altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 2 august 2011

Stiri culturale - interne

Scriitoarea Herta Müller vizitează Suedia in luna septembrie

Scriitoarea Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, vizitează Suedia in luna septembrie, la invitaţia Institutului Cultural Roman de la Stockholm. Primul punct din turneu este Targul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, unde Herta Müller va participa ca invitat de onoare. Ea va fi prezentă la o dezbatere cu tema 'Limba ca Heimat' şi va lansa două noi apariţii in limba suedeză: cartea de debut Niederungen, republicată acum in Suedia in versiune revizuită şi necenzurată, şi volumul de eseuri Hunger und Seide. Intalnirile Hertei Müller cu cititorii suedezi vor continua pe 27 septembrie la Stockholm, cu o discuţie care va avea loc pe Scena Internaţională a Scriitorilor. Turneul suedez al Hertei Müller este organizat de Institutul Cultural Roman de la Stockholm, in parteneriat cu Targul de Carte Bok & Bibliotek, Scena Internaţională a Scriitorilor şi editurile suedeze Wahlström & Widstrand şi Tranan.
 

 

Bihor: Bucătărie medievală, descoperită in Cetatea Oradea

In Cetatea Oradea, aflată in ample lucrări de reabilitare, a fost descoperită o bucătărie medievală, aproape neatinsă, care ar fi a patra din Europa, ce urmează să fie păstrată şi restaurată in situ pentru vizitare. 'Inaintaşii noştri au folosit chiar şi chiuvetă pentru a spăla vase', a declarat vicepreşedintele Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Sarkozi Zoltan. Această incăpere a fost descoperită la primul etaj al Palatului Cetăţii. Incăperile bucătăriei au supravieţuit cateva sute de ani, fiind zidite şi nefolosite, se pare, de pe vremea turcilor, fapt care a contribuit la conservarea lor peste ani. Cetatea medievală Oradea este in şantier de reabilitare din iunie 2009 pană in iunie 2015, printr-un proiect cu finanţare europeană de peste 36 de milioane de euro. Proiectul are ca scop introducerea in circuitul turistic naţional, regional şi internaţional a Cetăţii Oradea - centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism.
 

 

"Clujul - peisaj cultural"

Consiliul Judeţean Cluj a lansat proiectul "Clujul - peisaj cultural", care işi propune promovarea obiectivelor cultural-turistice din judeţ, acoperind principalele etape ale istoriei medievale, moderne şi contemporane, reprezentative pentru toate comunităţile etnice şi confesionale. Au fost selectate pentru promovare mai multe obiective cultural-turistice, printre care Domeniul de la Ciucea, Cetatea din Bologa, Castelul Bánffy din Răscruci, castrul roman Potaissa, biserica din localitatea Feleacu, biserica din Vad, Biserica Reformată - Calvină din Mănăstireni, Biserica de Lemn din Nicula, Biserica Reformată - Calvină din comuna Sic, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Colecţia de Istorie a Farmaciei. Pentru promovarea acestor obiective se vor edita albume, pliante, broşuri, CD-uri multimedia, se vor realiza filme şi spoturi publicitare dar şi un website accesibil de pe site-ul Consiliului Județean Cluj. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional.
 

 

Tezaurul de la Pietroasa, aşteptat la Galaţi la sfarşitul lunii noiembrie

Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele de 'Cloşca cu puii de aur', ar putea ajunge pentru două săptămani la Galaţi, la sfarşitul lunii noiembrie. Pentru acest eveniment, la Muzeul de Istorie vor fi condiţii excepţionale de securitate: senzori de mişcare, camere de luat vederi, folie antiefracţie şi pază permanentă din partea Jandarmeriei şi a serviciilor secrete. Deocamdată, nu s-a stabilit ce piese vor fi aduse la Galaţi, insă, potrivit uzanţelor internaţionale, tezaurul nu poate fi transportat integral, din motive de siguranţă. Autorităţile locale işi doresc ca publicul să poată vizita gratuit această expoziţie, deşi suma necesară asigurării va fi una considerabilă.
 

 

Fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, descoperite in Cetatea din Alba Iulia

Arheologii din Alba Iulia au descoperit, in timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban, fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, peste care a fost construită fortificaţia. Prima descoperire a fost făcută in apropierea Porţii a III-a a cetăţii, unde a fost găsită fundaţia uneia dintre barăcile soldaţilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina. Baraca are o lăţime de 22 de metri şi in ea locuiau aproximativ 200 de soldaţi romani. O altă descoperire importantă a arheologilor a fost făcută in zona Porţii a IV-a a cetăţii, unde săpăturile au scos la iveală un altar din perioada romană. Se presupune că acesta ar face parte dintr-un templu, iar in funcţie de descoperirile ulterioare arheologii vor stabili dacă poate fi conservat "in situ".
 

 

Stiri culturale - externe

Cinematografia romanească, cea mai interesantă din Europa

Romania este o ţară care iese in evidenţă in ceea ce priveşte filmele, iar cinematografia sa este cea mai interesantă din Europa in ziua de astăzi, susţine producătorul Roger Garcia, directorul executiv al Hong Kong International Film Festival Society, intr-un amplu interviu apărut in cotidianul american Wall Street Journal. Garcia a fost pentru a doua oară director executiv al Hong Kong International Film Festival Society, la 30 de ani după primul său mandat. Festivalul Internaţional de Film de la Hong Kong a prezentat, anul acesta, peste 330 de filme, fiind considerat unul dintre cele mai importante din lume.
 

 

Oamenii fericiţi in copilărie sunt mai predispuşi la a divorţa la varsta adultă - studiu

Oamenii care au avut o copilărie idilică sunt mai predispuşi la a divorţa la varsta adultă, pentru că sunt mai increzători in forţele proprii şi mai pregătiţi să renunţe la o relaţie care nu funcţionează cum trebuie, potrivit unui studiu publicat de dailymail. La acest studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, au participat mai multe mii de voluntari britanici, născuţi pe parcursul unei singure săptămani in 1946. In adolescenţă, profesorii acestora le-au dat calificative in funcţie de nivelul lor de fericire. Au fost luate in calcul şi probleme precum agitaţia, angoasele sau nerespectatea autorităţii. Cateva zeci de ani mai tarziu, cercetătorii au colectat noi informaţii despre viaţa acestora şi le-au analizat. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au fost fericite in adolescenţă au fost mai mulţumite de slujba obţinută, au avut mai multe pasiuni şi o viaţă socială mai activă. Totodată, aceşti oameni au prezentat mai puţine riscuri de a suferi de tulburări psihice in perioada ulterioară adolescenţei.
 

 

Kusturica va construi un oraş istoric in Bosnia, pentru ecranizarea romanului "E un pod pe Drina"

Regizorul sarb, Emir Kusturica, a prezentat, la Visegrad, in estul Bosniei şi Herţegovinei, proiectul său de construcţie a unui străvechi oraş unde intenţionează să realizeze ecranizarea romanului "E un pod pe Drina", capodopera scriitorului iugoslav, Ivo Andrić. "Vom construi un oraş care va arăta ca şi cum ar fi fost ridicat in urmă cu 400 de ani", a declarat cineastul. Kamengrad sau "oraşul lui Andric" va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ 14.000 de metri pătraţi, in apropierea celebrului port otoman din secolul al XVI-lea Viąegrad, unde se află celebrul pod peste Drina din romanul lui Andrić. Oraşul va fi alcătuit din 50 de case şi va avea o biserică, primărie, hoteluri, teatru, magazine, cafenele, o piaţă de alimente şi un port. Orăşelul va servi apoi ca atracţie turistică. Scriitorul Ivo Andrić a primit premiul Nobel pentru literatură in 1961. Cartea "E un pod peste Drina" prezintă istoria Bosniei şi a comunităţilor din această ţară care se intersectează şi se destramă.
 

 

Volumul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley s-a clasat pe locul al treilea in topul cărţilor pe care americanii au vrut să le interzică in 2010

Volumul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley, s-a clasat pe locul al treilea in topul cărţilor pe care americanii au vrut să le interzică in 2010, realizat de The American Library Association. Cartea fost interzisă in Irlanda, cand a apărut pentru prima dată, in 1932. Romanul distopic a fost cartea care a avut cele mai multe plangeri din partea cititorilor, in Statele Unite ale Americii, aceştia remarcand scenele de sex explicit, limbajul ofensator şi "insensibilitatea" scriiturii. The American Library Association a publicat lista primelor zece cărţi pe care americanii au incercat să le interzică, anul trecut. Pe primul loc s-a clasat "And Tango Makes Three" de Justin Richardson şi Peter Parnell - povestea unui pui adoptat de doi pinguini imperiali, la Grădina Zoo din New York. Mai multe persoane au insistat ca această carte să fie scoasă din lista de lecturi a copiilor, blamand "homosexualitatea" celor doi pinguini. Pe locul al doilea s-a clasat cartea "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian" de Sherman Alexie.
 

 

Vaticanul lansează un dialog public cu ateii

Vaticanul a lansat o rundă de dialoguri publice cu ateii, considerand că societatea modernă trebuie să vorbească mai mult despre Dumnezeu şi din dorinţa de a căuta un teren comun intre cei care cred şi cei care nu cred in divinitate. Faptul că seria de dialoguri a fost lansată in Franţa, unde un puternic secularism a impins credinţa la marginea sferei publice, constituie o reflectare a obiectivului Papei Benedict al XVI-lea de a readuce problemele religioase in centrul dezbaterilor din societate. Dialogul, intitulat semnificativ 'Curtea neamurilor', după zona Templului din Ierusalim unde era permisă intalnirea intre evrei şi neevrei, va continua in următorii doi ani in cel puţin 16 oraşe din Europa şi America de nord.
 

 

Gala premiilor BAFTA din 2012 va avea loc duminică, 12 februarie

Gala premiilor BAFTA din 2012 va avea loc duminică, 12 februarie, la Royal Opera House din Londra, au anunţat reprezentanţii British Academy of Film and Television. Nominalizările vor fi anunţate in cadrul unei ceremonii ce va avea loc marţi, 17 ianuarie 2012. Premiile BAFTA reprezintă cele mai prestigioase distincţii din cinematografia britanică. Lungmetrajul "Discursul regelui/ The King's Speech" a fost marele invingător la gala premiilor BAFTA din 2011, impunandu-se in şapte din cele 14 categorii la care a fost nominalizat. In afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, "The King's Speech" a obţinut, printre altele, trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori in rol secundar - Helena Bonham Carter şi Jeffrey Rush, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat.
 

 

Cina cea de taină a avut loc intr-o miercuri, nu in Joia Mare, crede un cercetător britanic

Cina cea de taină, ultima masă pe care Iisus Hristos a luat-o alături de cei 12 apostoli in seara din Joia Mare, a avut loc, de fapt, intr-o miercuri, afirmă un profesor universitar britanic, intr-o carte publicată de Universitatea Cambridge. In cartea intitulată "The Mystery of the Last Supper", profesorul a incercat să explice toate contradicţiile care ii intrigă pe istorici de mai multe secole. Experţii au parcurs Ierusalimul cu un cronometru pentru a verifica dacă era posibil ca evenimentele biblice să se desfăşoare in intervalul joi seara - vineri dimineaţa. Pe de altă parte, Apostolii Matei, Marcu şi Luca spun că Cina cea de taină a fost o masă de Paşte, in timp ce Apostolul Ioan afirmă că această masă a avut loc inainte de Paştele evreiesc. In aceste condiții, profesorul britanic susține că ambele opinii sunt adevărate, numai că acestea se raportează la două calendare diferite. Analizand cele două calendare, el a ajuns la concluzia potrivit căreia Cina cea de taină a avut loc miercuri, cu o zi inainte de Joia Mare.
 

 

O limbă preistorică vorbită pe continentul african, la baza tuturor limbilor din lume - studiu

O limbă preistorică vorbită pentru prima dată in zona actuală a Africii, in urmă cu mai multe zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume - de la engleză la mandarină -, potrivit unui studiu publicat in revista Science. După ce a analizat peste 500 de limbi străine, profesorul Quentin Atkinson, de la Universitatea din Auckland, autorul acestui studiu, a descoperit că acestea au la bază o singură limbă de mult uitată vorbită de strămoşii omului in epoca de piatră. Totodată, dovezile descoperite de profesor arată că limbajul a apărut in urmă cu cel puţin 100.000 de ani, mult mai devreme decat se credea. Descoperirea aduce noi informaţii despre unul dintre cele mai importante evenimente din evoluţia omului. Deşi majoritatea cercetătorilor au căzut de acord că primii oameni moderni au apărut in Africa, momentul in care strămoşii omului au inceput să vorbească nu a fost incă stabilit. Unii sunt de părere că limbajul a evoluat independent in diferite părţi ale lumii, in timp ce alţii spun că a apărut intr-un singur loc şi că limbile vorbite in prezent derivă dintr-una singură.
 

 

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor