altmarius

cultură şi spiritualitate

Puzzle

https://romanialiterara.com/2023/07/note-si-accente-29-30-2023/

O carte care se schimbă la față

După 14 ani de la prima ediție, Mircea Mihăieș își republică volumul Despre doliu. Un an din viața lui Leon W., într-o versiune revăzută, regândită, astfel încât să-l reprezinte pe autor acum și totdeauna. Cartea este impresionantă în atâta privințe și, în primul rând, prin faptul că pune în lumină, cu claritate, o metodă de a face exegeză critică pe care autorul ar putea s-o înscrie ca marcă înregistrată cu numele său și care, e de remarcat, se regăsește în marile cărți ulterioare, cele despre Joyce și operele acestuia. În ce constă metoda Mihăieș?

Mai întâi, Mircea Mihăieș își alege ca subiect al studiului unul de extremă dificultate și foarte puțin frecventat. În cazul de față, e vorba despre kaddish, rugăciunea pe care, în tradiția iudaică, o rostește fiul de trei ori pe zi, vreme de un an, după moartea părintelui său, pentru salvarea sufletului acestuia și despre Kaddish, cartea pe care Leon Wieseltier a scris-o, după ce s-a supus acestui ritual la pierderea tatălui, Mark Wieseltier, dar și la despărțirea de Sir Isaiah Berlin, magistrul său. Primul i-a fost lui Leon W. „tată ca un învățător“, iar al doilea i-a fost „învățător ca un tată“. Subiectul cercetării, foarte îndepărtat de preocuparea comună, este, așadar, primul pas. (În paranteză fie notat, literatul român obișnuit este mai departe de această problematică decât sunt berberii Saharei de ghețarii Antarcticii…)

Apoi, în pasul al doilea, Mircea Mihăieș aprofundează subiectul fixat, îl asimilează, și-l apropriază, se identifică cu el, încât le dă cititorilor sentimentul că știe absolut tot despre ceea ce se află în discuție. Demersul său intelectual este, așa cum observa Horia-Roman Patapievici, „o investigație tulburătoare“, care se desfășoară cu rigoare și minuție, cu știința stăpânită a orfevrului, dar și cu încântătoare survoluri panoramice asupra zonei culturale respective, în întregul ei, cu pasiune, cu empatie și cu un soi de devoțiune rar întâlnită față de actul intelectual, cu o erudiție neostentativă, însă solidă, cu suplețea unor demonstrații seducătoare, în care remarcăm rafinamentul interpretărilor și capacitatea de a descoperi conexiuni culturale încărcate de sens, cu talentul formulărilor expresive, cu o bogăție și o precizie lexicală de invidiat, dar și cu, nu în cele din urmă, „acea plăcere perversă a amânării întâlnirii cu ținta“ a intelectualului/ a creatorului sofisticat.

Pasul al treilea, care înseamnă, de fapt, ridicarea întregului edificiu la un alt nivel de semnificație, este transformarea exercițiului hermeneutic într-o proză superioară, un roman palpitant, în care Leon W. și cartea scrisă de el devin personaje. Întâlnim aici acea „luptă cu cartea“, acel „dans cu cartea“ al unui om care, prin ritualul kaddish-ului, își va descoperi sufletul propriu. Ni se atrage atenția: Kaddish nu e o carte a tatălui, e o carte a fiului. O carte a descoperirii de sine și o carte a recuperării tradiției, prin dureroase căutări nu lipsite de confuzie. Născut în Brooklin – New York, din părinți evrei cu origini poloneze, Leon Wieseltier este un evreu care a renunțat la religia iudaică tradițională și a ales „o religie a cărților“ și un comportament liber („Îmi plăceau prea mult vinul și femeile“, mărturisește el…). Or, acum, pus să se supună ritualului kaddish-ului, se reîntoarce „la unu de la multiplul în care fusese scufundat“, revine la rădăcini, asumă tradiția de care se îndepărtase. Pentru el, încercarea la care se supune, kaddish-ul rostit vreme de un an, este o încercare de răspântie, cu tristețea de care se lasă copleșit (sorrow feeds me – tristețea mă hrănește, sunt cuvintele lui…), cu momente de derută, cu incursiuni abisale în memorie, cu scotociri în vechi cărți ritualice, cu durere („durerea pe care o convertește într-un prilej de a chestiona însăși ordinea ontologică sub care existăm“). Toată această luptă cu sine, toată această disperată asumare a tradiției kaddish-ului înseamnă o lucrare asupra propriei sale ființe. Care duce la desăvârșirea de sine. La capătul acestui an de extraordinar experiment „se află sufletul, sufletul reînnoit“. Fiul este însă și agentul salvării spirituale a celui mort, a tatălui. Prin kaddish se poartă un dialog între cei vii și cei morți. E „o formă de penitență pe care orice intelectual e dator să și-o administreze periodic“, e „plata prin fiu pentru păcatele părintelui“. În finalul neobișnuitului său roman în care personaj e Leon W. prins în încercarea sa existențială de răspântie, un an de kaddish, Mircea Mihăieș, autorul romanului intitulat Despre doliu, devine el însuși personaj în proza sa, cu acea emoționantă scenă a vizitei sale la Leon Wieseltier (ca vârstă, pe cei doi scriitori nu-i despart decât doi ani!) și cu descrierea călătoriei parcă fantasmatice a mamei lui Leon la Timișoara.

În fine, ajungem la ultimul pas din demersul interpretativ practicat de Mircea Mihăieș: acum, cartea sa, care la început fusese o lucrare de critică comparatistă, care ulterior se transformase într-un roman cu personaje sui-generis, se mai schimbă o dată la față, capătă încă o dimensiune și se dovedește a fi altceva, ceva mai mult. Și anume: cartea Despre doliu prin deschiderile pe care le propune, devine o construcție complexă, este cartea vie a unui gânditor original, care ne vorbește despre omul în lume, despre condiția umană fascinantă, dramatică și parcă de necuprins. Să reținem aici măcar două formulări (despre raportul dintre fiu și tatăl dispărut), din numeroasele pline de adâncime ale cărții. Scrie Mircea Mihăieș: „Rămâi treaz pentru că el ești tu. Și așa cum tu nu puteai exista fără el, acum el nu poate exista fără tine. Doliul e amintirea dureroasă a unei vieți pe care n-ai trăit-o.“ (p. 170) Și, la pagina următoare: „A păși în moartea altuia și a-i da consistență. Cu viața pe moarte călcând“. Tulburător, într-adevăr.

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor