altmarius

cultură şi spiritualitate

Pokoli vérfürdőbe torkollott az 1876-os bolgár felkelés

2021. április 21. 13:51 Múlt-kor

„Mindkét oldalon emberi csontok, koponyák, bordák, sőt komplett csontvázak hevertek; a levágott leány koponyákon még ott díszelegtek a kontyok; gyermek maradványok és ruhákba burkolt csontvázak mindenütt. Az egyik ház padlóját, ahol harminc ember égett halálra, fehér hamu és elszenesedett maradványok borították.”  Az amerikai író és diplomata, Eugene Schuyler a The Daily News brit napilapnak vérfagyasztó riportot közölt arról, hogy mit látott Bulgáriában az áprilisi felkelést követően. A bolgár hazafiak 1876. április 20-án megtámadták a közép-bulgáriai Koprivshtitsa város ottomán helyőrségét, amivel kezdetét vette a modernkori bolgár történelem egyik legfontosabb eseménye, az áprilisi felkelés, amely pokoli vérfürdőbe torkollott.

K

A bataki mészárlás
A bataki mészárláA 19. század második felében az Oszmán Birodalom jelentősen meggyengült. Isztambul erővesztésével párhuzamosan a Balkán-félszigeten egyre erősödtek a nemzeti mozgalmak, amelyeknek célja a törökök által egykoron meghódított balkáni nációk önálló államiságának újbóli megteremtése volt. A modern nemzeti újjászületés a szerbeknél és a görögöknél bontakozott ki a legkorábban.

1832-ben a görögök sikeres szabadságharcának köszönhetően létrejött az önálló görög állam, a cári Oroszország támogatását élvező lázongó szerbek pedig az 1830-as évektől nagyfokú belső autonómiára tehettek szert az Oszmán Birodalmon belül. A krími háborút követően 1862-ben, Moldva és Havasalföld egyesülése után létrejött a független Románia is.

Bolgár lőporos hordó

A Balkán-félsziget átrendeződése, a független államok létrejötte természetesen ösztönzőleg hatott a bolgár hazafiakra is. A nemzetépítők magját a rendkívül szűk, a 19. század közepétől egyre aktívabb bolgár értelmiség, a külföldi bolgár kolóniák értelmiségi és kereskedő elemei, illetve az otthoni, a század közepétől megerősödő iparos-kereskedő rétegek tagjai alkották. A bolgár önállóság először az egyházszervezeti autonómiában öltött testet. Egy szultáni rendeletnek köszönhetően 1870-ben létrejött a konstantinápolyi (görög) ortodox egyháztól független egyház, a Bolgár Exarchátus.

A nemzetépítők elgondolásai a bolgár jövőről igen változatosak voltak. Egyesek a szerbekkel, mások a románokkal vagy éppen a törökökkel alakítottak volna államközösséget. A forradalmárok bukaresti központjában, az 1860-as évek második felében azonban sokan egy önálló, önerőből létrehozott bolgár államban gondolkodtak, és úgy vélték, a függetlenség kivívásához elengedhetetlen a néptömegek bevonása, amelynek megszervezésével az apostoloknak nevezett szervezőket bízták meg.

Az apostolok közül Vaszil Levszki egy szociális köztársaságról álmodott, amelynek határain belül minden nemzet, így a törökök is egyenjogúságot élvezhettek volna. Levszki nem válthatta valóra álmait, mert az oszmán hatóságok lefülelték és kivégezték. Az általa létrehozott titkos társaságok ugyan nem léptek akcióba, de a feszültség robbanással fenyegetett.

A bolgár lőporos hordó gyújtózsinórját végül az 1875-ös, a szerbek és a montenegróiak által támogatott, törökellenes hercegovinai felkelés gyújtotta be. A bolgár hazafiak május 2-ra tervezték az általános felkelést, de a lendület elsodorta őket, és két héttel a kijelölt időpont előtt, április 20-án az egyik forradalmi egységük Koprivshtitsa városában megtámadta a török fegyveres helyőrséget.

A felkelés részleges sikereket ért el, a néptömegeket azonban nem tudta országos szinten mobilizálni. A forradalmárok tulajdonképpen a bolgárok lakta területek déli és középső részén voltak képesek nagyobb ellenállást megszervezni, amelyet az oszmán reguláris és irreguláris, basibozuknak hívott egységek brutálisan levertek. A basibozukok az ellenálló bolgárok lakta Batakon példátlan kegyetlenséggel jártak el.

Az Ahmet Aga Barun által vezetett mohamedán harcosok a falu lakosainak nagy részét vadállati kegyetlenséggel, válogatott módszerekkel (lefejezés, élve elégetés, karóba húzás) korra, nemre való tekintet nélkül likvidálták. Batakon kívül Eugene Schuyler jelentése szerint több mint 30 falut ért támadás, és becslései szerint 15 ezer ember esett áldozatául a megtorlásoknak. A felkelésben azonban nemcsak keresztényeket öltek meg. Az oszmán uralom ellen fellépő forradalmároknak több száz, egyes történészek szerint több mint ezer muszlim áldozata is volt.

A Portának májusra sikerült szinte mindenhol elfojtania a rebelliót. A felkelés egyik utolsó, heroikus mozzanata volt a romániai emigrációban élő bolgár költő és forradalmár, Hriszto Botev betörése Észak-Bulgáriába. Botev és emberei a romániai Bechet kikötőjéből elkötötték az Osztrák-Magyar Monarchia Radetzky nevű gőzösét, és miután udvarias, de határozott presszióval meggyőzték a kapitányt küldetésük tisztaságáról, az áthajózta a felkelőket a Dunán, és kitette őket bolgár földön. A törökök mindent elkövettek, hogy Botev és csapata ne jusson messzire. A bolgárok Petőfije 1876. június 1-jén (más források szerint június 2-án) halt hősi halált, miután egy török golyó a mellkasába fúródott.

Pánszlávizmus, mint üzemanyag

A bolgár felkelés tehát viszonylag hamar elbukott, az oszmán katonák vérengzései azonban komoly nemzetközi visszhangot váltottak ki. A nyugati világ elborzadt, a bolgár kérdés pedig beszédtéma maradt a nemzetközi diplomáciai körökben. A brit Liberális Párt vezére, az ellenzéki William Ewart Gladstone egy pamfletben bírálta a brit kormány közömbösségét a bulgáriai oszmán vérfürdő kapcsán.

A nemzetközi felháborodás hullámait meglovagolva a cári Oroszország hadigépezete is belendült. A cár hadseregének motorját a pánszlávizmus és a szláv népek testvériségének „üzemanyaga” hajtotta. Az 1877-1878-as orosz-török háborúban a fél Balkán megmozdult, a cári haderő mellett bolgár, szerb, román és montenegrói egységek küzdöttek a törökök ellen, utóbbiak csapatai egészen Konstantinápolyig vonultak vissza.

A britek felháborodása a törökök irányában idáig tartott, ugyanis London, miután hírét vette, hogy az oroszok esetleg megszerezhetik a Dardanellákat és Isztambul városát, azonnal hadiflottát küldött a térségbe, hogy az orosz térhódítást a Balkánon egészséges mederbe terelje. Az oroszok megálltak, az Oszmán Birodalom megmenekült, de balkáni pozíciói tovább romlottak. 1878 nyarán Berlinben összeültek a nagyhatalmak. A berlini kongresszuson 1878. július 13-án született szerződés Montenegró és Szerbia mellett Bulgária függetlenségét is elismerte.

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor