altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 martie 2022

“”renshi virtual art”: Apel deschis pentru 3 poeți și 3 artiști viz...


”renshi virtual art”: Apel deschis pentru 3 poeți și 3 artiști vizuali

Posted: 21 Mar 2022 12:51 PM PDT

Luni, 21 martie 2022, asociația Euro CulturArt anunță apelul deschis de candidaturi pentru ”renshi virtual art”, un program experimental, de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană.

Consiliul Artistic al programului ”renshi virtual art” va alege 3 artiști vizuali și 3 poeți, din generații și geografii diferite, cu o practică artistică sau literară relevantă între anii 2018 și 2021. Selecția va viza încurajarea unor opere și a unor expresii literare și vizuale autentice și organice, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj fiind esențiale în procesul de selecție.

Consiliul Artistic al programului ”renshi virtual art” este format din drd. Ana Daniela Sultana, curator și comentator de artă, dr. Dan Mircea Cipariu, scriitor, curator și manager cultural, lect.univ.dr. Mihai Zgondoiu, artist vizual și curator, prof.univ.dr. Cosmin Paulescu, Decanul Facultății de Arte Decorative și Design – UNARTE București, și lect.univ.dr. Bogdan Rata – Facultatea de Arte și Design, UVT, Timișoara.

Poeții și artiștii vizuali interesați pot trimite un portofoliu reprezentativ și o notă bio-bibliografică pe adresa de email office.atelier030202@gmail.com , cu mențiunea ”pentru renshi virtual art”, până cel mai târziu pe data de 10 aprilie 2022, ora 23:59.

Conceptul curatorial și editorial propune ca trei poeți și trei artiști vizuali să realizeze împreună, prin intermediul a patru sesiuni de creație, în format on-line și off-line (dacă ne vor permite condițiile pandemice!), o operă renshi, literară, vizuală și multimedia ce va fi difuzată, după finalizarea ei, pe o pagină web dedicată. Astfel, conceptul curatorial le propune poeților și artiștilor vizuali invitați să realizeze o operă comună, dar și individuală, prin crearea, formarea, reformarea ori deformarea unei imagini poetice inițiale în cadrul a patru sesiuni de creație, re-creație și improvizație poetică, vizuală și muzicală.

Calendarul apelului de selecție pentru ”renshi virtual art”:

21 martie 2022 – lansarea publică a apelului deschis;

21 martie – 10 aprilie 2022, ora 23:59 – înscrieri pe adresa de email a galeriei Atelier 030202: office.atelier030202@gmail.com;

11 aprilie – 15 aprilie 2022 – selectarea artiștilor înscriși;.

18 aprilie 2022 – publicarea rezultatelor: anunțarea celor 6 artiști și poeți selectați, cu note bio-bibliografice și fotografii.

”renshi virtual art” este realizat de asociația Euro CulturArt, în parteneriat cu Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București, Teatrul de Comedie, Universitatea de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design, Timișoara, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Radio România Cultural, Propagarta.ro și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului ”renshi virtual art”.

 

Renshi este o formă de poezie de improvizație și de grup ce a transformat invenția de acum peste 700 de ani a călugărilor japonezi care concurau,  în perechi sau grupuri mici, pornind de la o ”rădăcină” poetică de 36 de linii (Kasen), scrisă de primul actant al improvizației poetice. Sunt câteva reguli fundamentale pentru ”renshi virtual art” :  Curatorul și co-curatorul programului vor face o tragere la sorți a celor 6 (ordinea de intrare a celor 3  poeți și 3 artiști vizuali) care vor fi  actanții acestui exercițiu de scriere creativă și de improvizație vizuală, existând un timp de scriere/creație negociat și un lucru foarte important, de unde vine și cuvântul renshi- rădăcină, fiecare dintre actanții acestui experiment trebuie să preia o imagine poetică din textul sau opera vizuală a celui de dinaintea sa și să o continue în timpul de creație dat.

 

Identitatea vizuală ”renshi virtual art”:  Andrei Reg – Șendrea | ShenTzu Studio

 

***

 

Ana Daniela Sultana este curator, consultant artistic și columnist. Licențiată în filologie și în științele comunicării, Ana Daniela Sultana a absolvit un master în domeniul curatorial în cadrul Universității de Artă Aplicată din Viena. În prezent, pregătește o lucrare de doctorat intitulată „Poetica textului curatorial” la Universitatea din București. Scrie comentariu de artă pentru revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și www.agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul de Artă din Timișoara, Kunsthalle Feldbach și cu numeroase galerii de artă. Printre artiștii pentru care a curatoriat expoziții personale se numără: Ana Ștefania Andronic (BUZU), Ion Anghel, Arina Bican, Gabriel Caloian, Paul Hitter, Liviu Mihai, Virgilius Moldovan, Cela Neamțu, Maia Ștefana Oprea și Augustin Răzvan Radu. Locuiește și activează în București.

 

 

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu.  Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2020 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Cosmin Paulescu (n. 1970) a absolvit în anul 1996 Academia Națională de Arte din București, la secția Artă Murală, clasa profesorului Ion Stendl. Din 1997, este cadru didactic universitar, iar în prezent este Decanul Facultății de Arte Decorative și Design, UNArte București. S-a făcut remarcat la înce­pu­tul anilor ’90 datorită acțiunilor sale artistice neconvenționale, activând cu precădere în zona instalației și a performance-ului. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, expert evaluator ARACIS, publică volume și articole în reviste de specialitate despre arta cu caracter temporar și efemer. Organizează expoziții, conferințe științifice și reali­zează lucrări de artă decorativă în spațiul public.

 

 

 

 

Bogdan Rața (n. 1984) este artist, Lector al Facultații de Arte și Design Timișoara, director artistic al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. Este doctor în arte vizuale cu o teză susținută la Universitatea de Vest despre noile materiale în sculptura contemporană.

A avut expoziții personale la Slag Gallery New York, Galeria Farideh Cadot Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Nasui Collection & Gallery București și Fundația Calina Timișoara. A participat printre altele la 4 Moscow Biennale of Contemporary Art, Independests Liverpool Biennale, 55 Venice Biennale, 10 Manifesta Sankt Petersburg si a 8-a ediție a Bucharest Biennale. Lucrările sale monumentale au fost expuse în cadrul proiectului Moving Monuments în Liverpool, Bruxelles, Cascais, Porto, Kiev și, de asemenea, în București și Timișoara. În 2017, a predat ca profesor invitat în cadrul Academiei de Artă și Design din Bratislava și a realizat. în parteneriat cu Fundația Calina, proiectul educațional ARTISTHETEACHER. Împreună cu Alina Cristescu și Liviana Dan este fondator al Kunsthalle Bega și al Bega Artprize (premiul anual pentru un curator român).

 

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Cele mai recente expoziții în care a participat sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge, “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), și “Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența 9, București (2020).

 

***

 

 

Proiectul ”renshi virtual art”  nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :61

Conferința „Eliade și India”. Primul proiect al parteneriatului din...

Posted: 21 Mar 2022 11:22 AM PDT

Marți, 22 martie 2022, la ora 10.00, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” conferința „Eliade și India”, organizată cu ocazia aniversării a 115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade. Ședința va fi deschisă de organizatorii evenimentului: conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general BCU „Carol I”, ES Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București, Olivia Toderean, directorul general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului de Afaceri Externe și Bogdan Tătaru-Cazaban, directorul interimar al Institutului de Istorie a Religiilor. Conferențiarii dr. Eugen Ciurtin, respectiv prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, vor prezenta aspecte legate de moștenirea Eliade din perspectivă interdisciplinară, respectând înalte exigențe academice, urmând ca la finalul expunerilor să răspundă la întrebările publicului. Cu această ocazie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” va organiza în holul aulei o expoziție cu manuscrisele lui Mircea Eliade aflate în colecțiile sale: „Nuntă în cer”, „Vedanta Philosophie”, „Maitreyi” și „Romanul Adolescentului miop”. 

Conferința „Eliade și India” este primul eveniment cultural care oglindește parteneriatul dintre Biblioteca Centrală Universitară, Ambasada Indiei și Ministerul Afacerilor Externe, inițiat pe 8 februarie anul curent, de reprezentanții instituțiilor la BCU. Elementele de interes comun vizate de această colaborare interinstituțională implică promovarea națională a unor personalități românești sau care au trăit pe teritoriul României și au avut contribuții semnificative în studiul indianisticii. Biblioteca Centrală Universitară este cea care inaugurează acastă serie de evenimente prin conferința dedicată lui Mircea Eliade, îndemnând și alte instituții de cultură de pe cuprinsul țării să se alăture proiectului.

„Cred că Biblioteca Centrală Universitară a fost pentru Mircea Eliade o a doua casă; am păstrat în colecția noastră nenumărate nestemate bibliofile, unele scrise chiar de mâna lui, așadar se cuvenea să începem parteneriatul nostru cu Ambasada Indiei prin acest omagiu adus celui care a revoluționat percepția publică asupra Istoriei Religiilor, făcând sacrificii în scopul cercetărilor sale. Suntem bucuroși să deschidem acest maraton cultural româno-indian și lansăm invitația instituțiilor culturale românești de pretutindeni de a ni se alătura în acest demers de cunoaștere și cercetare a valorilor culturale comune dintre România și India.”, a declarat Mireille Rădoi.

 

Număr de vizualizări :39

Emisiunea de mărci poștale ”Sfinetele Paști 2022”

Posted: 21 Mar 2022 11:17 AM PDT

În apropierea celei mai mari sărbători a creștinătății, Învierea Domnului Iisus Hristos, Romfilatelia introduce în circulație, marți, 22 martie 2022, emisiunea de mărci poștale ”Sfintele Paști 2022”. Emisiunea este alcătuită din două mărci poștale, ambele cu valoarea nominală de 2,60 lei, o coliță dantelată, cu valoarea nominală de 32 lei, două minicoli, un plic „prima zi”, precum și un album filatelic special. În acest an, icoanele ilustrate în cadrul emisiunii, au fost selectate din patrimoniul Biserica Kretzulescu din București, care împlinește 300 de ani de la zidire. Monument istoric, reper al Căii Victoriei din București, Biserica Kretzulescu își are anul ctitoriei la 1718, când Iordache Kretzulescu și Safta Brâncoveanu (fiica voievodului martir) s-au întors din surghiunul de la Constantinopol. 

Sărbătoarea Paștelui este o sărbătoare a bucuriei și speranței, lumânările aprinse în noaptea Învierii alungă întunericul și frica, lumina lor însoțește optimismul și emoția momentului în care din piepturile a milioane de creștini răsună: Hristos a Înviat!, la care aievea, un ecou dumnezeiesc răspunde: Adevărat a Înviat!

 

Cele două mărci poștale ale emisiunii, alături de o coliță filatelică, dedicate Paștelui din acest an, prezintă în imaginile lor o istorie biblică ușor de descifrat și mai ales ușor de înțeles: Intrarea în Ierusalim (marca coliței filatelice) în care Iisus este aclamat ca un adevărat Împărat, pentru ca după puține zile să fie judecat și condamnat la moarte prin crucificare, părăsit de semeni și ucenicii Săi, devenind simbolul dumnezeiesc al jertfei pentru mântuirea oamenilor.

 

Toate imaginile folosite la realizarea emisiunii de mărci poștale Paști 2022 au fost puse la dispoziție de slujitorii bisericii Kretzulescu, fapt pentru care Romfilatelia transmite cele mai alese mulțumiri.

 

Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru Înalta Rezoluție, binecuvântare, precum și pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale de către reprezentanții desemnați ai Bisericii Ortodoxe Române. 

 

Emisiunea filatelică va fi disponibilă începând de marți, 22 martie 2022, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

Număr de vizualizări :39

„Poveste de dragoste și război din Țara surdă”, spectacol-lectură l...

Posted: 21 Mar 2022 08:34 AM PDT

Teatrul Național „Marin Sorescu” propune spectacolul lectură „Poveste de dragoste din Țara Surdă”după cartea poetului Ilya Kaminsky, „Republica surdă” (Casa de editură Max Blecher, 2021), în adaptarea lui Nicolae Coande. Participă actorii Adrian Andone, Monica Ardeleanu, Alina Mangra, Cosmin Rădescu, Robert Vladu. Spectacolul are loc la sala „Ia te uită!”, joi, 24 martie 2022, ora 17,oo. Intrarea publicului este liberă.

Republica surdă ne vorbește despre disperare și rezistență în vremuri în care puterea noastră de a îndura e pusă neîncetat la-ncercare. Kaminsky probează încă o dată, cum nu o fac decât poeții exemplari din orice epocă, vocația umanitară și mărturisitoare a acestei arte.”

Claudiu Komartin

Ilya Kaminsky (n. 18 aprilie 1977) este un poet și traducător american. Născut la Odessa, și-a pierdut auzul la vârsta de patru ani din cauza unui diagnostic greșit, iar în 1993 a emigrat împreună cu părinții săi în Statele Unite ale Americii. Considerat unul dintre cei mai importanți și premiați poeți de astăzi, Ilya Kaminsky a publicat două volume de versuri elogiate: Dancing in Odessa, în 2004 (versiunea în limba română a apărut la Editura Vinea în 2007, în traducerea lui Chris Tănăsescu/MARGENTO), și Deaf Republic, în 2019.
De-a lungul anilor, Kaminsky a devenit cunoscut și datorită pledoariei sale pentru traducerea literaturii internaționale în Statele Unite, fiind editorul revistelor „Words Without Borders” și „Poetry International”, în care au fost publicate traduceri din mii de autori, și „Poets in the World”, o serie de cărți dedicată poeților proveniți din diverse culturi ale lumii. De asemenea, a editat antologii de poezie, printre care Ecco Anthology of International Poetry (împreună cu Susan Harris, în 2010).

Cărțile lui Ilya Kaminsky au fost traduse în peste douăzeci de limbi.

 

Gabriel Daliș (n. 8 mai 1978) este poet și traducător, autorul antologiei până mereu (2010), cuprinzând o selecție din patru plachete de versuri publicate între anii 1997 și 2004, urmată de piedici și arme (2014). Poemele sale au fost traduse în mai multe limbi și au primit două premii ale Societății Scriitorilor Bucovineni. Traduce poezie din limba engleză. Din 2014, trăiește în Marea Britanie.

 

Număr de vizualizări :50

25 de ani cu Radio România Muzical

Posted: 21 Mar 2022 08:29 AM PDT

Se împlinesc 25 de ani de la momentul când – pe 24 martie 1997 – a avut loc prima zi de emisie a singurului post de radio românesc dedicat muzicii culte: Radio România Muzical, parte a portofoliului Radio România. La ceas aniversar, pe 24 martie 2022, Radio România Muzical își va sărbători frumoasa vârstă de 25 de ani prin emisiuni, concerte și proiecte speciale. În 25 de ani de activitate, Radio România Muziacal s-a impus drept unul dintre principalii actori culturali din România, simbol al profesionalismului și valorii, atât prin emisiunile sale, cât și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești. Poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.

Emisiuni speciale

Pe 24 martie, începând cu ora 10.00 și până spre miezul nopții, Radio România Muzical difuzează înregistrări din evenimentele organizate pe parcursul celor 25 ani de istorie: începând cu festivalurile Chopin și Lipatti (1999-2000), până la evenimentele „Moștenitorii României muzicale” din prezent, alături de mesajele transmise de ascultători pentru această sărbătoare. În acestă perioadă: interviuri aniversare difuzate zilnic, cu personalități care au marcat istoria Radio România Muzical.

Serile Radio România Muzical – 25

Trei seri muzicale excepționale la Sala Radio marchează aniversarea Radio România Muzical, în 23, 24 și 25 martie.

23 martie – concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Radu Popa, alături de finaliști ai competiției pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”, ediția 2021: soprana Aida Pascu (21 ani), percuționista Sara Gheorghe (20 ani) și pianistul Dominik Ilisz (18 ani). Începând cu anul 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au organizat competiția pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”; laureații au fost incluși în stagiunile principalelor instituții muzicale românești, așa cum este cazul și acestei seri de concert care poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

24 martie – recital susținut de pianistul Mihai Ritivoiu în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”. La 32 ani, Mihai Ritivoiu este considerat unul dintre cei mai importanți tineri pianiști români cu o carieră internațională relevantă, care l-a purtat pe mari scene din Europa și Asia. Radio România Muzical a inițiat proiectul „Moștenitorii României muzicale” în 2018, o coproducție cu Rotary Club Pipera. Sub egida acestui proiect au avut loc până în prezent peste 20 de recitaluri și concerte, au fost editate două albume la Editura Casa Radio, a fost organizat un prim turneu național și au fost prezentate Uniunii Europene de Radio sute de minute de înregistrări, incluse în emisiunile unor posturi de radio precum BBC Radio 3 sau France Musique. Recitalul poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical și poate fi urmărit pe contul YouTube Radio România Muzical.

25 martie – concert susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu solist. Cei doi mari muzicieni care susțin rubrici permanente în prezent la Radio România Muzical, Cristian Măcelaru („Camera albastră” din 2020) și Alexandru Tomescu („Obiectiv-emotiv” din 2018), se reunesc într-un program excepțional: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a V-a de Gustav Mahler. Este un prilej de a aniversa și 10 ani de la debutul lui Cristian Măcelaru pe o scenă românească: acel prim concert al său în România a fost susținut la Sala Radio, în noiembrie 2012, alături de Orchestra Națională Radio, la inițiativa Radio România Muzical. Alexandru Tomescu sărbătorește, în 2022, 20 de ani în poziția de solist al Orchestrelor Radio.

Concertul este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.
La finalul evenimentului, Editura Casa Radio va lansa trei albume apărute în colecția „Radio România Muzical”: „Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák”, „Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvořák” și „Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru. Schubert, Dvořák”. Evenimentul, la care vor participa violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Cristian Măcelaru, se va desfăşura în foaierul central al Sălii Radio şi se va încheia cu o sesiune de autografe.

Reduceri la discuri cu muzică clasică

Ziua Radio România Muzical prilejuiește sărbătorirea Zilelor muzicii clasice la Librăriile Humanitas și în magazinul online www.carturesti.ro. Între 21 și 27 martie, Humanitas și Cărturești oferă reduceri substanțiale la discurile cu muzică cultă; informații complete sunt accesibile pe site-ul Radio România Muzical.

Muzica te inspiră

Devenit principala scena virtuală de concert în perioada pandemiei, contul Facebook Radio România Muzical propune un nou proiect: Muzica te inspiră. Profesioniști și amatori sunt invitați să trimită propriile înregistrări video cu interpretări din muzica cultă, care din 24 martie pot fi urmărite pe contul Facebook Radio România Muzical.

O nouă formă grafică a site-ului Radio România Muzical

Începând cu 24 martie, site-ul Radio România Muzical va propune o nouă formă grafică, prietenoasă și în ton cu tendințele actuale.

 

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. În 25 de ani de activitate s-a impus drept unul dintre principalii actori culturali din România, simbol al profesionalismului și valorii, atât prin emisiunile sale, cât și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești. Poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.

 

Biletele la cele trei evenimente „Serile Radio România Muzical – 25” sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

 

Număr de vizualizări :37

Soliști ai Filarmonicii Banatul vor concerta la MNArT la finisajulu...

Posted: 21 Mar 2022 08:23 AM PDT

Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită joi, 24 martie 2022, ora 18:00, la finisajul expoziției de pictură și grafică semnată Doina Mihăilescu. Cuvântul de deschidere va fi rostit de criticul de artă Oliv Mircea, iar evenimentul va continua cu un recital al cunoscuților pianiști Manuela Iana Mihăilescu, Dragoș Mihăilescu și Ioan Mihăilescu, sub titlul „Sunete înspre… Murmure, albă tăcere”, susținut în Sala Barocă. Soliști de renume ai Filarmonicii Banatul din Timișoara, Manuela Iana Mihăilescu și Dragoş Mihăilescu au absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, iar în prezent sunt cadre didactice la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timişoara. „Duo Mihăilescu” este formația oficială a Filarmonicii Banatul din Timișoara din anul 2011. Dragoş Mihăilescu este director artistic al Festivalului Internațional ArteORA din anul 2018, iar alături de soţia sa, Manuela Iana – Mihăilescu, a susţinut numeroase recitaluri la patru mâini şi la două piane, în ţară și în stăinătate. 

Ioan Mihăilescu s-a născut la Timișoara, într-o familie de muzicieni. A absolvit Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara și actualmente este student masterand la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Expoziția „Murmure, albă tăcere”, a artistei Doina Mihăilescu, găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara din luna februarie, cuprinde 40 de lucrări de pictură și grafică realizate în perioada 2007 – 2021 și care au făcut parte din expoziții prezentate în țară și peste granițe la Roma, Venezia, Pisa, Madrid, Santiago de Copostela, Budapesta.

”Selecția făcută de autoare pentru această expoziție alcătuiește într-un joc al formelor, un univers coerent pe care cultura europeană îl folosește pentru a exprima valorile care i-au dat coerența și strălucirea. În cazul studiilor formale și al picturii Doinei Mihăilescu devine evident faptul că ceea ce este dat credinței nu este doar obiectul credinței, cât, mai degrabă, subiectul său. Ceea ce apare în ultimii doi ani ca element de noutate în picturile ultimei perioade de creație sunt «creaturile textuale» din seria «picturilor silențioase» de tip Mondrian în care «scrisul-textul» este conceput ca o extensie a viziunii nevăzutului transcendent” susține criticul de artă Oliv Mircea.

Număr de vizualizări :38

”Super Pisicile Războinice”, o nouă serie fantastică sub semnătura ...

Posted: 21 Mar 2022 08:19 AM PDT

Editura Galaxia Copiilor publică în limba română ”Super Pisicile Războinice”, o nouă serie Fantasy semnată de Erin Hunter, care conţine romane de sine stătătoare dedicate eroilor de legendă cunoscuți cititorilor din clanurile de pisici sălbatice. Fiecare super ediție se concentrează asupra destinului unui personaj-cheie, iar acțiunea se poate desfășura oricând pe axa timpului, de la crearea clanurilor până în perioada modernă a evoluției acestora. Noile romane depășesc amploarea cărților din seria principală, unele având chiar 40 de capitole și un număr dublu de pagini. Nu interferează cu firul acţiunii din seriile ”Pisicile Războinice” și pot fi citite în orice ordine, micul cititor ghidându-se în alegerile sale după numele personajului de pe copertă.

Misiunea lui Stea de Foc deschide seria Super Pisicile Războinice în limba română. Acțiunea îl surprinde pe Stea de Foc la trei anotimpuri de când a devenit liderul Clanului Tunetului. În pădure domnește, în sfârșit, pacea între cele patru clanuri de pisici. Nu însă și în sufletul său, căci visele îi sunt bântuite de pisici tânguitoare, aparținând unui clan necunoscut. Se dovedesc a fi parte din cel de-al cincilea clan al pădurii, unul dispărut de atâta vreme, încât nicio pisică nu-și mai amintește de el. Cartea este caracterizată de aceeași acțiune incitantă, suspans la cote înalte și lecții de curaj și loialitate. În viitor, sub umbrela Super Pisicile Războinice vor apărea romanele Profeția lui Stea Albastră, Legământul lui Stea Încovoiată și Viziunea lui Zbor de Molie.

Fanii Pisicilor Războinice pot comanda în avans acest prim volum alegând fie reducerea de 20%, fie pachetul care conţine un tricou personalizat. Misiunea lui Stea de Foc va fi livrată începând cu data de 11 aprilie 2022. În aceeaşi perioadă, se află în campanie de precomenzi şi Prima Bătălie, cel de-al XXVII-lea volum al seriei Pisicile Războinice – Zorii clanurilor.

Erin Hunter este pseudonimul sub care scriitoarele britanice Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gillian Philip, Inbali Iserles și Victoria Holmes au dat viaţă celor mai îndrăgite serii de romane pentru copii și tineri: Pisicile Războinice, Supraviețuitorii, Exploratorii și Bravelands. Eroii Savanei, favoritele puștilor din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, China, Japonia, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Rusia și Coreea de Sud.

Editura Galaxia Copiilor, înfiinţată în anul 2012, face parte din Grupul Editorial ALL, alături de editurile ALL, ALL Educaţional, ALLFA, Sian Books şi Helen-Exley România, şi este dedicată cărţii pentru copii.

 

Număr de vizualizări :40

Cea de-a XXXI-a ediție a Salonului de Primăvară al Artei Naive

Posted: 21 Mar 2022 08:15 AM PDT

După cum ne-au obișnuit în ultimii treizeci și unu de ani, la fiecare sfârșit de martie, reprezentanții „naivilor” din cadrul marii familii a artiștilor plastici din România își dau întâlnire la Centrul de Cultură „George Apostu” pentru a onora cum se cuvine primăvara, anotimpul noilor începuturi. Altfel spus, vineri, 25 martie 2022, începând cu ora 13,00, cea de-a XXXI-a ediție a Salonului de Primăvară al Artei Naive va propune publicului participant o consistentă infuzie de culoare, de jovialitate și de candoare juvenilă, menită a aduce tuturor Bunavestire a trimfului luminii asupra întunericului, a căldurii regenerative asupra glacialului funest, a speranței asupra deznădejdii. Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu”, evenimentul se va desfășura în spațiul expozițional al Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” și se va derula după un program conturat în jurul expoziției de pictură și al ceremoniei de decernare a premiilor celei de-a XXXI-a ediții a Salonului. Comisia de jurizare din acest an este alcătuită din personalități ale universului plastic național, având următoarea componență: Olguța Pâțu, artist plastic, membru al UAPR – filiala Iași, Mari Bucur, artist plastic, membru al UAPR – filiala Bacău, și, nu în ultimul rând, un artist care nu mai are nevoie de nicio prezentare, sculptorul Gheorghe Zărnescu, în calitate de președinte al comisiei; ca de fiecare dată, juriul va decide asupra celor mai valoroase lucrări, dintre autorii nominalizați urmând să fie selectate și lucrările care vor fi răsplătite cu premiile acordate de cele două instituții organizatoare. 

Cea de-a XXXI-a ediție a „Salonului de Primăvară al Artei Naive” va aduce în atenția publicului peste 140 de lucrări de artă plastică (pictură și sculptură), purtând semnătura celor 65 de creatori din diferite județe ale țării – Bacău, Ilfov, Iași, Brăila, Galați, Vaslui, Suceava, Caraș-Severin, Dâmbovița, Bihor și Prahova.

Programul zilei de 25 martie 2022 mai cuprinde recitalul Grupului instrumental din cadrul Ansamblului folcloric „Busuiocul” Bacău și alocuțiunile introductive ale reprezentanților instituțiilor organizatoare – Florin Zăncescu, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, și Alin Popa, coordonator serviciu Proiecte, Programe, Promovare, Patrimoniu – Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și Viitor – Paradigme ale Ființării”.

Număr de vizualizări :36

Cutia Pandorei – expoziție Paul Hitter, la Galeria Senso

Posted: 21 Mar 2022 03:14 AM PDT

Joi, 24 martie 2022, începând cu ora 18:30, la etajul Galeriei Senso din București (Calea Victoriei 12C), are loc vernisajul expoziției personale de pictură a artistului Paul Hitter, „Cutia Pandorei”.

Reunind 12 lucrări recente expuse în premieră, „Cutia Pandorei” se deschide publicului printr-un performance susținut de Paul Hitter în cadrul vernisajului și poate fi vizitată în perioada 24 martie – 16 aprilie 2022, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 19.00.

Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, proiectul face parte din programul de arte vizuale conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al spațiului expozițional.

 

«Într-un eseu apărut în 1938 în publicația germană „Das Wort”, filozoful marxist Ernst Bloch  se arăta surprins de faptul că Expresionismul încă mai prilejuiește dezbateri, de vreme ce gruparea artistică „Der Blaue Reiter” de la München, unul dintre pilonii curentului artistic modernist, își încheia activitatea în 1914, odată cu începerea Primului Război Mondial. Iată că Expresionismul nu s-a consumat nici până acum în istoria artei, ci se regăsește și în contemporaneitate, de pildă prin viziunea plastică și caracterul revoluționar al lui Paul Hitter, care a inițiat Expresionismul Balcanic acum mai bine de un deceniu. Mai mult, acesta continuă să stârnească intense controverse, „Cutia Pandorei” fiind o spectaculoasă revenire a lui Paul Hitter în sistemul de galerii de artă autohtone. Deși renunță la grafie în această nouă serie de lucrări, artistul își păstrează stilul inconfundabil, puternic individualizat, caracterizat prin afinitatea pentru o portretistică flamboaiantă, dominată de simboluri mai mult sau mai puțin subtile și printr-o cromatică incandescentă, oferindu-ne o perspectivă societală subiectivă actualizată (din cutia Pandorei iese și „Pandemia”).»  Ana Daniela Sultana

«Străvechiul mit al Greciei antice m-a fascinat încă din copilărie și, vrând-nevrând, am întâlnit de-a lungul vieții toate „minunatele daruri” pe care Zeus le-a deghizat sub forma unui cadou frumos împachetat. Primele schițe pentru această serie le-am început în timpul facultății, la München, dar întotdeauna am considerat acele prime picturi pe această temă ca pe niște „lucrări de tinerețe”. În noiembrie 2019, cu câteva luni înainte de deschiderea oficiala a adevăratei cutii a Pandorei, am decis să re-gândesc și să re-pictez aceste lucrări din tinerețe. Poate că începând lucrul la această expoziție, am deschis chiar eu ostilitățile sociale ce par a nu ne mai da pace. Subiectul este însă etern valabil, la fel cum sunt și „relele” adunate în Cutia Pandorei și eliberate în lume. „Mândria”, „Lenea”, „Răutatea”, „Invidia”, „Lăcomia” și „Desfrâul”, pentru a cita doar câteva titluri de lucrări, sunt omniprezente de la începutul lumii, dar în postmodernism par a fi mai potențate, acestea ajungând a fi percepute drept calități. Năzuiesc ca acest demers artistic să fie o oglindă întoarsă asupra umanității, ajutând, poate, prin conștientizarea răului și a defectelor, la ridicarea noastră din mlaștina disperării în care am fost aruncați. În interiorul Cutiei Pandorei voi lăsa și eu, precum zeii au lăsat pentru oameni, „Speranța”.»  Paul Hitter

Paul Hitter este un pictor român născut în 1982, la București. A studiat arte vizuale la București sub îndrumarea artistului Matei Șerban Sandu și la München în clasele artiștilor Nikolaus Lang, Sean Scully și Karin Kneffel. Activitatea sa expozițională numără expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în afara țării: București, Cluj, Constanța, Praga, Marsilia, Milano, Paris, Los Angeles, Las Vegas și Salt Lake City. Fondator al Expresionismului Balcanic, Paul Hitter abordează în lucrările sale cu precădere teme sociale, mituri populare din Balcani, folclor, legende și mitologii urbane.

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și de farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyer-e, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume (www.sensotv.ro).

Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează și platforma unui magazin online, oferind posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur click

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor