altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 septembrie 2021

“Audiții EUYO – Orchestra de Tineret a Uniunii Europene” plus 9 more


Audiții EUYO – Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Posted: 06 Sep 2021 09:57 AM PDT

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani sunt invitați să participe la selecţia anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc online, în două runde. Termenul limită pentru înscriere este 30 septembrie 2021. EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice.  Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive.

Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

„EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică.” – Vladimir Ashkenazy

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker drept „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană”, a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesionalăpentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înființarea sa în 1976.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Detalii complete privind condiţiile de participare și înscriere la www.euyo.eu/apply/auditions.

 

// anunță ICR.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-gzrSy4MzCo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul În Culise începe noul sezon teatral cu cinci spectacole juc...

Posted: 06 Sep 2021 09:39 AM PDT

Începând cu 10 septembrie, Teatrul În Culise pornește stagiunea 2021-2022 cu cinci producții noi, pe care trupa teatrului, formată din peste 30 de actori tineri sau studenți la actorie, așteaptă cu nerăbdare să le prezinte publicului.

  • 11 și 19 septembrie: Chelnerul Mut de Harold Pinter
  • 27 și 26 septembrie: Scapă-mă de nevastă-mea! de Terry Roueche
  • 25 septembrie și 3 octombrie: Înger căzut la pat și alte ritualuri de reîntoarcere de Ștefan Caraman
  • 9 și 17 octombrie: 69 de  Igor Bauersima
  • 16 și 24 octombrie: Strip Poker de Jean-Pierre Martinez

 

Pornind de la ideea că teatrul rămâne acel tip de entertainment care merită timpul tău, echipa Teatrului În Culise a construit pentru această toamnă un repertoriu de spectacole care să încânte toate gusturile publicului, diversitatea fiind cuvântul cheie pentru această stagiune. Astfel, spectatorii vor găsi În Culise și comedii ușoare și drame cu greutate, dar și spectacole sensibile, toate bazate pe texte contemporane, care abordează subiecte de actualitate.

 

Pe lângă cele cinci spectacole noi, stagiunea În Culise va cuprinde și producții mai vechi, deja consecrate (Clinica Sinucigașilor, Anti Love Story, The Blue Room), cât și titluri lansate în pandemie (Undeva la capătul lumii, Aeroport, Monoloagele Vaginului, Fază Lungă și Colecționarul).

 

Cristian Bajora, directorul În Culise, declară:”Pandemia nu ne-a impus starea de hibernare. Ne încăpățânăm să rezistăm, cu orice sacrificiu, așa că pe toată perioada verii am lucrat pentru lansarea noului sezon teatral, să avem titluri noi în repertoriu. Teatrul independent este o necesitate a zilelor noastre, atât pentru cei 200 de studenți care devin actori în fiecare an și au nevoie de spații în care să joace și să se exprime, cât și pentru spectatorii care au nevoie de teatru proaspăt, actual, în care să creadă și să se regăsească. Iar viitorul teatrului independent se bazează exclusiv de iubirea artiștilor care îl slujesc și caută să aducă bucurie prin ceea ce fac, dar și pe iubirea spectatorilor, care merg să vadă spectacolele noastre și susțin acest fenomen cultural să existe în continuare.”

 

Programul celor premierelor din luna septembrie: 

 

  • 11 septembrie, orele 16:00 și 20:00 și 19 septembrie, ora 19:00

Chelnerul Mut de Harold Pinter

Cu: Ionuț Iftimiciuc, Radu Catană

Regie și adaptare scenică: Alex Vlad

Un spectacol plin de mister și suspans despre putere și trădare în lumea mafiei. 

 

Doi mafioți ascunși în subsolul unei case părăsite așteaptă ordine de la superiorii lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune de rutina se transformă rapid într-o cascadă de enigme alambicate atunci când cei doi află că nu sunt singuri în casă și e posibil ca viețile lor să fie în primejdie.

 

Ben și Gus sunt victime ale unei autorități nevăzute și ne arată cum dinamica puterii poate să distrugă și un parteneriat de lungă durată, cei doi ajungând să se certe, să se testeze și să se întoarcă unul împotriva celuilalt.

 

Chelnerul mut este un mix unic de mister, crimă, suspans și dramă, în care fiecare spectator descoperă un adevăr emoționant despre natura schimbătoare a omului.

 

  • 17 septembrie, orele 16:00 și 20:00 și 26 septembrie, ora 19:00

Scapă-mă de nevastă-mea! de Terry Rouche

Cu: Ruxandra Coman, Francesca Fulop, Dorin Enache, Cosmin Gaspar

 

Regia: Adam S. Q. David

 

O comedie de situație plină de ritm și pasiune al cărei titlu sintetizează perfect acțiunea principală: un soț plictisit de căsnicia sa încearcă să scape cât mai ușor de soție pentru a-și trăi fericirea alături de amantă.

Așadar, ce faci când vrei să divorțezi și să-ți păstrezi și banii și amanta? Teo apelează la Alex, cel mai bun prieten al său, încercând să organizeze un flagrant cu prietenul și soția, pentru a avea un motiv de divorț din care să iasă curat ca lacrima. Doar că lururile nu merg întotdeauna așa cum te aștepți.

Un spectacol în care se poate regăsi fiecare dintre cei care au trecut printr-o lungă și plictisitoare căsnicie și pot să privească relaxați o comedie complicată despre infidelitate.

  • 25 septembrie, orele 16:00 și 20:00 și 3 octombrie, ora 19:00 

Înger căzut la pat și alte ritualuri de reîntoarcere de Ștefan Caraman

Cu: Bianca Marinescu, Alex Vlad, Radu Catană, Eduard Păuna, Ionuț Iftimiciuc, Iulian Sfircea, Dorin Enache, Carla Mihai, Grațiela Popa, Claudia Moroșanu, Andreea Boșneag, Cristian Bajora

Regia: Cristian Bajora

 

O comedie dulce-amăruie despre oamenii care aleg să se întoarcă întotdeauna prea târziu.

 

Se întâmplă uneori să-ți dorești să revii la oameni, momente sau locuri. Doar că dorința aceasta apare de obicei când ceilalți s-au obișnuit deja fără tine. Pentru că foarte multe lucruri în viață se întâmplă prea târziu. Îți dai seama prea târziu că ai pierdut pe cineva pe care l-ai fi vrut înapoi în viața ta, îți vei cere iertare prea târziu și probabil te vei reîntoarce într-un loc drag atunci când spațiul, așa cum îl știai tu, nu mai există. Pentru că oamenii de fapt nu se schimbă, ci doar lucrurile din jur se transformă astfel încât să-ți dea senzația că viața este mereu într-o continuă mișcare. Dar și de asta îți vei da seama probabil prea târziu.

 

Cu o distribuție de 12 actori, spectacolul spune șase povești despre relații pe care oamenii le construiesc și apoi le abandonează. Acele relații de familie, de iubire sau de prietenie, spre care oamenii aleg să se întoarcă, dar o fac întotdeauna prea târziu. Iar la final rămân doar cu regretul lui ”ce-ar fi fost dacă…”

 

Programul integral pentru luna septembrie, dar și mai multe detalii despre spectacolele Teatrului În Culise găsiți pe www.teatrulinculise.ro.

 

Urmărește-ne și pe       și

Teatrul În Culise. Din 2011, o mică armată de actori, regizori, teatrologi, tehnicieni, spectatori și oameni care iubesc teatrul. Suntem furnizori de distracție și bucurie. O echipă de visători neîmblânziți de sistem, care-și doresc să-ți arate că teatrul poate fi viu și adevarat și că rămâne acel tip de entertainment care merită timpul tău. 

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qADVvY9z-vg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Agenda culturală a MNLR

Posted: 06 Sep 2021 09:29 AM PDT

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru perioada 06 – 12 septembrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

 

 

Evenimente cu public

 

Joi, 9 septembrie 2021 şi vineri, 10 septembrie 2021

Biblioteca Academiei Române şi sediul MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8

 

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române şi cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează Colocviul internaţional Dante Alighieri – 700, prilejuit de împlinirea a 700 de ani de la moartea poetului, filosofului și omului politic Dante Alighieri, personalitate complexă a culturii europene şi universale. Colocviul face parte dintr-un proiect amplu, organizat în colaborare cu partenerii menţionaţi mai sus, precum şi cu Romfilatelia şi Teatrul Nottara, care cuprinde expoziţia-eveniment Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă – incunabule și ediții rare (Biblioteca Academiei Române, Sala Theodor Pallady, 1 – 10 septembrie 2021) precum şi spectacolul Călătoria lui Dante, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină, care va avea loc în 11 septembrie 2021, ora 18.00, la Teatrul Nottara.

 

Programul colocviului reuneşte scriitori şi specialişti din ţară şi din străinătate, care îşi propun să discute pe marginea actualităţii şi moştenirii lui Dante Aligheri în cultura română, europeană şi universală, de la primele comentarii la Divina Comedie, din timpul vieţii autorului, până la cele mai recente studii şi traduceri ale operelor sale, despre construcţia personajelor, precum şi despre ilustraţiile lui Botticelli la capodopera dantescă.

 

Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Academia Română, Biblioteca Academiei Române

Parteneri ai proiectului: Institutul Cultural Român, Romfilatelia, Teatrul Nottara

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Revista de cultură Familia, Ordinea Zilei

 

Programul evenimentelor îl puteţi consulta aici.

 

Pentru rezervări şi detalii, vă rugăm să scrieţi un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să apelaţi numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

 

__________________

Marți, 7 septembrie, ora 20.30
Vineri, 10 septembrie, ora 20:30
Duminică, 12 septembrie, ora 20:30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecțiile Cinema sub clar de lună continuă în săptămâna 6-12 septembrie, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8), cu trei filme care au adunat numeroase premii și un public fidel.

 

Marți, în 7 septembrie, va rula filmul care a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun film internațional, Încă un rând/ Another Round; pe 10 septembrie, spectatorii se vor delecta cu o comedie spaniolă care a deschis TIFF 2021, Dineu cu vecinii de sus, iar pe 12 septembrie vor putea viziona noua producție semnată de Radu Muntean și proiectată anul acesta la Cannes, Întregalde.

Detalii, aici.

 

Proiecțiile vor continua în fiecare săptămână, până pe 17 octombrie. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/ .

Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna

 

__________________

 

Miercuri, 8 septembrie 2021, ora 19.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Recital Eugenia Moise – „Romanța, regina inimii mele”

 

Absolventă a Liceului de Artă „George Enescu” și a Facultății de Muzică, Eugenia Moise Niculae s-a născut în satul Poiana, județul Olt. S-a dedicat cântului popular și romanțelor împreună cu întreaga familie, atât soțul, cât și cei doi fii ai săi, absolvenți ai Conservatorului, secția clarinet. În 2013, a înregistrat împreună cu soprana Angela Gheorghiu și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române cea mai cunoscută romanță românească „Ciobănaș cu trei sute de oi”. Prietene din timpul liceului, vocile lor s-au împletit divin, înregistrând o variantă de o mare frumusețe a acestei minunate piese. Printre romanțele ce vor putea fi ascultate în cadrul recitalului din Grădina MNLR se numără și „Car frumos cu patru boi”, „N-ai să știi niciodată”, „Și în chioșc fanfara cânta”, „Mi-e dor…”, „Când eram copii odată…”, „Destăinuire”, „Deschide, deschide fereastra!”, „La căsuța albă”, „Zaraza”, „Dor (Dor de părinți)”, „Doar amintirile revin”. Eugenia Moise Nicolae va fi acompaniată de Daniel și Alexandru Nicolae.

__________________

 

Miercuri, 8 septembrie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Recital Diana Tudor – „Swing-Jazz Goldies”

 

„Swing-Jazz Goldies” este o călătorie în lumea fascinantă a muzicii swing-jazz și a muzicii din ecranizări celebre, precum „Sunetul muzicii”, „My Fair Lady”, „Casablanca”, „Mic dejun la Tiffany”, „parfum de femeie”, „Albă-ca-Zăpada”, „Fantoma de la Operă”, „La vie en Rose”, „Sous le ciel de Paris”. Acest program muzical include lucrări memorabile din repertoriul unor mari artiști precum Frank Sinatra, Julie Andrews, Doris Day, Dean Martin, Audrey Hepburn, Charles Trenet, Edith Piaf, Yves Montant, Carlos Gardel, piese precum: Sound of Music, Autumn Leaves, As Times Goes by, Moon River, Che Sera Sera, La vie en Rose, Sous le ciel de Paris, Champs-Elysées, Je ne veux pas travailler, Some Day my Prince Will Come, I Got Rhythm, Dream a Little Dream of Me, Por una Cabeza, Tea for Two, Strangers in the Night, That’s Amore.

__________________

 

Joi, 9 septembrie 2021, ora 19.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Incursiune în universul literaturii lui Ahmet Altan

Editura Pandora M le dă întâlnire iubitorilor de literatură la un eveniment care are în centru cea mai recentă traducere din opera lui Ahmet Altan: romanul Ca o rană de sabie, prima parte a Cvartetului Otoman.

Protagonistele dialogului, așezat sub motto-ul „Iubire și politică în umbra tiraniei”, vor fi Luminița Munteanu, traducătoarea cărții, directoarea Departamentului de Limbi și Literaturi Orientale al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, și jurnalista Magda Grădinaru, editor SpotMedia. Un dialog consistent care le va oferi iubitorilor de literatură ocazia de a pătrunde în universul ficțional al lui Ahmet Altan, de a „dezvrăji” împreună cu cele două invitate firele narative ale romanului Ca o rană de sabie și o încercare de a-l așeza pe Ahmet Altan, unul dintre cei mai importanți scriitori ai momentului, în contextul literaturii turce contemporane.

Mai multe detalii, aici.

_______________

 

Joi, 9 septembrie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok | Sahia | 86

 

Prin programul de filme documentare KineDok, vă invităm la o seară de filme realizate de Studioul Sahia.

Iosif Lisowski (Eugen Popiță, Pantelie Tuțuleasa/ 1963/ 7 min.)

 

„Reportaj de la Steagul Roșu (Alexandru Sîrbu / 1956 / 19 min.)

Este un film atipic în contextul anilor ‘50. Privit din perspectiva deceniilor următoare, filmul aparține unui corp mai larg de documentare concentrate asupra condițiilor de viață oferite cetățenilor României de către noile cartiere de locuințe muncitorești – în cazul de față, cartierul de blocuri construite în jurul fabricii „Steagul Roșu” din Orașul Stalin (numele orașului Brașov în perioada 1950-1960).

 

„Uzina” (Slavomir Popovici / 1963 / 18 min.)

 

Uzina ca loc al producției materiale și de organizare a muncii era un reper în viața locuitorilor. În același timp, uzina susținea o serie întreagă de echipamente civice: de la club, bibliotecă, dispensar, până la baze sportive sau ștranduri. Astfel, uzina și cartierul funcționau ca două piese ale aceluiași angrenaj care, împreună, produceau orașul.

Organizator Național: Asociația One World Romania
Online: oneworld.ro | kinedok.net

 

Pentru detalii și rezervări, sunați la 0736.598.451 sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro.

 

__________________

 

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, ora 11.00 – 18.00

Calea Victoriei 110 

Străzi deschise | MNLR

Expoziție | Scriitori români în Primul Război Mondial

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 11.00-14.00
Calea Victoriei 110
Străzi deschise | MNLR

  • Poveștile obiectelor – atelier de educație muzeală pentru copii
  • Spații interactive – șotronul cuvintelor, atelier DADA, geometrii poetice
  • Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei culturaindirect.ro, a audioghidurilor.

 

__________________

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, ora 11.00 – 18.00
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Strada Mărțișor 26, sector 4, București)
Livada comunitară urbană

 

Vă invităm cu mic cu mare pe data de 11 septembrie 2021, începând cu ora 11:00, la primul eveniment organizat de grupul de inițiativă Acțiunea Comunitară Tineretului, în cadrul proiectului Livada comunitară urbană, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”.

Agenda eveniment 11:00-14:00:

  1. Cum ne-a venit ideea proiectului Livada comunitară urbană, reprezentant grup de inițiativă Acțiunea Comunitară Tineretului
    2. Câteva cuvinte din partea Fundației Comunitară București, Ana Mircioagă
    3. Istoria locului magic și a oazei de verdeață în care ne vom desfășura proiectul, livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”, reprezentant partener Muzeul Național al Literaturii Române
    Dorothea Nicolescu este muzeograf și specialist în educație muzeală, în prezent coordonează programul educațional desfășurat la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” – Muzeul Național al Literaturii Române.
    4. Primele activități de îngrijire a livezii și de culegere a fructelor (o parte din fructe vor fi donate unui beneficiar social)
    Laura Horga, inginer horticol, a absolvit Facultatea de Horticultură din Timișoara în anul 2005, ulterior specializându-se în domeniul său profesional, atât prin cursurile urmate, cât și prin activitatea profesională desfășurată de-a lungul anilor. Laura ne-a ajutat să facem planul activităților de îngrijire-culegere-plantare pe perioada toamnă-primăvară a livezii.
    5. Facem cunoștință cu cutiile de compostare unde vom valorifica resturi vegetale de acasă și resturi vegetale uscate din livadă cu scopul de a reduce impactul de mediu prin transportul și depozitarea la gropi sau chiar incinerarea deșeurilor, dar și pentru a avea în câteva luni pământ sănătos (humus) pentru câteva straturi de plante aromatice și flori.
    Gabriela Iordan, coodonatoarea proiectului a devenit pasionată de un trai sustenabil, compostarea fiind un pas important al acestui stil de viață. De peste 14 ani lucrează într-o organizație non-profit cu proiecte axate pe dezvoltare durabilă, consum responsabil, educație pentru mediu, voluntariat, antreprenoriat social și verde.

Detalii găsiți pe site-ul MNLR.

Atenție! Accesul la eveniment se va putea face în limita a 30 persoane, primele care se vor înscrie la eveniment prin completarea fomularului https://forms.gle/A6LtgCoSrPqctwET6

 

Expoziții temporare

 

Expoziția-eveniment Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă – incunabule și ediții rare
Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125), Sala „Theodor Pallady”
1 – 10 septembrie 2021

 

Expoziția-eveniment Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă – incunabule și ediții rare reuneşte 21 de lucrări de grafică realizate de maestrul Marcel Chirnoagă, reprezentări ale Infernului dantesc, lucrări care fac parte din patrimoniul MNLR și care sunt expuse, în premieră, cu acest prilej. De asemenea, vizitatorii vor putea admira și o serie de mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, ilustrații la volumul Infernul – Dante Alighieri, în traducerea lui Alexandru Marcu (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1935), precum şi incunabule şi ediţii rare Dante din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, dar şi manuscrisele traducerii lui George Coşbuc.

 

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

 

Mai multe detalii, aici.

 

____________________

Expozitia „Horațiu – grafică, desen, pictură”

Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

 

Expoziția reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

 

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

 

Expoziția este deschisă până în date de 18 septembrie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

 

Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române a creat o serie de suvenire, de la tricouri colorate cu unele dintre cele mai inspirate desene ale artistului, la măști de protecție și sacoșe de in, numai bune pentru plimbările de vară.

 

Pentru mai multe modele, puteți accesa site-ul: https://mnlr.ro/magazin-online/

Suvenirele pot fi achiziționate direct de pe site-ul MNLR, dar și de la librăria din Calea Griviței 64-66 și de la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8

_______________

 

Expoziţia Imagini şi mărturii. Şcolile de altădată 

București Mall Vitan, Calea Vitan 55-59

Expoziţia Imagini şi mărturii. Şcolile de altădată organizată de MNLR în parteneriat cu Bucureşti Mall Vitan şi Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 18 septembrie 2021,

dedicată scriitorilor în ipostaza lor de elevi şi profesori, completată de imagini şi informaţii despre şcolile şi liceele de altădată, din arhiva MNLR. Expoziţia va fi prezentată, pe tot parcursul lunii septembrie, în Bucureşti Mall Vitan şi în Plaza România.

 

______________

 

Expoziţia Alexandru Tzigara-Samurcaş 

9 – 19 septembrie 2021, Sala Acvariu

Muzeul Național al Țăranului Român

 

Cu duioșie mi-aduc aminte, azi încă, de bucuria ce o aveam, ca copii cînd scotocind prin lada de chiparos cu simpaticul ei parfum de vetustate, mama ne îngăduia să pipăim, cu tot respectul cuvenit, moștenirea rămasă de la părinții ei și bunicii noștri. (Alexandru Tzigara-Samurcaș)

 

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă joi, 9 septembrie 2021, ora 18.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției Alexandru Tzigara-Samurcaş, dedicată fondatorului Muzeului de la Șosea.

 

Expoziția face parte din proiectul MNLR intitulat Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală și își propune să valorifice manuscrise și cărți poștale ilustrate din arhiva MNLR, care vor fi completate de materiale aflate în Arhiva Etnologică a MNȚR. 

 

Expoziția se înscrie în seria de evenimente Zilele Muzeului Țăranului și poate fi vizitată până în data de 19 septembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. 

 

Vă invităm să descoperiți corespondența lui Samurcaș cu diferite personalități ale epocii, reflectată în manuscrise și documente dactilografiate, în mesajele transmise pe cărți poștale ilustrate și, odată cu aceasta, câteva instantanee din viața lui Samurcaș și a Muzeului de la Șosea!

 

Alexandru Tzigara-Samurcaş s-a născut în 1872, în Bucureşti. Studiază istoria la Facultatea de Litere, unde îi are profesori pe Alexandru Odobescu şi Grigore Tocilescu. În timpul studenției, Tocilescu îl numeşte „custode preparator” la Muzeul Național de Antichități, iar doctoratul în istoria artei îl susține la Universitatea din München. Lucrează ca bibliotecar la Fundația Universitară „Carol I”, unde va fi numit director 15 ani mai târziu, în 1914. Este fondatorul Muzeului de Etnografie şi Artă Națională şi director timp de 40 de ani. Este profesor suplinitor la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti până la 1926, an în care este numit profesor titular la Universitatea din Cernăuți.

 

Este ales membru al Asociației Arhitecților din România și al Societății Scriitorilor Români, comisar al pavilionului României la expozițiile internaționale din 1925, 1929, 1935 și 1936, inspector general al muzeelor din România (din 1922), membru corespondent al Academiei Române din 1938.

 

Colecția pe care a lăsat-o moștenire Samurcaș reflectă preocupările sale (printre care arheologia, istoria, etnografia, arta europeană), dar și experiența călătoriilor sale în țară și în străinătate.

 

Proiect expozițional realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român.

 

Echipa de proiect

Muzeografi (MNLR): Andra Ispas, Cristina Milca, Gabriela Toma

Creație grafică: Cristina Milca, Emilia Petre

Relații Publice: Andreea Balaban

 

Pentru detalii, vă invităm să scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să apelați 0736.598.451 (Gabriela Toma).

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin. 

 

______________

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 6 septembrie 2021, ora 19.00: Horia Gârbea
Joi, 9 septembrie 2021, ora 19.00: Virgil Ștefan Nițulescu 

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitatul episodului #62 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 6 septembrie 2021, este Horia Gârbea
Invitatul episodului #63 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 9 septembrie 2021, este Virgil Ștefan Nițulescu

 

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

______________

 

Episodul #6 al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York încă din 2020, avându-ne și de această dată parteneri, îl are protagonist pe poetul și artistul vizual Merlich Saia, care a luat lumea literară românească prin asalt cu un debut fulminant în 2014.

 

Versiune în limba engleză a poemului său vizual a fost realizată de traducătorul și poetul american Andrew Davidson-Novosivschei.

 

Nu ratați întâlnirea noastră on-line de mâine, marți, 7 septembrie 2021, ora 21.00 (România) și 14:00 (New York).

 

https://fb.me/e/14Xe9MCnF

Merlich Saia (n. 1982, București) este pseudonimul literar al lui Eugen Vuțescu, medic, poet și artist vizual român. „paza corpului”, publicat în 2014 la Editura Tracus Arte, București, România este volumul său de debut. Volumul a câștigat Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut, Botoșani, 2014, Premiul „Mihai Eminescu”, Chișinău, 2015, Premiul „Mircea Ivănescu”, Sibiu, 2015 și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Ca artist vizual, Eugen Vuțescu lucrează într-o gamă largă de medii: fotografie, pictură și instalație. Expoziții personale: „Transfer de memorie”, Galeria Halucinarium București (2018); „EVVE”, împreună cu pictorul Ene Vladimir, Galeria „Căminul Artei”, București (2017), „Destrupări”, Institutul Cultural Român, București (2010), „Destrupări”, Galeria „Lina”, Bistrița (2009).

 

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

____________________

 

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.
„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_____________

 

Joi, 9 septembrie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

 

Duminică, 12 septembrie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Tic Petroșel și Zoltan Butuc

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Duminică, 12 septembrie 2021, ora 13.00

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro

Indulgențe cu Ion Mureșan

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hM7FdD_YGAI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

IN MEMORIAM ION CARAMITRU

Posted: 06 Sep 2021 09:16 AM PDT

UNITER a trimis pe adresa redacției un comunicat de presă în memoria personalității lui Ion Caramitru. Redăm textul integral.

”A plecat dintre noi  o personalitate unică a artei, culturii, istoriei contemporane. Un om de o mare forţă morală, un artist înzestrat cu talent multilateral, o conştiinţă puternică, de singulară anvergură, care a ştiut să perceapă timpul, să-l pătrundă și să urmeze calea dreaptă. A știut să lupte pentru idealuri, să le materializeze, să le apere, să nu renunţe la principii. A știut să construiască pentru semeni. O prezență carismatică, seducătoare, irezistibilă, de o eleganţă plină de nobleţe. Dar, înainte de toate, un OM, un LIDER, un CONSTRUCTOR, un CREATOR DE UIMITOARE VIZIUNE. Principial, curajos, tenace, și-a urmat fără să se abată, cu orice riscuri, convingerile. A avut un neobişnuit simţ al realităţilor prezente şi, mai ales, viitoare.

A participat din tot sufletul la Revoluţia din 1989, sperând în realizarea idealurilor democratice. Dar foarte curând a simțit nevoia să se depărteze de formele în care aceste idealuri s-au distorsionat. N-a încetat, cu toate acestea, să acționeze în  noile condiţii pentru a genera o restructurare a instituțiilor culturale în favoarea artistului și a spiritului său creator. Disciplinat, riguros, cu mare putere de muncă şi cu știința și stăruinţa lucrului bine făcut, se pregătea minuţios pentru fiece demers pe care și-l propunea informându-se, documentându-se temeinic, până la detaliu. Cunoştea legile şi le privea în ansamblul legislaţiei europene, se pricepea să le conceapă, să le aplice adaptat la realităţile româneşti. A avut în vedere statutul artistului, stăruind şi izbutind să-l impună în calitatea lui de creator. A întemeiat, încă din 1990, UNITER-ul, Uniunea Teatrală din România, asociaţie de breaslă devenită model pentru lumea artistică. I-a dat un prestigiu internaţional prin activitatea lui personală şi prin aceea a colaboratorilor. A răsfrânt asupra întregii comunităţi a teatrului românesc propria sa strălucire de artist şi de reprezentant de elită al breslei. A fost un excepţional ministru al culturii, competent, activ, eficient, devotat interesului naţional. A fost curajos şi tenace. Convins că libertatea de a spune adevărul este unul dintre puţinele câştiguri ale Revoluţiei, nu s-a sfiit niciodată să discute deschis lucrurile sensibile şi să-i îndemne şi pe alţii să facă la fel. A avut o remarcabilă forţă interioară cu care s-a protejat de atacuri, nedând replică nici la jigniri mărunte, dar nici la cabale, convins că ele se sting din propria lor sterilitate, zădărnicie, reavoinţă. Credea în corectitudine şi în victoria ei. Credea în Dumnezeu şi în izbânda binelui. S-a identificat cu interesul comun și, deși a fost extrem de dezamăgit de toate disfuncţiile, mizeriile, afacerile murdare, semnele decăderii şi necinstei, nu a abandonat propria sa stăruinţă de a a merge până la capăt în ceea ce putea să realizeze. Când se angaja în ceva se implica prin toată fiinţa şi cu toată puterea.

A fost un excepţional actor, regizor, director de teatru, sprijinitor al tinerilor artişti. A avut întotdeauna o deschidere specială pentru ei, dorind să-i promoveze, să-i impulsioneze, să-i călăuzească să aspire la cultură, măiestrie, temeinicie profesională. După cum a avut întotdeauna grija de a oferi actorilor maturi şi în vârstă condiţiile şi prilejul de a crea după impulsul şi dorinţa lor interioară. A dorit ca artiştii seniori să aibă un trai decent, să fie feriţi de umilinţa sărăciei, uitării și desconsiderării. A urmărit ca profesioniştii de teatru să fie respectaţi după valoarea şi aspiraţiile lor. A realizat pentru ei, împreună cu echipa sa, lucruri fără precedent.

 

Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre…

 

Dumnezeu să-i dea lumină, pace, odihnă, după frumuseţea sufletului său şi după toate realizările pe care le-a înfăptuit!

 

Iar nouă, puterea de a le păstra şi a le duce mai departe.

 

SENATUL UNITER 

Radu Afrim, Felix Alexa, Puiu Antemir, Miklós Bács, Emil Boroghină, Dragoş Buhagiar, Adi Carauleanu, Ana Ciontea, Marina Constantinescu, Aura Corbeanu, Alice Georgescu, George Mihăiţă, Virginia Mirea, Doina Modola, Viorica Petrovici, Victor Rebengiuc, Gábor Tompa, Vlad Zamfirescu.

 

6 septembrie 2021”

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rnfhUJQ-gxI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Literatură română la Editura Polirom: noi titluri în librării

Posted: 06 Sep 2021 09:06 AM PDT

Polirom deschide toamna 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană. Noi titluri semnate de cîteva dintre cele mai îndrăgite și mai apreciate voci ale literaturii autohtone de astăzi se găsesc deja în librării sau vor fi disponibile pînă la finalul lunii septembrie.

  • În librării

Amor intellectualis. Romanul unei educații, Ion Vianu

Ediție cartonată

Amor intellectualis. Romanul unei educații deschide, împreună cu volumul de eseuri Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediţie revăzută şi adăugită), cel mai recent proiect editorial Polirom: Seria de autor Ion Vianu.

Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundației Anonimul • Premiul pentru Eseu, memorialistică, publicistică al revistei Observator cultural pe anul 2010 • Premiul special al ediției 2011 a Premiilor USR

„Romanul unei educații”, cum îl subintitulează autorul, Amor intellectualis relatează povestea unei maturizări intelectuale și sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurării și consolidării regimului comunist. Adolescența eroului îndeosebi, cu inițierile ei – primele experiențe erotice, căutările intelectuale, tensiunea dintre spiritual și trupesc –, prilejuiește pagini pe cît de savuroase prin pitorescul lor, pe atît de convingătoare prin franchețe.

Ieșirea din Pustie, Eugen Uricaru

Colecția „Fiction Ltd.”

Republica Populară Română, cu granițele temporale situate între momentul abdicării forțate a Regelui Mihai I și moartea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, este cadrul în care Costi Condurat, un tînăr cu un bagaj impresionant de lecturi și o memorie remarcabilă, ajunge să se maturizeze. El reprezintă un punct de legătură între generația care regretă România veche, cu sens, acum dispărută, și noul „Repere”, care lucrează la construirea socialismului și se asigură că toți dușmanii poporului sînt înlăturați. Diversele personaje cu care interacționează băiatul și toate relațiile ce se ramifică pornind de la aceste personaje îl ajută pe Costi – și totodată pe cititor – să descopere și să înțeleagă dedesubturile istoriei dincolo de informațiile din manualele aprobate de Partid.

Tatăl meu la izolare, Cristian Teodorescu

Colecția „Fiction Ltd.”

Un orășel din Dobrogea, un inginer chimist, fost țărănist, care încearcă să se pună la adăpost de epurările comuniste, o fată frumoasă, casieră la Alimentara locală, fiica unui fost cîrciumar, un stigmat de neșters în toiul obsedantului deceniu. O poveste desprinsă din cartea-fenomen Medgidia, orașul de apoi, o poveste de dragoste improbabilă, cu un destin inevitabil, marcată atît de sprijinul celor care au reușit să își depășească frica și să își păstreze bunătatea, cît și de trădări dureroase. Tatăl meu la izolare este un roman cu o imensă încărcătură emoțională și o perspectivă nouă asupra coliziunii micilor istorii cu istoria mare.

Noaptea plec, noapte mă-ntorc, Florin Lăzărescu

Colecția „Fiction Ltd.”

„După șase ani de la ultima sa carte, Florin Lăzărescu revine cu un roman superb, greu de egalat ca asceză stilistică, cu o voce matură, detașată, absolut unică. Asemeni unui fotograf nostalgic, naratorul restaurează negativul unei vieți mărunte, dramatice și emoționante prin simplitatea ei. Într-o dimineață, Pavel hrănește găinile și se urcă în tren… O singură zi și două sute de pagini în care personajele par să vorbească despre nimicuri, scot bani de la bancomat, se ceartă, fumează, se împacă sînt suficiente pentru a face radiografia completă a unei generații și a unei țări. După Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, Lăzărescu poate să tacă încă șase ani.” (Tatiana Țîbuleac)

KIWI, 2021. Antologia de proză scurtă SOSIRI / PLECĂRI, Marius Chivu (coord.)

„Cele optsprezece povestiri ale acestor autori atît de diferiţi evoluează, cum v-aţi aștepta, pe un vast spectru al genurilor: de la evocarea nostalgică și confesiunea autoironică, prin realismul comportamental și conversaţional, pînă la fabula religioasă, istoria alternativă și distopia SF. Povestirile au dialoguri extinse și creează atmosferă, au umor și absurd, senzualitate și violenţă, fantezie și paranormal, morală politică, tîlc ideologic, iconoclasm.” (Marius Chivu)

Antologia cuprinde texte semnate de: Ada Aitonean, Aron Biro, Adriana Bittel, Isabela Brănescu, Ruxandra Burcescu, Bianca Dragomir, Andrei Dumitrescu, Tudor Ganea, Simona Goşu, Ana Irina Lupu, Gabriel Florin Macsim, Marin Mălaicu-Hondrari, Ilinca Mănescu, Răzvan Petrescu, Ion Pleşa, Iulian Popa, Bogdan-Alexandru Stănescu, Cristina Ştefan.

Facebook.com/antologiakiwi • Instagram.com/antologia_kiwi

Clovnul, Iulian Ciocan

Colecția „Ego. Proză”

„Latura burlescă a Răului la concurență cu derizoriul, din care se naște angoasa, este specialitatea lui Iulian Ciocan, căpătînd noi înfățișări prin interpretarea mitului faustic, cu toate avatarurile sale rusești, în Moldova eternă, în Chișinăul cunoscutului primar Denis Cartof: rolul lui Mefisto este jucat de un Clovn dispus să cumpere păcate de la amatori, iar Cimpanzeul sau Marele Oligarh, alias Coordonatorul guvernării, poate fi o altă grimasă a Clovnului. Nu există însă redempțiune, cerurile nu se deschid decît pentru a mai lăsa să treacă cîte un stol de ciori, invadînd încet, în ralanti, dar sigur, întreaga metropolă. Cîți dintre muritori sînt pregătiți?” (Dan Gulea)

Exerciții de liniște, Cezar Amariei

Colecția „Ego. Proză”

„Cezar Amariei își construiește orice poveste privind-o din toate părțile, cunoscîndu-i toate cotloanele, cîntărește pînă și laptele supt de la mamă de fiecare personaj, fotografiază cu precizie fiecare colț de stradă, asamblează din piese de lego decorul acțiunii. Știe perfect ce urmează să spună. De aceea, ca un profesionist, apasă pe cuvintele care sună adecvat, firesc, natural – dar care au o forță miraculoasă de impact. Fiecare povestire din volum are un punct din care încetează să fie o simplă relatare. În capul cititorului se face lumină brusc cînd înțelegerea și sensul evenimentelor se coagulează la un colț de frază. Brusc, textul devine și al cititorului, personajele i se așază în brațe, iar autorul, ascuns între rînduri, își freacă mîinile, mulțumit.” (Florin Iaru)

Fata de pe Drumul Mătăsii, Liviu Surugiu

Colecția „Ego. Proză”

Pentru Liviu Surugiu, realismul magic și fantasticul sînt doar două dintre multele încăperi ale inimii sale. Ajuns la vîrsta de cincizeci de ani, autorul simte că are ce să ne spună. Încă ancorat în ficțiunea speculativă care l-a urmărit de-a lungul primelor șapte volume, în Fata de pe Drumul Mătăsii Surugiu strecoară elemente autobiografice, începînd din primul text, povestea fantastică, dar adevărată a dramei părinților săi. Poveste după poveste, scriitorul ne duce ușor spre alte zone, tot mai depărtate de granițele pămîntescului, pe care visele nu ne lasă să le părăsim, pînă la ultima pagină, unde se întoarce la eterna problemă a existenței.

 

  • În curînd, în librării

Fragmente de tăcere. Poeme și alte texte postume. Cu desenele autorului, Alex. Leo Șerban

Ediție îngrijită de Iris Spiridon

„Am găsit la tine povești de iubire stranii între pianiste geniale și discipoli tineri și un cimitir cu animale (dar mai vesel și mai abstract ca al lui Stephen King) și un motan răzbunător implicat într-o intrigă polițistă, dar am rămas cu întrebarea: cine ar suspecta o pisică? Și o meditatoare în deux-pièces care inventează povești de groază cu prințese sadice pentru copii perverși care pictează ceea ce aud. Apoi, o iubire de tinerețe între un măcelar și o fată bogată, o scenă de la Ierusalim cu un falus uriaș, pe Șeherezada care este ucisă după prima noapte și crime la bibliotecă dedicate lui Julien Green, dar numai după miezul nopții. Am găsit și prețioasele tale liste cu scriitori preferați și detestați…” (Iris Spiridon)

Mă găsești cînd vrei, Lavinia Braniște

Colecția „Ego. Proză”

Într-un aeroport se întîlnesc un bărbat și o femeie care descoperă, întîmplător, că au aceeași destinație. După călătorie, scînteia atracției pe care au simțit-o unul față de celălalt îi împinge rapid într-o relație intensă, dar în scurt timp apar și problemele. Este o relație din care ea va evada de cîteva ori, iar el o va aduce înapoi de fiecare dată, făcînd-o încetul cu încetul să devină dependentă de el. Însă cum ar putea să funcționeze lucrurile între un bărbat atît de sigur pe el și învăluit în mister, ce pare să vină de nicăieri, și o femeie ce poartă mereu cu sine eșecul tuturor relațiilor la care a fost martoră, începînd cu cea a părinților ei?

Urmuz. Cei dintîi trăsniți, Alexandru Vakulovski

Colecția „Biografii romanțate”

„S-a aplecat și a descleștat revolverul din mîna dreaptă a cadavrului. Era un STM. A notat în carnețel. Glonțul intrase în tîmpla dreaptă. A notat și asta, că la periferia Bucureștiului unii mai reușesc să-și bage cu dreapta cîteva gloanțe în tâmpla stîngă. – Cine ești tu? a întrebat și, văzînd că măturătorii deschid gurile, a continuat: Cărați-vă, deocamdată. Îmbrăcat binișor, a scris. Pene gri cu dungi albe. Pălărie maron. Hai să ne prezentăm. Comisarul a început să buzunărească cadavrul. I-a scos din buzunare mai multe hîrtii, chei, un ceas aurit fără capac, carnețele, o chitanță, un portmoneu cu 943 de lei. Nouă sute patruzeci și trei lei, a notat și s-a uitat cu ciudă spre Bufet. A desfăcut scrisoarea.”

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vMc_nAzNzU8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Farmecul nebun al comerțului cu amănuntul

Posted: 06 Sep 2021 08:59 AM PDT

Încep cu o întrebare de baraj, dar un biet baraj de artilerie. Cîte cărți comerciale românești, apărute în ultimii zece ani cunoașteți? Prin genul „comercial” înțeleg cărți centrate exclusiv pe subiect, pe poveste, fără pretenții stilistice și fără o încărcătură „filosofică” sau „existențială” majoră. Cărți care nu urmăresc să scoată din cititor nici sufletul, dar nici untul, ci să înșire de la cap la coadă o întîmplare. Gen: polițist, SF, fantasy, horror, social, chick lit, sportiv, erotic etc. Poate cineva să-mi spună măcar zece titluri românești care să poată fi încadrate în categoriile mai sus enunțate? Eu, unul, nu, dar cine sînt eu să mă dau exemplu? Nu vreau să desfășor aici volute logico-matematice, dar părerea mea e că absența aproape desăvîrșită a literaturii comerciale bine făcute, profesioniste este cauza principală că în România nu se citește. Publicul nu găsește în peisajul literar românesc subiecte de interes (să-i zicem „național”?), astfel că literatura română e chiar Cenușăreasa Europei, fără să existe pe undeva un prinț și pentru ea. Dar ajunge cu introducerea.

 

Azi aș vrea să vă recomand un roman „comercial”. Foarte comercial – dacă și cei și cele care l-au citit au declarat că l-au parcurs cu sufletul la gură, că se citește ușor. Printre aceia mă număr și eu. E vorba de romanul Între două fronturi de Oana David, apărut la editura Hyperliteratura. E un roman barosan, are aproape 600 de pagini îndesate. Iar subiectul e o poveste de dragoste, război și spionaj în decursul Celui de Al Doilea Război Mondial. Autoarea (o debutantă, aici e surpriza) a acționat ca la carte. A imaginat un scenariu complex, cu zeci de ramificații și personaje, a construit o tramă solidă (o poveste de dragoste imposibilă și provocatoare) și a găsit un decor potrivit: Bucureștii anilor ’40. Toate astea ar reprezenta o încercare grea pentru un scriitor matur, darămite pentru un începător. Iar surpriza e că Oana a rezolvat cu brio toate problemele.

Nu am să vă povestesc subiectul cărții. E suficient să știți că sîntem în plin război, iar fiecare zi e și un cîștig, și o amenințare. Cei pe care îi avem în fața ochilor sînt azi albi, mîine, negri. Prieteni, dușmani. Trădători, loiali. Victime, spioni. Desfrînați, bisericoși. Criminali, propagandiști. Germani, ruși și români. Nu știi de la o pagină la cealaltă ce va urma, cum vor ieși eroii din capcane – și asta asigură ritmul lecturii, ține trează curiozitatea și, esențial, creează legătura intimă a cititorului cu personajele. Și ce personaje, de la vlădică la opincă, de la canalie, la erou.

Însă partea cea mai subtilă (da, romanele „comerciale” au și calități literare!) e viața bucureșteană în acea perioadă. Oana David nu s-a mulțumit să se informeze temeinic, ea a refăcut atmosfera timpului cu o migală și cu o precizie admirabile. Dar nu migala în sine e de laudă, ci sentimentul statornic, viu că ești acolo, contemporan și participant în sala de concerte a Atheneului, la Capșa, în crîșme, în spital, pe Calea Victoriei, sub bombardament, în saloane și legații unde protipendada bea în cinstea învingătorilor, oricare ar fi ei, în case conspirative unde slăbiciunea și prefăcătoria iau forma îndrăgostelii, în taxiuri și pe malul gîrlei, unde o tentativă de viol se soldează cu o crimă. Cartea navighează rapid și credibil printre meandrele concretului. După prima sută de pagini, cititorul știe cu exactitate unde este, reperele sînt solide, caracterele, devoalate, mașinăriile propagandei, desfăcute. Remarcabilă e proprietatea frazei. Autoarea nu bate cîmpii, nu răspîndește cujetări filosoficești, ci, cu ochi de detectiv, surprinde epoca, atmosfera, politica, războiul, sentimentele în cuvinte nici prea multe, nici prea puține. Asta e o mare calitate, greu de găsit: adecvarea la subiect. Deși toată povestea e inventată, toate resorturile interne sînt bine calibrate. Iar amănuntele creează pe nesimțite iluzia realității. E și asta o artă sau o meserie, să știi ce și cît să pui. Și o plăcere să citești ce iese, pe bune.

E drept, la sfîrșitul cărții vă va aștepta un capitol greu, întunecat, care nu merită cu nici un chip epitetul de „comercial”. Dar o să înghițiți în sec, așa merg lucrurile. E scris cu aceeași mînă sigură și tare mi-aș dori să vă văd citind ultimele pagini!

Așa da, Oana! Dacă am avea măcar zece autoare de „comercial”, ca tine, poate s-ar întoarce publicul care a dat bir cu fugiții.

 

Florin IARU

Vizualizări: 73

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor