altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 5 iunie 2019

“Pe urmele lui Mahatma Gandhi: Lansarea cărții ”Mahatma Gandhi – O ...


Pe urmele lui Mahatma Gandhi: Lansarea cărții ”Mahatma Gandhi – O v...

Posted: 04 Jun 2019 06:58 AM PDT

Sâmbătă, 8 iunie 2019, ora 15.30, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Editura Herald împreună cu Centrul Cultural Rabindranath Tagore vă invită la evenimentul Pe urmele lui Mahatma Gandhi, eveniment desfășurat în cadrul celei de a XI a ediții a Festivalului Culturii Indiene „Namaste India”. Evenimentul va fi prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi și de lansarea în colecția Autobiografia a volumului biografic Mahatma Gandhi – O viață legendară de Romain Rolland. Evenimentul se va desfășura la Casa Universitarilor din București, strada Dionisie Lupu, nr. 46. Festival plin de culoare, Namaste India doreste să vă atragă în mijlocul unei lumi care poate părea aglomerată și gălăgioasă la suprafață, dar prin care se întrevăd la tot pasul faldurile unduitoare și misterioase ale unei tradiții milenare. Se va porni într-o călătorie pe urmele celui care a fost Mahatma Gandhi, un suflet mare și un spirit revoluționar care şi-a dedicat viaţa luptei pentru independenţă, pentru drepturile politice şi civile ale indienilor şi pentru ca cei din clasele sociale defavorizate, majoritari, să ducă o viaţă mai bună. Invitați: Anca Irina Ionescu (traducătoare), Luisa Neag (coordonatorul colecţiei Autobiografia),  Monalisa Teodorescu (psihoterapeut de orientare analitică, psiholog), Marius Vornicescu (autor, editor, prezentator de televiziune, instructor yoga). AgențiadeCarte.ro este partener media.

”Pentru a putea recunoaște spiritul universal și omniprezent al adevărului, trebuie să fii capabil să iubești cea mai neînsemnată creatură – pe tine însuți.”

Mahatma Gandhi

 

 

În acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii și luptei lui Mahatma Gandhi. Omul care a renunțat la o carieră bănoasă în avocatură va ajunge să mobilizeze numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și a nedreptătilor savârșite de Imperiul Britanic.

Romain Rolland descrie cu afecțiune personalitatea lui Gandhi, punând accent pe credința acestuia în hinduism, lipsită de fanatism și de orgoliu, pe modestia lui, pe mesajul umanitar transmis întregii lumi, pe contrastele pe care a reușit să le împace atât de bine: eroul Indiei era un om cult, școlit în Anglia, admirator al lui Tolstoi, traducător al operelor lui Platon, dar totodată își iubește fără rezerve cultura și religia indiană. Deși încarcerat și contestat de forțele coloniale, Gandhi și-a păstrat forța interioară și voința de a-și ajuta compatrioții.

Ca un hindus obișnuit, el credea că toate religiile sunt egale și a respins toate eforturile de a-l converti la o altă religie. A fost un teolog avid și a citit considerabil despre toate marile religii. Gandhi credea că în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea (compasiunea, non-violența și Regula de Aur). De asemenea, el punea la îndoială ipocrizia, abaterile și dogma din toate religiile și era un neobosit reformator social.

 

Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Gandhi credea cu convingere că o persoană implicată în serviciul societății ar trebui să ducă o viață simplă, lucru care ar putea duce, credea el, la Brahmacharya– puritatea spirituală și practică. Simplitatea lui a început prin renunțarea la modul de viață occidental pe care îl ducea în Africa de Sud.

„…Gandhi, sub vesmantul Crezului hindus, ascundea o mare inima crestina. Un Tolstoi mai tandru, mai potolit si, daca pot sa spun asa, mai natural «crestin», in sens universal: caci Tolstoi a fost crestin mai putin prin natura, cat prin vointa. Asemanarea dintre cei doi este mult mai evi- denta, sau, mai bine spus, influenta lui Tolstoi se adevereste a fi mai puternica in apelul de condam nare pe care-l face Gandhi contra civilizatiei de tip european.”

Romain Rolland, Mahatma Gandhi

 

                                                                                                                                                 

 

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Bucureşti FM, Smart FM, Radio Deea, Canal 33, 6 TV, România Liberă, Casa mea, Bookhub, Fundaţia Calea Victoriei, 4arte, Bookuria, Agenţia de carte, Bookaholic, BookNation, Serial Readers, Raftul cu idei, România Pozitivă, Filme-Cărţi, IQool, Literatura pe tocuri, LiterNet, Citeşte-mă, PRwave, Cinemagia, Cărti, Cabala pentru toți, Calea către Carte, ZMEU Bucureşti, Recenzii-Cărţi

 

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MHCx_soP8PA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacol lectură în regia lui Bobi Pricop, la Goethe-Institut Bucu...

Posted: 04 Jun 2019 06:25 AM PDT

Joi, 6 iunie 2019,  de la ora 19.00 și vineri, 7 iunie, de la ora 19.00 și ora 21.00, în Pavilion 32 (Calea Dorobanți 32), Goethe-Institut vă invită la primul spectacol lectură ce are loc în noul sediu, „Tristețe & Melancolie sau cel mai cel mai singuratic George din toate toate timpurile”, un spectacol despre iubire, depresie, singurătate și moarte. Spectacolul durează 75 de minute.  Intrarea este liberă.

Event facebook: https://bit.ly/2wAYzPf

Rezervări la: info@bukarest.goethe.org

Bobi Pricop: „Piesa lui Bonn Park are marea calitate de a aborda teme grave cu umor, fără a le trivializa. Povestea lui Lonesome George, ultima țestoasă gigant, care a refuzat cu înverșunare orice mijloc de reproducere până la extincția propriei specii este o surprinzătoare parabolă a vieților noastre în secolul XXI. Cred că textul reușește să vorbească direct și cu sensibilitate despre iubire, depresie, singurătate și moarte.”

Text de Bonn Park // tradus de Ciprian Marinescu // regie Bobi Pricop // muzica live Eduard Gabia // video Dan Basu // cu Nicoleta Lefter & Mihai Smarandache.

Spectacolul lectură a fost realizat în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe de către Teatrul Odeon București.

Pentru promovarea teatrului german contemporan, Goethe-Institut derulează încă din 2001 un program special de traduceri în limba română. Astfel, în acești ani, au fost traduse peste 50 de drame contemporane din dramaturgia germană sau de expresie germană. Pentru a consulta piesele traduse până acum accesați următorul link: https://bit.ly/2SbnPoX

 

Marina Neacșu, coordonatoare programe culturale Film/Literatură/Teatru/Dans în cadrul Goethe-Institut, despre proiectul de teatru german contemporan:

„Platforma ”Teatru German Contemporan” de pe site-ul nostru am creat-o, în special, pentru specialiștii din industria teatrală din România și Republica Moldova. Pentru fiecare text dramatic, ei găsesc aici informații despre conținut, autor și drepturile de reprezentare, detalii tehnice, un comentariu al traducătorului, cât și o mostră de text. Dorim ca astfel să le fie mai accesibile operele dramaturgilor contemporani de limbă germană.”

În contextul proiectului de traduceri de teatru german contemporan, a început colaborarea între Goethe-Institut și regizorul Bobi Pricop care, impresionat de piesa de teatru contemporan scrisă de Bonn Park, „Tristețe & Melancolie sau cel mai cel mai singuratic George din toate toate timpurile”, s-a decis să creeze acest spectacol lectură.

 

Short bio autor:

Bonn Park a primit, în 2014, Premiul Else Lasker Schüler Gesellschaft pentru dramaturgie, iar piesa „Tristețe & Melancolie” a fost nominalizată la Premiul pentru Tineri Dramaturgi Germani în 2016.

Născut în 1987 la Berlin, crescut acolo, dar și în Coreea și la Paris, Bonn Park a studiat limbi și literaturi slave la Universitatea Humboldt din Berlin (Humboldt-Universität zu Berlin). Din 2011, a urmat cursuri de scriere dramatică la Universität der Künste Berlin.

Subiectul piesei:

George este o broască țestoasă, visătoare, încăpățânată, străveche, jucăușă și probabil nemuritoare. El tânjește după nisipul călduț din copilăria sa, de unde a ieșit din oul său, parcă acum mii de ani. Tot aici vrea să și moară, în cele din urmă. Cu vedere la mare. Și cu vaga speranță că în toate secolele pe care le-a traversat, nu totul a fost doar înșelătorie și nonsens. În amintirile sale, el nu mai diferențiază bine războaiele pe care le-a trăit în Troia și Persia și vacarmul care a urmat. După traiectorii romantice, asemănătoare unele cu altele, iubirile lui par să se amestece toate într-una singură. A pierdut legătura cu urmașii săi. Pentru a scăpa de singurătatea deplină, George inventează rețete prin care să se îmbogățească pe el însuși. Zâmbește cu gura sa de broască țestoasă și poartă un sac cosmic pe care îl umple tot timpul cu depresii vesele.

Short bio regizor: Bobi Pricop

Este unul dintre cei mai apreciați regizori ai tinerei generații și, din 2017, a fost inclus pe lista de nominalizări pentru Premiul Europa pentru Noi Realități Teatrale.

A absolvit UNATC din București – secţia regie teatru, în 2011, şi studiile de master ale aceleiași specializări], în 2013.

Printre spectacolele realizate de el se numără: Teroare de Ferdinand von Schirach, la Teatrul Național din Tg Mureș (2018), Autorul de Tim Crouch, la Teatrul Național  ”Marin Sorescu” din Craiova, UFO de Ivan Vîrîpaev, la TNB, Tigrul din orașul nostru de Gianina Cărbunariu, la Teatrul ”Matei Vișniec” din Suceava (2017),  Kepler-438b de Guillem Clua, la Teatrul Odeon, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții după Mark Haddon, la TNB, pentru care a primit o nominalizare la Premiul Uniter pentru cel mai bun regizor, și Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

INTRAREA ESTE LIBERĂ, în limita locurilor disponibile, cu o rezervare prealabilă la info@bukarest.goethe.org.

 

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vnn6kZZu49Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Brahms și Ceaikovski, în interpretarea maestrului Horia Andreescu, ...

Posted: 04 Jun 2019 06:13 AM PDT

Joi, 6 și vineri,7 iunie 2019, de  ora 19.00, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, conduse de maestrul Horia Andreescu, vor avea în  program Serenada nr. 2, în la major, op. 16 și Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră, op. 53,  de Johannes Brahms, și Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski.  Ne aflăm în faţa unora dintre cele mai frumoase lucrări de Johannes Brahms şi ne vom aminti de vorbele celebrului pianist Arthur Rubinstein: „Cunoaşteţi oare ceva mai frumos, mai minunat decât muzica sa ?”. Dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner, iar solistă va fi mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă. 

PROGRAM

Ateneul Român

Joi, 6 iunie 2019, ora 19

Vineri, 7 iunie 2019, ora 19

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solistă
LILIANA MATTEI CIUCĂ

Program

Johannes Brahms
Serenada nr. 2, în la major, op. 16
Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră, op. 53

Piotr Ilici Ceaikovski
Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Marţi  – Vineri, 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesaţi site-ul www.fge.org.ro

 

Horia Andreescu  este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt. Una din inițiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat

 

Liliana Matei Ciuca

Mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă, absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj la clasa profesoarelor Edith Simon şi Ana Manciulea, a obţinut apoi o bursă la Conservatorul de Muzică din Luxemburg, iar în 1997 a fost admisă la Academia de  Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena şi cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York. Se lansează cu succes în cariera internaţională în 1997, cu evoluţii pe scenele marilor teatre de operă precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Limoges, Dijon, Berna, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Trieste, Bologna, Malta, Mexico City, Houston, New York. A participat la diferite festivaluri şi a obţinut distincţii la concursuri (Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”). Repertoriul său de operă cuprinde roluri din operele Aida de Verdi, Carmen de Bizet, Samson şi Dalila de Saint-Saëns, Lakmé de Delibes, Werther de Massenet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Cavalleria rusticana de Mascagni, Dama de pică de Ceaikovski, Italianca în Alger de Rossini, Madama Butterfly de Puccini, Walkiria, Aurul Rinului şi Amurgul zeilor de Wagner, Falstaff şi Ernani de Verdi, Wilhelm Tell de Rossini. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde lucrări clasice până la cele contemporane, precum şi prime audiţii mondiale. A cântat Recviemul de Verdi în Franţa, Recviemul de Mozart la Viena, Simfonia nr. 9 de Beethoven la Köln (alături de Barbara Hendricks), Amorul vrăjitor de Manuel de Falla la Festivalul de la Esternach Luxemburg, Oratoriul de Crăciun de Bach la Cluj, Johannes Passion şi Matthäus Passion de Bach în Germania, Stabat Mater de Rossini la Luxemburg şi Cluj. A susţinut recitaluri de lieduri de Strauss, Brahms, Schumann, Schubert în Luxemburg, Mexic, Franţa şi Germania. A colaborat cu dirijori de renume, printre care Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marcello Viotti, Marco Armiliato, Nello Santi, Bruno Campanella, Fabio Luisi, Bertrand de Billy şi Donald Runicle.

 

          

Biletele pentru concertele simfonice se pot rezerva pe situl fge.org.ro începând cu ziua de luni a săptămânii respective, la ora 12:00.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Plata doar in numera
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hWjtYlVcowQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începutul poveștii BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU 2019

Posted: 04 Jun 2019 06:00 AM PDT

În fiecare an, buzoienii se reîndrăgostesc de teatru prin spectacole care vorbesc despre întâmplările din viața noastră. Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU a început pe 1 iunie și durează până pe 8 iunie, timp în care spectatorii noștri se pot bucura de o selecție de excepție. Evenimentul a fost deschis cu vernisajul expoziției MUSICAL EXTRAVAGANZA – Răzvan Mazilu și costumul spectacolului de musical, unde au luat cuvântul Gina Chivulescu, Managerul Teatrului „George Ciprian” din Buzău, selecționerul Carmen Stanciu și coregraful Răzvan Mazilu. Despre pasiunea sa, Răzvan Mazilu a explicat: ”Simt nevoia să fac și costume pentru că mi-am dorit să fiu și pictor, dar pentru că sunt un pictor ratat, fac costumele propriilor spectacole, pentru că îmi place să mă joc și pentru că uneori scenografii înțeleg mai greu strălucirea pe care o implică musicalul”. Costumele din musicaluri care se joacă pe scenele bucureștene (Sunetul muzicii de la Opera Comică pentru Copii, ”Mon Cabaret Noir” de la Creart și ”We Will Rock You”, producție WonderTheatre) pot fi văzute și fotografiate pe tot parcursul festivalului, în foaierul teatrului. Seara s-a încheiat cu reprezentația spectacolului Fata Morgana de Dumitru Solomon, în direcția de scenă a reputatului regizor Victor Ioan Frunză, producție a Teatrului Dramaturgilor Români din București. O comedie scrisă în anii dictaturii comuniste, dar care a convins publicul din sală că anumite lucruri nu se schimbă niciodată.

”Următoarele două zile ne-au oferit ocazia întâlnirii cu echipa Teatrului Mic din București, care a prezentat spectacolul Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, regia Vlad Massaci – o poveste impresionantă despre relațiile familiale, vină și sacrificiu. De la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești i-am cunoscut pe Romanțioșii lui Edmond Rostand, purtând semnătura regizorală a lui Vlad Cristache. Ne-am lăsat cuceriți de aventurile unor tineri îndrăgostiți.

           

 

Vă pregătim alte zile pline la Buzău, cu lansarea volumului „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis”, antologie de Florica Ichim şi Irina Zlotea, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” și cu montări care ne vor reaminti de ce iubim atât de mult teatrul și care ne aduc împreună, așa cum ne-am obișnuit deja – Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, Teatrul Metropolis, în care o vom descoperi pe adorata actriță Emilia Popescu în rolul lui Blanche; Am iubit, am purtat, am pierdut după Nora & Delia Ephron, ARCUB, un spectacol alcătuit dintr-o colecție intimă de povești despre femei; Pescărușul de A.P. Cehov, Unteatru, în viziunea regizorală a unui creator de renume mondial, Andrei Șerban; Amantul de Harold Pinter, Teatrul Evreiesc de Stat, care ne va surprinde cu o comedie cu accente erotice despre viața de cuplu și Marjorie Prime de Jordan Harrison, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, despre dramele și încercările unei familii de a recompune un trecut fericit.

În același timp, de pe 2 până pe 8 iunie, de la ora 16.00 (cu o reprezentație dublă sâmbătă, 8 iunie, de la orele 10.00 și 16.00), în fața Teatrului „George Ciprian”, artistul-păpușar Valeriu Josan îi încântă pe cei mai mici spectatori cu poveștile marionetelor sale.

Pe parcursul ediției de anul acesta, ne sunt alături cei trei membrii ai juriului de specialitate: Marius Stănescu (actor), Alina Epîngeac (critic de teatru) și Vladimir Anton (regizor, câștigătorul ediției trecute BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU), cei care vor decide către cine se îndreaptă premiile.

Povestea continuă!”, anunță organizatorii.

 

*

Programul detaliat al Festivalului se găsește pe www.teatrulgeorgeciprian.ro și pe paginile facebook.com/festivalulbuzauiubesteteatrul și facebook.com/teatrulgeorgeciprian/.

 

Festival BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU

1 – 8 iunie 2019

 

Deschiderea oficială

Fata morgana de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză – sâmbătă, 1 iunie, ora 18.00

 

Secțiunea oficială – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, regia Vlad Massaci – duminică, 2 iunie, ora 19.00

Romanțioșii de Edmond Rostand, regia Vlad Cristache – luni, 3 iunie, ora 19.00

Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga – marți, 3 iunie, ora 19.00

Am iubit, am purtat, am pierdut, adaptare după Love, loss and what I wore de Nora & Delia Ephron, regia Emil Hoștină  – miercuri, 4 iunie, ora 19.00

Marjorie Prime de Jordan Harrison, regia Radu Iacoban – joi, 5 iunie, ora 19.00

Amantul de Harold Pinter, regia Vlad Stănescu – vineri, 6 iunie, ora 19.00

 

Eveniment outdoor – În fața Teatrului „George Ciprian”

Eu și Marioneta, conceptul, regia, aranjamentul muzical și interpretarea Valeriu Josan –

2-7 iunie, ora 16.00 și 8 iunie, orele 11.00 și 16.00

 

Lansare de carte – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis, antologie de Florica Ichim şi Irina Zlotea, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – marți, 4 iunie, ora 18.30

 

Expoziție – Teatrul „George Ciprian”, Foaier Sala Mare

MUSICAL EXTRAVAGANZA – Răzvan Mazilu și costumul spectacolului de musical

1-8 iunie

 

Închiderea oficială

Pescărușul de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban – sâmbătă, 7 iunie, ora 18.00

 

 

SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE

 

18.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

Deschiderea oficială

 

Fata morgana de Dumitru Solomon

direcția de scenă Victor Ioan Frunză

 

cu: Carol Ionescu, Blanca Doba, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Alin Florea / Sorin Miron, Alexandru Pavel, Corina Moise, Daria Pentelie, George Costin, Andrei Huțuleac

Teatrul Dramaturgilor Români, București

1h 45min.

 

 

DUMINICĂ, 2 IUNIE

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Ținutul din miezul verii de Tracy Letts

regia Vlad Massaci

 

cu: Rodica Negrea, Andreea Grămoșteanu, Valentina Popa, Diana Cavaliotti, Dana Dembinski-Medeleanu, Silvana Mihai, Virgil Aioanei, Claudiu Istodor, Ionuț Vișan, Cuzin Toma, Cezar Grumăzescu, Viorica Mureșanu

 

Teatrul Mic, București

3h (cu pauză)

Recomandat tinerilor peste 12 ani.

 

LUNI, 3 IUNIE

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Romanțioșii de Edmond Rostand

regia Vlad Cristache

 

cu: Blanca Doba, Ștefan Mihai, Tavi Costin, Petrișor Stan, Mihai Dinvale, Gogu Preda, Andrei Nedelea, Valentin Dobriță, Vlad Sandu

 

Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești

2h

 

MARȚI, 4 IUNIE

 

LANSARE DE CARTE

18.30 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis, antologie de Florica Ichim şi Irina Zlotea, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams

regia Claudiu Goga

 

cu: Emilia Popescu, Gavril Pătru, Mirela Oprișor, Alexandru Jitea, Natalia Călin , Marius Cordoș, Marius Calugărița, Oxana Moravec, Adrian Vîlcu

Teatrul Metropolis, București

2h 30min. (cu pauză)

Recomandat tinerilor peste 14 ani.

 

MIERCURI, 5 IUNIE

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Am iubit, am purtat, am pierdut

adaptare după Love, loss and what I wore de Nora & Delia Ephron

regia Emil Hoștină

 

cu: Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare, Ioana Abur

ArCuB, București

1h 30min.

 

JOI, 6 IUNIE

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Marjorie Prime de Jordan Harrison

regia Radu Iacoban

 

cu: Mihaela Arsenescu Werner, Doru Aftanasiu, Livia Iorga, Dumitru Georgescu

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași

1h 30min.

 

VINERI, 7 IUNIE

 

SECȚIUNEA OFICIALĂ

19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

 

Amantul de Harold Pinter

regia Vlad Stănescu

 

cu: Maia Morgenstern și Mircea Rusu

Teatrul Evreiesc de Stat, București

1h 40min.

Recomandat tinerilor peste 16 ani.

 

SÂMBĂTĂ, 8 IUNIE

 

18.00 – Teatrul „George Ciprian”, Sala Mare

Închiderea oficială

 

Pescărușul de A. P. Cehov

regia și adaptarea Andrei Șerban

 

cu: Liviu Pintileasa, Mădălina Anea, Constantin Cojocaru, Anghel Damian, Alina Rotaru, Vitalie Bichir, Florina Gleznea, Gelu Nițu, Mihaela Trofimov, Emilian Oprea

 

UNTEATRU, București

2h 30min.

 

ATENȚIE! Spectacolul conține zgomote puternice și lumină de stroboscop.

 

EVENIMENT OUTDOOR

2-7 iunie

16.00 – În fața Teatrului „George Ciprian”

Eu și Marioneta

 

8 iunie

11.00 și 16.00 – În fața Teatrului „George Ciprian”

Eu și Marioneta

conceptul, regia, aranjamentul muzical și interpretarea Valeriu Josan

textul și scenografia Angela Josan

 

Teatrul Municipal de Marionete Chișinău, Republica Moldova

 

EXPOZIȚIE

1-8 iunie

Foaier Sala Mare

MUSICAL EXTRAVAGANZA – Răzvan Mazilu și costumul spectacolului de musical

 

Număr de vizualizări :51http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/o1Zy0-MAd-I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ultimele patru spectacole la Macaz – Teatru Coop

Posted: 04 Jun 2019 05:40 AM PDT

După trei ani de activitate, în care Macaz – Teatru Coop a produs şi a găzduit 18 premiere şi peste 200 de reprezentaţii de teatru şi în care a contribuit la coagularea mişcării de teatru politic la nivel local şi naţional, echipa teatrului este nevoită să ia o pauză de la activitate, întrucât actualul spaţiu de pe Calea Moşilor nr. 106 se va închide.

Ultimele patru spectacole vor avea loc în spaţiul de pe Calea Moşilor 106, în perioada 10-13 iunie 2019.

 

„SubPământ – Valea Jiului după 1989” se va juca la Macaz

 

în 10 iunie 2019, la ora 19:30.

 

„SubPământ. Valea Jiului după 1989” îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. „SubPământ” este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale afectate decisiv de procesele violente ale tranziției românești.

Dramaturgia spectacolului este semnată de Mihaela Michailov și David Schwartz. Scenografia este creaţia lui Adrian Cristea, iar muzica a lui Bogdan Burlăcianu. Documentarea este realizată de Vlad Petri. Din distribuţie fac parte actorii Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban.

 

„Nu ne-am născut în locul potrivit”(aflat la ultima reprezentație!) va fi prezentat

 

în 11 iunie 2019, la ora 19:30.

 

Spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit” împletește poveștile de viață a cinci persoane care au trăit experiența refugiului, cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini. Spectacolul își propune să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

 

Dramaturgia spectacolului este realizată de Alice Monica Marinescu și David Schwartz. Distribuția îi cuprinde pe actorii Alex Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan. Scenografia este semnată de Adrian Cristea, iar muzica de Cătălin Rulea. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

 

„’90”, o producție O2G și MACAZ Teatru Coop, co-finanțată de AFCN se va juca

 

în 12 iunie 2019, la ora 19:30.

Spectacolul ’90 este rezultatul unui demers de rememorare și teatralizare a multiplelor experiențe și întâmplări de familie, pendulând între implicare emoțională și distanțare critică. Prin intermediul a cinci povești de familie, spectacolul urmărește reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul și dezamăgirea aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și angajaților la stat.

Distribuția îi cuprinde pe actorii Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban. Scenografia este creația Irinei Gâdiuță, iar coregrafia a lui Paul Dunca. Regia și dramaturgia sunt semnate de David Schwartz.

 

Spectacolul „TABU” , o producție a Asociației CARUSEL în parteneriat cu MACAZ – Teatru Coop, va avea loc

 

în 13 iunie 2019, la ora 19:30.

 

Spectacolul „TABU” ficționalizează, pornind de la o documentare aplicată, povestea lui Nicol și a Gianinei, două femei din București care practică sexul comercial stradal. Spectacolul își propune să nuanțeze, completeze și contrazică percepții uzuale despre „prostituție” și să transmită fragmente din viețile personale, atât din familie, cât și de la muncă, ale celor două eroine principale. Care sunt condițiile de muncă într-un domeniu considerat ilegal și, de aceea, complet nereglementat? Cum se negociază prețurile, concurența și relațiile cu clienții? Există vreo metodă de protecție a muncii sau vreo plasă socială? Cum ajung și cum aleg diverse persoane să practice sex comercial? Și cum le influențează munca relațiile cu partenerii, relațiile cu copiii și viața de zi cu zi? Toate acestea sunt întrebări pe care spectacolul le chestionează.

 

Echipa spectacolului „TABU”  este formată din Paul Dunca, Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Ruxandra Maniu, Zita Moldovan, Cristina Oprea, Alexandru Potocean, David Schwartz, Marian Ursan și Iulia Vaida.

 

Spectacolele fac parte din programul „Povești din vecini – cercetare și intervenție artistică în zona Moșilor Vechi”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

► Spectacolele au loc la MACAZ – Bar Teatru Coop. (Calea Moșilor 106, București)

► Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

► Rezervările se pot face la următoarele adrese:

https://forms.gle/kzCqrwwvF82Dg4Wk7

https://forms.gle/v7u9JVANFKad39vQA

https://forms.gle/gz6AxtDoE7PrtaTM9

https://forms.gle/nPHU52dmSJ6WB1eb7

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ns6z1eXUwCQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cărțile autorilor britanici, în topul vânzărilor de la Bookfest 2019

Posted: 04 Jun 2019 05:37 AM PDT

La finalul celor cinci zile de Bookfest, bilanțul vânzărilor titlurilor semnate de autori de limba engleză este unul pozitiv, în contextul în care Marea Britanie a fost anul acesta țară invitată de onoare a salonului de carte, organizând peste 50 de evenimente, la care au luat parte 10 autori și 4 specialiști în publishing și industrii creative din Regat. Printre autorii invitați ai Marii Britanii la Bookfest, regăsiți și în topul vânzărilor, s-au numărat Ross Welford, Sarah Perry, Claire North, Fiona Mozley, Eugen Ovidiu Chirovici și Arabella McIntyre-Brown.  

Standul de vânzare de carte pregătit de cei de la Cărturești pentru Marea Britanie a fost un succes pentru cunoscuta rețea de libării: „Bookfest 2019 a fost un eveniment ce (re)confirmă importanța cărtii în viața culturală autohtonă și în obiceiurile de consum cotidian. Ediția din acest an, deși desfășurată sub auspiciile unor condiții meteorologice potrivinice, nu a dezamăgit așteptările cu privire la interesul vizitatorilor față de cartea în limba engleză. Aproape 1000 de titluri au fost prezente la standul Marii Britanii în acest an, încercând, la o scară redusă, să reproducă diversitatea literaturii din UK & Commonwealth. Majoritatea autorilor invitați erau deja traduși în limba română (Sarah Perry, Claire North, Ross Welford, Claire Mackintosh, Arabella McIntyre Brown), ceea ce a asigurat o prezență constantă a publicului la evenimente. Consider că Bookfest 2019 a fost o experiență reușită pentru Cărturești. Drept urmare vom organiza în perioada urmatoare un «English Corner» dedicat autorilor invitați și ofertei de literatură engleză din rețeaua noastră”, a declarat Raul Pavel, coordonator de proiect Cărturești.

 

Topul celor mai vânduți cinci autori de la librăria Cărturești din cadrul standului Marii Britanii la Bookfest îi reunește pe: George Orwell, Claire North, Ross Welford, Virginia Woolf și J.K Rowling. Și în topul celor mai bine vândute cinci titluri domină tot George Orwell, cu Notes on Nationalism, urmat de: Claire North, cu First Fifteen Lives of Harry August, Fiona Mozley, cu Elmet, Heather Morris, cu The Tattooist of Auschwitz și Stephen Hawking, cu Brief Answers to the Big Questions.

 

Edițiile în limba română ale cărților semnate de autori britanici, în topurile de vânzări ale editurilor românești

De asemenea, bilanțurile editurilor autohtone arată faptul că multe dintre cărțile autorilor britanici s-au situat în topurile de vânzări de la Bookfest 2019.

 

Cele două cărți ale lui Ross Welford apărute în premieră în limba română cu foarte puțin timp înainte de Bookfest domină topurile de vânzări ale editurilor românești care le-au publicat: Călătorie în timp în compania unui hamster, apărută în traducerea Simonei Neagu la Corint s-a situat pe locul al doilea în topul general de vânzări al editurii, iar traducerea de la Vellant, Băiețelul de 1000 de ani (traducere de Aurelia Ulici), a fost cea mai bine vândută carte pentru copii a editurii la Bookfest 2019.

 

Melmoth, cea mai recentă traducere din opera scriitoarei Sarah Perry, roman considerat de criticii de la The Guardian drept „o capodoperă a goticului postmodern”, apărută recent în limba română, s-a clasat în topul 10 al celor mai bine vândute titluri la standul Editurii Nemira (traducerea cărții este semnată de Ioana Văcărescu). Cartea continuă, de fapt, succesul la public al primei cărți semnate de Sarah Perry, Șarpele din Essex, cartea anului la British Book Awards 2017.

Cărțile care îl au drept personaj pe simpaticul Elefant Elmer, serbat la Bookfest la aniversarea celor 30 de ani de când a fost creat de David McKee, s-a înscris în lista celor mai bine vândute cărți ale Editurii Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei. Tot la Editura Trei, edițiile în limba română ale romanelor lui Clare Mackintosh – Te las să pleci (traducere de Liviu Szoke), Te văd (traducere de Mihaela Ionescu) și Lasă-mă să mint (traducere de Mihaela Ionescu) – s-au bucurat de interesul cititorilor care au venit la stand, pentru a o întâlni pe autoarea lor preferată.

 

Eugen Ovidiu Chirovici, cunoscutul autor de thrillere și cărți pe teme politico-economice, stabilit de mai multă vreme în Marea Britanie, s-a întâlnit cu cititorii săi la Bookfest, în cadrul mai multor evenimente. Cărțile sale cele mai recente, Cartea oglinzilor și Cartea secretelor, apărute în traducere la Editura RAO, s-au situat pe locul al doilea în topul vânzărilor editurii, la recent încheiatul târg de carte.

 

Scriitoarea britanică stabilită în România, Arabella McIntyre Brown, prezentă și ea la Bookfest, a readus în atenția vizitatorilor volumul ei, apărut acum câțiva ani la Editura ALL, Din Liverpool în Carpați.

 

Și edițiile în limba română ale cărților lui Claire North, câștigătoarea Premiului World Fantasy Award 2017 și nominalizată pentru alte premii de profil, inclusiv Arthur C. Clarke Award, s-au bucurat de succes în rândul cititorilor români. Edițiile în limba română ale cărților sale, Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August (traducere de Alexandra Fusoi) și Atingerea (traducere de Ioana Tudor), s-au numărat printre preferințele de lectură ale cititorilor Editurii Paladin, parte a Grupui Editorial ART.

 

Și cele mai noi traduceri în limba română ale unor autori britanici îndrăgiți de publicul cititor din România au cunoscut, de asemenea, vânzări consistente de-a lungul celor cinci zile ale salonului de carte: Mașinării ca mine de Ian McEwan (Polirom, traducere de Dan Croitoru), Ministerul fericirii supreme de Arundhati Roy (Humanitas Fiction, traducere de Alexandra Coliban), Swing Time, de Zadie Smith (Litera, traducere de Mariana Piroteală), Patrick Melrose, de Edward St Aubyn (Litera, traducere de Ciprian Șiulea) sau Fericire de Aminata Forna (Vellant, traducere de Mihaela Buruiană).

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FQQCSE3YAxM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Radu Paraschivescu, la Noaptea Literaturii Europene de la Lisabona

Posted: 04 Jun 2019 05:33 AM PDT

Noaptea Literaturii Europene (NLE), eveniment de explorare a spațiului literelor contemporane de pe continentul nostru, se va desfășura în data de 8 iunie 2019, între orele 18:00 și 23:30, în 15 spații diferite din zona Colina de Santana. De-a lungul serii, vor avea loc sesiuni de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea unora dintre autori și a 14 personalități portugheze. Sesiunile de lectură, cu intrarea liberă, vor avea o durată între 10 și 15 minute și se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate locațiile implicate în acest proiect. Inaugurarea Nopții Literaturii Europene de anul acesta se va bucura de prezența unui invitat special, și anume Casa Fernando Pessoa, prestigioasa instituție culturală portugheză. La cea de-a VII-a ediție a celei mai literare seri din Lisabona, vor participa autori din 6 țări: Austria, Cehia, Franța, Italia, Portugalia și România. Anul acesta, România va fi reprezentată de Radu Paraschivescu, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Autorul român și scriitorul portughez Rui Zink vor interpreta alternativ, în limba română și în limba portugheză, fragmente din romanul ”Cu inima smulsă din piept”, care prezintă una dintre cele mai romantice și mai crude iubiri medievale din Portugalia, și anume povestea lui Pedro și Inês. Sesiunile de lectură vor avea loc în Auditoriul Facultății de Științe Medicale din Lisabona.

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) a scris romanele Balul fantomelor, Cu inima smulsă din piept, Fluturele negru şi Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, volumele de proză scurtă Bazar bizar şi Aştept să crăpi, eseurile Ghidul nesimţitului și România în 7 gesturi şi volumele Maimuţa carpatină, Două mături stau de vorbă şi În lume nu-s mai multe Românii. A tradus din Julian Barnes, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, David Lodge etc. Realizează Pastila de limbă şi Dă-te la o carte la Digi 24.

 

Rui Zink este profesor în cadrul Departamentului de Studii Portugheze al Facultății de Științe Sociale și Umane de la Universidade Nova de Lisboa. A debutat cu romanul Hotel Lusitano, în 1987. A scris romane, nuvele, eseuri, piese de teatru și cărți pentru copii. Este de asemenea traducător, cronicar și autor de scenarii de benzi desenate. Printre romanele sale se numără: Apocalipse Nau (1996); Dádiva Divina (2004), distins cu Premiul PEN Club-ului Portughez; Așteptarea (A Espera, 2007; Humanitas, 2010), Destinația turistică (O Destino turístico, 2008; Humanitas, 2011, încununat cu Premiul Ciranda). Opera sa de ficțiune și eseistică este tradusă în douăsprezece limbi. Are la editura Humanitas o serie de autor în cadrul căreia i-au fost traduse aproape toate romanele. Este un partener de lungă durată al instituției noastre, pe care a onorat-o prin prezentările și conferințele sale în nenumărate rânduri.

 

Auditoriul „Profesor Manuel Machado Macedo“, situat în cadrul Școlii Medicale NOVA Facultatea de Științe Medicale, are o capacitate de 117 locuri și condiții audio-vizuale excelente. În anul 2015, Facultatea a primit premiul Medalia Serviciilor Distincte, gradul „Aur“, din partea Ministerului Sănătății.

 

Cele 14 țări participante la Noaptea Literaturii Europene sunt: Anglia, Austria, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania.

 

NLE este organizată de EUNIC Portugalia, beneficiază de sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene din Portugalia și are loc în cadrul Sărbătorilor Lisabonei (Festas de Lisboa), în parteneriat cu firma municipală EGEAC.

 

Programul complet al evenimentului Noaptea Literaturii Europene 2019 poate fi consultat accesând link-ul: http://noitedaliteraturaeuropeia.pt/?fbclid=IwAR1iLyDrKud9QsEojuAcr...

 

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ar3Wb9oeivk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisaj ” ÎNGEMĂNĂRI” – Nicolae Moldovan

Posted: 04 Jun 2019 05:32 AM PDT

Joi, 14 iunie 2019, ora 19.00, Galateea Contemporary Art vă invită  la vernisajul expoziției ”ÎNGEMĂNĂRI” , solo show Nicolae Moldovan, artist ceramist, membru al Galateea Group. Prezintă: Mădălina Mirea, istoric de artă. Curator: Cristina Popescu Russu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 iunie – 11 iulie  2019. Intrare liberă. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”Nicolae Moldovan este unul dintre cei mai activi artiști ceramiști bucureșteni. Mereu pe drum, între atelierul său din Timișoara și studenții pe care îi îndrumă la București, artistul își ia, din timp în timp, răgazul pentru a genera forme suple și epurate, cu caracter sculptural. Căci lucrările lui Nicolae Moldovan sunt recognoscibile în orice context: sunt piese cu volume precise, din lut, uneori angobat, din gresie sau porțelan, cu mici accente cromatice, grele de sens. Forme esențializate, îmbinate în nut și feder, trimit la unelte ancestrale, a căror utilitate pare că s-a pierdut. Volume cuminți, odihnitoare, cu suprafețe line, te îndeamnă să le atingi.  Fiecare lucrare este un mic container de gânduri distilate, în care artistul încheagă momentul prim și ultim al genezei formei, îndelung negociate cu o instanță superioară. Uneori câștigă el, alteori câștigă forma și acest balans este spectaculos și atrăgător”.
Mădălina Mirea, iunie, 2019

Parteneri media:
Observator Cultural, Modernism, Radio România Cultural, Senso TV – Arte, Agenția de Carte, Cultura, Art Clue

www.galateeagallery.com/
https://www.facebook.com/galeria.galateea/

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9Qh51NqSl3U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Svetlana Cârstean, la Festivalul de Poezie „Miłosz” de la Cracovia

Posted: 04 Jun 2019 05:25 AM PDT

În perioada 6-9 iunie 2019, Svetlana Cârstean se va afla la Cracovia, ca invitată a Festivalului de Poezie „Miłosz”, cea mai importantă manifestare de gen din Polonia, denumită după numele remarcabilului poet și gânditor Czesław Miłosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980.

Un nou prilej de bucurie pentru ICR Varșovia și pentru publicul polonez iubitor de poezie – cu ocazia Festivalului Miłosz, la Cracovia va fi lansată traducerea poloneză a volumului Trado, ale cărui autoare sunt Svetlana Cârstean și poeta suedeză de origine iraniană, Athena Farrokhzad. Volumul a fost publicat de Editura Lokator în traducerea Joannei Kornaś-Warwas și a Justynei Czechowska.

 

Svetlana Cârstean va participa la o serie de evenimente la Cracovia. În data de 6 iunie, poeta româncă se va afla alături de poeții invitați la Festival la o seară poetică multilingvistică și multiculturală, moderată de Olga Brzezińska, directoarea Festivalului, și cunoscutul jurnalist cultural, Michał Nogaś. Poeții vor citi fragmente de autor în limba maternă, acompaniați de muzica lui Hubert Zemler, unul dintre cei mai cunoscuți artiști-percuționiști ai scenei poloneze de improvizație. Evenimentul a fost pregătit în colaborare cu Festivalul Unsound.
În data de 8 iunie, Svetlana Cârstean va participa, împreună cu Athena Farrokhzad, la o întâlnire sub semnul înrudirii poetice, prilej de lansare a volumului comun de versuri. Întâlnirea va fi găzduită de Teatrul Vechi „Helena Modrzejewska” din Cracovia, iar moderatoarea întâlnirii va fi poeta, traducătoarea și jurnalista culturală, Marta Eloy Cichocka. Un al doilea eveniment de lansare a volumului Trado va avea loc la Librăria Lokator, în seara de 8 iunie, cu participarea autoarelor, a traducătoarelor și a editorului polonez.

 

Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008) a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2015, scriitoarea și-a lansat la Editura Trei volumul Gravitație.

Svetlana Cârstean a coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, „Cercul Poeților Apăruți”. Din toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie la Editura Nemira, „Vorpal”.

Scriitoarea a făcut parte, în calitate de manager cultural, din Curatoriumul care a realizat dosarul Bucureștiului pentru competiția „Capitală Europeană a Culturii 2021”, în perioada 2015-2016.
Svetlana Cârstean este inițiatoarea proiectului „Intersecțiile de miercuri”, realizat în parteneriat cu BRD.

Volumul Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, Svetlana Cârstean a lansat în Suedia volumul comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira. În 2019, volumul, în traducerea poloneză, semnată de Joanna Kornaś-Warwas și Justyna Czechowska, apare la Editura Lokator din Cracovia.

 

Festivalul Miłosz, organizat anual la Cracovia, este cea mai mare sărbătoare a poeziei din Polonia și Europa Centrală. Fiecare ediție are în program staruri ale literaturii mondiale. Festivalul s-a născut din „Întâlnirile Cracoviene ale Poeților Orientului și Occidentului”, organizate în 1997 și 2000 de nobliștii Wisława Szymborska și Czesław Miłosz. Din 2014, Festivalul este organizat de Biroul de Festivaluri al Cracoviei și Fundația Miasto Literatury (Orașul Literaturii).

Derulat în acest an în perioada 3-13 iunie, sub deviza „Cucerirea puterii”, Festivalul Miłosz este în primul rând un forum viu al dialogului purtat în multe limbi și la răscrucea mai multor culturi. Cine îi furnizează acestui dialog combustibilul liric, cu cifră octanică mare? La Festival vor fi prezente nume importante ale poeziei mondiale, creatori dinamici, provocatori, neliniștitori, curajoși, precum britanicii Simon Armitage și Denise Riley. Printre invitați vor fi și cei care își vor împărtăși experiența născută în locuri unde libertatea este confiscată de cenzură, unde destinul cetățenilor este dictat de violență și unde au avut sau au loc conflicte armate. Este cazul bosniacei Ferida Duraković, a rusoaicei Elena Fanailova, a lui Saleh Diab, născut în Aleppo, a Athenei Farrokhzad, poetă suedeză născută la Teheran, a poetei cipriote-australiene Koraly Dimitriadis.

Festivalul Miłosz înseamnă, de asemenea, prezentarea creației autoarelor și autorilor ale căror voci încântă și surprind, trezind curiozitatea cititorilor poeziei poloneze contemporane.

Programul bogat al Festivalului Miłosz cuprinde, printre altele, întâlniri cu autori, dezbateri, ateliere de traducere poetică, dar și o secțiune OFF care prezintă poezia experimentală și performativă.

ICR Varșovia derulează un program susținut de evenimente având în centru literatura română și traducerile apărute pe piața poloneză. Alături de participarea cu standuri românești la marile târguri de carte din Polonia, colaborarea cu festivalurile literare creează un context prețios de evidențiere a valorilor literare românești, totodată de atragere a editorilor, mass-mediei și publicului larg spre cunoașterea și aprofundarea mediului literar din România.

Vizualizări: 98

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor