altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 februarie 2020

“O inedită ”poveste muzicală” venețiană la Sala Radio” plus 9 more


O inedită ”poveste muzicală” venețiană la Sala Radio

Posted: 05 Feb 2020 06:17 AM PST

Miercuri, 12 februarie 2020, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio și unul dintre muzicienii români care se bucură de apreciere atât în țară, cât și în străinătate – violonista LUMINITZA PETRE – vă propun la SALA RADIO o întâlnire… inedită în lumea muzicii! În dublă ipostază – de dirijoare și de solistă – Luminitza Petre va cântă pe vioara Matteo Gofriller realizată la Veneţia, în 1690, Concertul pentru vioară şi orchestră semnat de Maddalena Laura Lombardini Sirmen (1745 – 1818). Născută în același celebru oraș italian, compozitoare și violonistă, aceasta este una dintre personalitățile care au marcat istoria muzicii cu o poveste de viață extrem de interesantă, desprinsă parcă dintr-un film artistic. Provenind din părinți de origine nobilă, dar care își pierduseră averea, Maddalena Laura Lombardini Sirmen și-a început studiile muzicale la doar 7 ani, la orfelinatul unde locuia în Veneția. A primit ulterior lecții private de la Giuseppe Tartini, unul dintre cei mai mari violoniști ai vremii, care îi plătea și lecțiile la orfelinat. S-a căsătorit cu un alt apreciat violonist al vremii – Ludovico Sirmen – care a susținut-o în calea ei artistică, au compus chiar împreună câteva lucrări și au început să străbată Europa în turnee. În concertul de la Sala Radio veți asculta de asemenea Schubert: Rondo în La major pentru vioară şi orchestră de coarde și Mozart: Simfonia nr. 40.

 

Încă din timpul studenţiei, LUMINITZA PETRE a desfăşurat o bogată activitate solistică cu toate orchestrele filarmonice din România și cu Orchestra Naţională Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile pe scene din Stuttgart, Mannheim, Bayreuth, Heidelberg, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Milano, Strasbourg, Madrid, Bilbao, Zaragoza, Viena, Budapesta, Tokyo ș.a.

A fost invitată la festivaluri prestigioase ca „La Folle journée” – Nantes, Festivalul de la Aix en Provence, Edinburgh Festival, Bayreuther Festspiele și Festivalul Internațional ”George Enescu”.

Luminitza Petre a realizat imprimări pentru casele de discuri „Signum” și „Bietigheimer Kammersinfonie” – Germania, „Electrecord” – România și pentru Fonoteca Radio România. Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioară solo de J.S.Bach, realizată la ”Bavaria Studio” München,  a fost nominalizată pentru „Academy Award” în Tokio.

În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu Stuttgart”, sub egida Forumului German-Român şi a Consulatului Român din München.

Practica îndelungată în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi deopotrivă la Academia Internaţională Bach sau la Orchestra de Cameră Heilbronn au avantajat startul în cariera sa dirijorală. A dirijat repertoriu simfonic cu Filarmonicile din Nürnberg, Moscova, Oradea, Timişoara, Sibiu, Ploieşti și Orchestra de Cameră Radio.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3V2MEjRsq00?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința de joi : „Un tânăr romancier român, la 1870 – Mihai Emin...

Posted: 05 Feb 2020 06:13 AM PST

Joi, 6 februarie 2020, Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința de cu tema „Un tânăr romancier român, la 1870 – Mihai Eminescu”, care va fi susținută de prof. univ. Ioana Bot, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr.2), începând cu ora 18.30. Coordonator conferințe de joi: Cătălin D. Constantin. Dacă, în conștiința tuturor românilor, Mihai Eminescu figurează ca marele Poet al tuturor timpurilor (ceea ce este, de fapt, o construcție culturală și politică pe care el însuși nu și-o dorise), istoria manuscriselor sale, rămase nepublicate, ne arată că, de fapt, el s-a visat dramaturg și – în tinerețe, în orice caz – romancier. Exercițiile sale „de atelier”, proiectele de roman neterminate, recitite astăzi, deschid perspective interesante asupra proiectelor scriitoricești ale tânărului Eminescu – și asupra noutății acestora, în contextul literaturii epocii. Pentru că proza eminesciană nu este, așa cum s-a spus de (prea) multe ori, una „învechită” pentru cititorul de astăzi: dimpotrivă – inovațiile încercate acolo de tânărul scriitor, reflecțiile asupra literaturii și a funcțiilor ei în lumea modernă (care nu mai era, crede Eminescu, o lume a poeziei…), toate acestea au un aer proaspăt și – consideră Ioana Bot – provocator.

Ioana Bot este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de Literatură română a sec. al XIX-lea și Mediere culturală. Interesele sale științifice vizează literatura modernă și postmodernă românească, istoria ideilor literare europene, practicile de lectură si arhivele literare. Visiting professor de literatură română la universitățile din Florența, Roma, Zurich, Cracovia. Despre Mihai Eminescu, a publicat volumele „Eminescu și lirica românească de azi” (1990, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor), „Mihai Eminescu, poet național român. Istoria și anatomia unui mit cultural” (coord., 2001), „Eminescu explicat fratelui meu” (2012). A colaborat cu studii și articole despre opera eminesciană, respectiv despre mitizarea lui Eminescu în ipostaza de poet național, la numeroase proiecte lexicografice europene de istorie literară (cel mai recent, la „Encyclopaedia of Romantic Nationalism in Europe”, ERNIE, accesabilă la https://ernie.uva.nl/viewer.p/21 ), precum și la alte publicații internaționale. Este co-autoarea (împreună cu Cătălin Cioabă) a ediției „Mihai Eminescu, Versuri din manuscrise”, București, Humanitas, 2016. Este, de asemenea, traducătoare și editoare. A semnat jurnalism cultural în revistele Echinox, Tribuna, Dilemateca și Dilema veche.

Bilet intrare: 10 lei.
Ilustrație afiș: „Wanderer above the Sea of Fog”, pictură în ulei, Caspar David Friedrich, 1818

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sXXRwANHnv4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiera spectacolului ”Cenușăreasa” la Teatrul Excelsior

Posted: 05 Feb 2020 04:06 AM PST

Sâmbătă, 15 și duminică, 16 februarie 2020, Teatrul EXCELSIOR prezintă premiera spectacolului Cenușăreasa – o adaptare muzicală originală, semnată Eduard Petru Jighirgiu, cu participarea coregrafului Edi Stancu. Teatrul EXCELSIOR propune publicului o versiune surprinzătoare a binecunoscutei povești, care are toate ingredientele unui musical autentic. Un melanj îndrăzneț între clasic și modern, într-un spectacol conceput pentru întreaga familie. Cu baghete de magicieni, Eduard Petru Jighirgiu și Edi Stancu au orchestrat muzical, regizoral și coregrafic fiecare detaliu al poveștii, potențând expresivitatea fiecărui personaj, situațiile comice sau încărcate de emoție.

Eduard Petru Jighirgiu, regizor: „Dacă reușești să pătrunzi dincolo de aparențe poți descoperi lucruri fascinante. Unul dintre elementele importante de la care am pornit spectacolul a fost muzica. Am transformat povestea într-un musical. Atunci când am compus-o/ orchestrat-o, am folosit un mix de instrumente clasice și moderne. Știu că acesta va fi unul dintre atuurile spectacolului. Este o modalitate foarte frumoasă de a aduce o poveste clasică în timpurile noastre. Apoi, am mizat foarte mult pe o trupă de actori extrem de talentați și cu poftă de joacă nebună. Rezultatul? Un spectacol care va bucura copiii de la 5 la 100 de ani.”

Edi Stancu, coregraf: „După mulți ani în care mi-am dedicat munca spectacolului de televiziune, iată-mă în fața unei noi provocări – aceea de a pune în mișcare o poveste pe scena unui teatru – și nu oricum, ci o poveste arhicunoscută transpusă într-un musical! Cu musicalul, nu sunt la prima „abatere, însă de fiecare dată caut noi resorturi de creativitate, mai ales că teatrul și dansul au atât de multe în comun! E fascinant să jonglezi cu formele lor specifice de expresie. Cum transformi un personaj faimos sau o tipologie atipică într-o apariție savuros de comică? Cum „împrumuți” elemente din vocabularul teatral pentru a imprima maximum de expresivitate unei situații comice sau dramatice? La EXCELSIOR veți descoperi o altfel de Cenușăreasa. Sunteți invitați la bal!”

Cenușăreasa – unul dintre cele mai îndrăgite basme din cultura universală – a ajuns la Teatrul EXCELSIOR și își devzăluie frumusețea într-un spectacol care îndeamnă la visare. Să visăm la înălțime și să credem că fericirea poate fi mai aproape decât credeam, poate chiar la… un pantof rătăcit distanță. Pregătiți-vă de bal, așadar! Sunteți invitați la întâlnirea cu Cenușăreasa, cu povestea de alătdată și de astăzi care ne amintește că forța iubirii răzbate orice obstacol.

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma bilet.ro și de la sediul Teatrului EXCELSIOR (Str. Academiei, nr. 28).

 

CENUȘĂREASA
adaptare de Eduard Petru Jighirgiu după Charles Perrault

Distribuția:

Cenușăreasa: Alexandra Giurcă | Mama: Adriana Drăguț-Jighirgiu | Drizella: Oana Predescu | Anastasia: Andreea Hristu | Prințul: Alex Călin | Ministrul: Doru Bem | Regele: Radu Micu |
Zâna: Ana Udroiu | Jaq: Dan Clucinschi | Gus: Mihai Mitrea | Șoricei: Cosmina Dobrotă, Ion Bechet, Radu Mitrea

Regia și muzica originală: Eduard Petru Jighirgiu | Decorul și costumele: Adina Gherghiceanu și Anca Pancu | Coregrafia: Edi Stancu | Pregătirea muzicală: Ana Cebotari | Light design: Costi Baciu | Video design: Cristian Niculescu | Asistent regie: Adriana Drăguț-Jighirgiu

Durata: 1 oră 20 min | Recomandare de vârstă: 5+

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2Hz8EF0WbVc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Write a screenplay for /Scrie un scenariu pentru Anamaria Marinca &...

Posted: 05 Feb 2020 03:34 AM PST

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe lansează cea de-a 2-a ediție a concursului de scenarii: WRITE A SCREENPLAY FOR…/ SCRIE UN SCENARIU PENTRU…, organizat cu ocazia ediției a patra a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 24-30 aprilie 2020. Prima ediție a concursului a avut loc anul trecut și l-a avut ca invitat special pe actorul american de origine română – Sebastian Stan.

Anul acesta, organizatorii i-au invitat pe actorii Anamaria Marinca și Vlad Ivanov pentru a inspira scenariști de limba română, experimentați sau începători, să-și trimită propunerile (outline-uri) până pe 8 martie 2020, la adresa: info@cinemascop.eu

 

Outline-urile pot fi scrise fie pentru filme de lungmetraj ficțiune, fie pentru o miniserie TV de 6 episoade. Atât proiectele de lungmetraj, cât și cele de miniserie TV, trebuie să îi aibă pe unul dintre cei doi actori sau pe amândoi, în roluri principale. Un juriu format din echipa HBO și scenaristul Alexandru Baciu va analiza toate propunerile primite și va alege o listă scurtă de proiecte rămase în concurs.

 

Autorii proiectelor aflate pe lista scurtă vor fi invitați la o sesiune de pitching în perioada 10-12 aprilie, la București, urmând ca finaliștii să fie anunțați public pe 24 aprilie, în cadrul galei de deschidere a festivalului American Independent Film Festival. Pe durata festivalului, între 24 și 30 aprilie, aceștia vor participa la o serie de workshop-uri unde proiectele lor vor fi dezvoltate cu consilierea unor script doctors.

 

Invitații speciali ai acestei ediții, actorii Anamaria Marinca și Vlad Ivanov, împreună cu specialiști în domeniu, vor analiza proiectele finaliștilor și vor alege câștigătorii – propunerile pe care le-ar vedea dezvoltate ca scenarii. Pe data de 30 aprilie 2020, câștigătorii vor fi anunțați public la gala de închidere a festivalului American Independent Film Festival.

 

HBO Europe și Asociația Cinemascop vor susține dezvoltarea proiectelor alese până la faza de scenariu. Regulamentul concursului și detalii pe: http://filmedefestival.ro/wsf/regulament-de-concurs/

Născută în Iași, Anamaria Marinca a crescut înconjurată de artă. Și-a făcut debutul cu serialul Sex Traffic, pentru care a câștigat Premiul BAFTA pentru Cea mai bună actriță. Anamaria este cunoscută și pentru rolul din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, câștigând o serie de premii pentru interpretare și fiind nominalizată la categoria Cea mai bună actriță la European Film Award, Los Angeles Film Critics Association Award și National Society of Film Critics Award. În 2009 a jucat în 4:48 Psychosis, ultima piesă scrisă de Sarah Kane, pusă în scenă de regizorul francez Christian Benedetti, la Teatrul The Young Vic, în Londra. A apărut în filmul lui Francis Ford Coppola, Youth without Youth și în 2014 a interpretat alături de Brad Pitt și Shia LaBeouf rolul nemțoaicei Irma în filmul Fury. Din 2004 și până în prezent a jucat în peste 12 seriale de televiziune printre care Hinterland, Midsomer Murders, Mars, Tin Star și Temple.

Născut în Botoșani, într-o familie cu origini lipovenești, Vlad Ivanov a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București. Cu o bogată carieră în teatru și film, are colaborări cu unii dintre cei mai originali și creativi regizori. Rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’Or, îi aduce recunoaștere internatională și Premiul pentru Cel mai bun actor al anului din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles. Vlad Ivanov s-a întors de nenumărate ori la Cannes: în 2009 cu roluri în filmele Polițist, adjectiv de Corneliu Porumboiu și Amintiri din epoca de aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 și 2012 cu roluri în filmele My Joy și In the fog de Sergei Loznitsa. În 2016, actorul a putut fi văzut pe marile ecrane de pe croazetă în trei filme din selecția oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade și Câini, de Bogdan Mirică.

Prima ediție a concursului Write a Screenplay For… a avut loc în 2019 și a fost dedicată actorului Sebastian Stan. Peste 200 de autori și-au înscris creațiile în concurs iar proiectele câștigătoare au fost lungmetrajul Câini care latră de la distanță, de Andrei Epure și miniseria Uruc de Alexandru Molico.

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură și lifestyle american care își propune să folosească popularitatea cinematografului dar și a valorilor culturale propagate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile unui public român în educația căruia aceste valori au un loc semnificativ.

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cj_FjwMV4UE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Să vorbim despre Revoluție!” – Podcast Scena.ro # 2

Posted: 05 Feb 2020 03:30 AM PST

Miercuri, 12 februarie 2020, de la ora 19.00, la sediul Goethe-Institut (Calea Dorobanți, nr.32) va avea loc lansarea oficială a celei de a doua serii a Podcastului Scena.ro ”Talking about a revolution/Să vorbim despre revoluție”.

Revista de artele spectacolului Scena.ro lansează o nouă serie a podcastului său având ca invitați artiști, istorici, psihologi, antropologi cu background-uri sociale și etnice diferite, pentru a pune în discuție ideea de revoluție, anume cum au evoluat lucrurile după decembrie 1989 în România și Europa Centrală. Nu în ultimul rând, după 30 de ani, ce poate fiecare dintre noi să facă pentru ca revoluția începută atunci să se împlinească cu adevărat?

Scopul podcastului, care va fi realizat și difuzat în prima jumătate a anului 2020, este de a pune în circulație idei noi, de a impulsiona acțiuni și, prin prezentarea unor modele relevante, care au acționat deja în direcția schimbării societății, de a-i inspira și încuraja pe oamenii activi să-și urmărească propriile căi pentru a produce, la rândul lor, schimbarea socială.

 

Primele trei episoade ale acestei serii i-au avut ca invitați pe Mircea Toma, psiholog, jurnalist și președintele Active Watch și Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, autor al studiului Psihologia poporului român, autoarele dramatice Saviana Stănescu, autoarea noii piese Proiectul Revoluția și Maria Manolescu, care a scris piesa Micul nostru centenar și romanul unei noi generații, Vânători-culegători, laureata premiului Scena.ro 2019  în cadrul Premiilor Sofia Nădejde, Alina Nelega, autoarea romanului ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și Elise Wilk, care a publicat de curând volumul În spatele geamurilor sunt oameni (al treilea episod va fi disponibil începând cu 10 februarie). Toate episoadele sunt disponibile gratuit online.

 

Miercuri, 12 februarie, de la ora 19.00, în prezența publicului, va fi înregistrat în direct un nou episod de podcast cu regizorul Alexander Nanau, autorul noului film documentar ”colectiv” (în cinematografe din 28 februarie), și jurnalistul Răzvan Luțac, care vor discuta, alături de moderatoarele Cristina Modreanu și Oana Cristea Grigorescu pe tema Colectiv – tragedia care a trezit o națiune, despre rolul presei într-o democrație și rolul cinematografiei în a povesti istoria unei societăți.

 

Seria a doua a podcast-urilor Scena.ro este produsă de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Radio România Cultural și cu sprijinul Goethe-Institut. Proiect curatoriat de Cristina Modreanu. Moderatoare: Cristina Modreanu și Oana Cristea-Grigorescu.

Podcast-urile pot fi accesate pe site-ul revistei Scena.ro www.revistascena.ro aici: https://soundcloud.com/revistascenaro  și de pe site-ul Radio România Cultural: https://radioromaniacultural.ro/talking-about-a-revolution-sa-vorbi...

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sOD2VwIpm5g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Pianista Elisabeth Leonskaja, invitată în anul „Beethoven 250“ la F...

Posted: 05 Feb 2020 03:06 AM PST

Programul „Beethoven 250“ de la Filarmonica „George Enescu“ continuă în această săptămână, joi și vineri, 6 și 7 februarie 2020, cu un concert de excepție, condus de maestrul Horia Andreescu. Pianista Elisabeth Leonskaja  este solista invitată să interpreteze Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.  Elisabeth Leonskaja,  care de mai multe decenii se numără printre cei mai renumiţi pianişti ai epocii noastre, a fost descrisă drept  „leoaica pianului”,  „la dernière grande Dame de l’Ecole Soviétique” sau „Anti-Diva”. „Pe lângă autodepăşire, exigenţă, pasiune şi inteligenţă, artista se plasează printre cei mai mari, nu numai de astăzi ci din întreaga epocă: alături de o Clara Haskil sau de un Lipatti, având în plus modernitatea”,  scria revista muzicală „Diapason“ (Paris).  Elisabeth Leonskaja a slujit cu credinţă muzica în spiritul tradiţiei marilor muzicieni sovietici ca David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care au  avut în vedere în primul rând respectul pentru chintesenţa muzicii, deşi au activat într-un climat politic foarte dificil. Modestia sa aproape legendară îi accentuează timiditatea, dar, imediat ce intră pe scenă, publicul percepe forţa care a susţinut-o permanent în devotamentul său faţă de muzică.

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va mai avea în program, joi și vineri, în Sala Mare a Ateneului Român, Uvertura Egmont și Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven. La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creațiile sale fiind o punte între clasicism și romantism. În 2020, „an Beethoven“,  Filarmonica „George Enescu“ îi  dedică nemuritorului creator numeroase concerte.

 

PROGRAM

Joi, 6 și Vineri, 7 februarie  ora 19, Ateneul Român

Concert vocal-simfonic

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Beethoven 250

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solistă
ELISABETH LEONSKAJA

Ludwig van Beethoven
Uvertura Egmont
Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. 

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Biroul de presa

www.fge.org.ro

info@fge.org.ro

 

HORIA ANDREESCU

Horia Andreescu întreține o relație specială cu Filarmonica „George Enescu” de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și Dirijorul Șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ’80 și ’90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

 

ELISABETH LEONSKAJA

Născută la Tbilisi, în Georgia, într-o familie rusă, a fost considerată copil-minune şi a concertat pentru prima dată la vârsta de 11 ani. Talentul său excepţional i-a deschis porţile Conservatorului din Moscova. În timpul studiilor a obţinut premii la concursurile internaţionale de prestigiu printre care Enescu, Marguerite Long şi Regina Elizabeth. Muziciana s-a format sub îndrumarea lui Sviatoslav Richter, colaborarea cu maestrul contribuind în mod decisiv la dezvoltarea carierei sale. Recunoscând talentul de excepţie, marele pianist a invitat-o pe tânăra solistă să cânte împreună cu el în duet. Colaborarea pe scenă şi prietenia personală dintre Sviatoslav Richter şi Elisabeth Leonskaja a durat până la dispariţia maestrului în 1997. În 1978 pianista a părăsit Uniunea Sovietică şi s-a stabilit la Viena. Interpretarea sa remarcabilă de la Festivalul de la Salzburg din 1979 a reprezentat debutul carierei sale concertistice în ţările occidentale. Elisabeth Leonskaja a concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume. Numeroasele sale înregistrări au fost distinse adesea cu premii, cum ar fi Caecilia Prize pentru discul cu sonatele de pian de Brahms sau Diapason d’Or pentru înregistrarea lucrărilor de Liszt. Alte discuri importante includ concertele pentru pian de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra sub conducerea lui Kurt Masur, concertele pentru pian de Chopin cu Czech Philharmonic Orchestra şi Vladimir Askenazy şi concertele pentru pian de Şostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra. În Austria, a doua sa patrie, meritele excepţionale ale pianistei au fost recunoscute prin acordarea unor importante distincţii: Elisabeth Leonskaja este Membru de onoare la Konzerthaus din Viena şi în 2006 i-a fost decernată distincţia Austrian Cross of Honor, First Class pentru serviciile  deosebite aduse vieţii culturale, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie  de acest fel din Austria.

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PcXbxeBdVMA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Bucureștiul este un oraș atât de plin de viață, ne dorim să îi imp...

Posted: 05 Feb 2020 02:56 AM PST

Luni, 3 februarie 2020, de la ora 19.00, a avut loc primul mare eveniment din acest an propus de Institutul Cervantes din București iubitorilor de cultură din capitală: vernisajul celor trei picturi murale create de Pisica Pătrată, unul dintre primii street artists din România, în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Colaborarea dintre apreciatul artist vizual român și principalul spațiu de popularizare a culturii spaniole și hispano-americane în România este prilejuită de dorința instituției de marca cei 25 de ani de la deschiderea filialei din București.

„Bucureștiul este un oraș atât de plin de viață, ne dorim să îi imprimăm Institutului Cervantes o imagine în același ton! Iar cu ajutorul acestor imagini în mișcare create de talentatul artist român Pisica Pătrată, am reușit, credem noi, să subliniem excelent legăturile dintre Spania și România.

Acesta este doar începutul: plănuim ca, anual, să invităm artiști din România, din Spania sau din spațiul hispano-american să evidențieze artistic această puternică legătură dintre social și uman în spațiul Institutului Cervantes din București”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.

 

Cele trei picturi murale semnate de Pisica Pătrată găzduite în incinta Institutului Cervantes din București pot fi vizionate de oricine dorește, pe durata întregului an 2020,  în intervalul orar în care instituția are program cu publicul (luni-vineri: 09.00-21.00 și sâmbăta: 09.00-15.00).

Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. Alte două lucrări, situate la mezanin, respectiv etajul I al instituției, completează proiectul artistic.

 

„Prin acest proiect, Institutului Cervantes din București a girat nu doar numele meu, ci un întreg curent artistic care, deși actual, este văzut de multe ori ca un act de vandalism. Este așadar un moment important pentru toți cei care compun comunitatea street-artists, un gest, atât de necesar, de recunoaștere a creației lor”, a mărturisit Pisica Pătrată, artistul care semnează cele trei picturi.

 

E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, a salut de asemenea proiectul inițiat de Institutul Cervantes din București: „Este o dovadă palpabilă a dorinței de a strânge legăturile dintre cele două țări, prin intermediul culturii”.

 

Vernisajul a fost urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing).

 

 

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.

Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea  Hotelului Cișmigiu și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.  În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.

Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.

Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin închiriere, a unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziții.

 

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural.

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n19w3DMksxE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”

Posted: 04 Feb 2020 11:00 PM PST

Depozitul Muzeului Dr. Nicolae Minovici este pregătit să-și dezvăluie comorile pe întregul parcurs al anului 2020. În fiecare lună altă surpriză, fiecare cu povestea creației sale. Prima dintre ele va fi spusă începând cu data de 5 februarie. Noutatea vizează accesul vizitatorului la obiecte care nu fac parte din expunerea permanentă, ci din colecția inaccesibilă de artă populară, aflată în depozitul muzeului. Artefacte minunate sunt astfel dezvăluite publicului în adevărata lor splendoare.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, parte a Muzeului Municipiului București, începe expunerea prezentând trei pomelnice din lemn datând din secolul XIX, piese rare de cult religios. Produse unice, pomelnicele sau pălmarele pot fi privite atât ca documente istorice cât și ca opere de artă tradițională. Datând din secolul XIX, acestea sunt inscripiționate cu caractere chirilice, folosite înainte de adoptarea alfabetului latin în a doua jumătate a aceluiași secol. Cele trei pomelnice din colecția dr. Nicolae Minovici provin din biserici moldovenești. Autorii pomelnicelor sunt anonimi, însă identitatea s-a stabilit pe baza comanditarilor textului. S-au identificat Pomelnicul lui Vasili Lazăr, un altul care menționează pe Zoița doamna și fiii săi, iar cel de-al treilea prezintă inscripiția Pomelnicul: D: Dinescu. Dlui Căpitan Ioan. Dacă pălmarele lui Vasili Lazăr și Dinescu conțin în textul sumar numele membrilor neamului, cel care se remarcă aparține doamnei Zoița. Pălmarul pomenește nu doar pe voievodul Ștefan cel Mare cât și mitropoliți ai Moldovei și diferite ranguri de călugări și călugărițe. Dintre cele trei, piesa din 1818 este cea mai elegant realizată, semn al importanței celor menționați, dar și a stării materiale a comanditarei. Recent restaurate, putem observa astăzi cum se înfățișau pălmarele în starea lor inițială.

În primăvară, luna martie va fi dedicată simbolurilor solare care decorează panourile sculptate în lemn ale divanelor din colecție. Vom sărbători Paștele în luna aprilie, ocazie cu care va fi expusă o colecție de ouă încondeiate din zone etnografice diferite. În mai, perioada în care, prin tradiție încep nunțile, în centrul atenției va fi marama purtată de mirese, pentru ca în luna iunie un alt obiect de port feminin să fie celebrat de Sânziene: cămașa. Expunerea picturii pe sticlă va coincide cu sărbătoarea Sfântului Ilie, iar în august vom afla centrele de producție a ceramicii din colecție. Ștergarul, obiect de preț al industriei casnice textile va fi expus în luna septembrie. Îi vom comemora amintirea doctorului Nicolae Minovici, născut la 23 octombrie 1868, printr-un colaj special de fotografii care trasează harta călătoriilor sale în țară pentru a găsi și aduce obiecte în colecția de artă populară. În luna noiembrie, odată cu moșii de toamnă, obiectul lunii va fi pristolnicul. Din iarnă, atunci când încep șezătorile, va fi expusă furca de tors, pentru a înțelege o parte din procesul de producere al textilelor.

Prin expunerea lunară a câte unui obiect, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici oferă posibilitatea ca vizitatorii să se apropie de artefacte din perspectiva etnologică. Scopul proiectului constă în înțelegerea funcției obiectelor pornind de la materialul și tehnica în care sunt lucrate, în descoperirea particularităților lemnului, ceramicii, textilelor și picturii, în înțelegerea contextului producerii acestora, de la industria casnică până la atelierele specializate, dar și ca parte a unui curent cultural de la începutul secolului trecut.

Vizitatorii sunt îndemnați să admire obiectele unice, prețioase și cu adevărat minunate, incluse odinioară de dr. Nicolae Minovici în colecția sa, la sediul muzeului de pe Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1 (program de vizitare miercuri-duminică, între orele 10.00-18.00).

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sPi8vQUDvjM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marcian Petrescu & Trenul De Noapte, pe scena clubului Doors

Posted: 04 Feb 2020 10:58 PM PST

Duminică, 9 februarie 2020, la Doors Club, în Constanța, Marcian Petrescu și Trenul de Noapte aduc fanilor unul dintre cele mai frumoase concerte de blues, mai exact: „dependență, povești, descântece și drifturi în cheie de blues”.Evenimentul face parte din turmeul „20 de ani în slujba blues-ului și a muzicuței”.

Marcian Petrescu a susținut până la ora actuală aproape 1000 de concerte fie alături de Trenul de Noapte, fie împreună cu alți mari artiști romani sau străini precum: Sugar Blue, Charlie Musselwhite, Rick Estrin, Billy Branch, The Original Blues Brothers, Kenny Neal, Jonathon Boogie Long, Oscar Benton.

La concertul de duminică, 9 februarie, Marcian Petrescu va aduce pe scenă o serie de piese unice, multe dintre ele inedite, care vor impresiona iubitorii muzicii blues.

 

Componența formulei Marcian Petrescu & Trenul De Noapte este: Marcian Petrescu – muzicuță, voce, texte; Mihai Tacoi – chitară, backing vocals; Matei Puscaru – bas și Vali Vatuiu – tobe.

Prețul biletelor este 30 de lei (presale) și 35 de lei la intrare la eveniment. Biletele s-au pun în vânzare la sediul clubului, Str. Traian, nr. 68A. Info: 0763 661 622.

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n289Tu_CYYQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”MNAC Dalles pentru București”- Tur ghidat cu structuristul ing. Dr...

Posted: 04 Feb 2020 10:01 PM PST

MNAC repune vitrinele sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat de structuristul Dragoș Marcu despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu. Marți, 11 februarie 2020, între orele 11:00-13:00 turul ghidat va avea loc în mod excepțional în interiorul clădirii. Apoi, din motive de siguranță, incinta Sălii Dalles rămâne închisă publicului, dar își deschide privirea la bulevard într-un exercițiu de memorie comunitar esențial. Dragoș Marcu este președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.

Când și de ce Dalles și-a pierdut pulsul cultural al orașului? Care este povestea de viață a acestei cădiri din 1932, când și-a deschis porțile, până astăzi, când lipsa de claritate a regimului de proprietate împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță.

 

MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire. Turul ghidat face parte din acest proiect amplu de recuperare a unei istorii ce a marcat viața culturală a Bucureștiului.

 

„MNAC Dalles pentru București” revine, cu ajutorul partenerilor noștri de la Vitamin Aqua

 

Eveniment realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, în cadrul Anualei de Arhitectură București.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor