altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 31 ianuarie 2020

“Vernisajul unei expoziții colective inedite de pictură, grafică și...


Vernisajul unei expoziții colective inedite de pictură, grafică și ...

Posted: 29 Jan 2020 10:13 AM PST

Marţi, 4 februarie 2020, începând cu ora 18.00, la Artoteca BMB, Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4, Biblioteca Metropolitană București (BMB) vă invită la vernisajul unei expoziții colective inedite de pictură, grafică și sculptură în memoria jurnalistului George Stanca, intitulată „O Doamne ce frumoși eram…”. Artiștii care semnează expoziția, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, sunt nume afirmate ale simezelor actuale și vor putea fi întâlniți la deschiderea evenimentului: Marinela Măntescu, Cornelia Victoria Dedu, Ana Rus, Mariana Gavrilă Vesa, Florentin Vesa, Elena Gabriela Drăghici, Ion Drăghici, Camelia Gabriela Luca, Marian Crângașu și Alexandru Isac Măntescu. Alături de lucrările acestora se vor găsi și cărțile lui George Stanca. Expoziţia este curatoriată de reputatul critic de artă, Radu George Serafim și de doamna  Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice.

Expoziţia de artă poate fi vizitată în perioada 4 februarie – 3 martie, gratuit, conform programului Artotecii BMB. Informații suplimentare pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://www.bibmet.ro/filiale/filiale-sector-2/artoteca/.

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.       

 

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vKpmSh0WB8Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Alexandru Anastasiu – 15 ani de activitate artistică: un regal al i...

Posted: 29 Jan 2020 10:00 AM PST

Unul dintre cei mai apreciați percuționiști români, inițiator și co-organizator al primului Festival Internațional de Vibrafon din lume, ALEXANDRU ANASTASIU aniversează 15 ani de activitate artistică, eveniment marcat printr-un turneu național în 7 orașe din România. Începând din 2013, prestigioasa firmă Mike Balter din Statele Unite creează modelul de baghete purtând semnătura “Alexandru Anastasiu”. Joi, 6 februarie 2020, ora 19.00, va avea loc la Sala Radio recitalul din cadrul turneului ”Power Vibes – Alexandru Anastasiu și Icon Arts Ensemble”, un adevărat un regal al instrumentelor de percuție.Format din Alexandru Anastasiu, Sara Merișcă, Tudor Ciobanu, Patricia Niculae și Cosmin Dumitriu, ”Power Vibes” este un proiect inedit. Conceptul proiectului îi aparține lui Alexandru Anastasiu și la baza lui a stat dorința de a forma un ansamblu de percuție de elită, compus din tineri muzicieni ce posedă calități muzicale excepționale. Este o șansă dată tinerelor talente de a se exprima și de a oferi o alternativă pieței muzicale din România.

Repertoriul recitalului cuprinde lucrări pentru vibrafon, marimbă și percuție (semnate de JS Chapi, Chick Corea, Vadim Neselovsky, E. Séjourné, A. Anastaisu), un regal al armoniei și al ritmului.

La finalul recitalului, Editura Casa Radio va organiza, în foaierul central al Sălii Radio, o sesiune de autografe cu Alexandru Anastasiu. Autografele vor fi acordate de artist pe CD-ul „Alexandru Anastasiu. The Seasons”, apărut recent la Casa Radio. Albumul cuprinde creații semnate de solistul percuționist. Compact-discul este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

 

ALEXANDRU ANASTASIU a iniţiat proiecte inedite, fiind şi cel care a organizat din punct de vedere artistic primul festival de vibrafon din lume (2012), iar în 2014 Festivalul Internaţional de Percuţie, ambele în cadrul stagiunii de la Sala Radio.

Compozitor, solist, membru al Orchestrei Naţionale Radio, ALEXANDRU ANASTASIU și-a dedicat ultimii 15 ani vibrafonului și promovării acestuia ca instrument solist pe scenele Filarmonicilor din România și nu numai. A activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul ”GAME”, iar ca solist a fost apreciat în numeroase concerte. Considerat cel mai bun percuţionist din seria sa, Alexandru Anastasiu şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu prof. Bogdan Băcanu şi prof. Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006). În 1999, s-a calificat în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand (Franţa), doi ani mai târziu câştigând bursa ”Yamaha” pentru instrumente de percuţie.

În 2009 a lansat primul compact disc de vibrafon şi orchestră din România, “Vibraphone Concertos”, alături de Orchestra Naţională Radio, Percussion Studio Group şi Musica Viva Trio. A înregistrat 6 compact discuri având în prim plan vibrafonul, cel mai recent – “Anotimpurile” – fiind o compoziție proprie, înregistrată alături de Orchestra Națională Radio.

 

 

Programul complet al recitalurilor prezentate în cadrul turneului național cuprinde:

 

– Bacău – 31 Ianuarie, ora 18.30 – Filarmonica “Mihail Jora”

-Tecuci – 1 Februarie, ora 18.00 – Ateneu

– Ploiești – 2 Februarie, ora 18.00, Filarmonica “Paul Constantinescu”

– Sibiu – 3 Februarie , ora 19.00, Biblioteca ”Astra”

– București, 6 Februarie, ora 19.00 – Sala Radio

– Pitești – 7 Februarie, ora 19.00 – Filarmonica

– Brașov – 8 Februarie, ora 19.00 – Sala Patria

– București – 22 Februarie, ora 18.30 – AFI Cotroceni

 

Biletele la concertele de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tz1Zosrlxg8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert Power Vibes în deschiderea Stagiunii ICon Arts@Biblioteca A...

Posted: 29 Jan 2020 10:00 AM PST

Dinamism, exotism, inovație și sonorități inedite, sunt cuvintele – cheie prin care Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA își deschide sezonul pe anul 2020, prin concertul „Power Vibes” susținut de Alexandru Anastasiu și ICon Arts Ensemble. Evenimentul va avea loc în seara zilei de luni, 3 februarie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5, Sediul istoric, et. 2), marcând începutul celui de-al treilea an de existență al Stagiunii. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă, prin rezervarea locurilor la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

Susținut de unul dintre cei mai buni soliști instrumentiști din România – vibrafonistul, compozitorul și profesorul Alexandru Anastasiu – concertul va aduce în prim plan două instrumente deosebit de spectaculoase: marimba și vibrafonul. Alături de el vor concerta patru tineri valoroși instrumentiști care s-au distins din rândurile generației actuale: Sara Merișcă, Tudor Ciobanu, Patricia Niculae și Cosmin Pavel Dumitriu.

Sunteți invitați să luați parte la un concert care celebrează momentul prezent prin programul marcat de prospețime și creativitate – fiindcă muzica pentru vibrafon și marimbă se scrie chiar în zilele noastre, intrând treptat în repertoriul muzicii clasice și de jazz.

Veți avea prilejul să ascultați lucrări compuse de J.S. Chapi, Chick Corea, Vadim Neselovsky, E. Sejourne, A. Anastasiu, dar și lucrări prezentate în primă audiție, alcătuind un program aparte al ritmurilor tonice, exotice dar și melancolice, provocând și punând în valoare virtuozitatea artiștilor invitați.

Pe lângă pasiunea pentru muzica de percuție, cei cinci artiști mai au în comun prezența în cadrul Academiei și Festivalului ICon Arts unde au avut posibilitatea de a explora valențele creative ale muzicii de percuție, atât prin laboratorul de creație, cât și prin concertele susținute împreună aici.

Conceptul proiectului îi aparține lui Alexandru Anastasiu și la baza lui a stat dorința de a forma un ansamblu de percuție de elită, compus din tineri muzicieni care posedă calități muzicale excepționale. Este o șansă dată tinerelor talente de a se exprima, de aceea „Power Vibes” este un proiect inedit, o întâlnire spectaculoasă a complexității și versatilității muzicale cu pasiunea și efervescența specifică tinerei generații.

Și în deschiderea Stagiunii pe anul 2020, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a curatoriat o expoziție specială cu inspirația programului propus de artiști, prilej de a redescoperi documente valoroase aflate în patrimoniul Bibliotecii.

Seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri spumante din portofoliul Jidvei.

Acest concert face parte din turneul național „Power Vibes” care marchează 15 ani de carieră solistică pe care Alexandru Anastasiu i-a dedicat studiului vibrafonului, devenind un adevărat ambasador al acestui instrument în România și în plan internațional.

Doctor în muzică al UNMB, compozitor, solist, solist intrumentist al Orchestrei Naționale Radio, inițiatorul și co-organizatorul primului Festival Internațional de Vibrafon din lume, Alexandru Anastasiu și-a dedicat ultimii 15 ani vibrafonului și promovării acestuia in calitate de instrument – solist pe scenele Filarmonicilor din România și nu numai. A înregistrat 6 compact discuri având în prim plan vibrafonul, cel mai recent fiind „Anotimpurile”, alcătuit din compoziții proprii înterpretate alături de Orchestra Națională Radio.

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un proiect inițiat în anul 2018 de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Toate evenimentele și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Parteneri principali: Exces Music, programul „Oportunități la tine acasă” (inițiat de UCIMR),

Parteneri culturali: Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Jidvei, Sniper Media

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Cronica Română, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Tribuna, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Vj5aOYwzfsU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Gringotronic – o aventură multimedia powered by AG Weinberger

Posted: 29 Jan 2020 09:56 AM PST

Vineri, 7 februarie 2020, ora 21.00, unteatru te invită la Gringotronic, un spectacolul multimedia propus de AG Weinberger. Un concept inedit, cu cele mai uimitoare poveşti ale secolului trecut, spuse în secolului XXI. Un spectacol care vorbeşte despre una dintre cele mai frumoase călătorii muzicale transpuse în imagine, de la blues-ul tradiţional şi până la electro, de la naşterea patefonului până la noile tehnologii sonore. Spectatorii vor asista la un flux continuu de sunet, imagine, culoare şi emoţie, la povestea unui GRINGO care pulsează viu, călătoreşte azi, în acordurile străzii deceniului doi, şi povesteşte în imagini cele mai cuceritoare experienţe ale secolului trecut, dar cu tehnologia din zilele noastre.

 

Preț bilet presale: 50 de lei În seara evenimentului: 65 lei

Biletele sunt disponibile online pe mystage.roeventbook.ro și tomtix.ro

Rezervări rezervări@unteatru.ro sau sms la numărul 0721 268 516 (nume, data, spectacol, număr de locuri)

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kyg3ORXP5pA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Observator Lyceum la MNLR: întîlnire cu Mircea Cărtărescu

Posted: 29 Jan 2020 09:24 AM PST

Revista Observator cultural reia seria de ediții Observator Lyceum în 2020 cu o întîlnire cu Mircea Cărtărescu (laureat, în 2016, al Premiului Observator cultural pentru proză, pentru romanul Solenoid, Editura Humanitas), în cadrul căreia liceenii bucureşteni vor avea ocazia să discute cu autorul despre cea mai recentă carte a sa, Melancolia (Editura Humanitas, 2019). Evenimentul va avea loc vineri, 31 ianuarie, de la ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă.

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. A publicat următoarele volume: Faruri, vitrine, fotografii, poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1980; Poeme de amor, Cartea Românească, Bucureşti, 1982; Totul, poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1984; Visul (în ediţiile următoare Nostalgia), povestiri, Cartea Românească, Bucureşti, 1989; Humanitas, Bucureşti, 1993; Levantul, poem epic, Cartea Românească, Bucureşti, 1990; Humanitas, Bucureşti, 1998; Visul chimeric, studiu critic, Litera, Bucureşti, 1991; Humanitas, Bucureşti, 2011; Travesti, roman, Humanitas, Bucureşti, 1994; a devenit roman grafic în limba franceză; Dragostea, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1994; Orbitor. Aripa stângă, roman, Humanitas, Bucureşti, 1996; Dublu CD, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1998; Postmodernismul românesc, studiu critic, Humanitas, Bucureşti, 1999; Jurnal I, Humanitas, Bucureşti, 2001; Orbitor. Corpul, roman, Humanitas, Bucureşti, 2002; Enciclopedia zmeilor, carte pentru copii, Humanitas, Bucureşti, 2002; Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli, publicistică, Humanitas, Bucureşti, 2003; Parfumul aspru al ficţiunii, audiobook, Humanitas, Bucureşti, 2003; Plurivers vol. I şi II, poeme, Humanitas, Bucureşti, 2003; Cincizeci de sonete, poeme, Brumar, Timişoara, 2003; De ce iubim femeile, povestiri şi audiobook, Humanitas, Bucureşti, 2004; Baroane!, Humanitas, Bucureşti, 2005; Jurnal II, Humanitas, Bucureşti, 2005; Orbitor. Aripa dreaptă, roman, Humanitas, Bucureşti, 2007; Dublu album, Humanitas, Bucureşti, 2009; Nimic, Humanitas, Bucureşti, 2010; Frumoasele străine, povestiri, Humanitas, Bucureşti, 2010; Zen. Jurnal 2004–2010, Humanitas, Bucureşti, 2011; Ochiul căprui al dragostei noastre, publicistică şi proză, Humanitas, Bucureşti, 2012; Fata de la marginea vieţii, povestiri alese, Humanitas, Bucureşti, 2014; Poezia, Humanitas, Bucureşti, 2015; Solenoid, roman, Humanitas, Bucureşti, 2015; Peisaj după isterie, Humanitas, 2017; Știutorii. Trei povestiri din Orbitor, Humanitas, Bucureşti, 2017; Un om care scrie. Junal 2011–2017, Humanitas, Bucureşti, 2018; Melancolia, Humanitas, Bucureşti, 2019. Traduceri în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, norvegiană, bulgară, slovenă, daneză, bască, rusă, greacă, turcă, croată, sîrbă, catalană.
Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Romanul Nostalgia a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de Stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017), Premio Formentor de las Letras (2018).

Melancolia nu e o culegere de proze scurte, ci o carte bine legată. În primul rînd, există o continuitate tematică și o unitate stilistică. În prima povestire, Punțile, un copil se găsește singur, mama lui nu se mai întoarce de la cumpărături. O va regăsi mai întîi sub forma unui cadavru uriaș din ciocolată, prin care călătorește și în pîntecul căruia se odihnește, apoi în somn. În al doilea text, Vulpile, e vorba de pierderea celuilalt, a fratelui care e parte din identitatea ta, completare a întregului care poți și trebuie să fii (există o obsesie a integrității existențiale, a androginului): Marcel își pierde sora, într-un joc de-a vulpile care amestecă planurile și mută în concret convenția ludică. E, poate, textul cel mai intens, cel mai tulburător, în orice caz, cel mai tensionat. Ultima povestire, Pieile, e un fel de parabolă a crizei adolescenței, cînd are loc trauma descoperirii sexualității: Ivan asistă concret la metamorfoza Dorei, care, dintr-o fetiță naivă, iese din crisalidă și devine o femeie splendidă. Toate personajele sînt complet singure, apăsate de melancolie, dar euforizate de permanenta descoperire a posibilităților nesfîrșite de regenerare a realității. Motive, teme circulă sistematic dintr-un text în altul, într-o țesătură stilistică și simbolică foarte coerentă.“ (Bogdan Crețu, „Cel mai iubit dintre cărtărescieni“, Observator cultural, nr. 978)

Melancolia dorește să marcheze o vîrstă de maturitate în opera lui Cărtărescu. Și, poate mai bizar decît orice, o perioadă, ai zice, minimalistă în comparație cu universul expansiv al Levantului. Cărtărescianism esențializat, lumi închise, solipsism extrem, aspect alegoric, atenția pentru simbolistică („Punțile“, „Vulpile“, „Pieile“ sînt, de fapt, simboluri) – iată noua configurație propusă de Cărtărescu. Cu toate acestea, sînt de părere că noutatea nu vine de la un „ceva“ fundamental inedit, ci de la o altă porționare și relaționare a celor trei componente principale din opera cărtăresciană: biografismul, textualismul și – ceea ce consider eu că e o dimensiunea specifică a prozei sale, cea care a dat efectul de profunzime experimentelor literare de pînă acum – ezotericul, cu ramificații către psihanalitic, oniric și mistic.“ (Mihnea Bâlici, „Epurarea cărtărescianismului“, Observator cultural nr. 978)

Melancolia ne propune, în mod esenţial, o proză de atmosferă, o proză vizuală, poetică şi estetizantă, în cadrele romantice, onirice şi metafizice cu care ne-a obişnuit Mircea Cărtărescu. O proză de-a dreptul narcotică, în ritmul ei lent şi repetitiv. Atins de singurătate, protagonistul (alter ego-ul cărtărescian) se situează, de fiecare dată, la limită, între viaţă şi moarte, între veghe şi vis, la graniţa dintre real şi fantastic, dintre cotidian şi literatură (a se vedea Pieile, unde protagonistul, un adolescent de 15 ani, îl citeşte, ca un laitmotiv, pe poetul Vasile Singurătate, cu a cărui statuie va porni, la final, la braţ, într-o călătorie livrescă definitivă; de notat şi versul romantic „Cum ninge soarta?“, săpat pe soclul statuii, un vers extras probabil din singura carte a misteriosului poet, cu care se încheie, de altfel, şi a doua povestire din volum, Vulpile).“ (Adina Dinițoiu, „Mircea Cărtărescu la vîrsta melancoliei“, Observator cultural nr. 978).

„S-a scris mult despre experiența-limită descrisă de Beckett în trilogia sa, despre acea experiență care l-a scos în afara sinelui, Nenumitul fiind experiența „ființei fără ființare, care nu poate nici să trăiască, nici să moară, nici să înceapă, nici să continue, locul gol în care vorbește deznădejdea unui cuvînt gol“ (Blanchot). Ajuns în același punct, Mircea Cărtărescu nu trece acest prag, ci acceptă acest teritoriu devastat de singurătate și melancolie ca o parte esențială a experienței umane. Pentru autorul Melancoliei, dispariția totală a sensului și imposibilitatea de a povesti lumea par a fi de neacceptat. Spre deosebire de autorul lui Molloy, în mijlocul celui mai devastat peisaj, omului lui Cărtărescu îi rămîne totuși posibilitatea de a povesti și de a construi fascinante peisaje metafizice. Iar aceasta este totuși o formă de salvare.“ (Cezar Gheorghe, „Fade to Black“, Observator cultural nr. 978).

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany (Premiul Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu, Vlad Zografi (cîştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză, în 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, Ana Maria Sandu, Răzvan Petrescu (Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural pentru volumul Mandarina, Editura Curtea Veche, 2017), Cristian Fulaș (Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural 2016, pentru romanul Fîşii de ruşine), Cristina Andrei (Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural, 2015, pentru romanul Abonatul nu poate fi contactat, Editura Nemira), Gabriela Adameșteanu (laureată a mai multor ediţii ale Premiilor revistei Observator cultural: proză, memorialistică şi premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia), Nora Iuga (laureată a Premiului „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, 2016), Andreea Răsuceanu, Ioana Nicolaie, Cristian Teodorescu.

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6T0cCAZ7fvU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Soliștii Andrei Barabov, Ștefan Cazacu și Daniel Ciobanu interprete...

Posted: 29 Jan 2020 09:03 AM PST

Joi și vineri, 30 și 31 ianuarie 2020,  de ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român,  Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Marc Tardue, va avea în program Uvertura burlescă de Aurel Stroe, Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56 de Ludwig van Beethoven  și Tricornul, suitele I şi II de Manuel de Falla. Soliști invitați, pentru concertul lui Beethoven, în anul muzical dedicat marelui compozitor german la 250 de ani de la nașterea sa, sunt violonistul Andrei Baranov, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Daniel Ciobanu.

***

 

 

 

Marc Tardue, dirijor invitat din Statele Unite, este absolvent al Peabody Conservatory of Music din Baltimore. A studiat pianul cu Alexander Lipsky şi Wiktor Labunsky iar dirijatul cu Frederik Prausnitz, Leo Müller şi Constantin Bugeanu. A urmat şi studii de canto cu Marilyn Cotlow, perfecţionându-se la cursuri de măiestrie susţinute de Eileen Farrell, Beverly Sills, Tito Gobbi, Gabriel Bacquier şi Francesco Valentino. A  deţinut funcţia de director muzical şi dirijor principal al unor formaţii corale, orchestre simfonice şi teatre lirice în SUA, iar între 1982 şi 1984 la Opera Naţională din Reykjavik şi Orchestra simfonică a Islandei.. În 1999 a fost numit director muzical la Orquestra Nacional do Porto, ansamblu pe care  l-a condus până în 2000 şi pe care l-a extins la dimensiunile unei orchestre simfonice mari. Pentru activitatea sa artistică, în 1989 Marc Tardue a fost distins cu titlul Chevalier des Arts et Lettres de către guvernul francez iar în 2004 i-a fost decernată Medalha de Merito Cultural, una dintre cele mai înalte distincţii acordate de către Ministerul Culturii din Portugalia.

 

 

Tânărul violinist rus Andrei Baranov este câştigător al concursurilor internaţionale „Regina Elisabeta” (ediţia 2012),  „Benjamin Britten” şi „Henri Marteau” şi deţine peste 20 de premii la concursuri precum cele de la Indianapolis, Seoul, Sendai, Moscova (Concursul „Paganini”), „Liana Isakadze”, „David Oistrakh”.  Născut la Sankt. Petersburg în 1986, într-o familie de muzicieni, a început să cânte la vioară de la vârsta de cinci ani. A urmat Conservatorul „Rimski-Korsakov” din oraşul natal, precum şi Conservatorul din Lausanne, studiind sub îndrumarea lui Lev Ivaschenko, Vladimir Ovcharek, Pierre Amoyal. De la debutul din 2005 de la Filarmonica din Sankt Petersburg, sub bagheta lui Vasily Petrenko, Andrey Baranov a evoluat pe scene renumite: Bozar din Bruxelles, Concertgebouw Amsterdam, Sala mare de la Mozarteum Salzburg, Cadogan Hall Londra, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Sala Ceaikovski din Moscova, Sala Mariinski şi Sala Filarmonicii din Sankt Petersburg.

 

Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. A urmat apoi studii de master la U.N.M.B., la clasa profesorului Răzvan Suma şi la Universitatea de Muzică din Viena. A primit distincţii numeroase la concursuri internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen (Austria, 2008), Premiul al II-lea la Concursul „Antonio Janigro” (Croaţia, 2008), Marele Premiu la concursurile Eurovision Young Musicians (Bucureşti, 2010), „Paul Constantinescu” (2015), „George Georgescu”, „Mihail Jora” (2016), precum şi Premiul Tânărului Interpret oferit de revista Actualitatea Muzicală în 2009. A susţinut recitaluri în Romania, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România şi cu Orchestra Filarmonicii din Chişinău, Orchestra simfonică din Valencia, Orchestra simfonică din Alicante. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

 

Pianistul Daniel Ciobanu s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniusas și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh. A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional „George Enescu” din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Sala Mare a Ateneului Român

Joi, 30 ianuarie 2020, ora 19.00

Vineri, 31 ianuarie 2020, ora 19.00

Dirijor MARC TARDUE

Solişti

ANDREI BARANOV – vioară

ŞTEFAN CAZACU – violoncel

DANIEL CIOBANU – pian

Program

Aurel Stroe – Uvertura burlescă

Ludwig van Beethoven – Concert în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56

Manuel de Falla – Tricornul, suitele I şi II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Es9YTvKGZDw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Prozatorul, criticul de artă şi ziaristul Tudor Octavian, la Cafene...

Posted: 29 Jan 2020 07:28 AM PST

Joi, 30 ianuarie 2020, orele 19.00-21.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti – MNLR, Tudor Octavian, binecunoscut ziarist, important critic şi istoric de artă, dar mai ales un foarte valoros prozator devenit recent octogenar (născut pe 12 decembrie 1939), vine la Cafeneaua critică pentru o discuţie despre viaţa şi cariera sa. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

 

*

 

Cafeneaua critică

joi 30 ianuarie 2020, orele 19.00-21.30

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti – MNLR

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)

Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu/ MNLR); 0737-210.978 (Paul Radu/ Cafeneaua critică)

 

________________

 

* Invitaţii „stagiunii” 2019-2020 şi participanţii la discuţii: Bogdan Ghiu, Cristina Popescu Russu, Nicolae Prelipceanu şi, prin mesaje video, Mihai Măniuţiu şi Ovidiu Şandor (despre actualitatea culturală a toamnei 2019) (ediţia a 252-a); Ion Cocora, Ioan Cristescu, Doina Papp, Ludmila Patlanjoglu, Cristina Rusiecki şi Mircea Anghelescu, Iulian Băicuş, Valentin Petculescu, Vasile Tolan (despre dramaturgia românească de Ziua ei) (ediţia a 253-a); Nora Iuga, Tiberiu Almosnino, Nicolae Prelipceanu (evocare George Almosnino) (ediţia a 254-a); Liviu Franga şi Theodor Georgescu, Tudor Dinu, Anabella Niculescu-Gorpin, Valentin Ajder (De la Aristofan la rescrierea teatrală) (ediţia a 255-a); Dana şi Stephane Maitec, Irina Ungureanu şi Iulian Băicuş, Magda Cârneci, Matei Stîrcea-Crăciun, Rodica Petre (despre expoziţia Maitec de la MNAR) (ediţia a 256-a); Mircea Cărtărescu şi Iulian Băicuş, Andrei Dîrlău, Anca Dumitrescu, Radu Petrescu-Muscel (ediţia a 257-a); Gabriel Andreescu, Andrei Ursu şi Mircea Anghelescu, Iulian Băicuş, Radu Filipescu, Bogdan Murgescu, Mircea Regneală (despre Revoluţia din 1989) (ediţia a 258-a); Nora Iuga, Anca Boeriu, Mircea Florian, Dragoş Andriana (aniversări şi memento 1989) (ediţia a 259-a).

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wsfWi1247WA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Citim împreună la Palatul Suțu cu scriitoarea Andreia Petcu

Posted: 29 Jan 2020 05:49 AM PST

Muzeul Municipiului București se alătură în premieră Zilei Internaționale a Cititului Împreună și propune copiilor o activitate specială care se va desfășura în incinta Palatului Suțu (Bdul Ion C. Brătianu), miercuri, 5 februarie 2020, ora 17.00.

Muzeul Bucureștiului invită la o lectură incitantă alături de scriitoarea Andreia Petcu, care va citi copiilor din  cartea sa intitulată „Străbunicul meu, Emil Racoviță”. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Vârsta recomandată: 4+ ani.

Povestea plină de peripeții și giumbușlucuri ce va fi împărtășită celor mici a fost imaginată de Andreia Petcu care este de formație ecolog și iubește științele așa cum le-a iubit și Emil Racoviță. De peste 5 ani susține ateliere în muzee pornind de la povești și experimente. Cartea „Străbunicul meu, Emil Racoviță“ spune povestea Mariei, o fetiță care pornește într-o călătorie imaginară pe urmele străbunicului ei, Emil Racoviță. Maria se întâlnește cu pinguinii, focile, balenele și orcile, animalele pe care le-a studiat străbunicul și descoperă lucruri noi despre vântoasa Antarctică. Sub forma poveștii, copiii vor afla informații despre animalele de la Polul Sud, despre expediția la care a participat Racoviță și despre nava Belgica.

Participarea se face prin înscriere prealabilă la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, cu specificarea numelui și vârstei copilului.

Anul acesta CIR (Citim Împreună România) dedică ZICI (Ziua Internațională a Cititului Împreună) 2020 viitorului: al copiilor și al planetei deopotrivă, iar activitățile se vor desfășura sub genericul „Citim împreună pentru a vindeca planeta!”

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0tIOWZ9H9Uw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea albumului „Păușești – Măglași. Istorie, artă și credință”

Posted: 29 Jan 2020 05:38 AM PST

Asociația Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești lansează albumul „Păușești – Măglași, Istorie, artă și credință” ce cuprinde ilustrații deosebite despre istoria locului, a moșnenilor din alte vremuri, arta bisericească a lăcașurilor de închinare din regiune, precum Mănăstirea Sărăcinești (sec. XVII) şi bisericile ctitorite de măglași, la sfârșitul sec. al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea. Evenimentul, susţinut de Primăria Comunei Păușești-Măglași, judeţul Vâlcea, şi Arhiepiscopia Râmnicului, se va desfăşura la Casa de Cultură a comunei, vineri, 31 ianuarie 2020.

Un film documentar de 12 minute va dezvălui cine au fost măglașii, care sunt mesajele textelor sfinte de pe filacterele proorocilor, filosofilor, sibilelor și ale cărților de înțelepciune pictate în bisericile ctitorite de ei. De asemenea, un alt film în premieră, realizat prin animarea scenelor pictate în frescă ce aparţin bisericilor din zonă, va fi prezentat în cadrul evenimentului. „Acest album este unul dintre componentele proiectului „Te invit în țara ta!”, prin intermediul căruia dorim să atragem atenția asupra patrimoniului natural și cultural mai puţin cunoscut al celei  mai frumoase zone din țara noastră: Vâlcea”, a declarat Iuliana Mateescu, președinta Asociației Recunoașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești.

 

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FFxzxASbq2g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mircea Dinescu, poezie și bucătărie în Festivalul EUROPALIA

Posted: 29 Jan 2020 05:25 AM PST

Evenimentul „Poezie & Bucătărie & Mircea Dinescu” va încheia, pe 1 februarie 2020, Festivalul EUROPALIA România, la Maison Huis van Herman Tierlinck. Poetul Mircea Dinescu va avea o întâlnire și cu studenţii Université Libre joi, 30 ianuarie 2020, la  Bruxelles. Publicul belgian îl va descoperi, așadar, pe poetul Mircea Dinescu, care, după cum sublinia criticul literar Lucian Raicu, „izbuteşte de la început să se situeze într-un  spaţiu  poetic  de  mare  şi  elevată  autenticitate, la  intersecţia avânturilor cu meditaţia”, dar şi pe bucătarul Mircea Dinescu, la restaurantul 3 Fonteinen din Beersel, prilej cu care participanţii vor savura bucate româneşti pregătite după reţete tradiţionale. De asemenea, în această săptămână, vor mai avea loc două dezbateri literare în cadrul EUROPALIA. Întâlnirile din „Poëzieweek: Roemeense poëzie”, de la Letterenhuis,  Antwerp, şi de la Kroon, Bruxelles, de joi și, respectiv, vineri, 30 și 31 ianuarie 2020, vor cuprinde o dezbatere dedicată poeziei române contemporane la care vor participa poeţii Irina Nechit, Doina Ioanid, Cosmin Perţa şi Teodor Dună. Dezbaterea va fi moderată de traducătorul Jan H. Mysjkin.

****

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

 

Program:

Întâlnire cu Mircea Dinescu

30 ianuarie 2020, ora  12.30

Bibliotheek Ibliotheek Permeke

31 ianuarie 2020 ora 20.00

https://europalia.eu/nl/events/poezieweek

1 februarie 2020

http://www.huisvanhermanteirlinck.be/

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor