altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 aprilie 2021

“”Bărbatul din spatele ceţii”, Live & Online cu Mircea Cărtăres...


”Bărbatul din spatele ceţii”, Live & Online cu Mircea Cărtăresc...

Posted: 01 Apr 2021 09:41 AM PDT

Vineri, 2 aprilie 2021, la ora 19.00, pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), va avea loc lansarea volumului Bărbatul din spatele ceţii de Florin Irimia, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Vor vorbi, alături de autor: Mircea Cărtărescu, Virginia Lupulescu.

Băiețelul introvertit, dar foarte curios în privința tainelor vieții din Misterul mașinuțelor chinezești se întoarce în noul volum semnat de Florin Irimia. Acum, povestire după povestire, se conturează maturizarea lui, cu suișuri și coborîșuri, cu pierderi dureroase, dar și mici sclipiri de lumină. Viața personajului devine o călătorie care pornește odată cu găsirea unei cărți misterioase într-un vagon cu maculatură și îl poartă din lumea reală în lumea viselor și înapoi, din Macedonia, unde a petrecut o vacanță în copilărie, la Berlinul iubit al maturității. Bărbatul din spatele ceții construiește, cu fiecare episod, un bildungsroman emoționant, povestea unei vieți aflate mereu la răscruce, dar care merită trăită, pentru a-și împlini menirea.

Florin Irimia s-a născut în 1976 la Iași. Este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scrie cronică literară din 2001, în calitate de colaborator al revistelor Dilemateca, Noua literatură, Observator cultural, România literară și Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică la Editura Brumar romanul Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, 2013. La Editura Polirom
i-au apărut romanele O fereastră întunecată (2012) și Cîteva lucruri despre tine (2014), precum și volumul de povestiri Misterul mașinuțelor chinezești (2017).

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cAKCiM6YDjY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

“Dialogurile sufletului. Alice Năstase Buciuta în dialog cu…” – edi...

Posted: 01 Apr 2021 09:35 AM PDT

În perioada 2-27 aprilie 2021, de la ora 18:00, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Asociația Help Autism, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Kaufland România și Radio România Muzical, invită publicul la o serie de întâlniri virtuale ce se vor desfășura sub genericul “Dialogurile sufletului. Alice Năstase Buciuta în dialog cu…” – ediție specială dedicată proiectului SUFLET ÎN CULORI în beneficiul copiilor cu autism. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Apreciata jurnalistă Alice Năstase Buciuta, ambasador Help Autism 2019, se va întâlni atât pe calea undelor, cât și în studioul Canalului 33 România – partener al evenimentului, cu o parte dintre muzicienii români și străini care au susținut – prin arta și talentul lor – cauza copiilor cu minți aparte de-a lungul celor șase ediții ale proiectului SUFLET ÎN CULORI. Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. Astfel, pe întreg parcursul lunii aprilie publicul se va putea întâlni cu dirijorul Gabriel BEBEȘELEA, sopranele Laura TĂTULESCU, Leontina VĂDUVA și Rodica VICA, tenorul Ștefan POP, mezzosopranele Roxana CONSTANTINESCU și Andreea IFTIMESCU, baritonul Vlad CROSMAN, violoniștii Remus AZOIȚEI, Clara CERNAT și Vlad MAISTOROVICI, violoncelistul Marin CAZACU, pianiștii Luminița BERARIU, Mara DOBRESCU, Thierry HUILLET și Diana IONESCU și Anna Katharina SCHEIDEREITER, CSR-Manager Kaufland România.

 

Toate aceste întâlniri virtuale vor prilejui publicului privitor nu doar bucuria reîntâlnirii cu unii dintre cei mai talentați muzicieni, ci și posibilitatea de a susține copiii și adolescenții cu autism prin donații pe platforma Galantom, fondurile obținute fiind direcționate către programele de terapie prin care Help Autism sprijină anual 600 de copii și adolescenți să-și atingă potențialul. Donațiile pot fi făcute, în cadrul campaniei dedicate Lunii Conștientizării Autismului – Un Dar Necesar pe: https://helpautism.galantom.ro/p/Dialogurile-Sufletului

 

Întâlnirile se vor desfășura atât pe pagina de Facebook a Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura/ și pe canalul YouTube al asociației, cât și pe pagina de Facebook a: asociației Help Autism: https://www.facebook.com/helpautism.ro/, Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/ și a revistei Marea Dragoste: https://www.facebook.com/MareaDragoste, iar întâlnirile din data de 6 aprilie, respectiv 27 aprilie, pe pagina de Youtube a postului Canal 33 România: https://www.youtube.com/channel/UChXVCKn5sa-e-bNXjX47lJw. Vor fi 7 întâlniri și 17 invitați, conform următorului program: 

  • Vineri, 2 aprilie, ora 18:00 – Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Soprana Rodica VICĂ (Austria), tenorul Ștefan POP (România) și Anna Katharina SCHEIDEREITER – CSR Kaufland România (Germania-România)

 

  • Marți, 6 aprilie, ora 18:00, studioul Canal 33 România 

Violonistul Vlad MAISTOROVICI (România) și pianista DIANA IONESCU (România)

 

  • Vineri, 9 aprilie, ora 18:00

Violonistul Remus AZOIȚEI (Marea Britanie) și pianista Mara DOBRESCU (Franța)

 

  • Vineri, 16 aprilie, ora 18:00

Soprana Leontina VĂDUVA (Franța)

  • Marți, 20 aprilie, ora 18:00

Violonista Clara CERNAT (Franța) și pianistul francez Thierry HUILLET (Franța)

 

  • Vineri, 23 aprilie, ora 18:00

Dirijorul Gabriel BEBEȘELEA (Austria), soprana Rodica VICĂ (Austria), mezzosoprana Andreeea IFTIMESCU (România) și baritonul Vlad CROSMAN (Franța)

 

  • Marți, 27 aprilie, ora 18:00, studioul  Canal 33 România

Soprana Laura TĂTULESCU (România), mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (Franța), violoncelistul Marin CAZACU (România) și pianista Luminița BERARIU (România)

 

Alice Năstase Buciuta este scriitoare și jurnalistă, cu o istorie respectabilă de creatoare și de editoare-șefă a mai multor publicații de ținută din țara noastră, toate având o mare deschidere către domeniul cultural și, în special, către cel al muzicii clasice (Revista Tango 2004-2011, Revista Centrului Cultural Dinu Lipatti, Prima iubire, muzica 2018-2019, Revista Tango-Marea Dragoste, 2011-2021). Având un doctorat dedicat jurnalismului feminin și o vastă experiență de realizatoare de interviuri, Alice Năstase Buciuta s-a remarcat prin harul de a obține dezvăluiri de valoare de la interlocutorii săi, mărturisiri păstrate în paginile publicațiilor realizate, arhivate în site-ul www.revistatango.ro sau pe canalul de YouTube al televiziunii Canal 33 România unde realizează de trei ani emisiunea culturală „Marea Dragoste”. Alice Năstase Buciuta este autoarea cărții Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici, volum dedicat biografiei marii soprane române și, de-a lungul anilor, a realizat interviuri de valoare cu mari personalități ale muzicii românești precum compozitorii Dan Dediu, Eugen Doga, Carmen Petra-Basacopol, dirijorii Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Daniel Jinga, Voicu Popescu, soliștii Marina Krilovici, Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi, Anita Hartig, Leontina Văduva, Lucian Petrean, Rodica Vică, Roxana Constantinescu, Irina Iordăchescu, Lavinia Cherecheș, Marius Vlad Budoiu, Laura Tătulescu, Laura Nicorescu sau cu personalități ale muzicii internaționale precum soliștii Sumi Jo, Roberto Alagna, Ramon Vargas, Venera Protasova sau dirijorii Marcello Mottadelli, Keri-Lynn Wilson, Leo Hussain. În anul 2019 Alice Năstase Buciuta a prezentat ediția a șasea a evenimentului caritabil „Suflet în culori” și a devenit ambasadoarea Asociația Help Autism.

 

Informații despre invitați:

Remus AZOIȚEI – violonist: https://www.remusazoitei.com/new/

Gabriel BEBEȘELEA – dirijor: https://www.gabrielbebeselea.com/

Luminița BERARIU – pianistă: https://operanb.ro/artist/luminita-berariu/

Marin CAZACU – violoncelist: https://www.orchestratineret.ro/about-us-director.html

Clara CERNAT – violonistă: http://www.pianoviolon.com/index.html

Roxana CONSTANTINESCU – mezzosoprană: https://roxanaconstantinescu.com/

Vlad CROSMAN – bariton: https://www.arcal-lyrique.fr/personne/vlad-crosman-baryton/

Mara DOBRESCU – pianistă: http://maradobresco.com/

Thierry HUILLET – pianist: https://musique21.com/

Andreea IFTIMESCU – mezzosoprană: https://www.festivalenescu.ro/uncategorized-ro/andreea-iftimescu/

Diana IONESCU – pianistă: https://www.pianistdianaionescu.com/artist.php?view=bio

Vlad MAISTOROVICI – violonist: http://www.maistorovici.com/ sau http://www.vibratefestival.ro/

Ștefan POP – tenor: http://stefanpop.eu/

Anna SCHEIDEREITER – CSR-Manager Kaufland Romania: https://life.ro/drumul-katharinei-scheidereiter-de-la-un-job-de-var...

Laura TĂTULESCU – soprană: http://www.lauratatulescu.com/www/

Leontina VĂDUVA – soprană: https://leontinavaduva.wordpress.com/

Rodica VICĂ – soprană: http://www.rodicavica.com/ 

 

Despre proiectul Suflet în Culori: 

 

“Vă invităm ca împreună să transformăm miracolul muzicii în miracolul recuperării copiilor cu autism.”

 

Proiectul caritabil de muzică clasică, a luat ființă, în 2014, ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură de a oferi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate și a obiectivului Asociației Help Autism – de a susține recuperarea copiilor diagnosticați cu autism. Este al șaptelea an în care Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul acestui evenimentul cultural menit să atragă atenția asupra problematicii autismului în România și totodată să strângă fonduri pentru susținerea celor peste 600 de copii și adolescenți din asociație. Mai multe detalii atât despre proiectul inițiat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cât și despre edițiilor precedente ale proiectului găsiți pe: http://musicarte.ro/suflet-in-culori/

 

Despre autism:

La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în țara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeași incidență. În România, în fiecare an, 1000 de copii sunt diagnosticați cu autism (conform Institutului Național de Sănătate Mintală). Autismul este cea mai răspândită tulburare a copilăriei, nu se vindecă, dar prin diagnosticare precoce și intervenție specializată, aproape jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să trăiască o viață independentă. Un copil cu autism petrece în medie între două și opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând, iar costurile sunt între 2000 și 5000 de lei pe lună. La 11 ani de la înființare, Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată copiilor cu tulburări pervazive de dezvoltare din România. Help Autism susține sute de copii diagnosticați cu TSA prin programe de terapie, în cadrul celor 5 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare, lobby și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii și adolescenții cu autism și pentru familiile lor, să pregătească școala și societatea să-i accepte și să-i integreze. Mai multe detalii despre activitatea Asociației Help Autism găsiți pe www.helpautism.ro.

 

Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Asociația Help Autism și Kaufland România

În parteneriat cu: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radio România Muzical. Canal 33 România și revista Tango-Marea Dragoste

Parteneri Media: TVR Internațional, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Itsy Bitsy, Agerpres, spotmedia.ro, Revista Femeia, Revista Mami, Opera Charm Magazine, SensoTV, LiterNet.ro, Literomania, Promenada Culturală, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Jurnalul de Afaceri, Catchy, Agentiadearte.ro, InOras.ro, Orasulmeu, B365.ro, Ediția de Dimineață, EdPost, Republika Kritica, PRwave, Bucureștii vechi și noi, Verbs describe us, București City News, Bună ziua Iași, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest Cultural Events, Autentici.info, ArtOut, Bună dimineața București, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Jurnal de București, i-Tour, Business 24, Criteriul National, Calendar evenimente.

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HlUmnSfFyuY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dorina Lazăr, repusă în funcția de manager al Teatrului Odeon

Posted: 01 Apr 2021 09:27 AM PDT

Primarul General, Nicuşor Dan, a semnat miercuri, 31 martie, dispoziţia privind reintegrarea doamnei Dorina Lazăr începând de astăzi, 1 aprilie, pe postul de manager al Teatrului Odeon. Doamna Dorina Lazăr și-a început cariera la Teatrul Odeon (fostul Giulești) în anul 1969, ca actriță, iar din 1996 până în 2002 a ocupat funcția de director artistic, urmând ca din 2003 să preia conducerea teatrului, până în 2017, când a fost destituită după o vizită a Corpului de Control al primarului general, Gabriela Firea, la doar câteva zile după ce a fost reconfirmată ca manager.

În urma unui proces intentat Primăriei Municipiului București, dispoziția nr. 1181 din 24.08.2017, prin care s-a dispus încetarea contractului de management, a fost anulată de către sentința civilă nr. 1325 din 26.02.2019 a Tribunalului București, Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Această sentință a rămas definitivă, începând cu iunie 2020, odată cu respingerea recursului declarat de primarul municipiului București.

//Anunță Teatrul Odeon

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sE3QK5CdGvM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Audio-lecturi cu basme românești traduse în limba germană

Posted: 01 Apr 2021 01:43 AM PDT

În perioada 28 martie – 23 mai, basmul românesc tradus în limba germană este adus în prim plan prin realizarea unei serii de materiale înregistrate, sub forma unor audio-lecturi, în care vor fi citite nouă basme românești. ICR Berlin difuzează materialele sub formă de podcast săptămânal în lectura lui Robert Schwartz,  pe platforma Facebook precum și pe site-ul ICR Berlin. Basmele prezentate au fost culese de Petre Ispirescu, traduse de Mite Kremniz și apărute în volumul Rumanische Märchen (Basme românești), Leipzig, 1882. Acestea sunt: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Porcul cel fermecat, Mogarzea și fiul său, Fata de împărat și pescarul, Glasul morţii, Talerus, Măzărel Împărat, Luceafărul de ziuă și Luceafărul de noapte și Pasărea măiastră.

@ facebook.com/rumanischeskulturinstitut

Robert C. Schwartz coordonează programul Deutsche Welle (DW) pentru Europa Centrală și de Sud-Est și a condus Redacția DW în Limba Română în perioada 2002-2020. S-a născut în 1956 la Sibiu. A absolvit Facultatea de Limbi Germanice a Universității București și a lucrat ca profesor la Liceul German din capitală, unde a fost ales director în 1990. La Deutsche Welle a început să lucreze în 1992 ca redactor de știri în Redacția Centrală, doi ani mai târziu fiind numit redactor-șef adjunct în Redacția Română. Robert Schwartz se numără printre cei mai cunoscuți oameni de cultură din Germania originari din România. A fost martor și protagonist al unor momente-cheie pentru istoria recentă a României, îndeosebi în perioada de pre-aderare a țării la Uniunea Europeană.

 

// anunță ICR.

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AZ-L6r5LPjk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare de carte online: ”Inorogul la porțile Orientului”, de Bogda...

Posted: 01 Apr 2021 01:34 AM PDT

Luni, 5 aprilie 2021, ora 19.00, sunteți invitați la lansarea online a volumului Inorogul la porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, de Bogdan Crețu, apărut la Editura Cartier.  Vor participa : Bogdan Crețu, Valeriu Gherghel și Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube. Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

„Cartea lui Bogdan Crețu se recomandă ca una dintre cele mai bune contribuții la studiul operei lui Cantemir, din perspectiva largă, generoasă a istoriei literare și a celei culturale. Această carte, care marchează o dată în bibliografia cantemiriană, merită aprecierea unanimă și o difuzare amplă printre specialiști și alte categorii de cititori.” (Stefan Lemny)

 

„Bine gândit în articulațiile sale, erudit cu naturalețe, echilibrat în împletirea biograficului cu planul imaginar al operei, deci convingător în analiza textului lui Cantemir, cel mai secret în timpul vieții sale și cel mai discutat în posteritate, studiul lui Bogdan Crețu este un bun început și pentru a repune în discuție felul în care citim astăzi literatura mai veche și chiar literatura în general.” (Mircea Anghelescu)

 

BOGDAN CREŢU, născut la 21 ianuarie 1978, prof. univ. dr. la Catedra de literatură română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași. Critic și istoric literar. A publicat următoarele volume: Arpegii critice.
Explorări în critica şi eseistica actuale
, Editura Timpul, Iaşi, 2005; Matei Vişniec – un optzecist atipic, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2005; Lecturi actuale. Pagini despre literatura română contemporană. Editura Timpul, Iaşi, 2006; Utopia negativă în literatura română, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2008; Inorogul la porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir. Vol. I. Premise. Bestiae Domini, vol. II. Bestiae Diaboli, Editura Institutul European, Iași, 2013; Iluziile literaturii și deziluziile criticii. Noi coduri de lectură, între estetic și ideologic, Editura Contemporanul, București, 2015; Viață și text. Biobibliografie Marin Mincu (în colaborare cu George Popescu), Editura Paralela 45, Pitești, 2017.

 

Coautor la Dicţionarul general al literaturii române, coordonator general: Eugen Simion, ediţia a II-a revizuită, adăugită şi adusă la zi, Bucureşti, Editura Muzeul Literaturii Române, 2016-2020, și la Enciclopedia literaturii române vechi, Editura Muzeul Literaturii Române, 2018. De asemenea, coautor al lucrărilor La Bible dans les littératures du monde, sous la direction de Sylvie Parizet, Éditions du Cerf, Paris, 2016, și Romanian Literature as World Literature, coord. Mircea Martin, Christian Moraru, Andrei Terian, New York, Bloomsbury Academic, 2018.

 

Volumul Inorogul la porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir a primit Premiul „Titu Maiorescu” pentru critică literară al Academiei Române.

 

Inorogul la porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, de Bogdan Crețu. (Cartier popular). Legată, 662 pag. Preț: 79 RON/ 339 MDL

 

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

 

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://carturesti.ro/carte/inorogul-la-portile-orientului-10522149...

https://shop.cartier.md/item/inorogul-la-portile-orientului,1858

 

cartier.md

https://twitter.com/EdituraCartier

https://www.facebook.com/librariilecartier

 

Număr de vizualizări :56http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ybnzljRJqvQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”În literatura română nu există granițe, Prutul e un râu ca altele.”

Posted: 31 Mar 2021 10:49 PM PDT

Oxana Gherman s-a născut la 06.08.1987, în Antonești, Ștefan Vodă, Republica Moldova. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (2010). A susținut teza de doctor în filologie în cadrul Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei (2016). Este lector la U.P.S. „Ion Creangă” din Chișinău și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” din Chișinău. A debutat cu volumul de poezie „Efect întârziat” (Tracus Arte, 2021). Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadecArte.ro, cu scriitoarea Oxana Gherman.

 

– Care e povestea manuscrisului care a câștigat concursul național pentru debut în poezie Traian T. Coșovei și a apărut recent la Editura Tracus Arte cu titlul „Efect întârziat”?

– În februarie 2019 citeam pentru prima dată la Cenaclul Republica dintr-un manuscris intitulat „Eu nu sunt tu”, foarte apropiat ca esență de volumul de debut. În toamna aceluiași an ieșise în ochii mei, pe rețele, anunțul despre Concursul „Traian T Coșovei”. Faptul că premiul consta în publicarea cărții m-a făcut să cred că aceasta e șansa mea. Deși manuscrisul încetase să-mi mai inspire încredere, eram oarecum plină de entuziasm, prinsă de senzația că e timpul, că „acum ori niciodată”! Așa că a durat aproape o lună ca să apară, în febra creației, un alt manuscris – „Scurtcircuite în nopțile vantablack”. L-am trimis pe adresa Direcției 9. Și am uitat de el. Nu știu prin ce minune într-o dimineață mi-a venit să deschid poșta creată special pentru concurs (condiția era să nu conțină indicii de identitate), iar acolo – de zile bune – mă aștepta mesajul că mă aflu printre finaliști. Clar că un manuscris fierbinte, în primă variantă, ar fi trebuit cizelat ca să poată concura onorabil. Dar faptul că am fost remarcată a descărcat în mine o cantitate enormă de energie și de încredere. Am lucrat la manuscris un an, cu pasiune și ardoare. Am mai trimis grupaje pe la două sau trei concursuri, cu rezultate mai mult sau mai puțin îmbucurătoare. În toamna 2020 însă am ezitat să trimit din nou la Traian T Coșovei, mi s-a părut o lipsă de bun simț să mă impun atâtea ori. Dar s-a găsit un om care m-a convins. Cum din varianta „Scurtcircuitelor” rămăsese foarte puțin, iar între timp au apărut alte texte – noul conținut a cerut un alt titlul, ba chiar și l-a înaintat. S-au dovedit a fi texte de efect, chiar dacă (în aparență) întârziat. Cam asta e povestea apariției cărții. Desigur că în paginile ei veți găsi și alte (tot felul de) povești.

 

– Pentru tine literatura nu este doar pasiune, este și profesie. Cum se împacă vocea interioară a poetei cu vocea ei academică?

– Dialoghează, se mai contrazic uneori, dar în general se acceptă și se completează. Cât timp scriu critică reușesc să-mi răcesc relația cu poezia. Să iau distanța necesară ca să văd zonele găunoase și postura din care să-i pot elimina (fără milă) impuritățile. Critica și poezia sunt două activități care, de la un timp, simt că au început să armonizeze: o voce triază poezia, nu-mi permite să scot în lume decât o mică parte din tot ce scriu, iar cealaltă dă substanță și viabilitate textelor critice.

– Crezi în importanța relației maestru – ucenic? Care sunt figurile marcante, contemporane sau nu, ale devenirii tale literare?

– Au existat și există în jurul meu oameni care au o influență benefică asupra evoluției mele, cărora le-aș putea atribui statutul de maestru. În opinia mea, maestru e omul care crede în tine mai mult decât crezi tu însuți. Cel care nu-ți permite să vegetezi, să-ți stabilești zone de confort. Pe de altă parte, maestru e cel care te învață nu atât cum se creează textul, ci cum se creează viața. De aceea, în imaginea maestrului meu se suprapun palimpsestic mai multe chipuri umane: ale părinților mei, ale profesorilor mei (unul de la școală și altul de la facultate), ale câtorva poeți pe care sensibilitatea mea îi înalță în vârful tuturor ierarhiilor. Deși se întâmplă uneori să mai comit abateri (intuitiv, în scopuri formative), în general sunt un ucenic atent, implicat. Or, maestru e cel care îți permite să greșești, care te ceartă cu blândețe; care (ați citit Creangă?) își pune câteodată „piele de urs” și iese pe un pod să te înspăimânte. Într-un asemenea tip de relație maestru – ucenic cred.

– Literatura de peste Prut e tot mai prezentă, citită și apreciată dincoace de râu, iar tu ești locuitoare nativă a Moldovei. Cum evoluează această relație din perspectiva ta?

– Știți care e cuvântul care mă mângâie cel mai mult în formula „Premiul Național pentru Debut în Poezie Taian T Coșovei”? Exact! – „Național”. La București mi s-a acordat un premiu Național, mie, care sunt născută în Republica Moldova (și care, din aprilie 2019, aștept să mi se aprobe cererea de redobândire a cetățeniei române). Acest fapt spune totul. În literatura română nu există granițe, Prutul e un râu ca altele. Scriitorii „de pe cele două maluri” întrețin astăzi relația pe care o visau șaizeciștii: de comunitate unitară, solidară, coagulată. Atât cazul meu, cât și ale altor (mulți!) tineri debutați/ promovați/ receptați în România sunt dovezi clare.

– Cum e primit volumul tău, „Efect întârziat”? Și cum ai simțit debutul poetic în perioada cu totul inedită a unei pandemii?

– Pentru că e o experiență cu totul nouă – debutul – nu pot să-mi dau prea bine seama dacă e normal așa sau ar trebui să fie altfel. Sunt mulțumită de modul în care a decurs procesul de editare (cartea a apărut în condiții grafice excelente; s-a născut mai frumoasă decât mi-aș fi putut imagina), dar și de faptul că editura are grijă în continuare să mă implice într-un amplu program de promovare. În pofida restricțiilor, a faptului că (încă) n-am avut ocazia să lansez offline cartea, despre ea se află, se vorbește, ajung la urechile mele tot felul de impresii, de reacții. Sper că e așa cum se aude!

Număr de vizualizări :128http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2hND-If1V78?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vizualizări: 32

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor