altmarius

cultură şi spiritualitate

Papa Francisc: Diviziunea dintre creştini trebuie să dispară

Papa Francisc: Diviziunea dintre creştini trebuie să dispară

Papa Francisc

http://www.catholica.ro/2014/01/22/papa-francisc-diviziunea-dintre-...

22.01.2014, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a dedicat cateheza de la audienţa generală de astăzi Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, care se încheie sâmbătă, în sărbătoarea Convertirii Sf. Paul. Este o iniţiativă spirituală la care comunităţile creştine participă de peste o sută de ani, fiind un timp dedicat rugăciunii pentru unitatea tuturor botezaţilor, după voinţa lui Cristos “ca toţi să fie una”. În fiecare an un grup ecumenic dintr-o parte a lumii, sub coordonarea Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, sugerează tema şi pregăteşte materiale ajutătoare pentru Săptămâna de Rugăciune. Anul acesta materialele ajutătoare provin de la Bisericile şi comunităţile ecleziale din Canada şi fac referinţă la întrebarea adresată de Sfântul Paul creştinilor din Corint: “Oare Cristos a fost împărţit?”

“Cu siguranţă Cristos nu a fost împărţit”, a spus Sfântul Părinte. “Dar trebuie să recunoaştem cu sinceritate şi cu durere faptul că comunităţile noastre continuă să trăiască diviziuni care sunt scandal. Diviziunile dintre noi creştinii sunt un scandal. Nu există un alt cuvânt: un scandal.” Evocând cuvintele Sfântului Paul a spus: “Numele lui Cristos creează comuniune şi unitate, nu dezbinare! El a venit pentru a face între noi comuniune, nu pentru a ne despărţi. Botezul şi Crucea sunt elemente centrale ale uceniciei creştine pe care le avem în comun. În schimb dezbinările slăbesc credibilitatea şi eficacitatea angajării noastre de evanghelizare şi riscă să golească de puterea sa Crucea.” În epistola sa, Apostolul îi ceartă pe corinteni pentru diviziunile dintre ei, dar şi îi mulţumeşte Domnului deoarece comunitatea a fost îmbogăţită în Isus Cristos, “în tot cuvântul şi în toată cunoaşterea”. “Aceste cuvinte ale lui Paul nu sunt o simplă formalitate, ci semnul că el vede înainte de toate darurile oferite de Dumnezeu comunităţii. Această atitudine a apostolului este o încurajare pentru noi şi pentru fiecare comunitate creştină să recunoască darurile lui Dumnezeu prezente în alte comunităţi cu bucurie. [...] Avem acelaşi Botez, acelaşi Duh Sfânt care ne-a dat harul: să recunoaştem asta şi să ne bucurăm.”

“Este frumos a recunoaşte harul cu care Dumnezeu ne binecuvântează şi, mai mult, să găsim în alţi creştini ceva de care avem nevoie, ceva ce am putea primi ca un dar de la fraţii noştri şi de la surorile noastre. Grupul canadian care a pregătit materialele ajutătoare ale acestei Săptămâni de Rugăciune nu a invitat comunităţile să se gândească la ceea ce ar putea să le dea vecinilor lor creştini, ci le-au îndemnat să se întâlnească pentru a înţelege ceea ce toate pot să primească din când în când de la celelalte. Aceasta cere ceva mai mult. Cere multă rugăciune, cere umilinţă, cere reflecţie şi convertire continuă. Să mergem înainte pe acest drum, rugându-ne pentru unitatea creştinilor, pentru ca acest scandal să dispară şi să nu mai fie printre noi”, a încheiat Pontiful.

Audienţa generală de miercuri

Publicat la 22 ianuarie 2014 în categoria Audienţe generale

http://www.magisteriu.ro/audienta-generala-de-miercuri-22-ian-2014/

Diviziunile dintre creştini sunt un scandal
miercuri, 22 ianuarie 2014

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Sâmbăta trecută a început Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, care se va încheia sâmbăta aceasta, sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul. Această iniţiativă spirituală, deosebit de preţioasă, implică de peste o sută de ani comunităţile creştine. Este vorba de un timp dedicat rugăciunii pentru unitatea tuturor celor botezaţi, conform voinţei lui Cristos: “ca toţi să fie una” (In 17,21). În fiecare an, un grup ecumenic dintr-o regiune a lumii, sub conducerea Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, sugerează tema şi pregăteşte materiale ajutătoare pentru Săptămâna de rugăciune. Anul acesta materialele ajutătoare provin de la Bisericile şi comunităţile ecleziale din Canada şi fac referinţă la întrebarea adresată de Sfântul Paul creştinilor din Corint: “Oare Cristos a fost împărţit?” (1Cor 1,13).

Cu siguranţă Cristos nu a fost împărţit. Dar trebuie să recunoaştem cu sinceritate şi cu durere faptul că comunităţile noastre continuă să trăiască diviziuni care sunt scandal. Diviziunile dintre noi creştinii sunt un scandal. Nu există un alt cuvânt: un scandal. “Fiecare dintre voi”, scria apostolul, “spune: «Eu sunt al lui Paul», «Eu sunt al lui Apollo», «Eu sunt al lui Chefa», «Eu sunt al lui Cristos»” (1,12). Şi cei care îl mărturiseau pe Cristos drept conducător al lor nu sunt aplaudaţi de Paul, pentru că foloseau numele lui Cristos pentru a se despărţi de alţii în interiorul comunităţii creştine. Însă numele lui Cristos creează comuniune şi unitate, nu dezbinare! El a venit pentru a face între noi comuniune, nu pentru a ne despărţi. Botezul şi Crucea sunt elemente centrale ale uceniciei creştine pe care le avem în comun. În schimb dezbinările slăbesc credibilitatea şi eficacitatea angajării noastre de evanghelizare şi riscă să golească de puterea sa Crucea (cf. 1,17).

Paul îi ceartă pe corinteni pentru disputele lor, dar aduce şi mulţumire Domnului “pentru harul lui Dumnezeu care v-a fost da în Cristos Isus, pentru că în El aţi fost îmbogăţiţi în toate, în tot cuvântul şi în toată cunoaşterea” (1,4-5). Aceste cuvinte ale lui Paul nu sunt o simplă formalitate, ci semnul că el vede înainte de toate – şi pentru aceasta se bucură cu sinceritate – darurile oferite de Dumnezeu comunităţii. Această atitudine a apostolului este o încurajare pentru noi şi pentru fiecare comunitate creştină să recunoască darurile lui Dumnezeu prezente în alte comunităţi cu bucurie. În pofida suferinţei diviziunilor, care din păcate încă rămân, să primim cuvintele lui Paul ca pe o invitaţie să ne bucurăm cu sinceritate de harurile acordate de Dumnezeu altor creştini. Avem acelaşi Botez, acelaşi Duh Sfânt care ne-a dat harul: să recunoaştem asta şi să ne bucurăm.

Este frumos a recunoaşte harul cu care Dumnezeu ne binecuvântează şi, mai mult, să găsim în alţi creştini ceva de care avem nevoie, ceva ce am putea primi ca un dar de la fraţii noştri şi de la surorile noastre. Grupul canadian care a pregătit materialele ajutătoare ale acestei Săptămâni de Rugăciune nu a invitat comunităţile să se gândească la ceea ce ar putea să le dea vecinilor lor creştini, ci le-au îndemnat să se întâlnească pentru a înţelege ceea ce toate pot să primească din când în când de la celelalte. Aceasta cere ceva mai mult. Cere multă rugăciune, cere umilinţă, cere reflecţie şi convertire continuă. Să mergem înainte pe acest drum, rugându-ne pentru unitatea creştinilor, pentru ca acest scandal să dispară şi să nu mai fie printre noi.

Autor: Papa Francisc 
Traducător: pr. Mihai Pătraşcu 
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro 
Publicarea în original: 22.01.2014 

Vizualizări: 54

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Ianuarie 23, 2014 la 6:57pm

Promite mult Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, dar şi tema grupului canadian!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor