altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 23 iunie 2021

“Premieră absolută la Sala Radio: creația compozitorului Dan Dediu,...


Premieră absolută la Sala Radio: creația compozitorului Dan Dediu, ...

Posted: 22 Jun 2021 09:06 AM PDT

Vineri, 25 iunie 2021, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio va avea loc concertul de închidere a stagiunii 2020-2021, susținut de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta apreciatului dirijor NICOLAE MOLDOVEANU. Evenimentul va fi un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul flautist ION-BOGDAN ȘTEFĂNESCU (solist al Filarmonicii ”George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Concertul de închidere a stagiunii va prilejui premiera absolută a concertului pentru flaut și orchestră „World’s First Fear” („Prima Frică Mondială”), creație recent compusă de DAN DEDIU.

 

„Compus în timpul pandemiei de coronavirus, în 2020, și dedicat flautistului Ion Bogdan Ștefănescu, Concertul pentru flaut și orchestră op.172 își adoptă numele de World’s First Fear – Prima Frică Mondială de la o sintagmă forjată de gânditorul francez Bernard-Henri Lévy în eseul intitulat Acest virus care ne smintește. În acest sens, piesa este o meditație muzicală asupra mentalului omenirii de azi, aflată în căutarea unei identități marcante, fără speranța și credința în vreun transcendent, dar cu iluzia secretă că totuși nu e totul pierdut și că un fel de providență ne apără cumva de rele și necazuri, acum și-n viitor. Cele șapte părți ale concertului propun o suită de miniaturi altoite cu elemente din strategiile cinematografice contemporane – 1. Bacchanale, 2. Pastorale cynique, 3. Imitations alluvionnaires, 4. Skinny Tunes, 5. Lisnafi, 6. Ave Maria (avec Bach et Gounod), 7. Lockdown interrompu – ce pot fi văzute ca episoade ale unui „sezon” de serial TV, în care temele muzicale sunt „roluri”. De aceea, actualul concert e o „muzică cu portbagaj”, adică își poartă în spate, asemenea melcului, întreaga istorie.” – mărturisește compozitorul DAN DEDIU despre creația sa

 

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde „Sospiri”, lucrare a compozitorului britanic EDWARD ELGAR și Suita „Pulcinella” de STRAVINSKI, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 50 de ani. 

 

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony ș.a.

 

Flautistul ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara.

Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondator al ansamblurilor „Barock Orchestra” și „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al Trioului „Contraste” şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”.

 

Biletele sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, și la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele se pot achiziționa, de asemenea, și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară. 

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jPwXcocsPxQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Turneul naţional “Orgile României” – ediţia a III-a

Posted: 22 Jun 2021 08:58 AM PDT

Turneul naţional Orgile României, ajuns la a treia sa ediţie, continuă incursiunea în istoria acestui fabulous instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în catedrale şi biserici catolice şi evanghelice din Bucureşti, Deva, Sibiu şi Braşov, de tânărul organist Eduard Antal. În vara anului 2021, Turneul naţional „Orgile României” propune o a treia ediţie, mai specială, care ştim când începe, pe 27 iunie, dar nu ştim când se va termina. Primul concert va avea loc pe 27 iunie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, după care turneul va continua pe 1 iulie, la Biserica Reformată din Deva, pe 2 iulie, la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, în cadrul Festivalului Româno-American şi pe 4 iulie, la Braşov, la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul. 

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierne, Gabriel Faure sau Alfred Hollins.

 

Turneu Național – Orgile României

ediția a III-a

 

27 iunie, ora 20 – Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif 

01 iulie, ora 19 – Deva, Biserica Reformată

02 iulie, ora 19 – Sibiu, Biserica Evanghelică Sf. Ioan

04 iulie, ora 19 – Braşov, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul

 

www.orgileromaniei.ro

 

Program muzical

Eduard Antal – orgă

 

Nicolas de Grigny (1672-1703): Veni, Creator Spiritus – en taille à 5

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Passacaglia și fuga în do minor BWV 582

George Enescu (1881-1955):  Preludiu din Suita în stil vechi, op. 3

Dinu Lipatti (1917-1950): Nocturnă în fa# minor, op. 6

Louis Vierne (1870-1937): Hymne au Soleil din Suita 2, op. 53

Gabriel Fauré (1825-1924): Siciliana în sol minor, op. 78 din Pelléas et Mélisande

Alfred Hollins (1865-1942): Uvertura de concert nr. 2 în do minor

 

Producător: Pro Contemporania

 

Coproducători:  Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

 

Cu sprijinul:  JTI, JOROM Accent

 

Parteneri culturali: Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Municipiului Deva, Centrul cultural Drăgan Muntean din Deva, Biserica reformată din Deva, Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Paul din Braşov, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti

 

https://youtu.be/18kKdlpkJRs

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/H1vyPd6dTA4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O nouă apariție editorială: romanul „O lume spulberată”, de Mihnea ...

Posted: 22 Jun 2021 08:52 AM PDT

La editura Tracus Arte va apărea romanul O lume spulberată, de Mihnea Rudoiu. 

Lumea spulberată din acest roman este o lume lovită de o boală misterioasă, care amintește în multe privințe de pandemia de Coronavirus prin care trece și lumea noastră. Însă această boală, doar în mică măsură una medicală, ține de un nivel mult mai profund. Este o molimă de natură morală care distruge textura societății, degradează și însingurează individul și face imposibilă comunicarea și înțelegerea reciprocă.

În mod interesant, romanul a fost scris înaintea pandemiei Covid, ceea ce poate să îi dea o valoare de premoniție. Explicabilă, parțial, prin faptul că pandemia morală este mai veche și deja cronicizată; autorul doar îi observă aspectele caracteristice și le scoate în evidență cu talent și umor printr-un scenariu fictiv. Pe care, iată, putem spune că realitatea s-a grăbit să i-l confirme. Când asemenea intuiții se împlinesc, e un semn în plus că avem de-a face cu o carte care merită citită și cu niște întrebări care merită luate în serios.

Cătălin Sturza

 

Absolvent al Academiei Tehnice Militare și al Facultății de Științe Politice din București, Mihnea Rudoiu a debutat la Editura Humanitas în anul 2005 cu romanul A toi, cuando tu no estas. Au urmat romanele Micul Abelardy. Viața și opera (2007, Editura Cartea Românească), N-are momentan titlu (2009, Editura Curtea Veche) și Dear Darlin. Namor (2014, Editura Tracus Arte). A publicat articole în revistele Dilema veche și Cultura, pe platformele online RepublicaContributors și Vice, Ziare.com etc.

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/06/22/o-lume-spulberata-de-mihnea...

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/N8a8xol5OL4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începe American Independent Film Festival .5

Posted: 22 Jun 2021 07:55 AM PDT

Miercuri, 23 iunie 2021, începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Până pe 27 iunie iubitorii de film sunt așteptați la Cinema Muzeul Țăranului să vadă în premieră în România producțiile premiate anul acesta cu Oscar pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor în rol secundar, debutul regizoral al starului din Stăpânul Inelelor, Viggo Mortensen sau cel mai nou film cu Jude Law într-un „rol exceptional” (Vulture), multe dintre titlurile din programul disponibil pe www.filmedefestival.ro vor putea fi văzute pe marele ecran doar la AIFF.5.

 

Tot la Cinema Muzeul Țăranului, festivalul aduce o surpriză atât pentru profesioniștii din industria cinematografică sau studenții de profil, cât și pentru publicul larg: secțiunea specială «FILMS ON FILMMAKERS» care prezintă filme ce vorbesc despre cineaști și încercările de orice fel prin care trec aceștia. Cu această ocazie, renumitul scriitor, profesor și selecționer de film, Dennis Lim va intra în conversație cu publicul român pentru a discuta despre starea actuală a producțiilor cinematografice independente, despre cum s-a schimbat industria în ultimii ani odată cu dezvoltarea platformelor de  streaming și ce înseamnă acest aspect pentru viitorul cinematografiei internaționale, în OPEN TALK-ul special «CINEMA IN THE AGE OF STREAMING».

Dennis Lim este în prezent director de programare pentru film la Lincoln Center și la New York Film Festival unul din cele mai prestigioase festivaluri de filme din lume. A fost editorul secțiunii de film la The Village Voice între 2000-2006, a colaborat frecvent cu The New York Times până în 2013 și a predat la Harvard University și New York University.

 

Critic și selecționer de film la festivaluri internaționale precum Giornate degli autori din cadrul Festivalului de la Veneția sau al Festivalului Internațional de la Vilnius, Andrei Tănăsescu, va discuta live via Zoom cu Dennis Lim pe data de 25 iunie la 19:45, la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

Festivalul mai aduce o surpiză pentru spectatori. În închiderea sa, regizoarea Kitty Green va intra în direct cu publicul bucureștean, după proiecția filmului The Assistant, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de criticul de film, Ionuț Mareș. Kitty Green este regizoare, editor și cunoscută scriitoare din Australia. Lungmetrajul său documentar de debut, Ukraine Is Not a Brothel, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2013 și a fost proiectat ulterior în peste 50 de festivaluri internaționale de film iar Casting JonBenet a avut premiera la Sundance în 2017. The Assistant este primul ei lungmetraj de ficțiune și a fost proiectat prima dată la Festivalul de Film de la Telluride, continuând să fie apreciat în festivaluri importante precum Sundance sau Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

La Food Hood, outdoor, arătăm pe ecran mare primele filme ale unor regizori cunoscuți acum în întreaga lume, grupate în secțiunea «ICONIC DEBUTS» și, în închiderea festivalului, Bonnie and Clyde, filmul ce este omagiat pe vizualul ediției de anul acesta. Intrarea este liberă iar sâmbătă, 26 iunie, vă așteptăm, înainte de proiecție, cu o surpriza muzicală pusă la cale împreună cu prietenii de la Food Hood: We Singing Colours în recital.

Online, pe Eventbook.ro, puteți viziona primele producții americane filmate în România în anii ’90 și apoi puteți să discutați live pe pagina de Facebook a festivalului (via Zoom) cu regizorul Ted Nicolaou, directorul de imagine și producătorul Vlad Păunescu și Oana Păunescu – costume designer și producer, alături de Andrei Tănăsescu, curatorul secțiunii «FRIGHT@MIDNIGHT – FOCUS FULL MOON FEATURES».

 

American Independent Film Festival, prin Asociația Cinemascop, donează, ca în fiecare an, toate încasările care îi revin din biletele. Anul acesta fondurile vor merge către Asociația Casa Bună.

De mai bine de zece ani, un grup de voluntari, în frunte cu Valeriu Nicolae și Hannah Slavik, sprijină comunitățile din ghetourile din Ferentari. Deși intenția a fost să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală, și-au dat seama curând că, pentru a reuși, copiii au nevoie de mai mult decât ajutor la teme. Ei au nevoie de rechizite, de haine și încălțăminte, de o masă caldă, au nevoie să fie sănătoși și să fie încurajați. Astfel, grupul format în jurul copiilor din Ferentari a crescut din ce în ce mai mult, devenind o adevărată comunitate. Această comunitate a decis,  în iulie 2020, să capete și o formă juridică. Și-au dat numele de Asociația Casa Bună și au continuat să facă puțin mai mult bine în jurul lor. În prezent Asociația Casa Bună susține 300 de copii cu vârste între 6 și 14 ani din comunitățile vulnerabile din Ferentari și Jilava dar și din afara Bucureștiului, în Județul Arges, comunele Lerești și Nucșoara. Anul acesta asociația își dorește să deschidă o nouă Casă Bună în Nucșoara, unde să continue să ofere suportul educațional, vocațional și de sănătate oferit deja copiilor din București.

 

Fiecare bilet cumpărat pentru AIFF.5 ajută, iar pentru donații directe puteți folosi modalitățile disponibile pe https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/doneaza. Puteți contribui și participând la una dintre activitățile recurente ale sociației înscriindu-vă pe: https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat.

 

În deschidera festivalului care va avea loc miercuri, 23 iunie, începând cu ora 20:00 la Cinema Muzeul Țăranului, Kira Hagi, ambasadoarea concursului de scenarii Write a Screenplay For… a cărui temă de anul acesta a fost Generația Z, va anunța finaliștii celei de-a treia ediții în prezența Ioaninei Pavel de la HBO Europe. Concursul este organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu HBO Europe. Un juriu format din echipa HBO, regizorul Cristian Mungiu și scenaristul Alexandru Baciu au analizat toate propunerile primite și au ales lista scurtă de proiecte finaliste care vor trece în etapa a doua. La primele ediții concurenților li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca sau Vlad Ivanov.

 

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe: https://bit.ly/ProgramAIFF5 iar biletele sunt puse în vânzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF5.

Puteți urmări spotul festivalului accesând link-ul: https://youtu.be/tgdTnKlwP7g

 

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop și aduce în fiecare an cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema publicului din România. Printre oaspeții edițiilor anterioare s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Benh Zeitlin, Jacques Audiard, Maya Hawke ori Sebastian Stan.

AIFF.5 beneficiază de sprijinul Banca Transilvania și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri: DACIN SARA, Catena, Europa Cinemas, Food Hood, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Eventbook.

Partener media principal:  Radio Guerrilla, AGERPRES.

Parteneri media:  Zile și Nopți, Cinemagia, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, The Institute, Films in Frame, Movie News, IQ Ads, Smark, A List Magazine, CineGhid, Munteanu, AARC – All About Romanian Cinema, Radio România Cultural

Mai multe despre AIFF.5 puteți găsi și pe:

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff 

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF 

Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff

 

Mai multe despre programele Casa Bună pe:

Facebook: https://www.facebook.com/asociatiacasabuna

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ObL0WWfV-co?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Seri cu filme românești clasice pe Stadionul Municipal din Adjud

Posted: 22 Jun 2021 07:51 AM PDT

 Caravana filmului românesc  – Cartea și filmul” poposește la Stadionul Municipal din Adjud, în perioada 24 – 25 iunie 2021 și invită cinefilii să vizioneze o serie de filme românești clasice. Proiecțiile vor începe la ora 21.00, iar filmele oferite în cadrul programului se adresează spectatorilor de toate vârstele. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Programul demarează joi, 24 iunie, cu o proiecție specială dedicată maestrului Ion Dichiseanu, născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, Cetățean de Onoare al municipiului de pe Trotuș. În memoria îndrăgitului actor, începând cu ora 21.00, va fi proiectat filmul „Trandafirul galben”, în regia lui Doru Năstase, în care Ion Dichiseanu joacă alături de Florin Piersic, Marga Barbu, Ioana Pavelescu și George Motoi.

În viaţa noastră de zi, ne întâlnim adesea cu celebra replică: „Şi pe ce te bazezi?”. Pentru a afla răspunsul, spectatorii sunt invitați vineri, 25 iunie, la filmul „Moromeții”, regia Stere Gulea, pentru a se reîntâlni cu personajele memorabile interpretate de Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu.

Sâmbătă, 26 iunie, copiii, părinții și bunicii sunt așteptați să urmărească aventurile lui Nică a lui Ștefan a Petrei din „Amintiri din copilărie”, filmul realizat de Elisabeta Bostan, cu marele actor Ștefan Ciubotărașu în rolul lui Ion Creangă.

 

În situația în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecțiile vor avea loc la Sala de Sport a Stadionului Municipal Adjud.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

 

În luna iunie, programul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul,  la Stadionul Municipal Adjud este următorul:

 

Joi, 24 iunie, ora 21.00: Proiecție specială IN MEMORIAM ION DICHISEANU

TRANDAFIRUL GALBEN

Regia: Doru Năstase; Scenariul: Eugen Barbu, Nicolae Mihail;

Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu, George Motoi

(acțiune / 1981 / 102 min.)

 

Vineri, 25 iunie, ora 21.00: MOROMEȚII 

Scenariul şi regia: Stere Gulea;
Cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Dorel Vişan

(drama / 1988 / 140 min.)

 

Sâmbătă, 26 iunie, ora 21.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan;

Cu: Ştefan Ciubotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

(aventuri / 1964 / 68 min.)

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a VIII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei opt ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Adjud, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Adjud și al Casei de Cultură „Tudor Vornicu”.

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rFmvZuoz6Ug?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Polirom: Întîlnire cu Alina Nelega și romanul ”un nor în fo...

Posted: 22 Jun 2021 07:47 AM PDT

Vineri, 25 iunie 2021, începînd cu ora 19.30, Editura Polirom vă așteaptă pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, București) la o întîlnire cu Alina Nelega și noul său roman, un nor în formă de cămilă, apărut de curînd la Editura Polirom. Alături de autoare, vor vorbi despre carte: Carmen Mușat, Oana Cristea Grigorescu și Ovidiu Șimonca. Discuția va fi urmată de o ședință de autografe.

„un nor în formă de cămilă rescrie tragedia din Hamlet, recompunînd istoria tulburată a unei familii pentru care teatrul este singurul acasă. O tensionată înfruntare a orgoliilor, singurătăților și obsesiilor, în care fiecare dintre protagoniști încearcă să afle cine este cu adevărat, dincolo de iluziile care se creează în ambianța scenei. Relatate – pînă la un punct – din perspectiva mamei, regizoare trecută de prima tinerețe, fascinată de «jocul cu vorbele» și animată de o patetică luciditate, situațiile din piesa lui Shakespeare dobîndesc rezolvări și semnificații noi, într-o narațiune surprinzătoare, al cărei ritm alert te ține prizonier de la început pînă la sfîrșit.” (Carmen Mușat)

„Ce e cititul în nori dacă nu jocul liber al fanteziei, semnul imaginației puse la lucru? Alina Nelega ne introduce cu titlul romanului în fabulația de gradul doi cînd confruntă una din piesele de căpătîi ale teatrului cu ipoteza răsturnată a nebuniei personajului. Nu, fiul nu joacă nebunia, ci e bolnav, iar mama, care îl cunoaște dincolo de masca socială, se scufundă împreună cu el în purgatoriul suferinței psihice. Născut din stăpînirea mecanismelor dramaturgiei și din fidelitatea Alinei Nelega pentru scenă, romanul explorează în cercuri concentrice ficțiunea autonomă, edificată pe referințe la lumea teatrală autohtonă.” (Oana Cristea Grigorescu)

Alina Nelega este romancieră și autoare dramatică. Piesele sale de teatru sînt jucate și premiate la nivel național și internațional. Dublă laureată UNITER, „Autor European” la Heidelberger Stückemarkt, Honorary Fellow in Writing al Universității din Iowa, SUA, este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Universității de Arte din Tîrgu-Mureș. În 2020 i se decernează premiul pentru proză al revistei Observator Cultural pentru romanul ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat (Polirom, 2019).

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/WqE0TwnwRng?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Republica Moldova la răscruce de lumi”, de Josette Durrieu și Flor...

Posted: 22 Jun 2021 03:08 AM PDT

Joi, 24 iunie 2021, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier, traducere din franceză de Florin Milan, prefață de Jean-Pierre Raffarin, postfețe de Jean-Pierre Chevenement și Catherine Lalumiere, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Ediția franceză a apărut în 2019, la Editura Non Lieu. Vor participa: Igor Munteanu, Virgil Pâslariuc, Valentina Ursu. Moderator: Em. Galaicu-Păun.

Preț promoțional în ziua lansării.

 

„Această lucrare este despre diplomația parlamentară în acțiune într-un teritoriu în care ignoranța duce la strategii riscante, care constituie adesea factori de tensiune. La răscruce de lumi, Republica Moldova nu trebuie să fie terenul de joacă și de influență al marilor puteri. Republica Moldova este puntea de legătură între Uniunea Europeană și Rusia, iar diplomația parlamentară activă desfășurată de Josette Durrieu întărește dialogul menit să evite conflictele inutile.” (Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru)

 

„Josette Durrieu și Florent Parmentier ne-au zugrăvit, în tuşe succesive, un portret, aproape impresionist, al Republicii Moldova. O țară de mărimea Belgiei, în epicentrul celor Trei Rome, o insulă de latinitate pierdută într-un ocean slav, o limbă (română) dar și o istorie, cea a Basarabiei, prinsă între Imperiul Otoman și Imperiul Rus, între România și URSS, între Uniunea Europeană și Federaţia Rusă, o situaţie geografică originală pe malul râului Nistru și în apropierea Odesei, nu în ultimul rând, o dorință de independență ce-şi are rădăcinile în sentimentul de a nu fi nici în Occident, nici în Est, ci alcătuind o punte între două părți ale Europei.” (Jean-Pierre Chevènement, fost ministru)

 

„Scurt pe doi, Republica Moldova însăşi este o Europă la scară redusă ce rezumă problemele și contradicțiile pe care Europa trebuie să le rezolve pentru ca numeroasele popoare care coexistă pe teritoriul său să trăiască împreună, în pace și prosperitate.

 

Lucrarea lui Josette Durrieu și Florent Parmentier e bogată în informații precise și reflecții asupra acestor realități complexe. Totodată această carte se citește și ca un roman de aventuri.” (Catherine Lalumière, fost ministru și fost secretar general al Consiliului Europei)

JOSETTE DURRIEU (n. 20 martie 1937, la Mazères-de-Neste, HautesPyrénées) este o femeie politică franceză, membră a Partidului Socialist, membră a Senatului francez între 1992 şi 2017, membră a delegației franceze din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Adunării Uniunii Europene, raportoare pentru Republica Moldova în anii 1993-2011, preşedintă a grupului de prietenie Franţa-Moldova din Senatul francez.

FL0RENT PARMENTIER (n. 15 iulie 1980, la Saint-Dizier, HauteMarne), doctor în ştiinţe politice, universitar francez, secretar general al CEVIPOF, Centre de recherches politiques de Sciences Po, şi cercetător-asociat în geopolitică la HEC. Cărţi publicate: L’empire au miroir. Stratégies de puissance aux Etats-Unis et en Russie, Genève, Droz, 2007 (traducere în română: Imperiul în oglindă. Strategii de mare putere în Statele Unite şi Rusia, Cartier, 2008); Moldavie. Les atouts de la francophonie, Paris, Non Lieu, 2010; Les chemins de l’Etat de droit. La voie étroite des pays entre Europe et Russie, Paris, Presses de Sciences Po, 2014; La révolution du pilotage des données de santé. Enjeux juridiques, éthiques et managériaux, Bordeaux, LEH, 2019; La Moldavie à la croisée des mondes (în colaborare cu Josette Durrieu), Paris, Non Lieu, 2019

 

Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier (Cartier istoric). Broșată, 156 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

În Cartier istoric au mai apărut:

Cartea foametei, de Larisa Turea

Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan

Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea

Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar

Odessa, de Charles King

Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru

România în secolul XX, de Francesco Guida

Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu

Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann

Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a III-a), de Nicolas Trifon

Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov 

Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940 – 1991), de Valeriu Pasat

Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu

Dificila Unire, de Alberto Basciani

Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler

Bandiții,  de Eric Hobsbawm 

Despre istorie,  de Eric Hobsbawm 

Popoarele, statele și frica,  de Barry Buzan

Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii,  de Matei Cazacu și Nicolas Trifon

Toți oamenii Kremlinului,  de Mihail Zîgar 

 

 În curând:

Iunie 1940. Raptul Basarabiei în presa occidentală, de Dorin Dușceac

Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm

Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm

Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm

Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm

Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov

Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

 

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/k9Plr47TqeY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

10 echipe finaliste intră în incubatorul Social Impact Award 2021

Posted: 22 Jun 2021 02:54 AM PDT

Terapie prin balet pentru victimele violenței domestice, aplicație pentru monitorizarea screeningului medical, camere de luat vederi pe mașinile de colectare a gunoiului care să recunoască sortarea incorectă sunt câteva dintre cele 10 idei de afaceri sociale selectate în incubatorul competiției internaționale Social Impact Award.

 

 

După primirea aplicațiilor, juriul format din Melania Medeleanu, Co-founder @ZI de BINE, Ana Maria Crețu, Head of Social Banking Department @BCR, Josephin Galla, Managing Director CEE @SAP, Mircea Mârza, Head of Strategic Marketing & Product development @Enel România, Angela Achitei, Președinte @Fundația Alături De Voi, Ciprian Stănescu, Co-founder @Social Innovation Solutions, Diana Certan, Executive Director @Organizația Umanitară Concordia, Eli Neicuț Host @Radio Tanănana, Dragoș Jaliu, Co-founderi @fonduri-structurale.ro și Zoltán Bereczki, Co-founder și Președinte @Synerb Venture Catalyzer au selectat cele 10 echipe din domeniul educației, sănătății mentale, protecției mediului, sau agriculturii toate acestea îmbinate cu tehnologia.

Cu susținerea a peste 30 de antreprenori, cele 10 echipe finaliste vor beneficia de mentorat, conversații cu experți, webinarii de antreprenoriat și conectarea la o comunitate națională și internațională de tineri cu inițiativă.

Pe 5 octombrie, juriul va acorda premii de 10.000 de euro pentru cele mai bune 3 echipe și burse de participare la Social Impact Award International Summit, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie în Viena.

”În 10 ani de zile am creat o comunitate de tineri antreprenori pasionați de schimbare, mentori și companii mature care investesc în următoarea generație. Trecem printr-o perioadă de schimbare accelerată și avem nevoie nu doar de soluțiile propuse de acești tineri ci și de educarea unei mentalități de agenți ai schimbării în bine.” Ciprian Stănescu, Co-fondator, Social Innovation Solutions.

Social Impact Award este o competiție de idei de afaceri sociale și un program educațional pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate la ediția aniversară de 10 ani în România, parte din rețeaua celor 18 țări din Europa, Asia și Africa.

Echipele finaliste SIA 2021

 

 

AgriHub

AgriHub oferă micilor producători o metodă rapidă de a-și construi o prezență online prin generarea unui magazin online optimizat.

Befriended

Befriended este o aplicație în domeniul sănătății mintale cu scopul de a oferi servicii în domeniu către un grup mai larg de persoane.

iScreen

Un produs digital ce oferă utilizatorilor un to-do list pentru teste de screening personalizate pentru a reduce mortalitatea din bolile ce pot fi prevenite.

On Angel Wings

Proiectul are la bază terapia prin balet pentru victimele violenței domestice, fundamentată în baza unor elemente de fond necesare pentru prelucrarea traumelor.

Polymore

Un sistem ce ajută companiile de reciclare să identifice în timp real generatorii de deșeuri ce nu sunt sortate corespunzător prin instalarea unor camere de luat vederi pe mașinile de colectare.

Precious Circuit

Precious Circuit își propune crearea de bijuterii și accesorii prin utilizarea în procesul de producție a DEEE-urilor reciclate, reintroducându-le în circuitul economic.

Sacosh

Sacosh este un brand de sacoșe din material plastic și textil reciclat.

Vehicool

Vehicool este aplicația care aduce spălătoria auto acasă sau la birou cu utilizarea a doar 2 litri de apă și soluții biodegradabile.

VerdeFresh

VerdeFresh este o companie de agricultura urbană sustenabilă, care își propune sa micșoreze perioada dintre recoltare și consum la o singura zi.

Verdoo

Verdoo ajută utilizatorii să descopere cele mai bune oferte, în timp ce plantează gratuit copaci pentru a le compensa amprenta de CO2.

Despre Social Impact Award

 

În România, competiția este la a zecea ediție și este organizată de către Social Innovation Solutions – organizație dedicată generării, validării și accelerării ideilor cu impact pozitiv. SIS dezvoltă incubatoare pentru tineri ca Social Impact Award, Future Makers și Future Youth Summit și platformele de conversații Future Summit și Future Talks.

Partenerul principal care sprijină SIA România 2021 este BCR alături de partenerii Enel România și SAP.

Astăzi, proiectul este prezent în peste 18 țări: Armenia, Austria, Bosnia & Herzegovina, Croația, Republica Cehă, Congo, Georgia, Germania, Ungaria, Kazakhstan, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, Uganda și Ucraina.

 

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor