altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 ianuarie 2021

“Despre perioada pandemiei, cu autorii proiectului care va reprezen...


Despre perioada pandemiei, cu autorii proiectului care va reprezent...

Posted: 06 Jan 2021 07:46 AM PST

Irina Meliță, Ștefan Simion, Cristian-Andrei Bădescu, Ștefania Hîrleață și Radu Tîrcă, autorii „Fading Borders“ – proiectul care va reprezenta România la cea de-a XVII-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, participă la o discuție online în care povestesc despre impactul pe care pandemia l-a avut asupra activității lor. Înregistrarea discuției va fi prezentată, în decursul lunii ianuarie 2021, pe canalele de comunicare ale Institutului Cultural Român. 

„Fading Borders“, proiectul declarat câștigător al Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia, desfășurat în două etape, în perioada 26 noiembrie 2019 – 14 ianuarie 2020, va reprezenta România la ediția din 2021 a Bienalei. Creat de Irina Meliță, Ștefan Simion, Ștefania Hîrleață, Cristian Andrei Bădescu și Radu Tîrcă, „Fading Borders“ abordează tema migrației a peste 3,4 milioane de români (cca 17% din populația totală a țării) după aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, exod fără precedent în Europa, pe timp de pace. Proiectul documentează această realitate dramatică în două ipostaze fundamentale: Plecat – fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în cadrul diferitelor comunități locale din Europa, și Shrinking Cities – locurile abandonate ale mediului construit de acasă.

Expoziția Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia, cu tema „How Will We Live Together?”, curatoriată de Hashim Sarkis, va avea loc în perioada 22 mai – 21 noiembrie 2021. La fel ca în anii anteriori, expoziția va fi organizată în două spații expoziționale, Pavilionul Național al României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român.

 

// anunță ICR.

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ixS1PVByrVk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Microexpoziții la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Posted: 06 Jan 2021 07:39 AM PST

Începând de miercuri, 6 ianuarie 2021, debutează la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, din componența Muzeului Municipiului București, un proiect expozițional care se va desfășura pe parcursul întregului an 2021, scopul fiind acela de a aduce în atenția publicului obiecte deosebite din patrimoniu și prezentarea lor, inclusiv prin oferirea unor detalii de context. Aceste microexpoziții se vor desfășura de-a lungul unei lunii calendaristice și continuă, într-o cheie distinctă, proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, derulat în anul 2020. În fiecare lună va fi realizată în interiorul muzeului câte o expoziție dinamică, cu caracter documentar. Se va pune accent pe artefactele care fac parte deja din expunerea de bază și nu pot fi mutate într-un alt context expozițional, dar și pe elementele arhitecturale prin natura lor imobilă.  Luna ianuarie este dedicată stilului Biedermeier (secolul XIX-XX) în care sunt lucrate obiectele expuse în dormitorul Vilei Minovici, respectiv două noptiere, scaunele și fotoliile, dar și scrinul, secretair-ul. Mobilierul necesar activității de zi cu zi a îndeplinit încă de la început cerințele privind rolul său practic și estetic, specific stilului sau perioadei din care provine. Stilul Biedermeier a apărut ca un răspuns între neoclasicism și romantism, fiind promovat de burghezia din țări precum Germania, Austria, Țările Scandinave sau nordul Italiei, între anii 1825 și 1835. 

Un  birou din lemn de tip secretaire este piesa de mobilier cea mai spectaculoasă expusă azi în dormitorul Vilei cu clopoței și își are originea în Franța. Se definește prin comoditate și utilitate. Pe suprafața plană se puteau așeza diferite  lucruri,  iar  prin  deschiderea  sertarelor  se  putea  ajunge  ușor  la  conținut.  Această  utilitate  a  fost  păstrată  până  astăzi,  pe secretaire fiind expuse două fotografii de epocă reprezentând imagini ale părinților fondatorului muzeului: Ștefan și Sofia Minovici. Celelalte piese din garnitură, respectiv cele două scaune și cele două fotolii, păstrează și ele liniile stilului Biedermeier. Toate cele patru piese au picioarele din spate drepte, iar cele din față galbate și decorate cu frunze de acant. Spătarul este sculptat în lemn masiv.

Perioada stilului Biedermeier a luat sfârșit odată cu revoluțiile politice dintre anii 1845-1848, fiind urmată de perioada victoriană. Stilul Biedermeier fascinează și acum, la aproape două secole de la apariție, și a reprezentat un stil de viață care s-a reflectat în garnituri de mobilier, în arhitectură, pictură, literatură, chiar și în modă. Pentru a afla detalii despre piesele expuse în această primă microexpoziție, publicul este invitat să viziteze Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare).

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pLnbfKYtWX0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert de Anul Nou live, fără public, la Filarmonica „George Enescu”

Posted: 06 Jan 2021 07:35 AM PST

Joi, 7 ianuarie 2021, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii „George Enescu”, condus de dirijorul italian  David Crescenzi, va fi transmis, de la ora 19.00,  în regim live din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției. Programul concertului fără public este alcătuit din unele dintre cele mai populare lucrări, prin care se sărbătorește intrarea în noul an: Uvertura la Bărbierul din Sevilia  de Gioacchino Rossini, Valsul florilor din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Dansurile ungare nr. 3, 5, 6 de Johannes Brahms și Vals imperial, Polca Auf der Jagd, Polca Tritsch-Tratsch, Polca Pizzicatto, Polca Unter Donner und Blitz, Valsul Dunărea albastră, Marşul Radetzky de Johann Strauss-fiul.

 

„Anul 2021 va fi tot un an dificil, cel puţin în prima parte. Sperăm că ne vom  întoarce cât de curând în sălile de spectacol. E necesar să avem răbdare și mai ales înţelepciunea de a respecta strict recomandările specialiştilor. Vreau să cred că deschiderea stagiunii din luna octombrie a anului curent se va putea face cu public în sala de concert. Surogatul online nu trebuie prelungit, existând riscul afectării calităţii actului artistic, dar şi al trăirilor rafinate pentru melomani”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

 

CONCERT DE ANUL NOU

Concert simfonic fără public

 

7 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

 

Dirijor
DAVID CRESCENZI

 

Program

 

Gioacchino Rossini
Uvertura la Bărbierul din Sevilia

 

Piotr Ilici Ceaikovski
Valsul florilor din Spărgătorul de nuci

 

Johannes Brahms
Dansurile ungare nr. 3, 5, 6

 

Johann Strauss-fiul
Vals imperial
Polca Auf der Jagd

Polca Tritsch-Tratsch

Polca Pizzicatto

Polca Unter Donner und Blitz

Valsul Dunărea albastră

Marşul Radetzky

 

 

Concertul live din 7 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este  Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 ).

 

***

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a studiat la Conservatorul din Pesaro dirijat de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Timp de mai mulţi ani a fost asistent şi colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Kuhn, cu care s-a perfecţionat, între anii 1993 şi 1996, la “Pomeriggi musicali” din Milano. S-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi asistent dirijor în diferite teatre lirice şi festivaluri, atât în Italia, cât şi în străinătate, iar actualmente activează ca dirijor de orchestră şi de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 şi 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de Căsătorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascat, Aida şi Rigoletto de Verdi. Începând din 1999, a activat în calitate de dirijor de cor şi de director muzical la Teatrul „Carlo Felice” din Genova şi la Teatrul „St. Carlo” din Napoli. La Doha, Quatar, a dirijat opera Aida (2002) şi Ibn Sina de Michil Borstlap (2003) iar în anul 2005 – Aspire de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din 2002 colaborează cu Opera Naţională Română Timişoara.
David Crescenzi dirijează, de asemenea, şi repertoriu simfonic, fiind invitat să conducă Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică „G. Rossini” din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria şi din Piemonte, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Orchestra Operei din Zagreb, Croaţia. A colaborat cu solişti de prestigiu, printre care Francesco Manara, Simonide Braconi, Maxence Lauriell.
A dirijat concertele de gală ale mai multor concursuri, printre care Concursul Naţional de Pian „Cupa Pianiştilor” din Osimo (2004-2005), Concursul Internaţional de vioară „Postacchini” (2005-2006).
La Opera Naţională Bucureşti, a condus operele Rigoletto şi Nunta lui Figaro în 2006. În acelaşi an, a susţinut un curs de măiestrie la Asociaţia C.E.E. Musiktheater din Viena iar în 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti dirijând Tosca de Puccini. În 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata, a dirijat în primă audiţie absolută în Italia Neues vom Tages de Paul Hindemith şi a inaugurat stagiunea cu opera Cleopatra de Lauro Rossi în primă audiţie mondială modernă, în regia lui Pier Luigi Pizzi şi cu soprana Dimitra Theodossiu. În 2009-2010 a fost invitat la Opera Naţională Română din Cluj şi la cea din Timişoara. Cu spectacole Aida şi Trubadurul a efectuat turnee în Germania, Olanda şi Cehia.
La Timişoara, David Crescenzi a susţinut cursuri de măiestrie pentru elevi şi studenţi ai clasei de canto, la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara şi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest (2010-2011). În prezent, David Crescenzi este director artistic al Teatrului Liric din Cairo.

 

***

Siteul Filarmonicii „George Enescu“
Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“
Pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“

 

Vizualizări: 68

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor