altmarius

cultură şi spiritualitate


Subiect: Piața și Hala Matache Autor: Georges Eneas
Perioada:   Foto: Diverse
Adresa: Strada Cameliei Contributii:
.
https://bucurestiuluitat.blogspot.com/2022/03/piata-si-hala-matache...
 
Pe la 1830, exista pe Ulița Târgoviștei (actuala Calea Griviței), la încrucișarea cu Ulița Basarabilor (actualul Bulevard Nicolae Titulescu), cam pe locul Pasajului Basarab de astăzi, Bariera Târgoviștei, locul unde se termina partea de apus a Bucureștiului în acel timp.
Dezvoltarea economică și edilitară a zonei din Ulița Târgoviștei cuprinsă între încrucișarea acesteia cu străzile Buzești-Berzei și Bariera Târgoviștei a luat avânt după construirea și inaugurarea în 1872, pe o parte din vasta proprietate a lui Dinicu Golescu, a Gării Târgoviștei (numită mai târziu Gara de Nord).
În acest context se dezvoltă și zona comercială din jurul Pieței și mai târziu a Halei Matache. Apariția acestei piețe este legată atât de prezența în apropiere a Gării de Nord, cât și de preocuparea edililor pentru sistematizarea urbei prin mutarea sau comasarea unor piețe mai vechi apărute în urma Regulamentului Organic. Astfel, Piața Matache este continuatoarea a două piețe, una înființată la 1830 prin Regulamentul Organic la capul Podului Mogoșoaiei (Calea Victoriei de acum), aproximativ pe locul actualului Palat Victoria, și a alteia aflată în apropierea Podului de Pământ (Calea Plevnei de astăzi) pe lângă Biserica Sf. Ștefan (numită și Cuibul cu Barză), unde se adunau tăietorii de lemne și buturugarii (vânzătorii de buturugi pentru foc) și unde, cu timpul, au apărut tot felul de prăvălii și tarabe.
În urma acestei sistematizări, la 1846, pe actualul loc al Pieței Matache a apărut o piață, cunoscută, la acea vreme ca Piața Mică (pentru că terenul pe care se întindea nu era pre mare), Piața Sfântul Ștefan sau Piața Cuibul cu Barză (denumiri preluate de la piața desființată de lângă biserica cu aceste nume, aflată în apropiere) unde își avea dugheana un măcelar, Marin Măcelaru’. În zona acestei piețe existau și două fântâni cu cumpănă: una pe locul în care se află acum statuia doctorului Haralambie Botescu (probabil că bazinul care apare pe cunoscuta ilustrata poștală de la 1900 în fața Halei Matache se găsea pe locul acestei fântâni), alta pe Strada Atelierului, astupată în jurul anului 1900.
În această zonă, pe la 1879, măcelarul Loloescu Matache îşi deschide prăvălie într-un vad bun, chiar pe colțul dintre Galea Griviței (fostă Ulița Târgoviștei) și Strada Buzești. Nicolae Vatamanu, cunoscutul istoric al Bucureștiului de la 1900, care a locuit în apropiere, ne spune despre Matache Măcelaru’ că ”…avea scaunul de măcelărie la intersecția Uliții Târgoviștei (Calea Griviței de azi) cu actuala stradă Buzești, acolo unde altădată era cofetăria Rădulescu, iar acum o librărie” [este vorba despre imobilul în care se găseau librăria I. L. Caragiale și Cinematograful Feroviar].
Pentru a-și convinge clienții de prospețimea mărfii, măcelarul avea obiceiul să tranșeze carnea în văzul acestora pe niște butuci așezați în fața prăvăliei. Fire sociabilă, veselă, dispus să asculte oful clienților și gata mereu să își ofere ajutorul, măcelarul a ajuns în scurt timp un personaj foarte popular, lăsând impresia atât localnicilor, cât și celor aflați în trecere că afacerea lui există acolo din totdeauna. Așa s-a ajuns ca numele măcelarului să se extindă asupra pieței și halei care s-a construit apoi aici, loc de întâlnire al birjarilor, chirigiilor și comercianților care veneau dinspre Târgoviște și alte localități din zonă.
Pentru că era la marginea orașului, piața atrăgea negustori de pretutindeni, de diferite naționalități. Aici întâlneai greci și macedoneni are aducea produse de patiserie, olteni care veneau cu carne de vită, oaie sau pasăre, dar și cu legume și fructe proaspete, turci și bulgari care aduceau dulciuri și băuturi răcoritoare, evreii vindeau haine și mărunțișuri de mercerie.
Deverul mare i-a făcut pe micii negustori să-și deschidă aici prăvălii și birturi, așa cum se găseau și prin alte piețe, și să-și ridice case care aveau, așa cum se obișnuia în acea vreme, prăvălie la parter și locuință la etaj. Practic, toată activitatea din zonă se învârtea în jurul prăvăliei lui Matache Măcelaru’.
La începutul anului 1879, Ministerului de Interne comunică primăriei aprobarea pentru „planul pieței Matache Măcelaru, situată lângă Strada Griviței între stradele Popa Tatu, Berzi și Buzesci” (AN-SMB, fond PMB Tehnic, dosar 19/1879).
În anul 1887 se înființează ”Direcția Lucrărilor Tehnice, care funcționa cu serviciile clădiri, poduri si șosele, salubritate și ape, având grijă de problemele edilitare ale Bucureștiului”. Aceasta este cea care se va ocupa, prin ”Serviciul Tehnic al Comunei”, de întocmirea proiectului pentru Hala Matache.
Frédéric Damé, fondatorul cotidianului L’Indepéndence Roumaine, informează că: ”În 1887 a fost construită pe Calea Griviței, colț cu strada Popa Tatu, o piață acoperită din cărămidă și fier, cu beciuri pentru păstrarea cărnii. Are 268 mp și a costat 58293 fr. În fața acestei piețe sunt vânzători de legume”.
În proiectul inițial s-a ținut seama și de o eventuală extindere a halei, motiv pentru care structura acesteia a fost gândită modular. La 26 februarie 1898, primarul de atunci al Bucureștiului, Constantin F. Robescu, a cerut extinderea halei, cerere pe care Consiliul tehnic din Ministerul de Interne a aprobat-o în ziua de 30 octombrie a aceluiași an, cu condiția ca la construcția care exista deja învelitoarea să fie înlocuită cu alta din tablă de zinc, cea de tablă plumbuită fiind dificil și costisitor de întreținut. Contractul de execuție a extinderii a fost încheiat pe 4 decembrie 1898 cu antreprenorul Ion Nicolau, extinderea fiind terminată în anul 1899.
Hala extinsă consta dintr-o structura metalică simetrică, compusă din trei corpuri identice unite între ele printr-un corp transversal central, prevăzut pe coamă, pe toată lungimea lui, cu un luminator. Structura metalică a fost realizată, după tehnologia din acel timp, din profiluri de oțel îmbinate prin nituire. Pereții laterali, cu mari suprafețe vitrate, erau realizați din lemn, iar învelitoarea din tablă zincată așezată peste un strat de astereală din lemn, vizibil la interior, fixat pe cadrele structurii metalice.
Între anii 1940-1941, pereții laterali din lemn ai halei au fost înlocuiți cu din pereți de zidărie, stâlpii structurii metalice fiind înglobați în zidăria noilor fațade. Halei i s-au adăugat ferestrele cu arcade, un basorelief pe fațadă și alte amenajări exterioare care i-a conferit aspectul cunoscut, pe care l-a avut până la demolarea ei în martie 2013. Construcția metalică a șarpantei a fost păstrată și a rămas vizibilă (la interior).
De-a lungul timpului, Hala ca și Piața Matache Măcelarul a mai purtat și alte nume: Hala Grivița (datorită proximității ce Calea Griviței, așa cum arată planul cadastral din anul 1911), Piața Buzești (în anii socialismului, datorită proximității cu Strada Buzești), Piața Ilie Pintilie (în anii socialismului, nu se cunoaște din care motiv, acesta fiind numele comunistului ucis în timpul grevei ceferiștilor din 1933), iar din anii 1990 Piața Haralambie Botescu, numele distinsului doctor a cărui statuie este în fața ei. Indiferent ce denumire oficială a purtat, bucureștenii au numit-o întotdeauna Piața Matache Măcelarul sau, pe scurt, Piața Matache.
1. Piața Matache Măcelaru într-o carte poștală ilustrată de la 1900

2. Hala Matache Macelaru', pictură de pe la 1900

3. Piața Matache, 1907 - Foto Jean Binot

4. Hala Matache Măcelaru', 1918.

5. Bustul doctorului Haralambie Botescu lângă Piața Matache, medic erou, mort la datorie în primul război mondial la datorie- 1932.

6. Hala Matache Macelaru', anul 1936.

7. Hala Matache Măcelaru' - 1936.

8. Str. Berzei - Hotelul Braşov, 1941 - Foto Karl Rauscher. În stânga, colţul Halei Matache Macelaru’.

9. Fostul Hotel Brașov de la Piața Matache Măcelaru', refăcut - anii 2000

10. Fostul Hotel Brașov din Piața Matache, în curs de demolare - 12 decembrie 2011

11. Demolarea clădirii fostului Hotel Brașov de lângă piața Matache - sâmbătă, 13 iulie 2013

12. Piața Matache, denumită Ilie Pintilie în anii socialismului - 1968

13. Piața Ilie Pintilie (Piața Matache Măcelaru'), anul 1970 - Foto Bob Philips.

14. Piața Ilie Pintilie (Piața Matache Măcelaru'), anul 1971. Foto Robert Janak

15. Piața Ilie Pintilie (Piața Matache Măcelaru'), anul 1971. Foto Robert Janak

16. Piata Matache,numită într-un timp și Piața Buzești - anul 1985

17. Strada Berzei cu Piața Ilie Pintilie (Piața Matache Măcelaru') pe partea stângă, 1990. Foto Norihiro Haruta

18. Piața Matache Măcelaru'), văzută din Calea Griviței - începutul anilor 2000

19. Hala Matache - anii 2000 - Sursa rezistenta.net

20. Hala Matache, fațada cu basorelieful - anii 2000 - Sursa - rezistenta.net

21. Hala Matache - Basorelieful de pe fațadă - Sursa - rezistenta.net


22. Hala Matache Măcelaru, anii 1990

23. Piața Matache Măcelaru - 2009

24. Hala Matache, iunie 2002. Foto Andrei Bîrsan

25. Strada Berziei în fața Halei Matache - anii 2010

26. Hala Matache - anii 2010

27. Hala Matache la 1899 - Schema scheletului metalic.

Vizualizări: 21

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor