altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 29 martie 2019

“Sculpturi inedite ale artistului Virgilius Moldovan, la galeria 12...


Sculpturi inedite ale artistului Virgilius Moldovan, la galeria 12-...

Posted: 28 Mar 2019 12:24 PM PDT

Situată pe Schleifmühlgasse nr. 12-14 în Viena, galeria 12-14 contemporary este unul dintre acele spații de artă contemporană care a reușit să-și valorifice în mod ideal suprafața de expunere de proporții reduse, constituind din aceasta mai de grabă un avantaj și amintind de alte proiecte grandioase desfășurate în spații mici, dacă ne gândim la prima locație a galeriei londoneze White Cube (Duke Street, St James’s), fondată de Jay Jopling, sau la galeria newyorkeză The Wrong Gallery, fondată de Massimiliano Gioni alături de Maurizio Cattelan și Ali Subotnick (care avea doar 1 m²). Concepută inițial ca un artist-run space acum 10 ani, galeria 12-14 contemporary este în prezent membră a Asociației Galeriilor de Artă din Austria și un reper al scenei de artă vieneză, lucrând cu artiști și curatori internaționali care aduc în prim-plan un discurs actual și bine articulat.

Printre artiștii colaboratori ai acestui spațiu expozițional se numără Alexandar Peev și Virgilius Moldovan, ale căror lucrările recente se regăsesc în perioada 7-31 martie 2019 în expoziția „Kinder des Zorns” (Fiii mâniei) curatoriată de Tiberius Stanciu. Titlul expoziției este extras din argumentul curatorial, ce constă într-un verset din epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel din Noul Testament (capitolul 2, versetul 3): „Întru care si noi toți am petrecut odinioară, în poftele trupului nostru, făcând voile trupului și ale simțurilor și, din fire, eram fiii mâniei ca și ceilalți.” Selecția de lucrări cuprinde sculpturi, desene și picturi semnate de Alexandar Peev și trei sculpturi inedite realizate de Virgilius Moldovan.

 

 

De formație sculptor, Virgilius Moldovan este născut la Brașov (1955) în decada în care orașul purta numele Stalin (aspect pe care artistul însuși îl evocă de fiecare dată când are ocazia) și  locuiește la Viena de trei decenii. Practica sa artistică constă preponderent în  sculptură hiper-realistă, realizată din silicon pigmentat, înfățișând cu precădere personaje reale, supradimensionate, nude. Pentru  lucrările din expoziția „Kinder des Zorns” artistul a recurs la forma sa reprezentativă de exprimare artistică, prin care sculptura capătă textură și culoare, însă a redus din mărimea lucrărilor optând pentru un cap de pisică, un cap de bebeluș și un adolescent care ține în brațe o păpușă gonflabilă.

Pe lângă atenția publicului, Virgilius Moldovan s-a bucurat, anul trecut, și de atenția criticii de artă; un material amplu a fost publicat în revista ARTA, iar un clasament al celor mai importante evenimente ale artei contemporane maghiare a inclus expoziția sa „Looking for identity” de la Szeged în top 10. Activitatea expozițională a artistului este așadar dinamică atât pe plan internațional, cât și în context vienez, iar recent a ajuns și în atenția publicului românesc, printr-o serie de retrospective organizate la Muzeele de Artă din Cluj-Napoca (2016), Craiova (2016) și Timișoara (2017). Rămâne de văzut ce instituție muzeală din capitală se va încumeta să expună controversatele nuduri hiperrealiste și supradimensionate realizate de Virgilius Moldovan, întrucât, exceptând expozițiile de la începutul carierei sale, artistul nu a mai expus în București.

 

Ana-Daniela SULTANA

Fotografii: Tiberius STANCIU © 12-14 contemporary

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GXWaEN0hc8o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Volumul ”Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism...

Posted: 28 Mar 2019 10:39 AM PDT

Vineri, 19 aprilie 2019, ora 18:30, la Librăria Book Corner – Librarium (Bulevardul Eroilor nr. 15, Cluj) va avea loc lansarea volumului Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964, de Miruna Runcan, Editura Tracus Arte (2019). Invitați alături de autoare: Alex Goldiș și Liviu Malița.

În mod paradoxal, studiile de istorie a artelor performative nu par să se fi aplecat decât foarte rar asupra felului în care s-au dezvoltat discursurile critice; și asta în pofida faptului că materia de bază care servește istoriografilor dedicați artelor (din ce în ce mai puțini în mediul academic în care-mi desfășor eu activitatea) este reprezentată de discursurile critice: editoriale, eseuri, cronici, anchete, reportaje și interviuri dintr-o epocă sau alta. Foarte puțini cercetători par să-și fi pus întrebări serioase despre relația dintre creație (artistică, teatrală…) și discursurile critice menite s-o reprezinte și s-o evalueze. […] Discursurile criticii nu sunt dependente doar de esteticile (hegemonice sau emergente) și de modurile de producție teatrală ale spațiului și vremii în care au fost scrise, ci și, mai-nainte de toate, de peisajul ideilor politice dominante, de relațiile de putere în raport cu care sunt emise judecățile de valoare. Din acest punct de vedere, discursul critic, chiar și atunci când nu e (sau nu dorește să fie) în sine unul normativ, își deconspiră, voluntar sau nu, rădăcinile axiologice, ideologice, în paralel cu referințele estetice care stau la vedere, în scheletul și carnea argumentației critice.  Miruna Runcan

 

MIRUNA RUNCAN este scriitor și critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș-Bolyai. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru și al Federației Internaționale a Cercetătorilor Teatrali.

 

De aceeași autoare:

Odaia de asediu (Dacia, 1983), Hermandria (Cartea Românească, 1986), Introducere în Etica şi legislaţia presei (ALL, 1997), A patra putere. Legislaţie şi etică pentru jurnalişti (Dacia, 2001), Modelul Teatral Românesc (Unitext, 2001), Teatralizarea şi Reteatralizarea în Romania. 1920-1960 (Eikon, 2003), Pentru o semiotică a spectacolului teatral (Dacia, 2005), Fotoliul scepticului spectator (Unitext, 2007), Habarnam în orașul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija (Limes, 2010), Bunjee-Jumping (Limes, 2010), Actori care ard fără rest (Cheiron/Fundația Camil Petrescu, 2011), Signore misterioso. O anatomie a spectatorului (Unitext, 2011), Critica de teatru: Încotro? (Presa Universitară Clujeană, 2015), Odeon 70 (OscarPrint, 2016), Club 70. Retro (Cartea Românească, 2017).

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ILI20n4j5lE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție multiculturală și multimedia, inclusă în Sezonul Franța –...

Posted: 28 Mar 2019 10:37 AM PDT

Joi, 4 aprilie 2019, ora 19:00, Galeria Galateca vernisează a doua expoziție a proiectului multicultural ARTA, inițiat de Agenția Defazată și prezentat în premieră în februarie 2019,  la Maison de l’International de la Grenoble. Manifestarea  multi-media reunește 14 artiști, din generații diferite, francezi, români, franco-români sau  artiști care au ales România sau Franța ca țări de reședință. Hsia-Fei Chang, Claude Closky, Nicolae Comănescu, Arantxa Etcheverria, Alexandra Joisten, Bernard Joisten, Ange Leccia, Petru Lucaci, Philippe Perrin, Julien Prévieux, alături de Julien Prost și Maria Norte Fonseca, doi tineri artiști studenți la ÉSAD-GV, sunt partenerii artistici ai lui Lucian Hrisav și Pandele Pandele, la rândul lor absolvenți recenți ai UNArte (Universitatea Națională de Arte din București).

ARTA este o expoziție realizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și care este găzduită în București de galeria Galateca în perioada 4-23 aprilie.

Propunerile proiectului ARTA se articulează în jurul unei dinamici de oscilație între mai multe polarități: fantastic și real, ecologie și tehnologie, frică și joacă, istorie și narațiune, cinism și inocență, autenticitate și simulare, frumusețe plastică și frumusețe estetică a documentului, corp și textile, trame și figuri, eter mental și masivitate a materiei. Publicul are șansa și bucuria de a asocia aceste concepte cu operele artiștilor. Lucrările de artă  sunt corpuri care se deplasează cu viteza spiritului, dar rămânând imobile: un punct de plecare în care converg sensul și senzația.

Pentru ARTA, Agenția Defazată  a reunit artiști români și francezi cu scopul de a-i incita la un dialog plastic între cele două țări. Scenariul acestei expoziții s-a construit în jurul unui meci care nu are deloc ca finalitate învingerea unei echipe de către alta, ci de a produce efecte stilistice și paradoxuri ludice. Arta este un ecosistem care generează, zilnic, noi specii în timp ce altele cad în uitare… Ce este de fapt specia artistică ARTA? O specie pe cale de dispariție (pictură, instalație, înregistrări video), vânată de prădătorii care vin pe Internet, din spațiul virtual? Sau, dimpotrivă, un  mutant solid ale cărui membre formează un corp elastic și sportiv, capabil să facă un pas fantastic peste Europa, unind România și Franța? Un fel de « Transformer » cultural?

Fiecare expoziție din cadrul proiectului ARTA are de fapt propriul său context, sezon, momentul său fatal de expresie, încarnarea sa, momentul său de apariție. Astfel vizitatorii vor regăsi la Galateca o continuare a unei prime expoziții de la Maison de l’International de la Grenoble, dar cu o plasare a propozițiilor plastice într-un cu totul alt context.

Agenția Defazată este o structură polivalentă fondată de Alexandra Joisten și Bernard Joisten, cu scopul este de a produce evenimente, experiențe artistice și dispozitive de expoziție. Expoziția intinerantă ARTA a fost prezentată la Grenoble între 5 și 28 februarie 2019, la Maison de l’International, iar la București între 4 și 23 aprilie 2019, la Galeria Galateca.

Expoziția ARTA este sprijinită de Institutul Cultural Român, Ministerul Francez al Europei și Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ambasada României în Franța, Institutul Francez, Primăria Orașului Grenoble, Drac Auvergne – Rhône-Alpes, Grenoble-Alpes Métropole, ÉSAD-GV, Departamentul Isère, Societatea Seigneurie-Gauthier, Modernism, Biz, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, illy.

 

Agenția Defazată mulțumește următoarelor persoane, fără al căror ajutor nu am fi putut realiza această expoziție (în ordine alfabetică) :

 

Dl. Lionel Beffre, Dl. Jean-Marc Bontoux, Dna Béatrice Caroubier, Dl. Pierre Espuche, Dl. Cyril Fantin, Dl. Christophe Ferrari, Dl. Jean-Jacques Garnier, Dl. Michel Griscelli, Dl. Yohann Hideux, Dna Doina Marian, Dl. Michel Papaud, Dl. François Peyronnet, Dl. Aymeric Perroy, Dl. Jean Raffort, Dl. Eric Recoura, Dna Françoise Rousset, Dl. Andrei Țărnea, Dna Liliana Turoiu.

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UFO6tO5iYAs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O seară de jazz american și autohton. Concert New Landscapes la Bib...

Posted: 28 Mar 2019 09:02 AM PDT

Un nou concert jazz îmbogățește programul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, de această dată publicul fiind invitat să descopere unele dintre cele mai frumoase piese de jazz standard american și autohton în interpretarea cunoscutei formații New Landscapes din care fac parte Ana Maria Galea – voce și Daniel Csikos – pian. Prezența pe scenă a celor doi artiști a fost definită de ascultători prin atribute superlative, „o prezență lirică, dramatică, aproape spectaculară”. Concertul se intitulează „Harmonic Vibes” și va avea loc luni, 1 aprilie 2019, de la ora 19 :00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2). AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com

 

Ana Maria Galea și Daniel Csikos concertează împreună de mai bine de 10 ani. În formula de duo, cei doi artiști explorează teme cunoscute și mai puțin cunoscute din repertoriul standard american, dar și autohton, păstrând în abordarea lor cât mai mult din sonoritățile autentice ale pieselor originale, adăugând, în același timp, o notă personală, calități prin care s-au remarcat în nenumărate rânduri pe scenele românești și din străinătate. Prin acest proiect cei doi artiști invită publicul la o călătorie sonoră, marcată de o plăcută emoție, de poeticitate și vigoare, unite de un stil unic datorat și experienței artistei cumulate de-a lungul anilor în domeniul actoriei. De menționat este faptul că Ana Maria Galea a studiat la începutul carierei sale alături de iubita cântăreață jazz Anca Parghel.

La concertul de luni seară artiștii vor aborda un program special din care vor face parte lucrări semnate de Wayne Shorter, Mack Gordon, Michel Legrand, Juan Tizol, Duke Ellington, Gerald Marks și Seymour Simons, dar și lucrări de Edmond Deda, Mircea Tiberian și Anca Parghel, lucrări prezentate în aranjamentele proprii ale celor doi artiști, originari din Târgu-Mureș.

Ana Maria Galea, (cântăreață, absolventă a Universității de Artă Teatrală din Târgu-Mureș – secția actorie) și Daniel Csikos (pianist, absolvent al secției de pian clasic din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, prezent pe scena de jazz începând cu anul 2007) cântă împreună din anul 2008. Au explorat de-a lungul timpului, în diverse formule (unele dintre ele având invitați muzicieni renumiți din țară și străinătate), teritoriile jazz-ului standard, al compoziției sau al temelor de influență folclorică, editând, în anul 2014, în formula completată de Michael Acker la contrabas și Tavi Scurtu la baterie, unul dintre primele discuri de jazz standard de după Revoluție intitulat „I Know You by Heart”.

Conform tradiției, tema evenimentului va prilejui organizarea unei expoziții aparte cuprinzând documente alese din colecțiile Bibliotecii din care nu vor lipsi CD-uri și viniluri ale fondatorilor jazz-ului în România și în plan internațional.

Toate evenimentele și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

 

***

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România. Programul împlinește anul acesta 10 ani de activitate și sute de concerte organizate pentru susținerea scenei tinere de muzicieni.

Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wine. Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/P9B2DtT6L2Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Moshe Idel, unul dintre cei mai mari specialiști în iudaism ai lumi...

Posted: 28 Mar 2019 04:21 AM PDT

În perioada 5-7 aprilie 2019, ieșenii îl pot întîlni pe Moshe Idel, unul din cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română.

Mai jos, programul de evenimente dedicate venirii la Iași a profesorului de gîndire iudaică Moshe Idel. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Vineri, 5 aprilie, 17:00-19:00, Sala Senatului, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (Bulevardul Carol I nr. 11)

  • Deschiderea colocviului Terra Iudaica (Moshe Idel: „O lumină ce se stinge”, 17:15-17:45)

 

Sîmbătă, 6 aprilie, 10:30-12:30, Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron 67, Iași)

  • Seminar cu Moshe Idel: Alchimie și Cabala

Va modera: Sorin Antohi

 

  • Lansare de carte: Experiența mistică în opera lui Abraham Abulafia, de Moshe Idel, apărută de curînd în colecţia „Plural. M”, a Editurii Polirom, traducere din engleză de Maria-Magdalena Anghelescu.

Invitat, alături de autor: Nicu Gavriluţă

Va modera: Sorin Antohi

 

Duminică, 7 aprilie, 11:00-13:00, Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron 67, Iași)

  • Ioan Petru Culianu. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi, eveniment prilejuit de apariția unei noi ediții la Polirom a volumului Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie, în „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, ediție îngrijită de Sorin Antohi și Mona Antohi; studiu introductiv de Sorin Antohi; traduceri de Mona Antohi, Sorin Antohi, Dan Petrescu, Catrinel Pleșu, Corina Popescu, Anca Vaidesegan. Mai multe detalii, aici.

 

Organizatorii evenimentelor: Trivium. Revistă de gândire simbolică, Institutul de Studii și Cercetări Simbolice Iași, Asociația „Alexandru Ioan Cuza”, Asociația „Orbis Tertius” / „A Treia Lume”, Zentrum für die Erforschung der deutschen Kultur (ZDK) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și The Jewish Galicia & Bukovina Project al Universității din Haifa, Editura Polirom.

 

Experiența mistică la Abraham Abulafia

Traducere din engleză de Maria-Magdalena Anghelescu

Moshe Idel oferă prima prezentare amplă a gîndirii lui Abulafia, unul dintre cei mai importanți mistici evrei și fondatorul Cabalei extatice, de la tehnicile folosite de predecesorii acestuia – incluzînd aici și muzica – pînă la caracteristicile experienței sale mistice și imaginile erotice cu ajutorul cărora este ea exprimată. Analizînd vastul material reprezentat de scrierile abulafiene care ni s-au transmis, volumul deschide calea spre o nouă înțelegere a misticii evreiești, evidențiind importanța Cabalei extatice pentru evoluția ulterioară a iudaismului mistic.

Născut în 1947 la Târgu-Neamț, Moshe Idel a emigrat în Israel la 16 ani. Studii de Ebraică și Engleză la Universitatea din Haifa, doctorat în filozofie ebraică și Cabala la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Profesor emerit de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică și cercetător la Institutul Shalom Hartman, ambele din Ierusalim, este unul din cei mai mari specialiști din toate timpurile în iudaism, de la Cabală la hasidism, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română. Președinte al World Union of Jewish Studies. Multiplu premiat, doctor honoris causa al mai multor universități. Numeroasele sale cărți și studii au apărut în mai multe limbi. Editura Polirom a publicat: Perfecțiuni care absorb. Cabala și interpretare (2004), Ceea ce ne unește. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări (2008), Fiul lui Dumnezeu și mistica evreiască (2010), Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor și șabatianism (2013), Mircea Eliade. De la magie la mit (2014), Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecțiune, perfectibilitate (2015).

 

 

Număr de vizualizări :75http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Kr34K1AbvgA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Semnele Ceriului – Constelații românești tradiționale”, la Muzeul ...

Posted: 28 Mar 2019 04:18 AM PDT

Joi, 4 aprilie 2019, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la vernisajul dublei expoziții „Semnele Ceriului – Constelații românești tradiționale”. Proiectul reunește fotografii aparținând lui Ilie Tudorel, artist fotograf din Baia Mare, adunate sub numele „Semnele Ceriului” și materiale multimedia realizate de specialiștii Complexului Astronomic Baia Mare, prezentate sub numele „Constelații românești tradiționale”.

Expoziția „Semnele Ceriului” îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Toate aceste simboluri dau frumuseţe şi un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Această simbolistică totemică azi uitată sau cunoscută doar de meşterii populari este prezentată astfel încât privitorul modern să înţeleagă uşor semnificaţia mesajului de peste milenii pe care strămoşii noştrii au dorit să-l transmită.

 

Cea de-a doua expoziție, „Constelații românești tradiționale”, este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

 

Vernisajul va avea loc joi, 4 aprilie, începând cu ora 15:00, în Sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 28

Număr de vizualizări :57http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mMhTvGbXQvA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Festivalul Internațional ”Vară magică” omagiază capitala României

Posted: 28 Mar 2019 04:01 AM PDT

În perioada 10 iulie – 21 august 2019, Lanto Communication continuă seria verilor magice la Ateneul Român, cu ediția a VIII-a a Festivalului Internațional “Vară Magică”. Anul acesta evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de atestare documentară a orașului București și a 360 de ani de când acesta a devenit capitală a Țării Românești, desfășurându-se sub egida “București 560”.Considerat deja un reper semnificativ pentru muzica clasică din Europa, Festivalul ”Vară Magică” aduce în centrul evenimentelor culturale ale capitalei 13 concerte extraordinare, ce vor avea loc în fiecare miercuri și joi, începând cu ora 19:30. Orchestre de tineret din România alături de cele ale Portugaliei, Danemarcei și Olandei vor interpreta lucrări renumite din repertoriul național și internațional, având ca dirijori și soliști nume sonore pe scena muzicii clasice: Horia Andreescu, Morten Ryelund, Cristian Mandeal, Alexandru Ilie, Gabriel Bebeșelea Sergey Malov, Alexandru Tomescu, Omar Massa, Rebekka Hartmann, Ștefan Diaconu, Rodica Vică, Alexander Sitkovetsky și alții.

Informații actualizate despre artiștii invitați sunt disponibile pe pagina oficială a evenimentului: https://lanto.ro/festivalul-vara-magica-2019  , urmând ca programul festivalului să fie anunțat în data de 15 aprilie 2019, când vor fi puse în vânzare abonamentele în rețeaua bilete.ro.

 

Despre Festivalul Internațional Vară Magică

* Stagiunea Vară Magică, una dintre puținele manifestări de acest fel din Europa, a avut, de la debutul său din 2012, peste 100 de concerte și peste 60.000 de spectatori, reușind astfel să se impună drept unul dintre evenimentele emblematice ale Capitalei. De-a lungul anilor, stagiunea Vară Magică a adus pe scena Ateneului Român mari artiști ai lumii, precum Valentin Gheorgiu, Elisabeth Leonskaja, Mihaela Martin, Elena Bashkirova, Frans Helmerson, Emmanuel Sejourne, ori Peter Sadlo. Printre orchestrele renumite care au concertat în cadrul acestui proiect se numără Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, precum și cele naționale, de mare calibru mondial, ale Franței, Germaniei, Austriei, Spaniei, Portugaliei sau Olandei.

Despre Lanto Communication

Lanto Communication a apărut acum aproape un deceniu. Încă de la început, inițiatorul său şi-a propus ca unic scop să arate lumii că România, prin tinerii ei, a păstrat intactă sclipirea diamantină a geniului muzical al locuitorilor acestor locuri străvechi. Apariția Asociației Lanto Magia Muzicii a adus un spor substanțial de calitate și a înlesnit crearea unor parteneriate benefice culturii naționale.

FESTIVALUL VARĂ MAGICĂ 2019 ediția a VIII-a, 10 iulie – 21 august 2019, Ateneul Român

PROGRAMUL FESTIVALULUI: https://lanto.ro/festivalul-vara-magica-2019

ORGANIZATOR: Lanto Communication – www.lanto.ro

Număr de vizualizări :50http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lCnQoGEFQw0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Simfonia nr. 1 compusă de Mozart la 8 ani, pe scena Sălii Radio

Posted: 28 Mar 2019 03:48 AM PDT

Mozart avea doar 8 ani când a compus prima sa simfonie. Era deja cunoscut ca un copil minune al Europei în calitate de interpret, dar nu marcase încă lumea muzicală și în calitate de compozitor. Avea să mai lase posterității încă aproximativ 600 de compoziții, în doar aproape 36 de ani de viață, fiind considerat, poate mai mult decât orice alt compozitor, un geniu al muzicii. Simfonia nr. 1 de Mozart face parte din programul pregătit de ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO, pentru concertul pe care îl prezintă miercuri, 3 aprilie 2019, ora 19.00, pe scena Sălii Radio. Afișul serii cuprinde, de asemenea, Serenata notturna în Re major semnată de Amadeus, Simfonia nr.1 – Beethoven și Ceaikovski – Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului GHEORGHE COSTIN – dirijor permanent la Filarmonica Banatul din Timişoara – aplaudat la pupitrul filarmonicilor din țară, dar și în afara României. În 1998, Gheorghe Costin a fost invitat să dirijeze Orchestra de cameră London Schubert Players Orchestra, la Festivalul Internaţional de la Windsor. În 2011 și 2017 a dirijat Lebanese Philharmonic Orchestra din Beirut, iar în 2016 s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră din Wernigerode (Germania).

Violoncelistul FILIP PAPA – apreciat atât ca solist-concertist în ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca ş.a.) şi în străinătate (Elveţia, Germania), cât și ca membru al cunoscutului Cvartet Ad libitum –  este invitat special al Orchestrei de Cameră Radio, în acest frumos concert Mozart/Beethoven/Ceaikovski.

 

GHEORGHE COSTIN a fost dirijor permanent al filarmonicilor din Târgu-Mureş (1986-1988) şi Iaşi (1988-2001), iar din anul 2001 este dirijor permanent la Filarmonica Banatul din Timişoara. Printre punctele importante din cariera sa dirijorală se numără concertele derulate sub bagheta sa la Grand Prix – Maria Callas – Atena (1990 – 2010), Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu (ediţiile 1991, 2003, 2007 şi 2011), Festivalul de operă Mario del Monaco de la Fano (Italia – 1991), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – Bucureşti (ediţiile 1992, 1993 și 2016), Festivalul Mozart Cluj-Napoca (2003, 2006), Concursul Pacem in Terris (Bayreuth – 1997, 1999, 2001) ș.a.

A efectuat turnee în Austria, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada, în renumite săli de concerte, precum: Sala UNESCO – Paris, Sala Gasteig, Herkulessaal der Residenz și Carl Orff – Saal (München), Megaro Moussikis (Atena).

 

 Cu o vastă experienţă de instrumentist membru al Cvartetului Ad libitum, de solist-instrumentist în orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi (1998-2008), violoncelistul FILIP PAPA a susţinut numeroase concerte în calitate de solist-concertist: în ţară (Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Bucureşti, ş.a.) şi în străinătate (Elveţia, Germania).

Născut la Timişoara într-o familie de muzicieni, Filip Papa a început studiul pianului şi apoi al violoncelului în oraşul natal, a continuat la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi la Conservatorul George Enescu din Iaşi. În 1998, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, împreună cu ceilalţi trei colegi de la clasa de muzică de cameră a pus bazele Cvartetului Ad libitum, formaţie repede remarcată pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro .

 

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/G1f71oUwNvs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Revolta poveştilor”, în premieră la Teatrul „Stela Popescu”

Posted: 28 Mar 2019 03:37 AM PDT

Duminică, 31 martie 2019, ora 19.00, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, va fi pezentat în premieră spectacolul ”Revolta poveştilor”, adaptare după un text de Sînziana Popescu, producţie a Primăriei Municipiului București, prin Teatrul „Stela Popescu”.

”Revolta Poveștilor” un spectacol despre pierderea plăcerii de a ține în mână o carte, de a o răsfoi și de a desena cu mintea povești pline de magie, personaje și culoare. In lumea tabletelor și a jocurilor video, se pierde cel mai important prieten al copilului – imaginația, cea care îi face pe cei mici să aibă curaj să viseze și să lupte cu determinare pentru a-și împlini visele. Poveștile sunt esenţiale pentru educația noastră, ne deschid ușa către lumea cărților și ne dezvoltă universul imaginar al vieții adulte. Vremurile se schimbă, copiii se adaptează din mers vitezei și tehnologiei actuale, părinții sunt copleșiți de virtual, timpul se comprimă, iar magia unei povești pierde teren.

”Revolta Poveștilor” este o piesă care vrea să arate atât copiilor cât și părinților că poveștile pot continua să existe doar dacă sunt citite, cultivate și iubite. Altfel, toate personajele cu care noi, adulții, am copilărit se revoltă, se urâțesc și devin anacronice. Cine rezolvă problema ? Tot niște copii care, atrași în lumea cunoașterii și imaginației, restabilesc ordinea și salvează de la uitare emoțiile întâlnirii cu personajele de basm.

Creatorul lui Lampio (un licurici care cucerește constant publicul Teatrului Stela Popescu), regizorul Tony Adam a făcut cu scriitoarea Sânziana Popescu, scenograful Cristian Marin și coregrafa Ioana Macarie şi au dat viață unei poveşti amuzante, sensibile și pline de nostalgie în cafre se intersectează Vrăjitorului din Oz, Scufița Roșie, Făt Frumos, Cenuşăreasa, Capra cu trei iezi și nu numai. În distribuţie : Marian Sas Petrică – George, Alexandru Rebeja – Mihai, Sorin Aurel Sandu – Lupul / Balaurul / Pitic (Înțeleptul), Cătălin Frăsinescu – Făt Frumos / Vrăjitorul din Oz / Pitic (Morocănosul), Ștefan Rebeja – Hansel, Irina Cărămizaru – Gretel, Carla Waltner – Capra / Cenușăreasa / Pitic (Hapciu), Ștefania Dumitru – Scufița Roșie / Mutulică, Magda Condurache – Oglinda, Mădălina Mihai – Alba ca Zăpada, Manuela Hărăbor / Ana Maria Mihai – Mama Vitregă, Silvia Maurițiu – Sora / Pitic (Somnorosul) / Căpcăun, Alexandra Dogaru – Sora / Pitic (Rușinosul) / Căpcăun, Andrei Dogaru – Măgar / Pitic (Bucurosul).

”Revolta Poveștilor”  – o nouă producție a Teatrului Stela Popescu pentru publicul tânăr, este o poveste terapeutică  care ne îndeamnă să medităm asupra mesajului pe care îl transmite.

Bilete online: www.mystage.ro , www.bilete.ro , www.startickets.ro ,www.bilet.ro  şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.

Număr de vizualizări :46http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UNNutuWpw34?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Andrei Oişteanu conferențiază la TNB

Posted: 28 Mar 2019 03:01 AM PDT

Duminică, 7 aprilie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, Andrei Oişteanu prezintă conferinţa cu tema ”Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri”.

Istoria evreilor din România este mai puţin cunoscută în lume. Alte comunităţi evreieşti din Europa răsăriteană (Rusia, Polonia şi chiar Ungaria) au fost mai vocale şi mai vizibile. Încerc să dau culoare acestei pete, dacă nu chiar albe, măcar gri. Mai ales că a fost o comunitate numeroasă şi importantă. În 1939, evreii din România Mare numărau aproape un milion de suflete, fiind a treia comunitate din Europa şi a patra din lume, după Polonia, Uniunea Sovietică şi SUA. O comunitate cvasi-eterogenă, dar unitară, cu un aport deosebit la istoria politică, economică şi culturală a României. O treime dintre ei au pierit în Holocaust, ceilalţi au fugit din calea comunismului.

Evenimentul fundamental care a marcat diferenţa dintre evreii din România şi cei din Europa a fost neacordarea cetăţeniei evreilor-români odată cu adoptarea Constituţiei „liberale” din 1866. România a ratat sincronizarea cu Europa, un fapt cu consecinţe socio-politico-culturale majore: apariţia antisemitismului economic (pe lângă cel rasial şi religios); întărirea instituţiilor comunitare proprii; apariţia avant la lettre a mişcării sioniste în spaţiul românesc etc. Evreii din România sunt altfel pentru că (şi în măsura în care) România este altfel.    Andrei OIȘTEANU

 

 

Despre conferenţiar

Andrei Oişteanu este antropolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, fiind membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română). Este profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice (Univesitatea Bucureşti). Este membru al Grupului pentru Dialog Social. În ultimii ani a publicat la Editura Polirom următoarele cărţi: Imaginea evreului în cultura română (2012), carte tradusă în engleză, germană, franceză, maghiară şi italiană (mai multe premii în România, Italia, Belgia, Israel, printre care Premiul Academiei Române, Premiul B’nai B’rith Europe, Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociaţia Bucureşti); Grădina de dincolo (2012); Cutia cu bătrâni (2012); Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2013), tradusă în engleză şi italiană; Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi I.P. Culianu (2014); Narcotice în cultura română (2014), tradusă în germană (Premiul Special al Uniunii Scriitorilor); Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură (2016, 2018), în curs de traducere în engleză (Premiul “Scriitorii anului 2016”). Andrei Oişteanu a fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României de Preşedintele României (2006) şi cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana de preşedintele Italiei (2005).

 

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021.314.71.71 (Agenţia de bilete)

Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro

Vizualizări: 77

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor