altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 23 octombrie 2020

“„Cartea cu fleacuri”, de Livius Ciocârlie” plus 3 more


„Cartea cu fleacuri”, de Livius Ciocârlie

Posted: 22 Oct 2020 03:18 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Cartea cu fleacuri, de Livius Ciocârlie. 

Cartea cu fleacuri e poate cel mai atipic volum al scriitorului, o mărturie asupra existenţei cotidiene în care tonul ludic, degajat al unor notaţii e repede temperat de reprize în cel mai pur stil cioranian, cinic şi amar. Literatura înaltă şi micile întâmplări născătoare de perplexitate dintr-un Bucureşti „de adopţie”, impresiile din Occidentul ultracivilizat şi cugetările demistificatoare, autoironice despre vârsta senectuţii îşi găsesc locul în această carte subtilă despre „fleacurile” esenţiale ale vieţii.

 

„Văd un copil de vreo şapte ani în braţe cu, abia ducându-l, unul de trei. Cerşind. Silit de părinţi, nu mă îndoiesc. Nu neapărat din sărăcie. E jobul lor. Deci, să fim calmi. Să spunem aşa e lumea şi să vorbim mai rar despre un Dumnezeu atoatevăzător.

Poate că sunt nedrept sau, mai exact, pun greşit problema. Îi cer lui Dumnezeu ce nu poate să dea. Poate că El nu e decât un strat al lumii, spiritualitatea ei, accesibilă celor care au harul, celorlalţi rămânându-le superstiţia şi speranţa. Atunci nu mai contează dacă Dumnezeu l-a creat pe om sau omul l-a creat pe Dumnezeu.”

Livius Ciocârlie

 

Livius Ciocârlie s-a născut pe 7 octombrie 1935, în Timișoara. Este critic literar, prozator și eseist, laureat al Premiului Național pentru Literatură. În 1958 își încheie studiile filologice la Universitatea din București și, revenit în orașul natal, lucrează ca bibliotecar, profesor în învățământul secundar, muzeograf la Muzeul Regional al Banatului. În 1963 devine asistent la Catedra de limba și literatura franceză a Universității din Timișoara, iar în 1990, profesor. Între 1990 și 1994 este profesor invitat la Universitatea din Bordeaux. Din 2000 se stabilește în București. Este autorul unor experimente prozastice situate la granița dintre ficțiune și eseu.

De același autor:

Realism și devenire poetică în literatura franceză (1974, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România)

Negru și alb. De la simbolul romantic la textul modern (1979, Premiul USR)

Mari corespondențe (1981)

Eseuri critice (1983, Premiul USR)

Un Burgtheater provincial (1984)

Clopotul scufundat (1988; ed. a II-a, 2018, Ed. Tracus Arte)

Fragmente despre vid (1992)

Paradisul derizoriu. Jurnal despre indiferență (1993)

Viața în parantezăJurnal 1965-1977 (1995, Premiul Fundației pentru o Societate Deschisă)

Cap și pajură (1997)

Caietele lui Cioran (1999)

Trei într-o galeră (1998, Premiul ASPRO)

De la Sancho Panza la Cavalerul Tristei Figuri (2001, Premiul USR)

& comp. (2003)

…pe mine să nu contați.” Convorbiri cu Mircea Bențea (2003)

Bătrânețe și moarte în mileniul trei (2005)

Pornind de la Valéry (2006)

Cu dinții de lână. Jurnal 1978-1983 (2008)

Cartea cu fleacuri (2010)

Exerciții de imaturitate (2013)

Urmare și sfârșit (2016)

 

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2020/10/21/cartea-cu-fleacuri-de-liviu...

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4sc0Nlpti_A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Programul educațional De Trei Ori debutează în trei școli bucureștene

Posted: 22 Oct 2020 12:43 AM PDT

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene:  Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”. Programul educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experiențe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Trainerii primei ediții sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuții și întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut: literatură, monolog, scenariu de film.

“Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanților noștri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpățânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuții, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul.  Pentru copiii participanți întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor și plăcerea cu care se aruncă în exercițiile pe care le lucrăm și în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înțeles că trebuie să fie prima ediție dintr-un lung șir de ediții viitoare.“, povestește Oana Răsuceanu, trainer și inițiator al programului.

 

Prima ediție a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU – cinematic.unteatru.ro.

 

Textele rezultate în cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online Liternet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

 

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

 

***

 

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 12 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 4 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fTAhgDXxGas?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Volumul de poezie „Quarantino”, de Radu Carnariu

Posted: 22 Oct 2020 12:40 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Quarantino, de Radu Carnariu. 

Volumul apare cu sprijinul WATERS ROMANIA.

 

Radu Carnariu (n. 1979) este un artist vizual multidisciplinar și profesor de artă din Iași, care a absolvit Licența, Masterul și Doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relației dintre mentalitate, imaginație și comportament. Unele dintre proiectele sale precum „Dracolax +”, „Holy Advertising”, „Statement-ism”, „Boogie Man Generation”, „Eyes Wide Fat” sau „Argumented Reality” evidențiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modificarea capacității de conștientizare a publicului cu privire la diverse teme marcante pentru realitatea/ realitățile zilelor noastre. A avut expoziții personale în Iași și București și expoziții de grup internaționale, precum: Art Revolution Taipei, Taiwan (finalist) (2012), Nord Art (2013 și 2014), Kunstwerk Carlshuette, Germania și Contaminazioni (2016), European Cuteness Art (2016), România, Bulgaria, Italia.

www.edituratracusarte.ro

https://edituratracusarte.ro/2020/10/19/quarantino-de-radu-carnariu/

 

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Q1e_BRypeXw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Clarvăzătorul din Băicoi” repetă la Teatrul Stela Popescu pentru o...

Posted: 21 Oct 2020 09:47 PM PDT

Grupul de comunicare strategică al Clarvăzătorului din Băicoi, întrunit în şedinţă la miezul nopţii de 21 spre 22 octombrie anunţă la finalul primei runde de repetiţii: „Ieşiţi în fiecare zi la geam, doar după ce aerisiţi bine şi aşteptaţi porumbeii călători care vă vor spune cum, dacă, unde şi când veţi putea vedea premiera celui de-al doilea spectacol pregătit de foştii membrii ai grupului Divertis la Teatrul Stela Popescu pentru anul 2020”.

Iată că, după ce au încercat scena Teatrului Stela Popescu cu degetul în 2019, ai spune că le-a venit mintea la cap și s-au dat pe brazdă… Ei bine, iată că nu!

Membrii grupului DISTRACTIS și-au pus în minte să rezolve problemele secolului și să vă aducă pe scenă pe cel care le știe pe toate (nu, nu este Ion Cristoiu… se aud ritmuri de tobe), pe cel care descuie toate mințile încuiate (o fi Mircea Badea?… ritmurile de tobă se întețesc), cel care intră în ungherele nebănuite ale viitorului (e clar, pare a fi CTP-ul… se aud și țimbalele), pe Unicul, pe Fantasticul… pe Însuși Clarvăzătorul din Băcoi! (sunete de trompete, lumea este în extaz, femeile aruncă flori, copiii aruncă temele, bărbații aruncă sticlele goale, zboară mii de porumbei, în tribuna oficială apar Trump, Putin și Ioahannis pupându-se pe măști).

O fi tot un cabaret politic? O fi dramă? O fi circ? Dar ce contează? Într-o lume în care „Văz enorm şi simţ monstruos” a devenit  „Văz online şi simţ virtual”,  Clarvăzătorul din Băcoi vă va răspunde la toate întrebările pe care nu vi le-ați pus niciodată şi mai ales nu va rezolva niciuna din problemele lumii (sunet de tobe sparte şi de trompete dogite,  Raluca Turcan dansează giamparale cu Ludovic Orban)

Lume, lume, lăsați pandemia acasă și haideți la spectacolul Clarvăzătorului din Băicoi! Ce n-a văzut el, nu există! Ce n-a gândit, nu se rostește! Și nu uitați:

“Deși Omul se împotrivește, inteligența contraatacă!” sau

„N-am prezent, n-am viitor dar cred în Clarvăzător !”

Cum, dacă, unde şi când… vi se va arăta în timp util.

https://youtu.be/UkNFBPGOvtI

 

www.teatrulstelapopescu.ro

www.facebook.com/TeatrulStelaPopescuOfficial

www.instagram.com/teatrulstelapopescu

 

// anunță Teatrul Stela Popescu.

Vizualizări: 40

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor