altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 27 martie 2019

“27 martie 2019 – Ziua Mondială a Teatrului la TNB” plus 8 more


27 martie 2019 – Ziua Mondială a Teatrului la TNB

Posted: 22 Mar 2019 02:29 PM PDT

Miercuri, 27 martie 2019, TNB vă invită să sărbătoriți Ziua Mondială a Teatrului… în teatru! Începând cu ora 11.30 și până la căderea ultimei cortine, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” își deschide porțile pentru toți cei ce sunt curioși să descopere ce se întâmplă în spectaculoasa clădire din centrul Capitalei.

”În Sala Media vor avea loc 2 proiecții cu intrarea liberă (în limita celor 130 de locuri disponibile):

De la 11.30 puteți revedea, înregistrat pe peliculă, spectacolul EGOISTUL de Jean Anouilh, cu Radu Beligan în rolul principal – actor a cărui longevivă carieră pe scenă i-a adus inclusiv o recunoaștere Guiness World Records. Spectacolul a avut premiera în 2004, s-a jucat neîntrerupt 10 stagiuni, cu peste 350 de reprezentații la sediu, în turnee interne și internaționale, toate cu sala plină. Durata: 1h 50min.

De la ora 14.00, beneficiind de comentariul live al autorului Mihai Bodea, vă invităm să vizionați un material documentar inedit, Cronica filmată a reinventării TNB (2008-2015). Proiecția-conferință este bazată pe o arhivă impresionantă de imagini video, fotografii, panorame, planuri de arhitectură, interviuri și apariții în presă și urmărește nu doar reconstrucția clădirii Teatrului Național, ci și poveștile oamenilor care au lucrat aici pe întreaga durată a șantierului de remodelare a clădirii. O parte din aceștia vor fi și ei prezenți în sală, martori ai propriei lor istorii !

Durata estimată : 1h.

De la ora 15.00 vă sugerăm să faceți un documentat tur ghidat în compania colegului nostru Ionuț Corpaci, pentru a descoperi partea nevăzută a Teatrului Național și pentru a afla unde și cum se nasc spectacolele. Și nu în ultimul rând, pentru a admira cum se vede Bucureștiul de sus! Punctul de întâlnire: în foaierul din fața intrării la Sala Media.

Pe traseu, veți trece și prin expozițiile temporare găzduite în prezent de foaierele teatrului :

Foaierele Sălii Studio – Salonul umorului francofon – expoziție de benzi desenate, caricaturi și fragmente din filme comice semnate de artiști din  Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franța, Liban, România, Ungaria, Uruguay. Expoziția este organizată de Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF).

Foaierul Media (aripa Intercontinental)  Expoziția comemorativă Ștefan Bucătaru – 50 de ani de pictură.

Rotonda din foaierul Sălii Mici – Expoziția retrospectivă aniversară Ștefan Pelmuș 70, pictură.

Foaierul Sălii Media (aripa Tudor Arghezi) – Expoziția de pictură a Noricăi Veşcă-Popescu, intitulată Cercul..

La ora 18.00 vă invităm la Librarium, librăria din foaierul Sălii Mari (în spatele Casei de bilete), pentru lansarea cărții ”Exercițiu de echilibru” de Andreea Tănăsescu, lector univ. dr. la U.N.A.T.C, coregraf, manager proiecte culturale, director al Asociației Culturale “A&A Associated Artist”. Volumul publicat la editura Tritonic conţine patru piese de teatru și va fi lansat în prezența autoarei.

În această zi de sărbătoare a Teatrului, beneficiați de 20% reducere la achiziționarea oricărei cărți din librărie. În plus, dacă veți participa la tombolă, veți avea șansa de a câștiga, până la finalul zilei, un set de cărți de teatru din colecția Yorick, de la Editura Nemira.

La ora 20.00 bate gongul și vă poftim în sălile de spectacol:

La Sala Studio  ”Scrisoarea” după ”O scrisoarea pierdută” de I. L. Caragiale, regia Horațiu Mălăele

La Sala Pictură  ”Cinci femei de tranziție” text scris și regizat de Rodica Popescu Bitănescu (spectacol cedat)

La Sala Atelier  ”50 de secunde” de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant

La Sala Mică  (D)efectul Placebo – creație colectivă / Proiect 9G la TNB

Biletele se pot achiziționa de la Casa de bilete TNB sau online, pe www.tnb.ro.

 

Vă așteptăm la teatru!” – anunță TNB.

 

Număr de vizualizări :0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GGOs52hI0-g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Tracus Arte, prezentă la Târgul de Carte și de Artă Tradiți...

Posted: 22 Mar 2019 02:20 PM PDT

Cu ocazia Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, ediţia a XXXI-a, în perioada 25 martie – 1 aprilie 2019, la Ploiești va avea loc Târgul de Carte și de Artă Tradițională și Contemporană. Publicul poate vizita standul Editurii Tracus Arte, oferta fiind de peste 100 de titluri. Cititorii se pot întâlni cu acad. Eugen Simion duminică, 31 martie 2019, într-un eveniment special. Evenimentul este organizat de  Casa de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti.

Cu ocazia festivalului, au loc mai multe evenimente: „Caravana Poeziei” – recitaluri poetice și distribuire de cărți și reviste care promovează poezia, Concursul interjudețean de recitări pentru liceeni „Sub aripa lui Nichita”, ediția a XII-a, Serata „Atitudini” – întâlniri cu scriitori, critici literari, recitaluri muzicale, o expoziție și show de caricatură la Muzeul Județean de Artă Ion Ionescu-Quintus Prahova.

Întâlnirile cu scriitorii, showul de caricatură și recitalurile muzicale vor avea loc în perioada sus-menționată, în intervalul orar 10:00-16:00, în parcul „Nichita Stănescu”. În caz de vreme nefavorabilă, întâlnirile se vor desfășura în foaierul Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești.

 

Program:

 

LUNI, 25 MARTIE 2019

13.00 Deschidere oficială

Recital susținut de Fanfara Consiliului Județean Prahova

Lansarea revistei Atitudini a Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, cu pagini de colecție dedicate operei și personalității poetului Nichita Stănescu

 

MARȚI, 26 MARTIE 2019

Între orele 10:00 – 16:00

Show de caricatură – Marian AVRAMESCU

 

MIERCURI, 27 MARTIE 2019

Între orele 10:00 – 16:00

Show de caricatură – Marian AVRAMESCU

 

JOI, 28 MARTIE 2019

Începând cu ora 13:00

Întâlnire cu cititorii și prezentare de carte – Alex. ȘTEFĂNESCU

 

VINERI, 29 MARTIE 2019

Începând cu ora 13:00

Întâlnire cu scriitorii de la Cenaclul Atitudini al Casa de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și scriitori basarabeni

 

SÂMBĂTĂ, 30 MARTIE 2019

13.00 – întâlnire cu scriitori basarabeni

14.00 – Recital Cristina TRANDAFIR

17.00 – Serata „Atitudini”, locație: Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

– recitaluri muzicale susţinute de elevi și profesori ai Liceului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti;

– recitaluri poetice susţinute de membrii Cercului de teatru pentru copii al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a municipiului Ploieşti şi de invitaţii lor;

– prelegeri despre opera şi personalitatea marelui poet Nichita Stănescu susţinute de: Prof. Mădălina Paula Ștefan și Prof.Gelu Nicolae Ionescu.

– Concursul interjudeţean de recitări „Sub aripa lui Nichita”, ediţia a XI-a, la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

 

DUMINICĂ, 31 MARTIE 2019

10:30 – Întâlnire cu scriitorul și criticul literar Eugen SIMION

 

LUNI, 1 APRILIE

13.00 – Întâlnire cu scriitori basarabeni

Închiderea târgului

 

Pe toată perioada festivalului vor avea loc workshop-uri de creație plastică și recitaluri susținute de elevi ai Liceului de Artă ,,Carmen Sylva” Ploiești.

 

Mai multe informații la pagina web: www.casadecultura.ro   

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ytfEnEjByAs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”O istorie descriptivă a literaturii române. Epoca premodernă”, de ...

Posted: 22 Mar 2019 02:18 PM PDT

În curând, la Editura Tracus Arte va apărea volumul O istorie descriptivă a literaturii române. Epoca premodernă, de Mircea Anghelescu.

 

Istoria modernă a literaturii române nu începe cu primele opere importante ale perioadei propriu-zis moderne, așa cum se consideră în mod tradițional, cu opera lui Heliade Rădulescu sau G. Asachi, ci cu primele semne ale creșterii culturii și a numărului de cititori de literatură, către sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu manifestarea unor preferințe pentru un alt tip de literatură care se scria în Europa și care începuse să fie citită (și treptat tradusă) și la noi: o literatură a sentimentului, a manifestării personalității individului, a nevoii de justiție socială și de libertate națională. Individuale în general, aceste manifestări nu sunt suficient de importante prin rezultate concrete care să fie ușor de observat, dar creează precedente importante: boieri luminați, mici și chiar mai măricei (Văcăreștii, Goleștii), clerici învățați și sensibili la suferințele credincioșilor (episcopii Chezarie Râmniceanu și Leon Gheuca sau polemiști redutabili ca Gherasim Putneanul) înfăptuiesc direct prin texte, prin traduceri, prin predici, prin polemici, răspândirea în public a noului „duh”, a noilor idei. Pe realizările literare, implicit ideologice, ale acestei epoci și pe manifestările ei se va construi modernizarea țării și suportul ei public din acea vreme: literatura. – Mircea ANGHELESCU

 

Mircea ANGHELESCU (n. 1941, București) a absolvit Facultatea de Filologie (română/arabă) a Universității București (1962), este doctor în filologie (1970) al Universității București; bursă de specializare în literatură comparată la Indiana University U.S.A (1980) și bursă DAAD la Berlin și Freiburg (2000) pentru relații literare româno-germane; profesor la Șc. nr. 1 din Urziceni (1962-1964), bibliotecar paleograf la Biblioteca Centrală de Stat (1964-1967), secretar științific al Societății de științe filologice (1965-1971), cercetător științific principal la Institutul de istorie și teorie literară „G. Călinescu” (1971-1994), conferențiar (1991-1994) și profesor (din 1994) la Facultatea de Litere a Universității București; din 2011, profesor emerit; vicepreședinte al Fundației Culturale Române (1994-2003), director al Editurii FCR (1994-1997), vicepreședinte (1995-2009) și președinte (2009-2011) al Societății de literatură generală și comparată din România.

 

De același autor:

 

Corespondența lui Barbu Delavrancea, 1967.

Preromantismul românesc, 1971.

Introducere în opera lui Grigore Alexandrescu, 1973.

Literatura română și Orientul, 1975.

Scriitori și curente, 1982.

Lectura operei, 1986.

Introducere în opera lui Petre Ispirescu, 1987.

Ion Heliade Rădulescu – o biografie a omului și a operei, 1987.

Textul și realitatea, 1988.

Clasicii noștri, 1996.

Cămașa lui Nessus. Eseuri despre exil, 2000.

Echilibrul între antiteze. Heliade – o biografie, 2001.

Literatura română – Dicționar de opere, coordonator, 2003.

Literatură și biografie, 2005.

Mistificțiuni – Falsuri, farse, apocrife, pastișe, pseudonime și alte mistificații în literatură, 2008.

Poarta neagră. Scriitorii și închisoarea, 2013.

Lîna de aur. Călători și călătorii în literatura română, 2015.

Am fost martor. Istoria literară ca depoziție, 2017.

 

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3BdAY3XpQWg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert în formulă de 6 clarinete în jurul Hărții Valahiei de la 1789

Posted: 22 Mar 2019 02:16 PM PDT

În urma succesului ediției anterioare „Cartografii sonore” când a avut loc un concert la șase violoncele în jurul Hărții Transilvaniei de la 1635, invitat fiind reputatul ansamblu Violoncellissimo, Stagiunea continuă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi cu un nou concert de excepție inspirat de povestea Hărții Principatului Valahiei de la 1789. De această dată, harta de colecție va aduce în fața publicului un concert aparte în formulă de șase clarinete, susținut de cunoscutul ansamblu Clarino, singurul ansamblu consacrat clarinetului din România. Marți, 26 martie 2019, de la ora 18:00, vor concerta Dominic Mărtinaș, Claudiu Minea, Andrei Văleanu, Dragoș Stancu și Tudor Poenaru. Artiștii vor interpreta, sub conducerea muzicală a lui Emil Vișenescu – prim-clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, un program ce va cuprinde lucrări de Luc Balmer, Johannes Brahms, Ferenc Farkas și Zez Confrey, un program care va pune în valoare atât calitățile unui instrument prea puțin întâlnit în România în această formulă, dar și calități ale hărții prezentate. Vor fi interpretate cântece tradiționale care evocă frumuseți ale naturii, compoziții din perioada medievală și romantică, dar și compoziții ale secolului XX reprezentate de lucrări jazz. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Evenimentul va avea loc în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-da...

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

 

Harta care a inspirat acest concert este o hartă veche a Principatului Valahiei, Das Fürstenthum Walachey, realizată de cunoscutul cartograf și editor austriac Franz von Reilly, în anul 1789. Lucrarea oferă numeroase informaţii: de la reprezentarea zonelor împădurite şi a cursurilor de apă, la amplasarea unor localităţi, marcate cu diverse simboluri miniaturale, la consemnarea unor bătălii din perioada războaielor ruso-austro-turce. A fost inclusă în atlasul Schauplatz der fünf Teile der Welt, ce cuprindea 830 de hărţi ale ţărilor europene. Mai multe informații despre povestea acestei hărți vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

 

 

 

Despre ansamblul Clarino

Picture yourself in a boat on a river
With tangerine trees and marmalade skies
Somebody calls you, you answer quite slowly
A girl with kaleidoscope eyes
(Lucy In The Sky With Diamonds, Beatles)

Clarinetul, povestește Emil Vișenescu, este ca un cameleon, atât de repede își schimbă culoarea timbrală şi caracterul sonorităţii. La începutul secolului al XVIII-lea, domnul Johann Christoph Denner a făcut primele încercări ale acestui nou instrument pe care îl dorea mult mai precis în redarea sunetelor decât ce exista până atunci; clarinetul a avut de la început o viaţă proprie și s-a dovedit mult mai versatil și subtil sonor faţă de ce își imagina chiar creatorul său. Foarte ușor treci din registrul acut în cel grav, foarte ușor exprimi emoţii și trăiri contradictorii – specifice, de altfel, naturii umane. Felul în care cânţi la el, distanţa și întreaga poziţie corporală modifică timbralitatea instrumentului, atât de profund se poate asocia și poate exprima caracterul vieţilor noastre. Și nu există doar un singur tip de clarinet, sunt nenumărate variante, iar unele dintre ele sunt în exemplar unicat în România și le auziţi doar dacă ascultaţi Clarino, ansamblul creat de Emil Vișenescu pentru a transmite mai departe dragostea pentru familia aceasta de instrumente.

Cea care a donat instrumentele rare (clarinet piccolo în mib, clarinet alto în mib, clarinet bas în Sib si clarinet contrabas în Sib) este doamna Silvia Schwarzenbach, clarinetistă si profesoară elveţiană, iar ansamblul îi datorează chiar existenţa sa.

Clarino este la fel de cameleonic precum instrumentul în sine – se poate adapta necesităţilor partiturii și contextului, cuprinde muzicieni între 19 și 38 de ani, cântă muzică simfonică, jazz, contemporană, chiar și puţin Piazzolla. Ansamblul Clarino duce cu sine o anumită boemie, o stare de visare, de speranţă. Este un ansamblu dedicat educaţiei și ţinut în viaţă de dorinţa ca muzica cultă să devină parte dintre obiceiurile vieţii, nu din excepţiile sale. Îl întâlniţi în festivaluri (George Enescu, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, Meridian și Chei) și, sperăm, cât de repede posibil pe un disc.

 

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare. „100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”

Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

 

Informații suplimentare

 

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/liI3GDQoXpk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Bookfest aduce primăvara cărților la Timișoara

Posted: 22 Mar 2019 02:09 PM PDT

În perioada 4 – 7 aprilie 2019, Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ajuns la a opta ediție, va deschide porțile timp de patru zile, la Centrul Regional de Afaceri (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22), cu o ofertă de excepție: peste 25.000 de volume și reduceri între 10 și 80%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, dar și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile și interesele. Programul evenimentelor va cuprinde întâlniri de marcă, lansări de carte și sesiuni de autografe la care vor participa cele mai importante personalități culturale ale literaturii române ale momentului. La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Vor fi prezenți peste 30 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România — ALL, Arco Iris, Ars Longa, Art, Brumar, Casa, Corint, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Gama, Gremiul Levantin, Editura Universității de Vest, Editura Universității din București, Hasefer, Herald, Humanitas, Humanitas Fiction, Litera, Nemira, Niculescu, Nomina, Paralela 45, Polirom, RAO, Ratio et Revelatio, Trei — distribuitori de carte precum Astro, Okian și librăriile „Cartea de Nisip” și „La Două Bufnițe” din Timișoara, distribuitori de muzică (Byton), dar și distribuitori de jocuri interactive pentru copii precum Happy Color, Lex Grup și Ludicus Games.

Editurile Humanitas și Humanitas Fiction vor fi prezente la Bookfest Timișoara cu peste 800 de titluri, cu reduceri de circa 10% față de prețul de listă. Totodată, editura Humanitas a pregătit pentru iubitorii de carte și întâlniri cu personalități culturale de renume precum Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu și Tatiana Niculescu. Vizitatorii vor putea găsi la stand și noi titluri apărute la Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei, precum: Hemingway și cu mine de Paula McLain, Fiica ceasornicarului, de Kate Morton și Răzbunarea iertării, de Eric-Emmanuel Schmitt, volume ce vor fi lansate duminică la spațiul de evenimente Bookfest.

Editura Polirom va fi prezentă la această nouă ediţie a Bookfest Timişoara cu peste 600 de titluri cu reduceri de 25% şi cu importante lansări de carte și sesiuni de autografe, aducând sâmbătă și duminică în faţa cititorilor timişoreni nume precum: Cristian Tudor Popescu, Sebastian Lăzăroiu și Dan Pavel. Printre noile cărți disponibile la stand se numără volumele Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov, cea mai recentă carte a autoarei Aurora Liiceanu, Părinţi, de Diana Bădica și Olga, de Bernhard Schlink.

Editura Curtea Veche Publishing vine la Bookfest Timișoara cu aproximativ 350 de titluri.  Toate cărțile disponibile la stand vor avea reducere, aceasta ajungând și până la 82% la unele titluri. Printre noile titluri recomandate de editură se află volumul Asimetric, de Lisa Halliday — Carte aflată printre cele mai bune zece titluri ale anului 2018 în clasamentele Times și The New York Times — dar și cartea Forma Gustului, de Laura Cosoi.

Editura Niculescu îi va întâmpina pe vizitatori cu aproximativ 1.000 de titluri, inclusiv titluri Oxford University Press, reduceri, pachete promoţionale dar și o tombolă cu premii în valoare de 200 de lei. Una dintre noile cărți pe care cititorii le vor putea găsi la stand este Bazaconii… adevărate din știinta și tehnologie, a autorului american Andrew Masterson. Volumul explorează lumea din jur, folosindu-se de perspectivele mai năstruşnice ale cercetării ştiinţifice şi tehnologice.

Editura Nemira va fi prezentă la această ediție cu peste 20% general și 35% la pachetedar și o selecție de titluri la 5, 10 și 15 lei. Printre noutățile ce vor putea fi găsite la stand se vor afla  Madam Picasso, de Anne Girard, și volumul de science-fiction Aurora, al autorului american Kim Stanley Robinson.

Editura Art aduce la Bookfest Timișoara  peste 800 de titluri dar și reduceri cuprinse între 20 și 50% față de prețul de raft. Dintre  titlurile recent apărute la editură se vor putea găsi volumele Cântecul lui Solomon de Toni Morrison sau Arta de a avea întotdeauna dreptate,de Arthur Schopenhauer.

La standul editurii Corint, cititorii vor putea răsfoi peste 400 de titluri cu preț redus de până la 25%. Cei mici vor putea găsi la stand noi cărți precum Călătorie în lumea minunată a animalelor sălbatice, de Steve Parker și Bondărel și iubirea de Britta Sabbag, Maite Kelly și  Joelle Tourlonias.

 

Programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe pagina www.bookfest.ro

 

Programul de vizitare va fi următorul: joi — 10:00 – 20:00; vineri — 10:00 – 20:00; sâmbătă 10:00 – 20:30; duminică — 10:00 – 20:00.

Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România.

Parteneri: Consiliul Local Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara.

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea a Cincea, Zile și Nopți Timișoara, rominafaur.ro.

 

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut  (București, 30 mai – 3 iunie 2018) au fost prezenți circa 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost Statele Unite ale Americii. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel și Suedia.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Iași, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

 

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rPTujFh7fkI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiera în Republica Moldova a filmului documentar- istoric „Jurna...

Posted: 22 Mar 2019 02:05 PM PDT

Vineri, 29  martie  2019, ora 13.00, la Cinematograful Odeon din Chișinău,  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Județean Argeș  și Primăria orașului Mioveni  organizează, premiera  în Republica Moldova  a  filmului documentar- istoric  „Jurnal de Război” (2019). Realizator: Dan Pavel. Scenariu: Raluca Drăgoi. Director de imagine: Remus Petre Cîrstea. Producător: Asociația ASOCA.

Filmul a fost realizat  cu sprijinul: Asociația Ordessos; Primăria orașului Mioveni; Asociația Tradiții Ostășești; Asociația Edelweiss Ost; Muzeul Golești;Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel; Muzeul Județean Argeș; Școala Populară de Arte și Meserii Pitești; Dragoș Hera; Societatea Creștină „Dorul”.

Au participat:

IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Ion-Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Petre Otu, prof. univ. dr.

Dan Puric, actor

Dumitru Chirleșan, conf. univ. dr.

Rodica Ursu, conf. univ. dr.

Cornel Popescu, lector univ. dr.

Cornel Carp, istoric

Ion C. Hiru, profesor – Domnești, Argeș

Ion Drăgoi

Dan Drăgoi, poet – coordonatorul cărții Jurnal de Război

Maria Drăgoi

Ion Șuțu, urmașul lui Nicolae Șuța

Maria Lupu, văduvă de război – născută în 1916

Lupu Ștefan, orfan de război

Ion Popescu

Au interpretat: Gheorghe Bădescu – Marius Șerban, Nicolae Suța – Horațiu Vasilescu, Lilica  Iulia Lișman, Ion Mihalache – Mihai Cotei,Trupele române: Asociația Tradiții Ostășești, detașamentul Mateiaș, Trupele germane: Asociația Edelweiss Ost

Cameramani: Remus Petre Cîrstea, Cătălin Păun, Bogdan Dumitrescu, Bogdan Matei, Iulia Lișman;Regie de montaj: Cătălin Păun; Director de fotografie: Cătălin Eremia; Sunet: Cătălin Paun,Remus Petre Cîrstea ;Consultant științific: Cornel Popescu, lector univ. dr.; Muzica:Mihaela Lucia Pițigoi – Școala Populară de Arte și Meserii, Pitești,Benedict Popescu; Editor video: Cătălin Păun; Machiaje: Daniela Pană;Voce:Alexandru Cîrstea – Gheorghe Bădescu, Remus Petre Cîrstea – Nicolae Șuța, Raluca Drăgoi – Lilica și Mărgărita Vulcănescu,  Dan Gabriel Drăgoi – preot Ion Voicu

Filmările au fost realizate în: Județul Argeș – Slănic, Domnești, Jupânești, Golești, Valea Mare, Mioveni, Piscu Negru, Transfăgărășan, Mateiaș;  Județul Hunedoara – Vulcan;  Județul Gorj-Târgul Jiu – Schela; JudețulVrancea – Mărășești, Mărăști, Soveja.

 

Filmul este inspirat din mărturiile a doi eroi argeșeni Gheorghe Bădescu și Nicolae Șuța (ofițeri) care au construit independent prin însemnări aproape zilnice experiențele trăite în tranșeele Razboiului de Reîntregire a României. Cele două personaje se cunoșteau încă dinainte de demararea campaniilor militare insă nu au luptat in aceleași unități iar din această perspectivă descrierile prezintă în chei diferite percepția frontului, motivația și dimensiunile tragediilor de pe front.Cele două jurnale au văzut lumina tiparului  la jumătate de secol distanță de la descoperirea lor de către Dan Dragoi, un pasionat de poezie și literatură care iși are originile în locurile unde s-au născut cei doi eroi.

Ideea filmului a venit în primul rând pentru covârșitoarea valoare vizuală care se află descrisă în paginile celor două jurnale de front astfel încât Scenariul a fost construit astfel incât să se apropie cât mai mult de realitatea și percepția celor doi protagoniști de acum un secol. Documentarul este special datorită unor aspecte inedite: Este un film inspirat din fapte reale având la bază documente istorice de o tulburătoare încărcătură emoțională. Apoi este o radiografie inestimabilă a spiritului militarului român care lupta pentru o cauză și este dispus să se sacrifice pentru un ideal. Filmul este turnat în locurile unde au trăit acești eroi și în locuințele rudelor acestora cu decoruri și obiecte originale  păstrate intacte de peste un secol. Scenele de luptă au fost realizate preponderent în locațiile teatrelor de operațiuni ale Primului Razboi Mondial unde cei doi protagoniști au fost implicați. Deasemenea este o productie  exclusiv privată, de către oameni care au construit o echipă de producție marcați de lectura acestor jurnale și nu de un interes personal.  Anvergura acestei producții se apropie prin numărul de persoane implicate de proiecte cinematografice de prestigiu. Locotenentul Nicolae Șuța este interpretat de unul din nepoții  eroului care a jucat rolul exemplar și și-a adus contribuția cu elemente suplimentare legate de viața acestuia. Extrem de important este faptul ca Nicolae Șuța este atât rudă apropiată cu Elisabeta Rizea – femeia care reprezintă simbolul rezistenței anticomuniste cât și prieten cu Ion Mihalache (  om politic și martir argeșean) – fondatorul Partidului National Țărănesc  cu care a fost camarad de front. ( dialogurile celor doi sunt descrise într-unul dintre jurnale).  În cadrul evenimentelor preconizate, urmează să fie lansat la Chișinău și volumul ”Jurnal de război -mărturii din tranșeele Întregirii României”, volum coordonat de scriitorul argeșean Dan Drăgoi.

 

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău

Intrarea publicului în sală este liberă.

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UAte-R3njeQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dublă prezență internațională la Marșul pentru Viață 2019 de la Iași

Posted: 22 Mar 2019 02:02 PM PDT

Ryan Day (ADF International Londra) și Paul Ginoux (Choisir la Vie – Paris) vor fi invitații de onoare ai Marșului pentru Viață 2019 de la Iași, ce va avea loc pe data de 23 martie 2019, din Piața Unirii, începând cu ora 14:00.

Prezența distinșilor invitați se datorează relațiilor de colaborare internaționale pe care Departamentul Pro Vita din cadrul sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor le desfășoară cu instituții și ONG-uri europene pro viață pentru a promova și dezvolta proiecte locale și regionale ce au ca scop salvarea, protejarea și îmbunătățirea viații umane din prima secundă a concepției.

Cei doi invitați internaționali vor susține câte un discurs adresat participanților la eveniment ți vor participa la deplasarea Marșului pentru Viață 2019 pe traseul: Piața Unirii – Str. Gavriil Musicescu – Bld. Independenței – Str. I.C. Brătianu – Bld. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii

Ryan Christopher

Ryan Day este senior policy officer în cadrul Alliance Defending Freedom Internațional cu sediul în Londra, Mare Britanie.

Paul Ginoux este co – președinte al asociației Choisir la Vie, entitate organizatoare a Marșului pentru Viață din Paris, Franța.

Programul Marșului pentru Viață 2019 Iași este următorul:

  • 12:30 – 13:00 – Momente artistice
  • 13:00 – 14:00 – sesiune de discursuri ale invitatiolor
  • 14:00 – 15:00 – deplasarea Marșului pentru Viață pe traseul menționat
  • 15:00 – sesiune de încheiere a Marșului pentru Viață 2019

 

 

 

 

 

Mai multe detalii puteți afla pe paginile de facebook Pro Vita Iași sau Marșul pentru Viață Iași

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nyxSHj5W8iI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Tur ghidat cu realitate augmentată testat de liceeni

Posted: 22 Mar 2019 02:01 PM PDT

Miercuri, 21 martie 2019, a avut loc un tur ghidat prin centrul Bucureştiului, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Asociația ARCEN și street artist-ul Pisica Pătrată. Turul face parte din acțiunile organizate în cadrul proiectului cultural „Patrimoniu pentru următorul secol”.

La acest tur cu accent pe patrimoniul construit au participat 17 elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Pe traseu, liceenii au avut prilejul să testeze aplicația Patrimoniu 100 realizată pentru acest proiect, un instrument digital care folosește realitatea augmentată cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care vandalismul îl reprezintă pentru clădirile de patrimoniu.

În modulul de documentare al aplicației Patrimoniu 100, există o hartă în care sunt marcate clădiri de patrimoniu, hartă construită pe baza unei liste a monumentelor cu valoare istorică pe care am compilat-o din mai multe surse. Până în acest moment am reușit să strângem în jur de două – trei mii de monumente aflate pe teritoriul României. Per total sunt, într-adevăr, câteva zeci de mii, deci mai e de lucru. Le recomandăm utilizatorilor aplicaţiei să raporteze starea clădirilor prin intermediul modulului documentare, cu imagini și texte informative, iar noi urmează să preluăm coordonatele GPS din detaliile imaginilor, iar astfel putem dezvolta împreună baza de date.“

Ciprian Făcăeru, Augmented Space Agency

Important este să conştientizaţi spaţiul public ca fiind al vostru, al locuitorilor oraşului, să-l priviţi altfel şi să fiţi mai critici cu ceea ce vedeţi, din punct de vedere estetic; să fiţi critici şi cu voi, să nu treceţi cu ochi goi fără să vă pese de ce se petrece în jurul vostru. Spaţiul urban e al vostru, al tuturor şi e important să fie cât mai frumos.”

Alexandru Ciubotariu, street-artist

Turul, ghidat de Edmond Niculușcă și Alberto Groșescu (Asociaţia ARCEN), a început pe strada Arthur Verona, unde se află casa „Ion Mincu”, a traversat Grădina Icoanei, unde se găsește  Şcoala Centrală, a vizat și Parcul Ioanid mărginită de strada Dumbrava Roşie, o zonă în care se duce o adevărată luptă pentru a proteja clădirile cu valoare istorică ale Bucureştiului, ridicate la începutul anilor 1900. Alexandru Ciubotariu, ambasadorul proiectului „Patrimoniu pentru următorul secol”, le-a explicat liceenilor diferența dintre street art și vandalism.

Această acţiune a fost realizată în parteneriat cu: DC Communication, Augmented Space Agency (agenţia care a creat aplicația digitală Patrimoniu 100), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Alexandru Ciubotariu, „Pisica Pătrată” – street-artist implicat în proiecte culturale, patrimoniu și valorizarea acestuia.

Iniţiat de INCFC, proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” a coagulat, pe parcursul derulării sale, mai multe entităţi preocupate de protejarea şi păstrarea memoriei patrimoniului construit din Bucureşti şi de educarea tinerilor cu privire la valoarea arhitecturală a capitalei.

 

Pe lângă instrumentele digitale de educație alternativă şi iniţiativele de conştientizare publică, proiectul a generat și o serie de mini-documentare, semnate de regizorul Ileana Szasz, care tratează modul în care comunitățile locale au influențat pozitiv sau negativ starea unor monumente istorice de pe întreg cuprinsul României. Materialele video pot fi vizionate aici: http://patrimoniu100.ro/7-povesti-despre-patrimoniu-si-comunitate/

 

Proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene și al instituțiilor de învățământ implicate în proiect.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/neMdqfG8GEM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Casting pentru spectacolul „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazi...

Posted: 22 Mar 2019 10:11 AM PDT

Teatrul Arte dell’Anima anunță organizarea unui casting pentru spectacolul „Acești nebuni fățarnici”, de Teodor Mazilu, în regia Silviei Roman, selectat în urma concursului de proiecte – Anima pentru societate – ediția a VI-a.

”Se caută actori și actrițe pentru următoarele 5 roluri:

 

Femei: 

Silvia (30-50 de ani)

Camelia (25 – 30 de ani)

 

Bărbați:

Iordache (30 – 50 de ani)

Dobrișor (30 – 50 de ani)

Omul cu capul în nori (20 – 30 de ani)

 

Toți actorii trebuie să fie absolvenți ai facultăților de profil. Actorii trebuie să fie disponibili pentru repetiții în intervalul 1 mai-1 iulie 2019.

 

Castingul va consta în:

– interpretarea unui monolog la alegerea candidatului;

– citirea la prima vedere a unui fragment din piesa „Acești nebuni fățarnici”.

 

Persoanele selectate vor fi anunțate luni, 1 aprilie, prin e-mail ora la care să se prezinte pentru casting. Castingul va avea loc luni, 8 aprilie, în intervalul orar 12:00-17:00 la Teatrul Arte dell’Anima din strada Făinari, nr. 17D!

 

Toate persoanele interesate sunt rugate să ne trimită un CV împreună cu două fotografii recente și datele de contact la adresa teatru@artedellanima.ro până duminică, 31 martie, orele 18:00. ”- Teatrul Arte dell’Anima

Vizualizări: 56

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor