altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 19 noiembrie 2021

“Expoziție – ”Brukenthal – un european timpuriu”” plus 9 more


Expoziție – ”Brukenthal – un european timpuriu”

Posted: 18 Nov 2021 06:42 AM PST

În perioada 23 noiembrie – 1 decembrie 2021, are loc expoziția trilingvă, foto-documentară ”Brukenthal – un european timpuriu”, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Acvariu, cu ocazia celebrării celor 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal (1721 – 1803). Tânărul sas, din micuțul târg Nochrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie în mod hotărâtor la europenizarea regiunii și fondează primul muzeu public din Sud – Estul Europei. Prin cariera sa, lasă în urmă o moștenire culturală de o asemenea valoare, încât, trecând și prin perioada comunistă, aceasta reușește să îi păstreze numele și perspectiva europeană, până astăzi. Expoziția își propune o prezentare vie a operei și activității lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Broșura trilingvă, care însoțește expoziția, reproduce conținutul panourilor fără modificări și urmărește, astfel, să trezească interesul publicului larg față de o cunoaștere temeinică a acestei ilustre personalități, care ne inspiră și astăzi, prin exemplul său.

Vernisajul, în cadrul căruia vom asculta discursurile invitațiilor de onoare, printre care: dr. Virgil Nițulescu – Manager MNȚR, dr. Peer Gebauer – Ambasadorul Germaniei la București, dr. Theodor Paleologu – Președinte Fundația Paleologu, Sabin Luca – Manager MN Brukenthal, Laczikó Enikő – secretar de stat DRI și dr. Klaus Fabritius – Președinte al FDGR-Regiunea Extracarpatică, și în cadrul căruia ne vom bucura de o prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului, susținută de istoricul Thomas Șindilariu, acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal, are loc în ziua de 23 noiembrie 2021, ora 17.00, la sala Acvariu.

 

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului.

 

Având în vedere restricțiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe bază de invitație sau rezervare în prealabil la petra@cutimp.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).

 

Expoziția:

Texte: Harald Roth și Thomas Şindilariu
Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Şindilariu (română), Harald Roth (engleză)
Grafică: Anna Dejewska
Contribuții documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal)
Contribuții comunicare și coordonare: dr. Dana Hrib. dr. Alexandru Chituță (MNBrukenthal)

 

Organizatorii și partenerii evenimentului la București: Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, Departamentul pentru Relații Interetnice, Asociația Cu timp pentru cultură, Muzeul Național al Țăranului Român, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj – Napoca, Muzeul Național Brukenthal.

 

Parteneri media principali: Radio Guerilla, Allgemeine Deutsche Zeitung, TVR1 Akzente.

 

Inițiatorii expoziției itinerante:

Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania și Fundația Samuel von Brukenthal, și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Naționale Sibiu, Institutului Transilvănean afiliat Universității Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.

 

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 1 decembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

 

Parteneri media ai MNȚR: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :8

Prima expoziție personală semnată de Dumitru Gorzo, la Galeria „Brâ...

Posted: 18 Nov 2021 06:01 AM PST

„Pădurea” / “The Forest”, ampla expoziție semnată de Dumitru Gorzo este găzduită, între 19 noiembrie 2021 și 19 ianuarie 2022, în Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la New York. Peste 50 de lucrări, realizate în tehnici situate la graniţa dintre sculptură și pictură, pun în evidență spiritul inovativ și iconoclast al autorului, interogând, totodată, relația obiectului artistic cu spațiul de amplasament. Evenimentul marchează prima expoziție personală a lui Dumitru Gorzo la în reprezentanță, consolidându-i poziția preeminentă în rândul artiștilor români din America de Nord. Punând în chestiune relația dintre natură și obiect, expoziția ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre ființe și artefacte devin neclare. Lucrările, majoritatea realizate în lemn pictat din 2015 până în prezent, sunt dispuse sub forma unei „păduri” de totemuri multicolore și forme atropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional al Institutului. Publicul va putea astfel experimenta, în incintele transfigurate de prezența lucrărilor amplasate pretutindeni, forța hipnotică a acestor forme ingenioase.

 

Dumitru Gorzo, despre proiectul artistic „Pădurea” / “The Forest”: „Lucrările din ‘Pădurea’ sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din ‘Pădurea’ reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi.

 

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975 la Ieud, în Maramureş, iar în prezent trăiește și lucrează în București și în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

 

Galeria „Brâncuşi” a ICR New York a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattan-ului. Galeria urmărește promovarea artiștilor români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

 

 

 

Număr de vizualizări :19

”Itinerama Travel Film Festival 2021”, ediția online

Posted: 18 Nov 2021 05:13 AM PST

A șaptea ediție ”Itinerama Travel Film Festival”, singurul festival de film de călătorie din sud-estul Europei, vă invită să luați parte la noi aventuri, prin intermediul filmelor, online, în perioada 20-24 noiembrie 2021. „Prezentăm online o parte din filmele Itinerama care nu au mai putut fi difuzate în sălile de cinema, așa cum era programat inițial. Nu am scăpat de pandemie și a trebuit, din nou, să ne adaptăm condițiilor actuale. Pentru difuzare vom utiliza platforma Eventive, iar accesul spectatorilor digitali va fi permis timp de 4 zile pentru fiecare din titlurile pe care le vom avea în ediția online a Itinerama Travel Film Festival 2021.”, spune Cristian Curus, coordonatorul Itinerama Travel Film Festival 2021.

Filmele vor fi disponibile în platforma watch.eventive.org/itinerama începând cu 20 noiembrie, ora 18:00. Din momentul în care un cinefil va începe vizionarea unei pelicule are 24 de ore la dispoziție pentru a vedea filmul. Astfel, nu condiționăm spectatorul de un anumit interval orar în care să poată viziona un anumit film.

„Vizionarea se va putea face utilizând o varietate de dispozitive – laptop, sau în aplicația Eventive dispobilă pentru telefoane mobile, tabletă sau televizoare inteligente”, a mai explicat Cristian Curus.

Iată mai jos titlurile care vor fi disponibile pentru vizionare online:

În pelicula Ultimele cuvinte / Last Words trei actori mari – Nick Nolte, Charlotte Rampling  și Stellan Skarsgård – vă poartă într-o lume ceva mai îndepărtată… în 2085, într-un viitor distopic. Într-un Paris post-apocaliptic, semnele rutiere bătute indică drumul către Italia și pe parcurs sunt afișe care spun: CARARANTINA – EPIDEMIA VIRALĂ. Un tânăr, unul dintre puținii supraviețuitori ai unui eveniment apocaliptic, pornește într-un lung voiaj în căutarea altor oameni care au reușit să supraviețuiască. Filmul este nominalizat la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Deauville (2020) și la categoria Cel mai bun lungmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Hainan (2020).

Luxor. Atunci când se întoarce în orașul antic Luxor, voluntara umanitară Hana își întâlnește fostul iubit, pe Sultan. În timp ce rătăcește prin oraș, bântuită de familiaritatea locului, ea se luptă să împace alegerile din trecut cu incertitudinea din prezent.

Kiss Me Before It Blows Up. Un film care ne demonstrează că dragostea poate trece orice graniță. Chiar și atunci când o femeie israeliană se îndrăgostește de una germană, iar o alta de un palestinian. Două aventuri romantice între două culturi ce se ciocnesc și două familii în conflict, între îndrăgostiți care nu ar trebui să fie împreună, dar se potrivesc.

Window to the Sea/Fereastră către mare ne poartă în Nisyros, o fermecătoare insulă grecească, unde soarele strălucește deasupra unui vulcan majestuos. O poveste impresionantă și optimistă despre iubire, renunțare și înfruntarea curajoasă a vieții, bazându-te doar pe sprijinul altcuiva. În fața unei vești capabile să-ți schimbe viața, în ciuda sfaturilor fiului său și ale medicilor, Maria (Emma Suárez), o spaniolă în vârstă de 55 de ani din Bilbao, se hotărăște să plece în Grecia împreună cu cele mai bune prietene. Redescoperă aici curajul de a trăiască clipa așa cum vrea și poate chiar iubirea.

Human Factors, spune povestea unei familii care evadează într-o vacanță ce se dorea idilică la malul mării. Însă un eveniment mai puțin obișnuit îi aduce în punctul în care încrederea între membrii familiei este pusă la încercare. Nominalizat la Premiul „Teddy” în cadrul Festivalul Internațional de la Berlin (2021) și pentru Marele Premiu, categoria Dramă în cadrul Festivalului de Film de la Sundance (2021).

Robust, un film dulce-amărui nominalizat la „Caméra d’Or” în cadrul Festivalului de Film de la Cannes (2021),  proiectat în premieră în România. Acesta este și un omagiu adus lui Gérard Depardieu printr-o poveste despre o stea îmbătrânită, singurătatea și nevoia de a auzi câteva cuvinte iubitoare

Terrible Jungle, un film în care Jonathan Cohen și Catherine Deneuve creează un duo irezistibil. Cei doi actori aduc nebunia burlescă – care amintește de umorul filmelor cu Louis de Funes – în acest prim lungmetraj a cărui acțiune va purta spectatorii în jungla amazoniană.

 

Itinerama Travel Film Festival 2021este un eveniment organizat de Asociația Maia.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :27

Editura ”Casa Radio” la Gaudeamus Radio România XXVIII

Posted: 18 Nov 2021 05:07 AM PST

Editura Casa Radio vă așteaptă la cea de-a XXVIII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Radio România, ediţie desfăşurată exclusiv online între 17-21 noiembrie 2021. Ca în fiecare an, publicul de cititori și ascultători se va bucura de audiobook-urile de poezie din Colecția „Biblioteca de poezie românească”, de romanele grafice (bandă desenată!) şi de ediţiile ilustrate, dublate de spectacolele radiofonice în interpretarea unor actori legendari, din Colecția „Radio-Prichindel”, de CD-urile cu povești rostite de mari actori din Colecția „Noapte bună, copii!”, ca şi de albumele de muzică clasică, în interpretări remarcabile, din colecţiile „Radio România Muzical“, „Profil interpretativ“ şi „Maestro“.

Poezie la superlativ

În colecția Biblioteca de poezie românească sunt propuși doi poeţi memorabili: Traian T. Coşovei şi Nichita Stănescu!

Traian T. Coșovei e publicat în premieră la Editura Casa Radio cu volumul de versuri Poemul care se împotriveşte, reunind 67 de poeme rostite de autor la Radio România între anii 1993 şi 2008. Ediția este îngrijită de Cosmin Ciotloş, ilustrată de Luca Jebeleanu și acompaniată de textele unor scriitori foarte apropiați poetului: Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ioan Cristescu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter şi Cristian Teodorescu. Ilustraţia copertei îi aparține chiar lui Traian T. Coşovei.

Nichita Stănescu. Cartea vorbită este bestseller-ul absolut al Editurii Casa Radio. A VII-a ediție – Poeme rostite la Radio între anii 1964-1983 şi Tablete și convorbiri radiofonice – ne aduce vocea inconfundabilă a poetului ce îşi rostește versul, arcuirea ideii și a argumentului. Ediția a fost îngrijită de regretatul Alexandru Condeescu și a fost ilustrată de Constantin Popovici. În loc de postfață: „Zeul invizibil” de Titus Vîjeu și „His Master’s Voice” de Florin Iaru.

 

Bucuriile copilăriei

Acum 65 de ani, la 2 noiembrie 1956, Radio România a difuzat prima ediție a emisiunii Noapte bună, copii! O poveste frumoasă care continuă şi astăzi. Emisiunea o puteţi asculta seară de seară, de la ora 20.50, la Radio România Actualităţi. Şi o puteţi (re)asculta de pe CD-urile colecţiei-vedetă a Editurii Casa Radio, „Noapte bună, copii!“, colecţie la care s-au adăugat două albume: Noapte bună, copii! – album aniversar 65 de ani şi Noapte bună, copii! Poveşti şi povestiri cu Alexandrina Halic.

Colecția „Radio-Prichindel” vă propune două noi apariţii editoriale: Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, cu un roman grafic de Alexandru Ciubotariu, însoţit de o montare radiofonică (din 1968) care a făcut istorie; şi Spărgătorul de nuci de E.T.A Hoffmann, ediţie ilustrată de Carmen Acsinte, cu o adaptare radiofonică realizată de Silvia Kerim în 1982 – la care se adaugă versiunea muzicală a lui Ceaikovski, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, solişti fiind Horia Mihail – pian, Răzvan Suma – violoncel, Alexandru Tomescu – vioară.

 

Invitațiile Euterpei

Muzicieni din generații diferite și cu stiluri surprinzătoare, dar neîndoielnic, personalități artistice cu vocație și carismă, pot fi ascultaţi pe albumele recent apărute în colecţiile consacrate ale editurii ”Casa radio”: „Cadmiel Boţac, Recital de pian“; „Răzvan Stoica, Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius, Lost in translations“; „Enescu 140, Orchestra Naţională Radio • Orchestra de Cameră Radio • Horia Andreescu“; „Sherban Lupu, Impressions. Debussy • Ysaÿe • Paganini • Enescu“; „Marin Cazacu • Violoncellissimo, Cello Inspirations“.

Număr de vizualizări :22

Concert susținut de trupa RoadkillSoda, la Fuzz Festival

Posted: 18 Nov 2021 04:59 AM PST

Formația RoadkillSoda va participa, cu sprijinul ICR Stockholm, vineri, 19 noiembrie 2021, ora 18.45, la Fuzz Festival din capitala Suediei. Evenimentul, care reunește 16 formații din șapte țări, se află la cea de-a doua ediție și este organizat de trupa Truckfighters, una dintre formațiile consacrate ale genului muzical stoner rock. 

„Anul acesta sărbătorim zece ani de RoadkillSoda și am reușit să marcăm, pe durata întregului an, multe momente importante și în premieră pentru trupă. Concertul de la Stockholm e un mod ideal de a marca acest moment deosebit. Participarea la Fuzz Festival în Suedia este una dintre surprizele rezervate pentru a încheia un an, în care RoadkillSoda a făcut un real pas în față! Faptul că am ajuns să împărțim scena cu cele mai mari nume ale genului stoner și să fim invitați în Suedia este cu adevărat o onoare: suntem singura formație din România invitată vreodată în acest festival. Ne vedem în fața scenei! Și țineți aproape, pentru că urmează să lansăm ceva special”, apreciază Mihnea Ferezan, liderul formației.

RoadkillSoda şi-a început activitatea în 2011 și a devenit, în scurt timp, cea mai reprezentativă trupă din România a genului stoner rock, având însă o abordare muzicală mult mai vastă, cu un mix de influențe moderne și vintage, precum Hendrix, Led Zeppelin, Queens of the Stone Age, Royal Blood sau Brant Bjork. Trupa RoadkillSoda a avut numeroase concerte și turnee în străinătate și a devenit un nume important prezent la festivalurile majore din regiune, precum Exit Festival, Los Almiros, Street Mode. De asemenea, trupa a cântat în deschiderea unor artiști precum Slash featuring Myles Kennedy, Billy Idol, Phil Campbell, Crowbar, Nick Oliveri, Therapy, Planet of Zeus, 1000Mods, Vintage Caravan, House of Broken Promises.

Mai multe detalii pe:

Facebook: https://www.facebook.com/RoadkillSoda/

Bandcamp: https://roadkillsoda.bandcamp.com/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcrLI87pYcWAH2kTfrGQ0sg

Instagram: https://www.instagram.com/roadkillsoda/

Număr de vizualizări :25

Romanul ”Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, a apărut în limba...

Posted: 18 Nov 2021 04:56 AM PST

Romanul Tatianei Țîbuleac ”Grădina de sticlă”, câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură din partea României, 2019, apare în traducere croată. Traducerea e semnată de Ivana Olujić și apare la Editura VBZ. Ivana Olujić a mai tradus în croată Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Norman Manea, Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Ioana Pârvulescu.

„Tatiana Țîbuleac revine, în forță, într-un alt context și la un alt nivel, la tema maternă, a copilului iubit/neiubit, a consecințelor tragice ale „neiubirii“, a remușcării, într-o carte la fel de tulburătoare ca și Vara în care mama a avut ochii verzi. Orfana care descoperă un Chișinău multicultural a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc de o femeie singură și ambițioasă, care vrea să-i ofere un viitor prosper ori poate cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dickens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionantă a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Grădina de sticlă reconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții.” (Gabriela Adameșteanu)

„Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că „o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate“. Mai știe că atunci când exiști „între coastele moi și fermecate ale poveștii“, adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci „cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările“. Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare.” (Simona Sora)

„Stilul, pe muchia dintre poem și proză, extrem de dens și plin de elipse, amintind de Aglaja Veteranyi și de Herta Müller, este camera de rezonanță a acestei narațiuni sinestezice, în care gustul sucului de mesteacăn fuzionează cu mirosul cârpelor împuțite, iar sunetele și grafia limbii române se împletesc cu cele ale limbii ruse (relația dintre Lastocika și Tamara are ca acompaniament de tip basso continuo relația – inclusiv clasistă și imperialistă – dintre cele două limbi, dintre rusa rafinată vorbită în oraș și moldoveneasca barbară vorbită la țară și cel mult în piețele din Chișinău).” (Mihai Iovănel)

TATIANA ȚÎBULEAC s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și poloneză.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Tradus în franceză,  spaniolă, bulgară, albaneză, acum și în croată.

 

Număr de vizualizări :36

Conferință susținută de Sorin Crișan la „Întâlnirile SpectActor 2021”

Posted: 18 Nov 2021 04:46 AM PST

La invitația Teatrului Național „Marin Sorescu”, dl Sorin Crișan, rector al Universității de Arte Tg. Mureș, va conferenția în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2021”. Sorin Crișan va susține vineri, 19 noiembrie, ora 17,00, la sala Ion D. Sîrbu, conferința „De la libertatea opiniilor la cancel culture”. Dl Sorin Crișan este Doctor în domeniul „Teatru“ la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București (2001), Doctor în istorie la Academia Română – Institutul de Istorie „G. Barițiu“ Cluj-Napoca (2011), autor al unor cărți de specialitate recunoscute în domeniu, invitat al mai multor universități de prestigiu din Europa.

Prezintă, Nicolae Coande.

 

 

Prezentarea conferinței:

Prelungire a, de acum, uzatei formule „political correctness“, cultura anulării („cancel culture“) se instalează fără prescripții și ne vizează pe fiecare dintre noi și pe toți împreună, dacă facem „greșeala“ de a nu împărtăși același tip de valori cu cei ce se erijează în directori de conștiințe ai lumii în care trăim (o lume a post-umanului sau a post-adevărului). Prin aceasta, amenințată este însăși ființa umană, sortită crizei existențiale și deresponsabilizării. Ca fenomen urban, curentul este promovat zgomotos de „liga virtuoșilor“, în care au intrat cei ce se consideră marginalizați și oprimați, ajunși la capătul răbdării, indignați și, totodată, intoleranți față de opiniile cu care intră în coliziune. Temându-se de acțiunea „virală“ a opiniilor divergente, adepții culturii anulării îi atrag în capcană pe toți cei incapabili să facă față unei dezbateri de idei, oferindu-le confortul de a se ascunde, de cele mai multe ori, sub anonimatul avatarului. În acest context, care este rolul pe care ar trebui să îl adoptăm, atât ca spectatori ai unui fenomen în egală măsură social și cultural, cât și ca artiști sau analiști ai producțiilor artistice și/sau culturale?

 

 

Sorin CRIȘAN

Profesor universitar abilitat. Doctor în domeniul „Teatru“ la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București (2001). Doctor în istorie la Academia Română – Institutul de Istorie „G. Barițiu“ Cluj-Napoca (2011). Rector al Universității de Arte din Tîrgu-Mures. Director al Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca. Doctor în teatru (2001). Doctor în istorie (2011). Redactor-șef al revistei de teatru „Symbolon”. Redactor-șef al revistei „Études bibliologiques / Library Research Studies”. Membru al Consiliului științific al revistelor: „Journal des Arts du Spectacle”, „DramArt” și „Comunique”. Predă cursuri de istoria și estetica teatrului. Conducător de doctorat în domeniul teatrului și al artelor spectacolului. Membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – Secția Română și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Forumului Câmpului Lacanian din România. Membru al Societății de Psihodramă „J.L. Moreno” din România. Cărți publicate de istorie, estetică și teoria teatrului: Circul lumii la D.R. Popescu (2002), Jocul nebunilor (2003), Teatru, viață și vise. Doctrine regizorale (2004), Teatrul de la rit la psihodramă (2007), Teatru și cunoaștere (2008), Sublimul trădării (2011), Arta, fizionomia și circulația cărților în Transilvania în sec. XV-XVI (2014). Autor de studii și articole în domeniul teatrului și al culturii, publicate în reviste și volume din țară și din străinătate. Expert evaluator manuscrise – carte veche. Lucrări prezentate la Paris, Lisabona, Cascais, Casablanca, Budapesta, Varna, Bucureşti, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş etc. Premiul Naţional al Criticii (2003). Premiul Academiei Române (2014). Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara (2016). Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „G. Enescu“ din Iași. Medalia „Distincția Culturală“, acordată de Academia Română – Filiala Cluj-Napoca (2018). Profesor invitat la Universitatea Cergy-Pontoise (2017) și la Academia Maghiară de Dans din Budapesta (2019). Domenii de cercetare: estetica și filosofia teatrului, istorie, psihanaliză și psihodramă.

 

Număr de vizualizări :3

”Realitate înfățișată”. Expoziție de pictură la Galleria 28

Posted: 18 Nov 2021 04:15 AM PST

În perioada 19 noiembrie – 4 decembrie 2021, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția de pictură  „Realitate înfățișată” semnată Liviu Pascu. Expoziția, organizată de Galleria 28, în parteneriat cu grupul NOIMA și curatoriată de Maria Pașc, aduce pe simeze cele mai recente lucrări realizate de pictorul arădean.

„Materia primă a artei lui Liviu Pascu este sentimentul său poetic față de natură. Pictura artistului este o confesiune înduioșată a gusturilor și a preferințelor sale sentimentale. Este o imagine a lumii zugrăvite de temperamentul unui poet visător care, năzuind la o lume mai frumoasă și mai bună decât cea reală, privește lucrurile vărsând și un strop de culoare caldă asupra lor. Liviu Pascu gândește o lucrare ca un poem pictural, în care liniile, formele și culorile exprimă idei, sentimente și stări. Este o priveliște aproape idilică a peisajelor, poetizate și îndulcite printr-o armonie de culoare. Meritul artistului este că izbutește să transfigureze și să ducă la febrilitate peisajul românesc din vibrații fine de lumină și din nuanțele unei atmosfere dulci, aproape periate. Paleta sa atacă game de roșu îndrăzneț întrebuințate, expresia artistului e clară și energică. Are un temperament de colorist capabil să-și definească impresiile și să și le închege în imagini personale. Sensul înalt al sentimentului poetic față de natură e susținut la artist de fundamentul construcției laborioase pornite de la intenția exprimării unui gând, a unei stări afective: „Plin de merite, totuși poetic, locuiește. Omul pe acest pământ” (Friedrich Holderlin). Maria Pașc, 17 noiembrie, 2021

Expoziția „Realitate înfățișată” poate fi vizitată respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, prin programare telefonică, începând vineri, 19 noiembrie 2020, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea se face la numărul de telefon: 0040(0)722503028.

Număr de vizualizări :28

”România – Semne identitare” – primii câștigători

Posted: 18 Nov 2021 03:17 AM PST

Concursul Internațional de arte plastice “România – Semne identitare” și-a desemnat laureații. La acestă primă ediție organizată de Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Vâlcea și Asociatia Pro Valores, cu sprijinul Boromir, Heidi chocolate, Nordexim Turbonef și Ovalsart, s-au înscris concurenți cu vârste între 7 și 18 ani, din Republica Moldova și România, iar juriul a fost prezidat de Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. AgențiadeCarte.ro a fost partener media.

 

Premii I la cele trei categorii de vârstă au obținut: Adelina Vereș din orașul Vulcan, jud. Hunedoara, Alexandra Izabel Terțea din Plopeni, județul Prahova și Silviu Arap din București.

La acestă competiție au mai atras atenția juriului: Maria Pleșa, Anthony Sanda, ambii din Râmnicu Vâlcea, Xenia Boxan (Republica Moldova), Sebastiana Coman din Remetea Chioarului – Maramureș și Ana Maria Cosma din Ploiești, care au obținut premiul al II-lea, precum și Irina Stoleru din Boicoi – Prahova Laura Maria Stog Galben din București, Denisa Vereș din Vulcan – Hunedoara, Izabela Rădoi din Râmnicu Vâlcea și Iasmina Pascariu din satul Horpaz – jud. Iași, aceștia obținând premiul al III-lea.

Rezultatele complete le găsiți accesând:

https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-romania-semne-identita...

Lucrările tinerilor artiști menționați vor fi expuse timp de o lună în Galeria Cozia din Râmnicu Vâlcea, iar vernisajul expoziției și gala laureaților vor avea loc pe 1 decembrie 2021, de la ora 18.

Până atunci vor putea fi urmărite în noua Galerie virtuală – https://www.asociatiaprovalores.ro/galeria-virtuala-romania-semne-i...

Co-organizatori: Asociaţia “Pro Valores” și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea.

Sponsori: Heidi chocolate, Boromir, Nordexim și Turbonef

Partener: Ovalsart

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadeCarte.ro, Romania Pozitiva.ro, Bucuresteni.ro, Roportal, Curierul de Vâlcea

 

Număr de vizualizări :10

Colecția de artă a pictorului Ion Pacea, scoasă la licitație

Posted: 18 Nov 2021 01:00 AM PST

Provin din una dintre cele mai mari colecții de artă a unei familii de artiști și sunt scoase la vânzare în cadrul Licitației Colecției de Artă Lucrezia și Ion Pacea – partea a III-a. Este vorba de 134 de piese ce au întregit colecția de artă Ion și Lucrezia Pacea – clasici ai perioadei contemporane, artiști desăvârșiți, mari colecționari. 

Familia Pacea a demonstrat o adevărată pasiune pentru a colecționa, în toate domeniile artei, începând să adune încă din tinerețe, la începutul anilor ’50, cu mari sacrificii. Astăzi, o selecție din colecția care a fost lăsată moștenire se află în expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță, până marți, 23 noiembrie, când va fi licitată pe platforma Artmark Live.

O valoroasă operă a colecției este „Natura statică cu măr, cuțit și călimară”, semnată Theodor Pallady (pe care Ion Pacea se întâmpla să-l surprindă în Grădina Cișmigiu lucrând), ce provine din colecția istorică a prințului Grigore Ghica. Opera are un preț de pornire de doar 15.000 de euro. Pictorul Ion Pacea însuși este prezent în licitația actuală cu două lucrări emblematice pentru stilul său, păstrate pentru interioarele casei sale: „Bărci la mal”, ce are un preț de pornire de doar 1.200 de euro, dar și „Natură statică cu scoică”, care pornește în licitație de la 1.500 de euro.

Mai departe, eclectica colecție este compusă din: icoane vechi, între care o icoană împărătească pe lemn „Iisus Judecătorul”, ce datează de la sfârșitul sec. XVII din nordul Maramureșului și are un preț de pornire de 2.000 de euro; covoare tradiționale, remarcabil făcându-se covorul oltenesc din lână, cu decor atipic în care este ilustrat un cuplu de miri, păsări și motive vegetale, realizat la începutul sec. XX și care are un preț de pornire de 600 de euro; rare obiecte decorative sau piese de mobilier în manieră Empire sau Louis XVI. Cea mai veche piesă ce a făcut parte din colecția familiei Ion și Lucrezia Pacea este o amforă grecească ce datează din sec. III î.e.n. și are un preț de pornire, în licitație, de 500 de euro.

Se pot formula oferte pentru loturile puse în vânzare, fie la sediu Artmark, pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, fie pe siteul www.artmark.ro ori se poate participa la licitație live, online, de către oricine persoană interesată care a deschis în prealabil un cont de licitare online prin platforma Artmark Live.

Licitația precedentă ce a conținut loturi din colecția artiștilor Ion și Lucrezia Pacea a fost organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark în februarie 2020, înregistrând rezultate spectaculoase, peste estimările Casei, și o rată de adjudecare a operelor de aproximativ 90%

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor