altmarius

cultură şi spiritualitate

Tezaurul ascuns din Muzeul de Artă Satu Mare.

 Opere de milioane de euro

Satu Mare
Tezaurul ascuns din Muzeul de Artă Satu Mare. Opere de milioane de euro

http://www.voceatransilvaniei.ro/tezaurul-ascuns-din-muzeul-de-arta...

O adevărată comoară cu lucrări ale unor importanți pictori români stă ascunsă în clădirile Muzeului de Artă Satu Mare. Opere semnate de Grigorescu, Baba, Jalea, Aurel Popp, Vlasiu sau Vida Gheza erau ținute într-un depozit impropriu până anul trecut, când noul director al instituției a început renovările, urmând ca acestea să vadă lumina din sălile de expoziții.

Nu doar în lumea artei este suficient să amintești de Nicolae Grigorescu ca să captezi atenția, dacă nu asupra talentului artistic cu siguranță asupra valorii tablourilor sale, cotate cu zeci sau chiar sute de mii de euro la licitații. Muzeul din Satu Mare are două opere semnate de Nicolae Grigorescu, e drept, nu dintre cele mai renumite, dar totuși ale marelui artist, o schiță cu boi și o casă de la țară. Acestea se află, alături de alte sute de lucrări ale altor mari artiști în depozitul Muzeului de Artă. Ele nu au fost expuse de mai bine de 15 ani deoarece nu se potriveau cu expozițiile existente, nici nu erau condiții de afișare, dar nici nu au fost amintite în spațiul public, de existența lor știind foarte puțini sătmăreni.

Depozitul se află în curtea Muzeului de Artă, fosta casă Vecsey, una dintre cele mai vechi construcții din municipiul Satu Mare. În clădirea bine blindată cu uși cu gratii, închisă tot timpul cu sigiliu, se află un adevărat univers artistic, operele marilor artiști.

„În 2015 am demarat proiectul de renovare a secției de artă a Muzeului Județean, un proiect care urmărește să pună în valoare în primul rând pictorii sătmăreni de primă linie cum ar fi Aurel Popp sau Litteczky Endre, și pe lângă aceștia sunt mai mulți pictori proveniți din Școala Băimăreană. Pe lângă acest tezaur, muzeul are în colecțiile sale lucrări de artă plastică și pictură ale unor autori celebri: Nicolae Grigorescu, Ion Vlasiu, Ion Jalea, Vida Gheza, lucrări care din păcate nu au fost puse până acum în valoare având în vedere că spațiile nu erau proprii pentru expunerea lor”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

Nici acum, după modernizare, spațiul nu este suficient. Marile tablouri sunt frumos așezate pe suporturi mobile iar prin colțuri sunt înghesuite tablouri, schițe, sculpturi. Aproape toate s-au păstrat foarte bine, dar multe trebuie restaurate.

„Erau ținute în condiții improprii. Clădirea este cea mai veche din Satu Mare. În partea unde erau depozitate era cândva un depozit de muniție, pereții erau igrasioși, nu erau niciun fel de condiții. Acum am refăcut tot, chiar avem condiții să poată fi vizitate inclusiv și depozitele și să asigurăm microclimatul să nu se degradeze. Avem laborator zonal de restaurare și cele care trebuie restaurate vor fi în cele mai bune condiții prezentate”, a precizat Felician Pop.

Noul director vrea să scoată la lumină toate aceste opere de artă, fiind adeptul principiului că Muzeul trebuie să se deschidă către publicul larg, să nu fie doar o instituție de cercetare care își ține descoperirile și valorile doar pentru mediul științific.

„Dorim ca aceste valori, aceste comori ascunse ale muzeului sătmărean să poată fi accesibile publicului vizitator. Ba mai mult, vom face și un depozit de lucrări, pentru că avem foarte multe valori, un depozit de lucrări importante, pe care o să-l poată vizita toți iubitorii de artă. Considerăm că acest demers se înscrie în eforturile noastre de a sublinia și mai mult profilul identitar spiritual al Sătmarului dar și de a pune în valoare lucrările cele mai reprezentative ale marilor artiști români”, a mai spus Felician Pop.

Multe din operele artiștilor consacrați au ajuns la Muzeul din Satu Mare în vremea fostului regim, când operele puteau fi cumpărate prin Ministerul Culturii.

„În vremea lui Ceaușescu se puteau achiziționa lucrări prin Ministerul Culturii. Atunci muzeele cumpărau pur și simplu lucrările scoase mai ales ale artiștilor contemporani foarte bine cotați. Ei lucrau pentru minister, era o comisie care acredita valoarea lor și muzeele reușeau să-și achiziționeze valori. Astăzi valoarea lor este probabil și de o sută de ori mai mare, dacă nu și mai mult”, a mai spus directorul instituției.

Pe lângă Nicolae Grigorescu, Aurel Popp, Corneliu Baba, Litteczky Endre, mai sunt picturi semnate de Ion Sasu, Goth Mor, Henri Catargi, Dumitru Ghiață, Iosif Iser, Aurel Ciupe, Ion Sima, Ion Jalea sau Ion Irimescu.

Cu siguranță visul oricărui iubitor de artă este să intre într-un astfel de depozit să vadă cum sunt ținute tablourile marilor artiști, și desigur, să studieze de aproape stilul fiecăruia și să aibă timp să le admire.

Valoarea pe piață a sutelor de tablouri nu este cunoscută. Se discută mult despre sume, nume, licitații și cote de piață. O evaluarea aproximativă ar putea fi făcută doar de către persoane specializate. Cert este că acestea valorează „câteva milioane bune de euro”.

„Nu s-a făcut o estimare a valorii operelor, ele au valoare de inventar. Estimările sunt necesare în cazul în care ar interveni o asigurare, în sensul că am dori să le ducem într-o expoziție itinerantă. Oricum, lucrările pe care le avem în total se ridică la câteva milioane bune de euro”, spune Felician Pop.

Procesul de modernizare a Muzeului de Artă se apropie de final, clădirea, monument istoric în stil neogotic, urmând să aibă una dintre cele mai frumoase săli de expoziții din zonă, dacă nu chiar din țară, cu tablouri iluminate, suport în sistem audio pentru cei interesați, plasme cu informații despre pictori și tablouri. Prima expoziție va fi dedicată sătmărean Aurel Popp, cel mai mare artist pe care l-a dat Sătmarul.

„Indiscutabil Aurel Popp este cel mai mare artist pe care l-a dat Sătmarul, un pictor de linia întâi. Probabil vina noastră este că nu am pus în valoare forța artistică, de expresie a acestuia. Misiunea noastră este de a-l pune acolo îi este locul de a-l valoriza. O bună parte din lucrările sale sunt de atitudine socială, împotriva războiului, a nedreptății, a subliniat ideea de libertate, de eliberare a omului și de redare a demnității umane”, a spus Felician Pop.

Expoziția lui Aurel Popp este cu siguranță una necesară în aceste vremuri, cu cât mai mult cu cât el considera că prin artă artiștii trebuie să facă lumea mai bună, mai frumoasă.

SURSA: AGERPRES

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor