altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 septembrie 2020

“Finisaj Eco dosArt (#stamcasa) ” plus 9 more


Finisaj Eco dosArt (#stamcasa) 

Posted: 01 Sep 2020 06:43 AM PDT

Vineri, 4 septembrie 2020, ora 19.00,  Asociația Euro CulturArt, în parteneriat cu Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București, Teatrul de Comedie și Muzeul Național al Literaturii Române din București, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), va avea loc finisajul expoziției proiectului Eco dosArt (#stamacasa), un program-experiment de arte vizuale și poetice în confluență cu scrierea creativă și performance-ul on-line. 4 artiști vizuali – Cosmin Paulescu, Bogdan Rața, Iulia Toma și Mihai Zgondoiu – și 4 poeți – Dan Mircea Cipariu, Robert Șerban, Gabriela Toma și Florina Zaharia  au realizat, în perioada stării de urgență și a celei de alertă, sesiuni on-line de actualizări a unor documente vizuale și poetice, într-un program de cercetare a imaginii și a textului (martie-iulie 2020). Artistul vizual Dan Raul Pintea a fost invitat să realizeze hârtie manuală, reciclată, inscripționată cu logo-ul identitar ”Dragoste”. Astfel, mediul on-line a devenit și un atelier deschis de creație și un spațiu virtual pentru prezentarea secvențelor și produselor programului. În urma acestei etape de cercetare, sunt prezentate în expoziție instalații de cArte conținând fragmente de text și imagini create în programul Eco dosArt (#stamcasa, schițe, fotografii, capturi de imagini, instalații performance-uri) și proiecții videocArt (un altfel de montaj și dicteu vizual). Vizitatorii au obligația de a purta mască și de a respecta regulile de prevenire a Covid-19.  

”Experiența din vremuri de pandemie, de dezastre ecologice și de crize sociale este subiectul și obiectul de cercetare artistică, literară și interioară a unor creatori tot mai sensibili la felul în care ne putem elibera, fiecare dintre noi, de consumism, de tot felul de isme, de tabloidizare, de dictatura noilor tehnologii ale comunicării și ale tehnologiei. Altfel spus, eliberarea fiecăruia dintre noi face recurs la oglindirea în Natura nepervertită de toate păcatele omului post-istoric.”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, președintele asociației Euro CulturArt.

Perioada actuală prin care trece întreaga omenire este una una cu totul specială. Fie că vorbim de stările de Alertă și Urgență, măsuri radicale ce au frânat “maratonul” de zi cu zi în care ne complăceam cu toții, fie că vorbim de îmbolnăviri, victime, spaime, frici și angoase, rasa umană este pusă la grea încercare. O încercare care ne vorbește limpede despre supraviețuire și continuitate. Proiectul Eco dosArt (#stamacasa) a conectat (de la distanță) patru scriitori și patru artiști contemporani pentru a ne vorbi despre responsabilitate și conștientizarea noastră cu noi înșine, dar și cu mediul înconjurător.”, a spus artistul vizual Mihai Zgondoiu, curatorul programului.

Programul Eco dosArt (#stamcasa) este coordonat de scriitorul Dan Mircea Cipariu și artistul vizual Mihai Zgondoiu. Partenerii media ai programului sunt Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro.

 

Adresa facebook a programului:

https://www.facebook.com/events/514142405960401/

 

 

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ”Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, finalizează tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Cosmin Paulescu – COZO (n. 1970) a absolvit în anul 1996 Academia Națională de Arte din București, la secția Artă Murală, clasa profesorului Ion Stendl. Din 1997 este cadru didactic universitar, iar in prezent este Decanul Facultății de Arte Decorative și Design, UNArte București. S-a făcut remarcat la înce­pu­tul anilor ’90 datorită acțiunilor sale artistice neconvenționale, activând cu precădere în zona instalației și a performanceului. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, expert evaluator ARACIS, publică volume și articole în reviste de specialitate despre arta cu caracter temporar și efemer. Organizează expoziții, conferințe științifice și reali­zează lucrări de artă decorativă în spațiul public.

 

 

 

 

Robert Şerban (1970) este scriitor și jurnalist. Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, redactor al revistei Orizont, publicist-comentator al revistei Banatul Azi și realizatorul emisiunii culturale de televiziune „Piper pe limbă” (TVR Timișoara și TVR 3).

Cărți publicate: Fireşte că exagerez (ed. Excelsior, poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România), Odyssex (ed. Marineasa, poezie, 1996), Piper pe limbă (ed. Brumar, interviuri, 1999, Premiul Filialei Timişoara a USR), Pe urmele marelui fluviu (ed. Fundaţiei Pro, coautor, poezie şi proză, 2002), Timişoara în trei prieteni (Brumar, coautor, împreună cu Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu, poezie, 2003, Premiul Poesis), A cincea roată (ed. Humanitas, interviuri, 2004, Premiul filialei din Timişoara a USR), Barzaconii / Anus dazumal (ed. Hartmann, proză, 2005), Cinema la mine-acasă (ed. Cartea Românească, poezie, 2006, Premiul Observator cultural, Premiul Filialei Timişoara a USR; ediţia a II-a, ed. Tracus Arte, 2019), Athénée  Palace Hotel (Brumar, teatru, coautor, împreună cu Alexander Hausvater, 2007), Ochiul cu streaşină (ed. Tritonic, publicistică, 2007), O căruţă încărcată cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (Brumar, poezie, coautor, împreună cu Ioan Es. Pop şi Peter Sragher, 2008),  Moartea parafină (Cartea Românească, poezie, 2010, Premiul Luceafărul de dimineaţă, Premiul Filialei Timişoara a USR), Naraţiunea de a fi. Robert Şerban în dialog cu Şerban Foarţă (Humanitas, 2013), Gura păcătosului. Dialog cu Valeriu Armeanu (Brumar, 2014), Timișoara. [20] Artiști ai Generației ’80 (Fundația Interart Triade, critică de artă, 2015), Puțin sub linie (Cartea Românească, poezie, 2015, Premiul pentru poezie al Radio România Cultural, Premiul Ateneu, Premiul Filialei Timișoara a USR), Livius Ciocârlie. Uneori îmi vine să râd. Dialoguri de Robert Șerban (Brumar, 2015), La Tolce Vita. Robert Șerban în dialog cu Marcel Tolcea, (ed. Universităţii de Vest, 2016), Vorbesc în gând, cu voce tare. Dialog de un cristian (ed. Casa de Pariuri Literare, 2016), Ascuns în transprență (ed. Polirom, poezie, împreună cu Pavel Vereș – digital art, 2017), Prozator din silă. Viorel Marineasa în dialog cu Robert Șerban (Casa de Pariuri Literare, 2017), Tata, eu glumesc serios! – Tudor Șerban la vorbă cu Robert Șerban (Polirom, 2018), Cele patru aripi ale bunicii (ed. Cartier, 2018), Tehnici de camuflaj (Tracus Arte, poezie, 2018, Premiul pentru poezie agenţiadecarte.ro).

Cărți de poezie publicate în străinătate: Heimkino, bei mir (Pop Verlag, Germania, 2009), Биоскоп у мојој куђи/ Cinema la mine-acasă (ed. Meridijani, Serbia, 2010), Illatos koporsó (ed. L’Harmattan, Ungaria, 2012), Feintod (Pop Verlag, Germania, 2018),  Nah an der Gürtellinie (Pop Verlag, 2018), Ein plötzlich erlöster Glücksritter (Pop Verlag, 2018), Azbest (ed. Agora, Serbia, 2019). În 2015, a publicat, în limba franceză, La mort parafinne (Vinea Editions, ediţia a II-a, 2019).

 

Bogdan Rața este artist și lector al Universității de Vest, Timișoara. A expus în Paris, New York, Liverpool, București, Timișoara și a participat printre altele la 4 Moscow Biennale of Contemporary Art, Independents Liverpool Biennale, 55 Venice Biennale and Manifesta 10 St. Petersburg. De curând a fost selectat în Bucharest Biennale 8. Trăiește și lucrează în Timișoara.

 

 

 

 

 

 

Iulia Gabriela Toma (n. 1974) este artistă mix-media, lucrează atât in mediile cu expresie estetică din jurul materialului textil, ca prim studiu, cât şi cu fotografie, pictură, instalaţie şi text în fiecare lucrare. Se concentrează în ultima vreme pe temele sociale ale căror rezonanţă o regăseşte în propriul parcurs: feminism, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii, echitate socială, etc. Construieşte un discurs propriu organizat estetic şi expresiv în direcţii vizuale şi activiste, încercând de fiecare dată să situeze proporţia dintre mesaj şi estetic la un nivel din ce în ce mai elaborat. Predă în cadrul Departamentului Arte & Design Textil al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, practicând un exerciţiu pedagogic armonizat atât cu fondul personal de cercetare cât şi cu inovaţia permanentă cerută de activitatea didactică în disciplina artistică.

 

 

 

Gabriela Toma (n. 1981) a debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. În prezent, coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la MNLR, printre care Festivalul cultural latino-american și Atelierele Thomasinei. Lecturi publice: Cenaclul Euridice, Institutul Blecher, Noche Bohemia și Librăria La Ruenca de Gandhi (Xalapa, Veracruz), Primer Encuentro International de Mujeres Poetas en la Cuenca de Papaloapan (Tuxtepec, Mexic).

 

Florina Zaharia este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Universitatea Dunărea de Jos, Facultatea de Litere (română-engleză) şi un Master în „Teoria şi practica textului”. În prezent este redactor-şef al revistei “Dunărea de Jos” din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi şi coordonator zonal al operascrisa.roCărţi publicate: „goală pe străzi”, Editura Eminescu, Bucureşti, Premiul Uniunii Scriitorilor (Filiala Iaşi) pentru debut; „possssssster”, 1999, Editura Prier, Craiova, Premiul Nichita Stănescu; „alextandru – manuscris de mângâiat”, 2001, Editura Cartea Românească, Bucureşti; „nueuflorina”, 2004, Editra Vinea, Bucureşti; „1863 – 1894 aşteptarea fără braţe”, 2007, Editura Opera Magna, Iaşi, Premiul Hyperion; „eua”, Editura Paralela 45, Piteşti, 2010; “bandagebody”, Editura Fundaţiei Culturale Antares, 2011; “manifestrup”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2011; Cărţi-obiect: împreună cu Francisc Chiuariu,„cartea interioară”, Mogoşoaia, 2009; „cartea trupului”, Mogoşoaia, 2009; „cartea pietrei”, Mogoşoaia, 2009.

 

Mihai Zgondoiu, născut în 1982 la Mediaș, trăiește și lucrează în București și Timișoara.

Este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca asist. univ. dr. la UNArte – București, iar din 2018 este lector univ. dr. la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Cele mai recente expozitii/proiecte personale sunt: Thank you for buying, Contemporary Istanbul & Alert Studio – București, Coloana Rubik, P-ța Revoluției – Brașov 2018, Fighting with Mozart!, Galeria Creart – București 2018, EXTRAfaces, Galeria Uj Kriterion – Miercurea Ciuc 2017, Fight with Mozart!,! RKI – Vienna Contemporary (AT) 2017, New Wall – Calina. spațiu de artă contemporană Timișoara 2017, Dada Brancusi, Galeria MB-XL Bruxelles (BE) 2016 & Galeria Galateca – București 2016, The Artist’s Golden Hand, Galeria FivePlus – Viena (AT) 2014 & Galeria Aiurart – București 2013, Lenin’s Sleep, Piața Presei – Bucureşti 2011, The Red Line, Centrul Național al Dansului din Bucureşti 2011, The Red Carpet, Curtea Muzeului Schlooss – Linz, (AT) 2011, Freedom as Visual Pattern, Galeria Hampden – Incubator Art Space, Amherst, Massachusetts (USA) 2010, Me Matrix, Galeria Calina – Timișoara 2009, Me, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal. Sibiu 2008.

A mai participat în expoziții/proiectele de grup: Din unghiuri diferite, Muzeul Național de Artă Contemporană- București 2018 (RO), RERE. Overriding Design with Art and Vice-Versa – Vienna Design Week 2016 (AT), DADADA – Media Art Festival – Muzeul de Artă – Arad 2016, Transformation – Muzeul Beelden Aan Zee, Haga (HO) 2014, BB6 (Bucharest International Biennial for Contemporary Art) 2014, IEEB4 & IEEB7 (International Experimental Engraving Biennial 2010, 2016), Now Art Now Future (The International Biennial of print – Vilnius 2008), lucrările sale aflându-se în colecții particulare și de stat: Colecția de Artă Luciano Benetton (IT), Colecția de artă Alain Servais (BE), Colecția de artă Avium (RO), Colecția de Artă Daniel Ștefănică (RO), Colecția de Artă Năsui (RO), Colecția de Artă Herczeg (RO), Fundația Calina, Colecția de Artă DFEWA (DE), Muzeul de Artă Vizuală, Galați (RO), Muzeul Florean de Artă Contemporană-Baia-Mare (RO), Muzeul Naţional de Artă-Satu Mare (RO).

 

***

 

 

 

Proiectul ”Eco dosArt” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1X08w3v36EA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ediția 2020 a festivalului DIPLOMA va avea loc la Combinatul Fondul...

Posted: 01 Sep 2020 04:59 AM PDT

Cea de-a șaptea ediție a festivalului DIPLOMA, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, va avea loc în perioada 02 – 11 octombrie 2020, în spațiile UNAgaleria și SENAT din cadrul Combinatului Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), București. Vizitatorii vor avea ocazia să admire peste 90 de lucrări ale absolvenților din promoția 2020 a facultăților vocațional-creative din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Baia-Mare și Oradea.  Proiectele expuse au fost selectate de boardul creativ DIPLOMA din peste 380 de lucrări de diplomă înscrise în secțiunile de arhitectură, arte și design. Expoziția de anul acesta reunește o colecție de lucrări de diplomă remarcabile, finalizate în perioada izolării și susținute în mediul online, într-un proces atipic de lucru atât pentru studenți, cât și pentru instituțiile de învățământ.

„Pentru prima dată în istoria festivalului, dar și a ultimelor decenii, studenții s-au confruntat, pe lângă provocarea de a-și prezenta lucrările de diplomă, cu cea de a gestiona acest pas al carierei lor într-un context cât se poate de inconfortabil, cauzat de pandemie. Ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA reprezintă un moment dedicat lor, un moment de recunoaștere și apreciere pentru munca depusă. Este o oportunitate de a le face vocea auzită și o invitație către public de a se apropia, în condiții de siguranță, de acești creativi la început de drum. ”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

DIPLOMA 2020 prezintă lucrări semnate de absolvenți ai facultăților vocațional-creative din România, arte vizuale, arte decorative, arhitectură și design, selectate de către un board creativ, care reunește în acest an peste 50 de seniori în domenii creative, profesioniști activi și dedicați ariei lor. Mai multe detalii despre board se găsesc aici.

Designul expoziției este semnat și anul acesta de Attila Kim Architects.

Programul complet al festivalului va fi anunțat în curând.

Proiectele participante la Diploma 2020 sunt:

Arhitectură

Agnana Brebu – Extindere muzeu de arheologie DR. TR. Severin. Întrepătrundere straturi istorice // Alin T. Stoica – Intra-extra-muros. Centru de observare și cercetare a patrimoniului arhitectural pe colina Brașovului // Alina-Alexandra Marinescu – Vilegiatură lacustră. Dunărea la Corabia // Anamaria-Cristina Preotesoiu – Cisternă Urbană // Andrada Pinte – Institutul Patrimoniului Meșteșugăresc. Baia Mare // Daria Vîlsan – Fortul 13 Jilava. Muzeu și Centru de Cercetare a Represiunii Politice // Diana Maria Jitariu – Platformă de cercetare a patrimoniului submers în portul Sulina // Iulia Cristina Tudosie – Arhiva deschisă – Extinderea Muzeului Național de Artă Contemporană, Calea Moșilor, București // Iuliana Damir – Promenada „La Ziduri” | Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu // Mara Catargiu – A-ți face cuib în București // Roberta Frumușelu – Arhiva de Arhitectură a Bucureștilor // Sabina Sbiera – Memorial pentru evreii din Bucovina. Vama Siret | Post-Memoria[l] Arhitectura și Trauma în Bucovina // Sofia-Cristina Georgescu – Refuncționalizarea și extinderea fostului sanatoriu al grănicerilor, Băile Herculane. Centru de tratament minte-trup și cazare // Vlad Căpitanu – Institutul de muzică Johann Michael Haydn – Oradea

Arhitectură de interior

Alexandra Ceaușescu – Hotel Pastel // Elena Clarisse Mistodinis – Respiro Urban // Georgiana-Iulia Dumitrescu – Cuibul Exploratorilor // Miruna-Mihaela Dragoș – Reabilitare imobil „Carol 53”

Artă murală

Alina Tudor – Manipulare // Ana Ionescu – Morphé // Maria Popescu – Mansplaining // Răzvan Răucescu – Roper – conexiune între artă și vandalism

Artă textilă

Ana Cezara Costescu – Labirintul, o analogie a societății contemporane // Erika Popliceanu – I N T E R A C Ț I U N I // Evelyn Nagy – Aquamarine // Viviana Basan – METAPHOR

Ceramică / Sticlă

Andreea Maria Urda – Interstiții modulare // Cătălina Gavriliță – Arlechinada // Decebal Gabriel Țăroi – Axis Mundi // Ema Cristescu – Heads of my Heads // Raluca Sandu – Lumină, umbră și întuneric

Design grafic

Andrei Albu – Dicționar onomastic // Bianca Manțighian – Un an sub microscopul minții mele // Florin Enache – Necunoscut // Nicolae Titus Ungureanu – Filthy Fables // Radu Crețu – PLAYLIST // Valentin Lazăr – MOOGSYNTH – Font Decorativ

Design de obiect

Ana Maria Urducea – BATTERY CLINIC – Jucărie pentru educarea conservării energiei // Cătălina Donțu – HANDY TOKS – Interfață de comunicare în limbajul semnelor, varianta română // Diana Nica – Dispozitiv pentru inchiderea rănilor printr-o metodă neinvazivă // Mihnea-Octavian Vicu – Alternative 4-2 // Oana Bălan – Liv-Safety net pill dispenser

Fashion

Alexandru Manuel Pop – Wax Feathers // Ana Capsali – Straturi de haine și cultură // Ana Stanoevici – FormE[002] // Anamaria Visovan – The Agony of The Garden // Ander Iona – AIWNE – The Rebellion // Andreea Raluca Manea – GLOBAL NO-MAD // Andrei Dudău – Alzheimer’s // Aura Puerava – Advena // Pif Stephano – Red words // Raluca Baciu – În atingere, în contact // Raluca Ungureanu – UROBORUS// Robert Moraru – PSYCHOTROPIC // Rosano-Eduard Retezar – Cyberwear // Teodora Bodescu – I’M NOT NON-VIOLENT

Foto-video

Alexandru Măciucă – Momentul Decisiv // Anamaria Timofticiuc – Absența simțului memoriei // Denise Lobonț – Florari // Eduárd Fűlőp – Orașul pe care (nu)-l vedem // Emilia Timofte – Soliloquy // Iuliana Maria Cobzaru – O Stea // Robert Antonov – O călătorie pe tărâmul interior

Grafică

Adina Constantin – Vizită în spațiul lacunar al memoriei-CNP // Ana Costov – POSTSOVIET // Andrada Tudorache – Internet, Explore // Andreea Csizek – Varius Atlas // Bogdan-Ștefan Matei – Arta și Inteligența artificială. Cum am decis să ma joc cu arta, lumea și nimicul // Claudia Manea – Tsunagari / Legături // Ema Motea – Dă muzica mai încet, să te văd mai bine // Lucian Barbu – Apel Nou // Mihnea Vlad – Capăt de Linie // Octav Codrea – Semnale în noapte // Ovidiu Batista – Immigration Land // Ovidiu Comaneci – Jurnalul unui hipoacuzic // Radu Carp – Povestiri SF cu subînțeles

Pedagogie

Ana Bârzu – Universum Hominum // Teodora Tănase – Ce a mai rămas în nimic

Pictură

Adriana Dănilă – Fragmente de portret // Andrei Dinică-Nicolescu – Menhir // Diana Amalia Varga – Peisaj liric // Elena Voicu – Între două lumi // Gabriela Monica Tîrziu – False matematici affective // Gavril Pop – N! // Ioana Fratilă – O altfel de Madona // Kentelki Gábor – Întâmplări Ajustate // Marina Oana – Sequoia. De la Stana la Bologa // Răzvan Pîrcălăbescu – Dezumanizare Umanității // Ştefana Petre – ECOU // Tania-Georgiana Șimonca – You know, you don’t know and you don’t remember // Theodora Ispas – Utopia – despre un spațiu posibil

Sculptură

Alexandru Ranga – Rat”AT”At // Csiki Aniko – Gânduri Nearticulate // Mihail Botnari – Generația aplicație // Robert-Marian Dobrișor – Casa Poporului // Teo Papadopol – Soundwave

Urbanism

Andreea Maria Iordache – Băile Herculane – stațiune pilot în terapiile fizice și mentale // Mădălina Ionela Rusen – „Keep it cool”- Opțiuni strategice de reziliență climatică în București

DIPLOMA 2020 va ține cont de toate reglementările ce vor fi în vigoare la momentul desfășurării, pentru a garanta siguranța publicului. Alegerea spațiilor a ținut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafață mare de spații exterioare și condiții de distanțare socială.

Festivalul DIPLOMA reprezintă contextul ideal pentru publicul larg de a descoperi noua generație de artiști și creativi din România înainte ca aceștia să devină celebri. Evenimentul continuă astfel tradiția de a identifica și promova potențialul artistic de care noile generații dau dovadă. În plus, este o oportunitate pentru creativi de a avea un prim contact cu piața de artă și cu mediul profesional la care aspiră.

Mai multe informații despre DIPLOMA sunt disponibile pe diplomafestival.ro.

 

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lx3ltnoImD8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concursul “Drumul spre celebritate” – o nouă provocare

Posted: 01 Sep 2020 02:44 AM PDT

Ediția a XII-a a Concursului “Drumul spre celebritate” se va adresa pentru prima dată păstrătorilor tradițiilor românești. Orchestrele și Corurile Radio, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă” îi invită pe tinerii interpreți de folclor, să se înscrie la cea de-a XII a ediție a Concursului “Drumul spre celebritate”.Tinerii cu vârste de maxim 30 de ani, împărțiți pe două mari secțiuni: instrumentiști și cântăreți și câte două categorii de vârstă, se vor înfrunta pentru câștigarea trofeului care poartă numele marelui dirijor Paraschiv Oprea. De asemenea tinerii iubitori de folclor vor putea intra în posesia unor premii importante și vor primi șansa unor reale oportunități de afirmare. AgențiadecArte.ro este partener media.

Prima etapă a competiției se va desfășura on-line. Până pe 11 octombrie concurenții vor trebui să trimită o înregistrare video nemasterizată pe adresa: concursuldrumulsprecelebritate@gmail.com, după ce vor consulata toate condițiile de înscriere – https://www.asociatiaprovalores.ro/drumul-spre-celebritate-inscrieri/.

Finala Concursului “Drumul spre celebritate” va avea pe data de 1 noiembrie 2020. Cei 20 de tineri selectați în urma etapei on-line vor evolua pe scena Sălii Radio, în compania Orchestrei de Muzică Populară, dirijată de Adrian Grigoraș, în cadrul unui spectacol dedicat Zilei Radioului și transmis în direct de Antena Satelor și înregistrat de Favorit TV.

Concursul “Drumul spre celebritate”, este singura confruntare muzicală din România care în afara unor importante premii în bani, creează trambuline de promovare a tinerilor muzicieni, premianții fiind invitați să susţină un concert în cadrul stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio (sala Radio), recitaluri pe scene importante și să facă înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Din juriu fac parte nume importante ale fenomenului folcloric actual: interpretele de muzică polupară Viorica Flintașu și Ioana Maria Ardelean, realizatoarele radio Ileana Vieru și Violeta Ianculescu, precum și Adrian Grigoraș – dirijorul Orchestrei de Muzică Populară Radio.

Regulamentul complet și condițiile de înscriere pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/drumul-spre-celebritate-regulament/

Dirijorul Paraschiv Oprea a condus ansamblul ”Rapsodia Română” şi Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub conducerea sa, Orchestra de Muzică Populară Radio a întreprins numeroase turnee în Europa, Australia, Asia, Africa, fiind distinsă cu importante premii: Colierul de Argint – Dijon- Franţa, Discul de Aur – Electrecord, titlul de laureat al unor festivaluri din Italia, Olanda, Grecia, Germania, Ţara Galilor, precum şi cu premii naţionale acordate de Ministerul Culturii, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora”, Federaţia Naţională a Ansamblurilor Folclorice, Fundaţia „Ethnos”.
Paraschiv Oprea a cântat alături de peste 300 de interpreţi de muzică populară, între care Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Mioara Velicu, Veta Biriş, Tiberiu Ceia, Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu şi a lucrat cu instrumentişti de o valoare inegalabilă: cu violonistul Ion Drăgoi, cu trompetistul Constantin Gherghina, cu taragotistul Luca Novac. În anul 2003, maestrului Paraschiv Oprea i-a fost conferit Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer. A dirijat Orchestra de muzică populară Radio până la finalul vieţii, în 2004.

 

Co-organizatori: Orchestrele și Corurile Radio, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”.

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Regional, Favorit TV, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, Agenția de Carte.ro, România Pozitivă.ro, Bucureșteni.ro, Roportal

 

 

Număr de vizualizări :54http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/f9nVYcjalHk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

ȘTIRI PE VINIL – Singurul matinal pe vinil din România, din această...

Posted: 01 Sep 2020 02:40 AM PDT

Luni, 7 septembrie 2020, Radio România Cultural lansează ȘTIRI PE VINIL, singurul matinal pe vinil din țară. Peste 10.000 de discuri, adunate în peste 90 de ani de radio se vor auzi, în fiecare dimineață, pe singura frecvență națională dedicată exclusiv culturii. Gazdele noului matinal vor fi George Gîlea și Diana Joicaliuc. Timp de aproape două ore, de la 7:15, muzica de colecție va fi însoțită de cele mai importante știri ale actualității românești și internaționale. „Fusion-ul dintre nou și vechi este o rețetă iubită de publicul nostru. În Fonoteca Radio România există discuri rare, unele unicat, pe care am vrut să le punem din nou să cânte. ȘTIRI PE VINIL este una dintre noutățile acestei toamne la RRC”, spune Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

O altă emisiune așteptată în noul sezon este ORAȘUL VORBEȘTE, primul program național de cultură urbană, a cărui gazdă va fi Andra Petrariu. ORAȘUL VORBEȘTE nu și-a schimbat doar realizatoarea, ci și ora. Andra așteaptă publicul urban, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 9,00.

 

Documentarele și reportajele revin în grila Radio România Cultural, lunea și miercurea, în  emisiunea GPS Cultural. Pe 7 septembrie, în prima zi a noii grile, Dan Vasiliu pune întrebarea care preocupă tot mapamondul: Când vom avea un vaccin anti coronavirus? Va fi disponibil în același timp și țărilor sărace? Cum evoluează cercetările, ce spun specialiștii? Iar pe 9 septembrie, Dorina Călin merge în lumea copiilor cu autism, considerați, acum 20 de ani în România, irecuperabili.

 

Pe lângă toate aceste noutăți, programele de istorie, știință, literatură, filosofie, teatru, film, și de muzică încep și ele un nou sezon. Din 7 septembrie, Radio România Cultural continuă să dea tonul culturii.

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/DGJagfGVFoE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

NEAMŢ ART FESTIVAL – SPAŢIU DESCHIS CULTURII

Posted: 01 Sep 2020 02:33 AM PDT

Anul acesta începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura, timp de patru zile, în timpul primului sfârşit de săptămână al lui Răpciune: de joi, 3 septembrie şi până duminică, 6 septembrie.  NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie. La prima ediţie, NEAMŢ ART FESTIVAL va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepţionale: recitalul susţinut de Luiza Zan şi JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural – Flautul de aur (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) şi Vioara lui Enescu (duminică, 6 septembrie, ora 19:00). Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului – Curtea Domnească –, loc tradiţional în care au loc annual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Programul primei ediţii a NEAMŢ ART FESTIVAL este unul variat şi, speră organizatorii, foarte atractiv. Aflându-se la final de vacanţă, copiii oraşului vor fi în centrul atenţiei. Pentru ei se vor desfăşura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative caligrafie, pictură, modelaj lut, precum şi un spectacol de tatru de păpuşi. Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariţie la Editura „Nona” (componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ) fiindu-le dedicată.

NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

 

CONCERTE DE TOAMNĂ

Joi, 3 septembrie 2020, ora 19:00, Piaţa Turnului, Piatra-Neamt

CONCERT LUIZA ZAN ŞI JAZZPAR TRIO

Invitată să deschidă seria autumnală a evenimentelor cultural-artistice din Piatra-Neamț va fi carismatica interpretă de jazz, Luiza Zan. Alături de trupa Jazzpar Trio (Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară și Vitályos Lehel – contrabas), absolventa Liceului de Artă „Victor Brauner” va cânta în prima seară a noului proiect al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, NEAMȚ ART FESTIVAL.

Mult așteptatul eveniment se va petrece joi, 3 septembrie 2020, ora 19:00, în Piața Turnului din Piatra-Neamț.

 

Luiza Zan

Luiza Zan este o voce de excepție a jazzului românesc, care consideră că s-a născut pentru a face muzică. O muzică menită să stârnească emoții în cei care o ascultă și care necesită nu doar inspirație, ci și ore îndelungi de studiu. Ca artist, echilibrul între viața profesională și cea personală e greu de obținut, dar nu imposibil, mai ales când familia te susține în tot ce faci.

„Mama a fost omul care m-a încurajat mereu să cânt, chiar alegând pentru mine drumul acesta. Ca adolescentă, voiam altceva, însă mama m-a împins mereu către muzică, știind mai bine decât mine că asta sunt menită să fac. Chiar și când unii profesori au condamnat apropierea mea de jazz, mama a fost acolo să mă înțeleagă, să mă sprijine și să mă admire.”

A cântat cu nume sonore de la noi și de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicholas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Bandul Radio și mulți alții, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniuśas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band și alții.

„Cel mai drag profesor din liceu mi-a fost profesorul de teorie, domnul Theodor Macarie. M-a învățat să iubesc studiul și să înțeleg limbajul muzical. În facultate, ca și acum, omul care mi-a fost mentor este doamna profesoară Maria Jana Stoia. Dânsa mi-a «pus vocea în glas», cum spunem noi, cântăreții.”

A scris muzică de film, pentru producțiile „Carambol”, „Circul Vesel” (o producție HBO) și „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno în martie 2013).

A scris muzică de teatru – pentru spectacolul Năpasta – regia radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.

„Cel mai mult mă bucură efectul vindecător pe care muzica îl are asupra oamenilor, îmi face o deosebită plăcere să văd lumea transformată de un concert de jazz. Și pentru mine, ca muzician, aceleași emoții și stări vindecătoare le cheamă muzica, așa că asta ar fi una dintre bucuriile vieții de muzician.”

 

Jazzpar Trio, în componența:Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară și Vitályos Lehel – contrabas, aduce pe scena muzicală sound-ul și farmecul anilor ‘30 din Parisul lui Django Reinhardt. Membru al clanului Manouche, Reinhardt s-a lăsat inspirat de jazz-ul american căruia i-a adăugat elemente de originalitate, dând astfel naștere unui nou stil muzical complex: gipsy jazz, cunoscut și sub numele de manouche jazz.

Poiectul „Jazzpar” este concretizarea unui vis comun pe care cei trei fondatori ai trupei l-au nutrit vreme de câțiva ani. Fiecare dintre ei deține un bagaj consistent de experiențe pe scena muzicală, abordând diferite genuri, de la rock până la flamenco, jazz, funk și chiar muzică electronică.

În anul 2017, după o lungă așteptare, a sosit momentul ca visul unei trupe de gipsy jazz să prindă viață. Astăzi, în repertoriul trupei se regăsesc piese cunoscute precum: „Minor Swing”, „Django’s Tigre”, „Softly”, „Bossa Dorado”, „La vie en rose” și altele altele asemenea, abordate într-o manieră care îmbină soundul consacrat cu elemente marca Jazzpar Trio.

 

***

 

Vineri, 4 septembrie 2020, ora 19:00, Piaţa Turnului, Piatra-Neamt

FLAUTISTUL ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU ÎN RECITAL LA NEAMȚ ART FESTIVAL

 

Vineri, 4 septembrie 2020, ora 19:00, în Piaţa Turnului din Piatra-Neamț, celebrul flautist Ion Bogdan Ștefănescu oferă publicului meloman un atractiv recital muzical. Artistul, însoțit de  Carla Maria Stoleru, Lorena Palade, Mihai Vaida, va interpreta cele mai cunoscute părți din compozițiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni și Flautul fermecat. Spectacolul de muzică va beneficia de câteva momente poetice, poeme ale căror autor este însuși Ion Bogdan Ștefănescu, muzician apreciat în lumea largă, invitat de onoare la ediția a XLIV-a a „Vacanțelor Muzicale” (2017).

 

ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU

S-a născut în oraşul Câmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu (1993), obţine diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu.

După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de Flaut a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 până în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de paisprezece ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18K.

***

 

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, ora 19:00, Piaţa Turnului, Piatra-Neamt

PIANUL CĂLĂTOR ȘI HORIA MIHAIL, ÎN CONCERT LA NEAMȚ ART FESTIVAL

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, NEAMȚ ART FESTIVAL ajunge la cea de a treia seară de concerte. De la ora 19:00, în Piaţa Turnului vor fi auzite sonoritățile pianului în concertul extraordinar susținut de Horia Mihail. Muzicianul, care a mai concertat la Piatra-Neamț, fiind invitat la „Vacanțe Muzicale” și în Stagiunea muzicală, este pianistul titular al proiectului Pianul călător, proiect marca Radio România Cultural, ajuns toamna aceasta la cea de a zecea ediție. Sub genericul „Beethoven 250”, repertoriul propus de Horia Mihail cuprinde lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven, printre care se vor regăsi: „Sonata lunii” – partea I, Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein”, 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală și celebra „Für Elise”, bagatelă pentru pian în la minor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wD2WK66Ep_0&feature=youtu.be

 

HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov, interpretând, la vârsta de zece ani, „Concertul în Re major” de Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.

După paisprezece ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

„Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, după una dintre apariţiile sale.

După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate, inclusiv la Piatra-Neamţ (2007).

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur”/„Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate,” alături de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

 

În program: Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

 

***

 

Duminică, 6 septembrie 2020, ora 19:00, Piaţa Turnului, Piatra-Neamt

GABRIEL CROITORU ADUCE VIOARA LUI ENESCU LA NEAMȚ ART FESTIVAL

VIOARA LUI ENESCU – cu: Gabriel Croitoru (vioară) şi Horia Mihail (pian)

 

NEAMȚ ART FESTIVAL va trage cortina primei ediții duminică, 6 septembrie 2020, când, de la ora 19:00, în Piaţa Turnului, va avea loc un alt eveniment de marcă al lumii muzicale românești: violonistul Gabriel Croitoru va cânta o serie dintre cele mai cunoscute și apreciate compoziții destinate reginei instrumentelor de concert, așa cum este cunoscută și recunoscută a fi vioara. El va fi însoțit în demersul său muzical de pianistul Horia Mihail.

Proiectul VIOARA LUI ENESCU, marca Radio România Cultural, a pornit în urma faptului că, din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut marelui compozitor român George Enescu.

 

https://youtu.be/4PMjR7XJARU

 

GABRIEL CROITORU

Cu peste o mie de apariţii scenice violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Dinamismul, elocvenţa interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orchester” Leipzig, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-West Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Bacs, Iosif Conta, Cristian Brâncuşi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan,

Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi şi mulţi alţii.

A susţinut recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evoluţiei sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidenţiază participarea la viaţa competiţională naţională şi internaţională. În ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a câştigat numai Premii I la toate ediţiile concursului „Cântarea României”, este deţinătorul Marelui premiu şi al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală”C. Porumbescu” Suceava. Este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară”Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) şi la Concursul Internaţional de vioară”Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de

Sarasate. Este de asemenea câştigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară „Tibor Varga” Sion, Elveţia, Premiulal III-lea la Concursul „N. Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler”, Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câştigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franţa (1987). Arta sa interpretative se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) şi pe 8 CD-uri.

În ultimii ani, artistul a participat, alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail, la turneele naţionale „Vioara lui Enescu” şi „Duelul viorilor: Stradivarius vs Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaşti.

 

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2JNaahjoGLE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

AFCN anunță continuarea finanțării proiectelor culturale

Posted: 01 Sep 2020 02:24 AM PDT

Ca răspuns la criza profundă a sectorului cultural provocată de pandemie, Administrația Fondului Cultural Național dorește să dea un semnal de stabilitate și încredere în continuarea activităților culturale și lansează pe 1 septembrie sesiunea de finanțare I/2021, destinată proiectelor culturale ce se vor derula între ianuarie și 15 noiembrie 2021. În contextul impredictibilității generale cauzate de criza sanitară, Consiliul AFCN a decis ca lansarea apelului pentru programe multianuale să fie amânată pentru sesiunea a II-a, ce va fi lansată în martie 2021. Pe baza resurselor existente, bugetul alocat acestei sesiuni este de 15,000,000 de lei și este distribuit pe 12 arii tematice: ARTE VIZUALE, TEATRU, MUZICĂ, DANS, ARTĂ DIGITALĂ ȘI NOILE MEDII, EDUCAȚIE PRIN CULTURĂ, INTERVENȚIE CULTURALĂ, PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL, PATRIMONIU CULTURAL IMATERIAL, PROMOVAREA CULTURII SCRISE, PROIECTE CU CARACTER REPETITIV, REZIDENȚE DE CREAȚIE. 

În urma consultării online cu operatorii culturali, organizată în luna august, Consiliul AFCN a decis menținerea a cinci priorități pe fiecare arie de finanțare și sprijinirea adaptării proiectelor artistice la noile condiții de prezentare și difuzare, atât prin adaptarea punerea în aplicare ala condițiilemăsurilor de siguranță sanitară prevăzute de lege, cât și prin încurajarea producerii şi difuzării activităților/evenimentelor artistice prin intermediul platformelor digitale diverse.

   „Așa cum a promis la sesiunea din martie, Consiliul AFCN a operat o serie de modificări ale grilei de evaluare pentru sesiunea de finanţare din septembrie, venind în sprijinul operatorilor culturali, în situația în care sponsorizările şi cofinanţările sunt aproape inexistente. Astfel a fost eliminată, pentru acestă sesiune, acordarea de punctaj suplimentar pentru un procent de cofinanțare mai mare decât cel minim obligatoriu de 10%. În economia celor 100 de puncte ce pot fi obținute a fost suplimentat punctajul pentru adaptarea demersului artistic la grupul ţintă și la rezultatele anticipate în contextul social și sanitar actual, precum și pentru alocarea realistă a resurselor în funcție de anvergura proiectului și contextul economic actual.” a precizat Horea Avram, președintele Consiliului AFCN.

În urma consultărilor cu reprezentanții Consiliului Concurenței a rezultat faptul că, întrucât AFCN nu aplică în procedura de finanțare o schemă de minimis sau de ajutor de stat, nu sunt eligibile pentru finanțarea nerambursabilă din Fondul Cultural Național proiectele co-finanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis/de ajutor de stat.

 

Toate informațiile referitoare la priorități, plafoane de finanțare și calendarul de derulare a sesiunii I/2021 sunt disponibile online pe pagina www.afcn.ro

Au fost actualizate Ghidul solicitantului precum și Glosarul de termeni, cu informațiile noi privind eligibilitatea și prioritățile, documente pe care vă recomandăm să le consultați.

Aplicația online va fi deschisă pentru perioada 01 – 30.09.2020. Ofertele culturale vor putea fpot fi completate în formularul online începând cu 1 septembrie ora 10:00. Termenul limită pentru înscrierea proiectelor și programelor culturale este 30.09.2020, ora 17:00.

 

Celor interesați să se implice ca evaluatori le transmitem invitația de a-și înscrie candidatura în aplicația care se va deschide tot la 1 septembrie. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Precizăm că CV-urile experților selectați în comisiile de evaluare și selecție vor fi publicate pe pagina de Internet a AFCN, odată cu publicarea rezultatelor finale. Vă rugăm să vă asigurați că acestea nu conțin date cu caracter personal. 

_______________________________________________________________________

Informații suplimentare se pot obține telefonic sau pe e-mail la contact@afcn.ro. // anunță AFCN.

 

Număr de vizualizări :57http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/z8Tj4J-1r0I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vizionare de film din bărci care plutesc pe lac, la Astra Film Fest...

Posted: 01 Sep 2020 01:53 AM PDT

Experiență inedită pentru publicul Astra Film Festival 2020. Spectatorii sunt chemați să ia loc în bărci sau în hidrobiciclete care plutesc pe apă și să se lase duși de valul filmului documentar. Iar cadrul nu va fi o sală de cinema, ci un lac aflat în inima miraculosului Muzeu Astra, unul din cele mai frumoase din Europa. În trei seri la rând, filmele vor fi proiectate pe un ecran imens, amplasat printre mori de vânt. Publicul va fi invitat să ia loc în bărci pe acordurile Fanfarei Zece Prăjini.Apărut în vremuri cu totul deosebite, încă incerte și tulburi, Programul Valuri AFF îi oferă publicului nu doar posibilitatea de a vedea filme unul și unul în aer liber, ci și ocazia de a participa la un eveniment memorabil. Programul Valuri AFF este în același timp și o metaforă. 

Atât cadrul și condițiile de vizionare cât și filmele propuse ne ajută să înțelegem și să ne concentrăm și mai mult la temele majore ale situației în care ne aflăm: felul în care se rescrie sub ochii noștri societatea în care trăim, natura bulversată de intervenția umană, migrația globală și infodemia –  industria informației și a Big Data, în care trusturile gigantice ne transforma relațiile umane, industria militară și tot țesutul societății”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

La Muzeul Astra avem cea mai complexă și mai completă colecție de mori de vânt din Europa. Este excelent atunci când instituțiile de cultură își dau mâna și astfel pot avea loc la noi la muzeu evenimente de asemenea proporții”, a declarat Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului Astra.

Vor fi trei proiecții, începând cu ora 20:00, pe ecranul aflat Între Mori de Vânt. Accesul publicului se face cu o oră înainte.

Prima seară se numește „Cu barca printre mori de vânt” (sâmbătă, 5 septembrie) și va avea în prim-plan documentarul „Povestea lui Fatat” (Liban, 2016) de Ibrahim Harb. Filmul spune povestea unei femei care refuză să capituleze, chiar dacă soarta îi aruncă în cale numai greutăți, și care evadează spre Europa într-o barcă. Înainte de acest film, vor fi două proiecții marca „Nature is speaking”: „Mother Nature” (voce Jullia Roberts) și „The Ocean” (voce Harrison Ford).

În seara a doua (duminică, 6 septembrie), „Cu barca pe munte”, este prezentat pe ecranul dintre Mori de Vânt filmul-eveniment „Transalpina, drumul regilor” (România, 2017), de Dumitru Budrala. Documentarul prezintă istoria unei șosele  de o frumusețe care îți taie răsuflarea, având o vechime de milenii, și, în sens mai larg, despre drumuri care unesc oamenii, de-a lungul istoriei, în condiții oricât de potrivnice. Înainte de „Transalpina”, vor fi alte două producții „Nature is speaking”: „Forest” (voce Shailene Woodley) și „Flower” (voce Lupita Nyong’o). De asemenea, va fi proiectat și clipul „Arta pe scena nouă – Până când nu te iubeam” (România, 2020), o producție specială care a luat naștere în pandemie, când teatrele erau închise și artiștii au fost nevoiți să reinventeze o scenă nouă, pe câmp. Coregrafia are loc pe muzica Mariei Tănase.

A treia seară de vizionări de pe lac, „Cu barca în viitor” (luni, 7 septembrie) este o altă metaforă în care privim, legănați de timp, spre provocările care ne așteaptă  influența inteligenței artificiale asupra vieților noastre private, a societății și a viitorului nostru al tuturor. Iar filmul „iHuman” (Norvegia, 2019), de Tonje Hessen Schei, ne arată cum cele mai avansate și influente tehnologii ale momentului ne schimbă viața, societatea și viitorul. Și dacă, după ce noi, oamenii, creăm tehnologia, ajungem ca, mai apoi, tehnologia să ne recreeze pe noi? – este o întrebare grea a acestui film, proiectat la Sibiu în premieră națională. Și această seară debutează cu un film Nature is speaking: „Mother Nature” (un proiect la care au contribuit actori precum Julia Roberts, Harrison Ford, Edward Norton, Penélope Cruz, Robert Redford sau Ian Somerhalder).

În afară de locul numit Între Mori de Vânt, Muzeul Astra oferă anul acesta încă cinci locații neasemuit de frumoase pentru iubitorii filmului documentar: Scena de pe Lac, Târgul de țară, Pavilion de Joc, Amfiteatru și Casele de demult (care găzduiește Expoziția multimedia Identități Feminine în Ruralul Sudic Românesc).

În Sibiu vor fi proiecții de film în Piața Mică și la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Organizatorii pun actuala ediție a festivalului sub semnul #EnjoyAFF2020Safley și îi roagă să aibă grijă de ei și de cei din jurul lor, respectând măsurile de siguranță generate de pandemia de COVID-19.

 

 

Astra Film Festival 2020 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

 

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%

 

Partener de comunicare: PiArt Vision

 

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Sibiu City App, Hermanstadter Zeitung.

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n2cclI_hRM8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

European Music Gallery Festival 2020 se încheie la București, după ...

Posted: 01 Sep 2020 01:20 AM PDT

Tineri muzicieni, foști și actuali membri EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene) din România și Grecia, vor susține sâmbătă, 5 septembrie 2020, de la ora 19.00,  un concert cameral la Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă. Evenimentul, organizat de EUYO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României și Radio România Muzical, încheie European Music Gallery Festival 2020. În seria de 24 de concerte, care a avut loc în 19 țări din Europa în condiții de distanțare socială,  au participat 282 de muzicieni din toate cele 27 de țări ale UE și din Marea Britanie.

Programul muzical este un omagiu adus tradițiilor muzicale populare din Balcani: concertul începe cu Dansurile populare românești ale lui Béla Bartók, o reelaborare a motivelor provenite din dansurile populare ale satelor Voiniceni, Igriș, Bucium, Beiuș și Neagra. Programul continuă cu melodia tradițională cipriotă Little Cypriot Suite, cele 5 dansuri grecești pentru cvartet de coarde ale lui Nikos Skalkottas, compuse în 1936 și Dilmano, Dilbero de Alexander Vladigerov, variațiuni pe o melodie populară bulgărească, în aranjamentul Vassilenei Serafimova. În finalul concertului majoritatea muzicienilor revin pe scenă pentru interpretarea lucrării Două piese pentru octet de coarde de Dmitri Şostakovici. O piesă camerală plină de viață, care întruchipează diferitele tradiții și influențe muzicale europene, reprezentând astfel concluzia perfectă a acestui eveniment.

„Acest concert este pentru noi o ocazie de a ne regăsi în această perioadă dificilă, în care am fost nevoiți să stăm departe de scenă. E o onoare să cânt alături de tineri muzicieni aleși pe sprânceană. EUYO, o orchestră a tinerilor muzicieni europeni talentați, ne oferă șansa de a fi puși în valoare”, spune violonistul Theodor Andreescu (26 de ani), membru de cinci ani al EUYO, stabilit în prezent la Viena.

„EUYO este un exemplu că privirea trebuie ațintită tot timpul în sus. Chiar și în vremuri grele, ca acestea de pandemie pe care le trăim, EUYO ne oferă un ideal de unitate și solidaritate”, apreciază  violistul Andrieș Cigulea (22 de ani), student în anul al treilea la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

La concertul de sâmbătă toate reglementările Covid-19 în vigoare vor fi respectate pentru a asigura siguranța tuturor participanților la concert, atât ca muzicieni, cât și ca spectatori. Distanța socială de 1,5 metri va fi menținută, iar intrarea este permisă printr-un triaj observațional, astfel încât accesul va fi permis doar celor care nu prezintă simptome de infecție respiratorie și după ce s-a verificat că nu au o temperatură peste 37,3 ° . Participanții sunt, de asemenea, obligați să păstreze o mască care acoperă atât nasul cât și gura pe parcursul întregului concert. Soluția hidroalcoolică dezinfectantă va fi disponibilă la intrare.

Pentru cei care nu vor putea participa la eveniment, concertul de la București va fi înregistrat și difuzat ulterior pe canalele de socializare EUYO și ale partenerilor.

Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la: irina.iacob@icr.ro.ro sau 031 71 00 671.

 

Program

Béla Bartók – Romanian Folk Dances

Trad. – Little Cypriot Suite

Nikos Skalkottas – 5 Greek Dances for String Quartet

Alexander Vladigerov – Dilmano, Dilbero (arr. A. Serafimova)

Dmitri Shostakovich – Two Pieces for String Octet, Op. 11

 

Interpretează

Vioară

 

Violă

 

Violoncel

 

Percuție

Theodor Andreescu
Ciprian Oraveț
Daniela Tudor
Valentin Șerban

Andrieș Cigulea

Alkistis Misouli

Alex Spînu

Constantin Borodin
Mihail Grigore

Alexandru Munteanu

 

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker drept „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană”, a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa   încă de la înființarea sa în 1976.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

 

Vizualizări: 81

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor