altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 29 mai 2021

“”Culoarul unei cărți depinde, pe lângă calitatea scriiturii, și de...


”Culoarul unei cărți depinde, pe lângă calitatea scriiturii, și de ...

Posted: 28 May 2021 09:40 AM PDT

Ionuț Manea s-a născut pe 20 mai 1981, în Slatina, județul Olt. Este medic dentist. În prezent, locuiește în Timișoara. Publică în revistele literare: ”Literomania”, ”Helion”, ”Orizont”, ”Liternautica”, ”Reșița Literară”. În 2020 obține premiul național ROMCON pentru povestire. Absolvent al unor cursuri de scriere creativă cu Marius Chivu și Florin Iaru. Este redactor la revista ”Helion” și membru onorific la salonul de literatură „Junimea”. Este prezent cu texte în antologia ”Literomania de proză scurtă” (2019), antologia ”Moștenirea Văcăreștilor” (2017, 2019) și antologia ”Pomele izolării”, MLNR Iași-2021. A debutat cu volumul de proză scurtă  ”Confesiunile Maestrului Păpușar” (2020), la Editura Tracus Arte, câștigător al premiilor  ”ROMCON”, pentru volum de povestiri și nuvelă. A publicat volumul de poezii ”Scrisoare pentru PingSu”, 2021, la editura TracusArte. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Ionuț Manea.

–  ”Scrisoare pentru Ping Su” (editura Tracus Arte, 2021) începe cu o superbă poezie dedicată lui Traian T. Coșovei, patronul spiritual al unei colecții de debut la aceeași editură și, de altfel, mentorul și maestrul multor tineri poeți. De ce ai ales să deschizi volumul așa?

– În primul rând, mulțumesc pentru întrebările pertinente și foarte bine conturate. Am început cu un poem dedicat lui Traian T. Coșovei pentru că a fost poetul reprezentativ al unei generații optzeciste, foarte bune, cum nu cred că vom mai avea multă vreme. Cenaclul de Luni a creat poeți solizi, care nu s-au destrămat, iată, nici după patruzeci de ani, alături de Florin Iaru, Mircea Cărturescu, Ion Stratan, etc… Mai mult, Aer cu diamante, o antologie a celor patru, a fost o gură de aer proaspăt și extrem de bine poziționată în poezia românească. Poeziile lui Traian T. Coșovei, au fost mai apropiate de singurătatea, melancolia acestui volum de debut, Scrisoare pentru Ping Su.  Explozivul poetic, încărcat cu o tristețe aparte, sfioasă și bine camuflată, au fost, pentru mine, liniile de care m-am apropiat mai mult, în perioada scrierii cărții. Și încă un lucru important, Scrisoare pentru Ping Su  a fost volumul finalist  în cadrul concursului de debut, Train T. Coșovei, 2020.

– Poezia din ”Scrisoare pentru Ping Su” este una primitoare și generoasă. Deși este debutul tău poetic, textele publicate sunt mature, omogene și calde, lipsite de orice stângăcie. Care e povestea volumui și a traiectoriei tale poetice?

 Am început cu proză scurtă. Apoi, la îndemnul unor prieteni, am tatonat și această zonă pretențioasă. A fost un lucru bun, pot să spun. Poezia, ca forță opozantă a prozei, a constituit un teritoriu cald, de meditare, de contrabalansare, din care am avut multe de învățat. Am participat și am fost premiat la câteva concursuri literare, unde am cunoscut oameni deosebiți. Am publicat în diverse reviste literare, care în scurt timp au apreciat poeziile și povestirile mele, și pot spune, la acest capitol, că, platforma literară, independentă, Literomania mi-a fost un bun confident, alături de Helion, Liternautica, etc.

Câțiva ani buni am lucrat la volumul de poezie. Autodidact și deschis criticilor și influențelor celorlalți poeți.

 

– Revenind, cumva, la prima întrebare: cele mai multe texte din volumul tău sunt dedicate atât unor scriitori clasici, cât și unor poeți contemporani, cum ar fi Adrian Suciu, Costel Stancu sau Claudiu Komartin. Care sunt personalitățile care ți-au determinat parcursul poetic?

– Poeții enumerați au avut, în mod cert, o influență asupra mea, unii dintre ei susținându-mă până la capăt. În același timp am încercat să am ritmul meu propriu, fără să-mi pierd șira spinării. La Reșița, în cadrul concursului de poezie Ion Chichere , alături de Cenaclul Semenicului, am întâlnit oameni deosebiți: Radu Cernătescu, Costel Stancu, etc. Cu o empatie sinceră cum rar am văzut și de care m-am simțit apropiat, deși în contextul pandemiei actuale, întâlnirile s-au rărit. Claudiu Komartin m-a susținut pe fabrica de literatură, încă din 2015, criticând constructiv primele mele încercări poetice, un element încurajator pentru un debutant. Categoric, poezia celor enumerați, a fost aproape de ceea ce căutam eu.

 

– Ce așteptări ai de la receptarea poeziei tale față de primirea, deja foarte bună, a prozei tale din ”Confesiunile maestrului păpușar”?

– Aș minți dacă aș spune că nu am așteptări. Însă știu că lucrul acesta are nevoie de timp. Culoarul unei cărți depinde, pe lângă calitatea scriiturii, și de puțin noroc, puțin fler. Nu pot decât să  o ajut, în funcție de timpul disponibil. Mulțumesc editurii Tracus Arte, pe această cale, care a avut bunăvoința să se ocupe de promovarea ei, să o așeze pe un piedestal, sper eu, binemeritat.

 

 Deși ai în bagaj două cărți recente, ce mai pregătește ”laterna fermecată” despre care scrie Cornel Secu pe coperta patru a volumui ”Scrisoare pentru Ping Su”?

 Lanterna fermecată , cum spune Cornel Secu, lucrează în propriul ei ritm. Uneori lent, altădată năpustindu-se asupra emoțiilor, trăirilor și ricoșeurilor acestora, cu forța și lumina ei difuză, pentru a evidenția sau a ascunde, tot ceea ce trezește în noi, poezia. De multe ori reușește, în alte situații este nevoie de intervenția noastră, de-a șlefui, de-a reda forma finală, cât mai confortabilă pentru cititor.  Momentan, în stadiu de lucru, sunt două manuscrise: un volum de poezie și un roman. Când vor ajunge la formula finală, stabilă?, vom vedea. Este nevoie de timp.

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-iDKbJrZlMU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Râsul Medusei”, de Hélène Cixous, editura Tracus Arte

Posted: 28 May 2021 09:07 AM PDT

La editura Tracus Arte va apărea celebrul eseu Râsul Medusei, de Hélène Cixous, în traducerea Magdei Cârneci.

Publicat în 1975, și tradus apoi în multe limbi, Le rire de la Méduse a devenit unul din textele legendare ale mitologiei eseurilor feministe, începând cu Mary Wollstonecraft în secolul al XIX-lea și Virginia Wolf la început de secol XX, continuând cu Simone de Beauvoir, Germaine Greer, Betty Friedan, Eve Ensler, Maya Angelou sau Margaret Atwood etc. în a doua jumătate. De la volumul Le deuxième sexe (Al doilea sex) din 1949 de Simone de Beauvoir, gândirea feministă nu avusese până în anii ’70 evoluții majore, mai ales în legătură cu „diferența sexuală”. Le rire de la Méduse (1975), un text-manifest, cunoaște un mare succes internațional tocmai pentru că vorbește deschis despre această diferență și despre modalitatea de a concepe o scriitură literară specifică problematicii feminine, dând astfel glas aspirațiilor încă neclar formulate ale generației sale. Prin documentarea experiențelor lor, scrie Cixous, femeile pot deconstrui stereotipurile sexiste care prezintă corpul feminin ca pe o amenințare. Este vorba de un text filosofic, pe cât politic, pe atât de poetic, pe cât de rațional, pe atât de „jucat” lingvistic, ortografic și stilistic (de unde uneori dificultatea traducerii). Ironizând principiile și interdicțiile patriarhatului dominant, Râsul Medusei experimentează și propune un nou stil de scriitură feminină (formulă lansată de H. C.) – decomplexată, surâzătoare, jucăușă și rafinată. Aceasta conferă eseului forța și prospețimea neștirbită de trecerea timpului. În el se vor regăsi multe femei creatoare care-și caută afirmarea și recunoașterea.
Magda Cârneci

 

Ofer această primă traducere în română a celebrului eseu Râsul Medusei semnat de Hélène Cixous, cu speranța că el va motiva și încuraja alte femei scriitoare din România să-și asume până la capăt, cu energie și curaj, condiția feminină. „O să le arătăm noi lor sextul nostru”, cum spune Cixous.
Magda Cârneci

 

Născută în 1937, în Algeria, Hélène Cixous și-a început cariera în anii ’60 și a cunoscut toate turbulențele politice și literare ale acelei perioade. Prietenă cu Jacques Lacan, Michel Foucault și Jacques Derrida între alții, Cixous a fost și este o scriitoare prolifică și o intelectuală angajată. În 1968 fondează revista Poétique împreună cu Tzvetan Todorov. Creează, cu Michel Foucault și Gilles Deleuze, universitatea experimentală din Vincennes (Paris-VIII), unde vor activa diverse grupuri revoluționare, între care „Mouvement de libération des femmes” (celebrul MLF). În 1974 creează primul masterat, apoi doctorat, de studii feminine din Europa. În 1975 își începe colaborarea cu Editions des femmes, condusă de nu mai puțin celebra Antoinette Fouque.

 

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/05/28/rasul-medusei-de-helene-cix...

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LMl7Z-ObLOg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

MNLR – 64 | Ziua Copilului |

Posted: 28 May 2021 08:54 AM PDT

MNLR a pregătit pentru 1 iunie un program divers de evenimente și activități atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai mari. Expoziții de benzi desenate și de fotografii cu imagini din copilăria scriitorilor, ateliere de spus povești, de creativitate și de căutare de comori, un mini-maraton de lectură în Grădina MNLR, o proiecție de film pe tema copilăriei și un concert de muzică semnat de Tic Petroșel. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Bucureștenii și cei care se află în trecere prin Capitală la 1 iunie 2021 pot participa gratuit la evenimentele organizate de Muzeul Național al Literaturii Române la sediile sale, la Casele Memoriale pe care le deține, precum și la Mall Vitan, unul dintre partenerii MNLR.

Întrucât 1 iunie este și data înființării MNLR de către directorul fondator Perpessicius, Institutul Cultural Român din Madrid, partenerul muzeului în numeroase proiecte, va difuza filmul de prezentare a muzeului, cu traducerea în limba spaniolă semnată de Luana Stroe și realizată pentru publicul spaniol și hispanofil.

Parteneri: ICR Madrid, București Mall Vitan, Centrul pentru Tineret al Municipiului București
Sponsor: Taxiul cu Bomboane

Programul evenimentelor aici.

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/77_XmGPmvvc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Caravana filmului românesc” ajunge la Călărași

Posted: 28 May 2021 08:41 AM PDT

Pentru a aduce bucuria în sufletul copiilor, cu ocazia zilei de 1 iunie, Primăria Municipiului Călărași a invitat la Călărași „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” pentru a prezenta o selecție de filme dedicate în special copiilor și tinerilor, dar și publicului cinefil. Astfel, în perioada 30 mai – 1 iunie 2021, spectatorii de toate vârstele sunt invitați la Sala de Spectacol „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură Călărași. Programul începe duminică, 30 mai, de la ora 18.00, în atmosfera de poezie sonoră pe care o aduce Walter Ghicolescu, într-un concert folk dedicat întregii familii. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul evenimentului.

 

După concert, de la ora 19.00, este programat filmul istoric „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”, regia: Mircea Drăgan, cu Gheorghe Cozorici (în rolul titular), Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Florin Piersic, Ana Széles în rolurile principale. Filmul a avut premiera în anul 1975 și fost realizat pentru celebrarea a 500 de ani de la bătălia de la Vaslui, din anul 1475 și reconstituie contextul istoric și atmosfera acelor vremuri..

 

Luni, 31 mai, de la ora 18.00, spectatorii sunt invitați să vizioneze comedia „Zâmbet de soare”, regia Elisabeta Bostan. Filmul spune povestea unor elevi din clasa a-XII-a, care „evadează”, prin intermediul muzicii, încercând să scape de stresul examenului de bacalaureat. Astfel, pășind pe tărâmul fanteziei, ei devin personaje de basm, iar profesorii lor devin zmei sau împărați… În această fantezie muzicală, alături de Mircea Diaconu mai pot fi văzuți Bianca Brad, Carmen Galin, Tudor Petruț.

 

Pe 1 iunie, de la ora 17.00, copii, părinți și bunici sunt așteptați tot la Sala de Spectacol „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură Călărași unde vor avea întâlnire cu „Maria Mirabela. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

 

Accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

 

Programul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul,  la Călărași, este următorul:

SALA DE SPECTACOL „BARBU ȘTIRBEI” 

a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași

 

Duminică, 30 mai, ora 18.00

Concert folk WALTER GHICOLESCU

 

Duminică, 30 mai, ora 19.00

ŞTEFAN CEL MARE – VASLUI 1475

Regia: Mircea Drăgan;

Scenariul: Constantin Mitru, Mircea Drăgan;

Cu: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Florin Piersic, Ana Széles

(istoric / 1975 / 100 de min. )

 

Luni, 31 mai, ora 18.00:

ZÂMBET DE SOARE 

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate

Cu: Carmen Galin, Mircea Diaconu, Bianca Brad, Tudor Petruţ

(comedie, muzical / 1988 / 83 min.)

 

Marți, 1 iunie, ora 17.00 :

MARIA MIRABELA

Scenariul şi regia: Ion Popescu Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

(fantastic, muzical / 1981 / 65 min.)

 

Accesul publicului este liber, la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile!

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a opta ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei opt ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

*

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Gratuitor.

 

La Călărași, proiectul este realizat în parteneriat cu PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI.

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UCdSWPg9f3U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție: „Benzi desenate spaniole – 20 de laureați ai Premiilor I...

Posted: 28 May 2021 08:34 AM PDT

Miercuri, 2 iunie 2021, începând cu ora 18.00, va avea loc, la Modul Cărturești din București (str. Academiei, 18-20, la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), vernisajul expoziției „20 de ani de benzi desenate. Premiile Injuve”, realizată de Institutul Cervantes și Instituto de la Juventud (Injuve), în colaborare cu Modul Cărturești. Proiectul reunește o selecție de 20 de câștigători ai Premiului pentru Benzi desenate și Ilustrații Injuve și beneficiari ai Ayudas Injuve para la Creación Joven (granturi pentru tinerii creatori), nume precum: Francisco Marchante, Carlos Maiques, Pablo Auladell, Lorenzo Gómez, Gabriel Hernández Walta, Álvaro Ortiz, José Luis López Rubiño, Álex Romero, David Rubín, Martín Romero, Martín López Lam, José Pablo García, Brais Rodríguez, Pau Valls, Elías Taño, Libertad Ballester, Gabriela Pavinski, Antonio Hitos, Marta Chaves, Peter Jojaio, Roberto Massó, Yeyei Gómez.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 26 iunie, cu acces gratuit, în timpul orelor de funcționare ale Librăriei Modul Cărturești: luni-joi: 12:00-20:00, vineri-sâmbătă: 10:00-18:00.

 

Expoziția este curatoriată de Gerardo Vilches, care va fi prezent la vernisaj. Gerardo Vilches este critic, istoric și profesor de științe sociale la Universidad Europea, autor al cărților Breve historia del cómic (Nowtilus, 2014) și El guión de cómic (Diminuta Editorial, 2016), coordonator al revistei CuCo, Cuadernos de comic. Teza sa de doctorat, în care analizează presa satirică în timpul perioadei de tranziție din Spania, a apărut în volumul La satírica transición. Revistas de humor político en España (1975-1982) (Marcial Pons, 2021). A coordonat antologia Del boom al crack. La explosión del cómic adulto en España (1979-1995) (Diminuta Editorial, 2018) și a fost inclus în antologii precum Watchmen: Radiografías de una explosión (Modernito Books, 2013), Premio Nacional de Cómic: 10 años. 2007-2017 (Servicio de publicaciones y divulgación científica de la Universidad de Málaga, 2018), Memoria y viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic (Desfiladero, 2019) sau Spanish Comics. Historical and Cultural Perspectives (Berghahn Books, 2020). Colaborează la emisiunea de radio El ojo crítico (Radio Nacional de España) și, din 2007, scrie constant pe blogul său The Watcher and the Tower.

 

„20 de ani de benzi desenate” pune în valoare parcursul profesional al artiștilor și invită publicul să descopere autori și autoare de diferite generații, precum și să le citească operele, căci benzile desenate reprezintă o artă creată pentru a fi citită. Dialogul între lucrările de tinerețe, care au primit premiul Injuve, și cele mai recente servește nu doar ca o mărturie a evoluției acestor artiști, dar este și o mostră a stadiului în care se află domeniul benzilor desenate în Spania: de la eterogenitatea și bogăția genurilor, stilurilor și tematicii în cei 20 de ani fundamentali pentru consolidarea sa drept mediu de expresie artistică, perioadă în care Injuve a reprezentat unul dintre cele mai importante ajutoare instituționale din Spania pentru domeniul benzilor desenate.

Printre câștigători se numără artiști care, ulterior, au câștigat cele mai importante premii în domeniu, de la Premiul Național pentru Benzi desenate, oferit de Ministerul Culturii, până la Premiile Eisner din Statele Unite sau Premiile Saló del Cómic din Barcelona.

Premiul pentru Benzi desenate, destinat artiștilor cu vârsta până în 30 de ani, a fost inițiat în 1998 de Instituto de la Juventud de España pentru a valorifica un domeniu emergent, care avea să devină unul dintre cele mai complexe și creative medii artistice în Spania în următorii 20 de ani. În diferitele sale ediții, acest premiu a încurajat tinerele talente, dar și curajul experimentului și relațiile cu alte medii de expresie. De-a lungul anilor, acest premiu și-a schimbat denumirea și modul de funcționare, ceea ce demonstrează capacitatea sa de adaptare la schimbările din mediu și din societate. Începând din 2000, este cunoscut drept Premiul pentru Benzi desenate și Ilustrații și, în 2013, a avut loc cea mai semnificativă schimbare, când s-a transformat în Ayudas Injuve para la Creación Joven (Granturile Injuve pentru tineri creatori).

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qFk70N61qvE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea proiectului ”Alege să fii implicat! Participare prin educa...

Posted: 28 May 2021 08:31 AM PDT

Asociația Transcena în parteneriat cu E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome anunță lansarea proiectului Alege să fii implicat! Participare prin educație pentru democrație, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea accesului la educație civică și democrație participativă în rândul elevilor de gimnaziu și liceu și al tinerilor profesori din județele Bacău, Călărași, Giurgiu și Prahova și București.

În ziua de 2 iunie, la ora 17, va avea loc conferința de lansare, la care sunt invitați, alături de reprezentanții mass-media, profesori de gimnaziu și liceu din aria curriculară ”Om și societate”. Vor fi prezentate activitățile proiectului și cum pot contribui profesorii la testarea unor pachete cu resurse educaționale deschise care integrează educația prin teatru ca instrument de dezvoltare a competențelor sociale și civice.

 

Despre proiectul Alege să fii implicat! Participare prin educație pentru democrație

Problema la care se raportează proiectul de față este, în principal, varietatea redusă de resurse educaționale în domeniile educație civică, drepturile omului și participare cetățenească din învățământul preuniversitar. Proiectul își propune să răspundă nevoii de diversificare a instrumentelor disponibile pentru cadrele didactice prin crearea unor pachete de resurse educaționale deschise, pentru discipline precum Educație socială, Istorie, Filosofie, Sociologie, dar și pentru opționale precum Educație pentru dezvoltare, Drepturile omului, Educație interculturală, Educație pentru democrație, Educație civică, Drept internațional umanitar și Competențe în mass media, din gimnaziu și liceu.

Activitățile proiectului propus abordează atât crearea de pachete cu resurse educaționale, cât și testarea acestora în cel puțin 12 școli pe parcursul unui an școlar. Pe lângă aceste activități, se vor organiza acțiuni de implicare cetățenească cu elevii din cele 12 comunități din care fac parte unitățile de învățământ participante în proiect în vederea rezolvării unor probleme ce privesc școala sau comunitatea. Materialele create vor fi încărcate și pe un site special pentru proiect.

De asemenea, vor fi organizate trei sesiuni de formare cu profesori din județele menționate, pentru dezvoltarea abilităților de predare interactivă în procesul de formarea a competențelor civice și sociale ale elevilor.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mmrOBZs2cbE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție-eveniment la Centrul de Interes

Posted: 28 May 2021 08:28 AM PDT

În 2021 Centrul de Interes demarează  un nou program internațional de schimb cultural, la celălalt capăt al acestei ambițioase inițiative fiind Colonia Wedding din Berlin. Începând cu data de 29 mai, scena de artă din Berlin se mută la Cluj, la Centrul de Interes, în spațiul generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A. Expoziția ”Colonia Wedding – Artă contemporană din Berlin în România” prezintă lucrările a 21 de artiști care sunt membri ori colaboratori ai comunității artistice Colonia Wedding. Expoziția nu va avea eveniment de deschidere, dar va putea fi vizitată în perioada 29 mai – 10 iulie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă.

 

Expoziția-eveniment cuprinde lucrări în medii diferite, precum pictură, artă conceptuală, desen, instalație, sculptură sau video, care poartă semnătura artiștilor: Inna Artemova, Jovan Balov, Jan Bejsovec, Tiny Domingos, Archi Galentz, Pablo Hermann, Patrick Huber, Margarete Huber, Elena Ilina, Henrik Jacob, Karen Koltermann, Anton Laiko, Ute Lindner, Maria Marshall, Matthias Mayer, Olga Mos, Karen Stucke, Kata Unger, Andreas Wolf, Igor Zaidel, Vassily Melnichenko.

Berlinul figurează ca una dintre capitalele mondiale ale artei contemporane. Pe lângă muzee și galerii de artă, scena de artă din Berlin se remarcă și prin cele câteva sute de spații independente. Datorită caracterului nebirocratic și necomercial al acestor spații de artă, proiectele artistice propuse nu trebuie să fie acceptate de un public larg, astfel încât se poate experimenta spontan sub toate formele: de la proiecte de nișă până la evenimente care transgresează normele cunoscute.

În districtul Wedding din Berlin s-au reunit în 2001 mai multe spații dedicate proiectelor artistice sub umbrela unei singure asociații non-profit: Colonia Wedding. După 20 de ani de la înființare, Colonia e formată din 23 de spații. În mod regulat au loc vernisaje simultane în ultima vineri a fiecărei luni în mai multe dintre aceste spații, iar artiștii organizează tururi ghidate în persoană. Spațiile din Colonie pot fi vizitate într-un singur tur datorită proximității lor. Această coordonare a vernisajelor e doar unul dintre elementele inedite ale Coloniei. Un altul e faptul că în aceste spații pot fi descoperiți artiști din toată lumea. În plus, între artiști și vizitatori există un dialog viu. Această cultură a dialogului liber e foarte importantă pentru scena de artă din Berlin.

Încă de la început, Colonia Wedding a fost orientată către cooptarea de membri din toate colțurile lumii și organizarea de programe internaționale de schimb cultural. Un aspect definitoriu al Coloniei e că asociația nu influențează opera artistică și curatorială. ”Printr-un concept extins, putem vedea Colonia Wedding precum o lucrare de artă complexă ce depășește granițele țării și lasă frâu liber pentru idei noi” – Dr. Anna E. Wilkens, autoare a unor texte de specialitate care documentează Colonia Wedding.

Expoziția ”Colonia Wedding – Artă contemporană din Berlin în România” de la Centrul de Interes e primul capitol al programului internațional de schimb cultural desfășurat de Centrul de Interes și Colonia Wedding. Al doilea capitol va avea loc în luna octombrie, când artiști membri sau apropiați ai Asociației Artiștilor din Centrul de Interes vor expune la Berlin, în mai multe spații din Colonia Wedding.

În aceeași perioadă, tot la etajul 4 al Centrului de Interes, la artist-run space-ul CAMERA poate fi vizitată expoziția personală a artistului fotograf Gergely Szatmari: ”Meadowlands”. Meadowlands – New York este o zonă urbano-industrială care cuprinde două aeroporturi, cel mai mare port al țării, cea mai densă rețea de căi ferate și autostrăzi din țară și cel mai mare producător american de produse chimice, medicale și tehnologice, precum și deșeurile asociate acestor industrii. ”Când vizitez Meadowlands, sunt nemulțumit de ceea ce văd pentru că realizez că tânjesc după o America care nu a existat niciodată. Cu toate acestea, fotografiile lui Gergely Szatmari mă încântă ca pe o călătorie metaforică”, punctează Charles Traub, fotograf american și director al departamentului de Fotografie și Media din cadrul Școlii de Arte Vizuale din New York.

Norme de acces

Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranță sanitară în vigoare: verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei (la intrare), purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanței de minim doi metri față de alți vizitatori. În cazul în care se atinge numărul maxim de persoane permis, se va intra pe măsură ce alți vizitatori părăsesc spațiul expozițional. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

 

Organizator: Federația Centrul de Interes

Cu sprijinul: Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Partener oficial: Banca Transilvania

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Clujul de buzunar, Cluju.ro, Propagarta.ro

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GQG5xNv5aHU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul ”Zorba Grecul” la Teatrul Național din Timișoara

Posted: 28 May 2021 08:25 AM PDT

Vineri, 28 mai și sâmbătă, 29 mai 2021, de la ora 19,00 Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara va găzdui frumoasa poveste cretană și pe eroul său, ”Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev. Spectacolul, semnat de regizoarea Mihaela Lichiardopol, reconstruiește teatral destinele personajelor lui Kazantzakis și universalitatea pe care marele autor grec le-a menit-o și le trece prin filtrul dramatic al lui Hristo Boicev, dramaturg bulgar tradus și jucat în toată lumea.

În centrul spectacolului se află un mare personaj al literaturii lumii, care oferă o excepțională partitură de compoziție actorului Ion Rizea, actor recent nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun rol secundar. Prinși încă în angoasele unui prezent apăsător pentru care nimeni nu era pregătit, vom fi alături de protagonistul spectacolului Zorba Grecul în durere, dar și în capacitatea lui de compasiune, în acceptarea cu bucurie și cu împăcare a vieții, dincolo de suferință și în conștiința solară a realității că iubirea și moartea sunt cele două fețe ale existenței.

 

Alături de Ion Rizea, distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Victor Manovici, Andrei Chifu, Iuliana  Crăescu, Laura Avarvari, Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara, Cristian Szekeres, Darius Zet, Marin Lupanciuc și Andrei Zgăbaia. Echipa de creație este completată de Emil Bejenaru (decoruri), Gabriela Strugaru Popa (costume), Sebastian Hamburger (muzică și video), Alina Ilea (mișcare scenică) și Florian Putere (light design).

 

Biletele pot fi achiziționate on-line pe www.tntimisoara.com sau fizic, de la Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2). Precizăm că numărul de locuri este limitat în funcție de normele de distanțare.

 

Fotografii: Adrian Pîclișan

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QqKt1FhKsls?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Proiectul „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME

Posted: 28 May 2021 03:57 AM PDT

Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ al Academiei Române anunță participarea sa, începând cu luna octombrie 2020, în proiectul european „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME și face publice câteva dintre concluziile primului raport de prognoză emis de echipa de proiect. 

 

Finanțat prin programul de Cooperare europeană în domeniul cercetării științifice și tehnice, proiectul are ca obiectiv reducerea decalajului dintre specialiștii lingviști și cei din tehnologie, astfel încât lingviștii să poată beneficia de o mai bună previziune tehnologică, iar tehnicienii de o mai bună înțelegere a posibilelor consecințe lingvistice și sociale ale tehnologiilor emergente. Astfel, s-a consitutit recent o nouă rețea de cercetare, cu membri din 52 de țări, inclusiv România, care explorează felul în care progresul tehnologic va putea schimba comunicarea noastră de zi cu zi și, în final, limbajul însuși, dat fiind că tehnologia nu se mai rezumă la dispozitivele mobile, ci poate fi integrată simțurilor noastre. Ceea ce înseamnă transferul componentelor hardware din exteriorul corpului la nivelul ochilor și urechilor, mediind în timp real ceea ce vedem, auzim sau spunem.

 

Pe baza dezvoltărilor curente și previzibile ale tehnologiei, se conturează două schimbări iminente ale comunicării umane: comunicarea mediată de tehnologie și comunicarea cu tehnologia.

 

Cea dintâi presupune faptul că dispozitivele portabile vor participa activ la conversațiile noastre. Ochelarii și căștile inteligente vor fi capabile să traducă vorbele altei persoane și să creeze impresia că aceasta vorbește în limba noastră. Cercetătorii explică: „În curând, nu ne vom mai uita la telefonul din mâinile noastre; acea informație va apărea în fața ochilor noștri pornind de la dispozitive oculare foarte mici. Adăugând acestor sisteme noi căști inteligente, vom vedea și vom auzi informații suplimentare despre lumea din jurul nostru: lucruri elementare, precum indicații de direcție, dar și conținut mai avansat, precum traducerea automată a vorbirii oamenilor din jurul nostru, care folosesc alte limbi. Cuvintele noastre vor fi amplificate, clarificate, traduse și transcrise pe măsură ce vorbim; iar alți oameni vor vedea și vor auzi cu ajutorul tehnologiei pentru ochi și urechi.“ (Dave Sayers, Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, președintele rețelei LITHME și coordonator al proiectului).

 

Cea de-a doua direcție se referă la dialogul uman cu chatbot-uri pe ecrane și cu personaje „realiste“ din realitatea virtuală de generație următoare: „Acestea vor fi mult mai inteligente decât chatbot-urile de astăzi, pregătite pentru conversații mai complexe – vor putea ajuta la analiza problemelor, la discutarea planurilor, la consolare în cazul dezamăgirilor și la sărbătorirea reușitelor.“

 

În acest context, proiectul „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME încearcă să răspundă câtorva întrebări legate de implicațiile majore asupra limbajului pe care le poate avea utilizarea tehnologiei la acest nivel: Cum vor afecta toate aceste schimbări în comunicare modul în care oamenii se identifică cu anumite limbi și participă la conversații? Cum vor influența modul în care învățăm limbi străine, traducem texte sau felul în care sunt scrise și interpretate legile? Dependența mare de tehnologiile limbajului în timp real ar putea să schimbe structura limbajului? Pe termen mai lung, evoluțiile interfețelor creier-mașină ar putea completa sau chiar înlocui limbajul?

 

Un recent raport de prognoză al specialiștilor din proiectul „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME, publicat pe 19 mai 2021, semnalează, în plus, o serie de aspecte critice de natură etică și de securitatea persoanei, cum ar fi inegalitatea accesului la tehnologii, confidențialitatea și securitatea, posibilitatea apariției unor noi forme de înșelăciune și criminalitate:

 

„Ne vom confrunta cu problemele obișnuite cu privire la cine își poate permite cele mai recente actualizări. Aceste dispozitive pot funcționa, de asemenea, mai puțin bine în unele limbi sau deloc în altele… Nu toată lumea va beneficia în mod egal de aceste avansuri și unii dintre noi vor fi lăsați mult în urmă. Progresul este de obicei cel mai rapid în limbile mai mari ale lumii, cum ar fi engleza sau chineza.“ avertizează Dave Sayers, coordonatorul proiectului.

 

Date despre proiectul „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME (https://lithme.eu/)

Proiectul de networking „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME a început în octombrie 2020 și are în prezent membri din toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, inclusiv țara noastră, plus alte 25 de țări de pe fiecare continent. Proiectul se derulează pe durata a patru ani și este finanțat de programul de Cooperare europeană în domeniul cercetării științifice și tehnice – European Cooperation in Science and Technology, COST Action.

 

În cadrul proiectului funcționează opt grupuri de lucru care reprezintă diferite arii ale cercetării lingvistice: „Lingvistică computațională“, „Limbă și drept“, „Drepturi lingvistice“, „Diversitate lingvistică, vitalitate și pericol de dispariție“, „Învățarea și predarea limbii“, „Ideologii, credințe, atitudini“, „Munca lingvistică, profesioniștii în limbă“ și „Variație lingvistică“.

 

Echipa românească

Echipa de cercetători români de la Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială al Academiei Române participă în acest proiect aducând o vastă experiență în crearea de resurse lingvistice pentru limba română (corpusuri adnotate la diverse niveluri lingvistice, lexicoane, rețele lexico-semantice) și de instrumente de prelucrare a limbii române, reunite deja într-o platformă de prelucrare a textelor în limba română, TEPROLIN (disponibilă gratuit pe site-ul Institutului, la adresa https://github.com/racai-ai/TEPROLIN) și pe un portal al tehnologiilor pentru limba română, RELATE (de asemenea accesibil gratuit, la https://relate.racai.ro/).

Activitățile cercetătorilor români se înscriu, prin toate proiectele naționale și internaționale derulate în cadrul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ al Academiei Române, în eforturile la nivel european de eliminare, până în anul 2030, a decalajului tehnologic între limbile vorbite pe continent. În acest sens academiaicn Dan Tufiș, directorul Institutului, declară:

 

„Uniunea Europeană și Comisia Europeană, prin toate canalele lor de finanțare, sprijină cu fermitate cercetarea și dezvoltarea către realizarea egalității lingvistice digitale, ceea ce înseamnă că pentru toate limbile din Europa tehnologia trebuie să poată fi aplicată în aceeași măsură și să fie la fel de performantă. Proiectele recente European Language Grid, European Language Equality, European Language Resource Coordination și multe altele se străduiesc să asigure, până în 2030, egalitatea limbilor în mediul digital și realizarea pieței unice digitale în Europa. Raportul de prognoză publicat de consorțiul LITHME este o proiecție tehnologică fascinantă în viitorul comunicării lingvistice și nu numai.“

// anunță  Biroul de comunicare al Academiei Române

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PKKrPtbpL1Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

1000 de metri pătrați de ziduri devin opere de artă cu rol de purif...

Posted: 28 May 2021 03:46 AM PDT

Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo. Picturile murale vor fi realizate într-unele dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei și vor avea rolul de purificare a aerului. Artiștii vor folosi exclusiv materiale eco: 25% vopsea care purifică aerul, 75% vopsea ecologică, mușchi verde și lămpi cu încărcare solară. Fiecare pictură murală va avea capacitatea de purificare a circa 4 copaci maturi, cu frunziș des. 

Rebels with a cause este o inițiativă amplă ce susține comunitatea artistică din România prin diferite proiecte menite să genereze noi perspective și sensuri, sub umbrela #breakbinary. Proiectul Eco Graffiti pornește de la tema FUN&PURPOSE și susține tineri artiști în crearea unor murale de graffiti care reflectă un act distractiv de rebeliune, libertatea de a experimenta, dar și ceva mai mult: asumarea unui scop pentru binele general, al mediului și al comunității din care facem parte. Realizarea acestor murale din materiale eco și naturale reprezintă implicarea asumată de companie în dezvoltarea sustenabilă a comunității și în generarea unor experiențe artistice speciale.

 

Obiectivul campaniei este crearea unui cadru cât mai viu și dinamic de expunere a artei în spațiul public al orașului și al comunității, prin transformarea spațiilor gri și amorțite în experiențe artistice vii și colorate, apte să redea spațiul comunității și membrilor ei, nu doar prin culoare și emoție artistică, ci și prin elemente eco și naturale, un adevărat spațiu verde menit să contribuie la protejarea mediului și a calității vieții. Lucrările realizate în cadrul proiectului Eco Graffiti vor fi disponibile pe pagina de Instagram @glo_romania.

 

Eco Graffiti înseamnă pasiune pentru artă și grijă pentru mediu, o călătorie inițiată de glo pentru a reda orașul comunității, într-un moment în care ne este atât de dor să fim din nou împreună. Iar vopseaua purificatoare folosită pentru realizarea picturilor murale este încă o dovadă că tehnologia ne poate schimba viața în bine, reducând riscurile la care ne expunem în fiecare zi”, a declarat Alina Câmpanu, senior manager glo în cadrul British American Tobacco România.

 

In proiectul Eco Graffiti participă un grup de artiști creatori de conținut graffiti, care vor crea într-un stil #breakbinary, îmbinând concepte care pot fi considerate opuse dar împreună formează opere de artă, o expoziție publică de graffiti și plante, ilustrații extravagante și vopsea ecologică, instalații grandioase și aer curat. Practic, 6 teme cu spirit break binary inspiră transformarea spațiilor publice gri în opere urbane:

  1. E Viață pe Net
  2. Nimeni Celebru
  3. Tânăr cu Experiență
  4. Singur cu Tine
  5. Filtru Însuți
  6. FOMO să-mi fie dor

Artiști precum Inna, Speak, Cătălin Bordea și Macanache suțin și ei inițiativa Eco Graffiti, menită să înfrumusețeze orașul, să susțină industriile creative, să readucă la viață locuri din București și, nu în ultimul rând, să ofere un spațiu de exprimare creativă și benefică pentru mediu. Ei au revendicat clădiri din Capitală, primele file din saga ”Rebels with a Cause”. Rebeliunea a început pe www.rebelswithacause.ro.

 

 

(18+) glohttps://s.w.org/images/core/emoji/11/72x72/2122.png" alt="™" class="CToWUd" /> este un produs cu risc redus* destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină. 

*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență”

 

Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor