altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 iunie 2021

“Cristian Fulaș și Emilian Galaicu-Păun despre ”Imperiul Binelui”, ...


Cristian Fulaș și Emilian Galaicu-Păun despre ”Imperiul Binelui”, d...

Posted: 21 Jun 2021 07:27 AM PDT

Marți, 22 iunie 2021, ora 18.00, sunteți invitați la o discuție dintre Cristian Fulaș și Emilian Galaicu-Păun, pornind de la eseul Imperiul Binelui, de Philippe Muray, apărut la Editura Cartier, colecția Biblioteca deschisă.  Moderator: Ioana Zenaida Rotariu. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Librăriilor Libris și a Editurii Cartier. Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube. Evenimentul este organizat de către Libris & Editura Cartier.

„Dacă vrem cu adevărat să-l definim pe Muray, dincolo de „genial”, aș spune că este un om al epocii luminilor nefericit de epoca noastră.” (Élisabeth Lévy)

„Ținta lui a fost axa Binelui, răspunzînd devastării tehnice și mentale pe care Binele o aduce pe întreaga planetă, dar, mai ales, denunțînd renovarea festivă a lumii, executată de modernitatea noastră în extaz – cu fake-ul și fiesta ca niște privilegii perpetue pe care ni le concede. Să spunem că Philippe Muray s-a bătut toată viața contra „extensiei domeniului farsei”. Domeniul fiind fără hotare, sarcina este imensă. […] Inseparabilă de farsă este extensia domeniului terorii. Și în acest caz, teroarea exercitată de Bine, amenințînd specia umană, teroarea securitară, înfășurîndu-ne într-o profilaxie mortală, este mai teribilă decît cea răspîndită de Rău. […] Pretutindeni se instalează o parodie de uniune sacră, sub semnul unui război preventiv total împotriva celei mai mărunte molecule infecțioase (dar, de asemenea, contra oricărei anomalii, celei mai neînsemnate excepții, celei mai mici singularități). […] Așa stînd lucrurile, există totuși o dreptate care nu ține nici de legile justiției, nici de o replică proporțională, nici de ordinea lucrurilor, ci de răzbunare și contralovitură, iar aici singularitatea feroce a lui Muray reprezintă o contrapondere egală, ba chiar superioară masei cosmice de prostie care ne înconjoară.” (Jean Baudrillard)

Philippe MURAY (1945, Angers – 2006, Paris), eseist și romancier francez. Cărţi publicate: Céline (eseu), Seuil, 1981; Secolul al XIX-lea de-a lungul epocilor istorice (eseu), Denoël,1984; Posteritate (roman), Grasset, 1988; Imperiul Binelui (eseu), Les Belles Lettres, 1991 (reeditări: Les Belles Lettres, 1998, 2002, 2006, 2010); Gloria lui Rubens (eseu), Grasset, 1991; Se închide (roman), Les Belles Lettres, 1997; Exorcisme spirituale (vol. 1: Respingere de grefă, Les Belles Lettres, 1997; vol. 2: Les Mutins de Panurge, Les Belles Lettres, 1998; vol. 3: Exorcisme spirituale III, Les Belles Lettres, 2002, vol. 4: Modern contra modern, Les Belles Lettres, 2005); După Istorie (cronici lunare apărute în „La Revue des Deux Mondes”, între ianuarie 1998 și ianuarie 2000:  vol. 1, Les Belles Lettres, 1999, reeditări: 2002, 2010; vol. 2, Les Belles Lettres, 2000, reeditări: 2002 și 2010); Dragi jihadiști…, (eseu), Fayard – Mille  et une Nuits, 2002; Minimum respect (poezii satirice), Les Belles Lettres, 2003; Festivus festivus. Conversații cu Elisabeth Lévy, Fayard, 2005; Roți pătrate, Fayard, Les Belles Lettres, 2006; Ultima Necat I. Jurnal intim 1978-1985, Les Belles Lettres, 2015; Ultima Necat II. Jurnal intim 1986-1988, Les Belles Lettres, 2015; Ultima Necat III. Jurnal intim 1989-1991, Les Belles Lettres, 2019.

În 2002, în Chemarea la ordine: anchetă asupra noilor reacționari (volum tradus în română la Ed. Compania, în 2003), Daniel Lindenberg îl apropie pe Philippe Muray de Michel Houellebecq și Maurice G. Dantec, aliniindu-l în categoria „noilor reacționari”. În replică la cartea lui Lindenberg, Philippe Muray semnează, împreună cu Alain Finkielkraut, Marcel Gauchet, Pierre Manent și Pierre-André Taguieff, Manifest pentru o gîndire liberă.

O. NIMIGEAN (n. 1962, Năsăud) a publicat poezie (Scrieri alese, 1992; Week-end printre mutanți, 1993; Adio, adio, dragi poezii, 1999; Planeta zero, 2001; Nicolina Blues, 2007; Nanabozo, 2014; Nu-ți garantează nimeni nimic, 2014, antologie), proză (Mortido, 2003; Rădăcina de bucsau, 2010), critică şi publicistică (Inerții de tranziție, altruisme & bahluviuni literare, feat. 2006), O ureche de om pe o spinare de șoarece, 2020. Este coautor la Cartea roz a comunismului (2004) şi la Dicționarul limbajului poetic eminescian (2005). Traduceri: H.I. Marrou, Teologia istoriei, 1995; Yves Agnès, Introducere în jurnalism, 2011; Simone Weil, Înrădăcinare, 2018; André Breton, Iubirea nebună, 2019.

 

Imperiul Binelui (eseu),  de Philippe Muray. (Biblioteca deschisă). Traducere din franceză de O.Nimigean. Broșată, 152 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://www.libris.ro/imperiul-binelui-philippe-muray-COD978-9975-8...

 

https://shop.cartier.md/item/imperiul-binelui,1880

 

***

cartier.md

https://twitter.com/EdituraCartier

https://www.facebook.com/librariilecartier

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/X1ffkbBsRqE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

The Hollywood Reporter laudă filmul de lungmetraj ”Tata mută munții”

Posted: 21 Jun 2021 07:23 AM PDT

Cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, ”Tata mută munții”,  a avut premiera mondială în cadrul secțiunii competitive a celei de-a 24-a ediție a Festivalului de Film de la Shanghai, China pe 12 iunie 2021. Prestigioasa publicație internațională The Hollywood Reporter, a publicat după festival cronici doar despre două filme din selecție, unul dintre ele fiind Tata mută munții care a fost apreciată ca fiind “un film de aventură care-și păstrează inima în tradiția modernă a dramelor românești însă are potențialul să atragă un public mai larg”.

Spectatorii din România, iubitori ai filmului de autor și, în special, simpatizanții filmelor americane de gen, vor avea ocazia să vadă producția filmată în 4K, în premieră pe marele ecrane din toată țara începând din 23 iulie.

“Talentul lui Sandu a fost anunțat încă din muti-premiatul său lungmetraj de debut, Un pas în urma serafimilor, în care a explorat experiențele chinuitoare ale unui tânăr, preot în devenite, într-un seminar ortodox. În Tata mută munții, accentul cade din nou pe conflictele interioare ale personajelor cu un dramatism perfect conturat”, notează cei de la The Hollywood Reporter și continuă: “povestea pe muchie de cuțit a unui om puternic și influent – trecut însă acum de vârsta a doua – care se confruntă cu o situație limită în creierii munților și se aruncă cu capul înainte într-o periculoasă operațiune de salvare, ar trebui să atragă iubitorii de acțiune și aventură – totodată și grație ritmului care te lasă fără suflare.”

Un bărbat gata să înceapă o nouă etapă alături de o femeie mai tânără este readus violent în contextul vieții pe care încearcă s-o lase în urmă atunci când fiul său adolescent dispare într-o drumeție montană.

“Aproape imperceptibil, povestea își schimbă cursul, trecând de la drama imediată a încercărilor de salvare la o călătorie interioară care testează curajul și determinarea tuturor celor implicați. Lucrurile pe care Mircea (Adrian Titieni) este dispus să le facă pentru a-și găsi fiul pun sub semnul întrebării propriile sale motivații. Vinovăţie? Obsesie? Ego? Titieni (care a jucat memorabil roluri de părinți aflați în dificultate în Poziția copilului regizat de Călin Peter Netzer și în Bacalaureat-ul lui Mungiu” care este producătorul filmului) “creează un portret al constrângerii care devine aproape monstruos pe alocuri, sfidând ideile convenționale despre legăturile paterne și limitele lor morale chiar până la finalul riguros executat al filmului.”

Pe lângă Adrian Titieni, regizorul “conduce o distribuție excelentă” din care fac parte: Valeriu Andriuță (După Dealuri), Judith State (Sieranevada), Tudor Smoleanu (Bacalaureat), Elena Purea și Radu Botar (Cardinalul), “ale căror puncte de vedere se schimbă de-a lungul filmului, fiecare având propriul său moment de adevăr”

“Echipa a așteptat condițiile perfecte de viscol și avalanșă. Tudor Vladimir Panduru, care a semnat imaginea și pentru Bacalaureat, surprinde câteva cadre amețitoare în Munții Carpați, folosindu-se de zăpada omniprezentă pentru a-i pava drumul lui Mircea pe măsură ce acesta se afundă în călătoria sa interioară.”

Produs de către Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în coproducție cu Film i Väst, Filmgate Films, Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii, Mindset Productions și Televiziunea Română și susținut prin Programul MEDIA Europa Creativă, Tata mută munții va avea premiera în cinematografe pe 23 iulie și este distribuit de Voodoo Films, pe site-ul căruia (www.voodoofilms.ro) va fi afișat programul complet al proiecțiilor din fiecare oraș.

Mai multe detalii puteți găsi și pe:
https://facebook.com/TataMutaMuntii
https://facebook.com/voodoofilms.ro
https://www.instagram.com/voodoofilms.ro

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/TcCpo-QmWgM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

COOLsound.ro – on line despre scena independentă românească 2021

Posted: 21 Jun 2021 07:18 AM PDT

COOLsound – on line despre scena independentă românească 2021 / COOLsound – online about the Romanian independent stage 2021 este un proiect bilingv ce se va lansa în două etape în vara și toamna anului 2021 pe platforma www.coolsound.ro. Inițiativa – un proiect realizat de Pro Contemporania cu sprijinul JTI – își propune susţinerea unor producţii artistice online realizate de muzicieni, actori, dansatori sau performeri români aflaţi în plină activitate – o mare parte dintre ei tineri, dar nu numai – cu un repertoriu reprezentativ, producţii de autor filmate profesional si adunate pe canalul youtube procontemporania si platforma online www.COOLsound.ro.

Până la acest moment, primul capitol al proiectului bilingv COOLsound – on line despre scena independentă românească 2021 / COOLsound – online about the Romanian independent stage 2021 cuprinde 16 artiști prezentați prin fișe bilingve cu conținut video, foto și text integral în română și engleză, având în centru un moment artistic solo și un interviu – declarație, prezentări multimedia complexe care reprezintă practic veritabile cărți de vizită ale acestora la momentul anului 2021, accesibile prin portalul www.COOLsound.ro.

 

Proiectul, inițiat și realizat de Pro Contemporania, este sprijinit de JTI, companie cu tradiţie în susţinerea artei şi culturii şi presupune producția efectivă a materialelor și a  „fișei de prezentare” a fiecărui protagonist, așa cum arată ea la nivelul anului 2021.

Prima etapă a proiectului, prevăzută a fi încheiată până în toamna anului 2021, va cuprinde 25 de artişti, cărora li se vor alătura ulterior alţii, în măsura în care vom identifica noi companii dornice să susţină acest proiect.

Primele pagini de Dicţionar online al scenei independente din domeniul muzicii clasice, actoriei și dansului din România cuprind artiști din zona artelor spectacolului care în momentul intrării în proiect erau afectați de trecerea prin pandemia Covid 19 și NU erau angajaţi ai unei instituţii publice de profil din România.

Această situație nu-i împiedica să fie premianţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale sau implicaţi în proiecte culturale de anvergură în țară si în afara granițelor. Toate aceste nume sunt nu doar ale unor tineri, ci sunt ale unor artişti de toate vârstele care au optat pentru statutul de artist independent, respectiv pentru  a nu fi angajații unei instituții de cultură de stat, ci de a evolua pe bază de proiect, statut puternic afectat de trecerea prin pandemie.

Toți acești creatori de înaltă valoare artistică au traversat, şi unii dintre ei traversează încă, situații limită. În 2020-2021, activitățile din domeniul artelor spectacolului – inclusiv cele independente – au fost oprite, veniturile artiștilor independenți dispărând pur și simplu. Dintre aceștia, nu puțini sunt artiștii care, deși colaborau cu instituții de cultură importante şi-au pierdut contractele de colaborare, care odată cu reluarea activității, în vara anului 2021, reapar doar într-o proporție limitată. Deși în Europa există multe exemple de susținere de către stat a acestor artiști, iar statul român a găsit unele soluţii, criza rămâne majoră. Dacă responsabilii autorităților în domeniu nu au înţeles sau nu au resursele necesare să înțeleagă că investiţia în domeniul artistic este o “win-win situation” şi aduce un beneficiu semnificativ pe termen mediu și lung, mediul privat poate contribui salutar în această direcţie.

Artiştii au fost primii scoși din teren şi au fost / vor fi reintroduși ultimii.

Perioada anilor 2020-2021, prin definirea activităților artistice ca aparținând categoriei celor ne-esențiale, a proiectat potențial categoria socio-profesională a artistului într-o zonă vizibil defavorizată.

Artele sunt incluzive și pot contribui la renașterea societății în întregul ei. Gesturile de sustinere a artiștilor în astfel de momente nu înseamnă doar un ajutor important, punctual. Înseamnă si o perspectivă în care acești oameni sau mulți dintre ei vor răspunde “prezent” la alte acțiuni viitoare.

Producător : Pro Contemporania

Cu sprijinul : JTI

Parteneri culturali : Primăria București, ARCUB, CreArt, Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, The Culture Club

Parteneri Media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte

https://youtu.be/XNvjPO1P9zs

 

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor