutul Internațional de Teatru, Secţia Română

 

Coproducător:

Societatea Română de Televiziune

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

 

Partener cultural:

Radio RFI România

 

Parteneri media:

Ziarul Metropolis

LiterNet

d’E-pîn-geac

Daily Magazine

Zile și Nopți

urban.ro

 

Eveniment transmis LIVE de:

RoEvents

 

Partener de monitorizare:

MediaTrust

 

// anunță UNITER.

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jyP1eFQYaGM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Institutul Blecher, ediția 231

Posted: 05 Sep 2021 01:00 AM PDT

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 5 septembrie 2021, de la ora 16, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la Clubul de lectură Institutul Blecher. Vor citi Șerban Axinte, Ana Săndulescu și Mihai Ivașcu. Moderator: Claudiu Komartin.

Șerban Axinte (n. 1976, Iași) a absolvit Litere la Iași, iar din 2010 este doctor în filologie. Membru al grupării OuTopos, a debutat precoce cu volumul de poezie „Starea balanței” (1996), urmat de „Pragurile Apeiron” (1999), „Lumea ți-a ieșit așa cum ai vrut” (2006), „Păpădia electrică” (2012) și recenta „Scrâșnetul dinților” (2021). Cercetător științific, a mai scris trei cărți de critică și eseistică literară.

 

Ana Săndulescu (n. 1989, Vaslui) a studiat Economia la Iași și a urmat un masterat în Psihologie la București. Este autoarea romanului „Anamneza” (2015), a unei cărți de interviuri, „Prietenii și Literatura. Club 8, OuTopos și invitații lor” (2019) și a volumului de poezie „La topirea ghețarilor” (2021).

 

Mihai Ivașcu (n. 1997, București) este absolvent de Publicitate (2019) și masterand CESI. Jurnalist cultural, debutează cu volumul de poezie „Pe cer jetoane” (2019), un an mai târziu participând la antologia „Izolare forțată”.

 

rezervări: vin.la.blecher@gmail.com

eveniment susținut de #celmaibunmerlotdinRomania

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor