altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 3 iunie 2019

“Mirosul și somnul de veci” plus 2 more


Mirosul și somnul de veci

Posted: 02 Jun 2019 12:08 PM PDT

Programul expozițional de artă contemporană al Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia se arată a fi  destul de ofertant și dinamic, concurând cu cel al instituțiilor muzeale situate mai aproape de centrul capitalei, care sunt și mult mai accesibile publicului. La Mogoșoaia expun atât artiști consacrați, cât și artiști mai tineri, într-un ritm susținut, iar săptămâna aceasta, până pe 5 iunie 2019, în două dintre fostele dependințe ale palatului – la Foișor și la Ghețărie – poate fi vizitată expoziția „The Big Sleep” (Somnul de veci) a Biancăi Mann, curatoriată de Ana Negoiță. Proiect al galeriei Mobius din București, personala recurge la un repertoriu restrâns de elemente, însă cu efecte remarcabile la nivel vizual, olfactiv și auditiv.

Pe de o parte, avem instalația monocromă „The Maze” (Labirintul), care tematizează somnul de veci, dominând suprafața de expunere de la Foișor, dar permițând, totuși, vizitatorului să exploreze structura sobră, neagră, din toate unghiurile. Dispus pe un strat de cărbune și lucrat într-un material negru, conglomeratul de capete umanoide pare că gravitează în neant, dând într-adevăr senzația de labirint fără ieșire. În alb, un astfel de agregat de capete oferă o cu totul altă perspectivă, dacă ne amintim de lucrarea realizată de Bianca Mann într-o manieră similară și expusă la ediția a patra (cea din 2017) Art Safari. Pe de altă parte, la Ghețărie, avem instalația „The Dreaming Room” (Camera de visat), constând într-o serie de perne negre, dispuse într-un strat generos de fân, pe un fundal sonor șoptit, care face referire la somn ca nevoie fiziologică necesară redresării forțelor, opus al stării de veghe, ca tematică citită în cheie suprarealistă. Ambele instalații fac apel la o recuzită sumară, dar de efect, fiecare element având rolul său bine definit în economia expoziției.

Bianca Mann aparține generației tinere de artiști din București, așa-numitei categorii ”Super Contemporary”, iar practica sa artistică îmbină structuri sculpturale cu instalație de sunet și, în acest caz, în mod eficient cu mirosul de fân, reușind să obțină o reprezentare metaforică a morții și a somnului. Sigur, moartea și somnul au constituit dintotdeauna o sursă de contemplație și de inspirație pentru artiști indiferent de specializare sau de formare, iar folosirea negrului, cromaticii specifice culturii noastre în ceea ce privește reprezentarea și simbolistica morții este cât se poate de previzibilă, însă ineditul expoziției „The Big Sleep” constă în dimensiunea sa olfactivă, în mirosul de fân care, folosit ingenios ca mediu de exprimare artistică, te duce cu gândul la siestă, la somnul de după prânz, undeva, într-un cadru rural pitoresc. Apare aici un anume tip de abordare artistică, ce presupune participarea, prezența vizitatorului în expoziție, întrucât, chiar dacă imaginea sau sunetul pot fi înregistrate și redate, nu la fel se întâmplă și cu mirosul.

Ana-Daniela SULTANA

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gxUTapQ97fA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O’Loty te invită în pădurea magică Boreea”- o fermecătoare carte pe...

Posted: 02 Jun 2019 02:24 AM PDT

Scriitoarea franceză Marina ANCA, născută la București, a invitat  publicul, în cadrul târgului Bookfest, la o lansare de carte pentru copii. „O’Loty te invită în pădurea magică Boreea” este o operă întâi vizuală prin pozele încâtătoare pe care scriitoarea le oferă copiilor dar și educativă prin dialogurile în rime și tâlc pentru copii cei mici și poveștile educative pentru copii mai mari, punând un accent pe bunătate, prietenie și apărarea naturii. Prezentată în două combinații bilingve (română-franceză și engleză-franceză) ca și prima carte pentru copii, „Hai la joacă cu O’Loty în Australia” ea va fi disponibilă la standul editurii Eikon la Bookfest, (Romexpo Pavilion B2) și reprezintă un minunat cadou de ziua copiilor pe 1 iunie, după spusele un artistului, cântăreț și compozitor român, Sergiu Cioiu, care a prezentat opera scriitoarei la Bookfest cu o deosebită emoție în glas, el cunoscând-o de când Marina ANCA era chiar un copilaș căreia i se citeau povești. 

Domnia sa a invitat toți părinții din audiență să achiziționeze aceste volume iar desigur, pârinții vor putea găsi pe standul Eikon, pentru ei sau pentru copii lor adolescenți alte volume ale scriitoarei, mărturii istorice, recomandate de Ministerul Învățământului în Franța:

„Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă”,  „Fluturele în Safari între Franța și Nigeria Călătorii între alb și negru” și Amprenta fluturelui sau improbabila idilă între Capitalism și Dictatură” volum în care ne povestește cum s-a schimbat situația socială, econoșică și politică în ultimii 35 de ani atât în Franța cât și în România.

 

Număr de vizualizări :98http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tGD_SflWtXQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiera mondială a operei rock „Cruel”, la Târgu Mureș, în cadrul ...

Posted: 02 Jun 2019 02:20 AM PDT

Îmbinare între rock, clasic și muzică religioasă, opera rock „Cruel”, în regia lui Cezar Ghioca, va avea premiera mondială vineri, 7 iunie 2019, de la ora 19.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Patru soliști vocali excepționali, acompaniați de orgă clasică, un cvartet de coarde și o trupă rock – spectacolul “Cruel” promite o interpretare grandioasă a unei lucrări fusion cu sunet neașteptat și unic, inspirat de lucrările lui Mozart, Brahms sau Schubert, dar amintind de punk rock, de Nirvana, Dream Theater sau de AD/DC. Parte din suita manifestărilor prilejuite de cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, spectacolul “Cruel” reunește, într-un proiect experimental, câțiva artiști cu voci excepționale, de la Alexandru Arnautu Vraciu – cunoscut publicului larg în urma aparițiilor impresionante în emisiuni de televiziune precum Vocea României sau XFactor, sau artista de operetă Raluca Stoica – a cărei voce extraordinară, testată în musical, jazz, pop-rock sau canto clasic, a fost aplaudată, la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, în rolul Doica în musicalul „Romeo și Julieta”, în regia lui Kerényi Miklós Gábor, sau în rolul Madame Giry din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber. Urcă pe scenă Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formaţii ALTAR din Cluj-Napoca, sau artista heavy metal de origine maghiară Sara Hajdu. Compoziția este semnată de Tibor Molnar, membru al filarmonicii din Târgu Mureș și, totodată, fondator al trupei rock The Harriers. După premiera mondială la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”, lucrarea va fi prezentată într-o serie de concerte în Marea Britanie, începând cu spectacolul programat pe 22 octombrie în teatrul londonez Troxy.

Invitațiile pentru spectacolul din Târgu Mureș costă între 50 și 150 de lei și au fost puse la dispoziția publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.

Doctor în filozofia artelor spectacolului, titlu conferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Cezar Ghioca, care a semnat o suită de musicaluri în premieră în România, montează povestea profundă și sensibilă a unor personaje care încearcă să-și înțeleagă destinul plasând explicațiile undeva între soartă și coincidență, în timp ce invită publicul să evalueze o suită de întâmplări obișnuite de viață și să fie părtaș la experiențele și emoțiile fiecărui personaj. Peste aceste experiențe omenești – spun artiștii implicați în proiect -, triumfă puterea Creatorului, iar opera este în sine un mesaj de mulțumire și un îndemn la speranța, la a dori, a încerca și a crede în propriile visuri.

“Cruel, de Tibor Molnar, este o operă muzicală originală, a cărei apartență la un gen muzical clasic este foarte greu de definit. Este un amestec de poem simfonic rock cu o operă/musicalpop/rock. Povestea se bazează pe explorarea emoțională a unei relații de dragoste puțin probabilă dintre un bărbat aflat deja într-o relație amoroasă stabilă și o femeie libertină, bolnavă de cancer. Impresionantă este acuitatea, profunzimea și multitudinea de fațete revelate de acestă explorare în termeni muzicali. Suprapunerea stilistică în plan compozițional a unui stil ”neoclasic – neobaroc” cu sonoritățile rock împinse spre heavy metal,realizată cu mult bun gust și justificare dramatică, surprinde dinamica sentimentelor ce pendulează de la agonie la extaz în încercarea futilă de a echilibra moralitatea cu tăvălugul de neoprit al dorinței pătimașe”, spune Cezar Ghioca, regizorul acestui spectacol.

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani” va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie. Cele trei orașe vor găzdui evenimente de înaltă ținută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susținute de cei mai importanți profesioniști ai operei mondiale. Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoința Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I.

 

 

FESTIVALULUI REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI”

CO-PRODUCĂTOR: TVR

PARTENERI: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Consiliul Județean Mureș

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Festivalul se bucură de sprijinul SABION și Bioeel®

PARTENERI MEDIA: Radio Romania Muzical, Agerpres, Radio România Cultural, Radio Târgu Mureș, Clasic Radio, Ziarul Metropolis,  Reporter Global, Modernism.ro, Népújság, Zile și Nopți, Szabadsag, Feeder, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider

 

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor