altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 28 mai 2021

“Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arb...


Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arbo...

Posted: 27 May 2021 09:35 AM PDT

Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriță cu o tuşă de Sargent, revelație a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor.art.room. Cu această ocazie, va fi omagiat şi genialul scriitor rus, universul pictoriţei având evidente afinităţi cu opera acestuia. Se împlinesc anul acesta, pe 30 octombrie, 200 de ani de la naşterea lui Fiodor Mihailovici Dostoievski, un nume ce nu mai are nevoie de nici o prezentare (evenimentul a avut loc la Moscova, pe 30 octombrie/11 noiembrie 1821). Cu ocazia acestei aniversări, Asociaţia Arbor s-a gândit să-l omagieze pe genialul scriitor rus, pilon al literaturii şi gândirii universale, într-un mod inedit, care să combine teatrul, arta plastică şi literatura.

 

 

 

 

Vernisajul de joi seară al expoziţiei de pictură a basarabencei Elena Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), din spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va fi însoţit de un performance artistic susţinut de actori ai companiei Unteatru, coordonaţi de reputatul regizor Iosif Șaț, de la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov“ din Chişinău, prin care se va omagia împlinirea anul acesta a 200 de ani de la naşterea genialului scriitor rus F.M. Dostoievski. Se vor perinda, prin faţa spectatorilor prezenţi, pagini binecunoscute din capodopere literare, precum „Crimă şi pedeapsă“, „Idiotul“ sau „Fraţii Karamazov“ (legenda Marelui Inchizitor), în versiunea lor românească, interpretate de următorii actori: Mihaela Trofimov, Florina Gleznea (Nastasia Filipovna), Cristina Casian (Sonia), Lari Giorgescu (Raskolnikov și Rogojin). Vernisajul este programat să înceapă la ora 17.00, iar performance-ul însoţitor să se desfăşoare de la ora 18.00.

 

            * Elena Bria şi-a uluit profesorii de la Sankt-Petersburg pictându-i pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria într-o pânză de dimensiuni uriaşe. Stabilită la Chişinău, Elena Bria vine la București pentru a expune la Arbor.art.room, galeria-„bijuterie“ de pe strada Transilvaniei.

 

Galeria Arbor.art.room şi Asociaţia Arbor, „specializate“ în susţinerea tinerelor talente basarabene, îşi fac „datoria“ de a descoperi şi a aduce în faţa publicului românesc, de dincoace de Prut, un nou mare talent, încă necunoscut în România, dar care cu siguranţă va face istorie şi este destinat unei frumoase cariere internaţionale: tânăra pictoriţă Elena Bria, în vârstă de 28 de ani.

 

Vernisajul expoziției de pictură a Elenei Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), va avea loc joi, 27 mai 2021, începând cu ora 17.00, în spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București), coordonat de Victoria Nagy Vajda. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună, până pe 27 iunie, putând fi vizitată în fiecare zi (cu excepția celor de luni), în plăcutele și răcoroasele „ore de seară“ bucureștene.

 

Curatori expoziție: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț

 

Coordonator proiect: Victoria Nagy Vajda

 

Site-ul unde pot fi vizionate toate lucrările Elenei Bria (doar o parte dintre ele vor fi disponibile la București): Elena Bria | OpenArt (theopen-art.com)

 

Mai multe despre Arbor.art.room

 

Spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor, a devenit binecunoscut iubitorilor de arte vizuale din vara și toamna anului trecut, printr-o serie de expoziţii cu totul originale (ca mod de abordare şi execuţie), care „au făcut epocă“, cum ar fi: „Woman Unchained“ a artistei basarabene Irina Greciuhina (curator Doinel Tronaru), „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului (curatori: Victoria Nagy Vajda, Anastasia Gurschi), și „The Severed Garden“ a foarte apreciatului peisagist neconvenţional Vadim Creţu, o extrem de originală propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru.

 

Deschiderea expoziției „Pursuit of Beauty“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare va permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

 

Pagina de facebook Arbor.art.room: https://www.facebook.com/ARBOR4Culture

 

Arbor.art.room

Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1

 

Pursuit of Beauty“ – Elena Bria; curator: Natalia Șmurgun.

 

Deschidere: 27.05.2021, orele 17.00-22.00

Perioadă de vizitare:

28.05.2021 – 27.06.2021

Programul expoziției va fi anunțat pe pagina de Facebook și pe www.theopen-art.com

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/uKUZZNS_1LY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sala Radio se redeschide pentru concertele cu public

Posted: 27 May 2021 09:29 AM PDT

Începând din data de 31 mai 2021, se pun în vânzare biletele pentru concertele ce se vor derula în luna iunie la Sala Radio. După câteva luni în care toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală. 

 

Pentru a se asigura siguranța spectatorilor și a se respecta normele în vigoare în context pandemic, sala va fi plină în procent de 30% din capacitatea totală. NU este necesară prezentarea nici unui certificat de vaccinare sau test. Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile de acces afișate la intrarea în incinta clădirii și pe site-ul www.orchestreradio.ro.

 

Primul concert pentru care se vor putea achiziționa bilete este cel prezentat de Orchestra Națională Radio în data de 4 iunie 2021. Un frumos program Mozart/Schubert va fi dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban) și concertul va fi un prilej de a o aplauda în ipostază solistică pe pianista Sînziana Mircea.

 

Biletele în format electronic pentru toate concertele lunii iunie vor fi puse în vanzare începând cu data de 31.05.2021 în sistem online pe iabilet.ro. Biletele se vor găsi și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

 

De asemenea, biletele se pot achiziționa şi de la  Casa de bilete a Sălii Radio – începând cu data de 02.06.2021.

 

Programul Casei de Bilete :

Luni – închis

Marţi – Vineri:  15:00-18:00

În zilele de concert/spectacol casa de bilete va fi deschisă până la ora 18:50

 

Sâmbătă – Duminică:  Închis

În zilele de concert/spectacol (sâmbătă – duminică):  14:00-19:00

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ei0PHMqWfF4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”21 de zile de fericire”, de Denisa Duran

Posted: 27 May 2021 09:24 AM PDT

În curând, la editura Tracus Arte va apărea volumul de poezie 21 de zile de fericire, de Denisa Duran.

Fericirea este, după cum se știe, una dintre marile teme ale literaturii, artei, în general. Mai important decât abordarea ei, este interogarea continuă a acestui concept deschis. Denisa Duran are propria ei metodă de investigare ce se dovedește eficientă și din punct de vedere estetic, nu doar analitic. Una dintre cheile cărții 21 de zile de fericire o aflăm în fragmentul următor: „Nu știu de ce oamenii mereu bombăne / că au mult de așteptat în spitale…/ Tot ce trebuie să faci e să te așezi comod / în propria ta suferință / și să rămâi fericit.” Metoda de investigare, de interogare a naturii fericirii sau a contrariului ei este una de extracție psihanalitică. Așa că Mr. S (ubconscious) face ce vrea el prin carte, intră în dialog cu instanța lirică de nenumărate ori. Dar ea este aceea care controlează discursul acestui poem fluviu. Ea atribuie subconștientului rolul de a o provoca continuu și de a aduna energiile ce o fac să înainteze în carte. 21 de zile de fericire este o carte intensă, cursivă și convingătoare. Șerban Axinte

 

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/05/27/21-de-zile-de-fericire-de-d...

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wbrngIBbY08?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Șotron. Festivalul copilăriei” – ediția a VIII-a

Posted: 27 May 2021 09:20 AM PDT

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” organizează în perioada 4-6 iunie 2021 evenimentul „Șotron. Festivalul copilăriei”.  Desfășurată în Dumbrava Minunată din grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu”, ediția a VIII-a are ca temă centrală sănătatea și încurajarea obiceiurilor sănătoase de joc și joacă, lecturi, alimentație și protejarea mediului. Totodată, festivalul din acest an marchează inaugurarea Dumbravei Minunate ca spațiu dedicat educației muzeale și a evenimentelor pentru publicul tânăr și foarte tânăr. Timp de trei zile, participanții se vor bucura de zeci de ateliere interactive de creație, desen, reciclare, educație ecologică, sesiuni de lectură, artă, întâlniri cu personaje din povești și concursuri cu premii.

Cel mai cunoscut festival pentru copii din zona Moldovei are în prim plan siguranța, așa că ediția de anul acesta va respecta regulile impuse de lege. Numărul de participanți va fi limitat, iar structura consacrată a festivalului a fost modificată pentru a se adapta contextului sanitar și reglementărilor legale în vigoare privind desfășurarea evenimentelor în aer liber.

Participarea la evenimente este gratuită. Programul și actualizări privind condițiile de participare vor fi publicate pe site-ul www.sotroniasi.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului.

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6vIo4FLTxNk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Hărți ale spațiului dunărean 1650 – 1800

Posted: 27 May 2021 09:15 AM PDT

Vineri, 28 mai 2021, ora 17:00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, Bd. Republicii, nr. 10,  va avea loc vernisajul exoziției internaționale SPAȚII FLUENTE. Hărți ale spațiului dunărean- FLOATING SPACES. Maps of the Danube Region, 1650- 1800, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen.

Expoziția bilingvă germano- engleză  vernisată în 2017 la Karlsruhe (Germania), devenită itinerantă în spațiul dunărean, cuprinde 70 de exponate valoroase- unele inedite, hărţi şi planuri iniţiate de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrate astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi a Bibliotecii Landului Baden- Württemberg. Exponatele valoroase sunt  completate  cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias BEER (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu ȘANDOR (Timişoara).  În România expoziţia este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României fiind deja prezentată în  Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi şi Chişinău (Republica Moldova).  Curatorul expoziției în România este reșițeanul Rudolf Gräf, prof. univ. dr., director  ICSU, Academia Română,  Sibiu. Evenimentul, unul de excepție, este cuprins în manifestările dedicate celor 250 de ani de istorie industrială reșițeană (1771- 2021).

Invitați special:   Excelența Sa  Isabel RAUSCHER, ambasador al Austriei la București; Excelența Sa Emil HUREZEANU, ambasador al României la Viena ; Excelența Sa Ralf KRAUTKRÄMER, consul al Germaniei la Timișoara; Dipl. Ovidiu GANȚ, membru al Parlamentului României; Prof. Dr. Wolfgang ZIMMERMANN, director Arhiva Centrale a Landului Baden- Württemberg, Generallandesarchiv Karlsruhe, Germania;  Mag. Josef WOLF, cercetător al Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni / Institut für Donauschwäbische Geschichte und Landeskunde,  Tübingen; Dr. Cristian ANIȚA, director Arhivele Naționale ale României, București şi Prof. univ. dr. Rudolf GRÄF,  Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, director al Institutului de Studii Socio-Umane, Academia Română, Sibiu, curator al expoziției.

Moderator:  dr.ist. Flavius Petru BOZU, manager Muzeul Banatului Montan, Reșița.

Cu participarea trioului ARMONIA al Liceului de Arte ”Sabin PĂUȚA” din Reșița:  prof. Diana SZUIOGAN- violoncel, prof. Christian ROȘOAGĂ- pian, prof. George GASSENHEIMER- vioară

Organizator:  Muzeul Banatului Montan, Reșița.

Parteneri: Primăria Reșița, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României.

Parteneri culturali:  Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici”  Caraș-Severin și Societatea pentru Cultură ”Metarsis”- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană. (Camelia DUCA)

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zH1KbH-aJD8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Două nominalizări și un premiu UNITER la Teatrul Național Timișoara

Posted: 27 May 2021 09:11 AM PDT

Juriul de nominalizări pentru premiile UNITER, compus din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki, a făcut publică lista de nominalizări. Teatrul Național din Timișoara anunță că actorul Ion Rizea a fost nominalizat pentru rolul din spectacolul ”Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”. Radu Iacoban, care semnează atât textul cât și regia spectacolului, a avut curajoasa inițiativă de a-l distribui pe Ion Rizea în rolul „Bunica”, iar actorul Naționalului timișorean a ridicat mănușa aruncată de regizor și, sfidând toate riscurile pe care le presupune un rol în travesti, a creat un personaj de o admirabilă complexitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești.

O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național este acordată scenografului Helmut Stürmer pentru decorul spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în 4 martie 2020, s-a dovedit a fi, dincolo de forța, estetica și mesajul său, incontestabil puse în valoare de regizorul Gábor Tompa, premonitoriu pentru pandemia care urma să izbucnească și pe care încă o trăim. Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film a cărui excepțională carieră internațională s-a derulat pe toate scenele lumii, multiplu laureat al premiilor UNITER și al altor premii naționale și internaționale, a girat cu profesionalismul lui performanța Teatrului Național. Într-adevăr, recunoașterea pe care juriul UNITER o acordă scenografului Helmut Stürmer este, implicit, o recomandare adusă Atelierelor „Fabrica de decoruri” a Teatrului Național din Timișoara. Cu atât mult, calitatea de execuție a decorului pentru spectacolul Rinocerii dovedește din nou faptul că o instituție publică de spectacol – acest teatru, în orice caz – poate face excelență în domeniul manufacturării decorurilor de teatru.

 

De asemenea, cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și morale pe care Teatrul Național le-a urmărit într-un context extrem de dificil, care părea că va îngenunchea întreaga lume.

 

În sfârșit, o a treia veste extraordinară pentru Teatrul Național este decernarea de către Senatul UNITER a Premiului pentru întreaga activitate scenografei Geta Medinski, un artist important al scenei timișorene. Geta Medinski este un nume legat indisolubil de Teatrul Național din Timișoara, iar Premiul pentru întreaga activitate decernat de Senatul UNITER reprezintă o binemeritată recunoaștere a unei cariere dedicate Teatrului Național din Timișoara. De o delicatețe specială, o modestie structurală, scenografiile Getei Medinski și-au păstrat nealterată valoarea, iar Teatrul Național datorează cu adevărat Getei Medinski o mare parte a istoriei sale scenografice.

 

Aceste recunoașteri publice importante atestă, fără doar și poate, faptul că, în condiții financiare și epidemiologice ostile, Teatrul Național din Timișoara continuă să creeze formule inovatoare astfel încât să rămână și să se dezvolte în continuare ca un spațiu deschis creativității și să ofere publicului propriul spațiu de evoluție.

Sursa foto: Adrian Pîclișan  ( Ion Rizea, Rinocerii), arhiva personală (portrete)

 

// transmite Teatrul Național din Timișoara.

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/RBT8O0S3fFk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

1 iunie cu bună dispoziție, surprize și povești la Biblioteca Metro...

Posted: 27 May 2021 09:04 AM PDT

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) pregătește ( în incinta sediului central și în cadrul filialelor) o serie de surprize și activități distractive atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Prin muzică, teatru de păpuși, expoziții de carte, ateliere de creativitate și povești, 1 iunie va deveni o zi în care ne vom distra cu toții și ne vom întoarce, măcar pentru o zi, la fabuloasa vârstă a jocului. 

Filiala George Coșbuc „fură startul” și vă așteaptă încă de vineri, 28 mai, ora 11:00,  la o „porție” de copilărie. Bibliotecarii, ghiduși din fire, și-au propus să urce poveștile pe gard (#UrcămPoveștilePeGard) pentru ca mai apoi să le coboare direct în sufletele voastre. O expoziție „buclucașă” de carte pentru copii ce va anima gardul filialei, însoțită de câteva provocări inedite care, cu siguranță, vor face deliciul vizitatorilor.

La Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, începând cu ora 10:00, artiștii  Operei la bibliotecă vor interpreta arii din opere și operete dedicate copiilor compuse de George Stephănescu, Harlod Arlen, Leonard Berstein, Gherase Dendrino și Andrew Lloyd Webber. De asemenea, teatrul de păpuși „Licurici” va da viață unor noi personaje de poveste.

La ora 12:00, Filiala George Topârceanu deschide „Carnavalul copilăriei”, un atelier de creativitate în cadrul căruia copiii vor confecționa măști și costume de carnaval, finalizat cu un concurs. Filiala Gheorghe Șincai vă întâmpină cu o serie de povești fascinante la „Ora de povești”.

Ziua Internațională a Copilului va fi marcată și printr-o serie de activități menite să atragă copiii spre lectură, informare şi educaţie derulate pe platformele social media, precum: Ateliere de scriere creativă, experimente „COOL”, expoziții despre copilăria interbelică sau expoziții de pictură cu lucrări ale utilizatorilor bibliotecii, ateliere de handmade. Pentru mai multe informații, verificați Calendarul de activități pe bibmet.ro și rămâneţi conectaţi online la Biblioteca Metropolitană București și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre care oferă acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Biblioteca Metropolitană Bucureşti adresează tuturor copiilor un sincer „La mulți ani!”.

 

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității. 

 

 

 

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/WA4tLiEwVSs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția de fotografie „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină”

Posted: 27 May 2021 08:59 AM PDT

În perioada 2 iunie – 1 august 2021, pe gardul Muzeului Național de Artă al României – aripa Kretzulescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național de Artă al României, Asociația Presei Străine din Italia, Kaufland România și Hubart Agency – Focșani, cu patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, Ambasadei României în Republica Italiană și Institutului Italian de Cultură din București și în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Sheraton Bucharest Hotel, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Librăria Pavesiana din București, prezintă expoziția de fotografie  „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Expoziția de fotografie „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină” curatoriată de Chris Warde-Jones – jurnalist și membru al Asociației Presei Străine în Italia și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualități în Italia și secretar general al Asociației Presei Străine în Italia este dedicată Zilei Naționale a Republicii Italiene 2021.

 

2020 este un an care va rămâne imprimat în memoria populației lumii pentru totdeauna. În unele țări au existat chiar mai multe decese decât în cele două Războaie Mondiale. Această tragedie teribilă care continuă să facă victime nu a putut fi ignorată de Asociația Presei Străine din Italia. În acel moment, Trisha Thomas – Președintele în exercițiu al Asociației Presei Străine din Italia, s-a adresat fotoreporterilor care documentau zilnic efectele pandemiei. Datorită fotografiilor celor 30 de fotografi prezentați în cadrul acestei expoziții, provenienți din zece țări diferite – inclusiv câțiva jurnaliști corespondenți italieni ai celor trei agenții principale reprezentate în Presa Străină, Reuters, AP și AFP –, vizitatorul poate reveni la perioada martie-iunie 2020, retrăind momentele fundamentale din timpul lockdown-ului: de la primele închideri dramatice, până la accentuarea stării de suferință din țară; de la reacția demnă a întregii comunități, la reluarea lentă a activităților. O călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în același timp, dorește să aducă un omagiu atât curajului și rezilienței arătate de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât și profesioniștilor din lumea informației, care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta. Colectarea imaginilor realizate de cei treizeci de fotografi a fost poate cea mai ușoară operațiune, deoarece exista o multitudine de fotografii, unele dintre ele copleșitor de dureroase, altele “pur și simplu” dramatice, altele sugerând încă speranță. După o rapidă selecție făcută de organizatori, 72 de fotografii  au fost alese spre a fi expuse în cele trei săli ale Muzeelor Capitoline din Roma, cu un film de prezentare ce rezuma parcursul pandemiei până la acel moment. Evenimentul a fost prezentat presei pe data de 7 octombrie 2020 și în acea seară, în Piața Campidoglio, a avut loc un concert susținut de Orchestra Italiană a Cinematografiei, care a acompaniat proiecția fotografiilor pe un mare ecran. Așa a luat naștere expoziția de fotografie “LOCKDOWN ITALIA văzut de Presa Străină”. 

Astăzi, datorită colaborării dintre Asociația Presei Străine din Italia și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național de Artă al României, Kaufland România, Hubart Agency – Focșani și cu patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, al Ambasadei României în Republica Italiană și al Institutului Italian de Cultură de la București, aducem o parte din expoziția noastră la București. Expoziția reunește o serie de 30 de fotografii: 27 de fotografii realizate de fotografi și jurnaliști profesioniști din cadrul Asociației Presei Străine din Italia: Andrew Medichini, Alessandra Tarantino, Luca Bruno, Antonio Calanni, Domenico Stinellis, Bruno Anastasi (Associated Press); Remo Casilli, Flavio Lo Scalzo, Guglielmo Mangiapane, Yara Nardi (Reuters Roma); Eric Vandeville (Abaca Press); Pablo Esparza (Heraldo de México); Tiziana Fabi, Andrea Pattaro, Vincenzo Pinto (Agence France Press), Esma Çakir (DW Deutsche Welle); Victor Sokolowicz (Clarin); Grzegorz Galazka (Sipa Press), Chris Warde-Jones (The Times); Paolo Giandotti (Ufficio Stampa del Quirinale) și Jesper S. Jensen (Italie Magazine), la care se adaugă 3 fotografii cu sosirea delegației medicilor români la Milano, realizate de Bogdan Chiș de la Ambasada României în Italia. 

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei expoziții de fotografii inedite și vă invit ca, prin intermediul fotografiilor realizate de colegii mei, să facem împreună o călătorie în orașele italiene.” 

Chris Warde-Jones, curatorul expoziției

Asociația Presei Străine în Italia

 

 

Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național de Artă al României, Asociația Presei Străine din Italia, Kaufland România și Hubart Agency – Focșani

Cu patronajul: Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Republica Italiană, Institutul Italian de Cultură din București

În parteneriat cu: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Sheraton Bucharest Hotel, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Librăria Pavesiana din București

Parteneri Media: TVR 3, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România București, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agerpres, spotmedia.ro, Revista Femeia, Revista Tango–Marea Dragoste, Igloo, Viața medicală, Univers Psihologic, SensoTV, LiterNet.ro, Bookhub, Literomania, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Revista Urbea mea, IQads, Jurnalul de Afaceri, Catchy, AgentiadeCarte.ro, InOras.ro, Orasulmeu, Ediția de Dimineață, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, PRwave, Bucureștii vechi și noi, București City News, Verbs describe us, Bună ziua Iași, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Autentici.info, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest Cultural Events, Bună dimineața București, EdPost, i-Tour, Jurnal de București, Femei în tendințe.

 

 

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/seZFeuTF6fg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vara ta e o poveste – din 1 iunie la MNȚR

Posted: 27 May 2021 08:54 AM PDT

Marți, 1 iunie 2021, Muzeul Național Al Țăranului Român redeschide Atelierul de Creativitate pentru copii și sărbătorește Ziua Copilului pe parcursul întregii zile. Cu povești și poezii, desene pe asfalt, coronițe din flori și baloane de săpun, dar și cu multe ateliere creative, care se vor desfășura din oră în oră în curtea interioară a Muzeului Țăranului. 

”Am strâns multe povești în perioada în care nu ne-am văzut la Atelierul de Creativitate. Și a sosit vremea să le împărtășim din nou la Muzeul Național Al Țăranului Român și nu în spatele unei „ferestre” de Zoom.

Participarea la atelierele creative se face numai pe baza de înscriere pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com și conform cu categoria de vârstă indicată în descrierea atelierului, iar prețul este de 25 lei/ participant/ atelier și se achită înainte de începerea atelierului.

Activiățile libere se desfășoară gratuit și nu este nevoie de rezervarea locului, dar se vor desfășura sub supravegherea părinților/bunicilor/profesorilor însoțitori. ”

 

Program activități 1 iunie (în curtea MNȚR, lângă cuptor) 

 

10.00 – 11.00 – La povești cu autoarea Iulia Iordan (activitate liberă, cu participare gratuită)

 

11.00 – 12.00 – Sesiune de poezie și de autografe cu autoarea Carmen Tiderle (activitate liberă, cu participare gratuită)

 

12.00 – 13.30 – Atelier de realizat măști vesele din cartoane colorate cu Beatrice Iordan

Preț bilet: 25 de lei. Înscriere pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

Pentru maximum 10 copii cu vârsta mai mare de 6 ani

 

13.30 – 14.30 – Atelier de radio cu Monica Chiorpec – povești despre copii

Preț bilet: 25 de lei. Înscriere pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

Pentru maximum 6 copii cu vârsta mai mare de 8 ani

 

13.30 – 14.30 – Desene pe asfalt (activitate liberă, cu participare gratuită)

 

14.30 – 15.30 – Muzee la cutie cu Valentina Bâcu

Preț bilet: 25 de lei. Înscriere pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

Pentru maximum 10 copii cu vârsta mai mare de 6 ani.

 

15.30 – 17.00 Atelier de realizat cuiburi pentru păsări cu Beatrice Iordan

Preț bilet: 25 de lei. Înscriere pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

Pentru maximum 10 copii cu vârsta mai mare de 6 ani.

 

17.00 – 18.00 – Coronițe din flori și baloane de săpun (activitate liberă)

 

Atelierele de creativitate vor continua pe parcursul întregii luni iunie la Muzeului Țăranului Român (la Atelierul de creativitate)

  1. Atelier de construit jurnale de vacanță cu Valentina Bâcu (miercuri, 2 iunie, 12.30 – 14.00) 

 

La Atelierul de construit jurnale de vacanță, vii așa cum se merge în vacanță – cu un bagaj* din care scoți la nevoie ce-ți trebuie: numele tău, pe care ți-l poți scrie în fel și chip, cu ștampile colorate, cu peniță cu tuș, ba chiar și în altă limbă. Vei mai avea nevoie să-ți alegi culorile preferate, texturi și dimensiuni – poți avea un jurnal cu niște pagini luuungi în care să prinzi chiar și valurile mării sau, dimpotrivă, unul mic, care să-ți încapă în buzunar și să-l porți tot timpul, peste tot, cu tine.

Și ca să nu-l încurci cumva cu un alt jurnal, îți propun să-l personalizezi după chipul și asemănarea vacanței pe care ți-ai plănuit-o: mare-munte-deltă, zbor-cu-avionul-desupra-norilor sau cu-trenul-la-bunici,în-vârful-patului-cu-o-carte-preferată-în-brațe-și-un-castron-mare-de-cireșe, în-tabără-pentru-prima-dată, prieteni-buni-de-revăzut, ora-de-gătit-cu-mama și așa mai departe.

Dacă ai reușit să citești singur/singură prezentarea și te știi priceput/ă la tăiat, lipit, scris, desenat și la făcut planuri de vacanță, te aștept la Vacanța la MȚR la Atelierul de construit jurnale de vacanță.

*Bagajul de care-ți povesteam mai sus poate fi și imaginar, doar să-l ai pregătit. Materialele de realizare a jurnalului le aducem noi.

 

  1. Muzeul la cutie cu Valentina Bâcu (miercuri, 9 iunie, 12.30 – 14.00) 

„Oare ce-i trebuie unui muzeu să placă publicului?”

Păi, în primul rând, să fie distractiv ar spune cineva. Dar să aibă și un conținut valoros, interesant, inedit, ar spune altcineva. Să te încânte. Să-ți spună o poveste. Să-ți placă să-l traversezi. Și să revii cu prietenii. Și sper să mai descoperim împreună și alte lucruri. Fiindcă, în perioada aceasta, când accesul la vizitarea muzeelor și a expozițiilor a fost mult limitat, te provocăm să-ți imaginezi propriul muzeu la cutie, pe care poți să-l deschizi oriunde și oricând îți place. Poți să-ți inviți părinții, frații și, pe rând, prietenii. Recomandat copiilor cu vârsta peste 8 ani.

 

  1. Atelier de realizat povești prin tehnica linogravurii (miercuri, 16 iunie, 12.30 – 14.00) 

La atelierul de realizat povești prin tehnica linogravurii ”săpăm” după inspirație și după atenție la detalii și la simplitate. Regăsind plăcerea de a realiza manual și de a produce serii, dar fără a apela la tipar sau imprimantă. Doar cu o bucată de linoleum, dăltițe, cerneală colorată și multă imaginație.

Atelier recomandat copiilor peste 10 ani.

Se poate realiza si sub forma unui modul cu 2-3 întâlniri sau și sub forma unui atelier de introducere în tehnica linogravurii (cu o singură întâlnire)

Materiale folosite: bucată linoleum, dăltiță de linogravură, cu mai multe capete, cerneală specială pentru linogravură,

 

  1. Masca. Personaje din povești. Cu Beatrice Iordan (marți, 8 iunie, 13.30 – 15.00) 

După ce  vom discuta despre poveștile preferate și după ce vom parcurge câteva basme populare, ne vom alege  personajele preferate și le vom reprezenta prin măști  create de participanți, folosind tehnica ”papier-mache”.

ATENȚIE: Pentru finalizarea  măștilor sunt necesare două întâlniri. La sfârșitul celor două întâlniri copiii își pot lua masca acasă.

Atelierul se adresează copiilor peste  9 ani.

 

  1. Povești ștampilate despre cămașa cu altiță cu Beatrice Iordan (marți, 15 iunie, 13.30 – 15.00) 

Altița, elementul principal de înfrumusețare a iei cu ghirlande si flori, valuri și stele, dar și cu o mare varietate de combinații geometrice, poartă mai multe semnificații legate de statutul social, de vârsta sau de regiunea geografică din care provenea persoana care purta/realiza cămașa cu altiță (ia). Vom discuta pe marginea acestora și vom realiza câteva modele, folosind tehnica realizării de ștampile.

Atelierul se adresează copiilor peste 8 ani

 

  1. Personaje fantastice cu elemente din natură cu Beatrice Iordan (marți, 22 iunie, 13.30 – 15.00) 

Folosind ca suport diferite obiecte din natura: crengi, pietre, vom realiza o serie de personaje fantastice pe care le putem folosi în mici șcenete inventate de noi.

Materiale folosite: petul de plastic, obiecte din natură, hârtie, bandă adezivă sau aracet, culori acrylic.Atelierul se adresează copiilor peste 8 ani

 

  1. Buburuze din lână netoarsă cu Beatrice Iordan (marți, 29 iunie, 13.30 – 15.00) 

Folosind lână netoarsă, dacă nu o cunoașteți ne vom împrieteni cu ea la acest atelier , ace speciale      (pentru copii mai măricei sau părinți), fetru, foarfece. Vom realiza buburuze vesele  pe care le putem transforma în broșe. Atelierul se adresează copiilor peste 8 ani

 

  1. Atelier de radio cu Monica Irina Chiorpec (vineri, 25 iunie, 12.30 – 14.00) 

Atelierul își propune să le ofere participanților o introducere în arta radiofonică, să le dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzându-se cu diverse tehnici de redactare de materiale radio, improvizație la microfon și spontaneitate, storytelling, dicție și exprimare orală.

Vârsta: +12 ani Numărul de participanți: 6

 

Preț ateliere: 25 de lei/participant

Detalii și înscrieri pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cQqAaiM2eP8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Internațională a Copilului la Muzeul Satului

Posted: 27 May 2021 08:40 AM PDT

Marți, 1 iunie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează o serie de activități pentru cei mici. Ca în fiecare an, pe lângă târgul de jucării și atelierele de creație atât de îndrăgite de copii vor avea loc, în  premieră, o serie de momente menite să poarte publicul în lumea copilăriei.

Clovnul Cristiano de la Circul  Metropolitan București, cunoscut vizitatorilor muzeului din pauzele de divertisment de la Tabăra de creație  „Vara pe uliță”, va anima atmosfera cu numerele sale de magie și giumbușlucuri. Grupul „Mlădițe ilfovene”,  coordonat de Mărioara Man Gheorghe, va încânta publicul cu melodiile copilăriei. Corurile Happy Kids Jr. și  Happy Kids Sr. din Buzău vor continua momentul muzical în cadrul Programului Național ”Cantus Mundi”. Deoarece sportul este important pentru sănătate, membrii clubului Club Real Gym, coordonați de Demis  Constantin, vor face o demonstrație de karate.

Ziua se va încheia cu ateliere pentru copii, în cadrul cărora cei mici vor învăța să modeleze lutul, să  confecționeze păpuși, marionete, machete și obiecte din piele. Costul atelierului este de 30 de lei de  participant, cu un număr maxim de 10 copii per atelier, care se pot înscrie la adresa de e-mail  relatii.publice@muzeul-satului.ro. Atelierele se vor desfășura după următorul program:

14.00 – 15.00

– Modelaj în lut, grupa de vârstă 4-7 ani, coordonator Luminița Voica

– Marionete/păpuși, grupa de vârstă 6-10 ani, coordonator Doina Kalvati

15.00 – 16.00

– Macheta morii de vânt, grupa de vârstă 7-12 ani, coordonator Luminița Voica

– Punguța cu doi bani, grupa de vârstă 7-12 ani, coordonator Alexandru Ilinca

 

1 iunie – Ziua internațională a copilului 

Program 

orele 09.00 -19.00

Scena Dumitra 

11.15 Bine ați venit! 

11.30 Demonstrație de karate Club Real Gym, coordonator Demis Constantin  12.00 Distracție și giumbușlucuri cu Clovnul Cristiano 

13.00 Corurile Happy Kids Jr. și Happy Kids Sr. din Buzău în cadrul Programului Național Cantus Mundi 

14.00 Grupul Mlădiţe ilfovene, coordonator Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman

Gospodăria Șanț, Gospodăria Ieud 

14.00 – 15.00 Ateliere pentru copii

  1. Modelaj în lut, grupa de vârstă 4-7 ani, coordonator Luminița Voica
  2. Marionete/păpuși, grupa de vârstă 6-10 ani, coordonator Doina Kalvati  15.00 – 16.00 Ateliere pentru copii
  3. Macheta morii de vânt, grupa de vârstă 7-12 ani, coordonator Luminița Voica 4. Punguța cu doi bani, grupa de vârstă 7-12 ani, coordonator Alexandru Ilinca

Costul atelierelor este de 30 lei/copil. Materialele sunt asigurate de meșteri. Atelierele au loc în  limita a 10 copii pe atelier, respectind normele în vigoare.

Inscrieri la adresa: relații.publice@muzeul-satului.ro

Ora 09.00 – 19.00: târg de jucării, carte și bunătăți pentru copii, veselie, voie bună! Copii până în 12 ani au intrarea liberă!

 

Număr de vizualizări :2

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor