altmarius

cultură şi spiritualitate

Top 10 muzee din Transilvania pe care trebuie să le vizitezi

DESTINAȚII DE WEEKEND 

Destinații de weekend
http://www.voceatransilvaniei.ro/top-10-muzee-din-transilvania-pe-c...
DESTINAȚII DE WEEKEND Top 10 muzee din Transilvania pe care trebuie să le vizitezi

Memorialul durerii din Sighetu Marmaţiei

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din județul Maramureș este format dintr-un muzeu situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației și un Centru internațional de studii asupra comunismului cu sediul în București. Închisoarea Sighet a fost construită în 1897, ca închisoare de drept comun, de către administrația austro-ungară.

În august 1948 a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșeni. În zilele anului 1950 au fost aduși la penitenciarul Sighet peste o sută de demnitari din întreaga țară (foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni), unii dintre ei condamnați la pedepse grele, alții nici măcar judecați.

În 1977 închisoarea a fost dezafectată și a intrat într-un proces de degradare. În anul 1993, poeta Ana Blandiana a prezentat Consiliului Europei (CE) un proiect prin care se solicita ca pe locul închisorii să fie creat Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței, ceea ce s-a și întâmplat în 1994, cand CE l-a luat sub egida sa.
Memorialul a fost declarat „ansamblu de interes național” printr-o lege specială din 12 iunie 1997. În octombrie 1998, Memorialul de la Sighet a fost nominalizat de CE printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

Municipiul Sighetu Marmaţiei se află la 67 de kilometri de Baia Mare, pe DN 18.

Muzeul Memorial Sighetu Marmaţiei

Muzeul Memorial Sighetu Marmaţiei

Muzeul Brukenthal din Sibiu

Muzeul Brukenthal este cel dintâi muzeu din România şi din Centrul Europei (deschis pentru public din anul 1817), datorându-şi existenţa uneia dintre cele mai importante personalităţi ale Transilvaniei: Baronul Samuel von Brukenthal. Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.

Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, baronul von Brukenthal lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent şi de lărgire a colecţiilor principale prin intermediul achiziţiilor, dar şi de înfiinţare de noi colecţii mai ales în sfera culturii săseşti.

În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român. Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu îşi încetează activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional. În anul 1957, Muzeul de Ştiinţele Naturii devenea parte a Muzeului Brukenthal.

Muzeul de Vânătoare “August von Spiess” s-a deschis în anul 1966. 1972 este anul deschiderii Muzeului Farmaciei. În anul 1988 a fost inaugurată Secţia Istorie a Muzeului Naţional Brukenthal, în prezent Muzeul de Istorie, în Casa Altemberger. Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este cea mai recentă locaţie (2006).

sursa foto: wikimedia.org

sursa foto: wikimedia.org

Castelul Károlyi din Carei

Dacă există un loc în județul Satu Mare în care istoria, legenda, misterul și frumusețea locurilor se împletește spectaculos atunci acela este Castelul Károlyi din Carei. Așezat în centrul orașului, castelul întemeiat în urmă cu sute de ani de familia Károlyi este un blazon nu doar pentru ”villa Karul”, ci și pentru întreaga regiune, punându-și amprenta pe întreaga viață culturală din județul Satu Mare.

În jurul castelului, în anul 1700 a existat o grădină frumoasă, amenajată în stil baroc. În anii 1790 grădinarul Bode Gyorgy amenajează în jurul castelului nou o grădină engleză. Grădina avea și o seră cu plante exotice. Forma actuală o primește pe o suprafată de 12 ha, în anul 1890. Luând în considerare plantele rare din grădină (208 specii și subspecii de plante arborescente), în anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit.

Castelul Caroly Carei (13)Castelul Caroly Carei (13)Castelul Caroly Carei (1)

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Unul din cele mai importante obiective culturale şi turistice din judeţul Alba, muzeul a cunoscut în ultimii ani un trend ascendent al numărului de vizitatori, printre care se numără foarte mulţi străini.
Muzeul, prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, este una dintre instituţiile de prim rang ale României. De exemplu, în patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate, fiind clasate de Ministerul Culturii ca tezaur.

Accesul în Sala Unirii este gratuit, iar preţul unui bilet de intrare în muzeu este de 8 lei, respectiv de 4 lei pentru cei care beneficiază de reducere.

Înfiinţat în 1887, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina. Din 1967, muzeul îşi are sediul în Palatul Babilon, iar în imediata sa vecinătate se află Sala Unirii. Edificiul ”Babilon” este o construcţie ridicată în perioada 1851-1853, iar Sala Unirii este găzduită de clădirea fostului cazinou militar, ridicată între anii 1898 şi 1900. Sala Unirii adăposteşte o expoziţie permanentă consacrată momentului 1918, piesele expuse fiind de o valoare deosebită.

În ultimele decenii, patrimoniul muzeului din Alba Iulia a crescut atât prin cercetările arheologice întreprinse, cât şi prin achiziţii şi donaţii, ajungându-se, în prezent, la aproximativ 200.000 de piese.

sursa foto: secondglobe.com

sursa foto: secondglobe.com

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Situat în inima secuimii, în orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, pe strada Kos Karoly numărul 10, muzeul impresionează prin aspectul său distinct, culoarea albă și arhitectura ce indică din prima caracteristica sa maghiară, cu specificul zonei secuiești. De menționat e și faptul că acesta este unul dintre cele mai vechi muzee de pe actualul teritoriu al României, dar și din această parte a Europei, fiind deschis în 1875. Dincolo de aspectul exterior, muzeul găzduiește o adevărată comoară istorică, etnografică și naturalistă, în cele patru secții ale sale.

sursa foto: enciclopediavirtuala.ro

sursa foto: enciclopediavirtuala.ro

Muzeul „Tudor Ciortea” din Braşov

Brașovul e un oraș frumos, plin de istorie și de clădiri frumoase. Muzeul „Prima Școală Romanească” din această localitate îndeplinește singur aceste caracteristici, prin clădirea sa principală. Construită în 1495 și renovată în 1761, clădirea seamănă cu unele din casele vechi pe stil baroc cu influențe autohtone pe care le găsești și azi și care au aparținut unor oameni importanți de pe tot teritoriul României. Muzeul găzduieşte câteva săli cu specific: Sala Anton Pann, Sala Diaconul Coresi, Sala „Cartea, factor de unitate națională”, Sala „Cartea și Cărturarii brașoveni”, „Sala cu vatră”.

sursa foto: pentruea.md

sursa foto: pentruea.md

Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu

Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu deține nu mai puțin de patru muzee:€“ Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Muzeul de etnografie universală Franz Binder, Muzeul civilizației transilvane ASTRA, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus. Sediul central este în Sibiu, în Piața Mică numărul 11, dar toate componentele sale se întind pe o suprafață mult mai mare.

Aici veți vedea sute de case țărănești, de pe tot teritoriul României, unele aduse direct de la mii de kilometri depărtare, hanuri țărănești, ateliere meșteșugărești, gatere tradiționale, războaie de țesut, cârciumi, pescării sau mai multe biserici superbe, alături de toate obiectele de uz casnic ce ne fac să înțelegem viața țăranilor.

muzeul astra sibiu

Foto: acc31.wordpress.com

Muzeul Municipal Mediaş

Istorie românească, germană și maghiară. Plus istorie dacică și primitivă, dar și o colecție din domeniul științelor naturii. Toate acestea le vei găsi la Muzeul Municipal din Mediaș. Clădirea în sine, de pe strada Mihai Viteazu, numărul 46, nu e spectaculoasă, dar este cu adevărat impunătoare, fiind de reținut că este o fostă mănăstire franciscană medievală de pe la anii 1400. Colecţia muzeului cuprinde peste douăzeci de mii de exponate de istorie, etnografie, artă sau științele naturii: ceramică aparținând uneia dintre cele mai cunoscute culturi din epoca pietrei – Coţofeni, dar și culturii Nouă, colecția de costume tradiționale sau imagini geografice și geologice.

sursa foto: wikipedia

sursa foto: wikipedia

Muzeul Valea Hârtibaciului din Agnita

Din punct de vedere tematic muzeul evidenţiază specificul etnografic al întregii zone a Văii Hârtibaciului prin ilustrarea vieţii cotidiene a românilor, saşilor şi maghiarilor din această zonă.
Patrimoniul muzeal cuprinde peste 5.000 de obiecte din domenii diverse: etnografie, arheologie, istorie, artă decorativă, fotografii, însă ineditul este reprezentat de colecţia dedicată obiceiului „Fuga Lolelor” şi colecţia portului popular.

Frumoasa clădire în care își are locul din 1959 acest muzeu ascunde câteva mii de piese, însă nu e numărul cel care trebuie să impresioneze. Mai importantă e valoarea exponatelor, mai ales că acest muzeu, dat fiind specificul zonei, are o masivă componență săsească. Cea mai valoroasă parte a muzeului e, fără îndoială, colecția de aproape șapte sute de cărți și manuscrise de limba germană, cele mai multe dintre ele vechi sau foarte vechi, iar unele sunt considerate unice de către specialiști. Alături de acestea, se găsește și un mare număr de publicații în limba română, din timpuri vechi până la unele mai moderne.

foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca

Colecţia de Istorie a Farmaciei este găzduită de o clădire cu totul specială: casa Hintz, un monument istoric în sine, dar mai ales o clădire cu o semnificație specială, pentru că aici a funcționat prima farmacie existentă vreodată la Cluj. Clădirea în sine datează cel târziu de la începutul secolului XVI – în acea perioadă, vechile ziduri ale oraşului au fost înlocuite cu cele medievale, cunoscute de clujenii de azi, iar pe latura nordică a Pieţei Centrale s-au ridicat noi case.

În 1950, o încăpere a fost smulsă din trupul casei pentru a deveni pasajul pietonal existent astăzi; în acest fel s-a creat gangul cunoscut astăzi clujenilor, dar au avut loc şi alte modificări, clădirea primind o faţadă mai simplă, fără elemente de decor. Expoziţia care poate fi vizitată în casa Hintz a fost amenajată în anul 1954 de profesorul Valeriu Bologa, care era atunci şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei. Acesta a convins nomenclatura comunistă că un muzeu ar fi cea mai potrivită destinaţie pentru clădirea care fusese naţionalizată şi transformată mai apoi în plăcintărie.

Muzeul Farmaciei are la bază o colecţie de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient (sau Gyula Orient, în funcţie de surse; 1869 -1940). Colecţia fusese expusă în 1904 într-o sală a Muzeului Ardelean, care a primit-o ca donaţie.

Practic, în 1954, colecţia unică de obiecte a profesorului Orient a primit cea mai potrivită casă pe care ar putea-o avea: farmacia cea mai veche din Cluj, Casa Hintz. De-a lungul timpului, colecţia originală a fost îmbogăţită cu multe alte obiecte de patrimoniu primite prin donaţii, iar procesul continuă şi astăzi.

foto: primariaclujnapoca.ro

Vizualizări: 832

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor